Jag fick en kommentar kring det här med att äta ketogent (80E% fett varje måltid och 200g fett om dagen) och att det inte passar någon som är äldre och metabolt sjuk. Jag vill bemöta det just för att det är en hel del i den kategorin som hade uppnått ALLA sina hälso- och utseendemål om de vågat experimentera med det. Dock blir det i denna gruppen av personer ofta mycket mindre fett, kanske en fjärdedel då de mår illa av fett, tycker det är äckligt, motbjudande eller bara direkt olämpligt.
Gryta gjord på kycklinghjärtan
200g fett för vem?
Jag tror verkligen att alla kan äta ketogent och keto-anpassa till 100% Varför tror jag det? För att vi föds i ketos, vi har en fantastisk fettmetabolism och före människan började odla levde vi som jägare och samlare och åt majoriteten kött. Åt urmänniskorna fibrigt muskelkött? Nej, troligen inälvor, hjärna, blod, ögon, fett och i sista hand musklerna efter att djuret hängt till sig ett tag så att det blivit mört. Det finns mycket arkeologiska fynd och antropologiska studier som stödjer den tesen, för att inte tala om vår biologi. Vi har lika lågt pH i magsäcken som rovdjur och asätare, vi har ögon som är riktade rakt fram, vi kan tillverka verktyg, jaga och trötta ut djur i jakt med vår överlägsna cardio-förmåga.
Det är mina argument för att människan är gjord för att äta kött men vår enorma anpassningsförmåga gör att vi kan stoppa i oss det mesta och fortfarande fungera någorlunda. Vi kanske blir tjocka, trötta, slitna eller sjuka men inte med en gång och numera har vi så bra medicinering att det inte är någon direkt skillnad i livslängd oavsett om man är frisk eller sjuk.
“Fett är äckligt och kväljande”
Varför tycker många, framförallt äldre kvinnor att fett är så äckligt och kväljande? Min hypotes är en kombination av hjärntvätt (fett täpper igen kärlen, lymfsystemet och gör en tjock) tillsammans med visst socker/matberoende och allmän kultur att vi kvinnor ska äta “fräsch” mat, gröna sallader, smoothies och annat kvinnligt. Inte sitta och gluffsa i oss som en karl. Jag vet att mina norska läsare säger att skillnaden mellan hur män och kvinnor förväntas äta är ännu mer uttalad i Norge, och därför kunde norska utgåvan av min senaste ketobok inte ha samma omslag (mig poserandes med ett stort köttstycke) i Sverige som i Norge. Det är liksom vulgärt.
“Hur får man i sig allt fett?”
Att få i sig 200g fett om dagen (jag äter mer än detta!) är enkelt! Tänk att jag inte dricker smoothies, inga fröknäcken, ingen alkohol, jag gör inget ketobröd eller andra bakverk. Jag äter aldrig sallader längre, inga bönor, inga färdiga produkter märkta med “low carb”, inga yoghurtar, ingen propud eller någonting sånt. På grund av att jag är ganska lat gör jag ofta storkok och stora “ketogrytor”, massor av kött eller till exempel kycklinghjärtan och fett i en enda stor gryta. Det blir också en del äggröra, hemgjord leverpastej, benmärg, benbuljong och feta köttstycken som jag haft i ugnen. Min energi måste ju komma någonstans ifrån ellerhur? Med dessa livsmedel är kolhydraterna ganska nära noll, protein är mättande och blir för få kalorier så fettet blir min energikälla numero uno.
Det handlar alltså inte om massor av majonnäs eller massor av smör utan om livsmedel som är naturligt feta. Det skulle för mig som är så keto-van kännas konstigt att kompensera en torr proteinmåltid med ett hav av bearnaise-sås för var är näringen där? Det blir bara massa kalorier utan att tillföra så mycket. Bättre näringsmässigt är då en fet bit makrill eller köttbit med rejäl fettkant på.
Jag tror att min poäng här är att måltiderna blir så fundamentalt annorlunda än vad många tänker sig. Man behöver liksom kasta om hela sitt tänk från att maten ska se feminin, försiktig eller “normal” ut till att näringsoptimera med ett experimentellt sinne. Det är en bit att gå mentalt för många, men klarar man det kan man få riktigt coola effekter!
