- Korttidsstudier visar entydigt på effektiv viktminskning med LCHF, men långtidsstudier är inte lika entydiga.
- En hel del misslyckas faktiskt med LCHF och går inte ned i vikt, trots att de gör “allting rätt”
- Kraftigt överviktiga kan tappa tiotals kilon men stannar sedan på en vikt där de fortfarande anser sig väga för mycket.
- Smala till normalviktiga personer som vill gå ned ett fåtal kilon av estetiska skäl får inte sin efterlängtade viktminskning, och går ibland till och med upp i vikt.
Vad är den gemensamma nämnaren i dessa fall? Vad gör de som inte lyckas med LCHF för fel? Det finns en hel del hypoteser att slänga fram här, och det kan vara väldigt olika från fall till fall varför det inte fungerar. En klassisk kommentar som jag ofta får är “Jag mår jättebra på LCHF, min mage fungerar igen och jag har blivit av med min värk! Men… jag går inte ned i vikt”
Det fungerar alltså på vissa plan, men viktminskningen uteblir. Jag har en hypotes som jag vill applicera på samtliga fall, jag tror nämligen att boven står att hitta i förkortningen till Low Carb High Fat!
Low Carb är lätt att förstå och tillämpa, vi är jätteduktiga på att rensa bort kolhydraterna men när vi kommer till High Fat blir vi förvirrade. Det rekommenderas ett intag på 60-85% fett för den som säkert vill vara i ketos & bränna fett, men det verkar uppstå förvirring kring begreppen del och mängd.
Många som inte går ned i vikt & får tipset att ta bort mejerierna svarar: “…men hur ska jag då få i mig fett?”
Nyckeln till fettminskningen ligger i “Low Carb”.
“High Fat” är mest där för att markera mot felaktiga uppfattningar om att mättat fett är farligt. Vi kan äta gräddstuvad bacon utan att få en hjärtattack & dö, men om vi inte går ned trots stor övervikt måste vi prioritera. Fortfarande gäller att: “Äter du för mycket mat blir du fet, dricker du för mycket sprit blir du full” stora matmängder i sig har insulinhöjande (fettförbränningsblockerande) effekt, och mejerier innehåller en hel del annat än bara fett.
Vad High Fat inte är:
- High Fat är inte kopiösa mängder fett, det är alltså inte obligatoriskt med mycket fett
- High Fat är inte mängder med grädde, creme fraiche, majonäs och brieost
- High Fat är inte samma sak som många kalorier
Vad High Fat är:
- En markering mot tidigare fettmyter
- En angivelse om att fett inte är farligt
- En indikation på att en hög andel fett i kosten är bra
Man kan alltså äta få kalorier och en mindre mängd mat med en hög andel fett i. Exempel på “high fat”-mat är fläskkött, fet fisk och ägg. LCHF kan dock lika gärna vara lågkolhydratkost utan speciell betoning på fett, en bit stekt makrill med blomkålsmos till, som exempel.
För att LCHF ska fungera måste man lyssna på kroppen och inte glömma bort GI som en viktig parameter. För de allra flesta går viktminskningen som på räls, och hälsofördelarna kommer som ett brev på posten. Men när det inte gör det, är det nästan alltid ett missförstånd kring vad LCHF egentligen är.
Har du haft problem med att få LCHF att fungera för dig? Hur löste du det?
Känner du igen dig i några av punkterna högst upp?
Hej.
Äter keto, via lifesum samt 1600 kalorier. Jag har cirka 25 kg övervikt. 172 cm lång. Har börjat smått med promenader samt hemmaträningar och gym. Dricker bra med vatten. Småäter inte, spar målet till efter träning. Har tränat gym 3 ggr nu så ej muskler som väger. Har ätit keto sedan december. Kort uppehåll vid jul. Fuskar inte. Har inte gått ner ett enda hg Vad gör jag för fel?? Mvh amanda
Läs dessa två inlägg:
https://martinajohansson.se/mar-daligt-forstoppning-trotthet-viktuppgang-pa-keto-carnivore/
https://martinajohansson.se/fettforbranning-minska-i-fettprocent/
Men vad innebär EXTRA grädde och créme fraiche då och hur stor mängd har man isf vanligtvis i maten? Äter jag 4 rullar med en skiva skinka respektive ost och en klick Bregott i vardera kl 6 på morgonen står jag mug till lunch kl 12 lätt! Men äter jag “bara” tre kokta ägg kl 7 är jag hungrig redan vid tio. Vad är rätt och fel? Ska jag göra det som passar mig? För skulle jag äta baserat på det jag läser här skulle jag behöva vara hungrig jämt.
