• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Workshop med @maria.cerboni ❤️ Vi kör en he Workshop med @maria.cerboni ❤️ 

Vi kör en heldags-workshop för dig som vill bli ännu mer förankrade i dina goda vanor, men också för dig som halkat av banan och behöver en omstart!

NÄR? 
Lördag 4 mars

VAR?
Göteborg- södra skärgård

BOKNING!
Gå in på www.corpo.se/store (direktlänk i stories, highlights + på länken i profilen under rubriken Events) 

Hoppas vi ses! 🥰
✨ I väntan på min nästa GAPS-satsning kommer ✨ I väntan på min nästa GAPS-satsning kommer det ett litet reklamavbrott för min samarbetspartner@gutfeelinglabs ✨ 

De hjälper dig att analysera din tarmflora samt har tagit fram ett grymt anti-SIBO tillskott som heter "GutClear". Jag vill reklama båda två för tarmfloreanalysen gör att man kan se att det faktiskt GÅR att påverka sin tarmflora väldigt mycket, både genom kost, beteenden & även känslomässiga tillstånd: stress är t.ex döden för tarnfloran! 😵

✅ GUTCLEAR MOT SIBO 
GutClear är ett kosttillskott som du häller i ett glas vatten varje dag i 10 dagar. Det minskar bakterietillväxten i tunntarmen som ger en svullen, öm och ledsen mage. Flera av er som läser här har också berättat om minskat sötsug! 👌

Misstänker du SIBO (krånglig, konstig mage) så kör en kur GutClear vettja! ❤️ 

@Gutfeelinglabs är ett svenskt företag med bas i Lund som verifierat effektiviteten av GUTCLEAR i mänskliga tester. Har du SIBO är det därför ganska troligt att GutClear kommer att ha effekt på dig! 

Är du bara nyfiken på tarmfloran efter en lång period av en viss diet, ett gäng antibiotikakurer eller bara vill kolla läget så kan du beställa ett test av din tarmflora på gutfeelinglabs.se ✌️

✅ VAD DU FÅR VETA (TEST)
Dina hälsosamma bakterier, sjukdomsalstrande bakterier, artrikedom och potentiellt skadliga bakterier. 

Att bara fylla på med probiotika eller massa fibrer blir lite i blindo eftersom man inte vet riktigt vilka bakterier man göder... finns ju riktigt skadliga som h.pylori men även e.coli som vi vill hålla kort och verkligen inte tillåta att vandra uppåt i tarmkanalen....

✅ RABATTKOD
NEXTLEVELGUT ger 20% rabatt på allt! Anges i kassan! ☝️

Berätta gärna om du testat din tarmflora eller har erfarenhet av Gutclear, jag är supernyfiken!! 🤗
Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten som har rykte om sig att kunna återställa bakteriefattiga & lite  trassliga tarmar för att i sin tur påverka den viktiga kopplingen mellan tarmen & hjärnan, men 3v har gått sedan jag påbörjade den inledande fasen av dieten & sedan dess har det mesta gått i motsatt riktning (åt helvete alltså 😅) 

Men det var faktiskt väldigt intressant för i samband med mina personliga strävanden kämpade jag med strulig rå-data till en vetenskaplig artikel & bankade huvudet i tangentbordet när ingenting gick ihop! 

Det var då jag insåg en viktig grej i livet såväl som i forskningen, nämligen att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler, alltså värderar effekten av saker realistiskt. Det finns liksom gränser för vad t.ex en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat...😬

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning, vilket visar sig genom sparsamma resultat.