Hej! Vet ej om det ger resultat att svara på ett äldre inlägg, men jag provar för ovan text samt kommentarer är väldigt relevanta i min fråga, dock så har jag inte riktigt fått svar av att läsa igenom allt. Jag har läst igenom din bok Keto. Den kompletta boken om ketogen kost och gjort matschema som jag följer, men när jag räknade på fettet, så kommer man inte upp i 200 g. Till exempel din krämiga laxsoppan ger 45 g fett, hamburgare, även serverad med avocado eller smörstekta grönsaker ger upp till 70 g fett, lägger man till 2 ägg och halv paket bacon till frukost (38g), kommer man upp i 153 g fett. Hoppar man frukost pga fasta, blir det ca 11-115 g fett per dag bara. Så verkligen fundersam hur kan man komma upp i dessa mängder utan massa smör t.ex. Tacksam hör hjälpen!
Det är bara att ösa på med större mängder och använda ister och talg!
Hej.
Jag började äta ketogenkost i juli i år men har fuskat en del dagar och ätit både det ena och det andra som jag inte borde. Nu försöker jag att äta strikt och inte fuska något men har problem med att komma upp i 200 g fett om dagen.
Jag har ulcerös kolit och behandlar mig även för candida just nu och äter därför inga mejeriprodukter och kan inte få hjälp därifrån att nå fettmängden. Min fråga är vad jag kan äta och vilken mängd för att nå 200 g fett om dagen?
Jag brukar äta 2 ägg och runt 80-85 g bacon plus talg att steka i på morgon.
Till lunch och middag blir det runt 100-150 g blandfärs, lax eller kyckling plus broccoli stekt i talg och en halv avokado. Med allt detta lyckas jag ändå inte nå rätt mängd, jag brukar använda mig av kostbevakningen när jag räknar ut. Har du något tips på vad jag kan lägga till? Jag känner att jag inte får i mig tillräckligt med fett, speciellt på kvällen för jag är hungrig rätt snart efter måltiden.
Jag kan inte räkna åt dig. Lägg till mer kött, mer ägg, mer grönsaker i fett, gör broccolimos osv 🙂 Testa dig fram!
Hej
Jag har ätit strikt keto i flera år och kört periodiskfasta äter en gång om dan oftast.
Har varit i tillfrisknande från tvångsmässigt överätande men främst sockerberoende. Har nu börjat överäta även på denna kost och blir aldrig nöjd. Vad gör man?
Jag äter oftast fläskkött m smör eller majonnäs
Ägg och stekfläsk
Grönsaker i små mängder ibland
Har mått bra i flera år men har nu svårt med mättnad. Känner mig inte längre mätt och nöjd utan vill ha mer mer mer som när jag åt kolhydrater. Har inte ätit kolhydrater utom typ ovanjord grönsaker i små mängder på över tre år. Vikten går upp och mpdet går ner. Om man tittar på den hormonella och kroppsliga den av problemet, vad kan vara fel?
För svårt att svara på i en kommentar utan att ha någon bakgrundsinfo. Gissningsvis något annat (emotionellt) i ditt liv som bidrar.
Enligt Allt om Keto här på din sida ska man inte äta nötter och frön. Ändå är mandelsmör, jordnötssmör och chiafrön med i listan på livsmedel. Hur går det ihop?
Vilken lista?
Listan längre ner på sidan ”Allt om keto”, kopierar in den här. Händer något med nötterna när man mixar dem till smör?