Du ska inte äta grädde eller creme fraiche, du ska äta fett till varje tugga mat. Ingen skinka och ingen ost eller processade livsmedel. Ät en frukost bestående av rejält med fett och rejält med protein, du kan ta tonfisk, majonnäs, avocado, ägg, omelett, en bit stekt kött, kyckling osv.
Är tre kokta ägg rejäl frukost? För det står jag mig inte på. Och fett är då om jag förstår dig rätt inget jag ska tillsätta utan jag ska bara äta mat som är naturligt fet?
Nej 3 kokta ägg är för lite. Som jag skrev behöver du fett + protein, 1 burk tonfisk, lite majonnäs, 3-4 kokta ägg, 1 avocado osv. Allt detta tillsammans så du kommer upp rejält i både fett och protein på morgonen.
Bort med favvosalladen av isberg, tomater och rödlök. Bort med grädde och créme fraiche. In med LCHF á la Skaledeman och hans biffar. Nu först när jag börjat en egen version av äggfasta/Skaldeman börjar det hända saker på vågen… bästa LCHF vänner – underskatta aldrig faran av “små oskyldiga kolhydrater” även om de växer ovan jord – det är faktiskt sant – kött och fett och inget annat – det är vad som gäller om man vill gå ner i vikt. Hue tråkigt det än kan låta….
Äntligen! Någon som fattar innebörden av Lchf <3 kan inte beskriva hur trött jag är på alla som har missförstått det hela och alla fördomar det finns därute…
Själv har varit med innan begreppet uppfanns och började missbrukas, och jag måste medge att du är den första sedan " starten" som faktiskt vet vad du pratar om. Har väntat på den här dagen.
Du borde också ta upp andra faktorer så som ätstörningar. Många som äter enligt Lchf äter rätt men det blir fel pga att det är så lätt att fuska. De känner att lchf är rätt men de klarar inte av det varje dag. Det blir bakslag ibland. De flesta med övervikt har en slags ätstörningar, iaf ett fel förhållande till mat. Det står att du även inriktat dig på ätstörningar men ser inte så mycket av det. Det hade varit intressant att få läsa mer om de som vet att lchf är rätt men faller ibland och därmed inte går ner i vikt. Kram
Jag har ingen inriktning på ätstörningar 🙂
Men. Jag har ätit LCHF sedan mars och inte gått ner något alls. Äter inte speciellt mycket mejeriprodukter ( 1/2 burk kvarg per dag) och inte heller mycket fett (fetaost i sallad ibland). För det mesta består mina portioner utav tillllagade grönsaker/ sallad och kött/vegetariskt altenativ. För att få i mig kolhydrater äter jag ett kolhydratfattigt knäckebröd till frukost med ägg och skinka. Tränar 5 dagar i veckan varierat styrka och kondis.Vad skulle du säga att jag gör för fel? Har trott att min PCOS har ställt till det för mig men äter man mindre än vad man gör av med borde man ju gå ner ändå?
🙁 tack på förhand
Var är allt fett du äter? Var är high fat tänket jag. Äter du 60-80 % fett per dag. Var är din avokado? Dina såser?
Va? Jag lägger inte upp bilder på min mat och jag pratar inte jätteofta om hur jag äter. Var är min sås? Var är min avocado? Ja, i lunchlådan antar jag. Saknar du bildbevis? 😉
Men jag blir så förvirrad..
( La till avokado i min kost sekunden jag såg det här)
När du säger att man LCHF inte betyder grädde är det då grädde i massor som räknas?
