Vad jag menar med 90%
För mig innebär 90% keto att äta kött, fisk, ägg, smör, broccoli, blomkål, spenat, svamp, alger och kokosolja 90% av tiden eller mer. Resten äter jag ute vilket alltid är low carb men inte rent och inte high fat. Nu i jul har jag investerat i både ost och grädde, ja det är en investering här i Kina haha. Så sjukt, sjukt dyrt så du anar inte. Trots att Kina (borde) ha massa kor så är mejerier väldigt ovanligt och exklusivt. En 500g förpackning turkisk yoghurt kostar motsvarande 120-130 kr i min lokala matbutik.
Jag gör avsteg och äter rent skräp ett par gånger om året och det kan vara allt från lösgodis till pizza, en smörgås, en bit tårta, kakor, en hamburgare osv.
Utöver detta dricker jag kaffe varje dag, ibland med mjölk/grädde (på kontoret) och ibland med kokosolja och smör (hemma) och alkohol (rödvin) på helgerna. Träningen är styrka 5 av 7 dagar per vecka tillsammans med promenader och rörlighetsövningar.
Så nu vet du allt om mitt LCHF-liv om du inte visste det redan 🙂
Vad jag menar med 100%
100% för mig hade varit att stryka allt koffein och all alkohol och alla avsteg trots att de är ganska få. De hade också inneburit att inte äta ute alls utöver 100% LCHF-säkra resturanger, förbereda mer mat och bli ännu mer noga med matlådorna.
Vad jag hoppas uppnå
Jag har fått alla fördelar jag kan få av LCHF hittills, i alla fall alla fördelar man får av att vara 90% LCHF. Jag tänker att 100% kanske kan ge bättre fitnessnivå, bättre fokus, bättre hormonell status… fast det som får mig att tveka är att alla de här punkterna redan är väldigt bra. Jag gjorde en “Hormon Panel” här i Shanghai i somras och mitt testo, östro, progesteron osv va som en 15-årings. Dock tänker jag att det kanske är något jag missar, att vara 100% kanske är “a whole other level” liksom.
Vad tror du?
Har kört lchf från och till dom sista 5 åren. Haft problem med magen och förstoppning. Har nu sedan okt kört strikt Lchf och kilon rasar och förstoppningen är borta….men jag har problem med mjölksyrabildningar i främst låren vid minsta ansträngning. Tar Magnesiumzitrat varje dag…men hjälper ej. Är detta vanligt med strikt lchf och vad göra?
Ja, jag hade tagit lite kalium och havssalt mot det! 🙂
Mitt nya liv med Keto LCHF började 2009 och jag mår sedan dess alldeles förträffligt, efter 25 kg:s viktminskning under de första 1,5 åren!
Byter aldrig bort mitt sockerfria liv! Strikt = hälsa för mig!
Tycker att det kan vära värt att pröva.
Är rätt tveksam till Stephanies keto men känner igen tankesättet från min inre dialog om paleo aip eller inte. Det är ju utan kaffe och ägg plus en hel del annat.
Vad vinner jag (ev)? Mindre inflammationer och mer muskler 🙂
Vad “kostar” det?? Min man tycker att det är lagom jobbigt att laga mat till oss nu. Komplett omöjligt att gå på restaurang tror jag. Inte ens peppar på köttet liksom . Men det är ju inte för evigt.
I höst har jag njutit av att leva mera lc och leva avslappnat. Funderar på hur det går vidare nu. Men skönt är att jag inte har bråttom. Efter snart fyra år lchf och keto är jag ju rätt nöjd med min utvecklingen.
Om det inte är det sociala som hindrar dej. Vad är det då?
Det är kul att low carb har blivit så lätt i jämförelse med alla andra konstigheter 😀 Det fanns en tid då low carb va kämpigt liksom…
Jag tycker absolut du ska satsa på 100 % keto! Vi behöver en svensk förebild som går all in på keto! ??? Kram Helena
Tack för peppen Helena!
Vill testa komma i ketos, så klart individuellt men om jag för tillfället äter 2 msk kokosfett, 2 ägg, 200 g annat protein, allt protein steks i smör och olivolja plus 2 avakado/dag, kommer jag att komma i ketos med tålamod? 7 dagen idag??
Tack för jättebra blogg, läser för tillfället din bok också Fettfrälst!!!
Du kanske ska testa din ketos i blod eller urin?
