• Om mig & bloggen
  • Kontakt
  • Blogg-kategorier
    • Biohacking
    • Biokemi
      • Hormoner
      • Inflammation
      • Ketos & ketoner
    • Forskning
    • Ketogen kost & Hälsa
      • Detox & fasta
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
        • sötningsmedel
    • LCHF & Träning
    • Martina testar
    • Naturlig skönhet
    • Powerthinking
      • Lifestyledesign
    • Q&A
    • Vlogg & podd
  • Forskningsarkivet
  • Lyssna
  • Om mig & bloggen
  • Kontakt
  • Blogg-kategorier
    • Biohacking
    • Biokemi
      • Hormoner
      • Inflammation
      • Ketos & ketoner
    • Forskning
    • Ketogen kost & Hälsa
      • Detox & fasta
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
        • sötningsmedel
    • LCHF & Träning
    • Martina testar
    • Naturlig skönhet
    • Powerthinking
      • Lifestyledesign
    • Q&A
    • Vlogg & podd
  • Forskningsarkivet
  • Lyssna
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
  • Home
  • Biokemi
  • Kost & Hälsa
  • Om Transfett

Om Transfett

21 januari, 2013 17 Kommentarer Skrivet av Martina

Personligen har jag tidigare undrat om det är transfettet i sig som är ohälsosamt, eller om produkter innehållande transfett är ohälsosamma för att de samtidigt innehåller stora kolhydratmängder. Transfett är härdat fett, och finns bland annat i chips, godis, kakor, pulversåser & pommes frites som inte är så hälsosamma livsmedel ändå – med eller utan transfetterna.


Är det transfettet eller resterande ingredienser som gör de här fikabrödet onyttigt?

Vad gör egentligen härdningen med fettet, förutom att skapa en ny kemisk bindning?

härdningen kastar om fettsyrans struktur. från cis- till trans- men inte bara!

  • Härdningen gör att omega 3-fettsyrorna försvinner helt och hållet
  • Härdningen eliminerar alla antioxidanter
  • I kroppen skadar det härdade fettet cellmembranens struktur och stör enzymfunktioner.

Det är alltså inte själva formationen på fettet som är dålig (transbindningarna) utan härdningen. Transfett finns naturligt i naturen (CLA som uppstår i vommen på kreatur) och där fungerar den som en viktig antioxidant (även för oss människor som kan få i oss den via mjölk) Förutom CLA finns det i princip inget naturligt transfett, eftersom naturens alla andra fettsyror har sina dubbelbindningar i cis-form (en annan typ av kemisk bindning)

Hur härdar man fett och varför?

Fett som härdas blir alltså transfett. I härdningsprocessen katalyseras fettet med vätgas och/eller nickel, då flyttas dubbelbindningarna i fettsyrakedjan till nya onaturliga positioner och antioxidanterna försvinner. Även EPA & DHA (Omega 3) försvinner vid mycket lätta & ofullständiga härdningar, och det är också syftet eftersom fettet står sig längre utan dessa. Det är en riktigt dålig deal när man härdar fiskoljor!

Delvis och fullständigt härdat fett

Delvis härdat fett tar bort både omega 3 & omega 6, då finns bara enkelomättade och mättade fetter kvar och fettet blir lättare att förvara eftersom de inte härsknar. Dock har det nu blivit både hälsofarligt och onaturligt. I fullständigt härdat fett har man eliminerat alla dubbelbindningar och skapat ett 100% mättat fett, helt dominerat av stearinsyra.

onaturligt lång fettsyra med hela 18 kolatomer!

Men om tar bort transfettsyrorna då?

fortfarande varken nyttigt eller naturligt!
Med dagens moderna kemiteknik är det ingen konst att processa mat på alla möjliga & omöjliga sätt, man kan härda fettet i olika steg och skräddarsy fettsyrorna lite hur man vill. När man härdar fettet och råkar få transfettsyror på köpet, kan man därför processa det ytterligare genom en process som kallas för ‘omestring’ då man flyttar om fettsyrorna igen. Det blir dock fortfarande inget nyttigt & bra fett, eftersom det nu är dubbelt processat & vi har fått nya, onaturliga triglyceridvarianter i onaturliga proportioner.

