Vissa anser det ätstört att följa en strikt low carb diet eftersom det per automatik exkluderar det här med att “unna sig”. Visst finns det utrymme för godsaker ändå ibland men inte lika mycket eller ofta som med en mer tillåtande diet. Inte för att det är förbjudet utan för att suget och lusten till det helt enkelt inte finns där med ett blodsocker slätt som ett salsgolv och ketoner som ersätter större delen av energibehovet.
“Ät bara lagom och rör på dig!”
Senaste trenden bland tränings/hälso-influencers är att posera med pizza och godis varvat med energidrycker och proteinshakes. Det kallas för att ha en sund och avslappnad inställning till mat och träning och går ut på att träna regelbundet och sedan äta varierat och lagom av allt, inklusive skräpmat. I teorin är det väldigt vettigt eftersom det framstår som ett ganska avslappnat synsätt, men i praktiken blir det inte riktigt lika lätt. Vad de här personerna egentligen förespråkar är självdisciplin och kompensatoriska beteenden som att ömsom unna sig och ömsom hålla igen, samt att använda träning som ett reglage för vikten.
Våra stenåldershjärnor funkar inte riktigt så. Majoriteten av alla människor vet inte alls vad lagom är när det kommer till socker- och mjölmat. “Det finns alltid plats för efterrätt!” sa min mormor när jag var liten, och enligt samma princip krävs det ett under av självdisciplin för att inte en påse godis ska bli till flera dagars socker-kaos. Titta på en vanlig arbetsplats hur det sockerfrossas, efterföljt av pliktskyldig träning eller strikt period av sallader och måltidsersättningar, när det blivit “för mycket av det goda”.
Varför blir det för mycket av det goda?
Varför kan inte folk bara äta lagom och röra på sig lite mer? För att mat som totalt kapar vårt belöningscentrum gör det otroligt svårt att stoppa i tid eller veta hur mycket som är lagom. Det leder i sin tur till känslor av skuld och skam.
“Alla andra kan äta lagom men inte jag, det är fel på mig!” “Alla andra kan unna sig men inte jag, jag är så dålig!”
Nej du är inte dålig för det är otroligt få människor som lyckas med lagom-livsstilen och därför söker sig fler och fler människor bort från den, för att den inte funkar. Det är för plågsamt med självkontroll, kompensatorisk träning och kaloriräkning, särskilt när det blir ett långtidsprojekt över flera år. Varför svämmar min mailkorg över av meddelanden från människor som desperat vill sluta äta socker och mjölmat, som mår jättedåligt, som är trötta, har värk, svullna tarmar, kronisk förstoppning och envis övervikt?
För att lagom-metoden är en sån succé?
Nej däremot är det väldigt korrekt att som tränings-influencer visa hur avslappnad och icke-ätstörd man är med sin godisskål och säga “titta på mig jag är i fantastisk form och äter godis, du kan också!” Men vi kan ju inte! Det fallerar ju gång på gång så den avslappnade bilden smolkas återigen av skuld och skam och “det är fel på mig som inte lyckas.”
Artegen föda för peace of mind
Jag är inte socker- eller matberoende men väljer ändå en ganska strikt form av lågkolhydratkost för det ger maximalt peace of mind. Minst metabol och cellulär stress, minst hunger och sug. En lugn hjärna men framförallt lugna tarmar och en mage som aldrig gör ont. Det kräver noll kompensatoriskt beteende, det vill säga exakt noll träning krävs för att hålla vikten. Man behöver aldrig gå på några dieter eller “hålla igen” och kaloriräkning är ett minne blott. Är inte det mycket mindre ätstört så säg?
Jag kallar lågkolhydratkost för artegen, ursprunglig föda för tittar man några tusen år tillbaka i tiden, i början av människans historia så finns det mycket antropologiska fynd som stöd för att människan åt nära noll kolhydrater till vardags. Kosten bestod nästan bara av kött och fett och såklart annat ätligt som har gått att plocka och samla ihop. Här finns en intressant artikel om det.
Varför lagom-predikan skapar problem
Lagom-predikan skapar problem för att den indirekt säger att det är något fel på alla som får hälso- eller viktproblem av “vanlig mat”. Istället för att träningsinfluencers skapar en avslappnad och sund bild av hälsa skapar det egentligen mer skuld, skam och ångest för att de predikar ett budskap som sällan funkar, samtidigt som det är “rätt” och otroligt PK.
Billiga poäng i mitt tycke.