Och vänligt tunt hår har jag också… Ibland undrar jag om jag varit en ond människa i mitt förra liv och blivit bestraffad med svåra hormonella obalanser.. 🙁
Hej Martina! Jag har haft stora hormonella problem hela mitt liv. Men för 11 år sedan började helvetet rejält. Orkar inte gå in på allt. Men jag hoppas jag är på god väg. Jag har upptäckt att mitt progesteron är väldigt lågt. Såg de på salivtest. Och jag som fick börja kämpa vid då jag var 15 år med en vikt som alltid varit väldigt naturligt låg steg. De har varit tufft och jag har kämpat emot att bli för stor. Märkligt. Men börjat hos näringsterapeut förra året agusti 2016. Har testat agnus castus. Är de något du vet något om? Tappade iallafall i vikt med agnus. Märkligt de också för de gick så snabbt. Sedan fick jag min första mens vid 25 års ålder och två månader efter agnus castus kom min mens efter en månad igen. Jag blev 26 nu i december. Jag funderar på progesteron kräm men äter ganska mycket vitaminer,mineraler nu och märker att jag inte tänker på mat konstant och är inte sugen på mat. Detta är en stor befrielse för mig att inte känna så. de enda jag kunde tänka på var mat men jag fick ju hålla mig till normala regelbundna och nyttiga portioner. Är väldigt noga med min mat. Jag har dessutom fått besvärliga sömnproblem verkligen besvärliga då de har förstört mitt liv. Så illa är det. De kom för 4 år sedan men ändå mår jag bättre än någonsin förutom då med sömnen. Hjälp! Skriv ett inlägg om agnus castus och progesteronkräm tack. Kram
Jag har också issue med kaffe. Är sockerberoende så in i helvete och triggar på mycket.. Skulle vilja sluta med koffein.. Men vill väldigt gärna ha kvar kaffesmaken i mitt fettkaffe på morgonen.. Har du erfarenhet av att dricka koffeinfritt kaffe? Funderar på att testa det i mitt fettkaffe och slänga ut det vanliga kaffet. Har till och med skjutit upp att köpa kaffebryggare just för att jag alltid burit med mig tanken om att sluta dricka helt.
Blev iallafall jättepeppad av din v-logg. Jag har i skrivande stund ca tre år på lchf med små avsteg. I somras var jag på behandling för mitt sockerberoende och har sedan dess bara ett återfall på tre veckor, annars superstrikt (inga mejerier, bär eller nötter osv).
En kul idé vore att göra en social media-grej av att sluta med kaffe tillsammans de som vill och tillsammans utvärdera hur det känns, jag skulle tycka det var Nice! 🙂
Tack för att du finns! 🙂
Tack själv Dreadfuldivine! 🙂 Det är en bra idé, får klura lite på den.
Koffeinfritt kaffe… hm… det känns som att svära i kyrkan för mig 😀
Det finns något som heter Teecino. Supergott! Smakar som kaffe, används som kaffe, luktar som kaffe men är helt koffein och giftfritt. En återförsäljare finns i Sverige.
Äter du broccoli, blomkål el spenat varje dag. Jag håller på med ketoanpassning och är orolig att det påverkar ketos negativt.
Ja jag försöker att äta broccoli, blomkål eller spenat varje dag, ibland blir de också gröna bönor, svamp, lök osv.
Att stryka allt är inget alternativ. Att vara så strikt att man inte gör några avkall alls, någonsin, hämmar en hel del av det sociala livet. Hur mycket av en “kuf” ska man vara egentligen? Hel julen har jag totalt struntat i mitt keto-liv. Och ja, självklart har jag märkt av många hälsoaspekter som blivit sämre på kort tid (trött, “ont” i kroppen, huvudvärk etc), men jag har haft en otroligt skön, avslappnad och lugn jul där jag inte haft ångest, behövt förklara mig, kunnat göra p r e c i s vad som fallit mig in utan att jag behövt planera i förväg etc. Lev livet, men återgå till goda rutiner igen och se till att avkallen inte blir standard.
Heja ångestfri keto!
Så sant, det finns en fördel i det också! 🙂
Trodde du slutat med kaffe! Har du börjat igen? Ok för mig, bara undrar. Själv har jag påbörjat en nedtrappning för att sluta med mitt älskade kaffe. Stötte på två avhandlingar som knöt samman koffein med stela artärer, åtminstone tillfälligt vid konsumtion. Men tänker att jag ju alltid har koffein i blodet. Då jag själv haft problem med kärlbristningar, s.k. dissektioner, som troligen är ärftligt relaterade, så är jag beredd att prova allt. Trodde kaffe var ofarligt, men kanske inte för mig. Har du stött på detta fenomen någon gång? Provar också mer tillskott av C-vitamin, koppar, lysin och prolin (via glutamin). Hittat info om att detta kan stärka kärlväggar. Vet du nåt?
