Personligen har jag tidigare undrat om det är transfettet i sig som är ohälsosamt, eller om produkter innehållande transfett är ohälsosamma för att de samtidigt innehåller stora kolhydratmängder. Transfett är härdat fett, och finns bland annat i chips, godis, kakor, pulversåser & pommes frites som inte är så hälsosamma livsmedel ändå – med eller utan transfetterna.
Är det transfettet eller resterande ingredienser som gör de här fikabrödet onyttigt?
Vad gör egentligen härdningen med fettet, förutom att skapa en ny kemisk bindning?
härdningen kastar om fettsyrans struktur. från cis- till trans- men inte bara!
- Härdningen gör att omega 3-fettsyrorna försvinner helt och hållet
- Härdningen eliminerar alla antioxidanter
- I kroppen skadar det härdade fettet cellmembranens struktur och stör enzymfunktioner.
Det är alltså inte själva formationen på fettet som är dålig (transbindningarna) utan härdningen. Transfett finns naturligt i naturen (CLA som uppstår i vommen på kreatur) och där fungerar den som en viktig antioxidant (även för oss människor som kan få i oss den via mjölk) Förutom CLA finns det i princip inget naturligt transfett, eftersom naturens alla andra fettsyror har sina dubbelbindningar i cis-form (en annan typ av kemisk bindning)
Hur härdar man fett och varför?
Fett som härdas blir alltså transfett. I härdningsprocessen katalyseras fettet med vätgas och/eller nickel, då flyttas dubbelbindningarna i fettsyrakedjan till nya onaturliga positioner och antioxidanterna försvinner. Även EPA & DHA (Omega 3) försvinner vid mycket lätta & ofullständiga härdningar, och det är också syftet eftersom fettet står sig längre utan dessa. Det är en riktigt dålig deal när man härdar fiskoljor!
Delvis och fullständigt härdat fett
Delvis härdat fett tar bort både omega 3 & omega 6, då finns bara enkelomättade och mättade fetter kvar och fettet blir lättare att förvara eftersom de inte härsknar. Dock har det nu blivit både hälsofarligt och onaturligt. I fullständigt härdat fett har man eliminerat alla dubbelbindningar och skapat ett 100% mättat fett, helt dominerat av stearinsyra.
onaturligt lång fettsyra med hela 18 kolatomer!
Men om tar bort transfettsyrorna då?
fortfarande varken nyttigt eller naturligt!
Med dagens moderna kemiteknik är det ingen konst att processa mat på alla möjliga & omöjliga sätt, man kan härda fettet i olika steg och skräddarsy fettsyrorna lite hur man vill. När man härdar fettet och råkar få transfettsyror på köpet, kan man därför processa det ytterligare genom en process som kallas för ‘omestring’ då man flyttar om fettsyrorna igen. Det blir dock fortfarande inget nyttigt & bra fett, eftersom det nu är dubbelt processat & vi har fått nya, onaturliga triglyceridvarianter i onaturliga proportioner.
Processat fett i kroppen
Vi har en känslig fettsyrebalans i blodet & vi har viktiga fetter i våra cellmembran & i hjärnan. Processat fett förändrar både upptaget & metabolismen av fettsyror i kroppen, enzymfunktionen som omvandlar naturliga lipider (fetter) kan förändras eller hämmas. Alla våra cellmembran utgörs till största del av fettsyror i form av fosfolipider, när transfettsyrorna tar de naturliga fettsyrornas plats kan membranens struktur & funktion förändras. Hjärnan är särskilt rik på fosfolipider & gör den särskilt känslig för de här nya & onaturliga fetterna.
Slutkläm
Det är det onaturliga och konstlade som är potentiellt farligt för kroppen, det är när vi processar mat så att den får helt nya egenskaper som det blir tvivelaktigt om det är hälsosamt. Transfetter behöver inte vara farligt när det förekommer på naturligt vis, men när vi har processat fram det är det en annan sak. Det spelar då heller ingen roll om vi industriellt tar bort transfetterna igen, eftersom vi står med en ny onaturlig produkt. En regel när man handlar mat kan ju vara att bara köpa det som faktiskt ser ut som mat, att titta på innehållsförteckningarna & välja bort de som har siffror- & bokstavskombinationer. Även till synes naturliga produkter som äggvita på dunk, är inte bara äggvita om man tittar på baksidan av förpackningen. Det finns en stor fördel för industrierna att processa mat eftersom den håller längre, blir lättare att hantera & kan hålla sig utan att behöva stå i kyl eller liknande – men för konsumenten finns inga fördelar!