Det kan förstås lägga grunden för uppgivenhet, även om jag tror att motmedlet är ärlig granskning av både resultaten & livsstilsfaktorerna ✨i kombination ✨ Så därför skrev jag en halv roman om det här på bloggen med idéer på åtgärder, om du vill nörda in på VAD som faktiskt spelar roll och inte! (Länk i profilen 👆)

Det är högst relevant i forskning såväl som vardag, så det var slående att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för att jag skulle se nånting hos mig själv lite tydligare, presenterat som aviga r-värden...😅

MEN OM GAPS! ☝️
Har inte gett upp, bara haft problem att få nog med energi utan att krascha som en utsvulten sparv efter ett tag... I ketos & allt är känslan att tanken är tom! Just me? 🧐 Det brukar hända vid livsmedelsbegränsning men har också ganska hög förbränning 🔥 (ingen hypertyreos eller så!)
Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetr Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetra ute (direktlänk i stories! 👆) vi pratar om post-covid deppen som många (inklusive vi själva) tycks ha drabbats av och reflekterar lite kring varför och hur man kan ta sig ur gropen. Inget träningssnack alltså utan ett avsnitt om hormonella system kopplat till stress, utbrändhet och livssituation. Enjoy! ❤️
  • Home
  • Biokemi
  • Hormoner
  • Inflammation
  • Katastrofala Diabetesråd 2020 | Del 2

Katastrofala Diabetesråd 2020 | Del 2

27 January, 2020 39 Comments Written by Martina

Detta är del 2 av min artikelsågning av det nya livsstilsmagasinet Diabetes.
Läs del 1 här.


Tidningen ska ge hjälpsamma råd till diabetiker, men de flesta råden är anpassade för att människor bara ska fortsätta med sin medicin istället för att åtgärda sin livsstil. Nu när både ADA och EASD (American Diabetes Association och dess Europeiska motsvarighet) ändrat sina guidelines till att inkludera lågkolhydratkost som behandling vid insulinresistens och diabetes typ två, känns det lite efter att avråda från just detta.


Det finns i dag tusentals medicinfria typ två diabetiker som hanterar sin sjukdom med kosten. Det är givetvis bättre för hälsan och vikten, och har massor av andra fördelar. Men låt oss titta på deras livsstilsråd. Första delen var ganska katastrofal, men låt oss se om det blir bättre 🙂
1. Sitt mindre och rör dig mer 

Träning är alltid bra men styrketräning är ännu mer idealiskt både för att mer muskler ökar insulinkänsligheten och för att styrketräning i sig suger upp glukos genom att öppna upp GLUT4-receptorerna. Promenad i all ära men att använda stora muskelgrupper är toppen!

2. Håll din vikt på en sund nivå

Så var det det där med att minska portionsstorlekarna igen… suck! Ät mindre och träna mer, råden som är så diffusa, skaminducerande och ineffektiva. Du är tjock för att du äter för mycket och inte rör dig, och det är därför du har diabetes också! Hallå eller… 1980 ringde och ville ha tillbaka sitt pointssystem!

Kroppen är ett HORMONELLT system. Kroppen vet inte om den är tjock eller smal den reagerar bara på sin inre miljö och vad den får för signaler utifrån (utanför kroppen och utanför cellen). Det är inte bra att vara jättestor men det är inte vikten eller fettprocenten som är problemet, det är bara ett symptom. Kroppen har sina anledningar att vara tjock om den tror att den behöver vara det, till exempel om du har massa katabola eller inflammatoriska processer i kroppen använder den överinlagring eller övervikt som ett skydd. Det är därför äldre personer med kroniska inflammationer är friskare om de har lite övervikt, än om de är pinnsmala.

Men hur håller man vikten på en “sund” nivå då? Lättast är nog att inte följa råden och recepten i den här tidningen i alla fall för det var lite väl mycket sött och det ökar risken för att man inte alls kan “minska portionsstorlekarna”.

3. Ät mer vegetariskt 

5-6 portioner grönsaker, frukt, sallad, fullkorn, nötter och frön. VARJE DAG!? Skulle vi inte precis minska portionsstorlekarna? Det låter som ett heltidsjobb och som en riktig mardröm för tarmarna att belastas med så mycket fibrer och antinutrienter. Ett enda äpple kan ge en riktig blodsockerraket för en diabetiker, så varför vill man äta sånt stup i kvarten?