Processat fett i kroppen


Vi har en känslig fettsyrebalans i blodet & vi har viktiga fetter i våra cellmembran & i hjärnan. Processat fett förändrar både upptaget & metabolismen av fettsyror i kroppen, enzymfunktionen som omvandlar naturliga lipider (fetter) kan förändras eller hämmas. Alla våra cellmembran utgörs till största del av fettsyror i form av fosfolipider, när transfettsyrorna tar de naturliga fettsyrornas plats kan membranens struktur & funktion förändras. Hjärnan är särskilt rik på fosfolipider & gör den särskilt känslig för de här nya & onaturliga fetterna.

Slutkläm

Det är det onaturliga och konstlade som är potentiellt farligt för kroppen, det är när vi processar mat så att den får helt nya egenskaper som det blir tvivelaktigt om det är hälsosamt. Transfetter behöver inte vara farligt när det förekommer på naturligt vis, men när vi har processat fram det är det en annan sak. Det spelar då heller ingen roll om vi industriellt tar bort transfetterna igen, eftersom vi står med en ny onaturlig produkt. En regel när man handlar mat kan ju vara att bara köpa det som faktiskt ser ut som mat, att titta på innehållsförteckningarna & välja bort de som har siffror- & bokstavskombinationer. Även till synes naturliga produkter som äggvita på dunk, är inte bara äggvita om man tittar på baksidan av förpackningen. Det finns en stor fördel för industrierna att processa mat eftersom den håller längre, blir lättare att hantera & kan hålla sig utan att behöva stå i kyl eller liknande – men för konsumenten finns inga fördelar!

Dela det här:

  • Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)

Relaterade

Biokemi, Kost & Hälsa
Bra mat för människan?
Helt fel signaler till kvinnor!

17 Kommentarer

  1. Camilla Camilla
    21 januari, 2013    

    Tack för en begriplig förklaring av transfetter! En fråga, lagras detta i kroppen på nått vis?

    Reply
    • Martina Martina
      22 januari, 2013    

      kroppen bryter ned det härdade fettet & inkorporerar det i cellmembranen + att de påverkar enzymer etc när de bryts ned.

      Reply
  2. Marie Marie
    22 januari, 2013    

    Tack för en bra och peppande blogg!
    Har en fråga om sömn, jag kör lchf och idag tänkte jag börja lite smått med periodisk fasta också,jag tränar även och vill ner i vikt så jag undrar lite om hur viktigt det är att få ett visst antal timmar sömn per dygn? Som småbarnsförälder är det ju jättesvårt att få till det, är det kört med viktnedgången då undrar jag?
    Jag blir jätteglad om du har tid och lust att svara!
    Mvh Marie

    Reply
    • Martina Martina
      22 januari, 2013    

      sömn hjälper, men det är inte omöjligt att gå ner i vikt även om man sover för lite 🙂

      Reply
      • Marie Marie
        22 januari, 2013    

        Tack för snabbt svar! =)

        Reply
  3. Tina Tina
    22 januari, 2013    

    Hej Martina! Underbara inlägg! Tänkte höra med dig om du vet om rödvin binder vätska? Jag kan dricka många glas utan att mina ketonvärden (blod) bli påverkade men däremot går jag upp i vikt och känner mig svullen i många dagar efter. Kan det va vinet eller mer troligt osten jag äter till? 🙂 tacksam för svar! x

    Reply
    • Martina Martina
      22 januari, 2013    

      tror att det är osten snarare än vinet 🙂

      Reply
      • Tina Tina
        22 januari, 2013    

        tack!! då får jag testa att utesluta osten först! Älskar ost och vin men gillar inte att vakna med korvfingrar och plufsig i flera dagar och känner mig lustig på nått vis. Har inte svårt för att skippa mejerier förrutom osten! Men det får nog bli en test period helt utan mejerier…. Många verkar ju må så mycket bättre utan… på tal om ketoner när jag skrev innan att mina keton värden inte bli påverkade menade jag negativt dvs åka ur ketos. Jag verkar däremor vara tvärt om… om jag redan är i ketos kan jag få skyhöga keton värden dagen efter jag druckit rödvin, typ 4,5! Konstigt för många åker ju ur ketos… roligt att vi är så olika! tack för superblogg xxx

        Reply
  4. Malin Malin
    22 januari, 2013    

    Hej, jag har en fråga 🙂
    Jag vill tappa fett på magen och “kärlekshandtagen”, och när jag är i skolan äter jag oftast inte. Igår åt jag frukost och inte förrens 12 timmar efter åt jag middag, men jag var ändå inte jätte hungrig.
    Men min fråga är om det är bra att vänta så länge? Eller om man hellre ska äta mellanmål som man alltid lärt sig att man ska göra för att få plattare mage? Jag har provat periodisk fasta och trivdes bra med det. Men nu när det blev mitt på dagen undrar jag om kroppen istället samlar på sig det jag stoppar i mig?
    Kram!

