Bli smalare med fler mitokondrier!

När du tränar, styrketräning eller konditionsträning ökar mängden mitokondrier i dina celler. Mitokondrierna är ett litet kraftverk i cellen som producerar energi. Ju fler mitokondrier, ju mer energi. 


Mer mitokondrier och energi gör att du blir piggare och får högre energiförbränning vilket i sin tur leder till att det blir lättare att hålla vikten även om du inte är så noga med hur du äter.

Detta är otroligt underskattat, speciellt hos tjejer som ibland kan vara lite anti mot muskelbyggande. Men tänk såhär, tänk att väga 60 kg och ha en fettprocent på 25% eller att väga samma men att ha en fettprocent på 15% – det gör otroligt mycket i fråga om förbränning!

mitokondrier

Det senare exemplet kommer att kunna äta mycket mer utan att öka i vikt, och dessutom se ut att väga flera kilo mindre på grund av att muskler upptar mindre plats än fett!

Vad är mitokondrier?

mitokondrie

Mitokondrier finns inte i alla celler utan mest i cellerna som bygger upp hjärtat, lungorna, levern och musklerna. Mitokondrierna har en nyckelroll i det mänskliga åldrandet och genom att öka mängden mitokondrier kan du leva längre, bränna mer fett och bli piggare!

Vad är en mitokondrie? En liten organell inuti cellen där energi skapas! All mat vi äter bryts ned i magen och går via blodet ut i cellerna. Via olika processer görs makronutrienterna (kolhydrater, fett och protein) om till mindre beståndsdelar.

Via betaoxidationen görs tex fett om till acetyl Co-A och via glykolysen görs kolhydrater om till puryvat. Dessa deltar sedan i mitokondriens citronsyracykel som producerar GTP, NADH & FADH2 vilka är högenergimolekyler som musklerna kan utvinna energi ur!

citronsyracykeln

Citronsyracykeln – nyckeln till hög fettförbränning

Citronsyracykeln är en väldigt energikrävande process och ju mer mitokondrier man har, ju mer energi förbränner man bara genom att existera. Om man vill skaffa sig en hög energiförbränning bör man alltså se till att ha många mitokondrier.

Det är också vetenskapligt bevisat att mängden mitokondrier minskar med åldrande, och att människor som lyckas upprätthålla en hög mitokondrienivå lever längre!


Eftersom mitokondrierna finns i de celler som bygger upp hjärtat, levern, lungorna och musklerna kan man träna dessa och därmed öka mitokondrieproduktionen.

Se till att flåsa ordentligt, men inte genom segdragen “chronic cardio” utan tabata-intervaller eller HIIT (högintensiv intervallträning) samt tung styrketräning.

Mer muskler ger mer mitokondrier vilket ökar förbränningen ordentligt. 

Ett roligt boktips för den intresserade är  “Sex, Power, Suicide”  som handlar just om mitokondrierna. Jag tror att det kan vara världens coolaste cellbiologibok!

28 thoughts on “Bli smalare med fler mitokondrier!

 1. Jag tänkte just på en sak om att bygga muskler. Jag har hört, för att bygga muskler så behöver man äta mycket så att det finns energi till att bygga. Man ska vara villig att gå upp några extra kilo så att kroppen hela tiden har energi att ta av. Typ bulka. När jag nu lagt om kosten så har ju jag gått ner mycket i vikt. Kan jag bygga muskler fast jag är smal? jag tränar styrka och vill bygga muskler behöver jag äta mer för att kunna växa? Alltså, behöver jag ha en högre fettprocent i kroppen för att kunna växa eller växer jag ändå? Hoppas att du förstår hur jag menar. 🙂

  • Du behöver inte ha högre fettprocent eller gå upp för att bygga, det viktigaste är att du har energi till träningen så att du kan träna bra.

 2. Åh kommer ihåg som tonåring hur häftigt det lät med mitokondrier, kroppens/cellens egna energiverk.
  Vet man hur lång tid det tar att öka antalet mitokondrier? Kan man se om det har ökat efter tex en månads träning? Påverkar det att träna styrketräning och kondition varje dag eller några ggr per vecka?

 3. Hej Martina , tack för bra inlägg.

  Jag kör mejerifri Lchf sedan 1 vecka tillbaka. Det som har hänt är att min mage svullnar enormt efter varje måltid. Lös i magen vid toalettbesöken och krampaktiga smärtor till och från. Vad kan detta bero på? Vad kan jag möjligtvis göra för fel?

  Vore Såå tacksam för svar och din reflektion.

  Med vänlig hälsning, Sabina

 4. Vilket intressant inlägg! 👍 Jag lär mig något varje gång jag kikar in här. Häromdagen satt jag och sträckläste ditt arkiv. Kunde inte sluta. Jag blev ju lite sur i det första inlägget (två var det förresten🙈🙈) jag läste men har fortsatt för jag vill ju lära mig mer. Du gör ett bra jobb!

   • Det var det med hur man tar blodsocker. Jag tyckte inte att jag fick något bra svar. Sedan var det inlägget som handlade om clean eating och att det är en kvinnofälla. Känslan jag fick var ett sluldbeläggande av de som äter annorlunda än du. Men det är bara dom inläggen och spelar egentligen ingen roll längre. 😊

 5. Jätteintressant inlägg! 🙂 med tanke på att många kvinnor verkar vara rädda för att bygga muskler så tycker jag att det är jättebra att du tar upp ämnet om muskelträning för kvinnor! 🙂

 6. Bra artikel. Har du sett denna avhandling, som jag tycker är relevant på temat?
  http://www.mynewsdesk.com/se/gih/pressreleases/laaga-kolhydratnivaaer-i-muskulaturen-foerstaerker-traeningseffekten-1098142
  Jag blandar HIIT, styrketräning och distansträning på fettförbränningsnivå (<70%). Från den länkade avhandlingen har jag slutit mig till att man inte behöver en klassisk "long slow distance" om man redan är tom på glykogen när man börjar distanspasset, för att få motsvarande mitokondrietillväxt i musklerna.

 7. Apropå mitokondrier. Har du några synpunkter på Thomas Seyfrieds teori (?) om att cancer egentligen är en mitokondriell sjukdom?

 8. Hej,
  Har precis hittat din blogg och är nyfiken på din bok “Hormonsmart mat och effektiv träning”.
  Jag har ca 25kg övervikt och har varit överviktig nästan hela mitt liv. Provat på många dieter utan att lyckas hålla vikten nere.
  Jag tränar just nu inför att göra min första halvmara nästa år och för att gå ner alla kilona enligt ovan. Så just nu spenderar jag mycket tid på gymmet. Mycket muskelträning och mycket löpning på bandet. Sedan jag börjat träna har dock min mage visat tecken på att inte vara kompis med gluten.
  Så mina frågor till dig är:
  *Fungerar boken om jag tränar mycket?
  *Är den kompatibel med någon som kommer att minimera gluten?

  Mvh
  Caroline

 9. Stig Bengmark är ju poppis nu för tiden har jag förstått. Själv är jag inte så insatt ännu, men skulle tycka det vore kul om du ville göra ett inlägg där du skriver dina tankar kring hans “12 budord” 🙂
  (kan inte klistra in länken, men enkelt att googla om du finner intresse)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.