• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Biohacking
  • Ketos & ketoner
  • KETO | 200g fett för vem?

KETO | 200g fett för vem?

15 March, 2020 93 Comments Written by Martina

Jag fick en kommentar kring det här med att äta ketogent (80E% fett varje måltid och 200g fett om dagen) och att det inte passar någon som är äldre och metabolt sjuk. Jag vill bemöta det just för att det är en hel del i den kategorin som hade uppnått ALLA sina hälso- och utseendemål om de vågat experimentera med det. Dock blir det i denna gruppen av personer ofta mycket mindre fett, kanske en fjärdedel då de mår illa av fett, tycker det är äckligt, motbjudande eller bara direkt olämpligt. 200g fett

Gryta gjord på kycklinghjärtan

200g fett för vem?

Jag tror verkligen att alla kan äta ketogent och keto-anpassa till 100% Varför tror jag det? För att vi föds i ketos, vi har en fantastisk fettmetabolism och före människan började odla levde vi som jägare och samlare och åt majoriteten kött. Åt urmänniskorna fibrigt muskelkött? Nej, troligen inälvor, hjärna, blod, ögon, fett och i sista hand musklerna efter att djuret hängt till sig ett tag så att det blivit mört. Det finns mycket arkeologiska fynd och antropologiska studier som stödjer den tesen, för att inte tala om vår biologi. Vi har lika lågt pH i magsäcken som rovdjur och asätare, vi har ögon som är riktade rakt fram, vi kan tillverka verktyg, jaga och trötta ut djur i jakt med vår överlägsna cardio-förmåga.

Det är mina argument för att människan är gjord för att äta kött men vår enorma anpassningsförmåga gör att vi kan stoppa i oss det mesta och fortfarande fungera någorlunda. Vi kanske blir tjocka, trötta, slitna eller sjuka men inte med en gång och numera har vi så bra medicinering att det inte är någon direkt skillnad i livslängd oavsett om man är frisk eller sjuk.

“Fett är äckligt och kväljande”

Varför tycker många, framförallt äldre kvinnor att fett är så äckligt och kväljande? Min hypotes är en kombination av hjärntvätt (fett täpper igen kärlen, lymfsystemet och gör en tjock) tillsammans med visst socker/matberoende och allmän kultur att vi kvinnor ska äta “fräsch” mat, gröna sallader, smoothies och annat kvinnligt. Inte sitta och gluffsa i oss som en karl. Jag vet att mina norska läsare säger att skillnaden mellan hur män och kvinnor förväntas äta är ännu mer uttalad i Norge, och därför kunde norska utgåvan av min senaste ketobok inte ha samma omslag (mig poserandes med ett stort köttstycke) i Sverige som i Norge. Det är liksom vulgärt.

“Hur får man i sig allt fett?”

Att få i sig 200g fett om dagen (jag äter mer än detta!) är enkelt! Tänk att jag inte dricker smoothies, inga fröknäcken, ingen alkohol, jag gör inget ketobröd eller andra bakverk. Jag äter aldrig sallader längre, inga bönor, inga färdiga produkter märkta med “low carb”, inga yoghurtar, ingen propud eller någonting sånt. På grund av att jag är ganska lat gör jag ofta storkok och stora “ketogrytor”, massor av kött eller till exempel kycklinghjärtan och fett i en enda stor gryta. Det blir också en del äggröra, hemgjord leverpastej, benmärg, benbuljong och feta köttstycken som jag haft i ugnen. Min energi måste ju komma någonstans ifrån ellerhur? Med dessa livsmedel är kolhydraterna ganska nära noll, protein är mättande och blir för få kalorier så fettet blir min energikälla numero uno.

200g fettGymbild från min instagram

Det handlar alltså inte om massor av majonnäs eller massor av smör utan om livsmedel som är naturligt feta. Det skulle för mig som är så keto-van kännas konstigt att kompensera en torr proteinmåltid med ett hav av bearnaise-sås för var är näringen där? Det blir bara massa kalorier utan att tillföra så mycket. Bättre näringsmässigt är då en fet bit makrill eller köttbit med rejäl fettkant på.


Jag tror att min poäng här är att måltiderna blir så fundamentalt annorlunda än vad många tänker sig. Man behöver liksom kasta om hela sitt tänk från att maten ska se feminin, försiktig eller “normal” ut till att näringsoptimera med ett experimentellt sinne. Det är en bit att gå mentalt för många, men klarar man det kan man få riktigt coola effekter!





Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Ketos & ketoner
fett, keto, ketos
Similar posts
  • Vad är nyttigt? | Om ogrundad “... — Det här inlägget handlar om ogrundad “hälsofakta” och hur man kan tänka mer rationellt kring t.ex kost. Det var efter att jag spanat runt hos olika hälso-influensers som jag slogs av hur ovanligt det  är att få en djupare förklaring eller reflektion kring påståenden som serveras. Mycket presenteras bara som olika påståenden efter varandra, och [...]
  • Forts på “Åldrandets gåta”... — Här är den utlovade fortsättningen på inlägget om “Åldrandets gåta!” I det här inlägget presenterar jag några vetenskapligt bekräftade metoder för att “åldras baklänges” eller hålla sig så frisk som möjligt, så länge som möjligt. Åtminstone tills läkemedel mot åldrande blir tillgängligt om 20 år! När det gäller “anti aging”-hacks så tror jag personligen på [...]
  • Omfattande gratis ketoguide! — Inlägget innehåller köplänkar till mina böcker! Hej vänner! ❤ Så roligt det är att blogga lite igen! Att kunna ta lite mer plats, och inte behöva begränsa mig till instagrams ynka 2000 tecken… här är det bannemej ingen som säger att jag använder för många ord! Så skönt! 😄 Hur som helst ramlar det fortfarande [...]
  • SUMMERING: Veckans biohacking-föreläs... — Hej vänner! Den här veckan  har varit föreläsningsvecka för mig, då jag har fått chansen att träffa flera av er som läser här och följer mig på instagram! ❤ Det är först nu som jag tycker att det verkligen märks att pandemin är över, för jag gjorde några föreläsningar under våren (universitetssammanhang) och då var [...]
  • Tankar om Crohns sjukdom! — Tillägg: #1 Längst ned hittar du mina åsikter om AIP, GAPS & andra populära dieter! #2 Om hemorrojder #3 Crohns/Ulcerös kolit vs IBD vs IBS Jag ska inte prata för mycket om mig själv här, men anledningen till att jag känner att jag kan eller “får” skriva om den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom är för [...]
Kort klipp från Loungepodden
Vill biohackers leva för evigt?

93 Comments

  1. Jurate Lindgren Jurate Lindgren
    29 January, 2021    

    Hej! Vet ej om det ger resultat att svara på ett äldre inlägg, men jag provar för ovan text samt kommentarer är väldigt relevanta i min fråga, dock så har jag inte riktigt fått svar av att läsa igenom allt. Jag har läst igenom din bok Keto. Den kompletta boken om ketogen kost och gjort matschema som jag följer, men när jag räknade på fettet, så kommer man inte upp i 200 g. Till exempel din krämiga laxsoppan ger 45 g fett, hamburgare, även serverad med avocado eller smörstekta grönsaker ger upp till 70 g fett, lägger man till 2 ägg och halv paket bacon till frukost (38g), kommer man upp i 153 g fett. Hoppar man frukost pga fasta, blir det ca 11-115 g fett per dag bara. Så verkligen fundersam hur kan man komma upp i dessa mängder utan massa smör t.ex. Tacksam hör hjälpen!

    Reply
    • Martina Martina
      30 January, 2021    

      Det är bara att ösa på med större mängder och använda ister och talg!

      Reply
  2. Lina Lina
    1 September, 2020    

    Hej.

    Jag började äta ketogenkost i juli i år men har fuskat en del dagar och ätit både det ena och det andra som jag inte borde. Nu försöker jag att äta strikt och inte fuska något men har problem med att komma upp i 200 g fett om dagen.

    Jag har ulcerös kolit och behandlar mig även för candida just nu och äter därför inga mejeriprodukter och kan inte få hjälp därifrån att nå fettmängden. Min fråga är vad jag kan äta och vilken mängd för att nå 200 g fett om dagen?

    Jag brukar äta 2 ägg och runt 80-85 g bacon plus talg att steka i på morgon.
    Till lunch och middag blir det runt 100-150 g blandfärs, lax eller kyckling plus broccoli stekt i talg och en halv avokado. Med allt detta lyckas jag ändå inte nå rätt mängd, jag brukar använda mig av kostbevakningen när jag räknar ut. Har du något tips på vad jag kan lägga till? Jag känner att jag inte får i mig tillräckligt med fett, speciellt på kvällen för jag är hungrig rätt snart efter måltiden.

    Reply
    • Martina Martina
      2 September, 2020    

      Jag kan inte räkna åt dig. Lägg till mer kött, mer ägg, mer grönsaker i fett, gör broccolimos osv 🙂 Testa dig fram!

      Reply
  3. Cissi Cissi
    31 May, 2020    

    Hej
    Jag har ätit strikt keto i flera år och kört periodiskfasta äter en gång om dan oftast.
    Har varit i tillfrisknande från tvångsmässigt överätande men främst sockerberoende. Har nu börjat överäta även på denna kost och blir aldrig nöjd. Vad gör man?
    Jag äter oftast fläskkött m smör eller majonnäs
    Ägg och stekfläsk
    Grönsaker i små mängder ibland
    Har mått bra i flera år men har nu svårt med mättnad. Känner mig inte längre mätt och nöjd utan vill ha mer mer mer som när jag åt kolhydrater. Har inte ätit kolhydrater utom typ ovanjord grönsaker i små mängder på över tre år. Vikten går upp och mpdet går ner. Om man tittar på den hormonella och kroppsliga den av problemet, vad kan vara fel?

    Reply
    • Martina Martina
      1 June, 2020    

      För svårt att svara på i en kommentar utan att ha någon bakgrundsinfo. Gissningsvis något annat (emotionellt) i ditt liv som bidrar.

