“Måste jag äta high fat om jag redan har massa fett att bli av med?”
Vanligaste frågan, någonsin och svaret på den är JA!
Jag vet att det finns massa kostexperter som säger att om man själv är “high fat” behöver man bara lägga till “low carb”, och då går man ned. Min tolkning är att det här är kalorimyten som går igen som en osalig ande, för tror du på riktigt att din kropp vet om att den är tjock?
Tror du att den vet om den har 5kg för mycket eller 50kg för mycket?
Nej, den har ingen aning om det!
Det är inte så att när du tar bort kolhydrater ur kosten att kroppen tänker “åh, jag har ju massor av fett att ta av så low carb i kombination med allt det här kroppfettet blir ju en perfekt ketogen kost, nu ska jag bli en fettförbrännande maskin, brum brum!”
Vad händer egentligen?
- Ooops, inga carbs!? Var är min primära energikälla?
- Inget fett heller!?
- Lite protein bara!? Hur ska jag överleva på det här? Panik-hunger, panik-sug!!!
Det är inte så stor skillnad på tjocka och smala människor, vi kanske har lite olika mikrobiom, vi kanske har lite olika hormonreglering men vi kan ha samma energibehov och samma förbränning, så vi behöver inte äta så himla annorlunda beroende på vad man väger. Att straffa sig ned i vikt är aldrig en bra idé.
Ska du vara keto, käka extra fett oavsett om du tycker att du redan har för mycket fett på kroppen, det är då den ketogena kosten fungerar som den ska och du får en hormonoptimerad viktminskning.
Tillägg: Jag vet att jag tycker annorlunda än KetoGains och andra som fortfarande är inne på linjen om att kalorier spelar roll. Jag håller med till viss del, men vad jag förespråkar är viktminskning genom hormonoptimering och att läka kroppen inifrån. Varken KetoGains, Eric Westman eller Ted Naiman fattar (ursäkta min självgodhet) vad riktig keto är för något, vad det innebär att vara fullständigt ketoadapterad och hur alla obalanser läker ut, som tids nog innebär att kroppen ser väldigt bra ut.
Få, väldigt, väldigt få människor är ketoadapterade, och jag vet att det inte passar alla, att alla inte får livsstilen att funka och så är det. Sedan vet jag inte hur keto blir om man håller på med någon högintensiv sport, men jag vet i alla fall att det går utmärkt att fettminska, trots höga kalorier. Någon undrade om det gick att komma ned under 15% kroppsfett så jag testade det nu i våras som ni såg på alla tvättbrädebilder på instagram, så det gick ju.
Leptinresistens och insulinresistens hänger ihop och då känner inte hormonerna av när det är dags att sluta äta, och hjärnan tror att vi håller på att svälta ihjäl. Även om det finns massor av kilon att ta av. Ett väldigt effektivt sätt att komma i balans igen är att käka mer fett och återställa sin leptinkänslighet.
Men, med det sagt så är det många vägar som leder till Rom (en snygg kropp) och vill man inte gå ketovägen så finns det många andra.
En bladvändare om kroppen av Bill Bryson med varierande aha- nähä- vem sa det-upplevelser blir helgernas 525 sidor långa läsning.
Ha En Fett Köttig God Jul Martina
Häftig bok! Ha en God Jul själv du! 🙂
Även intresserad av dina kommentarer på denna studie: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/05/16/kolhydratsnal-kost-gav-radikal-effekt-mot-fettlever/
Det där är väldigt känt, jag vet inte vad jag ska kommentera. Fruktos och alkohol är det som är mest belastande för levern, inte fett.
Läste denna sammanställning av forskning om hur kost påverkar kompositionen av bakterier i tarmarna. Där fanns en del kommentarer om hur högt innehåll av bl a fett och protein kan påverka. Vad är din reflektion? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4318938/#!po=19.0722
Det var en bra artikel, ovanligt vettig. Vad är det specifikt du söker reflektion över?
I ett av dina inlägg (eller i lchf-magasinet, jag minns inte) skrev du om att möjlighet att kunna smälta protein kan påverka din smak för kött. Detta stämmer på mig fullständigt! Vill tycka om kött, men det växer i munnen. Efter din rekommendation om tillskott så har det börja vända.