Jag skulle säga ät mindre vegetariskt. Ät mer protein och fett som inte påverkar ditt blodsocker, och de grönsaker du äter kan vara gröna bladgrönsaker, kålväxter och ovanjordsgrönsaker. Dock inte 5-6 portioner, det är för mycket!

4.Välj rätt fett

Hur kan mättade fetter kopplas till insulinresistens, förklara gärna det för mig. Pratar vi epidemiologiska studier baserade på enkätundersökningar? Jag är nästan helt säker på att det är vad som åsyftas. Jag är också ganska säker på att de senaste undersökningarna visar att det inte finns någon koppling mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar (källa 1, 2 & 3 nedan).

5. Välj smarta kolhydrater 

Jag håller med om att vi ska dra ned på processad mat och välja smarta kolhydrater. Men är lättmjölk och lättyoghurt oprocessat? Knappast va? Varför inte bara köpa den vanliga mjölken och yoghurten och spä ut den? Varför betala för dyrt vatten? Och på vilket sätt skiljer sig frukt från fruktjuice? Det är ju exakt lika mycket socker!

7. Välj proteinrika mejeriprodukter 

Sista rådet spinner loss ordentligt med tipset om sojamjölk som det bästa alternativen. Jag trodde vi skulle undvika processat? Vad kan vara mer onaturligt än sojamjölk?


Mejeriprodukter är väldigt rika på protein men kalcium får man lättast i sig genom att öka sitt D-vitaminintag. Vi metaboliserar kalcium väldigt dåligt från kosten ändå och kalciumtillskott för äldre är helt verkningslöst. Sahlgrenska säger att det ökar risken för demens hos kvinnor, och SBU kom 2006 fram till att det inte skyddade nämnvärt och jag tycker personligen det ser ut som nackdelarna överväger fördelarna.

Oavsett vad är de fullfeta mejerierna bäst för blodsockret och vill du ha det riktigt blaskigt är det bara att hälla på vatten från kranen! 😉


Källor: 

  1. https://www.karger.com/Article/Abstract/229002
  2. https://academic.oup.com/ajcn/article/91/3/535/4597110
  3. https://annals.org/aim/article-abstract/1846638/association-dietary-circulating-supplement-fatty-acids-coronary-risk-systematic-review?resultClick=3







Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biokemi, Hormoner, Inflammation
diabetes, diabetes typ 2
Similar posts
  • Hyperinsulinemi: Är du drabbad? — Det här inlägget om hyperinsulinemi postade  jag kort-versionen av på instagram och märkte att det väckte en del intresse! Det är jättekul, så jag vill uttrycka mig med lite fler ord här på bloggen. Instagram begränsar ju mig till ynka 2000 tecken, så det är mycket som inte blir sagt där men det tar jag [...]
  • Myter om socker │ Svarar dr Mikael &#... — Många low carbers i min internet-sfär blev bestörda av dr Mikaels mythbusting på TV4. Den innehöll tvärsäkra uttalanden om att socker minsann inte är ett gift, men jag är inte riktigt lika bestört utan tänkte komplettera informationen han bjöd på. Dr Mikael alltså, jag gillar honom ändå, han är så charmig! 😍 Är socker är [...]
  • Fett höjer inte blodsockret! — Det här inlägget är till dig som äter en lågkolhydratkost men fortfarande kämpar med ett envist högt blodsocker! Sammanfattning längst ned.  Det som diabetiker (typ 2) och personer med insulinresistens behöver förstå är att fett är den enda makronutrienten som inte kommer att höja blodsockret eller påverka insulinet. Givetvis kan man ändå öka i vikt [...]
  • Vad är ett normalt blodsocker? — De allra flesta vet inte hur deras blodsocker ser ut under en dag eller vilka värden som är normala. Det var många som tyckte att mina blodsockerkurvor jag visade här på bloggen såg helt extrema ut, men om man letar efter blodsockerkurvor från friska personer kan de se mycket värre ut. Det är också stor [...]
  • Katastrofala Diabetesråd 2020 | Del... — Det är 2020 och i nya tidningen Diabetes presenteras katastrofalt omoderna och rentav skadliga diabetesråd. Diabetes typ 2 är en livsstilsrelaterad sjukdom som följer av långvarig insulinresistens till följd av uttröttade insulinreceptorer. Att ens receptorer för insulin inte svarar som de ska kan såklart ha en genetisk komponent bakom sig, men ett stort intag av [...]
Yttrandefrihet | Allting är inte forskning
Om Oatly | Hur lättlurad är du?

