När jag tittar runt på hälsobloggar, instagram och facebook så ser jag att väldigt många har gått över till laktosfria produkter. Min första tanke är… varför då? Det verkar som att många tror att en mejeri är en hälsoprodukt för att man industriellt spjälkat laktos till galaktos och glukos. Det är det inte, det är mycket troligare att proteinerna i mjölken utgör ett problem, snarare än något annat! De är nämligen så hårt veckade att våra magar har svårt att bryta ned dem. De gör att många av dessa komplexa proteiner tar sig ut i blodbanan via tarmslemhinnan, och problemet de ger då är mycket mer subtila än laktosintoleras. Till exempel; låggradig inflammation, ångest, oro och diffus värk.
Vid återkommande magproblem är gluten, fibrer och frukt ofta en större bov än just laktos. Jag föstår att de som vill äta mejerier och är laktosintoleranta köper laktosfria produkter, men jag tycker att det är en märklig hälsotrend.
Är det bara jag som tänkt på detta?
Jag har precis börjat vandringen mot Keto. Har svårt att tolka detta med ost. Hur ser du på hårdost? Har förstått det som att lite parmesan kan vara okej. Men den vanliga hårdosten då? Och hur ser du på t.ex. får- och getost?
Helst ingen ost, det brukar bli bäst.
I Linköping händer det sedan hösten ¨2019
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/laktosreducerad-skolmat-for-alla-succe-for-bade-skolkok-och-elever
här kommer mer specifik info
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/linkopings-kostchef-om-de-nya-riktlinjerna-for-specialkost-i-skolan
Länk till artikeln om intresse finnes för dig eller någon annan 🙂 Återkoppla gärna om du/någon får ut något av den 🙂 https://lookaside.fbsbx.com/file/Test%20homogenized%20coconut%20milk.pdf?token=AWxNWjvNFiqKzaSCnk-SJnCCFWuZMttPvlcWXYDXqqhI1wAbjadg94tMab_lqDbcmhJKvLFo_fnzfKabECdaCT8LYhnXGY3o81adwAr5Fh8iYxYibGStl–CDtzKfmc8pflL6JxSJR5mxeX_vMf_QS6i5PHkrGYQfCuENw5agWMr_w
Hej! Jag funderar över det här med homogenisering av andra “krämiga” produkter såsom kokosmjölk, nötsmör osv.
Att homogenisering av komjölk inte är bra för våra kroppar vet vi ju, men hur påverkar söndersprängda fettmolekyler (om jag fattar rätt) från kokos cåra kroppar när de tra sig ut i blodet?
Även om det står “endast kokos och vatten” på en förpackning, så är de ju nästan alltid homogeniserade (står ej på förp.) för att få lrämig konsistens.
Har sökt och sökt, men finner ingen info om detta. Nu när jag slutat med mejerier blir det ju gärna kokosmjölk, lite varje dag, och får lite ångest över att inte veta om det gör skada på sikt.
Bra fråga! Allting eko/organic osv är ju ofta helt ohomogeniserat, inkl. nötsmör och kokosmjölk/grädde. Den jag köper är till exempel helt separerat, och om jag köper jordnötssmör så är fettet och nötterna för sig så får man blanda själv. Givet de så borde ju ohomogeniserat vara bättre än homogeniserat, men det vet jag inte 🙂
Tack för svar! Fick dock svar från flera olika kokosmjölksföretag idag och bl.a Kung markatta svarade att deras kokosgrädde (som är helt skiktad) är homogeniserad och pastöriserad. 🙁
Har hittat en artikel på ämnet, men ej kunnat läsa ännu p.g.a hjärndimma.
Alternativet är väl att bosätta sig på en söderhavsö och plocka sina egna kokosnötter ????
Sara, låter väldigt spännande med en glukos och ketonmätare. Var köpte du den?
För mig blev det så att jag slutade med mjölkprodukter när jag flyttade hemifrån. Inte för att jag inte tålde det utan mer att jag inte ville lägga pengar på det, hehe. När jag något år senare skulle dricka ett glas mjölk märkte jag att någonting var på tok. Nu kör jag all mat utan laktos och mår toppen. Det känns helt enkelt som att man inte borde få i sig laktos utan bara blir resistent med åren, så länge man får i sig det.
Toppeninlägg förresten! Gillar din blogg supermkt!
Jag märker ingen stor skillnad på mina magproblem, vare sig laktos eller ej. MEN; jag reagerar så fruktansvärt på frukt och grönsaker. Äter inte LCHF, och får i mig allt i från 500g til upp mot 1kg grönsaker per dag. Jag är en volym-ätare. Borde jag dra ner på grönsakerna för att ge min mage en liten break? Blir så förvirrad av alla kostråd som “fyll halva tallriken med grönt”
Du kommer bara göra dina tarmar inflammerade och i förlängningen göra dig själv sjuk. Sluta med frukt helt, dra ned på grönt. Ta bort gluten och mjölk. Då får din mage ett break.