      Reply
  4. Eva Eva
    14 May, 2020    

    Enligt Allt om Keto här på din sida ska man inte äta nötter och frön. Ändå är mandelsmör, jordnötssmör och chiafrön med i listan på livsmedel. Hur går det ihop?

    Reply
    • Martina Martina
      14 May, 2020    

      Vilken lista?

      Reply
      • Eva Eva
        14 May, 2020    

        Listan längre ner på sidan ”Allt om keto”, kopierar in den här. Händer något med nötterna när man mixar dem till smör?

        Livsmedel och kosttillskott

        Kokosolja med smak och utan smak
        MCT olja
        Ghee (smör utan mjölkprotein)
        Spirulina (algpulver till smoothies)
        Chlorella (algpulver till smoothies)
        Kokosmjöl
        Mandelsmör
        Jordnötssmör
        Kakaosmör
        Kokossmör
        Makadamianötter
        Olivolja
        Maskroskaffe (gjort på maskrosor, utan koffein)
        Bra och billigt salt
        Stevia (naturlig sötning)
        L-glycin (aminosyra som kan användas till sötning)
        Bjäst (näringsjäst, ersätter ost)
        Ceylonkanel (äkta kanel, blodsockersänkare)
        Ceylonkanelstång
        Blåbärspulver
        Chiafrön
        Guarmjöl (förtjockande till smoothies)
        Lakritsrotspulver
        Ingefärsextrakt
        Ingefärspulver
        Råa kakaobönor (kakaonibs)
        Rostade kokoschips
        Raw äppelcidervinäger

        Reply
        • Martina Martina
          14 May, 2020    

          Jaha de inlägget, det är bara olika nivåer av hur noga man vill vara. Många inkluderar mandel- och jordnötssmör i sin ketodiet men jag rekommenderar att successivt utesluta allting sånt, eller bara ha det som ett treat.

          Reply
  5. Stina Stina
    30 March, 2020    

    Hej Martina! Jag är nybörjare ( 6 veckor) på detta med att äta mycket fett och lite kolhydrater. Jag vill gå ner 10 kg i vikt men också bli piggare, starkare och framförallt vara mätt. Jag har typ alltid ätit lågkalorikost och då också varit hungrig ofta.
    Jag har köpt och läst din bok Keto pärm till pärm. Så mycket intressant!
    Du skriver att många tycker det kan vara krångligt med frukost, så även jag. Jag har ätit en avokado till frukost och faktiskt stått mig hyfsat på det. Jag har svårt att äta “lagad” mat typ köttgryta till frukost. Jag skulle vilja göra någon bra smoothie och har provat den gröna smoothien i ketoboken. Den funkade inte riktigt för mig. Funderar på om 2dl kokosmjölk och hallon skulle bli en bra smoothie eller kanske kokosmjölk och avokado. Jag vill inte ha ägg min smoothie. Tycker du att det funkar lika bra med kokosmjölk som kokosgrädde?

    Läser din blogg varje dag och tycker det finns så mycket intressant att läsa.
    /Stina

    Reply
    • Martina Martina
      30 March, 2020    

      Kokosmjölk och kokosgrädde är typ samma sak och du kan använda båda 🙂

      Reply
  6. Hannah Hannah
    18 March, 2020    

    Hej Martina!
    Jag verkar ha problem med att ketosadaptera! Allt började bra fast jag gjorde hur många fel som helst, åt massor av jordnötssmör mm men gick första veckorna ändå ner i vikt. Från 68 till 65kg. Vid första mens så blev det stopp. Sedan hittade jag dig och har läst allt känns det som! Så bra och så intressant. Jag roterar såväl protein som fett, äter smör och har ibland grädde eller cf i maten, annars främst kokosmjölk/grädde. Försöker ligga under 2000kcal/dag men ligger på minst 80E% per måltid och kommer oftast upp i 200g/dag. Kolhydraterna ligger på 2-3% (12-15g) och proteinet försöker jag hålla på 60g men det är svårt att hålla ner. Urinstickorna har visat ketos länge men nu vill liksom inte kroppen släppa vikt och ketosadaptera. Tränar (ca 1 mil stavgång med pumpstavar/dag) och lite styrka. Äter 3ggr/dag. Dricker nu främst bara koffeinfritt, men ibland kaffe på morgonen efter maten. Kollat socker och blodketos, hade häromdagen 1,7 ketoner och 4,6 i glukos, har efter det bara testat glukos och tänkt att det ska gå ner men det hoppar väldigt, men inte under 4,5 och idag så högt som 5,2. Så typisk hybrid! Känner mig ofta fortfarande seg i kroppen och inte i närhet det rus och den energi som så många beskriver. Och jag står sedan början på februari fortfarande kvar på ca 65 ibland upp och ibland ner några hekto. Är en hyfsat aktiv 37 åring som ofta jobbar ute på vår gård. Är snart på väg tillbaka med arbetsträning efter en tuff sjukskrivning pga utmattningssyndrom och depression.
    Jag väger, mäter och räknar hela tiden och det stämmer per måltid och procent, kanske att totalen fett ibland kan vara något låg i gram enl Näringsguide appen jag använder, men oftast runt 190g ibland att jag legat på 160g(men det var främst innan jag började blodsocker mäta).
    Äter vitaminer och mineraler, dricker ac-vatten och digest, potatismjöl och vatten innan läggdags. Har ju min nattliga fasta ca 18-07 men vågar inte mer än så än, dels rädd då jag som ung var sjuk i anorexia och haft ätstörningar länge och vill inte trigga något och del då jag inte är ketosadapterad ännu och känner mig trött, tung, seg och även hungrig vid nästa mål.