39 Comments

  1. Kimchi Kimchi
    4 May, 2021    

    Blir alldeles matt när jag läser detta och tänker på kosten som serveras där jag har praktik just nu. Patienter med typ 1 och 2 diabetes, fetma och hormonella problem får alltså vegetarisk kost med massa kolhydrater och knappt en tillstymmelse till fett och protein. Samtidigt nästan bara konditionsträning. Patienterna äter ofta SSRI, Levaxin och hormonella preventivmedel samtidigt. Och så undrar man varför bl.a. diabetes typ 2-incidensen ökar med sån ofantlig fart.. Önskar verkligen jag kunde påverka något men får bara onda blickar så fort jag ens nämner LCHF/keto. “KOLESTEROL ÄR FARLIGT” låter det. Suck… Du gör det bra som orkar gå emot den kommersiella massan.

    Reply
  2. Ic Ic
    12 August, 2020    

    Vi slår ett slag för din bok https://www.adlibris.com/se/e-bok/giftfri-ett-rent-liv-utan-tillsatser-9789137149790

    Forskare i Örebro:
    https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/pfas-%c3%b6kar-risk-f%c3%b6r-diabetes-och-celiaki/ar-BB17QPCS?li=BBqxCu3&ocid=mailsignout

    Reply
  3. Ic Ic
    23 July, 2020    

    https://doi.org/10.1016/j.envint.2020.105935

    https://doi.org/10.1016/j.envres.2020.109864

    Reply
  4. Ic Ic
    24 May, 2020    

    Dagens intresse riktar sig mot Paul Cox om hur BMAA påverkar oss och om L-serin som bla finns i sötpotatis.
    https://youtu.be/7jWi6WQQ9wo

    Reply
    • Martina Martina
      24 May, 2020    

      Tack tack 🙂

      Reply
  5. Lisa Lisa
    4 February, 2020    

    Angående mättat fett och insulinresistens så handlar det om APOE4-bärare. Vet inte mekanismen men har hört det i flera sammanhang och av personer jag har förtroende för så jag kan inte helt dissa påståendet. Men jag litar ju på dig också så säger du motsatsen så är jag beredd att ändra mig..

    Reply
  6. elin elin
    31 January, 2020    

    Min mormor fick en hjärtinfarkt för ett tag sen, och efter det fick hon rådet av sjukvården att sluta använda smör och istället använda margarin i mat. De sa ingenting om socker. Det är svårt att säga något om det ,eftersom många äldre har en stor respekt för sjukvården, däribland min mormor. .

    Reply
  7. Ic Ic
    30 January, 2020    

    Blir väl mer innehållsrikt än BL-vip kan man hoppas
    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/dOB0KA/16-weeks-of-hell-blir-tv-program

    Reply
    • Martina Martina
      31 January, 2020    

      Oj oj…

      Reply
  8. Giggi Giggi
    29 January, 2020    

    Hej
    Är det normalt att blodsockret går ner under ca 20 min efter tex en banan för att sen gå upp el betyder det att min bukspottkörtel har blivit tokig?går ner till ca 3 och tycker att bs hoppar väldigt mycket..åt tidigare lchf men äter nu lite frukt också

    Reply
    • Martina Martina
      30 January, 2020    

      Hur mäter du detta?

