När jag började med LCHF 2009-2010 så var jag ju först fettskrämd men när det väl lossnade så började jag vräka i mig grädde och smör. Min stackars svultna vegankropp hade en stark längtan efter fett och protein. Vad som fascinerade mig då var att jag kunda äta vispad grädde med sked utan att gå upp ett gram i vikt. Hur mycket jag än frossade vägde jag ändå in på 49.5kg. Vilken magi!
Även när jag tävlade i fitness åt jag mejerier i form av grädde och hårdost. Det gick bra. Men sedan kom den där anti-mejeritrenden som jag hoppade på, för att mejerier är insulina och kanske inte så hälsosamma trots allt. Särskilt turkisk yoghurt och kvarg som är rika på kasein är döden för ketos, men de åt jag bara precis i början så det var aldrig något problem.
När jag sedan flyttade till Kina 2014 blev jag automatiskt mejerifri eftersom den enda mejeriprodukten som existerade då var tysk UHT mjölk och det rör jag helst inte. Det kändes ganska bra, saknade det inte. Sedan hittade jag irländskt gräsbetat smör och började göra mina ketogrytor med thailändsk kokosgrädde.
Samtidigt växte trenden att skippa mejerierna och ersätta dem med kokosgrädde och liknande produkter, och nu börjar jag fundera på vad som är mest vettigt egentligen. Jag älskar att vara mejerifri, det känns rätt för mig – men undrar om fullfeta mejerier är bättre eller mer naturliga än till exempel kokosgrädde. Jag ser att många, i sin strävan att vara mejerifria väljer havre- och sojamjölk och det är ju definitivt mer onaturligt och ohälsosamt än vispgrädde, så långt är klart.
Det potentiellt dåliga med mejerier
- Beroendeskapande (om högt kaseininnehåll)
- Insulint (om högt vassle eller kaseininnehåll)
- Hormonellt (pga gravida lakterande kor)
Den sista punkten har drivits hårt inom low carb communityt det senaste året, mycket på grund av Bengan. Dock är ju allt kött “hormonellt” för djurens hormoner får vi ju i oss via köttet och fettet och jag tror inte att det behöver vara någon nackdel. Rätta mig om jag har fel men Bengan är väl halvt vegan? Det kan ju göra att hans perspektiv på mjölkprodukter från kor är färgat.
Den naturliga maten
Jag undrar om vi verkligen behöver äta varierat, och om vi måste fylla tallriken med grönsaker. Ska vi äta kokosolja och kokosgrädde? Ska vi verkligen äta avokado? Behövs pro- och prebiotika? Behöver vi verkligen fibrer? Tänk om vi bara ska äta kött, fisk och ägg och lite opastöriserad mjölk? Vad tror du? Tror du att det skulle ge brister eller är det så människor är designade att äta? Vad jag åtminstone är övertygad om är fördelarna med att vara i ketos, nästan oavsett hur man försätter sig själv i ketos. Det stöds både av mina egna n=1 experiment och den vetenskapliga litteraturen där de försätter både människor och djur i ketos på de mest märkliga sätt (med vegetabiliska oljor) och ändå lyckas få fördelar av det (tillbakabildande av cancertumörer till exempel).
Ur det perspektivet borde grädde och smör vara toppen för att ta sig in i ketos (vilket det är) och när man väl är där kan man ersätta med djurfetter eller vad man nu vill använda.
Berätta gärna hur du tänker! 🙂
Tillägg: Jag har vispgrädde och smör i många recept i min bok Ketoguiden (Adlink) för att det gör det enkelt att komma in i en riktigt djup ketos. Dock ger jag alltid förslag på ersättning, som kokosgrädde, kokosmjölk eller mandelmjölk. Det går nästan alltid att byta till mejerifritt om man vill 🙂
Hej! Om jag vill utesluta mejerier men inte kan dricka svart kaffe, vad rekommenderar du att jag ska ersätta vispgrädden med? Dina topp 2 ur hälsosynpunkt av dessa: kokosmjölk, havremjölk, mandelmjölk, sojamjölk?
Tack och ledsen att jag kommenterar på ett gammalt inlägg, men sökte fram ett som berörde mejerier. 🙏🏼 🙂
Hej, intressant inlägg! Jag hittade hit när jag googlade på vad som egentligen är bäst att ha i kaffet när man kör keto. Jag är helt ny på Keto och kör det främst för viktminskning. Har tidigare haft lättmjölk, ca 1,5 dl i kaffet men har förstått att det inte är så bra. Så, vad skulle du rekommendera i stället, om målet är att gå ner i vikt? Grädde, osötad mandelmjölk eller äggmjölk? Testat äggmjölk nu och det är väl ok förutom att jag blir lite illamående av det. Gör på hela ägg så vet inte om det är äggvitan eller fettet jag reagerar på, kan nämligen må illa av för mycket fett.
Supertacksam för svar, känns som om det är en djungel det här.