Dock kommer nästa problem… Fett och mat som inte är torrt (typ knäckbröd, kex osv) får halsen att knyta sig. Och mitt sug efter salt -chips, salta kex osv, är enormt. Kan det också vara ett tecken på brist av något? Försöker få i mig magnesium ,men blir inte rolig i magen av det (fel mg kanske?).
Tack för att du delar med dig av all din kunskap!
Sakliga, ärliga och förtroendeingivande inlägg. Din kunskap och din disciplin till att hålla dian rutiner imponerar.
Tack! Ja troligen, det är inte alls normalt att vara sugen på salt och chips och kex. Jag skulle tippa på att du behöver 1-2 teskedar havssalt om dagen. Extra!
Hur funkar det om man inte äter keto? Om jag äter vegetarisk mat och börjar tillägga mera fett i min kost som t.ex att börja dricka fettkaffe istället för att dricka det med sojamjölk, och börja äta mer oliver, kokos etc utan att ändra något annat. Går jag upp i vikt då, i och med att jag inte minskat mitt kolhydrat intag? Eller ska man satsa på antigen eller, antigen en high carb low fat eller low carb high fat kost för att “reap the benefits”?
Troligen ja, det är svårt att kombinera carbs + fett, eller söt smak + fett det ger oftast viktuppgång.
Är smör eller ghee bra fetter då de är mejeriprodukter? Gränsfall?
Det brukar vara ok!
Har ätit strikt i många år men efter nyår kört dels mejerifritt men även ökat på fetter rejält!!
Jag upplever att jag inte alls behöver lika mycket proteiner nu när jag ökat fettet!
Blir mätt på fett! Och det är gött!
Vågen står still – men rackarns så definierade muskler jag har fått! Ser deffad ut! Tränar som innan, ett par gånger i veckan på gymet!
Tack Martina ?
Whii grattis!
?
Jo, räknar absolut inte kalorier! Fett främst från smör och kokosfett! Hög kvalite på kött och minimalt med grönsaker! Alla värden perfa!
Jag är fotbollsdomare och tränar därför högintensivt. Jag funderar ofta på hur kroppen skulle reagera på en kost med mest protein och fetter. Jag vågar dock inte testa men det är väldigt intressant att läsa om det här alternativa sättet att äta hos dig.
Jag tror den skulle gilla det men du kan ju ha refeeds i början så att du är cykliskt keto, det är en väg 🙂
Jag förstår inte, hur menar du då? 🙂
Keto måndag till fredag, inte keto lördag och söndag. Cyklisk ketogen diet, var poppis på 70-talet bland bodybuilders. Arnold körde CKD till exempel.
Aha, då förstår jag. Tack så mycket. 🙂
Åh, lite of topic kanske, eller tvärtom-problem? Jag har blivit smällfet under ketoadaptionen!
Bakgrund: efter 6 fantastiska år på lchf (kroppen svarade fantastiskt bra på det genast och har fortsatt i alla år). Jag hade perfekt vikt, perfekt kroppskomposition och allt frid och fröjd men jag vill så gärna bli av med mina inflammationer. Så – daga att seriöst ketoadaptera! Jag började ordentligt i mars med 200 g fett om dagen och alla andra strikta regler. Sen dess är det 11 kilo upp! Det är hemskt! Jag känner mej som ett bowlingklot med korvarmar. Jag får bättre och bättre värden men är inte där riktigt än. Just nu pendlar sockret mellan 3,9 och 4,9. Så en bit kvar. Men jag är så obekväm i mej själv! Tjock som en elefant och inga kläder kommer jag i. Och fort gick det! 11 kg på 2 månader! Hua! Jag förstår att du inte känner just mej och min kropp, men 1: har du hört talas om något liknande? Och 2: kommer allt detta fett smälta bort nån gång? Vänliga hälsningar Eva
Jag tror du proppar i dig något du inte tål, för det där är inte 11kg fett det är mycket vätska. Skriv gärna vad du äter så kan jag gissa vilket livsmedel du ska utesluta som test.
