Biohacking och Blödningar/Mensvärk

MensvärkLåt oss fortsätta med arvssynden, jag menar menscykeln eftersom det är så viktigt och finns så många som har allvarliga obalanser här. Jag skriver arvssynden skämtsamt för att många förespråkare av hormonella preventivmedel tycker att det är mer naturligt att försätta unga tjejer i ett konstgjort klimakterium än att ha normal mens varje månad. Mensen ses fortfarande som smutsig, dålig och syndig även om vi tack och lov börjar se ett skifte här.


Biohacking och Blödningar/Mensvärk

Som en smart läsare kommenterade i förra inlägget är biohacking-världen väldigt mansdominerad vilket gör att väldigt många tips inte alls tar hänsyn till våra cykler eller vår biologi. De mesta i världen är skapat av män för män, och det får man komma ihåg tycker jag. Vissa grejer är unisex men inte allt.

Vad är mensvärk?

Prostaglandiner är ett hormonliknande ämne som sätter igång själva menstruationen genom att verka sammandragande på glatt muskulatur. Den gör alltså att livmoderslemhinnan stöts ut vid mensen och driver mekanismer kopplade till inflammation.


Ja du gissade helt rätt – ju mer inflammation ju mer smärta! 


NSAID-preparat samt värktabletter med asetylsalicylsyra hindrar prostaglandinerna och därför funkar det bäst på mensvärk. Andra sätt att minska smärta är såklart att minska inflammation och det är förstås inte så enkelt men vi har ju några punkter att gå på…

 • Minska inflammatorisk mat (glukossirap, härdade fetter, hydrolyserat vete, majsstärkelse, stora mängder socker osv)
 • Minska mjölk, yoghurt, kvarg, vassle, kasein
 • Minska bröd, kakor, kex, bullar
 • Ersätt snacks och fika med fullvärdiga mål
 • Djupandas

Detta var några basic saker som gör stor skillnad, sen kan man ju gå härifrån och hela vägen till medicinsk ketos om man vill det, men jag förstår att alla inte vill det.


Hur ont är för ont?

Att ha så ont att man spyr eller får ställa in hela dagen är tecken på att något inte är som det ska vara. Troliga orsaker är endometrios, myom eller inflammation i en äggledare eller i livmodern. Endometrios betyder att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern, och det är ganska vanligt även om långt ifrån alla har symptom. Problemet med detta är att det ofta orsakar smärtsamma inflammationer. Endometrios misstas ofta för IBS för att man kan få ont i nedre delen av magen, och uppleva en koppling mellan vad man äter och att få mer eller mindre ont.

 

Här nedan är några vanliga symptom listade. Har du flera av dessa, kan du ha endometrios:

 • extrema menssmärtor och riklig mens
 • smärtor även vid ägglossning
 • smärtor vid sex
 • ofta kissnödig eller svider vid sex
 • IBS-symptom med diarré och förstoppning
 • blod i urin eller avföring i samband med mensen
 • sjukdomskänsla, illamående och ibland feber under mensen
 • svårt att bli gravid

Det jag vet fungerar mot endometrios (utöver antiinflammatorisk kost) är p-stav och minipiller som tar bort alla blödningar eller reducerar dem.

Myom kan ge värk och rikliga blödningar

Myom är egentligen en godartad tumör av muskelceller och bindväv som är ofarlig men obehaglig. Den reagerar på östrogen så om man är östrogendominant får man ofta mer problem med mer blödningar. Vid graviditet är det vanligare att man behöver kejsarsnitt om man har myom för att barnet lägger sig i sätesläge, och det är ofta så myomet upptäcks.

Behandlingsform här är operation eller gestagenbaserade preventivmedel som vid endometrios. Myomet kan försvinna av sig själv vid stora livsstilsförändringar.


Implementera strategier för att hitta lösningar


Så hur går man tillväga rent praktiskt om man misstänker att man har en onormal mens med för mycket smärta eller för dramatiska blödningar?

Det finns inga regler här så jag berättar utifrån mitt perspektiv, hur jag själv hade gjort. Eftersom det här är ett biologiskt/mekaniskt problem hade jag hoppat rakt på experthjälpen och bokat tid hos en privat gynekolog. Före besöket hade jag skrivit ned alla mina symptom och föreslagna lösningar för att ligga före gynekologen vid mötet. Om jag vet vad han eller hon kommer att säga, kan jag styra utkomsten själv.

Vad vill jag ha? Medicin? Operation? Ultraljudsundersökning? I vilken ordning? Det här hade jag bestämt FÖRE mötet. 


