Jag brukar nämna att näringsbehovet ser lite annorlunda ut om du följer en strikt lågkolhydratkost jämfört med “standardkost” och att du till exempel behöver mindre C-vitamin. Att du skulle få i dig för lite C-vitamin är annars en av de vanligaste invändningarna emot att inte äta frukt. Det är sant att vi människor behöver C-vitamin eftersom vi (till skillnad från många djur) inte kan tillverka det själva, men på en ketogen eller karnivorisk kost är behovet så litet att det räcker att äta lite lever och ostron så är behovet täckt.
Ta en titt på molekylerna nedan. Det är C-vitamin och glukos. De är väldigt lika varandra och passar därför i samma receptorer. Det gör att glukos kan blockera upptaget av C-vitamin, och ju mer glukos som finns i blodet desto mindre C-vitamin kan därför tas upp.
C-vitamin neutraliserar makrofagerna
Varför är det ett problem?
Det är ett problem för att C-vitamin är viktigt för immunförsvaret. Makrofagerna är immunförsvarets storätare som åker runt och mumsar i sig allt skräp (bakterier och virus) som de stöter på. Skräpet är ofta ganska reaktivt om det till exempel slitit loss en och annan elektron från sin omgivning. C-vitaminets roll är då att neutralisera dem genom att sno tillbaka överskottselektronerna. Annars blir makrofagerna förstörda med en gång och kan själva bli reaktiva partiklar som fortsätter att orsaka skada, i till exempel blodkärlen.
Bra C-vitaminkällor utan glukos
Om du vill C-vitaminboosta ska du därför inte inta C-vitaminet i närheten av kolhydraterna. För att vara säker på att C-vitaminet kommer till användning ska du inta det först på dagen, på fastande mage. Den bästa naturliga källan är citron, lime och paprika. Citron har lika mycket C-vitamin som apelsin (runt 50 mg) men mindre socker. Paprika har nästan 3 gånger mer C-vitamin (120 mg) och ännu mindre socker!
Animaliska källor till C-vitamin är fiskrom (16 mg), ostron (3,5 mg) och lever (25 mg)
Immunförsvar kickar igång när färgpigment injiceras vid tatuering, f ärgen kan flyttas vidare både via blodet och lymfvätskan och tatueringsfärg har även hittats i levern och i ryggmärgen
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/risker-med-tatueringar-kartl%c3%a4ggs-i-stor-studie/ar-AAKKrdv?ocid=mailsignout&li=BBqxCu3
Bara jag som inte ser likheterna mellan de två molekylerna?
Haha det är du nog inte ensam om, men det är bara 4 väte som skiljer dem åt.
Att strö några frysta rönnbär på maten
(som då tinas utan att upphettas)
är ett enkelt och gratis (plocka själv)
sätt att få i sig c-vitamin, tycker jag.
Hej, tack för info. jag tycker inte att molekylerna ser lika ut, men jag är ju inte receptoren 😉
hur mycket c-vitamin behövs det (dagsbehov)?
Jag vet inte exakt men om man inte har något extra glukos i omlopp är det bara fråga om några milligram. När folk behandlar gikt och sånt med C-vitamin använder de ju typ flera gram, typ 1 gram utspritt vid 5 tillfällen. Så det är en väldigt skillnad, men själva behovet är ganska lågt verkar det som.
Jag har ju hört att C-vitamin förstörs av värme. Är det då skillnad på mängden C-vitamin i rå jämfört med stekt lever? Vilken av dem innehåller 25mg C-vitamin?
Tänker nog att jag skippar rå lever oavsett… 🙂
Haha ja rå lever är väl inte så festligt kanske… tror att levern klarar sig om den hettas upp en kort stund. Jag brukar steka den snabbt och behålla ganska rå på insidan.