Kommer du ihåg hur det var att sluta med socker?
… eller mejerier?
… eller kaffe?
… eller snus?
… eller cigaretter?
… eller slentrian dator/mobilande?
… eller något annat?
Det var sjukt jobbigt eller hur?
Fysiskt vs mental beroende
Det kan vara nog så jobbigt med ett mentalt beroende, en dålig vana som att alltid sitta å fippla med mobilen eller vad det nu kan vara. Men fysiskt beroende är värst! Nu menar jag egentligen inte “beroende” som för en beroendeperson, utan mer av en fysisk effekt.
- Kaffe påverkar oss fysiskt och vi får abstinensbesvär utan
- Mejerier påverkar oss fysiskt och vi får abstinensbesvär utan
- Socker påverkar oss fysiskt och vi får abstinensbesvär utan
Så är det för de flesta! Det kan ta flera veckor av fysiskt obehag, nervositet, kramper, muskelvärk och allsköns otrevligheter. Det är en del av processen!
Panikkänslor av sockerslut
När jag testade LCHF för första gången 2010 så gick jag cold turkey och kastade ut ALLT socker, spannmål, mina söta yoghurtar och allt jag hade i frysen. Rakt ned i soptunnan bara, BAM!
Efter 1 vecka och minus 4-5 kg senare var jag i ketos och det var det obehagligaste jag varit med om! Jag hade overklighetskänslor, nervös, nojjig, konstig puls och var konstant livrädd! När jag åt chips och godis efter den första ketosveckan kändes det som medicin! Jag blev helt återställd och kroppen jublade haha!
Betyder det att chips och godis är vad kroppen behöver? Nej, det handlar bara om avgiftning egentligen. Kroppen är så van vid en viss energikälla eller vid viss mat att den skapar ett biokemiskt beroende.
Om du håller på att sluta med kaffe, socker, sötningsmedel eller mejerier; fall inte för kroppens trix! Du kommer må BÄTTRE än innan efter avgiftningen är över!
Exempel på kroppens trix
- Utslag, klåda
- Extrem trötthet
- Nervositet
- Ångest
- Illamående
- Yrsel
- Sjukdomskänsla/influensa
- Täppthet
- Insomnia
- Hjärtklappning eller oregelbunden puls
- Förstoppning/diarré
Allt detta går över!
Ta det inte som ett tecken på att du visst behövde socker, stärkelse eller mejerier för detta är avgiftningssymptom och inget annat!
Jag känner mig ganska nära ett återfall i socker. Har varit sockerfri från sockerberoende i fem år. Nått tips om vad jag borde göra för att inte falla dit? Äter lågkolhydratskost.
Börja samla ihop friskfaktorer. Så många grejer som möjligt som är anti-addiction, tex komma ut i skogen, gå promenader, socialisera, göra något kreativt som att måla eller skapa.
Tack. Ska försöka. Min fatigue förstör mycket där. Orkar lite. Men måste försöka orka. 👍
Saltbrist i kroppen ger sötsug… sägs det och i den här värmen behövs mer salt
Dr DiNicolantonio menar att man med ökat intag av havssalt kan bli av med sötsug
http://www.bokus.com/bok/9780349417387/the-salt-fix/
Som blodgrupp 0 så tål jag råg och havre för det är ett annat sorts gluten än vad vetegluten är.
Vetegluten tål jag inte . När ingen kost fungerat på mig så äter jag efter min blodgrupp.
Det är inte vetenskapligt underbyggt som jag förstår men glad att det funkar för dig!