Man får alltid vara beredd på att läkaren säger något i stil med att “jag tror den här lösningen är bäst för dig” och så är det en lösning man inte ville ha. Då måste man säga; “nej den lösningen känner jag väl till och den är jag inte intresserad av på grund av XYZ” så att diskussionen blir underbyggd från båda hållen. 

Oavsett lösning hade jag också kombinerat det med en livsstil jag tror på (i mitt fall ketogen kost + hård träning)


Läkare som inte respekterar kvinnor

Jag måste bara flika in en viktig sak när det gäller att gå till gynekolog/läkare för kvinnoproblem och det är att man KAN råka ut för kränkning, inte att man ska räkna med det men att det KAN hända. Det har hänt mig och jag tackar mitt hetsiga temperament för att jag inte låter mig bli kränkt. Jag besökte en läkare för längesedan i ett helt annat ärende och läkaren berättade för mig att alla mina problem berodde på att jag inte hade barn. “Hur gammal är du och har du barn?” Var för övrigt det första han frågade, sen när jag svarade att jag var 27 år och inte hade barn kom en lång föreläsning om hur barn löser världens alla problem för kvinnor. Att kvinnor är skapade för att föda barn, att det är vårt syfte i livet och uppfyller vi det syftet så går allting som på en dans sedan, så jag borde bara skaffa barn med en gång och get over myself.

Jag lyssnade några minuter i chock innan jag återfick fattningen och exploderade i ett raseriutbrott. Det är kanske inte ett av mina stoltaste ögonblick men läkaren fick i alla fall veta var gränsen går och att den var passerad. 

Jag berättar det här för att det är många kvinnor som känner sig överkörda eller kränkta hos läkaren och får mediciner eller undersökningar som inte efterfrågas, så tänk på det nästa gång du ska till gynekologen till exempel så att du har din egen agenda med besöket.  Bonus: Läsarkommentar om ketos och PMS

76 thoughts on “Biohacking och Blödningar/Mensvärk

   • Såg att du ändrade till Ipren, vilket mycket riktigt är ett nsaid preparat, men den innehåller ibuprofen, inte acetylsalicylsyra (eller har jag fått något om bakfoten?). Acetylsalicylsyra finns i t ex bamyl, Treo och magnecyl.
    Annars ett mycket bra inlägg 👍 (som vanligt)

 1. Kan man koppla hur riklig menstruationen är till hormonbalansen? Jag tycker att när jag stressar får jag mindre mens, skulle det betyda att jag också har lägre progesteron? Är progesteron eller östrogen kopplat till hur riktig mensen är?

 2. Seriöst, det är helt fab! Har varit i ketos, min första “riktiga” seriösa med mätningar osv, i två veckor nu och har inte haft en känning av hormonell obalans de senaste dagarna. När mensen kom imorse blev jag väldigt förvånad, det var som helt utan förvarning! Inte en känning! Hur härligt är inte det?
  (Jag kunde ju räknat dagar iochförsig…) Så fantastiskt! Inte ens PMS-känslan av att vilja slå ihjäl de långsamma tanterna i kön framför mig har infunnit sig. Ketos is the shit, just saying.

 3. Tack Martina 😉 det var på beställning.
  Men om man inte vill ha hormoner, och inte heller operation, så finns det ingen hjälp känns det som.
  När det gäller dieten, finns det någon som blev fri från mensvärk på keto?
  Av min egen erfarenhet kan jag berätta att jag tycker fett brukar “röra om” i magen. T ex gammal huskur att dricka olja vid förstoppning, eller gravida som ville sätta igång förlösning.
  En gång i livet var jag tvungen äta med noll fett (pga nåt annat problem) och just då mensvärken var som svagast.

  • Många blir av med mensvärken helt i ketos ja, det är många kvinnor som upplever det.

   Medicin är hjälp, ta emot den hjälpen som finns 🙂

   • En varmvattenflaska (säljs på Apotek) hjälper toppen mot min mensvärk. Lägg den på magen och vänta 30-60 min så är värken borta utan värktablett.

  • Jag har varken pms eller mensvärk, lite känning av ägglossning men mest med fertilt sekret och att lusten blir högre pga testot 😉 så keto fixade det för mig.