Jag hade ett uppehåll på ett par månader, sen åkte jag till Sverige och ville dricka “svenskt kaffe” och fortsatte därefter. Det där med stela artärer ska jag läsa på om, jag bombar på med c-vitamin och aminosyror men har ju liksom du alltid koffein i blodet.
Tack för svar. Gissar att de flesta inte behöver oroa sig. Det är troligen ärftligt. Vanligtvis får man det en gång och aldrig mer, och de flesta får det aldrig. Men det gör att jag blir extra intresserad av stela artärer förstås, och beredd att pröva det mesta. Ätit LCHF i 7-8 år och äter kokosolja, så de tipsen tycks inte hjälpa. Kanske Omega 3… Här är några länkar. Jag är jätteny på att söka vetenskap på nätet, men håll till godo.
http://hyper.ahajournals.org/content/38/2/227
http://ajcn.nutrition.org/content/81/6/1307.full
http://ajh.oxfordjournals.org/content/18/1/129.abstract
http://www.curezone.org/art/read.asp?ID=58&db=6&C0=77
Tack så jättemycket Mikael!
Vore intressant tankeövning att föreställa sig hur man skulle kunna köra 100 och samtidigt utan att “lida” socialt. Vilka knep ska man då ta till, vad bör man ha med sig i fickan, vilka preps innan man går hemifrån… Btw kör jag ungefär 80-90% moderat-strikt LCHF.
Jag lider inte så mycket socialt på de sättet att jag anpassar mig, jag är helt okej med att vara avvikande för de har jag alltid varit 🙂 Just den aspekten (det sociala) oroar jag mig inte alls för… tror jag i alla fall…
Älskar dina resonemang här! Jag är 100% keto från att ha ätit lchf i ett par år. För mig så var det en depression med känsloätande som var motivationen och det har definitivt hjälpt. Det som är svårt tycker jag är att äta ute, vissa restauranger har inget smör, ingen olivolja och absolut ingen grönsallad (vad steker de i då, hu). Det känns lite begränsande att följa Stephanie Person 100%, känns som att man inte ens kan träna för då höjs blodsockret…hur tänker du där? Jag tänker träna hot yoga på eftermiddagarna för jag svettas aldrig och min lymfa behöver det. Har ej möjlighet på morgonen alltid.
Kör!! Om du tror på det 100%. Ge dig själv en månad och bestäm att det är ok att gå tillbaka efter det. En månad kan du! 🙂
Jag tror att man får ha med sig smör och oljor i små burkar i handväskan, det har alltid steph 🙂
Ja 1 månad borde man ju fixa, så kan man bestämma sig sen!
Förvirrad?. Jag har trott att du kört 100% i flera år?? Fått det intrycket av både din blogg / dina svar till andras kommentarer och av dina böcker. Men om 100 % procent innebär så dom Stephanie P lever så finns det väl knappt någon som lever så extremt ? tror också att 90% är det man kan hålla livet ut. Spännande att följa dig i detta, som i allt annat ?
Nej jag har inte varit i ketos i 7 år i streck, jag har inte skrivit att jag är nykterist och jag har visat bilder på kaffekoppar ganska ofta 🙂
Under 2016 har jag gått ner ca 30kg på strikt lchf kost. Jag har aldrig mått bättre och jag har alltid sett till att få mina belöningar när jag har varit duktig 2-3 månader. Mina belöningar har varit rödvin eller getost. (undviker alla mejeriprodukter utom osaltat smör)
Under 2017 har jag som mål att inte ge mig de belöningar utan köra superstrikt. Dock har jag ett problem med att sluta dricka kaffe. Jag dricker inte mycket alls, 1-2 stora koppar om dagen och jag har lovat mig själv att jag aldrig ska sluta dricka kaffe.
Jag tror att vi människor mår bra av belöningar som inte är så skadliga som tex ost eller alkohol. Där kommer kaffet in. Att få mitt kaffe varje morgon gör att jag kan känna att jag har gett min hjärna en kick.
Fråga: Kan kaffe göra att man inte är i ketos? Kan du länka till din engelska youtube så jag kan börja prenumerera där också 🙂
Kaffe kan definitivt påverka blodsockret så att man får lite dippar, men det går ju absolut att vara i ketos och dricka kaffe samtidigt. Jag har gått in i ketos många gånger med mitt fettkaffe och det funkar ju. Det är inte världens brott att dricka kaffe men det ÄR bättre utan, de bara är så 🙂
Man lever bara en gång.