KOKOSOLJA 😉
Tack, men jag klarar inte av kokosolja. Jag spyr. 🤢 Inte metaforiskt alltså utan på riktigt.
Även äggmjölk mår jag illa av men spyr iaf inte. Men vad skulle du valt av de alternativen jag skrev?
Mixar du med höghastighetsmixer? Om du gillar grädde i kaffet så borde du gilla kokosolja för det smakar exakt likadant när man har slagit sönder fettmolekylerna!
Utav dina alternativ hade jag inte valt något haha, kanske svart kaffe då 😛
Testa med riktig vispgrädde 40%, den innehåller inga tillsatser, så fort
man går lägre ner i procentsatsen så finns det många olika tillsatser i.
Jag tror det är äggulan du reagerar på, märker du skillnad på om du
äter ett eller två kokta ägg? märker du nån skillnad om du äter stekta
eller kokta ägg? Har du koll på din lever?
Höj fetthalten i din mat så behöver du inte så mycket fett i kaffet om det
är fett-% du är ute efter.
Jag kan absolut inte få i mig MCT-olja men klarar 40% grädde men bara en
kokt äggula men däremot flera i stekt ägg, och kokosgrädde går mycket bra.
Jag har bekräftat problem med levern.
Blir du alltid illamående av feta saker?
Det känns ju isåfall som en sak du bör åtgärda innan du fortsätter med keto.
Om du mår illa av feta saker över lag (och mycket kött t.ex) kanske det har att göra med att du har för låg magsyra. Prova saltsyratillskott (HCL) och se om det går över, samt drick alltid mörkrostat kaffe som är vänligare mot magen pga högre Ph-värde.
Själv kör jag lite fårmjölk el getmjölk plus en skopa mct-pulver i kaffet. Tyvärr är det få butiker som säljer fårmjölk. Här i Örebro är det Citygross som har.
Jag är stammis på din blogg nu, så mycket intressant läsning!
Jag undrar om kokosgrädde är ett bättre val än vispgrädde ur insulinsynpunkt? Tänkte på att det inte innehåller kasein som är insulint 🙂
Det får du testa dig fram till, olika för olika personer 🙂
Jag får göra det 🙂 tänkte om det fanns något konkret svar eftersom det är svårt att testa. Jag får sällan höjt blodsocker men går inte heller ned i vikt så jag misstänker att det är något med mitt insulin som spökar där.
En sevärd kortfilm apropå kokostrenden: https://www.youtube.com/watch?v=dCJg9PLxo5M
Tack Markus!
En fråga från en nybliven Carnivore som längtar efter variation. 🙂
Jag funderar på om det finns sätt man kan äta på som hjälper magen att tåla sådant som man reagerar på. Tex om man vill äta macadamianötter eller getost men reagerar med förstoppning. Kan man då biohacka det genom något tillskott eller på annat sätt, eller är det bara att acceptera?
Nej, tål du det inte så måste du vara utan det i några månader och sedan återintroducera låååångsamt. Vissa grejer kanske du aldrig kan äta, om du inte accepterar förstoppning, svullnad osv.
Personligen känns det mer “naturnära” för en nordbo att äta mejeriprodukter snarare än avokado och kokosmjölk från andra sidan jordklotet. Att vi överhuvudtaget diskuterar en sådan självklar sak tror jag beror på att vi är så distanserade från oss själva, vårt ursprung och vår omvärld.
I den moderna världen har vi gjort det krångligare för oss än det nödvändigtvis behöver vara och jag tror verkligen inte att vi behöver äta varierat från dag till dag. Det handlar snarare om att följa naturens cykler och årstider med fokus på lokala råvaror efter tillgång och säsong.
Så nedan följer en föreslagen lista på mat som rimligtvis kan ingå i en kost för en nordbo:
Kött
Fisk
Fågel (främst under vår och sommar, men även i form av vilt under hösten)
Ägg (främst under vår och sommar eftersom naturligt uppfödda hönor generellt inte värper lika frekvent under höst och vinter)
Mejeriprodukter
Rotfrukter i form av kålrot, majrova, morot, palsternacka, potatis, rotselleri och rödbetor (året om men mest under höst och vinter)
Sädesslag i form havre, korn och råg (året om beroende på skördemängd och individuell tolerans)
Frukt och bär (främst under sommar och höst såvida vi inte saftar och syltar)
Grönsaker (främst under sommaren, förutom vissa kålsorter som går att förvara eller syra för senare bruk)
Svamp (höst)
Ja! Spot on! 😀
Massa spännande ting du skriver om ?
Jag vill gärna dela av min egen erfarenhet, min mage säger ifrån när jag äter något som inte den gillar.
Mejerier som inte är värmebehandlad är bäst! grädde, smör, cream fraich, opastöriserad ost helst på fårmjölk är det bästa, men ej i stora mängder.
Äter kokosgrädde utan e- nummer (utan stabilisatot e-466) som jag får uppblåst mage av)
Generellt undviker jag e- nummer.