    Reply
    • Martina Martina
      22 januari, 2013    

      Det är ingen fara med att vänta länge med att äta 🙂 Fortsätt du din periodiska fasta och skippa mellanmålen, tror inte man får plattare mage av att äta oftare. Lycka till!

      Reply
  5. Jenny Jenny
    22 januari, 2013    

    O du kloka kvinna som vet det mesta. Jag tuggar väldigt mycket tuggummi (Extra med xylitol), ca 10 bitar per dag, och undrar om du tror att de kolhydraterna påverkar ketos och viktnedgång negativt? Har bara urinstickor, men lyckas aldrig bli mörklila utan stannar liksom på “mittenfärgerna”…

    Reply
    • Martina Martina
      22 januari, 2013    

      Ja tuggummi påverkar de flesta! Min kille tuggade upp ett paket om dagen och kom aldrig in i ketos riktigt, så slutade han med de – vips, ketos! Börja med en ny vana, tuggummi är inte nyttigt 🙂

      Reply
  6. LenaH LenaH
    22 januari, 2013    

    TACK Martina
    för en fullständigt begriplig förklaring…och dessutom en MYCKET intressant sådan :-).

    Reply
    • Martina Martina
      22 januari, 2013    

      Tack!

      Reply
  7. Karolina Karolina
    22 januari, 2013    

    Finns det något samband mellan celluliter och transfetter?

    Reply
  8. Evelina Evelina
    23 januari, 2013    

    Fullkomligt älskar dina science-inlägg!! Förgyller dagarna! <3

    Reply
  9. Lotta Lotta
    31 maj, 2014    

    Såg ett bra inslag om transfetter och hur dödliga hjärtsjukdomar minskade i Danmark när man förbjöd dessa.
    http://youtu.be/454DeHhoB50

    Reply

Kommentera Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.

Senaste kommentarerna

  • Martina on Ett lyckat biohack! Homocystein, mm: “Jag skulle säga att det är högdoserat ja, helt klart.”
  • Martina on Ett lyckat biohack! Homocystein, mm: “Fast har du fått ned det så har du ju lyckats :) "Fitnesslågt östro" är att helt enkelt…”
  • Martina on Kostbehandling sitter långt inne: “Det är som att NATURLIG ARTEGEN FÖDA är helt otänkbart... vilket är högst märkligt...”
  • Martina on Kostbehandling sitter långt inne: “Prediabetes, nej troligen inte men jag är ingen läkare. Gå till någon privat specialist, det hade jag definitivt gjort.”
  • Martina on Alla ❤ dag-deal MMSports: “jag har S!”
  • Martina on Orimliga kalorier del 2: “Anton är hardcore vegan :) Men han får uttrycka sin åsikt så får du göra vad du vill med den.”
  • Anton on Orimliga kalorier del 2: “Fett i maten leder till insulinresistens. Testa Whole foods plant based no oil :)”
  • Martina on Kostbehandling sitter långt inne: “;)”
  • Edelweizz on Alla ❤ dag-deal MMSports: “Vilken storlek har du? Jag hittar ingen storleksguide på MMSports...”
  • Annika on Ett lyckat biohack! Homocystein, mm: “Jag har också lyckats få ner mitt homocyestein från 12 till 7 genom att ta metylfolat och metylkobamalin i tre…”

Följ på facebook

Följ på facebook


Hej! Jag heter Martina och uppdaterar dagligen om biohacking, livsstilsdesign och mina tankar om hälsa. Jag följer en ganska strikt lågkolhydratkost sedan 2010 och tycker om att experimentera med olika träningsformer. På dagarna skriver jag böcker om hälsa, föreläser och granskar vetenskapliga artiklar. Välkommen hit! Alla kommentarer godkänns och besvaras manuellt.

  • Läs mer om mig här
  • Skicka ett personligt meddelande här

Den här sidan är en personlig blogg med personliga reflektioner om ketogen kost, förebyggande hälsa och livsstilsdesign. Jag arbetar inte som PT, kostrådgivare eller någon form av vårdpersonal. Jag ger inga medicinska råd överhuvudtaget men uppskattar och uppmuntrar livliga diskussioner om biohacking, self-help och livsstilsoptimering. Du läser och tillämpar allting på den här bloggen på egen risk och under eget ansvar.

22k followers

evolve All rights reserved Martina Johansson