Ursäkta att det har varit lite skralt med inlägg den senaste tiden men här kommer i alla fall ett nytt avsnitt av podden! Jag läser en krävande kurs och är mitt uppe i mitt kostexperiment (PKD) men en uppdatering kring det kommer alldeles strax. I kursen skrev jag en uppsats om Alzheimers och insulinresistens (som jag utvecklade till en review-artikel) och den fick sedan utgöra basen för det här poddavsnittet. Om du vill läsa hela artikeln finns den här!
Om avsnittet: tittar man med metabolism-glasögonen (som jag ofta gör) så hittar man insulinresistens och andra metabola faktorer (till exempel fettlever) bakom sjukdomar i nervsystemet. Det finns även en koppling mellan långvarig depression, insulinresistens och senare utveckling av Alzheimers. Det är intressant för när forskare tittat i stora patientarkiv har de sett en skrämmande korrelation mellan människor som hämtat ut antidepp på apoteket och som sedan fått diagnosen (eller dött i) Alzheimers sjukdom! Ytterligare en sådan korrelation har setts mellan patienter med diabetes typ 2 + MDD (major depressive disorder) där en otroligt stor andel senare blev dementa.
Jag pratar också om depressions- och friskfaktorer och lite allmänt om psykisk hälsa. Nästa avsnitt kommer att handla om mitt carnivore-experiment och för er som inte gillar att lyssna kommer det som vanligt ut ett utförligt inlägg om det i text också 🙂
Den som har diabetes typ 2 löper ökad risk att utveckla en demenssjukdom det är känt sedan tidigare. Nu visar en ny studie att det framför allt gäller en dåligt kontrollerad diabetes.
Abigail Dove som är doktorand vid Aging Research Center Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet menar att personer med högre nivåer av CRP hade en snabbare progress i sin kognitiva svikt. Inflammation verkar spela en roll i det här sammanhanget
https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.12482
Genen bakom fettlever identifierad
“I försök med möss kunde Carl Herdenberg och forskargruppen också se att möss som saknade genen LRIG3 var skyddade mot fettlever, dessutom utan att man kunde se någon ökning av andra sjukdomar. Det ger hopp om att man skulle kunna ta fram läkemedel som är riktat mot LRIG3 för att behandla fettlever, med liten risk för biverkningar.”(forskning.se)
http://umu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1587443/FULLTEXT01.pdf
Intressant koppling
http://dx.doi.org/10.1002/alz.12462
Inte förvånad!
Hur vet man om man är i insulinresistent?
Bukfetma är det tydligaste tecknet, minst 10kg på magen. Du är det inte 😉
Efter att ha själv levt på ketogen kost i ett par år plus carnivore och även PKD i slutet och haft dramatiska försämringar i hälsan så har jag gjort en tvärvändning och kör på motsatt istället.😄 Att återställa kroppens förmåga att hantera glukos genom en växtbaserad lågfettskost. Jag äter nu ca 500 g kolhydrater/dag och har ett jättefint blodsocker. Efter frukosten hade jag 4.2 tex. Brukar aldrig vara över 6 ens, tom efter stora mål med massor med kolhydrater. Jag äter inte mkt spannmål utan kolhydrater från frukt och grönt i mängd. Min pappa har Alzheimers tyvärr och jag läste Dr Mary Newports bok om Alzheimers och ketogen kost plus kokos och MCT-olja under min egen keto-tid. Mamma och pappa vägrade ändra kosten dock. De provade byta ut litet av fettet i sin kost till kokos, men det var så långt de sträckte sig. Men ingen idé att vräka på med fett samtidigt som kolhydrater dock. Det är ju det värsta man kan göra för metabol hälsa. De är dock inte heller intresserade att ändra kosten till det jag håller på med, men jag ska försöka med ett ketonsalt till pappa iaf. Dock är det ju ingen bot, bara en omväg att få in energi till en redan skadad hjärna. Har du sett att Dr Dean Ornish har en studie på Alzheimers och whole foods hclf (highcarblowfat) kost som borde vara klar snart? Att det visar lovande tecken på att tom reversera Alzheimers, något man tidigare trodde var omöjligt. Jag har sett fall där personer som inte ens kommit ihåg sina barns namn har återfått såpass mycket av sin mentala kapacitet att de känner igen sina barn igen, och detta på en whole foods högkolhydratskost. Jag vet att detta även händer med ketogen kost och/eller ketontillskott. Dock är det i dessa fall mer fråga om att man kringgår glukosmetabolismen och inte att man helar något, som verkar vara fallet med den föregående nämda approachen. Det ska bli intressant att se vad de kom fram till när denna studie är klar. Tydligen görs en dokumentär parallellt med studien, där de följer vissa (el alla?) av deltagarna under tiden.
Jag vet ju hur mkt du gillar den ketogena kosten så jag vet inte hur öppen du är för att whole foods högkolhydratskost kan ha terapeutiska effekter. (Självklart i kombination med lågfett, annars är det ju helt katastrofalt.) Men jag vet ju hur intresserad du är av allt kostrelaterat och du verkar ju ha ett öppet sinnelag dessutom så jag tänkte att jag skriver iaf detta här.😄🌼
Jag dömer inte ut någonting, särskilt inte för någon annan. För egen del går jag ju på vad som ger mig bäst effekter, och det varierar över tid. Är inte samma hela tiden, och jag måste förändra och förnya. Nya insikter hela tiden, och med PKD får jag än mer pusselbitar. Så fort tarmen är läkt får jag äta carbs om jag vill… men vill jag? Troligen inte, men CKD är najs! Ja CKD, inte PKD 🙂
Är det fett och kolhydrater i samma måltid eller generellt som inte ska blandas? Tänker på Anna Halléns kostupplägg, hon varvar ju makronitrienter i sitt upplägg fördelat i olika måltider. Blir nyfiken på på vilket sätt det är dåligt att blanda fett och kolhydrater, är det bara i samma måltid eller generellt?
Jag undrar också!
Jag vet inte vad Cammi pratar om här.
Väldigt bra! Ett litet tillägg är att många mediciner innehåller tex aluminium som lätt lagras o skadar hjärna mm. Så tips för dem som tar mediciner: kolla innehållsförteckningen o googla varje enskilt ämne så du vet vad du lr de dina får i er. Har medicinen hjälpt dig sök även på naturliga alternativ genom att jämföra molekyler.
Se gärna även fantastiske Dr Chris Exley som forskat kring aluminium i 30år o sett samband med en del mediciner o toxiska nivåer av aluminium i hjärnan hos personer med autism, altzeimers mfl.
Det är dax för nya mediciner som inte skadar. Själv tror jag mycket på frekvensmedicin framöver.
… och alu finns i de flesta vaccin och injektionsvätskor men under annat namn
Du är SÅ bra. Jag fullkomligt älskar när du “dyker ner” och förklarar olika tillstånd osv, samtidigt som du ger tydliga exempel som det går att relatera till. Information på alla nivåer, precis vad en informationstönt som jag gillar 😁
TACK!
Ren lyx att få ta del av allt detta!
Så bra