Jag har fått förfrågningar, varje dag, sedan här kom ut om att göra en recension om dokumentären “What The Health”. Varje dag!
Först ville jag inte för jag orkade inte se en lika kass dokumentär som Cowspiracy eller Forks over knives. Det finns ju så många nu, och det är oftast mer eller mindre tortyr att ta sig igenom eländet.
… Men what the health förvånade mig!
Jag trodde jag skulle behöva såga hela dokumentären rakt igenom och fylla ett blogginlägg med vetenskapliga artiklar och motbevis. Men nej, den var faktiskt inte så farligt som jag trodde. Dokumentären var helt okej. Det var ganska många saker som stämmer med min verklighetsuppfattning också.
Låt oss titta på några av punkterna!
Processat kött är ohälsosamt
Som nybörjar-LCHF:are är det lätt att man börjar med korv, charkuterier och majonnäs för att det inte innehåller några kolhydrater. Dock innehåller det massa konserveringsämnen, vegetabiliska oljor, fyllnadsmedel och annat skräp som inte är hälsosamt. Processad mat bör alltid undvikas till varje pris. Chark och bacon är inte hälsokost, om det inte är något alldeles särskilt och exklusivt. Men rent generellt: skippa processat kött!
Mejeriprodukter är ohälsosamt
Precis som med det processade köttet så kan man komma undan blodsockermässigt med ost och mejeriprodukter, men det finns för många aspekter av mejerier som inte håller för en hälsosam livsstil. Mejerier innehåller mycket könshormoner som kan vara hormonstörande även för oss människor. Kasein (mjölkprotein) kan binda till hjärnans opioidreceptorer och göra oss väldigt beroende av mjölkprodukter. Dessutom är det lite insulint.
Ju mer piller man får ju sjukare blir man
Troligen så med tanke på att många läkemedel har biverkningar, som behöver behandlas med en annan medicin, som också har biverkningar, som behöver behandlas med en annan medicin… men det här fenomenet är värre i USA än i Sverige. Läkemedel skrivs inte ut lika lättvindigt i Sverige och framförallt har vi inte alla mediciner i Sverige som de har i USA.
Lobbyister tar pengar av livsmedelsproducenter
… inklusive American Heart Association, American Cancer Foundation och alla de där korrupta entiteterna som också finns i Sverige och jobbar på samma sätt. Pengar flödar in i olika institutioner och det finns mängder med sponsrade läkare och forskare som är betalda för att tycka olika saker. Inga nyheter här inte.
Då kommer vi till den stora frågan… är vegansk “växtbaserad” kost lösningen på allt detta?
För det första, varför fungerar det för många? För att det blir en dramatisk sänkning av kalorier och en slags semi-fasta att gå från SAD (Standard American Diet) till en växtbaserad diet. Att fasta kan fixa många hälsoproblem, ibland blir kalorierna så låga att kosten blir ketogen. Många som bara bombat på med SAD-maten mår väldigt mycket bättre när de tar bort den, även om de ersätter den med någon slags halvsvält.
Växtbaserat eliminerar mycket skräp – man kan bli av med mycket processade livsmedel genom att äta växtbaserat, mejerier, charkprodukter, friterade saker, bröd och andra glutenprodukter försvinner väl också om jag inte har helt fel?
Växtbaserat fyller näringsmässiga luckor – en person som ätit SAD hela sitt liv har en massa brister, särskilt på mikronutrienter som ingår i klorofylliga grönsaker, bär och allting från växtriket. Ekologiska giftfria grönsaker, kålväxter, rotfrukter, bär och säsongsfrukter innehåller mängder med näring som SAD inte gör.
Växtbaserat sänker kolesterolet – givetvis eftersom kolesterol är fetttransportörer i kroppen och ju mindre fett man äter ju mindre kolesterol behövs. Dock är ju hela kolesterolhypotes avlivad många gånger om, och alla argument kring mättat fett och hjärt-och kärlsjukdomar var felaktiga.
Finns det fler vägar än att bli vegan?
Ja absolut, att bli vegan är bara ett sätt att äta medvetet och långt ifrån bästa sättet.
Kött, ägg, fisk, kyckling från rena och bra källor innehåller näring som är optimalt för människans biologi. Vi kan äta animaliska produkter på ett medvetet sätt. Vi kan välja kött från bra gårdar, vi kan äta ägg från hönor som är frigående utomhus. Det finns massor med möjligheter att påverka vilken mat vi får i oss, och att välja bra kvalité.
