Läs mitt inlägg om min första tiodagarssittning från 2013 här, samt min objektiva guide till Dhamma Sobhana i Ödeshög här!
Ja det trodde du fasen inte, om du har läst mina tidigare inlägg om Dhamma Sobhana, att jag skulle åka tillbaka dit helt frivilligt! 😀 Men mycket vatten har flutit under broarna sedan jag först kom i kontakt med Vipassana för åtta år sedan, så det var en helt annan Martina som åkte till Ödeshög 26e augusti 2021 jämfört med 26e augusti 2013. Håll med om att det är ganska magiskt att jag lyckades tajma datumen så exakt med så många år emellan! What are the odds…? Det var alltså inget jag hade kollat upp i förväg eller så. En “slump” så att säga! 😉
Här kommer årets Vipassana-review från mitt personliga perspektiv.
Ändrade rutiner och mer avslappnad stämning
Till skillnad från förra gången så kändes det inte alls som ett koncentrationsläger. Jag har inget minne av att jag behövde lova på heder och samvete att inte lämna lägret (som de var noga med att poängtera många, många, många gånger förra gången). Det var inget som togs upp annat än i förbifarten den här gången. Vi meditatörer är på en högst frivillig kurs för vår egen skull och åker såklart hem om det inte känns bra.
Den här gången var det heller ingen nitisk kroppsvisitering eller genomsökning av personliga saker. Nu hade jag inget särskilt med mig att lämna in, en bok, mobil och hörlurar bara. Min magmedicin fick jag behålla. Jag hade med mig immodium för att jag äter en helt annan kost i vanliga fall och inte tål fibrer särskilt bra. Jag tänkte att jag inte ville spendera hela lägret på toaletten och det förstod såklart servarna så det var inga konstigheter alls.
Bild på min packning för 12 dagar.
“Operationen av själen”
Den här gången kom inte “operationen av själen” som ett element of surprise utan jag visste med en gång att våra underliggande emotionella knutar som vi bygger upp varje dag börjar flyta upp till ytan så fort de får chansen. Meditationen (att fokusera på andningen och kroppsliga förnimmelser) hjälper processen liksom tystnaden och den fina atmosfären på meditationscentret. Nu har jag spenderat ett gäng år med att “operera” (genom terapi, dagboksskrivande, meditation och annat spirituellt arbete) så jag kunde se exakt vad jag har kvar och vad jag behöver jobba med just nu. Inga konstigheter.
Operationen rensar ut sankarras (karma)
På Pali (språket som talades på Buddhas tid) kallas emotionella knutar för sankarras och detta blir de frön som man sår och sedan får skörda. Det bygger alltså upp ens karma. Ju mindre sankarras man har byggt upp desto lättare karma och ju mer egenmakt får man i sitt eget liv eftersom vägen framåt är fri från skräp. Om man tar för vana att checka in med sig själv varje dag genom meditation och dagboksskrivande bygger man inte upp så mycket skräp, och kör man dessutom längre, dagliga Vipassana-sessioner så rensar man på ganska bra.
Vissa kanske känner motstånd mot palispråket och ord som till exempel karma, men man kan översätta det med “som man bäddar får man ligga” och om du alltid bäddar i mörkret har du ingen aning om hur du får ligga förrän du går och lägger dig 😉 Tänd lampan, bädda ordentligt och få en god natts sömn utan att behöva ha ett täcke som en knölig korv eller annat otrevligt.
Höga meditativa tillstånd utan ont
Något som förvånade mig var hur enkelt det var att meditera den här gången. Jag kunde sitta i flera timmar utan att ändra ställning och gick självmant till den stora, gemensamma meditationssalen för att köra pass även när det inte var obligatoriskt. Fokuset var bra och jag kunde scanna kroppen och komma till högre meditativa tillstånd utan större svårigheter. Märkligt nog hade jag allra lättast för detta i början då jag hade några episoder av bangha-jahna (total upplösning) som det nog var ett år sedan jag hade senast. Då var jag mer eller mindre i upplösningstillstånd (haha) hela tiden och var mycket närmare höga states även i vardagen, men där var jag tyvärr inte nu. Dock tror jag att förra årets trauman hjälpte till för ibland kan stora kriser försätta en i “altered states” och fungera som katalysator för spirituell utveckling.