    Vill så gärna få kläm på allt!
    Är så tacksam för stöd och hjälp!

    Reply
    • Martina Martina
      18 March, 2020    

      Det här är väldigt svårt att svara på, det enda du kan göra är att fortsätta experimentera tills det klickar för dig. Lyssna på kroppen och räkna inte så mycket så brukar det lösa sig 🙂

      Reply
      • Hannah Hannah
        19 March, 2020    

        Kan du hjälpa mig att förstå!? Ibland när jag läser på bloggen eller i dina böcker så förespråkas fasta vid viktnedgång och andra gånger inte, utan då fokus på 3 mål/dag. Hur ska jag tänka i förhållande till ovanstående inlägg. I ketos men inte ketoadapterad och viktplatå.

        Tack

        Reply
        • Martina Martina
          19 March, 2020    

          Det beror på dina mål och dina förutsättningar. Testa att fasta hårt och se hur det funkar för dig, men jag rekommenderar alltid att ketoadaptera istället för det är bättre för kroppen långsiktigt.

          Reply
  7. Simon Oleander Martinsson Simon Oleander Martinsson
    16 March, 2020    

    Hej! Vet du om det finns någon bra lista med livsmedels olika E% i fett? Finns väldigt många listor i matvärlden med olika värden och när jag för massa år sedan började med LCHF var listorna en enkel väg till att orka vara kreativ. Men tycker det är omständligt när man måste räkna hela tiden. Jag skulle vilja att listan visar Entrecote = 38E%. T ex för att lättare också kunna variera min mat. Kom precis på att detta kanske finns i din matbok… Gör det de 😀 en av få böcker som vi inte har hemma tyvärr.

    Så det jag undrar är om du vet ifall det finns någon bra sådan lista?

    Reply
    • Martina Martina
      17 March, 2020    

      I denna https://www.adlibris.com/se/bok/keto-den-kompletta-boken-om-ketogen-kost-9789177838098

      Reply
  8. Staffan Staffan
    16 March, 2020    

    “Det finns mycket arkeologiska fynd och antropologiska studier som stödjer den tesen …”

    Har du någon bra blog/bok/artikel där man kan börja läsa om det här? Jag har ju hört både att det finns fynd för att vi åt mest kött förr i tiden och att vi åt mest grönsaker/plantbaserat. Jag har läst en del av dina böcker och så klart din blog, så jag har sett den här jämförelsen med hur vårat tarmsystem ser ut jämfört med köttätare och gräsätare.

    Jag har också hört någonstans att en del hunter-gatherers lever mest på kolhydrater, typ honung, men det finns ju säkert specialfall åt båda hållen. Eskimoer har ju traditionellt levt mest på fett och kött, och jag läste någonstans om att de till och med har en mutation som gör att de hanterar sån här mat bättre.

    Reply
  9. Kicki Kicki
    16 March, 2020    

    Bra Martina, 100% rätt!

    Reply
  10. Annelie Annelie
    16 March, 2020    

    Kycklinghjärtan kan jag endast äta om de är mixade och blandade med köttfärs. Klarar inte av den gummiaktiga konsistensen… ? Har även noterat stor skillnad i mättnad av att äta talg kontra smör. Behöver mycket mer smör än talg för att känna mig mätt och nöjd. Har annars ingen aning om vilken mängd fett jag stoppar i mig, till mättnad brukar det bli.

    Reply
    • Martina Martina
      16 March, 2020    

      Intressant!

      Men du, koka skiten ur hjärtanen eller stek/fräs i stekpannan det blir annan konsistens då! 😀

      Reply
      • Annelie Annelie
        16 March, 2020    

        Har testat att steka, men de är fortfarande som små gummibollar då… Men koka har jag inte gjort! Kanske ska testa långkok på hjärtan.

        Reply
        • Martina Martina
          16 March, 2020    

          Ja testa långkok, du kan ju ha köttfärs i också men de blir väldigt möra och goda i ett långkok!

          Reply
      • Annika Annika
        16 March, 2020    

        En must try är kycklingmage som en steker i talg el liknande. Salt peppar och mums. Knaprigt och galet gott!!!

        Reply
        • Martina Martina
          16 March, 2020    

          Coolt, tack för tips!

          Reply
  11. Aila Aila
    15 March, 2020    

    Snälla, snälla, snälla kan inte du berätta hur du gjorde grytan?