      Reply
      • Giggi Giggi
        30 January, 2020    

        Mäter med en libre freedom kurvan hoppar väldigt mkt under ett dygn typ ett ziczac mönster..från 3-8 jag äter lite långsamma kolisar..va nere på 2,6 vid ett tillfälle..
        Fastesockret runt 5-5,5 och långtidssocker 38 och c-peptid på 0,75

        Reply
        • Martina Martina
          31 January, 2020    

          Så då är frågan. Tycker du att det finns “långsamma” kolhydrater? 😉

          Reply
          • Giggi Giggi
            31 January, 2020    

            Haha nää eg inte..men när jag åt lchf gick det ner till 2,7 ofta..indikerarinte det på att något är fel..får även vibreringar/sus i öronen extrem utmattning

            Reply
  9. Kari Kari
    29 January, 2020    

    Hej,
    Hoppade på utmaningen här i januari och har för första gången i mitt liv kommit i ketos ordentligt. Mäter med urinstickor varje morgon och pendlar mellan 1,5 till 4. Mäter även blodsocker fastevärdet och ligger då vanligtvis mellan 5,5 till 5,9. Har även dippat lägre och högre. Vet att jag är insulinresistant. Läkaren vill ge mig diagnosen diabetes eftersom jag kom över 7 när det mättes på VC. Ätit LCHF i ca 8 år och avviker inte mer än några gånger under semesterresor för att kolla hur det känns (aldrig spannmål eller frukt od, utan för att se hur jag klarar sockret i efterrätter. Nada problem att låta bli sedan).
    Har under januari druckit fett-te (30 g smör+30 g kokosfett) 1-2 gånger/dag, håller mig till max 70 g protein, inga grönsaker, fastat 24 h några gånger och även 48 h 1 gång. Provat att någon gång äta mycket kött för att verkligen bli mätt i magen och inte bara nöjd.
    Behöver gå ner massor, och jag utgår från att jag är ganska ok invärtes efter alla dessa år med LCHF och det är bara viktnedgången som saknas. Hur ska jag få kroppen att använda mitt fett istället? Har nu förstått att även fett och protein ger insulinpåslag, och det känns som moment 22, när insulinresistensen finns där.

    Nu till min fråga, hur ska jag tänka med maten?
    Hjälp!!!

    Reply
    • Martina Martina
      29 January, 2020    

      Du kan antingen testa att skippa fettet och fokusera på att äta så mycket protein som möjligt, eller öka fettet mer så att du kommer in i djupare ketos. Det är de två vägarna jag ser.

      Reply
      • Annika Davidsson Annika Davidsson
        29 January, 2020    

        Varför öka protein? Trodde överskott på protein ledde t högre bs och ökat insulin dvs utebliven ketos och då utebliven viktnedgång?

        Reply
        • Martina Martina
          29 January, 2020    

          Det finns inte EN väg till Rom 😉

          Reply
          • Kari Kari
            29 January, 2020    

            Ok, låter det bra att ta en vecka och testa med massor av fett ca 200 g?
            Sedan att prova i en vecka med att äta ca 150 g protein och minimera fettet?
            När stickan visar på 4 så är det ändå ingen viktnedgång som sker. Ska man upp ännu mer i ketosvärdet?

            Är det lagom mängd fett/protein, jag vet att du säger att man ska prova sig fram, men jag frågar mer för att veta vilken nivå jag ska börja på?
            Är en vecka lagom tid som test?
            Jag vill förstås hitta ett fungerande sätt för att fettet ska rinna av mig ( 🙂 ) som alla skriver om… har ca 50 kg som ska bort!!

            Det jag inte förstår i processen är att om man ökar fett el protein, då blir det ju ett insulinpåslag och är inte cellerna stängda för åtkomsten att fettet? Förstår också att motionen ökar förbränningen. Måste man se till att förbränna det som levern ombildar till blodsocker för att hjälpa cellerna att släppa ut fettet? Alltså, om jag inte gör mer än att leva så är cellerna stängda och att det måste till något mer för att förbränna det blodsockret som levern fixar?

            Så glad att du svarar… behöver verkligen få proffsstöd i mina tankar. Tack!