Har förut ätit betydligt mycket mer fett än nu men inte gått ner något då heller.
Men avokado och sås till maten skulle hjälpa?
Nja, LCHF är ju främst tänkt för att poängtera energiaspekten OCH distinktionen till stenåldersgänget.
Energiaspekten är ju således att istället för kolhydrater så nyttjas istället primärt fett.
Många, många stenålderskostätare anammar felaktigt att kosten både skall vara kolhydratsnål och fettsnål. Konsekvensen av det blir att man låter proteinet tjäna som energikälla istället för som primär strukturbyggare. Kryddar man sedan med lite crossfit på det så får man en ny definition på epic failure.
Därav det förnuftiga i att betona just Low Carb, High Fat. Det är bara energiaspekten som skall växlas.
Jag gick upp i vikt av LCHF. Jag forsokte alla olika varianter (super strikt med typ 0 kolhydrater, mer avslappnat, paleo, fasta….you name it). Jag kan tillagga att jag forsokte i ca 1,5 ar. Jag loste det genom att ga tillbaka till min “vanliga” kost, vilket ar typ lag GI och jag har gatt ner fran 65 kilo till 61 pa 2 manader! Jag kanner mig lite dum nu i efterhand att jag var sa envis med nagot som uppenbarligen inte funkade. Jag gar aldrig hungrig, kan ata precis vad jag kanner for och alskar och jag kommer aldrig ga tillbaka. I hostas (nar jag at LCHF) gjorde jag en halsoundersokning och lag pa gransen till hogt blodtryck och pa gransen till overviktig (fett procent). Det var da jag slutade med LCHF och ar nu smal och har lagt blodtryck. Jag tror att vi manniskor ar olika, for vissa funkar det utmarkt att ata kolhydrater och vara smal och halsosam, och vi maste hitta vad som funkar for oss.
Alla som jag träffat som hävdar samma sak har inte haft koll på kolhydraterna.
Människor är inte mer olika än andra djur. Du kan inte hitta en kossa som mår bättre på fetare eller proteinrikare mat än vad kossor ska äta (gräs). På samma sätt är det med människor.
Viktminskningen kom med en gång, men efter några kilo så stannade jag. Fattade nada, jag åt ju allt rätt och tränade rätt. Upptäckte sedan din blogg och insåg att jag åt alldeles för stora portioner + mängder med mejeriprodukter. Jag började utesluta mejerierna succesivt och vips! äntligen började det hända grejer. Inte bara att vågen och måtten runt kroppen minskades utan min mage (som jag ALLTID haft problem med, började fungera som vanligt!)
Skulle jag få för mig att “fuska” någon enstaka gång med kosten så är inte mitt problem att jag är rädd att gå upp i vikt, för jag vet att jag bränner bort det rätt fort. Problemet är att hela systemet i kroppen ballar ur och jag blir grinig, magen vänder sig ut och in och jag går omkring hemma och ständigt letar efter något sött (vitt bröd, frukt, chips,godis, you name it) Så lchf är inte en diet för mig, utan en livsstil.
Tack för en bra blogg Martina, det är du som får en att känna sig motiverad när man har en svacka inom kost eller träning. 🙂
Tack Martina! Jag har helt missuppfattat LCHF-begreppet men det du skriver är ju helt logiskt. Nya tag på måndag med andra ord.
För mig kom viktminskningen igång på riktigt när jag började äta när jag va hungrig och sluta när jag va mätt. Inget ätande i förebyggande syfte.
Ang fett så brukar jag ha kryddsmör på köttet för det är så himla gott!
Jag har testat olika maträtter men det som funkar bäst för mig är harikoverts, blomkål, kött och massa god sås!! För mycket grytor o dylikt blir magen konstig av bara.
Nu är det ca ett år sedan jag började med LCHF (var lite dålig på det under sommarn..) o jag har gått ner 20 kilo! LCHF är en fantastisk kosthållnig som jag gärna pratar om för dem som frågar/vill lyssna på i min omgivning. Det har fått flera att börja- roligt!!
