- Vill du ha en nystart som aldrig förr?
- Vill du känna hur det känns att äta 100% artegen föda?
- Vill du bli av med hunger och sug helt och hållet?
Joina “World Carnivore Month” nu i Januari vettja! Det är ett perfekt tillfälle för en re-set. New year, new you liksom 😉
Disclaimer: Jag tycker inte att ALLA människor ska äta en hel-karnivorisk diet och jag tror inte ens att de som testar och gillar det behöver göra det fullt ut for life heller. Om du inte har några riktigt omfattande hälsoproblem som gör att du typ inte tål nästan någon mat, så duger en vanlig ketogen kost utmärkt eller LCHF eller bara low carb. Om du är frisk, tränar, hälsan är on point och så vidare. För mig duger 80% carnivore och 20% “whatever” som brukar bli fullfeta mejerier till mina köttgrytor eller någon enhet alkohol här och där. Det jag är sugen på helt enkelt. Alla är olika och vi måste individanpassa.
Varför “World Carnivore Month”?
Så till poängen då – varför ska man göra detta? Jo för att om du har funderat på att testa en ketogen kost, eller du har ätit keto men inte fått de resultat du vill ha, så är detta ett ypperligt tillfälle att testa på extremen. En riktig uteslutningsdiet som är mycket svår att misslyckas med, majoriteten som testar får mycket bra resultat. Efter 4 veckor kan du fortsätta eller testa att lägga till grönsaker du gillar, mer fett eller andra saker. Du väljer själv.
Hur gör man?
Du äter kött och dricker vatten. Det är den striktaste formen. Dock är såklart även ägg, fisk och kyckling “carnivore”, men helst inga produkter från djur såsom ost och mjölk. Däremot är inälvor välkommet. Tänk “nose to tail” och käka hela djuret.
Rått eller lagat?
Jag rekommenderar verkligen att testa rått kött om du aldrig har testat det. Jag blev verkligen förvånad första gången jag testade, över hur extremt lättsmält det var och hur rätt det kändes. Riktigt häftigt! Det var som att jag för första gången åt vad jag är byggd för att äta. Jag hade aldrig tidigare upplevt att äta mig riktigt mätt och samtidigt känna att jag hade kunnat hoppa upp och springa eller gå och träna direkt efter.
Men det går såklart jättebra att laga sin mat som vanligt – raw carnivore är ytterligare en extrem. En extrem av extremen. Dock tänker jag inte säga “börja försiktigt” eller “du måste vänja din mage” eller något sånt för så verkar det absolut inte vara med rått, det är verkligen bara att käka på. Det är mer lättsmält än lagat. Jag personligen kör mestadels lagat (köttgrytor med blod och hemgjord leverpastej) och lite rå entrecote eller råbiff inemellan.
Risker och fördelar
Det är mer bakterier på grönsaker än vad det är på kött från affären så jag är inte det minsta orolig för att bli sjuk av kött, inte ens rått. Inte längre. Men du är garanterat safe om du lagar maten, så är det förstås. Jag kan inte komma på några direkta risker förutom abstinensbesvär för den som är kraftigt kolhydratberoende. Fördelarna är däremot många!
Jag tänkte också ta en hel-karnivorisk månad nu i januari bara för skoj skull så jag joinar in jag också. Varför inte ta lite före- och efterbilder för att se vad som händer med fysiken?
Är du med? 🙂
Jag funderar på att kombinera det med att sluta med kaffe (igen) bara för att maxa ut eländet. Typ tortyr-januari med maximal dopaminsvält, men det vet jag inte om jag kommer palla. Skulle du göra det? 😀