Njut av några “fusk” per år utan dåligt samvete. 🙂
Jag uppskattar verkligen dina vloggar där du “tänker högt” och man får följa dina resonemang.
Jag tänker mest att det är ditt WHY som får guida dig här. Vill du vara 100% för att det känns mer äkta eller för aTT du tror det finns hälsofördelar? Jag tänker att om man nu ska gå efter våra förfädrar så var väl inte de 100% ketos utan växlade mellan ketos och icke-ketos?
Jag kan också tänka att risken för ätstörningar blir större om man har fallenhet för detta. Om jag utgår från mig själv så tror jag min 5 dagar vattenfasta för 13 månader sen stimulerade gamla hetsätartendenser hos mig. Att ha varit så strikt gör att när jag “får” hoppa av hälsosam kost-tåget verkligen går all in och äter massa skräp. Ett otroligt svart/vitt-kosttänkande som jag funderar på hur jag ska handskas med och min lösning är antagligen att lätta på trycket och tillåta mig mer i min vardag så det inte blir överslag. Jag vet inte om du kan följa mina lösa tankar här men tänker att 100 procent keto kan bli lite för hårt? Ditt morgonkaffe och dina glas rödvin kanske är precis vad du behöver för att kunna hålla dig till 80-90%?
Tack H!
Mitt why är typ att jag verkligen vill testa att göra allting by the book, se vad jag missar. Jag har inga ätstörningstendenser så för mig ser jag “a whole other level of being” typ… eller? Är det bluff och båg kanske? Jag kanske ska hålla mig på 90%, dricka drinkar ibland och leva som folk också… jag kan verkligen inte bestämma mig!
Trot att jag inte har några ätstörningstendenser kan jag också känna igen mig i kommentaren från Helenschki.
Jag tror att du, enligt Paretoeffekten, nått de allra flera fördelarna och du inte kommer märka skillnad på 90% eller 100% keto annat än på psyket, att du känner att du försakar något. Dvs det verkar påverka dig negativt att inte dricka kaffe, håll då kvar kaffet!
Tack Nicole! Ja jag blir lite ledsen utan kaffe, det blir jag faktiskt 🙂
Intressant med Paretoeffekten Nicole! Alltså Martina om du tror du pallar skulle jag kört ett N=1 keto 100% under en begränsad period. Fast jag skulke gissa att du är så himla produktiv just tack vare att du inte är överdrivet noggrann så du blir inte överväldigad av uppgiften OCH jag tror dina 80-90% är många andras 100% och din ribba är hög!
Åh tack H!<3
Hej Martina. Jag känner igen mig i dina tankar. Du kan inte göra en “GW” och vara 100 procent keto i 6 månader och 90 procent keto det andra halvåret? Och sätta det i ett betydligt längre perspektiv. Så när du kört såhär i 2-3 år så kan du nog med större säkerhet säga vilka fördelarna och nackdelarna är med båda och sen välja på nytt. Genom att ha LÅNGA intervaller som du styrt upp på förhand så vet man när man håller sig till sin plan eller inte. Häsloeffekternas för och nackdelar går lättare att se, där frågan kring den känslomässiga biten troligtvis blir den centrala. Värdet av att kunna få njuta av en kaffe om morgonen, eller ett glas rött vin tillsammans med vänner. Vad gör den positiva känslomässiga upplevelsen kontra 100 procent keto (när man i vanliga fall är 90 procent keto där de flesta fördelarna redan är vunna)?? Är det motiverande att gå all in på de tio procent som fattas? Har man en beroendeproblematik så är det 100 procent som måste gälla…men för den som inte har det så vore det ju intressant att ta reda på om “all in” väger upp fördelarna av den sociala och känslomässiga biten som kaffe-o-alkohol-livsnjutaren får dra fördelarna av. Det finns ju troligtvis för- och nackdelar med vilken väg du än väljer. Jag anar att du flaggar för frågan just för att du inte riktigt har svaren än. Kanske en “GW” ger en svar på frågan du ställde; gå all the way eller ej. Men att svaret har du först när du testat tillräckligt länge. För målet måste ju ändå vara att nå bättre hälsa??! (En “GW” är att göra som Leif GW Persson, han är helnykterist i 6 månader och de övriga 6 så tillåter han sig alkohol). Ja det var bara en tanke… Hoppas det kan bidra till att du kommer närmare svaret du söker. Vill passa på och tacka för din blogg, finner den kunskapsbringande, nyanserad och intressant.