            Reply
            • Martina Martina
              31 January, 2020    

              Jag hänger inte riktigt med i tankarna. Du ska inte växla spår mitt i. Om du vill ha effekten att “fettet rinner bort” så är det fettet du ska öka. Inte under 200g fett per dag. 150g protein är för mycket, satsa på 70g. Du vet redan vad du ska äta, annars köp min bok Keto – Den kompletta boken om ketogen kost. https://www.adlibris.com/se/bok/keto-den-kompletta-boken-om-ketogen-kost-9789177838098?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

              Om du ska köra en högproteindiet så äter du bara protein, inte mycket annat. Det ska vara protein från DJUR, inget annat.

              Detta är två OLIKA spår, men har du +50kg extra så är det definitivt det FÖRSTA spåret du ska satsa på.

              Reply
              • Ic Ic
                31 January, 2020    

                Kari, kanske en tankevurpa i uträkningen då tex 150 gram nötfärs BARA är 30 gram protein och 11 gram fett
                och 200g smör är endast 162g fett,

                Reply
                • Kari Kari
                  31 January, 2020    

                  Ingen tankevurpa – pratar protein och fett, inget annat 🙂

                  Reply
              • Kari Kari
                31 January, 2020    

                Stor tack för svaret, då är det bara att köra på. Gillar verkligen fett-te, så det blir inget problem. Har under hela januari vägt proteinet för att ligga på runt 70. Bara animaliskt fett utom kokosfettet. Inte en grönsak har slunkit ner.

                Har alla dina böcker (signerade 🙂 ) utom just Ketoboken så den ska jag beställa. Åker till Indien imorgon lördag och kommer att ha med mig 3 kg smör och kokosfett. Har inskaffat vattenkokare och en liten elvisp.
                Det ska bli spännande att se hur det funkar… är inte så förtjust i indisk mat, men kommer att prova på. Det är ju också en del av hela reseupplevelsen att smaka på den lokala maten. Kollade på skoj menyn på den indiska McDonalds, inte en enda “normal” hamburgare. Tänkte att det skulle kunna vara en nödlösning att ta till. Det lär bli svårt att hitta bra protein, kyckling kanske.
                Någon som har tips på hur man kan göra?

                Reply
          • Annika Davidsson Annika Davidsson
            30 January, 2020    

            Sant. Mest intressad om det går att ligga i ketos m högre proteinintag o lägre fettintag än ‘rekommenderat’ 20/80 f äter själv gärna mer protein. Lättare f magen. Men vill inte höja bs o fakka ketos..

            Reply
    • Josefin Josefin
      2 February, 2020    

      Jag har ätit carnivore en längre tid (inga mejerier eller äggvita) men vill nu testa att lägga till lite kolhydrater av olika anledningar (har inte nått dit jag vill med min metabolism/sköldkörtel mm).
      Jag vill ej få i mig en massa fibrer/oxalater från grönsaker, men däremot verkar min kropp kunna smälta mogna päron och mango bra, så min fråga är om det är en dålig idé att kombinera högfett, medium-hög protein med ca 20-40g kolhydrater i form av frukt?
      ?

      Reply
      • Annika Davidsson Annika Davidsson
        3 February, 2020    

        Varför inte äggvita?

        Reply
        • Josefin Josefin
          3 February, 2020    

          För att jag har autoimmunitet och andra stora hälsobesvär och vill inte trigga inflammation/immunförsvar ytterligare. Ägg, framförallt vitan, är en vanlig allergen. Ger ofta IgG reaktioner, d.v.s låggradig inflammation som kan visa sig genom t.ex svårigheter att gå ner i vikt, ledvärk, ångest, eksem, hjärndimma, sköldkörtelbesvär mm. Av samma anledning skippar jag även alla mejerier.

          Reply
  10. Maria Maria
    28 January, 2020    

    Hej, undrar om du har någon erfarenhet eller åsikt om denna https://www.freestylelibre.se/freestyle-libre-starter-pack-sweden.html
    Är tänkt att användas till en person som har Lada diabetes typ 1. https://www.diabeteshandboken.se/inneh%C3%A5ll/1.-klassifikation-13705935#lada men jag är även nyfiken på om den skulle kunna användas av en “frisk” människa för att kolla ketoadaptering istället för Ketonix eller stickor?

