Förra gången jag delade med mig av min läsning (Ending Aging) blev det väldigt populärt. Jag delade då upp det i mina tankar initialt samt tankar och recension efter att jag läst ut den så jag tänkte göra så igen eftersom det är så många som ber om lästips.
Nu läser jag The Mind Illuminated som är skriven av John Yates som både har 40 års erfarenhet av meditation, en PhD i Neuroscience med relevant forskningserfarenhet och ett gäng års experimenterande med tryptaminer och fenetylaminer (LSD, Meskalin, you name it). Vi har dessutom ett gäng gemensamma inspirationskällor och har vandrat en liknande väg via kristna mystiker till buddhism och vidare ut i annat flummeri.
Han har skrivit den här boken som en guide i hur man mediterar, vilka hinder man kan möta på vägen och hur man tar sig förbi. Det är som en karta eller receptbok där ens nivå delas in i 10 distinkta steg med tydliga instruktioner om hur man tar sig mellan varje steg.
Vad är målet med meditation?
Stabilt fokus + mindfulness ger lugn och insikt som sen leder till spirituellt uppvaknande.
Behövs meditation?
Jag följer flera gurus som jag har starkt förtroende för som säger att meditation är helt onödigt. Det har resonerat med mig för att jag inte är så bra på att meditera, utan får bättre meditativa effekter av andra aktiviteter. När jag läser John Yates definition av upplysning och vägen dit, ser jag till exempel att jag verkligen inte har problem med stabilt fokus. Jag hamnar ofta i ett tillstånd av hyperfokus både när jag skriver och när jag läser om olika saker som kan vara i många timmar. Det kallas väl normalt för flow.
2011 hade jag mitt första radikala uppvaknande som förändrade mina kognitiva processer väldigt mycket, även hur jag hanterade och reagerade på saker. Det upprepades i dubbel styrka 2012, och har sedan inträffat några gånger till i lägre amplitud. De tydligaste effekterna är att jag är väldigt glad 90% av tiden, och även när jag är missnöjd och gnällig kan jag inte ta det på allvar riktigt. Allting spelar mindre roll rent generellt, och jag har även fått ett extremt tålamod.
De här sakerna inträffade helt utan meditation, katalysatorn var omfattande läsning av spirituell litteratur och därefter väcktes ett intresse av att meditera.
De 10 stegen
Novisen
Steg 1: Meditera dagligen
Steg 2: Avbruten uppmärksamhet och överkomma vandrande tankar
Steg 3: Utökad uppmärksamhet och överkomma att man glömmer av att man mediterar
Den skickliga meditatören
Steg 4: Kontinuelig uppmärksamhet och komma över stora distraktioner och uttråkning
Steg 5: Komma över subtil uttråkning och öka mindfulness
Steg 6: Kraftigt minskad uttråkning, exklusivt fokus
Steg 7: Exklusivt fokus och ett enhetligt sinne, lätt att fokusera
Proffsmeditatören
Steg 8: Starkt mentalt fokus och alla sinnen under kontroll
Steg 9: Mentalt och fysiskt fokus, lugna ned känslan av extas
Steg 10: Ett lugnt och stabilt sinne som håller sig även när man inte mediterar, här är man orubblig.
Vilket steg är du på?
John Yates säger att alla, även nybörjare kan komma upp på en hög nivå tillfälligt och av slump men att det är ens kontinueliga nivå som man ska gå efter. Den nivån man kan återskapa med vilje, inte det som sker av slump.
Här skulle jag säga att jag är på nivå 4, på sin höjd, men jag kan gå runt i dagar i ett väldigt lugnt och orubbligt tillstånd helt utan att meditera. Men jag vill verkligen ge boken en chans, så jag ska läsa den från pärm till pärm och följa alla instruktioner.
Jag har en fråga dock. När jag har ett bra meditationsflow going så kan intellektuella insikter eller fantastiska idéer dyka upp och jag brukar tycka att det är väldigt användbart. Om det blir väldigt intensivt så avbryter jag meditationen och tar fram papper och penna och skriver som en tok tills allting kommit ut. Jag gjorde så på Vipassanalägret också trots att man absolut inte fick ha papper och penna, men jag hade det ändå. Man ska inte göra så sa de på lägret och John Yates säger det i boken också, fast jag tycker ju att det är så värdefullt. Varför får jag inte tycka det för? Vad är poängen med att stoppa dessa insikter och rikta om fokus?