Mitt syfte är att informera om kroppens och hjärnans biokemi på ett trevligt och intressant sätt, så att de här lagom-budskapen faller på sin egen biokemiska och antropologiska orimlighet. Jag är inte absolutist på något område, och jag tycker inte att alla ska göra exakt som mig utan bara öppna ögonen för att vi rent genetiskt inte har kommit så himla långt från urmänniskans biokemi och inte är riktigt så anpassningsbara som vi tror. I alla fall inte när det kommer till grundläggande behov som näring, rörelse, sömn, vila och närhet till andra människor.
Nästa gång du ser en skrattande, vältränad hälso-ikon som poserar med sin energidryck kan du fundera på varför det behövs 200mg koffein, taurin och andra uppiggande ingredienser för att klara av ett vanligt träningspass. Eller när de tar bild på sin pizza för att några inlägg senare klaga över trötthet och svullen mage. Det finns mycket fler dolda beroenden än vad man kan tro, men att hålla fast vid snuttefiltar i form av koffein, socker- och mjölmat anses normalt. En mänsklig rättighet som ska försvaras till varje pris, eller till priset av ångest och skam.
Tack Martina! Lagom. Lagom. Som ett mantra i samhället. Jag har försökt att dricka alkohol lagom. Kört Keto, yogat och laddat ner dyra mindfullness-appar. Tack vare dig har jag kapitulerat inför alkoholen. Är sedan 11 dagar aktiv i ett tolvstegsprogram och det är för att du får allt på plats med dina inlägg. Helheten behöver fixas först och insikten om att jag behöver ta ansvar för precis allt som pågår i just mitt liv. Du utför mirakel ska du veta.
Wow, TACK!
Bästa jag läst på länge! Spot on! Som alltid 🙂
Jag tycker det är sunt och självklart att äta i förväg ofta. För att vardagslivet ser ut så att jag har ganska många timmar där det inte går att ta matpaus så äter jag helt enkelt frukost lunch och middag vid tre i förväg utsatta tider tex innan jag åker till jobb, när det är matrast och när jag är hemma igen och innan det blir för sent. Vill inte behöva äta sent på kvällen eller stående på en regnig perong osv.
Hej Martina.
Jag undrar om du skulle kunna göra ett blogginlägg om hur man ska tänka när det kommer till kosten då man har ett ätstört beteende. Jag tror absolut på LCHF och keto, men jag har på senaste tiden insett att jag lider av hetsätning. Äter strikt i perioder tills jag bara tröttnar (eller blir helt utmattad) och mår illa av just den maten och sedan börjar jag äta väldigt dåligt i form av massor av kolhydrater och halv- och helfabrikat. Kan trycka i mig 500 gram godis på nolltid utan att jag knappt märker att jag ätit upp allt.
Vad är din syn på detta och hur får man det att fungera?
Skrev ett inlägg om det: https://martinajohansson.se/lasarfraga-keto-hetsatning/
Klok du är <3
Otroligt bra skrivet. Varje dag kontsktas vi av människor som hamnat i självplågeri, sksm och skuld just för stt “alla andra kan men inte jag” .
Att med viljans kraft avstå från beroendeframksllande och belöningsstinn “mat” är lika svårt som att knipa igen om du har magsjuka, dvs det går inte. Andra krafter än viljan är i spel.
Vår erfarenhet från levasockerfri är att här krävs ofta stöd och hjälp i form av behandling som kurs och samtal och/ eller långsiktigt behandlingsprogram. Att vi kallar en spade för en spade och ser det för vad det är – ett beroende. Att inse att man har ett beroende kan göra stt man lägger en del av skammen bakom sig
Bra skrivet! Som vanligt ?
Jag tror också att det har väldigt mycket med reklam att göra. Så många tränings- och hälsoinfluencers som är sponsrade av mat och kosttillskotts företag. Inget ont om att vara sponsrad, det är deras levebröd. Men man ska nog ha det i åtanke när de står där med sin aspartamfyllda “hälsodryck” och sina bars att det kanske inte är för att det är så jättenyttigt som de poserar med varorna i fråga.
Kom att tänka på när Paolo Roberto sa att LCHF betydde Lazy Celebreties Hating Fitness. För det enda rätta var att träna som han gör (dvs flera timmar varje dag) och sedan äta pasta. Det var enligt honom en balanserad livsstil. Som sedan bara av en händelse gav honom inkomster både som PT och pastaförsäljare. ?
Tack för ännu ett inlägg fullt med klokheter, du är bäst Martina!
Det bästa jag läst på länge!!