Hej! Jag har precis köpt en glukos och ketonmätare (freestyle neo). Kan du hjälpa mig tolka mina nummer? Har jag för höga ketoner?
Morgon/fm efter 14h fasta: Blodsocker 3.7mmol och ketoner 3.7 mmol
Eftermiddag 15:45: Blodsocker 3.7mmol och blodketoner 5.7mmol
Intressant inlägg! Älskar din blogg och att du delar med dig av dina tankar och synsätt!
Om du mår bra är det inte för högt för dig:)
kollar lite på kostschema vecka fyra.
även denna gång står det “Kvällsmat Shiratakinudlar med köttfärssås (se recept)” o jag hittar inte receptet. är jag blind eller? =)
tips på vad man kan göra för kul med äggvitorna som bli över från biffarna? jag tycker inte om att slänga mat nämligen =)
lagar du själv recepten Innan du skickar ut dom eller tar du bara några du tycker låter bra?
tänker du något på att man ska slippa slänga matvaror? ex att ta 2 msk kokosmjölk ur en förpackning o sen är det inte kokosmjölk på schemat på många dagar. är då o då rädd att saker ska behöva slängas så gör nånting eget av dom för att slippa det 😛
är Valfri färdig barbequesås ok när man gör pulled pork? eller hur gör man pulled pork keto style? o hur gör man En portion pulled pork haha =)
Bra frågor!
Kostscheman är till en bok med ca 100 recept i, så alla recepten som är med i boken har jag själv lagat.
Jag vill gärna äta mejerifritt men är lite besatt av såser till mat och tex grytor, någon som har tips på mejerifri sås?
Mjölk i kaffet är jag även svag för, har testat mandelmjölk i kaffet men det smakade riktigt illa, är smakar det bättre med något annat i?
Mixa kaffet med smör och använd kokosgrädde i maten 🙂
Min IBS och uppblåsbara mage försvann samma dag som jag började med LCHF i och med att jag tog bort alla spannmål och därigenom fiber. Jag tror absolut att det största problemet är fiber, inte laktosen. Hade vi tålt fiber så hade vi haft fyra magar som kon.
Håller med, men ska man hårddra det hela så är mjölk inte livsmedel för människan utan till kalvar..
bra med sånt
from corinas.for.me
Snabb fråga om mental trötthet/dimmighet vid träning. Känner mig superstark i kroppen men är sömnig, gäspar och känner mig allmänt dimmig och ofokuserad. Är det blodsockret som svänger för mycket?
Mvh Megan
Det känns som att många anser att så länge det är laktosfritt så är det helt okej. Det pratas inte lika mycket om proteinerna i mjölken så säkert därför. Jag undviker mejerier förutom smör nästan helt, men de gånger jag äter mjölkprodukter blir det laktosfritt. Märker en stor skillnad på magen när jag äter laktosfritt. Slipper se ut som en ballong haha!
Tror att många med ibs-mage testar laktosfritt för att det är enklare än att utesluta gluten. Åtminstone har jag träffat flera personer som inte är beredda att släppa snuttefiltarna brödet och pastan som kanske är den egentliga boven. Och så upplever de en tillfällig lättnad eftersom den lätt utmattade tarmen fick ett problem mindre att tänka på. Om man äter laktosfritt för att undvika socker har jag hört att det också är en dålig idé då den laktosfria mjölken är sötare än vanlig. Bättre att äta fullfet, vanlig mejeri om man inte är allergisk, tycker jag. Själv älskar jag grädde, ost och rysk yoghurt. Har inga planer på att sluta med dessa produkter och har heller inga problem med att äta dem, även om jag har dragit ner en del på mängden till förmån för t ex kokosmjölk och kokosgrädde.
Hej!
Vad anser du om hemgjord kefir av kefirgryn/svamp? Just i frågan om kaseinet då,
om bakterierna har någon inverkan där.
Vattenkefir är toppen!
Kanske en helt galen idé här från en som äter helt mejerifritt ,om man kan göra vattenkefir, skulle man inte kunna göra benbuljong- kefir?
Fast nu jag gör inte min på vatten utan lantmjölk från butik 😉 Alltså är proteinet detsamma före som efter grynen har legat i den två dygn.? Eller är det bättre att skaffa en get så man vet :/
Jag “tålde” inte vanlig mjölk/grädde innan lchf och nu har jag inga problem med dem! Tror tarmen har läkt eller nåt!?
Försök att få tag i obehandlad mjölk direkt från en bonde innan ni bestämmer er för att det är tex laktos som är problemet.
Mjölken i affären är väldigt våldsamt behandlad med homogenosering och pastörisering (homogeniseringen tex slår sönder det bra fettet till mindre bra småpartiklar) , pastöriseringne var viktig förr i tiden då hanteringen av mjölken var allt annat än hygienisk, men idag är den mycket mer hygienisk vilket avsevärt minskar riskerna för problem.
