Det har varit mycket snack om att “basa kroppen” och att äta basisk mat de senaste 10-15 åren i hälso-communityt. När jag började intressera mig för hälsa på riktigt läste jag mycket om det här, och var nära att köpa en stor påse kalk haha! 😀 Jag vill inte dissa syra-bas teorin, bröd och andra sjukdomsalstrande livsmedel har lågt pH och nyttiga livsmedel spenat och broccoli har högt pH. Det finns troligen ett samband där, även om jag inte tror att vi kan bli “försurade” som en sjö. Kroppen är ganska bra på att reglera sitt eget pH.
Har du testat pH-strips?
Dessa var också superinne för några år sedan och jag hade givetvis också de här, men upptäckte ALDRIG några olika ph-värden. Oavsett vad jag åt.
har du testat pH-mätning? Vad fick du för resultat?
Basiskt vs saltsyra/tillsatta syror
Betaine-HCL (saltsyra), äppelcidervinäger, bitterörter och sånt är surt och har lågt pH, och det är för att det SKA vara lågt pH i magsäcken. Många har för högt pH där så att maten inte bryts ned ordentligt. För högt pH i magsäcken kan också ge halsbränna och andra obehagligheter. Det finns ingen motsättning mellan dessa. Man kan äta broccoli och en saltsyratablett.
Min hypotes är att broccoli, spenat och andra basiska växter är nyttiga inte för att de är basiska utan för deras näringsinnehåll. Magen och tarmarna ska ju ha vissa pH-värden på olika “stationer” för att utvinna näringen ur maten 🙂
Hur tänker du kring det här?
Tillägg: läsvärd läsarkommentar från Annelie
Jag tror många förväxlar pH-värde i saliven med pH i blodet. Kroppen ser alltid till att blodet har rätt pH, kompenserar då genom att ta kalk från skellettet. Endast vid extrema fall får man surt blod, t ex i slutfasen vid cancer strax innan man dör och då pga cellgiftsbehandling. pH i urinen ska vara lätt surt och magsaften ska vara rejält sur. Därför är det inte bra att trycka i sig bikarbonat och pH-kalk hela dagarna eftersom det leder till sämre matsmältning. Men att undvika syraskapande livsmedel som komjölk(pastöriserad, opastöriserad är lätt basisk), spannmål, kött från konventionellt uppfödda djur, socker etc och att istället äta ekologiskt både kött samt mycket grönsaker, gör att det blir en bra balans i kroppen. Vill man basa lite extra så är det bra att äta gurka, avokado, citron och bladgrönsaker.
Hej! Är inte helt med på pH-debatten men blev intresserad och köpte stickor – mäter mellan 6,5 och 6,8 i ph i saliven på kvällen – borde jag basa mig?
Nej, det där är nog mest trams.
Har lyssnat på väldigt intressant podd med Anders Lönedal som pratar om andningens betydelse för ett bra ph värde i kroppen.
Vi har olika pH på olika ställen i kroppen. Om man ska mäta pH så är det bästa att spotta på ett pH-papper direkt på morgonen innan man varken hunnit äta eller dricka något. pH i saliven ska då optimalt ligga på 7,4. Jag har märkt stor skillnad sedan jag slutade med komjölksprodukter. Innan hade jag knappt 7,0 på morgonen men sedan jag slutade med komjölksprodukter ligger det mellan 7,2 och 7,4.
Jag tror många förväxlar pH-värde i saliven med pH i blodet. Kroppen ser alltid till att blodet har rätt pH, kompenserar då genom att ta kalk från skellettet. Endast vid extrema fall får man surt blod, t ex i slutfasen vid cancer strax innan man dör och då pga cellgiftsbehandling. pH i urinen ska vara lätt surt och magsaften ska vara rejält sur. Därför är det inte bra att trycka i sig bikarbonat och pH-kalk hela dagarna eftersom det leder till sämre matsmältning. Men att undvika syraskapande livsmedel som komjölk(pastöriserad, opastöriserad är lätt basisk), spannmål, kött från konventionellt uppfödda djur, socker etc och att istället äta ekologiskt både kött samt mycket grönsaker, gör att det blir en bra balans i kroppen. Vill man basa lite extra så är det bra att äta gurka, avokado, citron och bladgrönsaker.