Hej Martina och bra skrivet! Håller mestadels med, MEN… 🙂
* Jag tycker HF i LCHF är bra eftersom det markerar att energin i kolhydraterna ska ersättas med fett och inte protein. För mycket protein kan ge problem. LCHF handlar tex inte om putsad oxfile med sallad utan hellre skinka med fettranden kvar och fet sås till.
* Feta mejerier som Turkisk yogurt spetsad med grädde funkar utmärkt för mig, men vi är ju alla olika.
* LCHF är ingen diet utan en kosthållning som håller dig frisk och ger dig en långsam och hälsosam viktnedgång. Det är en missuppfattning att viktnedgång ska ske snabbt som vid träning och kalorirestriktion. Kroppen mår inte bra av det.
* Oftast börjar kroppens aptitsignaler fungera efter en tids LCFHande, så det är viktigare att tänka på vad du stoppar i dig än hur mycket. Det ger sig efter en tid. Men återigen – alla är olika och det gäller att hitta den kosthållning och fysisk aktivitet som fungerar bäst för en själv.
Tjena jag tycker Low Carb healthy Fat klingar bättre än Low Carb High Fat.
Visst klingar det bättre. Dock är det så olika vad just “healthy fat” betyder beroende på vem man frågar. SLV verkar t ex inte riktigt anse att mättat fett är ok att äta, medan många andra experter anser att det är den typ av fett vi borde äta mest av.
Jo det har du väl i och för sig rätt i.
håller med
Får dock inte glömma att en del måste öka just fettet *och* ta bort eller minska “mejerierna” (smör inte inkluderat i mejerier i det här fallet vilket ju blir lite förvirrande för en del ibland). Men då är ju inte tanken nödvändigtvis att man ska äta större mängd energi utan att man på det sättet får upp fettandelen och ner proteinandelen (finns ju de dock med ordentligt stopp på förbränningen för de ätit på tok för lite länge också, men oftast inte).
Så ibland är det just lägga på en stor smörklick på morgon omeletten och kanske då inte längre behöva äta lunch.
Fast svarar man som du skriver “hur ska jag då få i mig fett” är det oftast en riktigt tydlig indikation på att man har fattat fel och verkligen behöver få ut mejerierna. Finns de mest absurda recept där ute som är taggade “lchf”.
Mina erfarenheter av LCHF, riktigt bra, men min kropp verkar fungera extra bra genom att slänga in en kolhydratsmåltid kanske en gång varannan vecka.
Men annars är det Fasta i form av smörkaffe fram till 14-15 tiden varje dag, håller mig mätt på ett behagligt sätt. och givetvist kombon med träning.
Tror att träningen är det som gör att LCHF fungerar bäst. Svetten ska spruta
Det där med att dra ner på mejeriprodukterna kan jag hålla med om, yoghurt t.ex. innehåller ju en hel del kolhydrater. Däremot har jag för mig att även du förespråkat High Fat och tycker att du går ner bättre och presterar bättre om du är noga med att få i dig fettet. Så där förstår jag inte riktigt resonemanget. Eller menar du att man kanske helt enkelt bara äter för mycket fett, som att man äter mer än man gör av med, och därför inte går ner i vikt?
När jag läser ditt inlägg ovan får jag snarare den uppfattningen att du tycker att det räcker med den andel fett som finns naturligt i livsmedel som fisk och ägg och inte tycker att man ska lägga till t.ex. smör alls?
Hoppas du förstod min lite smått förvirrade kommentar 🙂
Här handlar det om ANDEL, inte mängd. Jag äter MYCKET fett, men ta 1 paket bacon och 2 stekta ägg som exempel. Helt utan att jag TILLSATT ett enda gram smör är jag redan uppe i över 80% fett!
Då tror jag att jag förstår dig. Jag skulle lika gärna kunna ta två stekta ägg med smör… 🙂
Hej!
