När du tränar, styrketräning eller konditionsträning ökar mängden mitokondrier i dina celler. Mitokondrierna är ett litet kraftverk i cellen som producerar energi. Ju fler mitokondrier, ju mer energi.
Mer mitokondrier och energi gör att du blir piggare och får högre energiförbränning vilket i sin tur leder till att det blir lättare att hålla vikten även om du inte är så noga med hur du äter.
Detta är otroligt underskattat, speciellt hos tjejer som ibland kan vara lite anti mot muskelbyggande. Men tänk såhär, tänk att väga 60 kg och ha en fettprocent på 25% eller att väga samma men att ha en fettprocent på 15% – det gör otroligt mycket i fråga om förbränning!
Det senare exemplet kommer att kunna äta mycket mer utan att öka i vikt, och dessutom se ut att väga flera kilo mindre på grund av att muskler upptar mindre plats än fett!
Vad är mitokondrier?
Mitokondrier finns inte i alla celler utan mest i cellerna som bygger upp hjärtat, lungorna, levern och musklerna. Mitokondrierna har en nyckelroll i det mänskliga åldrandet och genom att öka mängden mitokondrier kan du leva längre, bränna mer fett och bli piggare!
Vad är en mitokondrie? En liten organell inuti cellen där energi skapas! All mat vi äter bryts ned i magen och går via blodet ut i cellerna. Via olika processer görs makronutrienterna (kolhydrater, fett och protein) om till mindre beståndsdelar.
Via betaoxidationen görs tex fett om till acetyl Co-A och via glykolysen görs kolhydrater om till puryvat. Dessa deltar sedan i mitokondriens citronsyracykel som producerar GTP, NADH & FADH2 vilka är högenergimolekyler som musklerna kan utvinna energi ur!
Citronsyracykeln – nyckeln till hög fettförbränning
Citronsyracykeln är en väldigt energikrävande process och ju mer mitokondrier man har, ju mer energi förbränner man bara genom att existera. Om man vill skaffa sig en hög energiförbränning bör man alltså se till att ha många mitokondrier.
Det är också vetenskapligt bevisat att mängden mitokondrier minskar med åldrande, och att människor som lyckas upprätthålla en hög mitokondrienivå lever längre!
Eftersom mitokondrierna finns i de celler som bygger upp hjärtat, levern, lungorna och musklerna kan man träna dessa och därmed öka mitokondrieproduktionen.
Se till att flåsa ordentligt, men inte genom segdragen “chronic cardio” utan tabata-intervaller eller HIIT (högintensiv intervallträning) samt tung styrketräning.
Mer muskler ger mer mitokondrier vilket ökar förbränningen ordentligt.
Ett roligt boktips för den intresserade är “Sex, Power, Suicide” som handlar just om mitokondrierna. Jag tror att det kan vara världens coolaste cellbiologibok!
Stig Bengmark är ju poppis nu för tiden har jag förstått. Själv är jag inte så insatt ännu, men skulle tycka det vore kul om du ville göra ett inlägg där du skriver dina tankar kring hans “12 budord” 🙂
(kan inte klistra in länken, men enkelt att googla om du finner intresse)
Håller med i stora drag, men Bengan är ju inte keto och det kräver jag inte av honom heller 😛
Hej,
Har precis hittat din blogg och är nyfiken på din bok “Hormonsmart mat och effektiv träning”.
Jag har ca 25kg övervikt och har varit överviktig nästan hela mitt liv. Provat på många dieter utan att lyckas hålla vikten nere.
Jag tränar just nu inför att göra min första halvmara nästa år och för att gå ner alla kilona enligt ovan. Så just nu spenderar jag mycket tid på gymmet. Mycket muskelträning och mycket löpning på bandet. Sedan jag börjat träna har dock min mage visat tecken på att inte vara kompis med gluten.
Så mina frågor till dig är:
*Fungerar boken om jag tränar mycket?
*Är den kompatibel med någon som kommer att minimera gluten?
Mvh
Caroline
Boken är till för dig som tränar mycket! och den går i princip ut på att INTE äta gluten! Jag tror det är en perfect match 🙂
Låter toppen!
Nu har jag bara skummat igenom din blogg men hur många ggr per dag bör jag äta och hur många timmars mellanrum bör jag ha?
Allt står i boken jag lovar, du får välja ett protokoll som passar dig och dina mål 🙂
Apropå mitokondrier. Har du några synpunkter på Thomas Seyfrieds teori (?) om att cancer egentligen är en mitokondriell sjukdom?