 4. Åh, vilket bra inlägg! Kanske inte så mycket nytt för mig då jag läst alla dina böcker (<3)(som finns på svenska) och några andra böcker kring hormoner, pms och underlivet, men bra för peppen och att du tar upp ämnet så andra kan bli inspirerade. Lite roligt att du publicerade inlägget just idag då jag är däckad i mensvärk. Imorse googlade jag på just "prostaglandiner mensvärk diarré" eftersom jag minns att de har ett samband, men inte exakt vad. När min mens är över ska jag börja äta bättre igen (idag får jag inte i mig så mycket alls pga illamående av värken).

  Tack för att du informerar och inspirerar om viktiga ämnen!

  • Yep prostaglandiner, mensvärk och tarmfunktion har ett samband eftersom de påverkar den glatta muskulaturen i tarmen, så många förväxlar mensvärk med annan magvärk och många med IBS får värre mensvärk osv. Sen är ju mens + lös i magen en vanlig kombination också.

 5. men vad i helvete… en läkare som säger att “man borde skaffa barn för det löser dom hormonella problemen!” man skaffar ju fan inte barn för den saken!! man kanske inte ens VILL ha barn!? eller inte ens KAN ha barn? GAAAAH!! arg man blir på läkare och folk som säger sådär alltså, haha!

  • Det gällde inte ens hormonella problem utan en helt orelaterad grej, det var liksom “aha du är 27 och har inte barn… det är grunden till ALLT!” oh lord alltså…

 6. Hahaha, åh gud, förlåt Martina men så skönt att läsa om ditt häftiga temperament a.k.a. okränkbarhet. Skönt att inte vara ensam om att ha fått raseriutbrott på en läkare. :’) Tyvärr kan det komma in i journalen om läkaren inte förstår att det kanske är hen som gjort något fel och det kan ju bli lite jobbigt…

  Jag är en av de kvinnor som tyvärr inte blivit av med mensvärk med keto men det blir så mycket lättare om jag fastar har jag märkt så jag har en del att fila på när det gäller kosten (fortfarande, efter 9 år). Jobbar på det, medicinisk ketos here I come again!

  Du skrev för ett tag sedan att du var intresserad av att prova mer raw keto, hur går det med det? Vill gärna lära mig mer om att äta rått och keto. Hoppas du skriver om det någon gång.

  • Jag har inte kommit igång så bra med varken raw eller carnivore, jag kör bara mitt vanliga race just nu. Jag har som du fortfarande en del att fila på efter ungefär lika lång tid… long learning curve alltså :/

   Hehe finns en anledning till att jag vill läsa min journal…

 7. Intressant inlägg! Hur ställer du dig till att inte menstruera öht? Jag har inte haft mens på flera år annat än i korta perioder (för att testa att den faktiskt kan komma igång). De senaste åren tack vare minipiller och tidigare i perioder även i och med hård träning och självvalt låg fettprocent.

  Jag kan inte säga att jag saknar mensen det minsta. Älskar mitt blödningsfria liv! Men undrar:

  1. Finns det några hormonella nackdelar/risker med att sätta sin mens på “paus” under så lång tid?
  2. Hur ska man tänka ur ett biohack-perspektiv om man inte har mens? Har man som kvinna ändå en hormonell cykel att ta hänsyn till eller är allt bara avstannat? Hur kan man tänka sig optimering med det utgångsläget?

  🙂

  • Jag vill liksom du veta detta och det känns som att det inte finns något OBJEKTIVT svar på detta!

   Givetvis “ska” en kvinna ha en menscykel med ägglossning varje månad för annars får vi för lågt progesteron, ägglossningen är det enda sättet att få upp progesteronet. Men, sen har vi ju människor (som dig) som älskar sitt blödningsfria liv och inte har ägglossning och mår toppen ändå. Sen har vi alla kvinnor som går på hormonella prev-medel och mår bra (de som mår bra alltså, inte de som har biverkningar!) så ja…? Vad ska man tro?

   Nu kommer många tycka att jag är en idiot som inte svarar att det är katastrof att inte ha mens + ägglossning varje månad, men det är för att jag inte tror att det är en katastrof. Observera TROR!

   1. Riskerna borde vara ökad risk för stroke och benskörhet då man kan få för lågt östrogen, sen borde man vara infertil vilket man kan se som en nackdel och ev. ökat åldrande eftersom progesteron är ett ungdomshormon. Dock verkar ju inte p-stavsanvändare bli så himla åldrade och de är ju försatta i ett konstgjort klimakterium så…

   2. Nej man har ingen cykel, om du skulle ta blodprover lite random i månaden skulle dina hormoner antagligen inte fluktuera så mycket. Åtminstone inte tillräckligt för att trigga mens och ägglossning.