Som vanligt och alldeles för ofta läggs inte referenser in men de borde gå att söka fram
https://ulrikadavidsson.se/ga-ner-i-vikt/dieter/blodgrupp/0-mat-kostschema/
Själv har jag hamnat i en situation där kroppen (skriver kroppen – då jag de facto tycker att kaffe – välbryggt sådant – smakar underbart gott) blir mindre och mindre förtjust i kaffet. Den där halvlitern till morgonkopp jag tidigare alltid behövde minskar för varje dag som går. Och inte för att jag jobbar medvetet med det – utan för att kroppen “säger ifrån” genom att den vill helt enkelt bara inte ha. Det är som om att jag får dricka tillräckligt med morgonkaffe för att inte få en jobbig abstinens och sedan så “dödar” kroppen suget efter kaffe. Och skulle jag få för mig att dricka kaffe senare under dagen så är det dömt att misslyckas. Några munfullar och sedan är jag “mätt” för att kroppen säger ifrån.
På samma sätt har jag slutat med cigaretter och snus … det har på något sätt fasas ut av kroppen. Den har sagt ifrån och så har allt stegvis minskat till att upphöra. Och varje gång jag fuskar (vilket är närmast aldrig med cigaretter … lite mer med snus) så får jag starka signaler i efterhand om att det där var varken bra, gott eller någonting positivt överhuvudtaget vilket gör att “återfallen” får det allt glesare mellan gångerna.
Så … just nu detta med kaffet … jag tror att det sker för att jag nu efter många år har tillslut hittat min väg för mig och min kropp att landa, “jorda sig”, bli trygg och autentisk. Lite som om att kroppen har kommit i ett läge där den är mer hel än trasig och genom det så har bruset som täckt signalerna från kroppen till mig (hjärnan) försvunnit. Därmed så hör/känner jag signalerna och responderar (som i detta fall med kaffet) med att dricka mindre och mindre kaffe. Och … det är rätt skönt faktiskt. Det känns väldigt stressfritt.
Nåja, ska inte pladdra mer här 🙂
Exakt som för mig, och jag är inne i samma process med alkohol. JAG uppskattar 1 glas vin eller en whiskey, men min kropp säger “nej tack”…
Min mamma är beroende av Omeprazol, har ätit dom i flera år, nu vill hon sluta, har du några tips hur hon ska lyckas, finns det något att använda istället, matsmältningsenzymer?
Betaine-HCL eller matsmältningsenzymer, och äta lite i taget och försiktigt. Undvik kaffe runt måltiden och ingen stark mat.
0,5-1 tsk bikarbonat med vatten vid behov, även ingefära är bra om inte bättre
Jag var också “beroende” av omaprazol men har börjat med magnesium de billigare varianterna och tar dem som sugtabletter. Funkar jättebra och har inte ätit omapraxol på över ett halvår.
Jag har såklart lämnat bort socker, spannmål osv. men även sötningsmedel på sista tiden. Har lämnat bort nästan alla mejeriprodukter, men tror faktiskt jag tänker tillåta mig äta smör och hårda, länge lagrade ostar så länge jag inte överdriver. Parmesan ger mig livsglädje. ? Samma sak med morgonkaffet, hälsovinsterna lockar inte tillräckligt mycket för att jag ska sluta. Jag känner att jag mår bra psykiskt om jag inte kontrollerar allting gällande maten, utan tillåter mig ha mina små laster. Tycker dock att de som lever hälsosammare än mig är sjukt duktiga!
Har ätit lchf länge, ca 9 år. Trivs toppen med maten, ingen acne eller ibs och får ettlugn i kroppen. Problemet är att jag får svårare och svårare att klara avsteg, de leder till hetsätning av kolhydrater. Har kollat runt en del och detta verkar inte vara helt ovanligt. Vad tror du det beror på? Är det psykiskt, att äta av det man har förbud emot? Det triggar överätning hos många. Kan det bero på att kroppen Har även sett mig som sockerberoende ( fått disgnosen av experter inom beroende) men äter jag mer kolhydrater och mer paleo så funkar avsteg bättre, leder inte till hetsätning eller tankebesatthet. Kan det var insulinet som orsakar detta starkt sug när kroppen äntligen får kolhydrater? Eller betyder det att min kropp fungerar bättre med lite mer kolhydrater?
