Lisa frågar: Martina, hur ska jag tänka kring högfettskost när mitt DNA-test visar att jag har APOE4-genen?
Många pålästa personer (Anna Sparre bl.a.) avråder från högt intag av mättat fett vid den genavvikelsen. Samtidigt har jag jag en avvikelse i FASD1 som styr omvandlingen av fleromättade fetter.
Känns helt plötsligt som att LCHF och keto inte är något för mig att satsa på. Kan du argumentera emot så skulle jag bli lycklig. Vill fortsätta äta så här men samtidigt har vi mycket hjärt- och kärlsjukdom i släkten.
Bör jag gå mot en mer paleoinspirerad kost? Vet att du inte ger kostråd men det vore intressant med din syn på kost kopplat till genetik. Du har alltid så kloka tankar och slutsatser.
Martina svarar: Tack för din fina kommentar, jag svarade på den lite kort i kommentarerna men kände att jag ville bli lite långrandig så, så här är det:
Kostråd och genetik går sällan hand i hand
Eftersom våra kostråd är manipulerade till vår nackdel av ekonomiska intressen, finns det allsköns dåliga hälsoråd lite överallt. Den vedertagna sanningen är fortfarande att vi ska äta växtoljor (som förstör våra hjärnor), undvika mättat fett (som vår biologi är mest anpassad till), undvika rött kött (som är de enda köttet vi alla tål väldigt väl), och låta basfödan bestå av sädesslag, ris och soja för att det är snällt mot miljön (motbevisat otaliga gånger).
Så när någon säger till mig att jag INTE ska äta min artegna föda… då blir jag väldigt misstänksam!
APOE4-genen
Låt oss titta på APOE4-allelerna, jag har också dessa så jag är lite av en expert på dem. APOE-genen styr en klass proteiner (apolipoprotein E) som går ihop med fetter för att skapa lipoproteiner. De packar kolesterol i små farkoster som kan åka runt i blodet. Det finns 4 olika APOE-varianter (2, 3, 4 där 4a är den äldsta och mest ursprungliga varianten) och man har två uppsättningar av varje. Studier visar att personer med Alzheimer oftare har just APOE4-genen än till exempel APOE2 eller 3. Det har associerats med mer proteinklumpar, amyloida plack i hjärnan. Eftersom APOE inverkar på fettmetabolismen har man även kopplat den till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
FADS1-genen
En gen som kodar för hur olika fettsyror bryts ned, mutationer på den här genen är kopplade till ökat insjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar.
Hur man forskar på gener
Att forska på gener innebär att titta på samband. Man tittar ofta på väldigt stora grupper av människor med en sjukdom, och tittar på likheter och skillnader i genomet. APOE4 har setts korrelera med AD (Alzheimers sjukdom) mer ofta än inte, och därför bedömts vara en riskfaktor. En intressant sak är dock att svarta nigerianer har högst förekomst av APOE4 i hela världen, men också lägst förekomst av AD.
Man räknar med att 40-65% av alla med AD har minst en av 2 APOE4, men minst 33% av alla med AD har INTE något APOE4-allel överhuvudtaget. Sen finns det förstås en jäkla massa människor med APOE4 som aldrig utvecklar AD. Det är alltså inte en avgörande gen, men det finns ett samband. Sambandet ökar om det finns fler sjukdomar, om personen är över 65 år och har högt kolesterol.
Varför man har högt kolesterol
Den generella anledningen för en person som inte äter högfettkost är inflammation, så när man detekterar högt kolesterol detekterar man egentligen inflammation i kroppen. Kolesterol ökar också av stort intag av fett, och är då inte en inflammationsmarkör. Högt kolesterol behöver därför inte vara en riskfaktor, utan en friskfaktor beroende på anledningen. Kolesterolsänkande medicin löser alltså ingenting.