 8. Jag hamnade hos en privat gyn ett par månader efter min diagnos (fastställd genom endoskopi) och den herren skulle tvunget probea mig igen “för att kolla om jag verkligen hade endo” samt den där jäkla barnafrågan. Skaffa barn så är alla dina problem lösta. Fuck you och sköt dig själv!
  Jag har valt bort behandling eftersom min endo är stadie 4 ville de sätta mig i kemiskt klimakterium och det vägrar jag. Livet är svårt nog som det är utan att tvingas dras med en massa svåra bieffekter.
  Så när gyn fick höra det började ju propagandatalet om hur körd jag är om jag låter bli behandling. Och sen spelade han camcerkortet. Jag kommer alltså dö i äggstockscancer om jag inte börjar äta i alla fall p piller mot endometrios. Då reste jag mig och gick.

  Maken till fräckhet!!

 9. inte aktuellt för nig personligen då jag alltid haft ett väldigt lätt mensliv…men uppskattar SÅ MYCKET att du som biohacker lyfter fram sånthär inriktat för kvinnor. Det saknas ju uppenbarligen och att du tar upp det är bara så….rimligt. Du gör det så bra, som alltid.

  (Okej, nu gråter jag pga trött på hur kvinnor ständigt bortprioriteras och läkarens jävla kommentar och vilket jävla skitsamhälle han representerar med såna åsikter..)

  Tack martina.

 10. Intressant inlägg!!
  2006 fick jag min ena äggstock bortopererad.
  Jag upptäckte själv att något växt och uppsökte vården.
  Äggstocken togs bort, den var stor som en apelsin. Samtidigt togs prover på tarm, den andra äggstocken som jag har kvar, och på vätskan i buken, det var mycket vätska. Mängden vätska tydde enligt läkaren på att tumören var elakartad.
  Så där och då kunde man läsa mellan raderna att cancerdiagnosen var ett faktum.
  2 veckor senare när provsvaren kommit visade det sig att det var struma. Jag hade fått struma på äggstocken…?
  Ingen överproduktion, det hade jag känt av fick jag veta.
  Fanns ingen cancer i nåt av proverna. Vilken lycka!!
  Den äggstock jag har kvar hade äggblåsor. Aldrig någon som förklarat vad det innebär. Nu när jag intresserat mig mer för hormoner, läst din blogg och böcker, förstår jag att jag troligen har PCOS???
  Har ätit p-pillret Diane och Yasmin i säkert 15 år pga acne, och de har hjälpt bra. Har haft oregelbunden mens, men inte att den uteblir, utan att den inträffar tätare. Dvs när jag inte ätit p-piller, för när jag ätit dem har mensen varit regelbunden, eller mens och mens, det är väl mer en mellanblödning, men i alla fall… Aldrig haft någon mensvärk att tala om, inte PMS heller direkt.
  Däremot lätt att lägga på vikt, och svårt att bli av med. Försöker äta keto, men kommer ej ner i BS-värde, blir ej fettdriven tyvärr! Klimakteriet smyger sig på just nu (47 år) så det kanske är en bidragande orsak? Stress kan vara en annan, hektiskt jobb, bygger eget hus på fritiden, åker hemifrån 06.30 kommer hem runt 21-22 på kvällen. Omkring 4 månader kvar till inflytt i nya huset. Men å andra sidan har jag ju alltid haft lätt för att lägga på vikt men blir ej av med. Dock lätt för att bygga muskler har jag märkt. Dom finns där under fettlagret 🙁
  Har börjat mäta min temperatur. Trenden är runt 36.4° på morgonen och något lägre, oftast, på kvällen omkring 36.0°. Sköldkörtelproblem?
  Någon förklaring till varför struma uppstod fick jag aldrig, det var liksom blankt när jag frågade läkaren om detta. Tydligen så ovanligt så de fick börja slå i sina böcker…
  Jag letade efter förklaringar på internet när jag fick den latinska benämningen på åkomman: ovarie struma, eller nåt liknande. 2006 var inte internet vad det är idag, det enda jag hittade var en sida på tyska, och jag kan inte tyska så jag blev inte klokare. Har du eller någon annan nån förklaring till hur struma på äggstocken kan uppstå, det är ju en körtel som producerar hormon, så kan hormonomsättning på något sätt förklara det hela?
  Har en lång lista på symtom som jag tänkte kontakta läkarvården om, för att få en förklaring vad sjutton jag lider av. Klimakteriet, Sköldkörtel, PCO/S, Allergi…? Men har ej kommit till skott än.
  Skulle vilja ta prover på hormonomsättning och annat, fast vet inte vilka prover jag ska satsa på. Det blir lite dyrt att chansa liksom, och vad jag kan läsa mig till så är ju inte vården så benägna att hjälpa till med sånt.
  Ja, det var mycket på en gång, många frågor som snurrar i skallen och som jag skulle vilja lära mig mera om.