Jag har astma så känner ganska fort vad som irriterar slemhinnorna i kroppen.
Jag äter hela djuret och kokar mycket buljong på eko kylling och oxben, kokar grytor/ långkok på de sega köttstyckerna.
Jag fermenterar kål och grönsaker för det gillar min mage, tar lite tid men håller sej fin minst i 6 månader, äter 1 msk 1-2 ggr om dagen.
Kallpressade oljor är toppen, tar kallpressad linfröolja för att få i mej omega 3.
Fröknäcke med pesto eller hemlagad majonäs är perfekt mellanmål.
Ekologiska ägg äter jag nästan varje dag.
När jag ska lyxa till äter jag bär.
Nu har jag slutat dricka kaffe med, så känner att kroppen mår bättre av detta. En av det bästa effekterna med detta är att mina smaklökar blivit bättre, och det är toppen när jag jobbar som kock. Kan tillägga att blodsockret blivit stabilare och energin blivit jämnare, sover djupare?.
Tusen tack för allt du delar med dej av Martina.
Tack själv ❤️
Tänker på det här med kokosmjölk eller kokosgrädde. Det är inte många märken där ute som inte innehåller tillsatser! Ibland kanske det är det som förstör en persons upplevelse av mejerifrihet att “det funkade inte för mig jag mådde dåligt” – kan det då ha varit mängder av kokosmjölk som dels är förpackat i metall och dels innehåller emulgeringsmedel etc?
Det är väldigt små mängder men jo… Det kanske kan påverka.
Du gjorde chokladdryck med fett såg jag på Instagram. Detta har jag funderat över, men undrar ifall det finns dåliga val av kakao?
Luktade på fazers ögonkakao och fick kväljningar. Den är trots allt ganska billig. Duger den eller bör man satsa på finare kakao?
Det duger till choklad, jag har det under min avvänjningsperiod från kaffet 🙂
Kloka frågeställningar som alltid Martina.
Jag minns ett inlägg du gjorde för kanske ett halvår sedan där du konstaterade att mejerier inte gick ihop med fitness, du hade ätit väldigt mkt mejerier under ett tag vilket gett sämre deff som jag förstod det.
Kan du deffa på mejerier så är du en av få kvinnor som klarar det, de flesta inklusive mig själv blir tjocka så vi rullar på mjölkprodukter.
Det man brukar använda som argument emot är att vi är den enda djurarten som diar en annan djurart och att mänsklig bröstmjölk skiljer sig enormt från komjölk i sammansättning och därmed kan komjölken agera som autoimmun, o andra sidan så lever massajer i all välmåga på blod, mjök o kött från getter och det finns andra folk tex ökenfolk o kamelmjölk el Tibet där mjölken är ett måste för att få ihop proteinet.
Har varit i Tibet i 3 mån och där lever dom på rostat kornmjöl blandat med te, torkad ost samt kött som är så äckligt så det finns inte, gamla getter o yakar man stoppar ner i en gryta sen äter alla från den tills den går iväg av sig själv i förruttnelse. Levde på ris, socker , torkad ost, ägg och smörte (härsket yaksmör i te med salt gott faktiskt o bra mot höjdsjuka ) som jag tillagade själv på mitt stormkök.
Och avseende din seriebild så är det precis detta som stör mig ang Carnivore o andra superstrikta avgränsade dieter att ja om man äter hela djuret som man gjorde förr, samerna sög på riptarmar för att få c-vitamin, inuiterna åt ögon, tarminnehåll, brosk, senor, rubbet och får i sig mikronutrienter på det viset, och gör man det idag? Nej man lever på fina köttbitar, ett fåtal äter inälvsmat men inga ögon o riptarmar så långt ögat kan nå.
Min kropp tål inte mjölk, jag får värk, blir kanonförstoppad, får ett helvetes sug efter socker så tyvärr går mjölk bort för mig och jag tror heller inte på en massa nötmjöl o sånt, det var inte så vi levde, vi hittade lite nötter, rötter, bär o frukt när det var säsong, sen åt vi nog allt vi kom över i protein o fettväg.
Martina vad tror du om gentest: Har frågat Anna Sparre om gentest för att komma åt min dåliga fettförbränning (kommer fan aldrig i ketos) och hon vill att jag bekostar ett stort test för 10 000 kr men jag hittar inga källhänvisningar till vad testet ska påvisa och vad det i så fall ska leda till för livsstilsförändring. Har läst att du gjort såna tester och vad jag minns så tackade du inte Gudarna för dom i alla fall.
Haha vad rolig du är! 🙂 Det där med mejerier är en fråga om mängd, jag skulle inte deffa på mejerier nu och jag gjorde det inte då (2014) heller men det förekom absolut lite ost och grädde i min matlagning. Dock, bäst att låta bli för maximal fitness tror jag.