Nar ni pratar om att det kan vara smart att ata mindre mejeriprodukter for att oka viktminskningen, menar ni da bara mjolk/gradde/yoghurt etc eller ocksa ost?
det är olika, vissa klarar hårdost andra inte. Brieost kan vara riktigt dåligt för viktminskningen medan en hushållsost kan vara bra 🙂
LCHF utan HF blir ju LC.
LCHF innebär att man ska äta en hög andel fett i kosten. Anledningen till det är ju att man ska hålla sig frisk mätt och nöjd.
Problemet har nog uppstått genom att folk tror att det ligger någon liten magi bakom LCHF och viktminskning. När man slutar gå ned i vikt så måste man minska energiintaget (eller pausa LCHF och köra MCMF ett tag för att sedan gå tillbaka till LCHF), ett bra sätt att göra det är att minska på mejerierna eftersom de är smakliga och lätta att äta mycket av (och för att mjölkprotein nog inte är så nyttigt).
En annan missuppfattning tror jag är det här med mättnaden. Mättnadens evolutionära funktion är inte att stoppa oss från att äta för mycket. Mättnadens funktion är att tillåta oss att göra annat än att söka föda när vi fått tillräckligt. Det går alltså att äta “för mycket” även med mättnadsfunktionerna i ordning.
Du säger de själv i början där, “hög ANDEL” det är inte samma sak som stor mängd! Jag håller med allt annat, bra skrivet 🙂
Det ligger mycket i det du säger, MJ. Fett mättar riktigt bra och mättnad är en viktig del i varför LCHF:are i många fall spontant äter mindre mängd kcal än de gjort tidigare. Dock är det viktigt, i alla fall om man är en av dem som har svårt med viktminskning trots övervikt, att komma ihåg att man inte nödvändigtvis behöver äta tills magsäcken är full. Det gjorde i alla fall jag när jag åt mycket kolhydrater, för det var enda sättet att bli mätt på. Man bör istället äta sig ohungrig, dvs sluta äta när man inte är hungrig längre. Jag brukar kalla det för hormonell mättnad, till skillnad från den mättnad som uppstår när man fyllt magsäcken med mat, som är en mer fysisk mättnad (det går helt enkelt inte att få i sig mer utan att börja må dåligt).
Så HF (High Fat) är för mig ett sätt att se till att man blir ohungrig innan magsäcken är fylld, och att man håller sig länge innan behovet av att fylla på uppstår igen.
Magnus så bra formulerat , som igår så började jag känna hunger och det var typ nån timme innan vi skulle äta middag då tog jag osthyveln och skivade en tunn skiva smör kryddade med kanel och kardemumma och efter det var jag mätt igen 🙂 . Så det gäller att använda HF på rätt sätt .
Jo jag har också märkt det. Jag äter aldrig frukost utan bara lunch och middag. På LCHF blir jag nästan aldrig riktigt hungrig. När jag åt mig proppmätt varje måltid så gick jag inte ner något utan hamnade på en platå, jag gick alltså inte heller upp något. Jag har räknat kalorier ett tag nu, och testat olika koster i korta intervall. På LCHF är jag ohungrig och nöjd hela dagen med ett kcal-underskott på 1500.
Motsvarande underskott på SLV-mat ger hunger i flera timmar om dagen och brus av sug efter mat/sötsaker hela tiden. Plus ett jäkla sug på kvällarna.
Jag testade HC-mat nu ett par dagar (mycket bröd och gröt), med underskott på 500kcal per dag. Det är något helt annat det. Magen kurrar och känns tom redan när man stiger upp på morgonen. Jag har blivit “tvungen” att ta extra promenader och extra träning för att “få” äta mer.
Sen är det en annan skillnad med hunger på LCHF. När man blir hungrig så är den hungern inte så sugande/krävande och den går över snabbare (hunger går över oavsett kost, äter man inget alls så kommer själva hungerkänslan bara då och då). Är jag inne i LCHF ett tag så kan jag ta en 24-48timmars fasta utan särskild ansträngning. Men på kolhydrater så orkar jag inte med längre än från kväll till lunch.
