Hela tricket med att komma in i ketos och behålla en stabil ketos ligger i fettintaget och det är på den punkten de flesta går bet. Jag vet inte hur många meddelanden jag får som är i stil med “har nollat mina kolhydrater men är fortfarande inte i ketos, vad gör jag för fel!?”
1. Strunta i kolhydraterna!
Ja felet här är att kolhydrater inte spelar så stor roll! Kan man äta godis? Kan man äta bröd? Ris? I princip ja men ju mer blodsockerhöjande maten är ju mer fett krävs det för att neutralisera den blodsockerhöjande effekten. Kolhydrater från grönsaker är väldigt lätt att neutralisera eftersom de kan funka som utmärkta fett-transportörer. Välj därför kolhydratkällor i form av broccoli, blomkål och andra ovanjordsgrönsaker.
2. ≥ 80E% Fett!
≥80E% fett brukar ge en stabil ketos men vissa kan behöva gå högre för att vara på säkra sidan. 83-85 eller till och med 90E% fett är inte fel om ditt mål är att vara ketogen!
3. Dubbelt så mycket fett som protein/annat
En bra grundregel är att varje måltid ska innehålla dubbelt så mycket fett (i gram) som protein eller kolhydrater. Äter du 2 stekta ägg ligger du på ca 16g protein och 12g fett från äggen så hur mycket behöver du lägga till för att hamna “in the zone”? Ca 20g extra fett!
Enkelt va?
Du behöver bara en matvåg (innan du kan ögonmåtta) och en bra livsmedelsdatabas. Jag använder kostbevakningen.se.