Oj, tänk om du har rätt! Jag har alltid varit gropig sladdris, men nu är fläsket stenhårt! Och jag som trodde det berodde på allt mättat fett, som du har beskrivit tidigare i din blogg – löst av fleromättat, fast av mättat. Men det här kanske är vätska som du säger! Fettet är hårt och gropigt, ser ut som lipödem pga kulliknande gropar. Men kan man lagra vätska kring lår och rumpa?
Har förhöjt ASAT och ALAT vilket visade sig vid leverprover jag tog förra veckan pga dålig matsmältning (Båda dessa var perfekta vid prov i januari). Jag började alltså min ketoadaption i början av mars.
Maten, en typisk dag:
Frukost: 2 kokosoljestekta (lätt, ingen färg) ägg + smör eller middagsrester och smör. Grönkål eller vitkål
Mellis: avokado och te m kokosolja
Lunch: köttfärssås m lök och lite tomatbitar, 60 g smör, lättstekt broccoli, blomkål och babyspenat
Mellis: te m kokosolja (plus ev avokado)
Middag: fisk eller köttfärslimpa m kalvlever, 50 g talg eller ister, lättstekt svartkål, savojkål och grönkål.
Jag tar BS ofta och har konstaterat att det sänks av kokosolja och avokado, och uteslutning av ägg visade på ingen intolerans. Däremot tycks kyckling (i alla former!) höja mitt BS. Smör ger inget entydigt svar. Ibland höjs BS, men inte alltid… är dej oändligt tacksam om du kan hjälpa! Stort tack.
Vad är morgon BS och vad är blodketonerna?
Hur mycket träning per dag?
Jag skulle ta bort all avokado och all kål och nog ta bort kokosoljan också.
Tack så mycket för ditt svar!! Jag styrketränar ett genomkörarpass varannan dag. När jag började bli tyngre blev det allt jobbigare att dansa vilket jag annars gör. Jogg slutade jag med i samband med start för ketoadaption.
Morgonsocker är 4,3-4,6 på sistone, ketoner 1,6-2,8 på sistone. Sluta med kål – även broccoli och blomkål?
En grej: kan man vara överkänslig mot en grej men ändå inte få förhöjt socker (som med kokosolja tex – som sänker mitt BS, men som jag alltså bör utesluta?)
Ja sluta med all kål. Ett tag. Testa det.
Ja du kan vara överkänslig utan att det påverkar blodsockret, testa att utesluta det jag sa i 2 veckor. Återkom med hur det går 🙂
Hej igen Martina!
Jag är så glad att du tog dig tid att svara ang min tjockis-kommentar! Jag har gjort som du sa: i 2 veckor har jag uteslutit kål, kokosolja och avokado. Nästan inga grönsaker de här 2 veckorna då. Lite spenat och sparris. I övrigt superstrikt keto. BS fortsätter att sjunka (även om d går upp o ner), och ketonerna höjs (imorse tex högre ketoner än BS: 4,7 mot 3,9!
MEN – tyvärr har jag inte gått ner ett gram i vikt. Jag rusade upp 11 kilo på 2 månader när jag började adaptera på allvar, och det har legat stabilt där kring 10-11 kilo sedan dess, i en dryg månad. Misstanken att det är vätska kan ju kvarstå, inte vet jag. Men 2 veckor utan kål, avokade och kokosolja hjälpte inte tyvärr. Jag är ganska förtvivlad och vill gömma mej i tältkläder. Det är gropigt och jättefult. Fattar inte. Det skulle vara intressant att höra din åsikt om detta, om du har tid så klart! Tack oavsett för din blogg och ditt stöd! Tack! /Eva
Wow det låter som att det går riktigt bra, du är på rätt spår men behöver hålla ut nu. 2 veckor är inget, det är bara att köra vidare och fortsätta med detta + rörelse varje dag 🙂
Det är en stor debatt om detta, inte minst hos oss på Diet Doctor. Cirka hälften här är LCHF, hälften är för mer protein och lite mindre fett och istället sikta på så näringsrik mat istället och hålla kcal nere. Sen har du några som kör carbs.