Livsmedel och kosttillskott
Kokosolja med smak och utan smak
MCT olja
Ghee (smör utan mjölkprotein)
Spirulina (algpulver till smoothies)
Chlorella (algpulver till smoothies)
Kokosmjöl
Mandelsmör
Jordnötssmör
Kakaosmör
Kokossmör
Makadamianötter
Olivolja
Maskroskaffe (gjort på maskrosor, utan koffein)
Bra och billigt salt
Stevia (naturlig sötning)
L-glycin (aminosyra som kan användas till sötning)
Bjäst (näringsjäst, ersätter ost)
Ceylonkanel (äkta kanel, blodsockersänkare)
Ceylonkanelstång
Blåbärspulver
Chiafrön
Guarmjöl (förtjockande till smoothies)
Lakritsrotspulver
Ingefärsextrakt
Ingefärspulver
Råa kakaobönor (kakaonibs)
Rostade kokoschips
Raw äppelcidervinäger
Jaha de inlägget, det är bara olika nivåer av hur noga man vill vara. Många inkluderar mandel- och jordnötssmör i sin ketodiet men jag rekommenderar att successivt utesluta allting sånt, eller bara ha det som ett treat.
Hej Martina! Jag är nybörjare ( 6 veckor) på detta med att äta mycket fett och lite kolhydrater. Jag vill gå ner 10 kg i vikt men också bli piggare, starkare och framförallt vara mätt. Jag har typ alltid ätit lågkalorikost och då också varit hungrig ofta.
Jag har köpt och läst din bok Keto pärm till pärm. Så mycket intressant!
Du skriver att många tycker det kan vara krångligt med frukost, så även jag. Jag har ätit en avokado till frukost och faktiskt stått mig hyfsat på det. Jag har svårt att äta “lagad” mat typ köttgryta till frukost. Jag skulle vilja göra någon bra smoothie och har provat den gröna smoothien i ketoboken. Den funkade inte riktigt för mig. Funderar på om 2dl kokosmjölk och hallon skulle bli en bra smoothie eller kanske kokosmjölk och avokado. Jag vill inte ha ägg min smoothie. Tycker du att det funkar lika bra med kokosmjölk som kokosgrädde?
Läser din blogg varje dag och tycker det finns så mycket intressant att läsa.
/Stina
Kokosmjölk och kokosgrädde är typ samma sak och du kan använda båda 🙂
Hej Martina!
Jag verkar ha problem med att ketosadaptera! Allt började bra fast jag gjorde hur många fel som helst, åt massor av jordnötssmör mm men gick första veckorna ändå ner i vikt. Från 68 till 65kg. Vid första mens så blev det stopp. Sedan hittade jag dig och har läst allt känns det som! Så bra och så intressant. Jag roterar såväl protein som fett, äter smör och har ibland grädde eller cf i maten, annars främst kokosmjölk/grädde. Försöker ligga under 2000kcal/dag men ligger på minst 80E% per måltid och kommer oftast upp i 200g/dag. Kolhydraterna ligger på 2-3% (12-15g) och proteinet försöker jag hålla på 60g men det är svårt att hålla ner. Urinstickorna har visat ketos länge men nu vill liksom inte kroppen släppa vikt och ketosadaptera. Tränar (ca 1 mil stavgång med pumpstavar/dag) och lite styrka. Äter 3ggr/dag. Dricker nu främst bara koffeinfritt, men ibland kaffe på morgonen efter maten. Kollat socker och blodketos, hade häromdagen 1,7 ketoner och 4,6 i glukos, har efter det bara testat glukos och tänkt att det ska gå ner men det hoppar väldigt, men inte under 4,5 och idag så högt som 5,2. Så typisk hybrid! Känner mig ofta fortfarande seg i kroppen och inte i närhet det rus och den energi som så många beskriver. Och jag står sedan början på februari fortfarande kvar på ca 65 ibland upp och ibland ner några hekto. Är en hyfsat aktiv 37 åring som ofta jobbar ute på vår gård. Är snart på väg tillbaka med arbetsträning efter en tuff sjukskrivning pga utmattningssyndrom och depression.
Jag väger, mäter och räknar hela tiden och det stämmer per måltid och procent, kanske att totalen fett ibland kan vara något låg i gram enl Näringsguide appen jag använder, men oftast runt 190g ibland att jag legat på 160g(men det var främst innan jag började blodsocker mäta).