Ja det är en mitokondriell sjukdom 🙂 Allt verkar peka på det!
Skulle du inte kunna skriva ett inlägg om det? Det är ju rätt avancerat men sååå intressant (och hoppingivande).
Skrivit massor om det i min kommande bok som släpps nästa år, men kanske kan göra ett inlägg också 🙂
Bra artikel. Har du sett denna avhandling, som jag tycker är relevant på temat?
http://www.mynewsdesk.com/se/gih/pressreleases/laaga-kolhydratnivaaer-i-muskulaturen-foerstaerker-traeningseffekten-1098142
Jag blandar HIIT, styrketräning och distansträning på fettförbränningsnivå (<70%). Från den länkade avhandlingen har jag slutit mig till att man inte behöver en klassisk "long slow distance" om man redan är tom på glykogen när man börjar distanspasset, för att få motsvarande mitokondrietillväxt i musklerna.
Intressant – “may the force be with you!”
https://www.sciencealert.com/a-neuroscientist-just-tricked-4-journals-into-accepting-a-fake-paper-on-midi-chlorians
Mer seriöst – du nämnde tre makronutrienter – men den fjärde då, alkohol? Hur påverkar denna existensen av våra mitokondrier?
Haha “The fourth macro” kommenterar jag icke!
Jätteintressant inlägg! 🙂 med tanke på att många kvinnor verkar vara rädda för att bygga muskler så tycker jag att det är jättebra att du tar upp ämnet om muskelträning för kvinnor! 🙂
Vilket intressant inlägg! ? Jag lär mig något varje gång jag kikar in här. Häromdagen satt jag och sträckläste ditt arkiv. Kunde inte sluta. Jag blev ju lite sur i det första inlägget (två var det förresten??) jag läste men har fortsatt för jag vill ju lära mig mer. Du gör ett bra jobb!
Varför blir du så sur på mig Hanna? Berätta gärna så kan jag uttrycka mig bättre 🙂
Det var det med hur man tar blodsocker. Jag tyckte inte att jag fick något bra svar. Sedan var det inlägget som handlade om clean eating och att det är en kvinnofälla. Känslan jag fick var ett sluldbeläggande av de som äter annorlunda än du. Men det är bara dom inläggen och spelar egentligen ingen roll längre. ?
Okidoki, jag kommer säkert att skriva något mer som upprör men antagligen inte en på ett tag 😛
Haha, säkert! 😛 Man kan ju inte hålla med om allt. 😀
Har beställt boken och passade samtidigt på att beställa Hormonbibeln 2.0
Hej Martina , tack för bra inlägg.
Jag kör mejerifri Lchf sedan 1 vecka tillbaka. Det som har hänt är att min mage svullnar enormt efter varje måltid. Lös i magen vid toalettbesöken och krampaktiga smärtor till och från. Vad kan detta bero på? Vad kan jag möjligtvis göra för fel?
Vore Såå tacksam för svar och din reflektion.
Med vänlig hälsning, Sabina
Vad äter du i stället för mejerier? Vad har du lagt till som du inte åt innan?
Kokosmjölk och Kokosgrädde som jag typ äter varje dag nu.
Okej du är antagligen intolerant mot kokos i så fall, inte helt ovanligt. Kan också vara äggallergi.
Åh kommer ihåg som tonåring hur häftigt det lät med mitokondrier, kroppens/cellens egna energiverk.
Vet man hur lång tid det tar att öka antalet mitokondrier? Kan man se om det har ökat efter tex en månads träning? Påverkar det att träna styrketräning och kondition varje dag eller några ggr per vecka?
Ju mer man tränar och bygger ju mer mitokondrier, man kan mäta och se men inte så enkelt.
Jag tänkte just på en sak om att bygga muskler. Jag har hört, för att bygga muskler så behöver man äta mycket så att det finns energi till att bygga. Man ska vara villig att gå upp några extra kilo så att kroppen hela tiden har energi att ta av. Typ bulka. När jag nu lagt om kosten så har ju jag gått ner mycket i vikt. Kan jag bygga muskler fast jag är smal? jag tränar styrka och vill bygga muskler behöver jag äta mer för att kunna växa? Alltså, behöver jag ha en högre fettprocent i kroppen för att kunna växa eller växer jag ändå? Hoppas att du förstår hur jag menar. 🙂
Du behöver inte ha högre fettprocent eller gå upp för att bygga, det viktigaste är att du har energi till träningen så att du kan träna bra.