Vi måste komma ihåg att de internationella dokumentärerna om djurhållning inte speglar Sverige. Vi har hög standard när det kommer till vilka läkemedel djuren får, och vi har massor med möjligheter att välja antibiotikafritt, hormonfritt, gräsbetat och så vidare. Den möjligheten finns inte alls i Kina till exempel. Deras djurhållning är horribel. Omfattningen på lobbyism är också helt annorlunda i USA, och givet vad jag nu vet, skulle jag inte köpa en enda grej inne på till exempel WalMart.
Så summa summarum…
Dokumentären är helt okej och pekar på många problem i den moderna världen. Antibiotika/hormon/medicindopade djur och lobbyism, korruption och skadliga, felaktiga kostråd, en uppsjö av processade livsmedel och överutskrivning av läkemedel. Dålig/ingen information om rena livsmedel och hur man kan läka kroppen med rätt näring.
Dock påstår de att mättat fett och kolesterol är farligt, de vet vi ju nu är fel men i USA är detta fortfarande den största sanningen. Utöver den här “detaljen” visar det en okej bild av hur människor blir sjuka av mat.
Slutsatsen att alla ska bli veganer och äta något som inte är vår artegna föda blir lite fel, eftersom alla djur mår bäst av att äta “sin” kost. Kaniner får hjärtattack när de äter mättat fett, men de får inte människor. Vi har svårt att metabolisera gräs, men det har inte en ko. Det måste vi också ta hänsyn till, och gör vi bara det samt väljer vår mat med omsorg så kan alla äta sig friska.
Har du sett dokumentären?
Vad tyckte du?
Precis som nämnts kan vegankost verkligen vara allt från onyttig till det bästa vi kan äta (ur alla perspektiv) Har varit LCHFare i många år och följt bloggar som dessa. Mycket kunskaper just på denna blogg som var min favorit, men det har alltid varit en tagg i mitt hjärta att så få LCHFare verkar bry sig det minsta om djuren Men till slut gav jag upp då mitt samvete sa stopp vad gäller alla vidriga såkallade produkter från djur Veganismen handlar i grunden om det. Vi lever i en värld där människor blir fler och fler i en hiskelig takt. Djur föds upp på alltmer utstuderat vidriga sätt, det gäller inte minst korna. Jag hade också fördomar om vegankost. Men har läst på lika noga som jag gjorde med LCHF och försökt att luska vem som säger vad och varför. Samt prova själv Var rädd att jag inte skulle gå ner i vikt och må bra när jag blev vegan. Men det var tvärtom! Underbart! All slembildning, kramper och skit jag drogs med försvann IBS, fibromyalgi, sömnapné, trötthet borta!! Fr a var det nog raw fooden som hjälpte mig Jag en sucker på kokt föda, fet mat osv blev mätt nöjd, frisk, stark, snyggare, rynkor, sömnproblem, deppighet etc försvann Rekommenderar att börja med Markus Rothkranz videos på You tube. Finns många varianter av raw food också och det är långt ifrån vad många icke raw foodare tror att det är Gör miljön, dig själv och dom oskyldiga djuren en tjänst go vegan <3 Ge det en chans innan det döms ut. Vi kan inte hålla på så här och förstöra jorden och tortera våra medvarelser och tro att det inte slår tillbaka. Det som gynnar oss alla är bäst!
Jag blev faktiskt vegan efter jag såg dokumentären, men det är (dessvärre?) inte av etiska själ utan rent av hälsomässiga skäl (inte överviktig, väger ca 73 kg). Det som fastnade mest hos mig var att elefanter och gorillor t.ex. båda är växtätare och dom är ju 90% muskler, typ hehe. I början märkte jag väldigt stor skillnad. Jag fick enormt mycket mer energi och började direkt träna. Efter några veckor så försvann effekten så jag har lagt till eko-ägg, krokfångad torsk och planerar att få i mig ett mål med rött kött och fågel respektive i veckan.
Jag tror 100% på en BALANSERAD kost för god hälsa. Istället för en fralla, ta en riskaka. Istället för godis, kör frukt eller gör en smoothie! Bär är tydligen svinnyttigt och det är win-win så gott som det är. Om du har problem att gå ner i vikt så är förmodligen räkna kalorier det enda sättet du på RIKTIGT kan ta kontroll över din vikt.
