Följande fråga får jag väldigt ofta och fick precis idag i mailkorgen:
Har precis börjat med Ketodiet och det funkar fint. Men jag är förvirrad. Du säger att man ska äta fett andra säger ät inte för mycket fett… jag blir förvirrad och fetträdd. Slängde mina fettbomber i soporna. Hur ska man tänka?
Låt oss anta att vi behöver äta åtminstone 500kcal om dagen för att inte svälta ihjäl men de flesta äter 4-5ggr mer än det, alltså 2000-2500kcal per dag. Vi har tre makronutrienter (eller 4 om man räknar med alkohol) och de är;
- Protein
- Fett
- Kolhydrater
Så… vi behöver då fylla våra 2000kcal med någonting… hur ska man tänka?
Om vi fyller dem med kolhydrater, alltså 500g kolhydrater vad händer då? Ja det är ju totala motsatsen mot en ketogen diet, blodsockret kommer svajja upp och ned hela dagen och med tanke på alla fibrer och grejer kommer nog IBS som ett brev på posten. Därtill svullnad, gaser, vätskeinlagring (carb face), och hunger.
Att äta bara kolhydrater går inte i längden eftersom människor behöver fett och protein för att överleva.
Om vi fyller dem med protein, alltså 500g protein vad händer då? Ja nu kan man komma in i en lätt ketos eftersom det inte finns några kolhydrater närvarande. Proteinet är dock lite insulint så troligen kommer blodsockret sjunka vid varje måltid vilket ger trötthet.
Att äta bara protein går inte i längden eftersom vi då drabbas av “rabbit starvation”, en otrolig fetthunger och proteinhunger. Människor behöver fett för att överleva.
Om vi fyller dem med fett, alltså 222g fett vad händer då? Ja nu kommer kroppen vara i en stabil ketos och överleva månader i streck även om vi också behöver protein. Kroppen kommer bränna detta fett varvat med kroppsfett och den biokemiska effekten liknar en fasta med full autofagi.
Människor behöver mycket fett, men inte bara fett så att tillsätta aminosyror och protein från kött, fisk, ägg och fågel är en bra idé.
Min poäng är att basen i kosten behöver vara någonting, så varför inte fett?
Fett är neutralt för kroppen, bra för fettförbränningen, bra för ketontillverkningen och toppen för hjärtat och hjärnan. Jag låter utan tvekan fettet vara basen i min kost, hellre än protein eller kolhydrater.
Mitt blodsocker hålls jämt och stabilt och jag har bra energi hela dagen, både till att jobba och skriva och träna.
Summa summarum: du vet att du kommer att äta ca 2000kcal under dagen så tänk hela tiden på att basen ska vara fett, i varje måltid och varje mellanmål. På tallriken ska du ha minst lika mycket fett som protein, då blir det rätt förhållandemängd för en bra ketos.
- För mer info och recept kan du spana in Ketoguiden (köplänk till Adlibris)
“Men är du säker på att man inte blir fet…?”
Basen fett; siktar alltid mot 200g fett om dagen.
Ingen kaloriräkning, ingen cardio och 34 år.
Hej Martina,
följer din blogg och dina böcker med spänning och förtjusning, det är så häftigt allt vad vi kan göra och fixa till
själva, men jag har en fråga.
Jag har hamnat på en viktplatå och misstänker jag är insulinresistent, har blivit diagnosticerad pre-diabetes.
Försöker nu att följa dina råd och dina erfarenheter ännu mer men undrar vad som egentligen menas när du skriver ”äta 200gr fett/dag”.
Är det 200 gram rent fett? Alltså 200 gram av något livsmedel som är 100% fett, om det nu finns 🙂 Då skulle man få i sig 200gr fett.
Eller menar du energiprocent fett? Då talar vi ju en annan mängd av livsmedlen.
Energiprocent, all in all när du räknar ihop dagens intag av det du har ätit. Kött, fisk, ägg osv.
Super, tack! Då kör jag på det, är int fetträdd så jag öser på ännu mer. Stort tack för alla dina kloka ord!
Försökte hitta en tråd ang fettförbränning. Hoppas jag hittade rätt.
Vad säger du om denna artikel?
https://runnersworld.se/blogg/sa-har-branner-du-fett/
Är inte så insatt i formler….
Jag försökte läsa artikeln några gånger men den var för tråkig!
haha…ok, tack för att du försökte!!
Är väl en sanningssökare men förstår för lite när det kommer till biokemi! Tycker du förklarar så pedagogiskt och bra!
Bör man räkna in collagen i sitt dagliga proteinintag? Jag äter 60-80 g “ish” protein / dag och då är 20-30 g av det från collagen ( min kropp älska collagen! ) Annars mest feta delar av rött kött som högrev och mkt lever tex. Jag jobbar på att bli mer fit/ tight och bygga muskler , är det lågt proteinintag enligt dig? Brukar oftast äta lite mer de dagar jag tränar tyngre.
Det är lågt proteinintag, om du vill bygga så kan du nog trippla 🙂
Oj okej, haha ? Har varit “rädd” för att äta för mkt protein på keto…
Ligger runt 180-200 g i fettintag/ dag, bör jag justera det också?
Du får hitta ditt eget tröskelvärde 🙂 Tror 200g fett är bra!
Tack för din feedback! ?
Bör man räkna in collagen i sitt dagliga proteinintag? Jag äter 60-80 g “ish” protein / dag och då är 20-30 g av det från collagen ( min kropp älska collagen! ) Annars mest feta delar av rött kött som högrev och mkt lever tex. Jag jobbar på att bli mer fit/ tight och bygga muskler , är det lågt proteinintag enligt dig? Brukar oftast äta lite mer de dagar jag tränar tyngre.
Kollagen är protein, men det kan du äta med gott samvete 🙂
Jag är ny här inne och har några frågor! Hur länge kan kroppen vara i ketos och vad finns det för bevis på att det är en livsstil som man kan ha under en längre tid, dvs 10+ år? Vad jag förstått så finns det inte många “long term” studier gjorda på en keto diet? Hur tänker du kring djurens situation med tanke på fokuset på kött och djurfett som en keto och carnivore diet har? Är det verkligen försvarbart med så mycket lidande och dödande? Och varför väljer man att vara en del av detta när tex en vegansk kost om och om igen blir bevisad att vara det bästa vi kan äta för oss och för djuren?!
Tack för din kommentar! Häng kvar här så gör jag ett inlägg av din fråga 🙂
Utveckla carb face? Vad är det? 🙂
fluffy face, när du blir rund i fejjan för att du ätit kolhydrater 😉
Där jag bor säger man brödsvullen, vilket är rätt talande.
Jag tänkte på en sak. Jag har ju kört keto nu sen i söndags men jag blir lite förvirrad. I boken Ketoguiden skriver du att det är okej med kokosmjöl, du har något recept på egen dryck av mandlar och även grädde. Men här i bloggen är det big nono på både mejerier, kokosmjöl och mandel. Eller är det undantagen som bekräftar regeln. Vad ska jag gå efter?
Boken är mina allmänna rekommendationer som ska passa så många som möjligt och bloggen är hur jag själv gör och mina egna grejer 🙂
Tack för svar, då vet jag. 🙂
Apropå att äta mycket fett, typ lchf, är det inte risk att man utvecklar ”fettlever”.
Hur skulle det gå till? Bara alkohol och snabba kolhydrater (fruktos) kan ge fettlever.
Busted newbiew på kommentarerna här, hehe..
Om jag vill beräkna (för att det är kul!) vad som är rimligt att äta med 2 000 kcal som exempel. Jag väger 56 kg och har hört att 1g protein/kg är en rimlig mängd (kommentarer på det?), och satsar på 80E% fett resterande protein, stämmer det här då?
Fett
80E% fett, 9kcal/g
0,8*2000/9=177g
Protein
20E% protein, 4 kcal/g
0,2*2000/4=100g
Räkna med 25% protein i kött,då blir det 25g protein, dvs. långt under 56g, om jag nu ska ha 1g/kg som riktlinje. Känns som stor skillnad mellan 80 och 70E% fett?
Har planer på att bli en gymråtta, är det gynnsamt att vid styrketräning inta större mängd proteinintag än säg 80E% fett, t.ex. gå till 70E%?
GRYM bok Hormonbibeln 2.0 förresten, hade jag haft råd hade jag köpt den till varendaste kvinna i hela universum! Ser fram att läsa fler av dina böcker!!
Tack Rebecca!
Börja med 80E% fett och bomba på ordentligt sen kan du reglera protein/fett upp och ned allt eftersom. När du blir en gymråtta kanske du känner att din kropp skriker efter protein, då är det bara att ge den det. Inget är sådär på millimetern, go with flow 🙂
Rebecka, i proteinberäkningen räknar du först med 100 g protein, sedan räknar du med 100 g kött. För att du ska få i dig minst 56 g protein får du alltså äta 250-300 g kött. Och ska du få i dig 100 g protein får du äta 4-500 g kött.
Utifrån kommentarer verkar folk förvirrade över att ingredienslistan blir lite mindre än vanligt. Kanske att “varierad kost” sitter i så hårt. Jag älskar enkelheten och den (av mitt egna val) enformiga maten. Man blir ju nöjd på fettet, plus att fett gör allt så mycket godare! Jag behöver inte “varierad” kost när man blir nöjd. Sen väljer man ju själv vart man stramar åt någonstans. Finns ju väldigt många bra grönsaker tex att variera med om man vill. Man bör nog vända tänket till vad man FÅR äta och inte det som är “förbjudet”.
Väldigt bra uttryckt, tack Maria!
Så rätt, Maria. Jag brukar säga att om ett recept innehåller mer än fem ingredienser betyder det att den som gjort receptet inte kan laga mat. 🙂
Med vad och framför allt hur får man en måltid med fett som bas som smakar någorlunda och blir lite varierande?
Feta köttdelar
Talg
Smör
Ägg
Olivolja
Kokosolja
Avokado
Makrill
Nötter..?
Ge gärna exempel på måltider du gör!
Det du räknade upp 🙂
Vill dela med mig av ett fantastiskt våffelrecept. 50g smält smör som mixas med 3 ägg. Sedan brukar jag hälla i 0.5 dl vatten också. Inget mjöl alls krävs och våfflorna blir jättegoda! Blir cs 4-5 st. Jag använder dom till allt. Har olika fyllningar.
Köp “Ketoguiden”! Där ger Martina massor med exempel på måltider 🙂
Hur får man i sig tillräckligt med fett utom genom fet fisk, smör, ägg och talg..? Och feta delar av kött då. Olivolja och avokado (dock bara 15%) och nötter?
Vad /hur äter du?
Avokado har 80E% fett 🙂
så bra då! Å jag som trodde man kan lita på Google 😉
Kan bara instämma i fettets förträfflighet. Har under en period, några veckor, ätit lite mer kolhydrater i form av rotfrukter eftersom jag ville testa hur det kändes. Men ack, hungern stod och knackade på dörren efter bara 4 timmar och jag blev vansinnigt gasig i magen och kände mig ofräsch… Igår satte jag in min tidigare standardfrukost bestående av en fett-choklad, dvs varm choklad gjord på mycket kokosolja, smör, en msk kakao, lite vanilj och hett vatten. Magen är kolugn och först efter kl 13 börjar jag fundera på lunch. Åt ägg och bacon samt lite bär och kokosgrädde. Mätt igen. En sån härlig känsla!
Underbart! Jag kan inte annat än att hålla med 🙂
Du brukar ofta prata om artegen föda. Vad innebär egentligen detta? Innebär inte termen typ ”det vår art är menad att äta”? Jag undrar då hur våra förfäder (samlare och jägare)hade tillgång till så mycket fett? Det fanns ju inge oljor och ingen smör. Och ser man på de befolkningar som än idag lever mest likt våra förfäder så äter de ju en kost bestående av mestadels kolhydrater eller enkla sockerarter i form av honung.
Enkla kolhydrater och honung…? Urfolken som finns kvar och äter arteget äter ofta rått kött och blod, samt råmjölk från ko och get.
Vilka enkla kolhydrater fanns för 100.000 år sedan? All frukt du känner till idag är genmodifierad, den var inte ens ätlig på den tiden. Detsamma gäller mycket grönsaker.
När vi äter kött som de naturliga jägare vi är så äter vi fettet och mjuka delar och sist musklerna, utom eskimåerna som åt fettet och gav inälvorna till hundarna.
Fast jag har läst att de åt inälvorna själva men gav hundarna muskeldelarna ?
Jaha haha, my bad!
Vår art kan äta lite vad som. Och det verkar har varit så också. Det enda som är artegen mat är vår modersmjölk. Enligt mig.
Snälla jag ber dig att skriva ett inlägg om blodsocker och insulin. Trots att jag läst dina böcker och väldigt många av dina inlägg så fattar jag inte – framförallt inte vad man gör åt insulinresistens. Om man är insulinresistent – vad fasen ska man göra åt det? Jag äter sedan 2 mån väldigt low carb och är alltid över 150 g i fett, tränar hårt 1-2 h per dag men det är lögn i h*lvete för mig att ha en enhet lägre i blodsocker på kvällen. Och då är man insulinresistent? Samtidigt så skriver du (i inlägget ovan) att blodsockret sjunker vid måltider med för mycket protein – så är det inte lite motsägelsefullt? om jag äter väldigt bra dvs mycket fett och “lagom” protein (vad det nu är för mängd) och varför skulle då blodsockret vara lägre på kvällen (2 h efter måltid) än på morgonen (8 h efter måltid)?
Mitt blodsocker är oftast 3,8- 4,2, men det händer att det är 3,4 och 4,5, här kan jag inte se skillnader på morgonen och kvällen, oftast är det först från morgon till morgon det sker större variationer men har jag haft 4,1 på morgonen har jag ofta +-0,2 på kvällen.
Om detta innebär att jag är insulinresistent – vad är ditt tips för att bli frisk?
Jag har inga överviktproblem, har tappat de 7 kg som jag behövde under dessa 2 månader som jag kört strikt keto, men bristen på blodsockervariationer verkar tyda på att jag sak trilla av pinnen när som helst?
Jag förstår inte varför du tror att du är insulinresistent?
Syftar du på att Dr Mikael Lam säger att BS ska vara en enhet lägre på kvällen? Reglerna blir lite annorlunda om man lever ketogent, och de flesta lever inte ketogent.
Tack för ditt svar! Ja jag trodde att det gällde även på keto…
All forskning är gjord på kolhydratsdrivna människor, nästan ingen forskning finns på människor som lever ketogent.