Visa det här inlägget på Instagram
En liten video från min IGTV där jag pratar psykisk hälsa kopplat till hjärnans metabolism. Följ mig gärna på instagram, jag lägger ofta upp små videos av det här slaget.
Hjärnhälsa och hjärnans metabolism
Du har säkert hört många gånger att “hjärnan behöver socker” och det är inte riktigt sant för vad hade då hänt om du hade tränat så hårt att du kört slut på dina muskler? När du är ute och springer och det värker i benen, blir du luddig i skallen samtidigt? Inte? Visst brukar det vara tvärtom? Det är just under löpturen som snilleblixtar kan äga rum, och det hade inte varit möjligt om hjärnan drivits på glukos.
Det beror på att hjärnan till största del drivs på laktat, det vill säga mjölksyra. Man kan öka laktatnivåerna i hjärnan genom att träna men det finns några problem med det. Laktat sänker nämligen pH i hjärnan och det påverkar hur hjärncellerna kommunicerar med varandra. Laktat är ganska bra bränsle men man kan ha för mycket av det och det har man sett hos bland annat autister och personer med schizofreni och bipolär sjukdom. Vad som främst kopplats till förhöjt laktat är noradrenalin, vilket kan vara praktiskt om man vill jobba eller plugga men det kan också göra en ganska neurotisk och i extremfall leda till psykos.
Jag tycker att alla borde känna till kopplingen mellan noradrenalin och psykos. Inte många gör det och det skulle kunna ge hjälp i ett tidigare skede. Har du någonsin hört en kompis eller kollega säga att de inte sovit en blund under natten? Det är i princip aldrig sant för även när man “inte sovit en blund” så har man ofta fått några minuters sömn, troligen ett par timmars sömn. En person som är på väg att bli psykotisk har dock inte fått det, så det är viktigt att ställa frågor kring det. En psykos inleds med att noradrenalinet blir så högt att personen klarar av att vara vaken i flera dagar i streck, det är att jämföra med någon som tagit höga doser amfetamin.
Detta är dock extremfallet, de flesta med förhöjda laktatnivåer är bara lite allmänt neurotiska eller lider av panikångest.
Hjärnan gillar ketoner
Så hur kan man balansera upp sin laktatdrivna hjärna? Genom att ge den ett annat bränsle, nämligen ketoner. Om hjärnan får välja mellan glukos, laktat och ketoner så väljer den faktiskt ketoner.
Varför då? För att betahydroxybutyrat (blodketoner) har snabbast metabol väg till att ge energi. Det har också förmågan att reglera upp GABA som är hjärnans bromspedal.
Ett exempel på personer som har brist på GABA och en hjärna vars hjärnceller fyrar av hejvilt är epileptiker. Läkemedel till epileptiker är ofta GABA-agonister, men fler och fler läkare går faktiskt över till att behandla sina patienter med ketogen kost. Det har nämligen inte de biverkningar av att bli trött och slö som läkemedlen har utan tvärtom blir hjärnan både lugn och skarp samtidigt.
Du kan påverka din metabolism
Vad jag försöker förmedla här är att du kan påverka din metabolism, till och med din hjärnas metabolism genom att ge den ett annat bränsle. Blodketoner får du genom ketogen kost och genom fasta och det finns mycket forskning på ketonernas funktion som energisubstrat i våra celler.
För den som lider av laktatdriven hjärna med alldeles för stort överskott på noradrenalin, kan det vara värt att sikta på minst 1.5 mmol/l blodketoner i blodet. Det är den magiska gränsen där hjärnan kan drivas på ketoner vilket verkligen gör skillnad för många med psykiska problem från ångest och oro till bipoplaritet och svåra koncentrationsstörningar.
Tyckte du att det här inlägget var intressant? Kommentera och dela gärna till någon som behöver lära sig mer om hjärnans metabolism! 🙂
Hej Martina och tack för en superbra podd!
Jag har flera gånger lyssnat på avsnittet om biologisk ålder och anti-aging mm. Mina föräldrar är just nu på väg bort i Alzheimers respektive cancer, så detta känns högst relevant för mig! Jag skulle vilja ta både Resveratrol och NMN (eller NAD+ ?) som tillskott, förutom träning och allt som jag försöker åstadkomma med min livsstil. har du någon åsikt om vilka tillskott som är bra? Jag hittade t ex detta anti-aging complex AEON (https://perpetua.life/products/aeon-anti-aging-11-complex-supplement-with-nicotinamide-fisetin-quercetin-resveratrol-astragalus-and-more?selling_plan=438665365&variant=42308110385301). Vad borde jag tänka på när jag ska köpa den här sortens tillskott, tycker du?