En sak till med kaloriräknande på LCHF. Om man plockar bort mejeriprodukter (utom smör) så sänker man automatiskt mängden energi man äter. Creme Fraiche, grädde och ost blir en satans massa kcal utan särskilt mycket mättnad.
Något som många kanske inte tänker på är att det är 60-85% av energin som skall komma från fett. Men eftersom fett är mer än dubbelt så energirikt så innebär det att det inte är 60-85% av mängden (vikten) mat som skall komma från fett utan en betydligt mindre andel.
precis så!
Men vad är då “rimligt” i gram räknat? Skall man hålla sig på ca 80 gram per dag eller mer eller mindre? Jag tror att jag äter för mycket.
80g per dag blir 720kcal i fett, om du inte äter nått annat blir de väldigt lite 🙂
Bra skrivet Martina.
Jag håller helt med dig i det du skriver! Mycket bra! Det är viktigt att inte snöa in allt för mycket på fettet, man får i sig tillräckligt genom ägg och kött. När jag började med LCHF gick jag ner det jag ville ganska snabbt, sen avtog det och jag ökade istället i vikt. Jag tog då bort mejerierna och några kilon försvann igen. Så just mejerierna är nog en stor bov i det hela. I dagsläget har jag gått upp igen, men det är inget jag bryr mig om då en större mängd träning verkar ha gett resultat.
Jag älskar bilden förövrigt!
Tack! Jag har försökt förklara detta för de jag lchf-motståndare jag känner, att lchf inte handlar om att man ska äta 500 g smör varje dag och skölja ner detta med två liter grädde. Det är störigt många som tror att det är så man äter…
Hej Martina!
Har följt din blogg ett bra tag nu och blir alltid lika inspirerad av allt ditt tränande. Innan jag började läsa din blogg försökte jag mig faktiskt på LCHF. Jag höll en strikt diet i nästan 4 månader. Jag gick ner ca 2 kilo väldigt tidigt, men därefter avstannade det. Nu var det ju så att jag började på LCHF pga. av “estetiska” skäl, men även för att jag ville må bra! Jag tränar mellan 3-4 gånger i veckan och är i övrigt aktiv (dvs. cyklar till skolan, har ett fysiskt deltidsjobb osv.) Jag åt få kolydrater, men hade svårt att få i mig en hög mängd fett, så jag antog att det var det som var problemet, men efter att ha läst detta inlägg verkar det ju som att det inte borde ha varit något problem alls. Tänkte höra om du kanske visste vad mitt problem med dieten beroedde på 🙂 Tack för en jättebra blogg!
Intressant. 🙂 Jag tror att det kan ligga mycket i din hypotes. Jag började äta LCHF med fokus på att ta bort minsta lilla kolhydrat till förmån för MYCKET fett, vilket jag gick ner på i början. Vikten avstannade i flera år utan att jag fattade vad jag gjorde för “fel”. Testade sedan att inte lägga till så mycket fett eftersom vissa livsmedel är feta i sig. Fortsatte steka i smör och kokosolja och sådant men jag slutade att köra kryddsmör, majo och bea till precis allt. La ner mjölkprodukter i samma veva och började tillåta mig själv att äta en massa grönsaker också som jag varit lite restriktiv med tidigare för att undvika kolhydraterna. Gick ner åtta kilo på sex månader utan att vara det minsta hungrig.
Det här låter precis som jag! Och det känns helt underbart att äta fräscha grönsaker igen 🙂 avokado och oliver är bra fettkällor för mig! Om jag är bortbjuden och värden har gjort LCHF kost till mig brukar det oftast vara med grädde/crème fraîche (eftersom alla icke lchfare förknippar det med lchf). När de har ansträngt sig för att göra specialkost vill jag inte säga nej så då äter jag eventuella mejerier. Annars klarar jag mig hur bra som helst utan det!
Jag har “bara” gått ner 5 kg på de 2 år jag LCHF’at . Behöver gå ner 10 till , trodde jag …(BMI säger så iaf) Jag har däremot sänkt min fett% från nästan 30 till ca 14 . Mer muskler alltså .
Flera storlekar mindre …. från XL till S/M .