Jag använder kostbevakningen.se och på 5 veckor har jag gått ner ca 5 kg, det mesta såg ut att vara vatten och nu ser jag mer definierad ut.
För att återgå till vegans kost och knyta ihop mitt ordbajsande så har jag lärt mig enormt mycket om kost sedan jag bytade. Det är dock inte kött du behöver undvika för att må bra, det är tillsatser (alla ingredienser du inte kan föreställa dig framför dig), socker, gluten, laktos, koffein och alkohol. Om du är väldigt sparsam med detta, samt räknar kalorier, kommer du lyckas 100%!
Tack för mig!
Kolla Markus Rotkkranz på Yout tube, otroligt kunnig person, jag var med om samma som du när jag blev vegan Återgick därför till lite fisk, kött mm. Men det kändes inte rätt ur djuskyddsperspektiv så jag tänkte skit samma jag blir vegan igen ändå Det var då det lossnade, jag bestämde mig för att läsa på ordentligt om b12, proteinerna, fettsyresammansättning, kollagen etc etc Jag mår bättre än någonsin, 50+ och ser yngre och yngre ut, vilket är en positiv bieffekt, går inte på några sätt att jämföra med hur det kändes när jag var LCHFare DÅ tyckte jag att jag mådde bra, men det var innan jag lärde känna bra och riktig raw food a la Rothkranz och Brotman m fl. Finns andra också, men nämner dom då dom har mycket videos lättillgängliga. Vi behöver verkligen inte andras kroppsdelar och kroppsvätskor för att må bra Tvärtom, ta bort det och ALLT blir bättre, ALLT 🙂 Använd er fantastiska hjärnkapacitet till att göra världen bättre, veganismen växer, djurskyddsfrågorna kommer lyftas fram mer och mer Samt hur det hänger ihop med vår egen hälsa
Heisann! Jeg har nettopp begynt å følge din blogg. Forstår det sånn at du bor i Kina hvor du nevnte at det er vanskelig/umulig å få tak på bra kjøtt pga av dårlig dyrehold. Hvilket kjøtt er det du spiser i Kina?
Importerat från Nya Zeeland, det är toppen!
Jag störde ihjäl mig på att de sa i början att socker inte har med diabetes att göra ?
Vet inte om denna kommentar passar in just här men har en fundering.
Jag kör till vardags liberal LCHF och mer strikt i emellanåt om jag vill gå ner i vikt. Ett par gånger i månaden dricker jag ett par glas vitt vin på helgen och undrar över vad sockerhalten 3g/l innebär i kolhydrater? Är ingen matematiker så vet inte hur man räknar på två glas om ett glas innehåller knappt 2 dl vin.
Well, om 1L innehåller 3 gram socker, vad innehåller du 1 glas á 2 dl? Hur många dl går det på en liter? 10 st, så hur många gram socker blir det då per dl? 😉
Är 1 gram socker = 1 kolhydrat?
Ja
Är det någon skillnad om köttet är rökt på riktigt? Oftast så är ju inte skinkan som man köper i affärerna rökt? Du nämnde också majonnäs i ditt inlägg och jag undrar ju även där om man gör den själv är det mer ok då? Det känns som att över lag produkter som har mer än 1 ingrediens i sig inte är så bra.
hemgjord majonnäs på olivolja borde vara toppen 🙂
Rökt kött så som man gör traditionellt borde ju vara okej, det är ju inte processat på industriellt sett som jag förstår.
Jacob Gudiol har också kommenterat filmen:
What the health – De dåliga kostdokumentärerna fortsätter komma
http://traningslara.se/what-the-health/
Kostdoktorns forum diskuterar filmen:
https://forum.kostdoktorn.se/topic/9573-what-the-health/
Annika Dahlqvist (som mest kommenterade Jacob Gudiol):
http://annikadahlqvist.com/2017/07/05/what-the-health/
Är inte exempelvis franskbröd vegetariskt? Länken är till den sida Google föreslog först när jag sökte på franskbröd…
http://www.kronjast.se/recept/superenkelt-franskbrod/
Jag håller med dig fullständigt! Var exakt mina tankar när jag såg den. Dock retade det mig att de inte talade om vad personerna i slutet hade ätit, mer exakt än bara “plant-based”. Förstår mycket väl att man gott kan äta sig någorlunda frisk från diverse krämpor med en näringsrik vegankost, framförallt om man tidigare levt på hel/halvfabrikat och processade kolhydrater, men detta förutsatt att vegankosten är från rena oprocessade råvaror och ett minimum av spannmål samt eliminering av rent socker. Så jag är väldigt nyfiken på vilken “plant-based diet” som personerna med solskenshistorierna åt.