    Reply
  12. Linda Linda
    15 March, 2020    

    *som hävdade att 200 g fett om dagen för en metaboliskt sjuk kvinna skulle vara ett dåligt val…

    Så skulle det ju förstås stå.

    Reply
  13. Linda Linda
    15 March, 2020    

    Tack Martina för ditt inlägg där du svarar på min fråga. Önskar att vederbörande ,och anledningen till min kommentar igår, som hävdade att 200 g fett om dagen för en metaboliskt sjuk kvinna ser ditt svar!

    Skulle även önska att jag inte bar med mig den fetträdslan som ibland kan drabba den som växt upp under “light-eran”. Jag läser dina böcker avigt och rätt, men tankarna från förr har svårt att ge med sig: Svältkost, VLCD á la max 800 kcal/dag, torrt som i tonfisk utan något annat till … ja du fattar 😉

    Tusen tack bästa du för att du svarade! Har swishat dig! Hoppas fler gör det lite då och då som tack för din fantastiska blogg.

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Tack Linda! 😀

      Reply
      • Linda Linda
        15 March, 2020    

        Det lilla!

        Martina, jag betalade ganska dyra pengar för pt-online (kost- och träningsschema inkluderat). Pt-perioden varade i 90 dagar. Jag var helt makalöst hängiven både kost- och träningsschemat och gick stadigt ner i vikt. Sen när de dagarna var över, gick jag tillbaka till mina gamla dåliga rutiner (med för lite motion/träning och för mycket sockerrik och processad mat). Så här såg kostschemat ut:
        Måltid 1: 50 g havregryn, 40 g hallon/blåbär, Wheyprotein eller 150 g keso/kvarg.
        Måltid 2: Avokado.
        Måltid 3: 125 g magert nötkött/kyckling/kalkon/vit fisk, 45 g (okokt mängd) ris eller 200 g (okokt mängd) potatis, 200 g blandade grönsaker
        Måltid 4: 100 g kvarg/keso, 1 avokado eller 22 g osaltade, naturella nötter
        Måltid 5: 125 g magert nötkött/kyckling/kalkon/vit fisk, 45 g (okokt mängd) ris, mathavre/matvete/bönpasta, 200 g blandade grönsaker
        Måltid 6: Kvarg/keso eller 32 g casein
        Före träning: BCAA
        Efter träning: BCAA, 2 riskakor

        Maten skulle kryddas med endast naturliga kryddor, inga färdigblandade mixar, och pyttelite salt. Ganska snart märkte jag att jag blev smalare över vristerna, magen blev plattare och andra “vinster” jag var ute efter kom som ett brev på posten.

        Vad tänker du rent spontant när du läser mitt kostschema? Ibland vill jag bara äta enligt det igen för jag vet att jag fick resultaten jag var ute efter, men det var så evinnerligt ‘torrt’ att något inom mig strejkar.

        Kan jag komma åt samma känsla och faktiska vätskeförlust om jag äter ägg och bacon, eller försvann mina Meg Griffin-ben för att kostschemat var så ‘torrt’ och för att jag ständigt kände mig törstig? Want to say good bye to my cankles 😉 Jag menar det kanske inte går att släppa på vätskeöverflöd om jag ger kroppen fett? Eller är jag fettskrämd och snett på det?

        Reply
        • Martina Martina
          16 March, 2020    

          Jag somnade någonstans mitt i det där schemat, wow vad tråkigt. Jag vet inte vad du menar med vätskeförlust men kolla här: https://www.instagram.com/p/B7TfR8MgjaY/ här har jag full vätskenivå och spänner inte min mage alls. Om jag hade spänt hade det blivit ännu mer rippat men det är resultatet av MASSOR av fett, FLERA HUNDRA GRAM om dagen och ZERO cardio!

          Jag tror du är lite fettskrämd 🙂

          Reply
          • Linda Linda
            16 March, 2020    

            Alltså vilken bild ? ?

            Reply
  14. Julia Julia
    15 March, 2020    

    Hemgjord bea på smör är inte dåligt det heller 😉 äggulor, massa smör och lök. ?

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Sant!

      Reply
  15. Hanna Hanna
    15 March, 2020    

    Hej!
    Funderar på om hjort- och vildsvins hjärta kan funka med? Vet du hur mkt fett? Vilt är ju annars ofta magert, men skulle vilja äta mest vilt.
    Tack för bra tips annars:)

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Go for it!

      Reply
  16. Stefan Stefan
    15 March, 2020    

    Skulle du säga att en flintastek är ganska så bra med tanke på den stora fettkanten som alla bara skär bort? ?

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Säkert, jag har inte sett någon skära bort den haha!

      Reply
  17. Anki Anki
    15 March, 2020    

    Får ont i magen av mycket fett, inte diarre bara en molande värk kring naveln, vad kan detta bero på och vad kan jag göra åt det?

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Smör? Ghee? Ister? Talg? Äggulor? Avocado?