Promenadstråket på Vipassanagården
Mina sankarras och personliga upplevelser
Så let’s get personal!
Det första som hände var att jag fick en skarp smärta mellan skulderbladen. Jag visste att det var en sankarra och gick in i den för att vipassanalisera den. Det gick väldigt fort och var upplöst på några timmar. Därefter började en större sankarra närma sig och från början visste jag inte om det var min egen eller någonannans. Jag vet att jag låter som en galen person nu men det är sån man blir på Vipassana 😉 Hur som helst insåg jag efter några timmar att allt shit är mitt och att det var min egen sankarra. Den blev bara större och större och större och till slut såg jag hela omfattningen, att den var stor som en fotbollsplan. Jag hade ju ingenstans att fly så det var bara att börja jobba med den. Det tog drygt fyra dagar och hade även sina efterdyningar enda till kursens slut!
Det var en sankarra av ilska jag hade att arbeta med, men bakom varje ilska finns ofta sorg och förtvivlan så det växlade lite omvartannat. Stundvis väldigt intensivt, så intensivt att jag frågade meditationsläraren vad jag skulle göra. Hur jag skulle förhålla mig liksom. “Don’t hold back!” svarade hon, så jag bestämde mig för att bara gå all out medan jag vipassanaliserade den (sankarran) och min kropp (de fysiska förnimmelserna). De säger inte explicit att man ska gå in i sina tankar och känslor, tvärtom avråder dem från det, men jag tycker att det kan vara värdefullt att göra det ändå. Mina trauman har ju ett personligt värde för mig och jag är personligt investerad i utkomsten, oavsett om jag är i bangha-jahna eller inte!
Reality is reality.
Vi lever i den och förhåller oss till andra människor varje dag även om vi tycker att vi är “ur matrisen.”
Papper och penna är förstås förbjudet men jag hittade en penna i min väska och en liten lapp och skrev ned ovanstående.
“Geting-sankarran”
En av dagarna när jag jobbade med min ilska var jag ute och promenerade i det inhägnade promenadstråket och scannade mig själv samtidigt som jag gick. Gå, gå, gå, scan, scan, scan. Plötsligt kom en intensiv smärta i vaden och jag trodde att det liksom första smärtattacken mellan skulderbladen handlade om en sankarra! Med all sinnesjämvikt jag kunde uppbåda vipassanaliserade jag smärtan och försökte känna in vad tusan det var frågan om. Scan, scan, scan – piece by piece, part by part… men det blev inte bättre så till sist stannade jag upp och tittade på min vad. Och ta mig tusan hade inte en GETING fastnat i mina byxor och satt och stack mig och stack mig och stack mig för att försöka komma loss! Det är noble silence som gäller på kurserna så jag sa ingenting men petade bort getingen med en pinne och höll god min! 😀
The void?
Nu vet jag inte hur många som läser här som fortfarande är med på tåget om vad jag pratar om men förra året (inte på något läger utan i allmänhet) kom jag till en brytpunkt som man kan kalla för “the void” som är en slags nattsvart abyss som man bara måste hoppa rakt in i för att komma vidare. Det här är väldigt svårt att förklara men det är ett slags sinnestillstånd av kärlek och acceptans som blir mer förankrat i en själv. Gränserna för vad som är jag och allting annat suddas ut och man blir ett med allt. Total Oneness. Jag trodde att detta Vipassanaretreatet skulle ta mig dit men så blev det inte. Jag kunde inte ens lokalisera något “void state” utan kom som sagt till bangha-jahna vilket är trevligt, men därifrån till nästa steg har jag nu lite dålig koll på. Jag känner bara att det krävs mer meditation hemma för att fortsätta utvecklas. Motivationen är i alla fall på topp!
Och maten då…?
Jag måste slänga in en kommentar om maten eftersom det är en av de vanligaste frågorna jag får. Du som brukar läsa här vet att jag sedan många år tillbaka följer en strikt lågkolhydratkost som är allt annat än vegansk, och att Vipassanamaten är raka motsatsen.
Hur funkar det?
Svaret på den frågan är att det funkar kalastoppen. Jag älskar vegetariskt och tycker att det är jättegott men jag skulle inte kunna leva så under längre perioder. Jag har testat (bara 10 år ;)) och det förstörde min fysiska och psykiska hälsa. Jag respekterar allas kostval, det är personligt, men alla kan göra undantag för några veckor tycker jag. Så även jag. Ge mig en vegansk måltid och jag äter den med glädje om den är vällagad med kärlek.