Ett helt fantastiskt inlägg, Martina!!! Jag är socker- och matmissbrukare och levde socker- och missbruksfri i 1,5 år efter kurs hos Arteget i Malmö. Sen ”hände” nåt…. Och nu är jag nästan tillbaka i mina gamla vanor. Det enda jag hittills inte fallit tillbaka i är mina jätteportioner pasta. Det är min allra värsta drog. På nåt sätt lyckas jag (än så länge) hålla mig ifrån det men annars så intalar jag mig friskt att ”idag är sista dagen, imorgon ska jag börja äta bra igen”. Det här snacket om att äta lagom och lite av allt, inte ens de som säger så lyckas ju. Fast de gärna vill tro att de äter sunt.
Tack, det låter som att det verkligen är dags att ta sig tillbaka då. Du har inte funderat på 12-stegsprogrammet?
Har hört talas om det men vet inte riktigt vad det är, faktiskt. Nu har jag semester och tänjer än mer på mina matvanor. Tänker ”sen, när semestern är slut, då…”. Behöver sluta igen med mejerier och återgå till min kost bestående av kött i olika former, fett och tillbehör som broccoli och blomkål mm. Den typen av kost får matsuget att minska eller försvinna. Vet ju det eftersom jag varit där. Så skönt när det är tyst i huvudet, liksom. Ska bara…. ha semester, klara av denna vecka, börja jobba igen… mm mm. Har du skrivit nåt om 12-stegsprogrammet?
Sök på det och hitta en grupp för OA eller FAA där du bor (Overeaters Anonymous eller Food Addicts Anonymous) och gå dit på ett öppet möte.
Framförallt upplever jag det sjukt problematiskt att man stämplas som ätstörd för att man inte äter av allt eller alltid vill umgås över mat. Så fort man ska vara social ingår det mat, fika eller alkohol med snacks. Jag har noll behov av att umgås över mat, äter när jag är behöver och ser inte födointaget som ett socialt arrangemang. Vill man ha sitt sociala liv krav fodrar det nästan tvångsmässigt ätande för att inte vara en avvikare eller uteslutas från sociala sammanhang. Tycker det är rätt jobbigt att behöva välja mellan att vara en kuf som andra besväras av (jag har inga problem med att inte äta när andra äter, det är snarare de som har problem med att jag inte äter) och att forceras äta för gemenskapens skull.
Verkligen, det känns ganska snedvridet :/
Jag började vägra bjuda på fika när folk kom över o hälsade på och jag vägrade bjuda på kaffe överhuvudtaget, då jag inte dricker kaffe. Det tog några år av protester från släktingar, och konstiga situationer men nu funkar de hur bra som helst ? människor behöver lära om! Men håller med de du skriver de är jobbigt! Jag och mina mamma vänner umgås på ett bra sätt, vi håller mat tider och mellis även när vi umgås. Och mellis är aldrig kakor,saft eller dyl. Det vi äter ändras aldrig även om man träffar folk.
Precis detta har legat i mitt bakhuvud en längre tid. Skönt att jag inte är ensam om detta pack ?
Såååå bra, Martina! Du har helt rätt. Detta lagom-tänk är så förrädiskt. Och för oss sockerberoende är det fullkomligt katastrofalt. Tack för ännu ett bra inlägg!
Vill köpa keton & blodsockermätare.
Vilken anser du är bäst?
Har sökt runt på bloggen. Men hittar inte vilken eller vilka du tycker är bäst.
Går det å se dina gamla q&a i efterhand?
Älskar info du ger oss ❤❤
Yes du kan hitta en del på IG-TV och youtube.
Använder freestyle precision xtra för både blodsocker och blodketoner.
Jag är inte hungrig sa min pojkvän här om dagen vid lunch, jag ska inte äta lunch. Efter en stund så ser jag att han har lagt upp kött, tagit fram potatis Sallad o sås. Jag fråga, ska du äta ändå? Var du inte mätt?, svar: jag tar lite så slipper jag äta sen. Men sa jag, några köttbitar hade varit lite, men med potatis sallad o såsen (cream freache med sötsur sås). Så har du en helt vanlig portion och inte lchf heller som vi försöker hålla oss till. Du som egentligen inte var hungrig. Så tror jag resonemanget går för väldigt många människor, även jag själv är där ibland!
hm… detta förstod jag inte alls, äta i förebyggande syfte?
det är inte sa ovanligt, manga vill äta först innan de gör nat för att de är rädda att sen finns det ingen mat eller möjlighet att äta. jag känner manga som tänkar sa där (mysterium för mig). folk är ju konstant rädd nuförtiden att de ska dö av hunger och matbrist när de inte äter pa nagra timmar!
Men vad skulle hända då tänker de? De typ dör av hunger?
Jag tror det är en blandning av när våran hjärna över så många år blivit inpräntad att ”du måste äta”, kommer av de gamla tjatet från äldre släktingar. Så tror man helt enkelt på de, äter man inte ”dör man” och att hjärnan faktiskt tror att den kommer dö om de inte får lika mkt mat som dagen innan. Den är van att få mat.
Jag blev att skratta till lite, då jag behandlar toalettbesök på det viset karln din behandlar/behandlade mat 😀
Det är ganska vanligt är min uppfattning. Man äter innan man blir hungrig, särskilt om man vet att man kanske inte kommer kunna äta på några timmar (ex.vis pga blir upptagen på jobbet över den normala lunchtiden eller man är utom räckhåll för mat över ett par timmar). Jag gör det om jag ska bort över kvällen och inte har möjlighet att äta bra middag eller matlåda. Då blir det “säkerhetsmiddag” innan bortgång för att inte hamna i hungrig-och-omgiven-av-dåliga-matval.
Men att äta i förebyggande syfte tror jag många gör som äter kolhydrater eftersom risken finns att man dippar rejält annars om man inte hinner få i sig nya kolhydrater i tid.
Jag tror att jag är ganska likgiltig inför hunger, även när jag mest levde på socker. Det stör mig inte liksom.
Nej man kanske är olika där. Jag äter (keto)mat innan jag åker iväg för att förhindra att jag äter något dåligt pga hunger eller sug. Då äter jag hellre extra förebyggande än att riskera nån form av snedsteg.
Jag tror det är hjärnan som luras att ”jag åt inget jag var inte hungrig” och sen har den ändå lyckas övertala kroppen att äta……. jag tror de flesta tror att de äter på ett sätt men egentligen så äter de helt annorlunda. Självinsikten och hjärnas beroende samspelar.
Jag tror också att det finns mycket starka krafter i form av markandsföring som vill att vi ska äta på ett visst sätt . Att förknippa mys med mat o godis och fest och helg är ju stående på affärens reklampelare. Och det gick jag på. Men som “nykter” sockerberonde sedan drygt 2år kan jag säga att mitt förhållningssätt till mat och mys ändras mycket förknippar det inte så hårt längre. Fokuserar på det sociala i stället.
Låter väldigt vettigt!
Jag håller med i det du skriver, men kan ändå slås av att när jag var barn, på 60-talet, så var nästan ingen överviktig. Ser man filmer och bilder från den tiden så är i princip alla slanka. Tänker att det naturligtvis är olika delar som skapat denna överviktsepidmi och besatthet av att vara smal.
Ja men det åts mer riktig mat då, och det var inte lika mycket kompensatorisk träning.
Något OT svar till ditt inlägg, men jag undrar följande: Jag hör ofta om att det är viktigt att skilja på kött och kött. Att ko är bättre än fisk, kyckling och gris. Både i näring generellt men oxå i fetthalt. Är detta nått som du är enig i?
Njae det vet jag inte. Bra fisk som jag har fångat själv slår ju allt! Finns kyckling och gris av väldigt fin kvalité också, och lamm!
Läste i en tråd på Raypeats instagram om att det fleromättade fettet som idisslande djur får i sig omvandlas till större andel mättat fett och som lagras i deras kroppar vilket är nyttigare fett för oss.
Kan vara det man menar att griskött, fågel m fl har större andel omättat/fleromättat fett. Sen är det väl alltid bättre och godare med ett fetare kött?
Men det tycker inte Raypeat?
Jag tror du sätter fingret precis på vad det handlar om. Människor vet inte vad lagom är och får suget bestämma blir det lätt för mycket av det goda… och skuldkänslorna kommer…
Jag är nog väldigt udda har jag märkt. Jag slutar äta när jag är mätt och inte proppmätt, kan ta en kaka ibland eller något annat sockrigt och sen är jag nöjd. Får aldrig tanken eller känslan av att jag vill ha mer eller tänker att jag måste kompensera efteråt med träning. Jag äter när jag är hungrig och sen tänker jag inte på mat förrän timmar senare när jag blir hungrig igen. Äter bra mat och lite skräpmat. Dock är jag väldigt sällan sugen på saker, vilket kanske förklarar varför jag funkar så här? Andra människor runt mig funkar så som du så bra beskrev här ovan. Vi människor styrs av känslor och äter därefter, det gjorde nog inte för tusentals år sen tror jag. Då handlade det nog om ren överlevnad?
Ja du är ganska unik och verkar vara en balanserad människa, det är bara att gratulera! 🙂
Manga har sana intiutivt ätande mönster, utan att vi riktig ser det. de är de slanka som kan äta allt – men de gör inte det hela tiden. de kan, men de vill inte….Man ser ju inte var de äter 24/7
Du skriver så himla bra Martina..! 🙂
Uppskattar så mycket att läsa dina texter!
Mvh
Marcus
Tack!