Alltså , jag känner mig ganska nöjd nu , trots att det verkar omöjligt att gå ner mer.
Har hellre muskler och känner mig frisk o stark , än mindre värde på vågen.
Kanske många (ej alla) bör fokusera på andra värden än kilogram ?
Tack för mycket inspiration Martina … och många Aha upplevelser (för mig) via din blogg !!
Jag är en gammal bulimiker och bantare och har inte gått ner på LCHF, har ätit i tre veckor nu. Däremot har mitt midjemått blivit mycket mindre så det är alltid något! Jag vet vad mitt problem är… jag äter för mycket. Och jag äter när jag inte är hungrig. Det klassiska “jag borde vara hungrig nu efter 4,5 timme utan mat”. Ibland tror jag att jag (på duktiga dagar) äter för lite t.o.m så det blir lätt allt eller inget. Ska försöka äta när kroppen är hungrig samtidigt som ha en någorlunda koll på intaget. Hoppas det kan funkar då! Det viktigaste för mig än så länge är att jag inte har samma lust för att hetsäta som jag alltid haft problem med, även om det förekommer men inte alls i samma kopiösa mängder. Go lchf och vägen till ett friskare liv!!
Jag har också blivit otroligt mkt bättre från bulimin med hjälp av LCHF. Har ätit LCHF-kost mer eller mindre i i perioder i flera år nu. Har för drygt en månad sen börjat med periodisk fasta och har inte hetsätit någon gång alls på över en månad!!!! Periodiska fastan gör att det känns OK att äta mycket på kvällarna. Dessutom äter jag mest bra mat då! Många gånger känns det som jag överätit, och det har jag ibland också (tex ätit massa mandel eller andra nötter på kvällen), men jag “måste” inte spy eftersom jag inte ätit under hela dagen och det känns OK att äta (ibland för-) mycket på kvällarna.
Tänk i ätstörningsvården där man “måste” äta flera ggr om dagen =S. Och hetsäter man på kvällen ska man ändå äta frukost etc. Det har jag aldrig blivit bättre av.
Jag funderade skitlänge på vad jag i hela fridens namn gjorde fel, eftersom vågen fortfarande stod stilla. Sen uteslöt jag mejerierna och nu går det neråt. 😀
Jag har hållt på med LCHF i 1 vecka nu och gått upp 1 kilo
Är stenhård på kolhydraterna och inte särskilt mycket mejeriprodukter – lite fet riven ost till tonfisk bara
Äter tre mål om dagen och inget småätande – vad är fel? Har du något tips? Eller nån annan här
Har du varit hungrig?
Nope – inte mer än vad som är normalt innan man ska äta nästa mål mat
Dessutom har jag ätit så att jag har varit lagom mätt så har ju inte vräkt i mig när jag ätit
Okej, min tanke var att du kanske inte låtit dig bli hungrig innan nästa mål. Min andra tanke är att du kanske inte är överviktig och således inte behöver gå ned i vikt 🙂
LCHF är ingen viktminskningsgrej utan en antiinflammatorisk kost man äter för att dämpa inflammatoriska processer i kroppen, bli av med IBS, Chrons och sånt. Jag har själv gått upp 13 kg på LCHF men det är inte alltid jag ligger såhär högt. Pendlar mellan +6 och +10 från start.
Ironiskt då att jag fick en kraftig nagelbandsinflamation två dagar efter att jag startade ?
Har 6 kilo jag behöver bli av med – så nej – inte extremt överviktig precis.
Fast till att inte vara en viktminskningsmetod så marknadsförs den ju rätt hårt som det ?
Jag får ta mina 6 kilo med VV istället – det har fungerat tidigare ?
Okej, huvudsaken är att du blir nöjd och att du mår bra.
Väl skrivet, den missuppfattningen är välspridd. Om du hade hört vad en del föreläsare på ssk-utbildningen säger om LCHF hade du tappat öronen…
Orsaken är insulinresistensen. Läs Jason Fung där förklaras det och ja även om du inte har diabetes kanndu vara insulinresistent.