Tvärtom tror jag att du fungerar bättre med mindre kolhydrater, särskilt som sockerberoende.
Inga problem sluta med socker, inga problem sluta med mejerier ( förutom 20 gr smör varje morgon till min Bullet proof coffee ).
Men, omöjligt sluta med 3-4 rutbröd eller Wasa Sport+ varje kväll. Har mycket ledvärk/ont i kroppen. Usel/ingen sömn. Förstoppad. Upplärd i att det är hälsosamt med hårdbröd, fibrer m.m.
Kan du, kloka Martina, ge mig några riktigt hårda argument som jag kan stödja mig på när aftonen och brödmanin
kommer för att klara att stå emot.
Tack för en fantastisk blogg!!
Ledverk och ont i kroppen brukar vara väldigt länkat till gluten, och det räcker med en liten macka/rutbröd/WasaSport för att bibehålla ledvärken. Jag vet otroligt många som blivit av med ALL ledvärk när de skippat allt gluten.
Just gluten finns otroligt många vetenskapliga rapporter som visar hur de skapar inflammation i tarmslemhinnan, och i tarmslemhinnan sitter hela ditt immunförsvar.
Läs på om detta, läs boken Grain Brain och googla loss på hälsofördelar med att skippa ALLT spannmål. Bara för att du hört någon gång att det är hälsosamt med hårt bröd, behöver inte det vara sant. Du måste skapa dig dina egna sanningar och läsa på själv.
Det här med gluten tycker jag är väldigt intressant. Äter man LCHF så undviker man ju naturligt gluten tänker jag. Dvs äter kött, fisk, skaldjur, ägg, smör, kokosolja, olivolja och ovanjordgrönsaker typ broccoli, blomkål, spenat etc. Jag har heller inte sett det som något dumt/farligt att låta bli att äta en viss typ av livsmedel så länge man äter bra i övrigt, tex enl ovan. Nu har jag dock hört att man SKA INTE ta bort gluten om du inte fått diagnos glutenallergiker/intolerant för att du då kan utveckla just det?!?!. Verkar lite konstigt enl mig. Att man ska fortsätta äta något, som väl är vetenskapligt bevisat inflammatoriskt. För att man annars kan utveckla en intolerans mot just det. Blir lite bakvänt i mitt huvud i alla fall. Tips på ett blogginlägg om det kanske? =)
Det har med industriella ekonomiska intressen att göra, vi behöver absolut inte gluten men livsmedelsindustrin behöver att vi äter gluten.
så risken med att utveckla intolerans genom att undvika gluten är “skitsnack”?
JA!
Var har du hört/läst detta om att man skulle kunna bli glutenintolerant om man undviker gluten? Det har jag aldrig hört/läst nämligen….
Hittade förresten det här svaret när någon frågade om varför celiaki är vanligare i sverige än i många andra länder:
Jonas Ludvigsson, glutenforskare:
Kanske beror det på att vi äter mycket gluten (i länder där man inte äter gluten finns inte så mycket celiaki) värt att tänka på hur som helst!
Tack!
Det var en kollega till mig som nämnde det. Hon brukar dessutom vara påläst. Så det fick mig att fundera/undra lite.
Sen har jag hittat den här artikeln som också motsätter sig glutenfritt om man inte är intolerant
http://illvet.se/manniskan/halsa/glutenfri-kost-okar-risken-for-diabetes
“Ät massor av gluten” Ja det var ju väldigt trovärdigt 😛
Jag är 48 år o har levt med glutenintolerans i hela mitt liv utan att veta om det.En sak kan jag säga att sluta med eländet nuuuuu.jag hade ständig migrän mordisk huvudvärk kronisk bihålsinflammation i över 20 år.ont i leder o muskler.Åt ständiga antibiotikakurer.Jag har nu varit utan i ett år.äter aldrig någon värkmedicin o mina inflammationer är som bortblåsta.Jag är pigg o glad igen.Från djup depression med självmordstankar till att vilja och att orka leva igen.En oerhörd skillnad.Rent bullshit med att om man slutar med gluten kan man få diabetes.Hehehe en nära vän till mig som slutade med gluten för 14dgr sen nu o pumpat i sig insulin i många år dagligen har nu helt slutat med insulinet och sockret ligger närmast perfekt igen.Det finns många liknande fall med riktiga människor som berättar om just detta på en fbgrupp som heter Naturligt glutenfritt 0ppm.gå gärna in där o kolla.fruktansvärt lärorikt och väldigt kunniga medlemmar där som kan allt inom näringslära.