  Tack för att du delar med dig!!

 11. Hej, kanske fel ställe för min fråga, men undrar om du har åsikter eller erfarenhet gentemot s k isometrisk/ statisk träning och i så fall jämfört med de vanliga dynamiska rörelserna?

  • Jag har inte så mycket åsikter om det, men det är väl bra 🙂 Jag kombinerar allting i min egen träning. Statist, dynamiskt, balans… vad som helst 🙂

 12. Viktigt och bra inlägg!
  Det är dock lite missvisande och förenklande att säga att sjukdomen endometrios är livmoderslemmhinna. Vävnaderna har likheter, men också olikheter. Endometrios ger sammanväxningar och ärrbildningar som kan ge besvär av olika slag, något som borde lyftas fram.

  Förutom hormoner och smärtstillande finns olika kirurgiska ingrepp som alternativ. Kirurgin har visat sig vara väldigt effektivt om det utförs rätt, men i Sverige finns inte den kunskapen tyvärr och sjukvården verkar inte sträva efter att få den heller. Ingrepp i Sverige leder ofta till återkommande och i vissa fall förvärrad endometrios.

  Det kan vara en lång kamp för att bli förstådd och lyssnad på som endo-patient, men viktigt att man tar den.
  Själv har jag just nu Mirena spiral i kombination med smärtstillande, då det (för mig) är det bästa av alternativen, men långt ifrån bra. Har tröttnat på att prova olika tabletter+hormoner och pausar lite nu från att leta nytt och “står ut” tyvärr. Hade önskat hitta självbehandling med kost, vitaminer/mineraler och ev nödvändig kirurgi, men vet inte var jag ska börja.

  Det finns även något som kallas the Endo Diet som har en del likheter med bla lågkolhydratkost. Hur ser du på denna diet?

  (Vill du läsa på mer om just endometrios finns bla http://www.centerforendometriosiscare.com/understanding-endometriosis/ )

  • Av precis samma anledning har jag också avstått operation då det finns en risk att det blir värre och skapar mer trauma på vävnaden… Jag har haft mailkontakt med en läkare i USA som är mer i framkant gällande endokirurgi med olika typer av laser behandling men det är dyrt och går endast på den existerande ärrbildningen men förhindrar inte ny så därför har jag inte prioritetat detta.
   Personligen så väljer jag LCHF kost istället för endo dieten, då den är missvisande gällande rött kötts påverkan på kroppen och innehåller mycket sädeslag/nötter/frön/bönor som kan trigga inflammation. Ett tips om du vill du börja med kosttilskott är CBD olja som nr.1 !! Vet att det är “kontroversiellt” i Sverige pga skev drog politik men i Holland rekomenderas det av läkare för att dämpa inflammation och smärtlindring 👌

 13. När det kommer till PMS har jag fått bort det helt genom kost och träning, men min endometrios har endast blivit bättre men inte försvunnit. Det som har hjälpt mycket förutom kost/träning är 3års användade av CBD olja ( stor föränding första 12mnd sen har det planat ut men hållt sig bra ), serrapeptase ( enzymer ) och gurkmeja. Men, minsta lilla störning i livet skapar kaos; dålig sömn pga resande, oförutsägbar emotionell stress gällande familj, ätit vispad grädde på jul osv. Nu fick jag veta av en osteopat som är specialist på endometrios att hon tror att min tunntarm har “vuxit samman” med andra organ via endometriet och att om mina “IBS” liknande symptom blir värre så bör jag söka gynekolog hjälp igen. MEN jag vägrar äta syntetiska hormoner sålänge det bara går eftersom jag är helt säker på att det inte är ett livmoder/menstruations problem utan systemfel i kroppen och hittills har jag bara blivit erbjuden p piller och morfin av “specialist”läkate. Jag känner mig kluven eftersom jag är villig att testa och göra allt men jag vill ju heller inte sluta jobba, avsäga mig familj/vänner samt bo under en sten för att undvika livet och allt som kan trigga endometriosen. Därför undrar jag om det är någon av Martinas läsare som har testat andra typer av behandlings metoder för er endomterios som ni kan rekomendera alternativt böcker/professorer/doktorer jag bör kolla upp.
  Har börjat med cryoterapi sen en vecka tillbaka och ska gå ett par gånger per vecka för att se om den antiinflammatoriska effekten på kroppen kan stanna av utvecklingen, och är även inne på att köpa hem någon typ av infraröd “bastu/lampa”. Brukar alltid hitta coola tips i Martinas kommentarsfält så tänker att det är värt att fråga iaf 😀