Smart!
Jättetack för din kommentar, den gav mig verkligen nått att tänka på! 😀
Väldigt intressant tankesätt! Det här tror jag att jag ska tillämpa, istället för att göra något till 100% all framtid kan man alternera mellan 100/0 och 90/10. Stort tack för tipset!
Hvis du vil se hva det kan gi: Hva med å sette av en forhåndsbestemt tidsperiode på x ant. mnd hvor du går all in, heller enn å “prøve” det en stund.. Det kan straks bli mer utflytende da, og lettere å snakke seg selv bort fra målet underveis.. 😉 Vedr. å “ta en kaffe” med bekjente; man kan da fortsatt gjøre det, men ha feks. te i koppen, istedet for kaffe?
Et spm vedr keo/lchf; ser at endel fraråder keto/lchf hvis man har lavt stoffskifte, da det kan stresse kroppen, og at man gjerne kan spise litt karb for å hjelpe kroppens prosesser, der målet er å normalisere stoffskiftet igjen. Har du noen kunnskap rundt dette?
Tack Lin, det är jättesmart att göra så! 🙂
Ang lavt stoffskifte, så länge man inte svälter så är det ingen stress för kroppen med keto/lchf. Ät frukost, lunch och middag och sov på rätt tider!
Ok 🙂
Det kan ju vara svårt i början att vara strikt till 100%, speciellt eftersom man har sina “brister” i kosten men man kan ju prova. Kanske hittar man något nytt eller annat som funkar?
Därefter kanske resultaten och förändringarna driver en vidare att fortsätta.
Jag har inte provat själv, men jag skulle kunna tänka mig att man har helt annan energi när man tränar eller behöver fokusera och att kroppen ändrar sig ytterligare till en nivå.
Om man inte testar så får man aldrig veta. 🙂
Superkul att du pratar 100% keto!
Jag tänker så här. Att du bor där du bor försvårar förstås, och du behöver ta med det när du ställer krav på dig själv. Men för övrigt, att äta rent, utan mjölkprodukter, alkohol, mjöl, socker är ju ganska belönande. Maten är så god tycker jag, att jag aldrig saknar grädde, vin, socker, om jag får fisk, kött och grönsaker med smör, för det är så gott! 🙂
Jag anser mig äta 100% keto, trots kaffe. Men jag ser inte kaffe som dåligt om man dricker ekologiskt odlat svart kaffe några koppar per dag. Däremot grädde och ost! Jag blir svullen, känner mig seg och går mkt lätt upp i fettvikt när jag lägger till mejerier. Dels för energimängden de har, dels antar jag? av insulinökningen och så för att jag blir svullen och samlar vätska av mejerierna. Så utan dem mår jag toppenbra och kan hålla formen. Nu på bara en vecka utan mejerierna igen, efter julens mejerichock, har jag redan kommit ner i fp och samtidigt känner jag mig piggare, lättare och magen mår bra igen.
Sen tycker inte jag att avsteg några gånger om året spelar roll. Däremot avsteg varje månad eller vecka, med alkohol, ost, socker osv märks ju tydligt på måendet.
Så sant, avsteg varje vecka går förstås inte men några gånger om året… men ja, jag får bestämma mig i veckan och testa en period och se om det fungerar här i Kina 🙂
Hej Martina!
Vill bara börja att tacka för all inspiration du ger gällande hälsa!
Jag har en liten fundering som jag skulle bli jätte glad om du kunde svara på!
Tror du att man kan leva efter “90% regeln” även om man är sockerkänslig?
God fortsättning!
Med vänlig hälsning,
Sofia
Jag vet inte faktiskt, det beror nog på hur sockerkänslig eller beroende man är… om man hamnar i hetsätningsorgier så att man behöver sjukskriva sig från jobbet så nej. Då behöver man nog vara 100%
Jag tror på 90/10! Sätter man målet 100% har man liksom ingen chans om omständigheterna gör det omöjligt för en att uppnå 100%. Så tänker iaf jag!
Tack för dina inspirerande inlägg om flexibilitet. Brottades som ung och brygga var inga problem. Testa igår och jag kommer upp och ner i brygga fortfarande men orkar inte stå någon länge stund. Ytterligare ett mål kom på min lista. Ska kunna stå 2 minuter i brygga igen 🙂