Tusen tack för svar – klart o tydligt. Inhandlat blåbär o avacado till kvällen i st f knäckebröden.
Fantastiskt med din kunskap o allt du delar med dig av o hjälper oss härute.
Har alla dina böcker o nyss fått din senaste från amazon. Ändå inte varit helt klar över vad som gällt för rutbröd och Wasa sport+………:)!
Nu vet jag o ska följa det råd du gett mig.
Bästa hälsningar Ann-Christin
Tack Ann-Christin! <3 Hoppas du gillar senaste boken!
Jäkligt bra o förklarande skrivet!
Jag har ett beroende jag inte klarar att bli av med – mörk choklad. Så fruktansvärt jobbigt. Vet inte hur jag ska kunna ta mig ur det. Tror det är mer en dålig vana, att jag måste ha något “gott” efter maten ..
Om du måste ha mörk choklad efter maten, tror jag du äter nått du inte tål alt nått som påverkar ditt blodsocker!
Oj, vad interessant! Nu äter ju inte jag LCHF/keto just nu, så om jag tänker efter brukar det suget komma efter att jag ätit kolhydrater (särskilt frukt och potatis) eller när jag dricker kaffe. Äter också mejerier og får i mig sötningsmedel. Börjar inse att jag är en beroende-person.
Skulle du kunna skriva om hur du brukar äta under en dag? Typ tider, matvaror osv. Vore interessant att se hur du löser det utan mejerier, kaffe, socker, sötningsmedel osv.
Jag tycker jag skriver det hela tiden, det är verkligen inget särskilt. Ser bara till att få i mig mat kontinueligt så att inte kroppen blir stressad eller katabol. Sen är det kött, fisk, ägg, grönsaker och numera också lite bönor (typ 1 msk per dag för tarmfloran)
Läste någonstans att choklad-sug kan komma av magnesiumbrist. Kan vara värt att testa kanske… Lycka till!!
Jag har tagit bort mejeriprodukter nu sedan 1 månad.
Trodde jag skulle sakna osten grädden och smöret.
Framför allt smöret trodde jag skulle vara svårt utan men gått fint.
Ingen bakis?
Ersatt med kokosmjölk och kokosgrädde
Nästan för gott?
Sjukt skönt att slippa abstinensen! 🙂
Fimpade rakt av efter många års rökning, ibland 2 pkt om dagen, inga problem alls då jag gjorde det ihop med en kraftig förkylning, provade först mentholcigg men inte ens det hjälpte. Är väl enda gången en förkylning varit till nytta 🙂 Idag är mjölkchokladkakor det som jag kanske borde dra ner på men är inte där än.
För några år sedan, 2013, inhandlade jag Victoria Boutenkos bok Grönt för livet : inspiration till ett friskare liv med gröna smoothies. Många bra recept som gynnar rening och information som gjorde mig nyfiken att testa. Jag blev helt såld och piggare men efter ca 3 veckor ville jag tugga och så var det ganska länge men suget efter choklad borta. Nu kör jag med boken Sirtmat : ät bättre och lev längre av Aidan Goggins och Glen Matten som ledtråd i den dagliga kosten och vissa saker får jag ta bort pga periodvisa magproblem. När jag ändå är inne på böcker vill jag tipsa om min 571-sidiga “bibel” Konsten att inte dö : upptäck maten som enligt vetenskapen ger ett längre och friskare liv av Michael Greger och Gene Stone. De skriver mycket om toxiner, örter och den växtbaserade matens potential och läkande egenskaper.
