Under min senaste live på instagram (jag kör live Q&A varje söndag) fick jag frågan om hur man kan sakta ned åldrandet och “minska förfallet.” Det finns tre bombsäkra sätt för detta som är bättre än något kosttillskott eller något som går att köpas för pengar.
3 saker som saktar ned åldrande
Sömn är extremt viktigt för hjärnan och vi måste ha både djupsömn och REM-sömn. Sedan jag skaffade min Oura-ring (ring med sensorer som mäter sömnen) har jag blivit helt besatt av min djupsömn. Jag kom nämligen upp i 5 minuter per natt i början (sammanföll med lite dålig sömnhygien) och har nu lyckats peaka på 3 timmar! Likaså är drömsömnen superviktig för det är då hjärnan sorterar all information. Efter en bra natts sömn är man som en ny människa, en människa som kan TÄNKA och fatta bra beslut för sig själv.
Regelbunden träning är bevisad gång på gång vara toppen för både ämnesomsättningen, hjärnan, könshormonerna, muskler och leder, hjärtat och allmänna måendet. Därför känns det verkligen som att människor som inte tränar alls missar en väldigt stor pusselbit. Med träning menar jag alla former av fysisk aktivitet, det behöver inte inkludera gym eller löpning bara för att det är vanligast. ALL fysisk aktivitet är viktig men jag tror ju personligen extra mycket på vikten av att bygga muskler, men det är min egen preferens också.
Lågkolhydratkost i kombination med fasta är snabbaste sättet att komma i form, få ordning på sitt blodsocker och insulin och komma undan dåliga vanor som små-ätande och att falla offer för sockersug. Om jag hade fått bestämma hade alla varit i ketos också, men jag skriver low carb för att det är så otroligt få som orkar försätta sig i en djup ketos och stanna där en längre period. Det kräver väldigt mycket medvetenhet kring kosten och sin egen ämnesomsättning.
Att fasta (och att vara i ketos) har visat sig öka livslängden en hel del, på samma sätt som kalorirestriktion gör. Ät 30% mindre och lev 30% längre – men det smartare biohacket är ju förstås att köra keto och göra lite långfastor istället.
BOOM!
Vi som kör såhär kommer vara hot stuff när vi är 80. Det ska bli roligt att se för jag tycker att man redan nu ser många riktigt fräscha 50-60 åringar som följt den här livsstilen ett tag. Vi kommer ju join the club när vi är där, ellerhur!?
Åldrande…
https://liu.se/nyhet/mutationer-bakom-aldrande-kan-vara-vanligare-an-man-trott
Men nyss sa du att du hade ändrat åsikt kring fasta och inte rekommenderade det längre? vill du förklara? 🙂
Det var inte direkt nyss 😀
Jag rekommenderar inte fasta där man ersätter sina mål med kaffe (kaffesvält) och fasta funkar inte för mig när jag ska bygga (får inga gainz!). Att fasta och kalorirestrikta för longevity är ju vetenskapligt bevisat, men många fastar helt tokigt och bara spär på sina näringsbrister.
Käkar man cleant och keto behöver man inte fasta så mycket, det går utmärkt ändå.
Hej Martina! 🙂
It’s been a while. Har funnits i bakgrunden och läst, men har inte kommenterat. Nu gör jag det dock för jag behöver lite hjälp med att finna en sak: du nämnde någon gång att det numera finns helt okej schampoo och balsam som man kan ersätta balsammetoden med, eller något åt det hållet. Jag har försökt leta reda på det ställe där detta nämndes men jag bröjar fundera på om det kanske var en kommentar… Jag söker alltså schampoo och balsam som innehåller så lite “skräp” som möjligt – om jag inte minns fel så kostade det en del också.
Nån aning om vad jag pratar om? 😛
Hoppas allt är bra med dig annars, roligt att läsa allt här på bloggen! 🙂
Finns ju massa i affärerna nu som är sulfat- och silikonfritt, fråga på Åhlens 🙂
Jo, får göra det – jag trodde nog att just de du rekommenderade då var snäppet bättre ändå, men räcker det med att gå in på Åhlens så woohoo I guess!
Finns massor!