Fortsatta vägen framåt
Som sagt är jag supermotiverad och kommer att fortsätta meditera en timme på morgonen och en timme på kvällen. Det känns väldigt viktigt för att fortsätta jobba med sankarras och nå nya spirituella höjder och såklart för den mentala hälsans skull också. Jag kunde lämna en hel del rädsla bakom mig på det här lägret. Tidigare har jag varit lite orolig för vissa högre tillstånd och inte vetat om jag ska klara av det, men nu vet jag att jag gör det. Allting som finns är olika förnimmelser and that’s it! Om jag hade åkt tidigare det här året hade jag sluppit min sommardepression men det fanns kanske någon mening med det lidandet också. Nu är jag i vilket fall återställd på riktigt, riktigt! Hjärnan är back in the game, kalibrerad, jämnviktad och detoxad!
Kommentera gärna om du undrar något om Vipassana och dela hemskt gärna dina egna erfarenheter! ❤
Tack för din fina guide! Även jag vill åka dit. Jag har ingen allvarlig sjukdomsbild, men äter antidepressiva Ecitalopram och Voxra). Vet du om detta är tillåtet under vistelsen? (Har inte kunnat läst mig till just detta).
Undrar också om man av medicinska skäl får äta extra mellanmål om behov uppstår?
Tack för all din hjälp 🙏
Hejsan!
Jag ska dit om ett par veckor sa det va kul att fa lite insikt pa forhand. Jag hittade ditt inlagg nar jag sokte pa “mat pa vipassana sverige.” 🙂
Jag va nyfiken pa vad slags vegetariskt det var, om det ar gronsaker osv och farsk mat liskom. Eller om det ar tofu och “fake” protein som soja etc. Jag kan inte ata det alls, sa va nyfiken sa jag kan kontakta dom i sadana fall.
Tack for ditt inlagg!
Skönt att se att du är tillbaka, du behövs Martina 😉
Hur klarar man av att sitta i skräddarställning så länge? Mina fötter domnar efter 10 minuter och blir trött/får ont i bröstryggen 🙁 Får man ändra ställning eftersom?
Ja man får ändra ställning!
Välkommen tillbaka! ✨
Varför rekommenderar dom att inte gå in i tankar och känslor?
För att det inte har någon betydelse. De bara uppstår och försvinner ändå.
Underbart att du är tillbaks! Nollställd och full av energi <3
Jag flummar gärna, men jag har ett problem med att jag är så förbaskat konkret och blir tokig när jag inte förstår 😀 Tex vadå scan, scan?! Vad gör du då? O så lite zoom på det. Say whaat?! Jag förstår inte, då jag inte kan grepp det och förstår jag inte, så börjar jag velat. Trots att jag vill flumma, för jag har blivit övertygad om att det är bra och jag är garanterat i behov av det. Men jag fortsätter att följa och läsa, kanske öppnar det sig för mig någongång 🙂
Gott att du är tillbaks!
Tack!
Scanna = scanna med sitt medvetande varenda punkt på kroppen. Tex ta toppen av ditt huvud som exempel. Kan du känna någonting där? Sen ansiktet, kan du känna någonting där? Kliar det? Sticker det? Gå vidare till armarna, händerna osv – kan du känna att du har händer? Så scannar du ned till fötterna och tårna och tillbaka upp igen. Du undersöker kroppen med ditt medvetande. Förstår du?
Sen kan du när du hittat något zooma in där och bryta ned det i små små delar!
Jag var också på Vipassana, på kursen som var precis innan dig hehe. Jag hade svårt att okej, jag känner de här känslorna, och har de här reaktionerna. Jag observerar dem. Men jag tyckte jag hade svårt att känna varifrån känslorna kom ifrån eller vad de hade för sammanhang. Kände inte att jag helt fick klarhet i de. Hade väldigt svårt med koncentrationen, men lyckades ändå rengöra mitt sinne, men märkte också att de fanns mer att jobba på. Lämnade inte centret lättad och lycklig, mer lättad och djupt insiktsfull och lite nere.