Mina inlägg om kolesterol: Höga blodfetter på LCHF | Vaccin mot högst kolesterol
Känslig genetik ska ha artegen föda
Jag har alla de där generna som man inte ska ha, så jag har redan studerat alla mutationer och genavvikelser väldigt väl och kan säga att jag inte är ett dugg orolig för att äta artegen föda för egen del. Att ha gener som kopplar till olika sjukdomar tolkar jag som att man är mindre anpassad att leva i den moderna världen, med miljögifter, snabba kolhydrater, processade fetter och industritillverkade livsmedel.
En person som har massa “friskgener” som kopplats till att hålla sig frisk länge, är antagligen en person som evolverat till att tåla mer skräp. [pullquote]Tänk på dina gener som ett stort bibliotek, vilka böcker som tas fram och läses avgör du själv![/pullquote]Personligen har jag mycket neandertal-gener, och vet också av erfarenheter att jag inte är lika tålig som andra. Jag tål inte alkohol bra, jag tål inte socker så bra, och jag måste vara noga med hur jag lever för att fungera på topp. Faktum är att hela jag havererar om jag inte är försiktig med hur jag äter.
Epigenetik och “alla andra gener”
En annan viktig sak att komma ihåg är att vi alla har en del sjukdomsgener, men också gener som motverkar dessa. Vissa gener är “supergener” som NRF2 som aktivera över 500 cellbevarande gener, rensa upp gamla proteinrester och sätter igång otaliga detoxprocesser.
Beroende på hur man lever aktiveras och inaktiveras diverse sjukdomsgener, och har man en viss sjukdom i sin släkt – titta på hur släktingarna har levt! Ser du någon trend som verkar gå i arv?
Man kan också titta på sig själv i spegeln, och på sin nuvarande hälsa för att extrapolera hur det kan tänkas bli i framtiden. Jag tycker att det säger mycket mer än ett gentest, eftersom gener inte säger så himla mycket. Tänk på dina gener som ett stort bibliotek, vilka böcker som tas fram och läses avgör du själv!
Den mest läkande kosten
Att leva ketogent är den mest läkande och föryngrande kosten jag har hittat hittills och oavsett vad olika gentest visar tror jag att ketos är överlägset. Det är antiinflammatoriskt och skyddande för hjärta och kärl.
Har du också APOE4? Berätta gärna hur du tänker kring högfettkost!
APOE4: I Sverige är vi nog få som vet att vi har genen. Men bättre att veta och pröva att biohacka lite :-). Innan jag såg 23andMe rapporten prövade jag LCHF med intermittent fasting. Men jag var ruskigt seg om förmiddagen innan frukost/lunchen. Massor av bra mättat fett klämde jag i mig. Men efter att jag sett genen prövade jag något annat: intermittent fasting + diet med massor av avokado, nötter, lax, makrill, olivolja. Enligt Nicholas Norwitz kokbok. Helt plötsligt blev jag mycket piggare, hela dagen. Och fasteblodsockret sjönk 1 mmol. Jahap, jag gillade ju smör och grädde. Men om det är olivolja och avokado jag blir pigg av, så kör jag väl på det. Kroppen och generna har talat :-). Bara att gilla läget och tänka att olika kost är bra för olika gener.
Tack snälla för att du valde ut min fråga och gav ett så utförligt och bra svar 🙂
Det var en väldigt bra fråga!
Wow! Vilket kanon-inlägg!! ?
Själv så har jag släktingar som har råkat ut för: “stroke pga smala blodartärer, magsår, känsligt hjärta, beroendehjärna, nyomer, godartade tumörer, cancer och mer!” Jag äter ketogent så hoppas att jag slipper allt elände! Jag ser fortfarande mig själv som ett sorts LCHF-livsprojekt! “lyckas jag leva ett långt friskt liv utan sjukdomar så antecknar jag det, dör jag i förtid av någon av dessa sjukdomar.. Ja då får andra anteckna det!” ?
haha det låter klockrent! 😀
Intressant att läsa att svarta Nigerianer har högst APOE4 i hela världen, men också lägst förekomst av AD.