Jo, det känns som en “modegrej” för vissa. Har hört att föräldrar till skolbarn kräver att barnen ska få laktosfri kost fastän barnen inte är intoleranta…konstigt.
Jag älskar mjölk, och ingen i vår familj är intoleranta.
Jag som älskar turkisk yoghurt, då är det inte speciellt nyttigt då?
Nej
Ja verkligen, har också undrat. Tror bara folk är lite dåligt pålästa och associerar mejeriöverkänslighet med laktos, för det är det vi har läst i medierna. När jag säger att jag inte äter mejerier säger folk “ja men vi har laktosfritt!”. Förutom att det smakar vidrigt så är det ju som sagt inte laktosen som är mitt (o många andras) problem. Men får jag slänga in en fråga apropå industriellt framställd mat. Är det alltid en dålig idé? Jag vill ju gärna vara en teknikvänlig paleolit som ser möjligheter med modern industri. I din bok Fettfrälst dissar du quorn för att det är raffinerat och “inte ens har ett gulligt namn”. Jag kan tänka mej att quorn som det ser ut idag inte är en hälsokur, men går det inte göra till en bra produkt alls? Är det kört iom “raffineringen”, vilket dessutom är ett ord vars negativa laddning jag inte förstår. Vad betyder det? Är det verkligen dåligt per se, eller är det *viss sorts* raffinering som är kass? Tack för bästa bloggen, du inspirerar mej dagligen!
Ja quorn är kört, ät tofu istället. Det är bättre.
Jag känner personligen flera personer vilka upplevt sig vara laktosintoleranta i många år. Inte ens laktaspillrena har hjälpt utan de blev mycket uppsvällda och dåliga av alla mejeriprodukter. Men efter att helt ha slutat med gluten, har laktasenzymet uppenbarligen fått spelutrymme och fungerar återigen i tarmen. Så vem är boven egentligen, kan man fråga sig?
Tror många börjar ana att mjölk kanske inte är så hälsosamt som vi lärt oss, men då blir laktosfritt en mellanstation innan man kanske helt slutar..? Själv äter jag inte mjölkprodukter så ofta (ost och smör men det verkar funka) men däremot havremjölk i kaffet 🙂 Det är kanske inte lchf men funkar ju bra för mig.
Har funderat på det där med mjölkprotein och tarmbesvär.
Kan det vara som så att tarmsjukdomar tex hemorrojder kommer av inflammationer i tarmen som direkt eller indirekt skadas av mjölkprodukter. Min partner har stora problem med hemorrojder. Han äter lchf utan mejeriproblem. Då fungerar hans mage och hemorrojderna är bättre. Så fort han fuskar med mejerier får han stora problem med blödande hemorrojder och tarmbesvär.
Är det bara för honom eller finns det ett samband?
För övrigt har jag levt mejerifritt sen ett år tillbaka! Känns underbart!
Mejerier är inflammatoriskt ja, det finns ett klart samband.
Jag är allergisk mot mjölkprotein och har inte ätit mejeriprodukter på länge.
Frukt däremot, nu när det fullkomligt BÅGNAR med äpplen på alla träd utomhus har jag smugglat med mig en hel del hem från offentliga träd 😉
Min mage kraschar totalt! Ser ut som barbapappa, får skitont och blir ordentligt gasig. Är det fruktsockret? Eller vad är det med äpplen (frukt i allmänhet?) som gör att det blir såhär?
Fibrer och fruktos är typiskt kasst för känsliga magar.
Jag märker också det av just äpplen (mest av äldre syrligare sorter), inte annan frukt vad jag tänkt på!
Hej Martina
Jag vill först tacka för din utmärkta blogg som jag följer dagligen. Väldigt intressant!
Vi här hemma har valt en annan väg, vi äter endast get och fårmjökskefir, ost etc. Vi har dock även en del vispgrädde i kefiren (hemmagjord, den blir då så krämig och len i smaken). Vad är din åsikt om proteinerna i får- och getmjölk? Är de lika “dåliga” som proteinerna i komjölk?
Tack på förhand
VG
Nej det är bättre, det är ett annat protein
Det har jag inte märkt. Däremot äter alla i min familj laktosfritt numera, för att en familjemedlem har laktosintolerans.
Vi orkar inte hålla på att sortera vad en eller annan kan äta, så vi har laktosfritt rakt av.
Kan vara fler som gör så, därav ökningen?
Håller med! Verkar som att många tror de är laktosintoleranta fast de inte är det. Sen blir ju vissa ordentligt uppblåsta efter att de ätit tex smör som har laktos. Då kanske de är laktosintoleranta. Har läst att vissa blir laktosintoleranta och vice versa när de tex flyttar utomlands eller flyttar hem.
Fast nu innehåller ju smör nästan inget laktos. Räknade på det nån gång och tror jag kom fram till att du behöver äta 700 gr smör för att komma upp i samma mängd laktos som en dl mjölk. Så det är verkligen inte laktosen människor reagerar på när de äter smör.