  • Progesteron har hjälpt mig massor mot symtomen. Vet inte hur det ser ut inuti mig (har stadie fyra) men min mens är smärtfri nu med relativt sparsamma blödningar och får i regel ett skov som varar i tre dagar ett par ggr/år vilket jag tror är då en cysta spricker (känns så iaf för jag har haft spruckna cystor förr)

   Jag äter inte keto utan mer plantbaserat med inslag av animalier. För det är vad som funkar bäst för mig. Men vi är alla olika. Serrapeptase har jag tagit under en period vilket också kan ha hjälpt. Har även laborerat mycket med div tillskott och grönsaksjuice så det enda jag kan rekommendera, förutom progesteron varje cykel, är att prova dig fram med vad som funkar för dig. Jag spenderade all min vakna tid under det första halvåret att dammsuga internet och sen efter det mindre tid men fortfarande dagligen i perioder. Om du har mycket smärta av endo, ta prog från dag 5 i cykeln under ett halvårs tid för att “torka ut” endon.

   Jag har skrivit lite mer om mina doser mm i en kommentar i ett tidigare inlägg (förra och/eller förrförra).
   Endo är så himla personligt så vad som funkar för en funkar inte alltid för en annan. Men det tar tid se resultat så man får vara tålmodig.
   Jag har också rensat ut allt plast och alla kemikalier (inkl schampo och smink, parfymer, spray mm) och prioriterar eko framför annat. Minimalism helt enkelt.

 14. Åh kan du inte skriva om att biohacka PCOS? Har läst din Hormonbibeln men vore roligt att höra mer. Har du hört talas om Alisa Vitti och hennes bok Women Code? Jättepopulär i amerikanska kretsar. Om kvinnors hormoner och hormonella obalanser. Hon har en klinik på Manhattan, har en site som heter Flo Living, där man kan ha online-kontakt med hennes anställda terapeuter. Hon har gjort Ted-talks, pratat om mens i amerikansk tv, hur man kan avläsa sina hormonnivåer i hur mensen ser ut (riklig, light/barely-there, klumpig, brun, blåröd etc). Jenny Koos tipsade mig om henne. Tyvärr är programmet på hennes site dyr, cirka 3000 spänn. Men jag har köpt hennes bok på adlibris. Tänkte kolla om du känner till hennes arbete och i så fall vad du anser om hennes biohackingteorier?

 15. Jag har alltid haft svår mens, numera som 40-aring har jag fortfarande rika blödningar och riktigt tuff mensvärk. Naproxen hjälper för mig. MEN när jag var på vipassana-lagret var jag orolig hur det skulle gå att sitta still hela dagarna under mens – och då hade jag snudd på ingen mensvärk alls. Det var rent magiskt. Nästa månad var den tillbaks igen. Otrolig skillnad!
  Så – vegansk kost? Fast hade bara varit där några dagar da.
  Mycket -mindre- mat – kanske.
  Inget koffein – hjälper sakert.
  Meditation, sitt med känslan – varför inte.
  Jag tror den stora skillnaden var att jag stretchade varje ledig stund (sitt-ont!). Jag har aldrig testat det så extremt igen, svart att göra med kontorsjobb. Men imorgon är det lördag och cykeldag 1, så kanske skulle hard-stretcha hela helgen och se om jag slipper smartorna!

  • Mindre mat på ett vipassana läger? Jag tycker att man får fruktansvärda mängder mat och att alla sitter i meditationssalen helt uppsvällda efter varje måltid 😀

   • Inte för mig, eftersom jag försökte hålla lowcarb.. Så ingen mat till frukost (fanns ju bara typ flingor och gröt), gronsaksrora till lunch och sen bara en frukt efter kl 12 tills sovdags 🙂 jag levde på kokosolja och en skål gronsaksrora varje dag mao. Gick ju ner i vikt iaf 😉

    • Haha jag åt ALLT! Aldrig ätit så mycket i mitt liv (var uttråkad) cred att du lyckades vara low carb, själv gick jag nog upp 2-3 kg 😀