Har läst att i Finland har folk lägst kolesterol i Europa, men där dör flest av hjärt och kärlsjukdomar. I schweiz har folk högst kolesterol i Europa, men där dör minst personer av hjärt och kärlsjukdomar. Alltså tvärt om mot vad man säger. Högt kolesterol är bra. Antar att men i Nigeria äter lite socker i alla dess former. Jag tror att det är ämnen som vi stoppar i oss som inte är artegen föda som är felet. Så mättat fett, gräsbetat kött, naturligt uppväxt fisk i rena vatten och fågel som äter naturligt inte är fel. Vi äter frukter och grönsaker när dom egentligen inte skulle gå att äta. Frukt finns bara naturligt under en kort tid på året ( mogen ) samma med grönsaker. för 1000 år sedan hade vi nog inte morötter som vi har idag ( gäller alla grönsaker och frukter )
Martina !!! du är en inspirationskälla
Tack så mycket Tommy!
Jag kan tyvärr inte mycket om Nigeria, men läser på wiki att de har utvecklats mycket de senaste pga alla naturresurser. Kanske går de samma öde till mötes som andra nyutvecklade länder att de också tar del av den västerländska kosten…
Intressant läsning =) STOR KRAM! ♡♡♡
Jag har ingen aning om vilka gener jag har, men har alltid varit konstant hungrig tills jag hittade LCHF. Det spelade ingen roll tyckte jag hur mycket jag ätit, blev ändå vrålhungrig efter ca 2 timmar och i värsta fall efter bara en timme… Nu efter 7 år på LCHF vet jag att jag har mycket låg toleranströskel för kolhydratrika livsmedel. Morötter och rödbetor går bra, men inte potatis och sötpotatis. Ris är riktigt illa, får blodsockerfall rekordfort för att inte tala om sötsaker (!). Spannmål orsakar totalt kaos, magen havererar uppifrån och ner. Så jag gissar att mina stenåldersgener är dominanta ? Dock älskar jag grönsaker och äter gärna alla möjliga varianter.
*stenåldersfive*
Min egen biohacking ska jag starta med att lära känna hur mitt eget blodsocker fungerar. Sökte på blidsockermätare i tidigare artiklar men blev inte riktigt klar över vilken du rekommenderar. Stod att du ev skulle prova en tredje, stämmer det? Vilken tycker du är bäst??
Freestyle Precision Xtra är bäst! Testat många olika. Om den är slutsåld, ta Neo.
Tack Martina ?
Ännu en fantastisk inlägg
Haha tack du! <3
Nu blev jag jättenyfiken på var man kan göra gentester där man får bra info 🙂
23andme är ganska oslagbara https://martinajohansson.se/hormon-och-halsotester/ men tänk på att du måste betala extra för att låta andra sidor tolka dina svar. Dock har du hela ditt genom nedladdningsbart vilket är rätt coolt 😀
Coolt tack ??
Mycket intressant inlägg som vanligt! Tack för att du delar med dig. <3
Hej Martina! Tack för en intressant artikel. Som alltid! Tror du att ren högfettkost har bättre inverkan på att minska psoriasis? Jag har mina teorier och tänker experimentera kring detta!
Japp, JAG personligen är helt övertygad.
Hej Martina och tack för ännu ett fantastiskt blogginlägg. Tack för att du tar dig tid att skriva om sånt här, det är ovärderligt.
Jag läste bland dina kommentarer för ett tag sedan att det var någon som efterlyste fler biokemi-inspirerade bloggar och du sa att du också letade efter såna. Om du inte redan läser Rhonda Patrick’s blogg, så rekommenderar jag den varmt. Precis som din blogg är den en ovärderlig resurs i det hav av tvivelaktig information som finns.
Tack, jag följer Rhonda sedan ett bra tag tillbaka men trodde inte den räknades 😛 Jag ser det som populärvetenskap, men kanske sätter ribban lite högt 😀