      Reply
    • Anki Anki
      15 March, 2020    

      Det vet jag inte riktigt men avocado går inte (fodmap) fick jätteont i magen av benbuljong men mejerier tror jag går bra i måttliga mängder men om jag ökar fettmängden så får jag ont i magen

      Reply
      • Martina Martina
        15 March, 2020    

        Okej, kanske bäst att utröna vad som händer och om det handlar om någon intolerans 🙂 Sen ska man alltid stega in nya grejer försiktigt!

        Reply
  18. Carina Carina
    15 March, 2020    

    Jag tycker det är jättesvårt med fettkällor, du nämner en del i dina böcker och på bloggen men trots det är det svårt. Kycklinghjärta och annan inälvsmat innehåller väl inte så mycket fett? Näringsrikt ja men man behöver väl komplettera med fett? Eller rent kött (vilt, fågel, nöt, fläsk) förutom entrecote? även här behöver man ju komplettera med fett…
    Fet fisk är perfekt men inte varje dag alla måltider.
    Tack för insprirerande blogg och insta etc!
    Varje människa har sina förutsättningar och målbild vilket jag tycker du poängterar bra.

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Jo men näringstätt är viktigare än fett, jag vet inte varför jag har så lätt att komma upp i fetthalt. Det är liksom där mina kalorier kommer in i bilden, annars blir jag ju hungrig och trött 🙂

      Reply
  19. Jessica Jessica
    15 March, 2020    

    Precis vad jag behövde läsa! Hur ser du på grädde? Äter inte mycket mejerier men har hört att grädde kan vara något för att få upp fetthalten om man inte riktigt kommer upp. Har så svårt med fett konsistensen när jag äter kött ?

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Japp grädde är bra i grytor, jag använder både grädde och cf 🙂

      Reply
      • SonjaS SonjaS
        16 March, 2020    

        vad är cf?

        Reply
        • Martina Martina
          16 March, 2020    

          creme fraiche 😉

          Reply
  20. T T
    15 March, 2020    

    Kycklinghjärtorna som du äter kommer från djur som inte får kraftfoder?

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Ingen aning, ibland har de nog ätit lite allt möjligt. Jag är inte särskilt noga med detaljer utan går på helhet och resultat. If it works, it works.

      Reply
      • T T
        15 March, 2020    

        Så då kan jag egentligen bara skita i om köttet är gräsbetat bara det är fett nog på bitarna? Industrikött får liksom vara bra nog? Det är nämligen sjukt svårt att hitta bra kött och fågel där jag bor. Och då sluta att tillsätta fett?

        Reply
        • Martina Martina
          15 March, 2020    

          Jag kan inte riktigt svara på det, vissa är supernoga med att det ska vara gräsbetes och jag är det inte. Prioriterar andra saker och gör storköp på gårdar när jag hinner 🙂

          Reply
          • T T
            15 March, 2020    

            Ja, jag förstår. Hade önskat att jag hade tillgång till gräsbetat och gårdsdjur, men det har jag inte, och har då undvikit fett kött pga att det är industrikött, men då blir det att tillsätta fett till magert kött. Då blir det jo oavsett aldrig bra nog i hälsosammanhang? Magert kött m tillsatt fett är ju inte bra?

            Reply
            • Martina Martina
              15 March, 2020    

              Ingen aning, känns som vi snurrar runt i det oändliga i de här resonemangen och att problemet är ångest inte kost.

              Reply
              • T T
                15 March, 2020    

                Har inte ångest, men vil inte äta mat som är skadligt. Därför frågar jag.

                Reply
                • Martina Martina
                  15 March, 2020    

                  Under rätt förutsättningar är det i princip ingenting som är direkt skadligt.

                  Reply
  21. Hulda Hulda
    15 March, 2020    

    Jag har under några månader verkligen försökt att äta ketogent. Någon ketos verkar inte kroppen vilja vara med på. Mäter både glukos o ketoner i blod. Vikten går snarare upp. Det gör att övertygelsen om att detta är den rätta vägen för min kropp minskat.

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Ja det förstår jag verkligen! Det är svårt att veta vart det blir fel utan någon mer information än detta. Berätta gärna vad du äter!

      Reply
      • M M
        15 March, 2020    

        Får man hoppa in här då jag liter av samma problem. Dvs svag eller ingen ketos, några gånger lila urinstickor men gått upp över 5 kg och känner mig rundare/plufsigare än jag önskat. Äter ungefär detta på en dag; 2-4ägg, minst 150 g smör, 150 g nötfärs och 140 g lax samt obegränsat med grönsaker (vanligtvis broccoli eller haricoverts), kaffe med mjölk morgon och lunch. Tränar styrka och löpning ca 3-4 ggr/vecka och cyklar 8 km per dag (vardagar).

        Reply
        • Martina Martina
          15 March, 2020    

          Har du övervägt att det kan vara mätfel? Har du också kollat den här listan? https://martinajohansson.se/10-misstag-mina-klienter-gjort-med-keto-low-carb/

          Reply
          • M M
            15 March, 2020    

            Så himla tacksam för svar! Rätt säker på att det inte är mätfel. Det enda på listan som stämmer för mig är att jag äter kycklingfilé någon/ några ggr per vecka. Ca 200 g per portion. Brukar göra tex gryta med grädde eller CF i och ha minst 50 g smör samt grönsaker till.