I en kommentar högre upp skriver du om att ”läka din tarm”. Vad är att ha en icke läkt tarm? Förstoppning/inte tömma tarmen? Vet att du tidigare nämnt att något är fel om man inte tömmer tarmen dagligen. Jag upplever dock att ju striktare keto/ mer fastor så tömmer jag min tarm allt mer sällan. Vi pratar typ var 5:e/7:e dag. Men grejen är den att jag inte känner något behov mellan gångerna. Skulle du säga att det här är också något som måste lösas för att bromsa processen mot åldrande? Så fort jag lägger till carbs eller mejeriprodukter så dröjer det inte länge innan ett besök behövs. Men min känsla är ju att det snarare är tecken på att tarmen inte mår bra av just dessa produkter!
Jag menar “leaky gut syndrome”, inte hur ofta man går på toaletten.
Hur vet man egentligen om man får tillräckligt med sömn (om man inte har någon teknik att mäta det med)? Jag vaknar för det mesta av mig själv efter ca 6,5 timmar, känner mig då utvilad och pigg genom större delen av dagen. Det känns som att jag får den sömn jag behöver, men det verkar så lite med bara 6 timmar ?
Att mäta är att veta 😉
Men jaaaa, vi kommer att vara riktiga fräschingar. Jag stod för en stund sedan och beundrade min släta, rynkfria panna i spegeln på jobbet. Ytligt, jag vet, men ändå tillfredställande. Och jag fyller 50 om tre år.
Behöver fortfarande jobba med min sömn. Jag upplever att jag vaknar för tidigt innan jag har sovit klart. Men jag vet inte hur jag ska gå tillväga.
Hur gjorde du för att förbättra djupsömnen så markant? Det funkar knappast att bara säga åt sig själv på skarpen. Idag äter jag ketogent, sover med mörkläggningsgardiner, sovmask och öronproppar, undviker sena måltider så gott jag kan och jag undviker också hårdare träning på kvällen. MEN…jag är väldigt förtjust i att lyssna på podd och lägga mahjong på min platta det sista jag gör på kvällen. Borde kanske gå tillbaka till mer analog läsning ur en bok. Jag somnar dock alltid inom någon minut från det att jag har lagt ifrån mig plattan, men vaknar en timme innan jag behöver kliva upp. Så sover gör jag mellan 22.00-04.00. Det kanske är tillräckligt men jag känner mig seg och gäspig under förmiddagen. Det vore väldigt spännande om du ville skriva mer om sömn, sömnkvalitet och kvällsrutiner.
Hej Martina!
Kan jag läka ådernät på benen naturligt?
Kram
Kanske, googla på hästkastanj 🙂
Tack!
Jag vill också vet mer om djupsömn! Sånt sammanträffande att jag för några dagar sedan fick veta om Oura-ringen och beställde den direkt. Min sömn har varit rätt kass det senaste året och tror det också beror på försämrad sömnhygien (sover för varmt, äter middag för sent mm) i samband med att jag flyttat ihop med min kille. Har insett att jag behöver göra något åt det och har de senaste dagarna suttit och försökt göra research, så det skulle vara superintressant om du skrev vad du har gjort!
Jag “råkade” förhandsbeställa dina två senaste böcker idag. Ser fram mot att förkovra mig ännu mer. Ville bara skriva det. 😀
Coolt! Hoppas att du gillar dem! 😀
En äldre bekant fick nyligen d2 och är helt oemottaglig för råd angående kost.
Kan nya inflammationsboken vara nåt att sätta i händerna på denna person?
Insikten finns inte och skrämmas vill man inte…
Enligt min mening är den, av vårdlänkar på nätet, rekommenderade GI lite fattig.
Har du andra lättbegripliga lästips till denna person?
Om en person är helt oemottaglig så är personen helt oemottaglig punkt slut.
Finns bara en sak kvar då, vi får hota med ögonpåverkan pga höga nivåer bs= ev indragning av körkortet 😉
Undrar vad du har för åsikter kring tarmsköljning? Har du gjort det någon gång? Kan man med hjälp av vattenlavemangspåse skölja ur dåliga (och bra bakterier…) och sedan proppa i sig probiotika med bra bakterier?
Jag är lite kluven till det men har testat kaffelavemang många gånger, gjorde det första gången när jag hade dåliga bakterier i tarmen och det fixade problemet.
Hej! En fråga om fasta, hur kör du dina långtidsfastor? Med vänlig hälsning, carolin
Jag bara kör, fasta är ju det enklaste du kan göra för du gör absolut ingenting. Dricker lite vatten bara 🙂
Är så taggad på den nya keto-boken!
En liknande fråga:
Vad skiljer den senaste inflammationsboken och den nya? Undrar vilken man skall köpa först 🙂
Du är grym!
