När jag surfar runt i olika kosttrådar på facebook och diverse forum, så är det väldigt mycket bekymmer hos vissa kring vad man “får” äta och inte. Inte nog med det är det också en del pekpinnar kring folks matval och det fick mig att fundera över vad som är viktigast egentligen. Strävan efter att vara perfekt; “perfekt keto”, “perfekt vegan”, “perfekt fitness, clean living, home made…” eller vad man nu håller på med, det är ju extremt stressande!
Jag som käkar högfettkost till exempel, jag tycker ju att det är himla trevligt att vara i ketos. Det betyder inte att jag är i ketos jämt och ständigt, för det kan jag inte. Viktigast för mig är att det fungerar, att min vardag fungerar, hellre än att den är perfekt. Jag orkar helt enkelt inte göra allting rätt alltid. Man får göra det bästa man kan, så ofta det går och sen skita i resten. Det är så jag resonerar i alla fall, och visst – inte optimal, men å andra sidan inte särskilt stressande heller. Stress är bannlyst i mitt liv, jag prioriterar att må bra hela tiden.
Här sitter jag och min man och pillar ut pastan och annat skräp ur IKEA-mat på IKEA. Vissa personer jag känner skulle inte sätta sin fot i IKEA-resturangen – laxen är ju odlat i Norge (giftlax), kycklingen är lokal (Kina) köttbullarna innehåller antagligen gluten… aj aj! och det här är ändå ett fräscht alternativ här i Kina, delad förstaplats med Subway salladen skulle jag säga (i kategorin billigt, “keto” och “clean”)
JAG TÄNKER PÅ DET SOM ETT BANKKONTO
Som jag förklarade i mitt inlägg om att vi alla behöver olika mycket “detox”, på grund av olika ålder, kön, mediciner, hälsonivå och träningsnivå. Jag bor i Kina till exempel, så jag ligger lite på minus när det kommer till luften och vattnet. Jag kan inte gå ut och jogga till exempel, och jag får preparera mitt dricksvatten för att kunna dricka det. Då behöver jag inte dra på mig ytterligare minus genom att äta mat friterad i “gutter oil” eller dricka kinesisk alkohol, men samtidigt behöver min vardag fungera. Det blir lite pest eller kolera-tänk, vad är lite mindre dåligt? Är IKEAS giftlax bättre än MSG-marinerat hormonkött? Är ekologiska kidneybönor bättre än lokalodlad fisk?
Nånstans på vägen gör man ju fel val ibland, men olika personer tål olika mycket. För mig som är känslig får jag ganska snabb feedback av min kropp. Mår jag bra – då kör jag på de, även om det inte är det bästa för att någonstans måste det fungera också, annars blir man knäpp!
Här i Kina har jag verkligen lärt mig att kompromissa haha! Det har varit väldigt upplysande för mina insikter kring kost och hälsa! 🙂
P.S. Gillar kläderna du har på dig, både i profilbilden och i inlägget. 🙂
Tack! 😀 Va glad jag blir!
Det gör jag också! Speciellt tröjan du har på dig i den nya profilbilden, du passar jättebra i den gröna färgen! 🙂
Skitsnygg bild i övrigt också.
Sen är det ju så viktigt att förmedla att vi alla är väldigt komplexa människor, och att det inte finns någon anledning till att piska in folk i led för vad som är rätt eller fel. Vi gör alla misstag och avsteg. Om vi alla kunde enas utifrån detta och helt enkelt förlåta varandras tillkortakommanden så skulle vi alla ha det lite bättre.
Vet du något om konjugerad linolsyra som kosttillskott? Köpte något paket pga lät spännande (och kostade två kronor när jag köpte annat pga kort datum), stod att det ska hjälpa vid viktnedgång. Men det kanske inte ens är något man bör äta? Cla80 heter det.
Tack på förhand om du orkar svara! Och klokt inlägg, hela livet är ju egentligen som en balansgång eller bankkonto.
Jag har läst om cla80, det kanske funkar vem vet. Jag hade inte satsat pengar på det i alla fall 😉
Haha, tur att jag inte la pengar på det då. Låter ju iaf inte skadligt, värt ett försök!
Kram
Håller helt med. Man ska inte vränga sig ut å in för att försöka få allt 100% rätt, och sen slå på sig själv för att det inte fungerar.
När jag började äta en ketogen kost så satte jag upp höga krav på att jag skulle äta 100% perfekt hela tiden. Det slutade med att jag från att ha haft en helt fungerade kropp och mått bra, blev oftare sjuk och mådde sämre och sämre. Jag hade SÅ mycket stress och den gjorde mig sjuk. Ett väldigt bra exempel på att fungerande är viktigare än perfekt 😛
Jag finner ditt resonemang väldigt sunt. Stressen och hetsen som skapas om man inte är perfekt i sitt paleo, clean eating, lchf, keto o.s.v. är ju faktiskt den där lilla tuvan som kan stjälpa ett stort lass. Med andra ord – den stressen som skapas av “perfekttänket” kan ju faktiskt bli det som hindrar dig från att nå din målvikt, målkroppsform eller annat. Jag höll på att fastna i det där “perfekttänket” och det var verkligen inte positivt. Allt jag åt fel utlöste en oändlig stress hos mig. Tills jag för ett tag sedan la allt åt sidan för att försöka landa i ett sunt holistiskt tänk om mig själv och kring mig själv. Så … just därför är det roligt att läsa dina inlägg som följer samma linje av tänk så som jag har. Och – ännu roligare blir det då man läser kommentarerna och se att ännu fler försöker resonera på detta sätt … 🙂
Jag började med ganska strikt LCHF för några år sedan, men har mer och mer gått över till att lyssna på kroppen och äta det som jag mår bra av. Jag mår inte bra av för mycket fett, och jag kan äta vissa kolhydrater utan att få sockersug medan andra får jag akta mig mer för. Även om jag väljer att äta sushi ibland bara för att jag blir så sugen 🙂 Men då är det ett medvetet val och jag vet också att sötsuget kommer som ett brev på posten och får då hantera det.
Har man inte lagat maten själv får man göra så bra val man kan vid varje tillfälle, och inte skuldbelägga sig eller bli stressad om det inte blir precis som man tänkt. Då blir ju kosten ett olidligt ok!
Jag vill äta för att leva, inte leva för att äta 🙂 (Även om god mat och dryck är en riktig guldkant på tillvaron)
Jag gillar verkligen vart det här är på väg, regler blir lite mera riktlinjer, grupperna blandade och fokus mera på stressfri hälsa – oavsett hur man äter.
Jag tror på de! 🙂
Så skönt att höra att du resonerar som du gör. Det blir helt enkelt för besvärligt att äta utanför sitt eget kök om allt måste vara perfekt precis hela tiden. Och definitivt om man reser till andra länder/världsdelar där man får välja det bästa alternativet.
På Facebook verkar ju folk nästan rädda för en fisk som legat bredvid en brödlimpa:)
Haha! Kul med alla mattallrikar! Så där äter jag varje dag, eftersom jag har så mkt kål och andra grönsaker till köttet och fettet som behöver jag två tallrikar.
Allt du skriver här stämmer för mig med. Jag tycker jag fått så enorma hälsovinster av de stora förändringarna ta bort kolhydrater som spannmål + socker samt de mesta av mjölkprodukter samt industrimat. Så små grjerna är mer sådant jag pillar med i olika peioder på olika sätt för att optimera och undersöka hur det kan ge ännu bättre effekt. 🙂