            Reply
            • Martina Martina
              15 March, 2020    

              hm… ja du får börja experimentera med mängderna då och rotera allting, rotera fett och rotera proteinerna 🙂

              Reply
              • M M
                16 March, 2020    

                Hur rotera? Borde jag överväga mer kolhydrater? Mår i övrigt bra. Sover bra, tänker bra, bra med energi. Blir 37 i år och har PCO-S, eller iaf haft den diagnosen. 2 IVF-barn. På lchf/keto har jag äntligen fått mens och inga andra direkta symtom utom möjligtvis att hullet sitter mest på magen. Kanske åldern och pco som är emot mig. Även väldigt trög mage men magnesium hjälper endel.

                Reply
                • Martina Martina
                  16 March, 2020    

                  Vi är typ lika gamla, jag lovar att det inte är åldern! Du behöver styra upp lite systematiska test kring ditt ätande och tränande bara och hitta nyckeln för just dig. Jag tror inte den är långt borta!

                  Reply
            • Alexandra Alexandra
              15 March, 2020    

              Mina ketoner sjunker drastiskt av mejeri… Har ingen vettig förklaring till detta men jag vet att det är så. Har ketonix och mäter blodketoner så jag har rätt bra koll… Testa en månad utan mejerier!

              Reply
              • M M
                16 March, 2020    

                Även smör??

                Reply
  22. Anna Anna
    15 March, 2020    

    Apropå att fett skulle täppa igen kärlen… Det sitter verkligen djupt rotat. Jag har fått episoder av smärta på olika ställen i bröstet, jag tror själv att detta är psykiskt betingat för visst är det orimligt att som frisk 35-åring utan hjärtkärlsjukdomar i släkten få kärlkramp efter åtta veckor av ketogen kost??

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Haha! 🙂 Gå till läkaren, kör en undersökning. Visa för dig själv att det är psykosomatiskt.

      Reply
  23. Anonymous Anonymous
    15 March, 2020    

    Kolhydrater blir det ca 20-40g dag så det kanske blir lite mycket
    Proteiner har jag ingen koll på idag, men från början så försökte jag hålla mej runt 70g +/-10
    Grädde,smör o ost intar jag i små mängder
    Eftersom jag mår bra har jag inte funderat på att sluta med mejerier.
    Tyckte bara 200g lät mycket, men jag tränar ju inte som du gör pga en muskelsjukdon

    Reply
  24. Em Em
    15 March, 2020    

    Jag mäter allt jag äter i FatSecret. Jag fokuserar på att få i mig fettet via naturligt feta köttbitar, grytor och röror men upplever ändå att det är svårt. Jag får i mig alldeles för mycket protein (enlig de som säger max 1 g protein per kg kroppsvikt) om jag ska komma upp i 200 g fett utan att tillsätta ex massor av extra smör eller någon fet sås ?

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Jag hade helt struntat i proteinmängderna och bara käkat på!

      Reply
  25. Fredrik Fredrik
    15 March, 2020    

    Om opastöriserade mejeriprodukter var tillgängliga i Sverige (mer än bara importerade ostar) skulle du konsumera sådana?

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Yes 🙂

      Reply
  26. Ic Ic
    15 March, 2020    

    https://www.aftonbladet.se/halsa/a/rA1J0l/sa-biohackar-de-kroppen-for-att-maxa-halsan

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Jag är med i artikeln men uppenbarligen ingen bild på mig där… jag är ju LÅNGT mer biohacker än övriga personer där…

      Reply
      • Ic Ic
        15 March, 2020    

        Ja dom vill bara tjäna pengar :/
        Så hakar de på snabbt haha
        vi finsmakare sorterar i det finmaskiga nätet 🙂
        Heja dig

        Reply
  27. Kari Kari
    15 March, 2020    

    Mycket spännande!
    Då rådde mig till att öka på fettet och det är inte helt enkelt att ställa om till att få fettet naturligt, istället för att tillsätta det. Den kunskapen finns inte riktigt naturligt utan man måste ju medvetet jobba på det. Har nu gjort min exceluträkning för att kunna förbereda bättre måltider. Har absolut inga problem med att äta fett. Känns väldigt naturligt!