Dels släppte Marty Kendall en blog post om just detta, som jag finner väldigt övertygande:
https://optimisingnutrition.com/2018/05/17/how-much-protein-do-you-need-to-optimise-satiety/
Sen så gick Eric Westman ut och sa endel om det här med att kalorier faktiskt spelar roll. Det som gör att man går ner i vikt på LCHF, är att man äter mindre. Säger han.
https://www.facebook.com/AdaptYourLife/videos/2098109073764984/?fref=gs&dti=1400424873591890&hc_location=group
Sen Ted Naiman på Podcast om protein, som jag tycker är väldigt övertygande:
https://itunes.apple.com/us/podcast/ketodontist-podcast/id1252428998?ls=1
Vår egen intervju och presentation med Ben Bikman om protein på keto. Is fear of protein the new fear of fat?
https://www.dietdoctor.com/do-you-need-to-chase-high-ketone-readings-and-avoid-too-much-protein
För min egen del, så känns det som att jag äntligen har funnit hur jag ska hålla min kropp i snygg form, ha energi hela dagen och må bra. Strikt keto går inte riktigt ihop med min träning och livsstil. Protein är det mest mättande av alla macros och med mest näring.
Tänkte på hur du bevisade det själv Martina, genom att knappt få i dig över 1000 kcal vissa dagar när du körde carnivore?
Väldigt intressant det här! Keto och LCHF community delar upp sig liksom. 😉
Alltså MÅNGA vägar leder till Rom (En snygg kropp) och många personer har stora valmöjligheter här, andra har mindre. För Keto så som jag beskriver det, behöver man inte dra ned på fettet för att gå ned i vikt men det är också i ett scenario där fettminskning inte är nummer ett utan att LÄKA.
Jag kommer snacka om exakt detta på kryssningen!
Ska bli kul att filma dig för den “internationella” världen – på engelska. 🙂
Ja, jag tror att vissa kan klara det, du och Stephanie Person t.ex. Men det är bra att ta upp som exempel, att vissa får det att funka bättre med mer protein och tänka på kcal istället. Så jag gillar ditt tillägg på blogg inlägget. En tjej här testade att köra direkt efter S. Persons regler och gick då upp i fettvikt och tappade energi. Inte förrän hon började äta lite mindre fett och mer protein som hon fick balans.
Vi har diskuterat också om det är fördelaktigt att först köra LCHF, med extra fett, bara för att lära kroppen att bränna fett istället för kolhydrater. Men sen när kroppen är inställd på det, då börja äta mer protein och mindre kcal. Så att den börjar ta mer av kroppsfettet istället. Känns logiskt i mina öron…
Hmmm intressant!
Well, vi har mycket att prata om på båten 😀
Intresant inlägg! =) Där lärde jag mig nåt nytt idag!
Har en fråga om dietär termongenes. Stämmer det för alla sorters “rent” kött?
Och hur var det – får man i sig ca 30% mindre kcal/100g än vad köttet består av?
Ex om en köttbit innehåller 120 kcal/100 g. Får man då i sig ca 36 kcal mindre/100g (dvs. ca 84 kcal/100g kött) istället?
Ja på båda frågorna, om jag inte har fattat fel.
Kan du förklara detta? Låter så intressant men jag vet inte helt vad ni pratar om.
Protein är så jobbigt för kroppen att bryta ned så man får inte i sig alla kalorierna, 30% går åt till att bryta ned det.
Nu ser jag dock att jag svarade fel, det är bara proteinet detta gäller inte fettet och kött är ju både fett och protein och vatten.
Det här att man inte får i sig alla kalorier från protein – är det något man bör ha med i beräkningen när man loggar maten? Man kanske får i sig mindre kcal än tänkt då?
Jo alla KALORIER får du i dig, men det registreras inte som komplett protein. Du får nästan alltid i dig alla kalorier du äter, men inte alltid all näring 🙂
Ah det var skillnaden. Tack!:) Många som förespråkar hög-protein keto brukar trycka på att man inte får i sig alla kcal pga att kroppen kämpar med proteinet och därmed kan man äta lite mer.