Tack, bästa förklaringen hittills!
Min teori är att mat som är “basisk” inte alls måste vara basisk i sitt grundtillstånd (exempelvis citronsaft) utan det är restprodukterna vid spjälkningen som är basiska eller sura. Om man då äter för många sura produkter så kommer kroppen via sitt välkalibrerade system att kompensera för detta genom att höja pH i kroppen – genom att ta från kalciumdepåerna i skelettet. Så för mig är sur/basisk mat en fråga om benhälsa, och har ingenting med magens pH att göra 🙂
Grym kommentar, tack Emma!
Ja så tror jag också att man ska tänka. Vi har ju stora problem med osteoporos där d.-vitamin har betydelse men kanske även detta, Lynda frassetto är en njur specialist som forskat kring detta (finns föreläsningar på Youtube) och menar att det är så dvs vi håller pH ok men mha calcium från våra ben vilket föreläsaren på kostdoktorn inte alls berör.
Precis! Man kan mäta pH bäst man vill i både urin, saliv och magsäck men den kommer alltid att vara ish densamma och väl anpassad. Men kolla på bendensiteten så vet du om din kropp är “försurad” eller inte 😉
Tycker det är bra att du tar upp lite om syra-bas då många är väldigt insnöade på att vara basiska. Om man sedan frågar var personen ska vara basisk och får svaret “i kroppen” känner man lite att folk missat hela poängen och egentligen inte har så bra koll trots allt. Menar dom blodet, CSV, magen, tarmen osvosv. 🙂
Ja för mig känns det väldigt märkligt…
Och det gar ju inte ens att bevisa/visa!
Tror nagot annat hander, placebo effekten kanske.
Jag har köpt stickor nån gång när jag var på det humöret, men inte blivit något test ännu.
Jag blev väldigt tagen av en Chris Kresser föreläsning från något Paleo event (såg hos Kostdoktorn) där han slår hål på Syra/Bas teorin på ett imponerande och informativt sätt.
Där pratar han också om kost med mest näringsinnehåll, där kryddor är i topp och sedan är det inälvsmat, fisk, kött osv och långt ner på andra sidan kom grönsaker.
Chris Kresser är grym!
Fick kass mage av lång medicinering, körde pHkalk, Aloeverajuice, kanel och Yerbamatete enligt 4veckorsschema och blev till 99% bra i magen. Började sen med prof Bengmarks (dyra) Synbiotika som stabiliserade magen, gick över till Lactiplus Forte som även den gav samma resultat (därav minn fråga om den).
Har testat pH i urinen med kokt rödkålsvatten (ska bli lila) som man häller över kisset i toa, om vätskan i toa förblir lila eller ännu värre rosa så är urinen för sur. Blått är målet och då är urinen neutral eller kanske till och med basisk. Sen ska pH skilja sig mellan urin, mage och blod. Bad läkarna göra pHprov samtidigt som en gastro gjordes, behöver jag nämna att svaret blev NEJ…
Äter massor av kål vilket är bra för magen men kål påverkar Levaxin så effekten av bestämd dos fallerar, detta tas heller ingen notis om vid dosförskrivning. Senaste läkarkommentaren då jag tog upp ämnet var att det skrivs så mycket på bloggar… Hahaha jag var på gång att fråga vilka bloggar läkaren brukar läsa men jag höll tyst… Kan inte vara lätt att läkare idag med googlande och pålästa patienter. Ja så här har jag gjort och har det 🙂
pH strips ar hemskt oexakta och kan variera mer an en enhet, sa skall man mata pH i kroppevatdkor behovs noggrannare pH matare som verifieras innan anvands.