Tack för grymma boktips!
Glömde den halvlästa Andens medicin : uråldrig visdom möter modern neurovetenskap
av Alberto Villoldo. Blev inspirerad att ta den som kvällens nattfösare… men dessförinnan ska jag avsätta tyrannen på tronen så neocortex kan blomstra. Haha så långt har jag kommit i boken
Gillar också de böckerna och försöker få in en grön smoothie om dagen efter “att ha läst Grönt för livet”, blev också extremt taggad att leva helt växtbaserat efter att jag läste “Konsten att inte dö” i julas men lyckades tyvärr inte, fick mycket svårare att hantera sockret av det vilket tyvärr inte ledde till hälsosammare liv alls. De anser inte att gluten är någon fara med och något man bör undvika om man inte hör till någon av de få procent som har glutenintolerans/celiaki diagnosticerad, Sen är ju kött något av det värsta man kan äta enligt dem, men apro på te, hibiskuste skriver de om som något av det mest hälsosamma man kan dricka, jag kan inte dricka sura grejer bland annat för mina syraskadade tänderm ,men du kan ju testa Martina, var bara försiktig med tänderna (liksom citronvatten m.m) syraskador för livet är inte kul.
Michael Greger har för övrigt en sida med en himla massa information och videos som läggs upp regelbundet.
https://nutritionfacts.org
De föreslår bla Quinoa och Bovete som är örter.
Läste någonstans, minns inte bok/studie., att 30 års forskning visar att risken att utveckla diabetes typ2 är betydligt större om man undviker produkter som innehåller gluten, lägst risk ca 12g gluten per dag.
När kvinnor äter statinpreparat ökar risken för diabetes typ2 med 48%, läst på prof Karl Arfors hemsida. Han förespråkar även den numera upphöjda rödbetsjuicen och mycket annat intressant.
Jag eftersträvar clean eating så långt det bara går
Agreed! När jag slutade med mejerier så tänkte jag “det här är inte rätt, det känns inte bra, det är nåt som inte stämmer, jag ska nog äta ost ändå det här är bara ätstört” och jag vet inte ALLT vad tankar som flög inombords. Liksom, det är ju bara ost?? VAD är det jag missar? Svar: ingenting såklart. Hjärnan försöker spela en spratt hela tiden där triviala ting helt plötsligt betyder liv eller död.
haha så sant, man kan få för sig allt möjligt!
Då måtte jag ha en enorm lång detoxprocess då jag fortfarande har flera av dessa tix trots strikt lchf utan mejerier eller nåt sött i över ett år.
Ja det är inte så superovanligt
Jag började med LCHF efter påsk för fyra år sedan. Gick från godisexcesser till strikt över en natt. Första 8 dagarna var huvudet i dimma men sedan släppte det. Löpningen tog dock 6 veckor att få någon ordning på. Från att ha sprungit halvmarathon på 1:37 gick jag till att vara helt slut efter 3-4 km jogging. Tur att jag hade läst på kring omställningstiden annars hade jag kunna gå i pastaförespråkarnas fälla.
Förutom de första dagrnas vätsketapp så stog dock min vikt helt stilla i 6 veckor. Sedan fattade kroppen att det var fettförbränning som gällde. 12 kg rasade snabbt av och jag sprang obehindrat mina 20km pass före frukost på bara vatten. Tidigare hade frukost varit nödvändigt och dessutom sportdryck på alla pass längre 1:15.
Kaffet har jag dock inte slutat med men dragit ner till en kopp på fm och en på em. Hoppar jag över morgonkoppen kommer huvudvärk och slöhet framåt kl 16 så det är klart ett beroende. Gillar inte beroendet men intalar mig att den låga dosen inte borde vara så skadlig…
Wow, roligt att höra din historia Melker!