En annan sak jag undrar, jag mötte en man förra veckan som också är inne i meditation (Dock ej vipassana), han berättade att de finns mycket negativa konsekvenser av meditation som gör att människor kan hamna i maniska episoder, tro att de är gud eller bli destruktiva på andra sätt. Att meditation kan vara farligt! Lite som de negativa konsekvenserna som kan uppstå efter psykedeliska upplevelser. Hur ser du på negativa konsekvenser? Kan de uppstå av att man mediterar mycket?
Det klart att människor alltid kan bli galna av lite vad som helst, har man fröet till crazyness inom sig så kanske en psykadelisk tripp inte är den bästa av idéer. Meditation tar fram det som finns inom en så att man kan bearbeta det. Vissa kanske inte kan bearbeta för att det är för tungt, tex om man tagit heroin många år för att förtränga och sen sluta med heroinet och gräva upp allt. Det skulle nog behöva en rejäl stötdämpare. Men för vanlisar att meditera… nej, ingen fara alls. BARA bara BRA!
Tack vad spännande med information från Vipassana. Låter ljuvligt. Hade velat delta tillsammans med dig.
Så himla trevligt och värdefullt att läsa! Tack för att du så frikostigt delar med dig. Jag har en plats där i november och efter att ha tackat nej två ggr förut och skjutit Vipassana framför mig i 8 år så känns det nu helt rätt i tiden.
Ja now it’s time. The time is now 😀
Fantastiskt inlägg på alla sätt, tack Martina!
Var själv i Ödeshög på kurs 2015 utan några tidigare meditationserfarenheter. Förutom några kortare sessions hade jag suttit en timme med korslagda ben på golvet som någon slags förberedelse. Benen somnade och jag stapplade iväg som Bambi efteråt med lite mindre självförtroende om hur det skulle gå.
Bara några veckor före kursen hade en f.d. pojkvän, som jag brutit upp med pga. att våra riktningar i livet just då inte passade, tagit upp kontakten och jag kom till Ödeshög upp över öronen förälskad. Inte det optimala för att genomföra kursen, jag skulle tro att 80% av tiden gick åt till att dagdrömma. Därför ser jag fram emot att en dag återkomma och genomföra kursen med fokus på meditation istället för dagdrömmeri =)
Haha ja man får fundera över sin livssituation före man åker, relationerna främst!
Otroligt intressant! För gemene man är ju detta helt galet egentligen att åka iväg 10 dagar och bo i ett sådant avskalat (men mysigt) rum utan tillstymmelse till underhållning mer än det egna sinnet. Önskar att jag kommer så långt att jag kan testa detta nån gång.
(och älskar när du skriver om flummiga saker! 🙂
Ja 160 timmar med att bara stirra in i sitt inre 😀
Du beskriver det så bra och lättförståeligt. Som “gammal”elev(suttit minst en 10-dagarsretreat) så finns möjligheten att sitta 3-dagats också. Jag anmälde mig på en 3-dagars i november men var tyvärr tvungen att avboka då man var tvungen att ha någon som hämtade upp en snabbt om man blev sjuk (covidregler). Då jag bor 100 mil från Ödeshög funkade inte det, men jag ser fram emot att göra en när reglerna ändras. Det är som att ha blivit kastad i en tvättmaskin på 90 grader. Kan vara turbulent men jag kom ut ren,fri och lycklig 😀❤️
Tack för att du delar med dig. Jag mediterar regelbundet och det du beskriver om vipassana verkar vara mitt sätt att meditera. Jag har aldrig förstått vad som händer, när dessa fysiska förnimmelser dyker upp, så nu undrar jag om du kan berätta mer om att du vipassanaliserade förnimmelsen. Vad händer när man gör det?
Jag går in i den och zoomar in på tex smärta med mitt medvetande, zoom, zoom, scan, scan och penetrerar den och medan jag gör detta kommer tankar och känslor upp 🙂
Tack för gapskrattet ang getingen! 🤣 Tack för att du delar med dig av hur du upplevde lägret och även guiden till lägret! Så mycket enklare att guida sig själv i rätt riktning med hjälp av tipsen och de erfarenheter du beskriver. ❣️🙏
Tack! 😀 Ja jag saknade liksom en sån här guide inför att jag skulle åka, även andra gången, så jag tänkte att jag får göra en helt enkelt.
Och VAD är ODDSEN för att en geting trasslar in sig i ens byxor när man är ute och går!? 😅
Härliga du välkommen tillbaka till bruset 🙂