För att förtydliga : innehåller de samma typ av info men den nya är “uppdaterad” , eller skiljer de sig i material?
Inflammationsboken skiljer sig i att den har mer material och bättre än den första, så man behöver inte den första om man har den andra. Har man den första blir den andra ett komplement.
Nya inflammationsboken är bättre och tydligare, mer hands on!
Perfekt, tack! 🙂
Beställt nya inflammationsboken. Tjohooo! Men såg då att det även finns en ny ketobok av dig från 2019. Vad är skillnaden från Ketoguiden från förra året? (Som jag givetvis har).
Skillnaden är att den är mer fokus på felsökning och lite andra typer av recept 🙂 Mer åt carnivore hållet!
Åh, ok. Spännande!
Har nu beställt din senaste bok, väntar ivrigt på paket! Kört striktare lchf ett tag, men keto here I come!! 🙂
En önskan bara angående söndagslive; det har ju varierat i starttid vilket är förståeligt eftersom du självklart ska prioritera ditt liv off-screen. Men vore skönt om du gav en konfidensintervall på starttid. Jag gick med mobilen i handen i två timmar innan jag var tvungen att prioritera sömnen istället. Kunde ju se i efterhand men det är nå särskilt med att “vara delaktig” live..
Du är bäst och så fantastiskt inspirerande!!
Jag vet jag vet jag ska fixa en bestämd tid, sorry att jag flaxat runt lite nu i sommar 🙂
Hej! Vilket bra och inspirerande inlägg, har själv precis fyllt 50.Har kört lchf/ keto i 7 år.Det är stor skillnad på mitt mående nu och hur det var innan.Kan verkligen tipsa alla om att läsa dina böcker!
Hejja dig!
Tack vare dig Martina kör jag redan stenhårt på alla 3 punkter (så gott jag kan iallafall) ??? Men vad tror du om tillskottet Cellexir? Innehåller bland annat PQQ, Q10 och acetyl-l-carnitine. Värt pengarna?
Bra tillskott men inte direkt värt att investera i. Det är inget fel på det dock, bra grejer men jag hade lagt pengarna på bra mat istället.
Jag har skrivit om samma tänk ang LCHF
fasta insulin och blodsockerkoll som du gör
i några kommentarer på några bloggar och
vips så blir man stenad av tant och kokboksmaffian? hoppas du slipper samma sak?
haha ja men det har jag redan blivit, men den tiden är förbi tror jag 🙂
Jag har skrivit om samma tänk ang LCHF
fasta insulin och blodsockerkoll som du gör
i några kommentarer på några bloggar och
vips så blir man stenad av tant och kokboksmaffian? hoppas du slipper samma sak.
Så spännande med sömn.
Mäter min sömn med min klocka och har aldrig haft mer än 50 minuters djupsömn. Läst runt och fattat att ca 10% av din totala sömn ska vara djupsömn. Vad säger du om ämnet sömn? Ditt perspektiv hade varit mycket lärorikt att läsa.
Jag har mycket att säga om sömn! 🙂 Ska skriva mer om det.
4. Fokus på sitt eget välmående och vara lycklig. Inte som i avsaknad av problem eller sorger. Utan mental resilience och förmåga att känna tacksamhet trots motgångar. Inget verkar så föryngrande som lätta steg, en pigg blick, ett leende och avslappnad hållning.
Love it ?
-Ja! Jag vill också veta allt som går att veta om “sömnhygien”, mätande etc! ??
Sen skrev du för nåt år sedan något om att “träna bort kortisolöverskott”. Det vill jag veta mer om!
Jag vill också veta hur Mattias gjorde för att återigen bli frisk från… – var det utmattning? För att få friska binjurar. Hur var hans livsstil, vilka kosttillskott tog han, vardagsrutiner, träning etc..
Det kommer, tack för påminnelse och tips 🙂
Bra inlägg. Jag blir nyfiken på vad du har gjort för att öka djupsömnen. Skriv gärna ett inlägg bara om det.
Också väldigt nyfiken på det! Min Oura-ring visar nästan alltid på noll till ett par minuters djupsömn, med en i övrigt god sömnkvalitet.
Kan man stoppa/bromsa de grå hårstråna tror du? Jag har börjat få några få gråa hår och tänker att jag vill göra något. Zink, b-vitaminer, kollagen tänker jag är bra. Har du något annat tips??
Läk din tarm och käka high protein 🙂
Göran