Angående din uteblivna ketos, har du testat att äta 80E% fett och 200g fett, ca 60g protein och max 30g kolhydrater? Det brukar få vem som helst i ketos 🙂
Mmh svårt säga tycker jag testat allt men ska testa räkna ut så det blir så här tack!
Räkna och mäta!
Idag är boken som berör roten till sjukdom och vad man själv kan göra för att läka på min agenda.
Så fin och bra, toppar min rankinglista 🙂
Nämen åh, tack! 😀
Mejerier är extremt beroendeskapande för mig, så att skära ner rejält har hjälpy mot sockersug och överätning. Insåg vidden av det när jag läste din bok Beroendehjärnan! Tog då en 100% mejerifri månad och la sen till smör för stekning. Kan dock inte äta smör på mackan så ofta för då brakar det iväg och tillsist har jag ett halvt smörpakrt på mackan haha…
Haha intressant, tack för din kommentar!
Är just nu insöad på att läsa om tarmfloran och försöka äta för att stärka den.
Fick häromdagen Soki Chois nya bok Kimchi och Kombucha, den är mycket intressant.
Vet inte vilken diet jag följer men äter inte socker, gluten, spannmål. Väger, mäter och räknar ingenting.
Försöker undvika att stressa samt att vara i nuet och tänka positivt.
Gillar också att träna, en del Yoga men även HIIT mår jag bra av.
Har varit i ketos sedan Mars med 4 kortare ”falla ur avbrott” pga av att jag testade hur mängden kött, sprit, mjölkprodukter, påverkade ketonerna. Man måste ju prova sig fram.
Utan mjölkprodukterna tycker jag det är svårt att få i mig tillräckligt med fett. Det ör en balansgång.
Det är inte enkelt att balansera mängden kött eller ”proteiner” och att få in tillräckligt med fett. Nu efter ett halvår är det ibland lite fantasilöst vad gäller fettintaget.
Jag ser rätt ofta att jag nog inte riktigt får i mig tillräckligt med fett och det känns dom om snart är kroppen tömd på sin fettreserv ( tappat typ 26 kg sedan mars ( från 36” i Jeans till 31/32” 🙂 …
Därför fortsätter jag med mjölkprodukter även om det hindrar mig att ligga i det högre intervallet sv ketonförbränningen. Jag ligger konstant mellan 1.2 och 2.6 beroende på dagsintag av protein
alternativt mjölkprodukter …
Min reflektion är : Människan är det enda djur som dricker o äter ett annat djurs
modersmjölk.
Är människan smartare eller finns det en anledning till att det är så i naturen.. tro?
Andra djur hade kanske gjort de om de kunnat? Människor har händer och kan mjölka djur och ta deras mjölk, inte helt onaturligt tror jag. Pastöriseringen är onaturlig.
Kan du då förklara varför lagårdskatter alltid vill in i mjölkrummet och försöka få tag på komjölk? Eller igelkottar som gärna slickar i sig mjölk. Hörde även om en bonde någonstans i Baltikum som hade kor och grisar i samma hage och kom emellanåt på en vuxen gris som diade en av korna.
Så intressant att läsa =)
Min erfarenhet är att jag alltid trott mig tåla allt i matväg, fram tills jag hoppade på AIP.
Efter 1 år 100% mejerifri provade jag ghee (som innehåller “spår av” mjölkprotein.) Det resulterade i inflammation i sköldkörteln, förstoppning, huvudvärk och besatthet av att äta det om och om igen.
Kraftig reaktion på dessa små mängder.
Nu är jag förvisso långt ifrån frisk och har bl.a läckande tarm, vilket ju såklart gör det svårare för mig att tåla diverse livsmedel.
Men. Med tanke på min egna upplevelse, f.f.a när det gäller besattheten jag upplevde, så undrar jag hur väl många zc/carnivore/keto egentligen tål smör/grädde/ghee?
Många av dem verkar ju mer eller mindre helt beroende av dessa livsmedel och pratar om smör som “guds gåva” typ, vilket jag känner igen från mitt ghee experiment.
Innan jag började med AIP hade jag extremt svårt att se hur jag skulle klara mig utan mejerier, men det gick ju fint.
Nu på sistone har jag även varit tvungen att minska ner rejält på salicylater, vilket innebär att avokado/olja, oliver/olja och kokos/olja försvann. Fick lite panik över hur jag skulle få i mig fett, men det går finfint med gräsbetes talg, äggulor, makrill och fokus på att äta upp allt fett på köttet.
Känns bra att vara kokosfri faktisk. Har aldrig känts bra för mig (psykiskt) att äta massa kokosmjölk osv.
Tack vad intressant, nu fick jag lite att tänka på! 🙂 Mycket bra poänger…
Du har väl inte tänkt på den här enkla saken som den mentala som gör den största effekten?
Majoriteten av människor faller in på plasibo och nonsibo effekten utan att tänka på det, de flesta som har överlevnads strategi att vara en i mängden (vara som andra, passa in) tenderar att få plasibo effekter. Detta brukar olika företag utnyttja för att tjäna pengar, det största plasibo träsket är kosttillskott.