Väldigt spännande. Tack för all intressant och viktigt du delar och hjälper till med. Gjorde testet häromdagen och fick svaret att jag har mycket gaba och lite dopamin, lugn som en filbunke alltså. Jag vill balansera, men på vilket sätt? Lång lista med förslag på tillskott, fiskolja, dha, glutamin, 5htp, acetyl-l-carnitin, tryptofan, taurin, inositol, zink, melatonin, ginko, rosenrot, B komplex, pasionsblomma, osv…. hjälp, hur ska man välja det viktigaste i denna djungel : )
Lugn som en filbunke låter ju asbra!
Jag har både autism och bipolär sjukdom. De dagar jag löptränar får jag problem med sömnen; får svårt med insomningen och vaknar flera gånger under natten och vaknar för tidigt sedan på morgonen.
Kan detta bero på att mina redan förhöjda laktatnivåer i hjärnan blir ännu högre av träningen?
Korrekt! 🙂
Flexibel och kreativ problemlösning
https://journals.aps.org/pre/abstract/10.1103/PhysRevE.103.022407
Det här är så otroligt intressant, jag fann ju lchf och dig för några år sedan och lade om kosten då. Gick ganska snabbt mot ketogen kost då jag märkte att desto mindre kolhydrater jag åt, desto bättre mådde jag. Har diagnosen bipolär sen tidigt 2000 tal. Provat alla möjliga medicinkompositioner men aldrig mått bra. Knappt ens okej. Men sedan jag lade om kosten så äter jag inga mediciner och har inte haft några större symptom av bipoläriteten. Nu förstår jag ju varför också! Så intressant. Har haft en period när det slunkit in lite allt möjligt i min kost och mått halvjävligt, har skärpt till den de senaste veckorna och mår som en prinsessa igen. Skillnaden märks verkligen efter bara två-tre dagar i mitt mående.
Intressant studie på ketogen kost och Alzheimer. Har du tid att ge några tankar omkring denna?: https://alzres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13195-021-00783-x#Sec21
Hur mäter man ketoner i blodet?
med hjälp av en blodsockermätare som mäter både blodsocker och blodketoner.
Jätteintressant! Tack!
Väldigt bra inlägg! Du är så bra på att förklara. Förhoppningsvis kan jag i min tur bättre bemöta påståendet att hjärnan måste ha socker! Hade gärna haft denna kunskap för några år sedan, då jag försökte stötta min bipolära släkting. Tacksam för att du fortsätter ”utbilda” oss!
Igen, fantastiskt inlägg. Älskar det och känner så att det är spot on för mig. Klart viktigaste orsaken t min kamp f ketos adaptering. O jag kan verkligen vara vaken dygn i sträck… danger danger. Har dock fortf svårt att hålla bk jämt över 1,5 . Pendlar mellan 0,6 (mår piss och är jagad inuti) och 3,6 (zen zen zen) tips på hur få det att hålla sig jämnt över 1 5?
Superintressant!! Har barn med NPF och bland annat bipolaritet, skulle så oerhört gärna vilja testa ketogen mat även på dom (vi föräldrar äter keto). Men det ena barnets mående är så oerhört svängigt och jag vet ärligt talat inte om hon skulle klara av övergångsbesvären med svajande blodsocker, ingen energi osv. Hennes bipolära psykotiska utbrott blir så enorma när hennes blodsocker är lågt och jag vet inte om hon (och vi) skulle orka ta sig igenom övergången. Hon är 16 år…. Har du några tips till själva övergången? Kan man ta det lite “mjukt” i början? Hon äter liberal lchf just nu, alltså ca 50 g carbs per dag (inget bröd, pasta, ris mm. men lite frökex, mandlar, tomat mm)….
Äter hon bara 50g carbs per dag så är hon ju redan ketogen och att ta det till nästa steg skulle gå på bara några veckor. Hon kommer inte få lägre blodsocker utan bara undvika eventuella dippar samt få mer ketoner 🙂 Drar man ned kolhydraterna ytterligare kommer kroppen kompensera med mer blodsocker, och då bombar man på med fett för att få mer ketoner.