Äter vitaminer och mineraler, dricker ac-vatten och digest, potatismjöl och vatten innan läggdags. Har ju min nattliga fasta ca 18-07 men vågar inte mer än så än, dels rädd då jag som ung var sjuk i anorexia och haft ätstörningar länge och vill inte trigga något och del då jag inte är ketosadapterad ännu och känner mig trött, tung, seg och även hungrig vid nästa mål.
Vill så gärna få kläm på allt!
Är så tacksam för stöd och hjälp!
Det här är väldigt svårt att svara på, det enda du kan göra är att fortsätta experimentera tills det klickar för dig. Lyssna på kroppen och räkna inte så mycket så brukar det lösa sig 🙂
Kan du hjälpa mig att förstå!? Ibland när jag läser på bloggen eller i dina böcker så förespråkas fasta vid viktnedgång och andra gånger inte, utan då fokus på 3 mål/dag. Hur ska jag tänka i förhållande till ovanstående inlägg. I ketos men inte ketoadapterad och viktplatå.
Tack
Det beror på dina mål och dina förutsättningar. Testa att fasta hårt och se hur det funkar för dig, men jag rekommenderar alltid att ketoadaptera istället för det är bättre för kroppen långsiktigt.
Hej! Vet du om det finns någon bra lista med livsmedels olika E% i fett? Finns väldigt många listor i matvärlden med olika värden och när jag för massa år sedan började med LCHF var listorna en enkel väg till att orka vara kreativ. Men tycker det är omständligt när man måste räkna hela tiden. Jag skulle vilja att listan visar Entrecote = 38E%. T ex för att lättare också kunna variera min mat. Kom precis på att detta kanske finns i din matbok… Gör det de 😀 en av få böcker som vi inte har hemma tyvärr.
Så det jag undrar är om du vet ifall det finns någon bra sådan lista?
I denna https://www.adlibris.com/se/bok/keto-den-kompletta-boken-om-ketogen-kost-9789177838098
“Det finns mycket arkeologiska fynd och antropologiska studier som stödjer den tesen …”
Har du någon bra blog/bok/artikel där man kan börja läsa om det här? Jag har ju hört både att det finns fynd för att vi åt mest kött förr i tiden och att vi åt mest grönsaker/plantbaserat. Jag har läst en del av dina böcker och så klart din blog, så jag har sett den här jämförelsen med hur vårat tarmsystem ser ut jämfört med köttätare och gräsätare.
Jag har också hört någonstans att en del hunter-gatherers lever mest på kolhydrater, typ honung, men det finns ju säkert specialfall åt båda hållen. Eskimoer har ju traditionellt levt mest på fett och kött, och jag läste någonstans om att de till och med har en mutation som gör att de hanterar sån här mat bättre.
Bra Martina, 100% rätt!
Kycklinghjärtan kan jag endast äta om de är mixade och blandade med köttfärs. Klarar inte av den gummiaktiga konsistensen… ? Har även noterat stor skillnad i mättnad av att äta talg kontra smör. Behöver mycket mer smör än talg för att känna mig mätt och nöjd. Har annars ingen aning om vilken mängd fett jag stoppar i mig, till mättnad brukar det bli.
Intressant!
Men du, koka skiten ur hjärtanen eller stek/fräs i stekpannan det blir annan konsistens då! 😀
Har testat att steka, men de är fortfarande som små gummibollar då… Men koka har jag inte gjort! Kanske ska testa långkok på hjärtan.
Ja testa långkok, du kan ju ha köttfärs i också men de blir väldigt möra och goda i ett långkok!
En must try är kycklingmage som en steker i talg el liknande. Salt peppar och mums. Knaprigt och galet gott!!!
Coolt, tack för tips!
Snälla, snälla, snälla kan inte du berätta hur du gjorde grytan?
*som hävdade att 200 g fett om dagen för en metaboliskt sjuk kvinna skulle vara ett dåligt val…
Så skulle det ju förstås stå.
Tack Martina för ditt inlägg där du svarar på min fråga. Önskar att vederbörande ,och anledningen till min kommentar igår, som hävdade att 200 g fett om dagen för en metaboliskt sjuk kvinna ser ditt svar!