(folk tenderar att köper nästan vad för skit som hällt när det presenteras på rätt sätt oavsett om det verkligen är på det viset utan någon tro eller inte)
Jo jag är 100% säker på att det mentala spelar allra störst roll det är därför jag jobbar mest med mental träning, mer än vad jag bryr mig om kost. Om valet stod mellan mental träning och att äta keto, skulle jag ge upp keto utan att tveka.
Jag har tänkt på att kokosolja har ju inte funnits på våra breddgrader så länge. Ska man äta artegen föda hur såg vår föda ut förr i tiden. De fetter vi hade var ju djurfetter och från mejeriprodukter. Vi kan rimligen inte ha fått i hos så höga doser av fett. Kan det inte vara så att våra kroppar blir anpassade till de förhållande som man lever i?
Opastöriserade mejerier och att äta hela djuret = mycket fett, det blir ju inte 80E% fett men väl 60% och väldigt lite kolhydrater.
Jo jag tror att det spelar roll var man kommer ifrån (genetik) för vilken metabolism man har, tex att en thailändare kan äta mer frukt än en norrman. Tror det står i boken Metabolic Typing men den är inte så exakt kanske.
Jag tycker det var väldigt tröstande det du skrev i din bok om utrensningsbesvär. Vore intressant o veta lite mer om detta! Jag har märkt att jag ofta får en metallisk smak i munnen och att min tunga får en rödaktig beläggning i samband med det. Har ofta migräner och har fått HIT när jag blev keto. Detta kan säkert bero på utrensning allting och det är den tanken som får mig att hålla i trots fruktansvärt mående emellanåt. Tack för det! Jag har btw börjat med en aminosyran L-histidine mot min HIT. Ska på något paradoxalt vis fungera. Vad tror du om denna?
Vad menar du med HIT? 🙂
Histaminintolerans!
Ahh of course!
Då ska du skippa allt histamint och ta DAO!
Man ska tydligen inte ta DAO utan att veta att det är det som är problemet. Då får man testa först. Finns fler orsaker.
Testade en period och det var inget som jag tyckte hjälpte mig heller.
Men då är det inte ett histaminproblem.
Det är väl oftast ett symtom vad jag förstår. Kan bero på mögel i hemmet, födoämnesintolerans, höga nivåer av tungmetaller, fel på mastceller osv. Antingen innebär det brist på DAO eller överproduktion av histamin av någon eller flera anledningar. Problemet ligger inte i histaminerna men det är svårt att hitta orsaken till varför en överproduktion sker.
Får du effekt av L-histidine då? 🙂
Ja, jag tror det! Har dock flyttat upp från ett sovrum typ samtidigt som jag började ta dessa så svårt att veta vad som gör det. Dock upplever jag att när symtom kommer (händer mer sällan nu) så blir dessa mildare efter ca 1-2 timmar efter intag av aminosyran. Ska utvärdera lite mer noggrant snart.
Intressant!
*Från ett sovrum i en källare (misstänker alltså mögel) lite halv dålig info där ?
Ah! Mögel ja, det kan man verkligen reagera på.
Roligt att du diskuterar detta!
Jag har länge varit lite vagt tveksam till kokosgrädde och kokosolja. Mets av den orsaken att det är produkter producerade långt bort i en industri i en annan värdsdel med andra regler Samma sak med avokado som kräver stora vattenresurser för produktion och ska fraktas långt. Samt verkar grymt histamint enligt min erfarenhet. . Jag har som princip att försöka äta så mkt som möljugt oprocessat och närodlat. Så dessa produkter vet jag inte riktigt om jag vill vara beroende av, men hittills har de varit och är bra substitut till mjölkprodukter och fröolja.
När det gäller fullfeta mejerier tycker jag att jag försökt många gånger att äta dem men alltid kommit fram till att de gör mig svullen och trög i magen efter en tid. Detta vet jag att du skrivit mtcket om innan. Hur ser du på den aspekten nu? Tål du grädde och ost bättre nu?
Alla de här produkterna är lätta att bli lite beroende av och överäta tycker jag, vilket du brukar skriva om som en sak som indikerar på att man kanske inte tål dem? Jag älskar ost, grädde, avokado men tycker inte de ger mig lugn harmonisk kropp.
Nä som sagt gillar jag att vara mejerifri och trivs med det, men när folk hellre har sojamjölk i kaffet än en skvätt grädde då undrar jag om inte mejerier fått lite väl dåligt rykte… jag har inga planer på att återgå till mejerier, men jag kommer inte tacka nej till en skål grädde med bär eller så. Jag har ändrat inställning pga det du skriver om att kokos tex, är en produkt som odlas långt härifrån och inte kan vara naturlig för oss nordbor, även om den är nyttig.