 16. Tack för en jätteintressant blogg! Lågkolhydrat/keto tillsammans med lite andra knep har botat mina menssmärtor och min PMS. Så enormt tacksam för det. Jag svimmade och kräktes ofta vid mens innan, missade skola/jobb och kunde inte röra mig, nu tar jag en ipren om jag får ont och fungerar i övrigt precis som vanligt. Har testat fram och tillbaka ett tag och detta är mina tips för mensvärken (helt ovetenskapligt och högst självupplevt), förutom antiinflammatorisk kost och jämnt blodsocker:

  – Ta bort kaffe. Att bara välja bort det under själva mensen (och gärna dagen innan om man kan förutse), har gjort enorm skillnad för mig. Kaffe sätter ju snurr på tarmsystemet, vilket antagligen är det sista man vill när man har mensvärk.
  – Ta bort alkohol, framför allt under och strax innan mens.
  – Ta bort sötningsmedel. Att fuska och dricka en cola zero eller äta något sötat under/innan mens kan ställa till det rejält för mig. Samma sak verkar gälla vid ägglossningssmärta. Misstänker starkt att det är tarmarna som säger ifrån här också.
  – Fasta. Dock stor förståelse såklart för att vissa behöver energi och regelbundet matintag extra mycket just under mens, då är ju inte fasta så gött.

  Och det här med läkare… Jag har inte uppsökt sjukvård på typ 9 år p.g.a. en ung manlig läkare som när jag sökte hjälp för IBS-symtom och svår mensvärk sa till mig att läkare har patienter som är sjuka på riktigt att ta hand om, och att det är viktigt att man inte kommer till dem med en massa smågrejer i onödan. Önskar att jag hade svarat honom på ditt sätt, men jag var sexton år och livrädd och gick därifrån med tårarna i halsen istället.

 17. Hej Martina,

  Jag letar efter ett bra collagen pulver.
  Vet du tipsat om Great Lakes men jag vill helst beställa från Sverige.
  Jag har sett att följande har collagen pulver;
  Råvarubutiken
  Bodystore
  och sedan “Nordic Superfood Collagen”
  (ett svenskt märke)
  Och sen ett annat “Lesscarbs” rekommenderade på sin Insta men har
  glömt bort vad det hette.
  Hur ska jag veta vilket jag ska välja?
  Tänker så jag inte köper ett som är
  “bluff”.
  Mvh Anna.

 18. Spännande ämne!

  Jag har alltid haft extremt oregelbunden och riklig mens. Fick p-piller för det när jag var 15 på 80-talet och självklart det där rådet om att allt skulle lösa sig den dag jag fick barn.

  När jag senare slutade med pillren upplevde jag att min vikt blev stabilare, sexet bättre och att huvudet rent allmänt klarare. Mensen fortsatte att tuffa på med häftiga blödningar med en till tre månaders mellanrum men jag tyckte att resten av fördelarna övervägde det lilla problemet. Att få barn hjälpte inte alls kan jag säga, upplevde ingen skillnad mot innan. Först nu under förklimakteriet är det bättre men det är ju så dags…

  Har aldrig tagit smärtstillande utan mer accepterat smärtan och besvären. Att vara lite extra varsam med sig själv och försöka hålla sig undan påfrestande situationer är bra saker. Jag brukar ibland tänka att män inte presterar på topp alla veckor på året de heller och det är ju aldrig nån katastrof.

 19. Jag har alltid extremt regelbunden mens, 28dagars cykel. 2 dagar innan den sätter igång har jag svår smärta som Ipren inte hjälper mot samt grovt illamående. Det håller i sig ungefär de 2 första dagarna av mensen så 4 dagar sammanlagt. De resterande 3-3 dagarna av mensen känner jag ingenting samt mycket mindre blödning. Kan det vara endmetrios eller har jag bara väldigt mycket inflammation därav smärtan o illamåendet?
  Ps. Älskar inlägg som detta , behövs mer fakta för oss kvinnor och grymt att du stod på dig mot idiot-läkaren!!

 20. Nog finns det hopplösa läkare, manliga läkare som inte borde arbeta med kvinnor. När jag var ca 20 och låg på operationsbordet för att göra en abort så kläcker den manliga läkaren ut precis innan jag blir nersövd, -du borde skaffa en p-stav jag kan sätta in en åt dig. Neej lyckas jag viska fram pga bedövningen, ska inte ha någon stav! läkaren -jaja det här funkar ju uppenbarligen inte för dig, att gå och göra aborter. Jag somnar in och vet inte om läkaren tänker passa på och slänga i en p-stav. Jätte obehagligt.