Skulle även önska att jag inte bar med mig den fetträdslan som ibland kan drabba den som växt upp under “light-eran”. Jag läser dina böcker avigt och rätt, men tankarna från förr har svårt att ge med sig: Svältkost, VLCD á la max 800 kcal/dag, torrt som i tonfisk utan något annat till … ja du fattar 😉
Tusen tack bästa du för att du svarade! Har swishat dig! Hoppas fler gör det lite då och då som tack för din fantastiska blogg.
Tack Linda! 😀
Det lilla!
Martina, jag betalade ganska dyra pengar för pt-online (kost- och träningsschema inkluderat). Pt-perioden varade i 90 dagar. Jag var helt makalöst hängiven både kost- och träningsschemat och gick stadigt ner i vikt. Sen när de dagarna var över, gick jag tillbaka till mina gamla dåliga rutiner (med för lite motion/träning och för mycket sockerrik och processad mat). Så här såg kostschemat ut:
Måltid 1: 50 g havregryn, 40 g hallon/blåbär, Wheyprotein eller 150 g keso/kvarg.
Måltid 2: Avokado.
Måltid 3: 125 g magert nötkött/kyckling/kalkon/vit fisk, 45 g (okokt mängd) ris eller 200 g (okokt mängd) potatis, 200 g blandade grönsaker
Måltid 4: 100 g kvarg/keso, 1 avokado eller 22 g osaltade, naturella nötter
Måltid 5: 125 g magert nötkött/kyckling/kalkon/vit fisk, 45 g (okokt mängd) ris, mathavre/matvete/bönpasta, 200 g blandade grönsaker
Måltid 6: Kvarg/keso eller 32 g casein
Före träning: BCAA
Efter träning: BCAA, 2 riskakor
Maten skulle kryddas med endast naturliga kryddor, inga färdigblandade mixar, och pyttelite salt. Ganska snart märkte jag att jag blev smalare över vristerna, magen blev plattare och andra “vinster” jag var ute efter kom som ett brev på posten.
Vad tänker du rent spontant när du läser mitt kostschema? Ibland vill jag bara äta enligt det igen för jag vet att jag fick resultaten jag var ute efter, men det var så evinnerligt ‘torrt’ att något inom mig strejkar.
Kan jag komma åt samma känsla och faktiska vätskeförlust om jag äter ägg och bacon, eller försvann mina Meg Griffin-ben för att kostschemat var så ‘torrt’ och för att jag ständigt kände mig törstig? Want to say good bye to my cankles 😉 Jag menar det kanske inte går att släppa på vätskeöverflöd om jag ger kroppen fett? Eller är jag fettskrämd och snett på det?
Jag somnade någonstans mitt i det där schemat, wow vad tråkigt. Jag vet inte vad du menar med vätskeförlust men kolla här: https://www.instagram.com/p/B7TfR8MgjaY/ här har jag full vätskenivå och spänner inte min mage alls. Om jag hade spänt hade det blivit ännu mer rippat men det är resultatet av MASSOR av fett, FLERA HUNDRA GRAM om dagen och ZERO cardio!
Jag tror du är lite fettskrämd 🙂
Alltså vilken bild ? ?
Hemgjord bea på smör är inte dåligt det heller 😉 äggulor, massa smör och lök. ?
Sant!
Hej!
Funderar på om hjort- och vildsvins hjärta kan funka med? Vet du hur mkt fett? Vilt är ju annars ofta magert, men skulle vilja äta mest vilt.
Tack för bra tips annars:)
Go for it!
Skulle du säga att en flintastek är ganska så bra med tanke på den stora fettkanten som alla bara skär bort? ?
Säkert, jag har inte sett någon skära bort den haha!
Får ont i magen av mycket fett, inte diarre bara en molande värk kring naveln, vad kan detta bero på och vad kan jag göra åt det?
Smör? Ghee? Ister? Talg? Äggulor? Avocado?
Det vet jag inte riktigt men avocado går inte (fodmap) fick jätteont i magen av benbuljong men mejerier tror jag går bra i måttliga mängder men om jag ökar fettmängden så får jag ont i magen
Okej, kanske bäst att utröna vad som händer och om det handlar om någon intolerans 🙂 Sen ska man alltid stega in nya grejer försiktigt!