Återigen kommer jag hänvisa till Ketogains, där de absolut säger att du måste dra in på fettet om du redan har fett på kroppen. De vill också att man uppar proteinet mer.
De hänvisar till många vetenskapliga sidor för att backa upp sina påståenden.
Mina macron är 1300 kcal fördelat på 110 gr protein, 20gr KH och 85 gr fett.
De vill att man ska ligga i energiunderskott.
Robb Wolf lade idag ut en film där han också hänvisar till att äta mer proteiner vid ketogen kost:
https://robbwolf.com/2018/05/16/keto-and-protein-is-it-chocolate-cake/
Jag tycker du är superduktig och läser allt du skriver med stort intresse, men här krockar dina kunskaper med Ketogainsgruppen. Varför tycker ni så olika?
Jag upplever att jag går upp i vikt så fort jag ökar på fettet. Men går inte upp nämvärt om jag äter mer protein än ovan.
Nina
Vi krockar för att vi äter keto av helt olika anledningar och för att vi äter olika typer av ketogen kost. Jag strävar efter medicinsk ketos, jag vill bara ha 100% healing och hormonell hälsa det är allt jag bryr mig om.
Ketogains är LCHF:arnas svar på fitnesskost.
För mig är det samma sak: ingen energiunderskott, ingen vikt-/fettförlust.Jag tror det är mkt individuell som vi alla är och så många faktorer spelar in: kost, ålder, hormonell status, kön, livsstil autoimmuna sjukdomar deras effekt på metabolism är kanske underskattad (t.ex. har jag underskattad min psoriasis i åratal) etc. etc.
När jag läser om de som ”bara” räknar kalorier tycker jag att det känns lite klurigt. Speciellt verkar det som att många tror att om man håller sig till sin kvot så löser sig allt. Jag tror att det viktigaste må vara att få i sig näring….annars signalerar nog kroppen ändå hunger. Den kanske som du säger inte vet hur tjock den är, men det känner av näringsbrist.
Att leva på bars och lowcarb-ersättningsmåltider (som verkar vara mer och mer poppis i samhället) istället för fet bra mat håller nog inte så många veckor. Fetträdslan lever nog kvar hos många än tyvärr. ☺️ Jag kan ju själv om inte annat tycka att fetare mat är godare också:)?
Leptinresistens är otroligt vanligt nuförtiden, kommer som ett brev på posten vid insulinresistens. Hormonerna känner inte av när det är dags att sluta äta och hjärnan får för sig att kroppen svälter trots att åtskilliga kilon fett sitter där fulla med energi. Enda sättet att få hormonerna i balans igen är som sagt att äta fett, få hjärnan att fatta att det finns tillräckligt med energi, för som du skriver har den ingen aning om hur mycket det finns lagrat. Ett mycket bra inlägg. Tack Martina! ?
Nja, tror inte det. Man maste har en energideficit annars kommer kroppen inte att äta av fettdepaer, varför skulle den när det kommer in energi som den behöver stadigt varje dag?
https://healthfoodlaboratory.com/2017/02/19/calculate-my-ketogenic-macros-is-calorie-counting-still-necessary-to-lose-weight/
Jag vet att du tycker så och jag kommer att fortsätta att tycka tvärtom 😛
javisst, det är ju ok, men dock ologiskt 🙂
eller kanske bättre sagt (eftersom kroppen är ju inte en IT-maskin): gäller kanske inte för överviktiga personer med rubbade hormoner, insulinresistens eller annat dumt. Min kropp lät sig inte övertyga iallafall. Att folk fölorar vikt och kroppsfett pa keto beror ju pa att kroppen ställer sig om och sen behöver mindre energi att kommer in och äter av sparkontot. Men det fattar inte min aptit 😉 och det finns säkert andra oxo som har sana problem.
Kanske… kanske inte 😛
Hej!