 21. Jag började med lchf efter endometriosdiagnos för ca 3 år sedan. Började med ny medicin samtidigt. Visanne – en typ av minipiller som tyvärr inte ingår i högkostnadsskyddet (gör mig så förbannad, men det är en annan diskution). Gick iaf från smärta 24/7, varje dag i flera år till ingen smärta. Har fått tillbaka livet. Bra att du lyfter frågan så fler kan hitta hjälp. Jag hittade lchf genom desperata sökningar efter den där laparaskopin för att fastställa diagnosen (vilket förövrigt tog år för kvinnokliniken vägrade träffa mig och hänvisade till primärvårdens barnmorskor).

  Fick förresten också kommentaren att barn skulle lösa mina problem med migrän. Det eller att jag (då 25 år gammal) kunde trösta mig med att det var få kvinnor över 50 som hade migrän… Lchf har hjälpt mot det också.

 22. Har läst hormonbibeln 2,0, fantastisk! Jag vill testa mina hormonnivåerna för att få syn på hur det ser ut innan jag med tillskott ska försöka fixa obalansen. Jag har PCOS med allt vad det innebär, men det jag mest lider av nu är orkeslösheten och nedstämdheten. Har du erfarenhet av labrix hormonanalys? Är 3500 kr ett rimligt pris för salivtester och konsultation? (Beställs via svensk webbsida med tillhörande konsultation)

  • Ja 3500kr är normalt pris, men har ingen erfarenhet av Labrix. Om du vet att du har PCOS, har du inte dina provresultat därifrån då?

   • Tack snälla för din kommentar! Fick reda på att jag hade PCOS för flera år sedan genom ultraljud hos gynekologen. Lchf har hjälpt mig att bli av med akne och få ett jämnare blodsocker. Lider fortfarande av ökad behåring i ansiktet men åtgärdas med laserbehandling nu. Fertilitetsproblem har lett till två assisterade befruktningar så de bekymren är ur världen 😊
    Vad som jag mest har bekymmer med nu är återkommande utbrott/irritation varvat med nedstämdhet och orkeslöshet. Jag upplever konstant trötthet hur mycket jag än vilar.
    Det jag funderar på i nuläget: Har man alltid lågt östrogen vid PCOS? (Kanske behöver tillföra en naturlig progesteronkräm? Du tar även upp magnesium, nässlapulver och sågpalmsextrakt som kan fixa lågt östrogen).
    Personer med fertilitetsproblem har även ofta lågt progesteron, om jag förstått det rätt så kan man ha både lågt östrogen och lågt progesteron? (Zinktillskott för att öka progesteronet?)
    Avslutningsvis visade mitt blodprov något förhöjt homocysteinvärde (18, kanske inte ens räknas som högt?) Kan det vara en faktor i tröttheten? (B9 och B12 tillskott vid metyleringsproblem?)
    Tack för att du sprider kunskap!

    • Ditt homocystein är alldeles för högt, det ska vara under 6. Testa att en bredspektrumapproach med strikt low carb + B6, B12, B9, Zn och Mg i bra doser och från bra källor. Alla B-vitaminerna ska vara färdigspjälkade.

 23. Väldigt intressant inlägg som jag önskar jag läst för 15 år sedan för information.
  Hade själv sådan värk varje månad att jag var sängbunden, inte kunde sova hela nätter eller ens stå upp. Käkade maxdos av både panodil och Ipren mellan 8-14 dagar i månaden och fick vid 12 års ålder börja med minipiller bara för att lindra värken. I 8-10 år sprang jag hos läkare, Gyn och bm för att få hjälp. Käka mer hormoner var alltid svaret – katastrof för humöret, jag klarar ju knappt min egen hormonproduktion utan att bli galen.
  Till slut började jag att äta laktosfritt (av ren tur, testade en månad) och helt plötsligt var nästan all värk borta. Behövde inte vakna vid 4 på natten för värktabletterna gått ut och kunde helt plötsligt gå en hel månad utan några mediciner – fantastiskt.
  Jag har inga belägg någonstans för detta mer än det faktum att det räddade mig! Numera kan jag dock äta laktos igen, blev bättre efter graviditet och ännu bättre när jag håller mig till Lchf.

 24. Hej!
  Du skriver att myom kan försvinna vid stora livsstilsförändringar. Gissar jag rätt att du menar keto då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.