Jag tycker det är jättesvårt med fettkällor, du nämner en del i dina böcker och på bloggen men trots det är det svårt. Kycklinghjärta och annan inälvsmat innehåller väl inte så mycket fett? Näringsrikt ja men man behöver väl komplettera med fett? Eller rent kött (vilt, fågel, nöt, fläsk) förutom entrecote? även här behöver man ju komplettera med fett…
Fet fisk är perfekt men inte varje dag alla måltider.
Tack för insprirerande blogg och insta etc!
Varje människa har sina förutsättningar och målbild vilket jag tycker du poängterar bra.
Jo men näringstätt är viktigare än fett, jag vet inte varför jag har så lätt att komma upp i fetthalt. Det är liksom där mina kalorier kommer in i bilden, annars blir jag ju hungrig och trött 🙂
Precis vad jag behövde läsa! Hur ser du på grädde? Äter inte mycket mejerier men har hört att grädde kan vara något för att få upp fetthalten om man inte riktigt kommer upp. Har så svårt med fett konsistensen när jag äter kött ?
Japp grädde är bra i grytor, jag använder både grädde och cf 🙂
vad är cf?
creme fraiche 😉
Kycklinghjärtorna som du äter kommer från djur som inte får kraftfoder?
Ingen aning, ibland har de nog ätit lite allt möjligt. Jag är inte särskilt noga med detaljer utan går på helhet och resultat. If it works, it works.
Så då kan jag egentligen bara skita i om köttet är gräsbetat bara det är fett nog på bitarna? Industrikött får liksom vara bra nog? Det är nämligen sjukt svårt att hitta bra kött och fågel där jag bor. Och då sluta att tillsätta fett?
Jag kan inte riktigt svara på det, vissa är supernoga med att det ska vara gräsbetes och jag är det inte. Prioriterar andra saker och gör storköp på gårdar när jag hinner 🙂
Ja, jag förstår. Hade önskat att jag hade tillgång till gräsbetat och gårdsdjur, men det har jag inte, och har då undvikit fett kött pga att det är industrikött, men då blir det att tillsätta fett till magert kött. Då blir det jo oavsett aldrig bra nog i hälsosammanhang? Magert kött m tillsatt fett är ju inte bra?
Ingen aning, känns som vi snurrar runt i det oändliga i de här resonemangen och att problemet är ångest inte kost.
Har inte ångest, men vil inte äta mat som är skadligt. Därför frågar jag.
Under rätt förutsättningar är det i princip ingenting som är direkt skadligt.
Jag har under några månader verkligen försökt att äta ketogent. Någon ketos verkar inte kroppen vilja vara med på. Mäter både glukos o ketoner i blod. Vikten går snarare upp. Det gör att övertygelsen om att detta är den rätta vägen för min kropp minskat.
Ja det förstår jag verkligen! Det är svårt att veta vart det blir fel utan någon mer information än detta. Berätta gärna vad du äter!
Får man hoppa in här då jag liter av samma problem. Dvs svag eller ingen ketos, några gånger lila urinstickor men gått upp över 5 kg och känner mig rundare/plufsigare än jag önskat. Äter ungefär detta på en dag; 2-4ägg, minst 150 g smör, 150 g nötfärs och 140 g lax samt obegränsat med grönsaker (vanligtvis broccoli eller haricoverts), kaffe med mjölk morgon och lunch. Tränar styrka och löpning ca 3-4 ggr/vecka och cyklar 8 km per dag (vardagar).