    Antar att du inte behöver mäta för att se om du ligger på rätt ketosnivå, men jag tror att jag kommer att behöva göra det ett bra tag till (har ju nu ca 48 kg som ska bort, plus lite hormonella problem som jag tror är hypo 2). Har skaffat tyngdtäcke (love it), oura-ringen (love it), har blodsockermätare och kommer lite längre fram köpa en CGM (kostar då 1500:- för 2 veckors mätning) och har urinstickorna för ketoner. Nu till min fråga, Ketonix! Tänkte skaffa én för att kunna följa bättre under dagen vad som händer, och även att ha bättre noggrannhet. Priset varier ju väldigt mycket. Tycker det är lite jobbigt att det bara står på engelska på deras hemsida. För mycket facktermer för att det ska vara lätt att ta till sig. Hur tycker du att jag ska tänka? Köpa den dyraste och ha allt, eller räcker det med den billigaste? Vill att det ska vara enkelt att kunna använda den, även vid resor. Själv måste jag hålla stenhård kontroll, annars är jag där och tar en kopp the med grädde utanför ätfönstret och väldigt gärna sent på kvällen, för det är i princip det enda som är “godis” för mig.
    Har du någon kod eller samarbete med dem?
    Tack för att du svarar… har förstås införskaffat min nya bibel, Keto!

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Du behöver inte mäta ketoner för att veta, har du en blodsockermätare är det allt du behöver ha koll på. Droppet i blodsocker (ned till 4.5 mmol/l fastande) brukar indikera att du är fettdriven.

      En kopp té med grädde i kan knappast vara något problem 🙂

      Reply
  28. Emma Emma
    15 March, 2020    

    Lust att dela med dig av receptet på grytan? Ser smaskigt ut ?

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      1-2 paket kycklinghjärtan och resten bara improviserat, minns inte vad jag hade i exakt det blir olika varje gång 🙂

      Reply
  29. Peter Peter
    15 March, 2020    

    200g / dag?!
    Enligt många lchf riktlinjer bör man äta tex om man vill väga 70kg ska man i gram äta det dubbla i fett, dvs 140gram dag, vad säger du om det, har funkat bra i 6år för mej utan att vara hungrig

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Då äter du nog mer protein och kolhydrater än mig 🙂

      Reply
      • Anonymous Anonymous
        15 March, 2020    

        Kolhydrater blir det ca 20-40g dag så det kanske blir lite mycket
        Proteiner har jag ingen koll på idag, men från början så försökte jag hålla mej runt 70g +/-10
        Grädde,smör o ost intar jag i små mängder
        Eftersom jag mår bra har jag inte funderat på att sluta med mejerier.
        Tyckte bara 200g lät mycket, men jag tränar ju inte som du gör pga en muskelsjukdon

        Reply
        • Martina Martina
          15 March, 2020    

          ah okej, 200g fett är ju bara 1800kcal 🙂 Jag äter minst 3500kcal per dag!

          Reply
          • EA EA
            16 March, 2020    

            Hur får du i dig så mycket kalorier utan att ösa på med tex massa smör? Jag har kört keto i 1,5 månad och ligger på ca 80E%/måltid, och ca 3000kcal/dag. Men det fixar jag bara om jag käkar minst 50g smör till varje måltid. Har fått “keto rash” vid ett par tillfällen som ännu inte försvunnit så har väl lite candida, men jag är väldigt trött och sliten så gissar att jag kanske äter för lite. Jag är en man på just nu 70kg som tidigare vägt minst 75kg och vill upp i vikt för att jag styrketränar (bara kroppsvikt just nu pga utmattning). Vore oerhört tacksam för tips hur du får upp mängden fett utan smör, är så trött på allt smör och vill inte behöva ösa på mer än såhär, helst mindre 😉

            Reply
            • Martina Martina
              16 March, 2020    

              Feta köttbitar och talg, följ mig på instagram så ser du lite hur jag äter 🙂

              Reply
              • EA EA
                17 March, 2020    

                Will do! Har börjat fundera på om jag inte tål smör, för jag får i princip alltid förhöjd puls och ganska ofta några dubbelslag en stund efter måltid. Får försöka med talg. Funkar inte det vet jag inte om keto är något för mig för jag mår ärligt talat rätt dåligt. Har tyvärr inte gjort några keton eller blodsockermätningar, men jag är rätt säker på att jag inte är i ketos då jag är ständigt slut i kroppen, dimmig i hjärnan och har varit småförkyld ända sedan jag började. Vill verkligen bli av med psoriasis, utmattning och candida, men mår verkligen skit. Hur lång tid ska det ta innan man mår någorlunda bra? Mådde mycket bättre med kolhydrater, även om jag även då var förkyld typ 4 månader per år…

                Reply
                • Martina Martina
                  17 March, 2020    

                  Du ska inte må skit då är det något som är tokigt! Om du hittar rätt mår du radikalt bättre inom ett par veckor.

                  Reply
  30. Ida Ida
    15 March, 2020    

    Kämpar med keto men har riktigt dålig andedräkt av det. Passar keto helt enkelt inte för mig? Eller kan det vara att min kropp rensar ut gifter och därför luktar det illa? Fan vad svårt det är att få keto rätt ibland.
    Tack för att du vågar promota kött.

    Reply
    • Martina Martina
      15 March, 2020    

      Sluta med mejerier helt och hållet!

      Reply
      • Ida Ida
        15 March, 2020    

        Även ghee och smör eller är något av det okej?

        Reply
        • Martina Martina
          15 March, 2020    

          Om man tål det och inte får en histaminrespons ja 🙂

          Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: