Många som håller på med lågkolhydratkost oroar sig för helt fel saker! Det viktigaste är att titta på en måltids totala sammansättning, snarare än de exakta grammen kolhydrater i enskilda livsmedel.
Sötningsmedel är giftigt i de allra flesta fall, men det är inte en broccoli. Cola Zero må nolla hela innehållsförteckingen, men till priset av att man får i sig lite bensinderivat. Jag gick runt och jublade i butiken förr, när jag hittade nått som var riktigt lågt i kolhydrater. “Åh titta bara si och så mycket kolhydrater!!!” utan att tänka på vad det egentligen var för produkt.
Nu drar jag mig verkligen för att köpa propud och kvarg och sånt som jag innan var storkonsument av, till förmån för grönsaker och bär. Jag räknar ALDRIG kolhydraterna i ovanjordsgrönsaker utan ser de som näring till 100%, särskilt de mörka gröna bladgrönsakerna och korsblommiga grönsakerna som broccoli och blomkål. Jag tittar mycket på näringsinnehåll och kvalité, snarare än makros och energiinnehåll. Att ersätta mejerier med grönsaker av alla de slag ger en stor hälsovinst!
Om man har en känslig tarm eller ovan tarmflora kan mycket grönsaker vara överväldigande och man kan bli gasig och uppsvälld, men undviker man bara nattskuggeväxterna (tomat, paprika, osv) så går det ganska bra. Jag lägger hellre till pumpa, bönor och sötpotatis än att äta processade noll-kolhydrat-alternativ. Det går att vara i ketos ändå om man bara är lite strategisk 🙂
Räknar du grönsaker som kolhydrater?