Ja det låter klokt. Men när man nu vant sig vid att använda kokosolja+MCT att steka i och göra fettkaffe på får man tänka till lite igen för att ersätta dem. Smör verkar inte optimalt? Lard och speck i all ära men de passar ju inte till allt…Vad kan man nu hitta på?
Jag röstar för smör då, eller ghee 🙂
Frågan kring mejeriprodukter är lurig. Till att börja med så är alla mejerier i butiken förstörda(pastöriserade) och från A1-kasein som är den muterade varianten och därmed mer skadlig, medan den ursprungliga formen A2-kasein är mer lik vår egen modersmjölk. Sen är även från om de reaktioner som uppkommer i samband med intag av mjölkprodukter beror på en intolerans eller helt enkelt på överväxt av candida!? För symtomen är liknande. I mitt fall märkte jag att jag fick mer eksem av mjölkprodukter, men att det blev bättre när jag slutade med dem. Trodde då att jag var överkänslig mot kasein. Efter ett tag började jag fundera på candida och gjorde ett test, vilket visade på överväxt! Efter det hoppade jag på candidadieten(vilken även utesluter alla mejerier förutom smör) och började ta diverse örter mot svamp. Mitt eksem är näst intill borta nu! Så min teori är att jag egentligen inte är överkänslig mot mejeriprodukter (iaf inte A2-kasein) utan problemet låg i candida. Det är lätt hänt att man hakar på trender och missar sig själv. Det gäller att förstå vad just jag behöver och varför, samt fundera på vad som triggat obalansen i kroppen.
Good point, tack Annelie!
Jag har ju en lite annan syn. Jag inspireras av keto/lchf för att styra upp min kost och de diskussioner som förs och all den information som finns tar jag till mig. Har provat flerdygnsfasta till exempel – hade aldrig hänt om jag bara läst fettfobisk/ät var tredje timme-information.
Men jag äter husmanskost. Jag äter potatis eller andra rotfrukter med fisk eller kött (ibland kyckling) och enkla, feta såser eller skirat smör. Just jag dricker inte mjölk men har det i maten. Jag tänker mig att en mer gammeldags, “bonnig” mat är nyttig: då med gräsbetat kött och just opastöriserad mjölk. Steka allt i smör. Äta färska grönsaker när det är i säsong. Jag själv vill oxå fika, men ser det som något extra på helgen och det bör vara hembakat eller köpt på konditori som bakar själv.
Det är kanske inte keto-kost men mer hållbart och närproducerat än det många äter idag. Jag vill generellt sett att vi ska äta mer just närproducerat (och då försvinner ju avokados och kokosnöt) för jag tror att det är bra för oss människor, för miljön på planeten men också för Sverige med en mer levande landsbygd och återtagen livsmedelsproduktion. Så jag har kanske inte fokus hälsa=keto men hälsa=inte snabbt producerad mat som transporteras över hela jorden. Så jag kanske är mer politisk i mitt val av kost, men tycker keto-världen innehåller mkt kunskap som saknas i andra sammanhang.
Jag tycker att det låter väldigt vettigt 🙂
Jag hade ju fått för mig att mjölkprodukter kan bidra till inflammation och undviker dom av den anledningen. Nu har jag dock ätit mig fri från inflammatorisk sjukdom och varit bra så pass länge att jag fuskar ibland. Inga tecken på inflammation i mina provsvar. Men på tal om inflammation så kan jag behöva lite peppning. Har fått provsvar att jag har Apokvot på 1 och höga blodfetter 🙁 Vet att du brukar säga att man inte ska bry sig om blodfetterna. Ffa är det ju ApoB jag vill försöka sänka. Provsvaren var så pass höga att de vill överlägga medicin. Vill absolut inte äta blodfettsänkande medicin utan tror mer på det här med att det är inflammation som ger hjärt/kärlsjukdomar. Dock har jag en förälder som bara blev 52 år och dog av stroke så jag förstår ju att jag hade hög ärftlighet. Har ätit lågkolhydratkost under flera år och varit mycket i ketos senaste året. När man får sånahär resultat blir man en aning tveksam till min kosthållning men jag vet dock ingen annan mat som skulle vara mer fördelaktig för mig. Vad hade du gjort med denna Apokvot och vetskapen om ärftlighet? Min plan (förutom att försöka vara i ketos): Hålla koll på blodtryck, vräka på med Omega 3, bannlysa olivolja. Antioxidanter? Något mer jag kan göra?
Det finns ingen sådan ärftlighet.
Dessutom behöver man uppfylla ett gäng riskfaktorer för att få stroke; övervikt, stress, högt blodtryck, rökning, alkohol, högt blodsocker osv. Det verkar inte heller finnas någon övre gräns för kolesterolvärden, frågade en väl insatt läkare om det idag och han tyckte att värde på 14-15 i totalkolesterol kunde vara helt okej.
Så du anser att apokvoten inte heller har betydelse för hjärt-/kärlsjukdom?