Har du övervägt att det kan vara mätfel? Har du också kollat den här listan? https://martinajohansson.se/10-misstag-mina-klienter-gjort-med-keto-low-carb/
Så himla tacksam för svar! Rätt säker på att det inte är mätfel. Det enda på listan som stämmer för mig är att jag äter kycklingfilé någon/ några ggr per vecka. Ca 200 g per portion. Brukar göra tex gryta med grädde eller CF i och ha minst 50 g smör samt grönsaker till.
hm… ja du får börja experimentera med mängderna då och rotera allting, rotera fett och rotera proteinerna 🙂
Hur rotera? Borde jag överväga mer kolhydrater? Mår i övrigt bra. Sover bra, tänker bra, bra med energi. Blir 37 i år och har PCO-S, eller iaf haft den diagnosen. 2 IVF-barn. På lchf/keto har jag äntligen fått mens och inga andra direkta symtom utom möjligtvis att hullet sitter mest på magen. Kanske åldern och pco som är emot mig. Även väldigt trög mage men magnesium hjälper endel.
Vi är typ lika gamla, jag lovar att det inte är åldern! Du behöver styra upp lite systematiska test kring ditt ätande och tränande bara och hitta nyckeln för just dig. Jag tror inte den är långt borta!
Mina ketoner sjunker drastiskt av mejeri… Har ingen vettig förklaring till detta men jag vet att det är så. Har ketonix och mäter blodketoner så jag har rätt bra koll… Testa en månad utan mejerier!
Även smör??
Apropå att fett skulle täppa igen kärlen… Det sitter verkligen djupt rotat. Jag har fått episoder av smärta på olika ställen i bröstet, jag tror själv att detta är psykiskt betingat för visst är det orimligt att som frisk 35-åring utan hjärtkärlsjukdomar i släkten få kärlkramp efter åtta veckor av ketogen kost??
Haha! 🙂 Gå till läkaren, kör en undersökning. Visa för dig själv att det är psykosomatiskt.
Kolhydrater blir det ca 20-40g dag så det kanske blir lite mycket
Proteiner har jag ingen koll på idag, men från början så försökte jag hålla mej runt 70g +/-10
Grädde,smör o ost intar jag i små mängder
Eftersom jag mår bra har jag inte funderat på att sluta med mejerier.
Tyckte bara 200g lät mycket, men jag tränar ju inte som du gör pga en muskelsjukdon
Jag mäter allt jag äter i FatSecret. Jag fokuserar på att få i mig fettet via naturligt feta köttbitar, grytor och röror men upplever ändå att det är svårt. Jag får i mig alldeles för mycket protein (enlig de som säger max 1 g protein per kg kroppsvikt) om jag ska komma upp i 200 g fett utan att tillsätta ex massor av extra smör eller någon fet sås ?
Jag hade helt struntat i proteinmängderna och bara käkat på!
Om opastöriserade mejeriprodukter var tillgängliga i Sverige (mer än bara importerade ostar) skulle du konsumera sådana?
Yes 🙂
https://www.aftonbladet.se/halsa/a/rA1J0l/sa-biohackar-de-kroppen-for-att-maxa-halsan
Jag är med i artikeln men uppenbarligen ingen bild på mig där… jag är ju LÅNGT mer biohacker än övriga personer där…
Ja dom vill bara tjäna pengar :/
Så hakar de på snabbt haha
vi finsmakare sorterar i det finmaskiga nätet 🙂
Heja dig
Mycket spännande!
Då rådde mig till att öka på fettet och det är inte helt enkelt att ställa om till att få fettet naturligt, istället för att tillsätta det. Den kunskapen finns inte riktigt naturligt utan man måste ju medvetet jobba på det. Har nu gjort min exceluträkning för att kunna förbereda bättre måltider. Har absolut inga problem med att äta fett. Känns väldigt naturligt!
Antar att du inte behöver mäta för att se om du ligger på rätt ketosnivå, men jag tror att jag kommer att behöva göra det ett bra tag till (har ju nu ca 48 kg som ska bort, plus lite hormonella problem som jag tror är hypo 2). Har skaffat tyngdtäcke (love it), oura-ringen (love it), har blodsockermätare och kommer lite längre fram köpa en CGM (kostar då 1500:- för 2 veckors mätning) och har urinstickorna för ketoner. Nu till min fråga, Ketonix! Tänkte skaffa én för att kunna följa bättre under dagen vad som händer, och även att ha bättre noggrannhet. Priset varier ju väldigt mycket. Tycker det är lite jobbigt att det bara står på engelska på deras hemsida. För mycket facktermer för att det ska vara lätt att ta till sig. Hur tycker du att jag ska tänka? Köpa den dyraste och ha allt, eller räcker det med den billigaste? Vill att det ska vara enkelt att kunna använda den, även vid resor. Själv måste jag hålla stenhård kontroll, annars är jag där och tar en kopp the med grädde utanför ätfönstret och väldigt gärna sent på kvällen, för det är i princip det enda som är “godis” för mig.