Ja va de fikabröd eller va de spenatsmoothies liksom!? 😀
Jag har sett den och tänkte direkt på dig, vad dina tankar kring den var så de va ju jättebra att du blogga om det. Den del i dokumentären som väckte de största frågetecknet för mig var de faktum att när de visa bilder att vi är skapta att äta grönt pga vi inte har huggtänder samt att vi har lång tarm och den förklaringen de hade i dokumentären kring det lät rimlig. Våra tänder är ju inte som en tiger och kan sluta sönder och äta rått kött, sen att vi kan göra upp eld borde kanske inte va avgörande för våra gener för de kanske inte är en självklarhet att vi överallt hade kunnat tillaga köttet så de gick lätt o tugga om du förstår hur ja menar. Så vad säger du om de faktumet? Våra tänder och vårt tarmsystem? Ser fram emot att höra din åsikt. Mvh Therese
Människor som lever med naturen och äter kött äter inte kött så som vi gör. De äter fettet och inälvorna först, och köttet efter att det har “hängt till sig”. Numera äter vi nästan BARA muskelmat, det är högst onaturligt.
Våra tänder är konstruerade som hos vilken omnivor som helst, vi är inte karnivorer. Vi är inte tigrar men även vi människor springer ihjäl våra byten och jagar till fots.
Vårt tarmsystem är inte som en gräsätares, vi kan äta både kött och grönsaker.
Det är mina tankar kring detta 🙂
Vill bara tillägga att vi har en saltsyrabaserad metabolism, som är till för att vi skall smälta köttet. Tunntarmen är lång men det är i tjocktarmen som fermentering av grönsaker sker och den är kort så vi är i allra högsta grad konstruerade för att djuren skall smälta gräset för oss och sedan skall vi ta upp omega3-fettsyrorna och andra näringsämnen i tunntarmen. Gräsbetat kött är bäst med andra ord :). Läser Nora Gedgaudas böcker just nu och hon förklarar det så i alla fall.
Tack för bra recension. Hur är det med produkter gjorda på get och fårost. Triggar de insulin lika mycket som komjölksproduker? Har de samma vassle och kasein innehåll eller innehåller de andra proteinstrukturer? Tex fetaost på endast får och getmjölk?
Jag är inte säker, men det är i alla fall inte samma kasein och inte lika beroendeskapande. Sen om det är bättre… kanske, många påstår ju det 🙂
Kaseinet i get- resp fårmjölk är detsamma som i vår egen modersmjölk. Bröstmjölksersättning gjord på komjölk är egentligen katastrof för små bebisar, det är vanligt att de får skador på tarmen och börjar blöda pga komjölksproteinet. Däremot så går det utmärkt att ge get- eller fårmjölk till bebisar.
Annelie, finns det någonstans jag kan läsa om detta?
https://www.halsasomlivsstil.com/skillnad-pa-mjolk-och-mjolk/
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=142251.0
Lite information ?
Nej, har vare sig sett den Forks over knives eller Cowspiracy, klarar verkligen inte av att se djur som lider, jag antar att det finns en hel del sådant även i What the health?
Nej inte lika mycket gräsliga bilder tack och lov
Jag har inte sett dokumentären men känner alltid när vegankost pekas ut som en lösning, som det nu verkar vara i filmen, så äter inte alla veganer BRA kost! Det finns så många veganer som lever på ideologi och är inte alls inne på hälsa i första hand. Processad mat finns det gott om i veganvärlden, substitut med skeptiska ingredienser och fullt av kolhydrater samt dåliga fetter! Alla äter inte bra mat bara för att den är vegansk, så per automatik behöver inte en vegansk kost vara så himla mycket bättre. Det beror ju på HUR man äter, även som vegan. Var bara tvungen att säga det 🙂
Precis, håller helt med.
Nu säger de “plant based” och i min hjärna dyker de då upp massa gröna smoothies, bär, nötter och typ paleolitisk kost minus köttet. Det kanske inte är riktigt så det ser ut i verkligheten.