Min förälder uppfyllde endast ett av dessa riskfaktorer, högt blodtryck. Känns ändå som att man på något vis ärver en funktion i kroppen som gör det lättare än andra att täppa igen kärl?
Med andra ord borde sjukvården sluta mäta kolesterolprover och göra bedömningar efter dessa?
Gör en analys av kärlen?
Nu är jag övertygad om att du hackat mig 😉
I sommar har jag starkt tänkt i banorna att jag var både smalare, lättare och friskare när
jag åt allt förutom tillsatser.
Igår efter två veckor med mer fett brakade magen och enda boten var lite kokt ris och
kokta morötter. Har länge tänkt fråga dig vad som kan vara det “lugnande” i den maten
och vad som triggar igång magen med fett som varit ghee.
Aldrig problem med bär, grönsaker, kött, grädde, Bregott, smör, yoghurt,
Allergitestad u.a. för gluten och laktos men klarar inte kobolt och jod eller vissa E-nummer.
.
Ja då är det dags för grädde och smör? 🙂 + kött och bär. Då är du fortfarande keto!
Grönsaker då ??????
Min bok är hos grannen 🙂
Varför? Kanske skippa grönsakerna?
https://www.svd.se/-lakaren-den-enda-gronsaken-du-behover-ata-for-battre-halsa =D
Tummen upp 🙂
När Bengans synbiotika var ny (mkt dyr) hjälpte den inte mig, däremot lactovitalispro (prisvärd) är toppen.
Synbiotikan gick inte att göra god yoghurt på, den andra har vi inte testat. Kanske har den blivit bättre så
här några år senare…
Jag har bara testat lactovitalispro och håller med, den är bra 🙂
Hur vet jag hur länge jag ska äta tillförda tarmbakterier, det är väl meningen att de ska kolonisera min tarm, och sedan finnas där i fortsättningen om jag äter riktig kost?
Tills burken är slut, sen testar du utan.
Jag har svårt att avhålla mig från mejeriprodukter, men jag äter i princip bara de fetaste: smör, grädde (40%) och ost (gärna gräddost). Ibland köper jag getost, vilket också är gott. Jag lägger in “carnivora” dagar ibland då jag äter exempelvis leverbiff, smör och ost, vilket gör att jag går ner några hekto i vikt (men är inte överviktig). Jag har också svårt att tänka mig en helt grönsaksfri kost eftersom jag verkligen älskar grönsaker. Ofta blir det 8-12 olika sorter varje dag, inbegripande även en liten näve bär som jag plockat själv från mina bärbuskar eller i skogen. Däremot har jag ingen aning om jag är i ketos, jag har ingen mätare och har inga direkta planer på att skaffa heller.
Undrar om jag ens kan namnge 12 olika sorter… 😀
Igår blev det broccoli, blomkål, rabarber (egen odling), squash (egen odling), schalottenlök, grönkål (egen odling), mangold (egen odling), svarta vinbär (från buskar i sommarstugan), paprika, avocado, morot och surkål. Det blev tolv 🙂
Imponerande! 😀
Jag tänker att paleo, lchf, keto, carnivore, är olika sidor av samma mynt. För paleoiterna funkade nog alla för de hade inte förstört sina kroppar med spannmål och socker. Ang frukt har jag läst att de vilda frukterna var mindre, näringsrikare och surare/beskare och alltså inte lika söta som idag. Men jag läste också på nån sida att vilda frukter åtminstone i tropikerna kan vara väldigt stora och söta. Så jag vet inte. Men för oss som redan ätit oss till inflammation är nog inte frukt det optimala. Mjölkprodukter var väl också bättre förr när den kom direkt från gräsbetande djuret och inte pastöriserades och homogeniserades. Man får nog testa själv vads om funkar bäst. Dessutom är ju det hela en process så i början kanske en mejleri och fruktpaleo med paleopizza och paleobakverk funkar bäst, speciellt om man gillar att baka sånt. Men ibland kanske carnivore funkar bäst så man ens slipper bry sig. Bara vetskapen om att carnivore funkar tycker jag känns skönt. Då behöver jag inte känna stress över att jag inte äter tillräckligt med grönsaker eller att mitt barn bara äter gurka och morot. Jag MÅSTE inte tänka på att servera honom 17 olika grönsaker eller gömma dem i köttfärssåsen. En lättnad att man kan röra sig inom alla de här nyanserna och ändå komma långt. Sen har jag inte lyckats prova varken carnivore eller keto än. Bara lchf och paleo. Men nån gång så. Jag vill verkligen testa keto. Ska låna din bok så fort bibblan får in den. Mitt barn äter bananplättar dock och det blir alltid över och jag kan inte låta bli dem. Får göra dem med fler ägg och mer smör kanske. Försöka ketofiera dem om det går. 🙂
Stämmer det att barn inte gillar grönsaker?
Alla våra frukter är konstgjorda, de finns inget som liknar dessa i naturen. Även grönsakerna är helt modifierade.