Den här boken är nästan 500 sidor med tunna blad och tät text så jag tror att det kommer ta ett bra tag för mig att ta mig igenom den här. John Yates säger att det tar max 7 år att nå det 10e steget om man är ihärdig, men jag kommer inte låta det gå 7 år innan jag skriver en recension om boken. Jag behöver bara läsa lite mer och komma en bit, så kommer nästa uppdatering.
Har du läst boken?
Hur lång tid tog det för dig och vad tyckte du?
Det handlar inte om att förbjuda något utan bara om att välja rätt tidpunkt. Boken beskriver att tusentals år av trial and error visar att dessa goda insikter bara är en fas i utvecklingen mot ett fördjupat medvetande, en fas som fungerar som en fälla för egot. Om man nu väljer att jobba enligt den här boken så är grundregeln att hålla sig till fokus på andningen, allt annat är stickspår som inte leder framåt. Goda insikter kan du därför jobba med på alla sätt men inte just under själva meditationen. Det fungerar på samma sätt som att det kan vara en god idé att äta om du känner hunger, men inte just under meditationen. Dessa är distraktioner som ditt mind tillverkar för just dig, för att fånga dig i honungsfällan och avbryta meditationen. Det kommer fler och värre honungsfällor på den här vägen och det är därför det är viktigt att hålla sig till studieguiden.
Hej kära Martina. Jag har varit sökare i nästan 40 år, det började som en spontan upplevelse när jag var 20 år, efter det visste jag att det fanns något så mkt mer än det vi ser och upplever genom vårt sinne, jag visste att jag badade i kärlek och efter det har jag aldrig varit ensam, den starka uppenbarelsen bleknade efter hand och sedan har jag ägnat resten av livet åt att komma i kontakt med “sanningen” igen, nå upplysning och det genom att meditera, läsa massor av böcker, leva enl advaita, träffat många många stora gurus o lärare, varit i Indien över 20 ggr i dessa ärenden samt runt i övr världen också lockad av den ena läraren efter den andra.
Min sista lärare träffade jag 2012 och fick en sån spark i röven att jag sedan dess mår som du, jag mår alltid bra oavsett vad kroppen tänker o känner, det finns alltid en inre visshet att jag är inte det/den som uttrycker och uttrycks, min kropp kan skrika o gapa o bära sig åt men jag är oberörd, det som jag är är orubbligt. Jag har funnit under min resa att vägarna till upplysning, till vårt äkta jag, vårt sanna liv som vi är ägnade åt att vara o leva går genom miljontals vägar, inget är rätt el fel, det är individuellt och många har ju vittnat om accidentiell upplysning såsom Byron Katie, Eckard Tolle, Ramana Maharishi, Candice O´Denver, dom har inte mediterat en sekund och får ändå bli befrielsen. Jag har pendlat mellan att meditera 6 tim om dagen, till att inte göra någonting alls, från att läsa andliga böcker varenda ledig stund till att bara titta på serier på Netflix, från att drömma om att sitta i en grotta resten av livet bara ägna mig åt upplysning till att skita i det helt o hållet och bara gått in för materiella ting, jobba hårt, tjäna pengar, bygga hus, resa, kropp o kläder.
Jag tror man gör det som ska göras men att riktningen måste finnas, de flesta gurus/lärare säger det, man måste vilja av hela sitt hjärta, man måste ha längtan och den har du ju, den väcks inte hos vem som helst, den väcks hos oss som blir passionerat förälskade i det här, i sökandet, i sanningen. Osho sa att 1 promille väcks av längtan av dom når 1 promille någon slags frihet.
Jag har sett ett youtubeklipp som tog mig helt o hållet av en kvinnan Radha MA som tyvärr inte är i livet längre, hon bara svalde mig.
Köpte hennes bok (nedskrivna möten mellan henne o de som träffat henne) o jag har kollat på alla you tube klipp av henne, finns inte mkt då hon inte utgav sig för vara guru. https://www.youtube.com/watch?v=SprIl8G7GoYI
I hennes bok ADVAITAC RATNAS står det att precis som vi måste göra något för att få mat, pengar, uppnå mål så måste vi också göra något för att uppnå liberation, hon säger, om du bara sitter o väntar på att det ska komma mat, pengar, måluppfyllelse, kommer det sannolikt att komma till dig? Nej sannolikt inte så varför skulle det vara annorlunda med upplysning? Men hon säger också att kan man inte meditera då kan man läsa och kan man inte läsa kan man “offra” allt man gör till Gud och kan man inte vara så närvarande att man offrar allt man gör till Gud så kan man tänka på Gud eller vad man nu kallar Sanningen så ofta man kan.
Min lärare som jag mötte 2012 säger att ingenting mer behövs, jag Vet, så allt kommer sköta sig självt. Träffade en annan lärare precis efter henne helt appropå som sa att jag var vid Mount Everest bas o behöver hjälp, en guide till toppen – så alla har sina åsikter.
För min del så vet jag att jag är omhändertagen och min guidning till frihet kan ske genom att göra något eller genom guidning av böcker, min inre guru, av de jag spontant kommer i kontakt med till exempel dig genom din blogg.
Mina bästa böcker är Who am I av Nisagardatta, The jewel in you pocket av Gangaji, har läst “allt” men dessa kan jag stå för som absolut sanna och de har ett språkbruk som gör att man inte förvirras utan kommer rakt på sanningen när man läser och gör man inte det så får man väl hitta sitt eget språk.
Susanne
Tack så mycket 🙂
Bill Donahue, måste dela med mig av honom när du skriver om meditation. Själv älskar jag det han undervisar om, ett helt annat sätt att tolka bibeln på än inom traditionell kristen tro. Bibeln beskriver vårt medvetande, allt är symboliskt….Tyvärr låter han lite predikande i sin framtoning och det kan vara lite triggande för mig som har negativa erfarenheter från frikyrkan. Jag lyssnar på honom ibland ändå för det är så bra 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=c22ygxxfYVk&t=1599s
Sedan “De 3 principerna” såklart! När vi förstår hur vi fungerar så försvinner behovet av meditation….och vi får tillgång till det vi söker via meditation genom att helt enkelt få en ökad förståelse. Det finns mycket om man söker på nätet, Sydney Banks heter mannen som lyckades förklara det på ett enkelt sätt…tycker jag 🙂 “Grundaren” till de 3 principerna, eller mer korrekt till förklaringsmodellen….Det finns en bra podcast i ämnet “Tänk om vi vetat det här tidigare”, i avsnitt 113 blir jag intervjuad om någon vill lyssna på det. Avsnittet döpte de till Att få livet tllbaka med Ylva Ås! Jag berättar om hur förståelsen kring detta förändrade mitt liv.
https://tomasochdennis.se/podcast/
Tack så mycket 🙂
Vill börja med att tacka dig för att du delar med dig, det är oerhört intressant att läsa om din inre resa. Jag var själv med om en gigantisk medvetandehöjning efter två års krypande depression och ångest, följt av ett intensivt års depression och nu är jag äntligen över på andra sidan. Phu! Att säga att det gör ont att växa är en underdrivt, men värt det i efterhand 😀 Ser fram emot att läsa mer om din tro om du känner för att dela med dig.
Några tankar om det här med att du motsätter dig att inte tillåtas få avbryta meditationen efter alla idéer du får som du känner behov av att skriva ner… Spontant känner jag att själva känslan du känner “Jag fick den här insikten, jag måste avbryta för att skriva ner” i sig grundar sig i en rädsla att glömma, att du måste passa på för annars går allt förlorat. Tror du det skulle fungera bättre om du jobbade på tilliten till dig själv att ditt skrivflow kommer finnas kvar även efter meditationen, att den till och med skulle bli starkare om du fortsätter meditera? Att det kan finnas insikter bara runt hörnet som väntar på dig, men som du aldrig når när du avbryter. Att du tror att “AHA I got it!” när det i själva verket finns så mycket mer att hämta.
Bara en tanke 🙂
Tack!
Mjo men oftast är det lösningar på specifika problem, som fungerar att implementera och löser problemet.
Det är just detta som är själva kärnan i meditationen, insikterna och upplysningen. Att bli mer och mer medveten om alla de otaliga cravings, aversioner, jagklängande, lidandet och aceptera dem , öka sin förmåga att se dem manifestera sig i ögonblicket men samtidigt öka sin mindfulness så att man kan avstå en massa impulser att agera och istället följa sin intention med meditationen.
Må så vara att du hittar svaret på exakt hur problemet ska lösas, min ursprungliga tanke med kommentaren var mer; “Ha tilltro till att du minns lösningen även efter att du mediterat klart”, men sen fastnade jag i en utläggning av mer spiritualistisk karaktär á la ‘något bättre finns runt hörnet’ hehe.
Jag förstår, tack för din värdefulla input! 🙂
Hur noga är du???? Eco krav osv…
Mina favoriter en halv räcker sen proppmätt
https://www.mathem.se/sok?q=Korvhantverk%20Stockholm%20
pris beror väl på var i landet man bor
https://www.gronagardar.se/sv
http://franzensekokott.se/butik/
https://www.mathem.se/varor/kott
https://www.ica.se/handla/kategori/notkott-id_2/#s=maxi-ica-stormarknad-kungsbacka-id_12952/
https://www.willys.se/sok?q=k%C3%B6tt,-chark-och-f%C3%A5gel:relevance:category:N0102:productLabelTypes:ECOLOGICAL
Här finner ni korv från Korvhantverk Stockholm:
Gudagott
Slottsskogsgatan 42
414 53 Göteborg
http://gudagott.eu/
http://www.korvhantverk.se/aterforsaljare/
tack 🙂
Väldigt intressant! Det är ett komplext och djuplodande område så vissa saker du skriver får mig att önska att du utvecklade det ytterligare såklart. Exempelvis vill jag gärna höra mer om dina radikala uppvaknanden 2011 och 2012 och din process för att nå dem!
Blir också nyfiken på din erfarenhet från att få meditativa effekter genom andra aktiviteter. Vilka typer av aktiviteter rekommenderar du och hur uppnår du det?
Processen för händelserna 2011 och 2012 var extrem mental och psykisk smärta, en kombination av extrem ångest, panikångest, depression, extrem sorg… ja you name it 🙂
Meditativa effekter av dagliga aktiviteter får jag genom hyperfokus. Sitter i stillhet och tystnad och skriver till exempel, men det kan också vara genom transformerande spirituell litteratur.
Var hos läkaren som sa att jag hade extremt lågt östrogen, testo och fsh, men överallt står det bara om hur man sänker östrogenet,men hur gör jag för att HÖJA det? antar att soja inte är ett bra alternativ?
Well… jag hade väl kört på soja och tofu som man gör i asien, kanske lite östrogenplåster (bioidentiskt) osv. Sen styrketränat som en dåre för att få upp testot och progesteronkräm för FSH.
okej, spännande och tack för svar! så i mitt fall kan alltså soja vara bra? väger även ca52 till mina 168 så tror att det kan vara bra att gå upp något kilo fett med? har mest “muskler och ben”..
Jag skriver bara helt hypotetiskt, jag har ingen aning om vad som är bra för dig. Den typen av råd kan jag inte ge. Jag hade personligen inte gått upp i fett “bara för att”, för chansen att det sätter sig där man vill, är ganska låg 🙂
Men eller hur! VARFÖR skulle det vara fel att skriva ner väldigt bra idéer? Jag skriver alltid ner bra idéer när det är möjligt.
Jag fick reda på boken via din blogg och beställde den direkt. En fantastisk bok om buddhistisk meditation! Jag har utövat olika former av meditation i ca 40 år och har fått undervisning av framstående mästare från olika traditioner men aldrig har jag sett en sådan här tydlig och bra beskrivning av hur man ska mediterar och hur man kan bedöma sin nivå av insikt. Ett mästerverk tycker jag och jag uppmanar alla att läsa den.
Håller med!
Så intressant. Är superintresserad av att kunna få bättre koncentration. Tycker meditation är mycket svårt dock. Tankarna bara flyger hela tiden. Skulle behöva älta saker mindre också så meditation vore nog bra att kunna.
Har nämnt Swedenborg förut. Räknas väl som en kristen mystiker av vissa. Produktionen av litteratur var enorm. Han blev övertygad kristen och fick syner från att han var 56 år och skrev till sin död tom 84 år. Var vetenskapsman, skrev om valuta något år innan han dog och var svensk. Bodde på söder. Kan rekommendera den Gudomliga Kärleken och Andarnas Värld om man bara vill ha något litet att börja med. Meningarna är långa så man måste fokusera när man läser. Inte så lätt men det går.
Tack, han står på min läslista 🙂
Vilka härliga tankar du har!
Hej och tack för att du gör den här typen av inlägg! Så himla intressant, särskilt när du tar dig an avancerade böcker som jag själv förmodligen varken skulle hitta till på egen hand eller klara mig igenom (trots att de intresserar mig). Du sammanfattar dem på ett sätt som gör att vi i “den breda massan” verkligen kan förstå och ta till oss kontentan av dem. Och successivt gör det förmodligen att även våra tankar glider in på nya, oanade spår…
Det här inlägget gjorde mig nyfiken på att veta mer om dig och din egen livsåskådning. Har några frågor som vore intressant att få svar på här, eller kanske i ett eget inlägg:
1. Hur ser du på religion/vad är din egen tro? Har den förändrats mycket sedan du började utforska det mentala/spirituella?