Har du någon kod eller samarbete med dem?
Tack för att du svarar… har förstås införskaffat min nya bibel, Keto!
Du behöver inte mäta ketoner för att veta, har du en blodsockermätare är det allt du behöver ha koll på. Droppet i blodsocker (ned till 4.5 mmol/l fastande) brukar indikera att du är fettdriven.
En kopp té med grädde i kan knappast vara något problem 🙂
Lust att dela med dig av receptet på grytan? Ser smaskigt ut ?
1-2 paket kycklinghjärtan och resten bara improviserat, minns inte vad jag hade i exakt det blir olika varje gång 🙂
200g / dag?!
Enligt många lchf riktlinjer bör man äta tex om man vill väga 70kg ska man i gram äta det dubbla i fett, dvs 140gram dag, vad säger du om det, har funkat bra i 6år för mej utan att vara hungrig
Då äter du nog mer protein och kolhydrater än mig 🙂
Kolhydrater blir det ca 20-40g dag så det kanske blir lite mycket
Proteiner har jag ingen koll på idag, men från början så försökte jag hålla mej runt 70g +/-10
Grädde,smör o ost intar jag i små mängder
Eftersom jag mår bra har jag inte funderat på att sluta med mejerier.
Tyckte bara 200g lät mycket, men jag tränar ju inte som du gör pga en muskelsjukdon
ah okej, 200g fett är ju bara 1800kcal 🙂 Jag äter minst 3500kcal per dag!
Hur får du i dig så mycket kalorier utan att ösa på med tex massa smör? Jag har kört keto i 1,5 månad och ligger på ca 80E%/måltid, och ca 3000kcal/dag. Men det fixar jag bara om jag käkar minst 50g smör till varje måltid. Har fått “keto rash” vid ett par tillfällen som ännu inte försvunnit så har väl lite candida, men jag är väldigt trött och sliten så gissar att jag kanske äter för lite. Jag är en man på just nu 70kg som tidigare vägt minst 75kg och vill upp i vikt för att jag styrketränar (bara kroppsvikt just nu pga utmattning). Vore oerhört tacksam för tips hur du får upp mängden fett utan smör, är så trött på allt smör och vill inte behöva ösa på mer än såhär, helst mindre 😉
Feta köttbitar och talg, följ mig på instagram så ser du lite hur jag äter 🙂
Will do! Har börjat fundera på om jag inte tål smör, för jag får i princip alltid förhöjd puls och ganska ofta några dubbelslag en stund efter måltid. Får försöka med talg. Funkar inte det vet jag inte om keto är något för mig för jag mår ärligt talat rätt dåligt. Har tyvärr inte gjort några keton eller blodsockermätningar, men jag är rätt säker på att jag inte är i ketos då jag är ständigt slut i kroppen, dimmig i hjärnan och har varit småförkyld ända sedan jag började. Vill verkligen bli av med psoriasis, utmattning och candida, men mår verkligen skit. Hur lång tid ska det ta innan man mår någorlunda bra? Mådde mycket bättre med kolhydrater, även om jag även då var förkyld typ 4 månader per år…
Du ska inte må skit då är det något som är tokigt! Om du hittar rätt mår du radikalt bättre inom ett par veckor.
Kämpar med keto men har riktigt dålig andedräkt av det. Passar keto helt enkelt inte för mig? Eller kan det vara att min kropp rensar ut gifter och därför luktar det illa? Fan vad svårt det är att få keto rätt ibland.
Tack för att du vågar promota kött.
Sluta med mejerier helt och hållet!
Även ghee och smör eller är något av det okej?
Om man tål det och inte får en histaminrespons ja 🙂