Det är nog olika från barn till barn men många blir ju neofober i den här åldern : 1,5-? års ålder. Och vägrar smaka nya grejer samt att sånt de åt gladeligen förut liksom inte funkar längre. Mycket konsistens verkar det bero på och smak. Min äter typ snart inte kött eller fisk längre utan det är det där riset, pastan, potatisen, pommesen och brödet som hägrar. Och kyckling. Frukter som gäller är banan, päron, äpple och vindruvor. Granatäpple har försvunnit från repertoaren. Man blir galen.
Ah intressant! Tack för utbildningen 🙂
Det är väl att barn äter vad de får. Får eller känner de inga pommes så kan de inte gilla eller ogilla det.
Får de rätt mat från början så blir det bra!
Nja, till viss del tror jag. Har en unge pre-lchf som fått industrihavrevälling och massa frukt. Hon har ändå alltid ätit broccoli, morötter, gröna bönor etc Hon hatar dock blomkål och sötpotatis trots att hon provat detta 1000 ggr. Hon älskar kött!
Den yngre som är post-lchfintro fick aldrig välling (jo, lchf-style, men mest riktig mat). Han äter typ alla grönsaker, men har svårt för helt kött sen ca 2 år (han är idag 6 år). Han booorde ju alltså äta kött utan bekymmer, för det har han ätit mkt förr.
Jag tror det är lite olika från individ till individ. I varje fall om ens barn växt upp med mat lagad från grunden.
Mina barn älskar många av grönsakerna vi serverar. Det hjälper att vi odlar dem själva. http://www.trappnas.com
Tycker att det varierar väldigt från individ till individ. Min äldsta (18 år) äter det mesta utan att pilla ut saker, caesarsallad, köttfärsgratäng och olika grytor. Hans lillebror (17 år) äter ännu ingen “kladdig” mat och sparsamt med grönsaker. Inga röror eller såser mer än hemgjord bea. Absolut inte smörgåstårta! Däremot länsar han mina tomatplantor i trädgården.
Min yngsta (en dotter på 12 år) äter bara morot, majs, blomkål och gurka i rå form.Pillar ut paprika och sånt hon ser ur grytor och gratänger. Ibland äter hon sallad om det är little gems från vår trädgård. Överlag äter hon helst det som vuxit hemma oavsett om det är rotsaker, bär eller frukt. Vägrade länge att äta köpta jordgubbar på grund av smaken…
Alla tre har glatt ätit hemgjorda puréer på palsternacka, morot, ärtor, majs mm som bebisar. Idag kan de älska något ena veckan och nästa vecka påstå att det har de aaaaaldrig gillat.
Alla tre slukar däremot ugnsrostad blomkål och broccoli med vitlökssmör. Och alla tre gillar ägg, fisk, fågel och kött så de klarar sig på det och den ugnsrostade broccolin, hahaha. Förut hade jag panik över deras torftiga grönsaksintag men nu är jag mer avslappnad.
Vem är Bengan? Hoppas att det inte gäller mig…
https://supersynbiotics.se/professor-bengmark/
Intessant inlägg!
Trender kommer, trender går, man undrar vad som i längdenbestår?
Jag har aldrig mått dåligt av mjölkprodukter, dock kör enbart ohomogeniserad mjölk och fullfetprodukter.
En tid har jag testat att minska mjölkprodukter pga “hypen” och för att de som fokuserar på att minska
lymfödem rekommenderar att skrota dessa. Jag har lite lätt svullna vader och vet inte vad det beror på.
Att minska mjölprodukterna har inte gett resultat dock, så nu kör jag med moderation. Jösses så gott med tsatziki
och feta ostar, så jag äter detta ibland. Och vispgrädde till bären! Vägrar hellre soja etc..
Jag ska gå på en Kinesiologi-workshop i Göteborg 15 september och tänker lära mig fråga kroppen vad den mår
bra av. Det finns säkert platser kvar för den som är intresserad. Kroppens visdom ska man inte underskatta.
Tror också på att vägra soja hellre än fullfeta mejerier.
Med sojaprodukter menas då all soja eller är sån vanlig sojasås okej? Den har man ju mest som krydda liksom. Ibland har jag lite misopasta (glutenfri) i köttfärssåsen också för att det blir sån god smak men annars använder jag ingen soja.
Sojasåsen innehåller mest skräp har jag för mig, men kanske finns nån utan? Jag håller med om att köttfärssåsen blir godare MED soja.
Sojan i sojasås har ju fermenterats i lång tid, det gör väl en skillnad?
Troligen
Gillar skarpt ost och är ändå i ketos, mer försiktig med mjölk och yoghurt.
Ja det är ingen motsättning 🙂
Jag äter smör och sällan grädde. Min akilleshäl är färdiggjorda såser så som bearnaise som är så smidigt att ha med sig till jobbet. Hur dåliga är dessa? :/