Jag tycker det är lurigt, jag äter mycket kött, fisk och kål. Inte mycket kolhydrater, men heller inte noll liksom. Tränar en hel del, under vintern mycket tyngre styrketräning. Byggt muskler, ökat 3-4kg, men fettet runt magen sitter kvar och jag känner mig starkare än jag ”ser ut”. Tycker fettet minskar vid konditionsträning, framför allt löpning. Men jag vill ju att kosten ska reglera fettmängden, inte träningen. Äter mejerier, kanske för mycket nötter, siktar på lchf i närtid, kanske keto på sikt. Svårt att veta om jag äter för mycket, eller för lite fett, eller om min förbränning beror mycket på träning…
Du är superkul att följa, roligt att du vill dela med dig av så mycket! Tack!
Skippa nötter och mejerier och satsa på att SOVA ordentligt 🙂
Sluta aldrig med smör. Finns viktiga saker i smörsyran som ingen borde vara utan.
Fråga om fett! Vad är skillnaden mellan kokosolja och kokossmör?! Känner mig förvirrad. När är smöret bättre än oljan?
Och ska man förvara dem i eller utanför kylen? Omöjliga att använda ju när de är stela 😛
Förvara på diskbänken eller i skafferiet.
Kokossmör är sött, det är ett snack eller dessert. kokosoljan är en olja.
https://shop.reneevoltaire.se/matprodukter-kokosprodukter-coconut-butter-p-437#!tab2
Men som detta? Står ju att det bara är kokosnöt?! Fattar inte..
Helt annan grej: biohackers summit imorgon! Kan man se föreläsningarna i efterhand på nåt sätt? Har ej möjlighet att gå/följa live men hade gärna sett dig och andra hackers…
Det stämmer 🙂 Men smaken är söt.
Ja du kan livestreama eller se i efterhand, kolla in new.biohackersummit.com
Hej!
Jag tror att, precis som du har beskrivit så bra i din bok ”Fettfrälst” att man får inte förväxla ”del” och ”mängd”. Har man mycket fett att bli av med kan man inte ösa på med mängder av majonäs, smör, olja, som jag gjorde i början. Men nu har jag hittat balansen för mig och nu händer det grejer. Tack! Du är verkligen en inspirationskälla för mig.
Tack!
Håller med! En sak bara: Jag läste i Mosleys nya bok att protein gör att ett särskilt hormon utsöndras som gör en mer mätt och nöjd (kommer inte ihåg förkortningen men det var inte leptin). Jag hade boken på snabblån så jag fick hastläsa den lite, haha. Poängen är att jag känner att jag blir mätt när jag äter mycket protein och jag tror inte att ett högt proteinintag nödvändigtvis rubbar ketosen. Det har ju även ditt carnivore-experiment bekräftat för mig. Vet du vilket hormon jag menar, eller minns jag fel?
Minns inte exakt, men jag förstår hur du menar. Jag tycker att mycket protein rubbar ketosen om man inte har fett för att balansera upp det.
Så protein behöver inte begränsas sålänge fettet ligger på 80%?
Vissa säger så, jag säger att det inte är så. Antar att allt är en glidande skala från medicinsk ketos.
Vid senaste läkarbesöket vägde jag 89 kilo och detta är ungefär detsamma som när jag fick min celiakidiagnos. Skillnaden är att idag har jag inte en massa fett som sitter runt magen. Vikten känns med andra ord som ett väldigt trubbigt instrument för att bedöma om man har metabola problem eller inte.
Verkligen!
Tack för det klargörande inlägget. Jag läser ofta i LCHF-sammanhang att om man är överviktig kan/bör man dra ner på fettet för att gå ner i vikt. Samtidigt ska man ju hålla kolhydraterna på en låg nivå. Och LCHF är ju ingen högprotein-diet, alltså ska man hålla proteinet på en “normal” nivå. Resultatet blir ju då en “klassisk” lågkaloridiet. Skönt att någon med kompetens och goda insikter bekräftar det jag intuitivt tänkt. 🙂
Exakt så! “Dra ned på fettet”, “Dra ned på proteinet”, “Dra ned på kolhydraterna”… det är ju bara att hoppa rakt in i viktväktarna liksom 🙂