2. Vad anser du är meningen med livet?
3. Är du rädd för döden och vad tror du händer när vi dör?
Du är en stor inspiration! Kram
Tack Josefin, vilken fin kommentar! Jag kan svara på dina frågor 🙂
1. Min spirituella resa började som agnostiker skulle jag säga och har sedan influerats mycket av kristna mystiker som tex Meister Eckhart, varvat med filosofer jag gillar som Immanuel Kant, Nietsche och sen Jung. Sen har buddhismen spelat en stor roll för mig också, samt en hel del New Age men är allergisk mot kanske 70% eller mer för att det lätt blir fööör orealistiskt, oanvändbart och airy fairy.
Men ja, min tro har förändrats otroligt mycket och är hela tiden under utveckling ju mer jag förstår.
2. Jag tror att vi har valt vårt liv själva utefter vad vi är ute efter ur ett större perspektiv, så att det är ett ihopkok av karma, tidigare liv och nya mål och ambitioner. Jag vet vad målet och meningen med mitt liv är och jag tror att det är olika för alla.
3. Jag är rädd för precis allting som jag inte förstår eller har någon erfarenhet av, det är tyvärr integrerat i min personlighet men jag är övertygad om att döden är en illusion och att alla som går igenom det (döden alltså) känner sig ganska lättade och fortsätter med sin personliga utveckling i någon annan form, eller till och med samma form om så behövs.
Verkligen superkul att du tar upp detta!
Jag har några tips. Ha inte bråttom att definiera dig själv och analyser. Bara läs och sen ge tid åt att tålmodigt följa instruktionerna och observera vad som uppstår. Innan du hunnit komma in helt i praktiserandet, kan det vara bra att inte definiera vilket stage du är på. Du blandar ihop själva meditationen i de olika stegen med din upplevelse av flow och mindfullness i dagligt liv. Det är absolut så att de korsbefruktar varandra men jag rekommenderar verkligen att du bara följer instruktionerna från steg ett och går vidare till steg två när du uppnått de skills som gäller för steg ett, i själva meditationen, och sen fortsätt så i lugn takt. Det finns ingen anledning till stress eller att vara på en “hög nivå” om du du inte kan bemästra skillsen för det stage du är i/de du lämnat, för då kommer du att behöva gå tillbaka sen och fördjupa dig i tidigare steg, för att klara att bemästra senare. Egentligen är det inte siffrorna 1-10 som man ska se som tecken på framgång för många ggr kan man använda de tidigare stegen för att fördjupa någon speciell skill som man inser att man behöver, när man kommit till högre steg.
Med detta sagt så kan det ta betydligt kortare tid än sju år att nå stage 10 och det säger även Culadasa själv. Han har föresten en egen Q&A varje månad på Patreon som är superbra.
Det finns utmärkta sanghas med TMI-kunniga lärare som utbildats av Culadasa. Dels en för nybörjare (steg 1-4) och ett för steg 4-10. De har möten varje vecka i 90 minuter och är en form av Q&A där alla får berätta hur det går i meditationen samt få råd om hur gå vidare. Det gör stor skillnad att ha en lärare, som hjälper till att definiera var man är och vad som är en lämplig fortsättning.
Angående det där med flow och goda idéer , anteckna osv så finns det en bra text om detta, och en övning, som man inte ska göra istället för sin dagliga TMI utan vid andra tillfällen. Den finns i appendix B sid 838 Analytic Meditation.
Själv ska jag snart åka på ett retreat med mina TMI-lärare och inför det så har jag valt att gå tillbaka två steg, för att skärpa min mindfulness och koncentration för att komma djupare sen när jag återvänder till det högre steget.
När jag började så läste jag de första tre stegen och sen körde jag igång att öva från steg 1. När jag var säker på att jag var i slutet av steg 3 så läste jag steg 4-5. Och så vidare. Det kan vara förvirrande och väl utmanande att ta in alla stegen innan en djupare utveckling skett, så därför kan det funka bra att liksom “gräva där man står”, men det är bara min erfarenhet.
Lycka till och berätta mer framöver! <3
Tack Carin! Jag ska kolla det där om analytic meditation och läsa vidare i boken idag.
Får en känsla av att man bör vara religiös eller intresserad av den typen av frågor för att få ut något av meditation.Stämmer det?
Jag TROR att man är mer dragen till meditation då, men jag tycker att meditation i form av koncentration och avslappning inte är ett dugg religiöst.