    Reply
    • Martina Martina
      28 January, 2020    

      Jag kan inte svara, jag kan inte alla sådana produkter. Ketoadaptering kan man använda bs-mätare till som frisk, ja.

      Reply
    • Ic Ic
      28 January, 2020    

      Läs om freestyle precision neo, tror på den

      Reply
  11. Annelie Annelie
    27 January, 2020    

    Vad jag undrar är vilket/vilka företag som ligger bakom den tidningen, vem som har intresse av att folk fortsätter äta fel och vara sjuka. Är uppenbart något vinstdrivande intresse bakom. Förutom läkemedelsföretag finns många livsmedelsföretag att välja på, exempelvis Unilevel, Orcla etc.
    Samma gäller skolans lärobok i hemkunskap. När jag bläddrade i det exemplaret som min son fick hem när han gick i 8:an stod det tydligt i den att det var mycket bättre att använda Becel än smör… Undrar just vilket företag som haft inflytande där, go figure…

    Reply
  12. Andreas Andreas
    27 January, 2020    

    Bra att någon bråkar när sådant skräp skrivs. 🙂
    Jag tycker att vi ska gå steget längre och lyssna på grundaren av uttrycket och metoden för evidensbaserad forskning, Professor Gordon Guyatt, MD, MSc, FRCP, OC. Ignorera helt dessa meningslösa epedemiologiska forskningsresultat. Framför allt de baserade på självskattning. De har gjort avsevärt mer skada än nytta. Det har skapat möjligheter för företag att använda skräpforskning till egen vinning.

    https://humanperformanceoutliers.libsyn.com/episode-179-professor-gordon-guyatt-md-msc-frcp-oc

    Reply
  13. Nanna Nanna
    27 January, 2020    

    Jag vaknar 5.30 varje morgon av mig själv,experimenterar nu under 2 v med glukosmätare(har ej diabetes vad jag vet..)gick upp och mätte och va bara runt 3!!!är något fel tro?nu på morgonen ligger det runt 4,5 och jag har ätit 1 ägg

    Reply
    • Martina Martina
      27 January, 2020    

      Det är normalt 🙂

      Reply
      • Nanna Nanna
        27 January, 2020    

        Har svängt nu under 6 timmar 3-5 och då jag testar åt jag t.o.m. gröt och tänkte att nu blir det högt men istället sjönk det..är inte det ändå märkligt?

        Reply
        • Martina Martina
          27 January, 2020    

          Nopes, inte om sockret har någonstans att ta vägen och du har en fungerande insulinproduktion 🙂

          Reply
          • Nanna Nanna
            28 January, 2020    

            Tjack för svar
            Jag har mätt c-peptid o lgf-1 vad visar dem på?har det med insulinresistens att göra?

            Reply
            • Martina Martina
              28 January, 2020    

              Yes!

              Reply
  14. M M
    27 January, 2020    

    Klockren och med de bästa argumenten som vanligt! Hoppas detta på något vis når den/de som skrivit artikeln. Undrar förresten vad denna har för utbildning?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Lena-Louise on Nytt Primal Collagen + receptTack fina du, då känns det tryggt att fortsätta med kollagen 😉✌️
  • Martina on Nytt Primal Collagen + receptTack för din kommentar, sorry att du har fått vänta så länge på svar :) Jag tror…
  • Martina on Dissa fläsksvålarna! (om makronutrienter)Minns inte riktigt vad jag hade för idé för 7 år sedan om det här.
  • Martina on Skillnad på gelatin och gelatinDet här är ett gammalt inlägg (7 år) och jag är säkerligen ute och snedseglar om…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Haha riktigt såååå illa är det tack och lov inte, men det är coolt att det blir…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Haha du har inte alls straffat ut dig själv, jag uppskattar verkligen din insikt…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Japp jag tror du har helt rätt, det hade varit coolt att testa!
  • Martina on Optimerad hälsa med inälvor & organDet behöver du inte, men du kan göra det om du vill :)

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: