Nu har jag varit i Sverige i 12 dagar och jag skrev ett inlägg om hur jag gått tillbaka till min “noob-LCHF” med massa smör, grädde och andra feta mejerier. Jag har ju levt mejerifritt ganska länge nu, och nu förstår jag varför.
Efter 10 dagars mejerifrossande fick jag mycket ledsna och inflammerade tarmar. Hela buken var helt öm och uppspänd på höger sida (där alla viktiga organ sitter) och det kändes allmänt olustigt. Är det blindtarmen? Håller min lever på att kollapsa? Vad händer? Men så kom jag på det… ahh… jag har ju gått från 0 till 100 – från clean eating till dairy mania!
Fluffig och fin grädde på jordgubbar och blåbär samt en kopp gräddkaffe
Nej!
Mejerier innehåller kasein, ett mjölkprotein som irriterar tarmslemhinnan och som (vid läckande tarm) kan ta sig ut i kroppen och reta immunförsvaret. När jag var hemma hos Maggan och gosade med hennes katter, blev jag superallergisk trots att min allergi blivit mycket bättre med LCHF. Då kände jag mig kass och undrade vad som hänt… har jag inte lagat min tarmflora trots allt?
Jo men… 4 dagars mejerifrossa gjorde att immunförsvaret fick sig en knäck. Histamin overload. Det är min tolkning i alla fall, för jag märker verkligen stor skillnad när jag äter mejerier jämfört med när jag inte äter mejerier. Stor skillnad!
Keso med lite turkisk yoghurt ovanpå samt bär
I ketos men “fluffig”
I vanliga fall i ketos brukar kroppen kännas väldigt tight, men nu är jag i full fräs ketos och kroppen är allt annat än tight! Jag känner mig supersladdrig och mjuk som en deg, och det är en typisk mejerieffekt har jag märkt. Särskilt ost tror jag. Ost och fitness går inte hand i hand och så är det med det.
Jag kan vara fluffig, det är helt okej jag bara noterar effekterna som mejerifrossandet har på min kropp. Jag hade tänkt att mejerifrossa hela Sverige-vistelsen men nu får jag nog hejda mig lite!
Relaterade länkar
Superintressant läsning! Har funderat på att mi skmpå mejerierna och undrar då vad du brukar göra för såser och liknande? Förstår att man kan göra myclet med majonäs och typ avokado, men om du vill göra en dipp eller en sås till en köttbit?
Sedan undrar jag om du tror att man måste gå 100% in, eller om kroppen tar skada ifall man unnar sig grädde någon lördagkväll? Jag har inga problem med mejerier egentligen, kroppen reagerar inte på dem och äter endast smör, ibland ost och lite lite grädde ibland. Tack på förhand, din blogg är min ny guru!
Jag tror man måste designa sin egen diet för sin egen skull, alla vill inte vara 100% av olika anledningar och det är okej.
Sås är inget jag håller på med, om jag äter kött så är det kött och grönsaker. Till det skulle jag kunna äta avocado eller så, men köttet är ofta så fett i sig att det inte behövs. Bearnaise och hemgjord majonnäs borde ju funka dessutom, mejerifritt!
Vad hände med en sked fett till varje tugga fett? 😉
Jag kan inte äta en sked fett till VARJE tugga när jag inte äter smör längre, för det kräver att jag har inhandlat ett annat fett som passar till den maten jag äter. Vid fett kött eller fet fisk funkar det ändå, vid annan mat blir fettintaget helt klart lägre.
Hur blir din hunger-känsla när du äter mejerier? Jag har märkt att om jag äter tex keso så vill jag typ äta upp allt som finns i hemmet. Är det normalt/vanligt om man inte tål mejerier så bra?
Ja definitivt, man äter ju aldrig bara en burk kvarg 😉
Tack för en superbra blogg och dina böcker Martina!! Känner så väl igen din beskrivning av symtom när jag nu efter en någorlunda clean-eating period på semestern “unnande” mig glassefterrätt 2 dagar + 2 skivor bröd – vilket ledde att semesterns sista dagar blev helt förstörda av buksmärta , uppsvälldhet, illamående, magproblem. Upplevde förutom kramper i magen, en ömhet i buken vilken flyttade sig och nu på dag 5 efter felätandet har avtagit. Har riktigt svårt att acceptera att jag är så känslig. För så fort jag är symtomfri lurar jag mig själv att det nog är inbillning att vissa av samhällets baslivsmedel kan vara så skadliga.
Tror mig minnas att du hade något äggmjölksrecept i Fettfrälst, men ville bara tipsa om min variant. Mixar 2 ägg och kokosolja (0,5-0,75 dl) med stavmixer, och därefter på med ca 2 dl uppkokat vatten samtidigt som man mixar lite till. Idag testade jag att mixa i lite extra MCT-olja i första fasen och upplevde att “mjölken” blev extra skummig. Blev en väldigt krämig och god latte. Toppen eftersom jag försöker bryta mitt lilla vispgräddesberoende..
Jag tycker ändå att det finns en viss skillnad mellan olika mejerier. Till exempel brieost och färskost ger mig ont i magen och utslag i ansiktet, medan parmesan och andra hårda ostar som har lagrats länge inte ger mig några problem alls. Det har väl kanske något att göra med att laktoshalten minskar ju längre osten är lagrad.
En sak jag alltid har undrat: är det någon skillnad på keso/kvarg vs yogurt (grekisk, turkisk osv.)?
Keso och kvarg är ju ost (färskost), som du beskriver som värstingar. Fast är det bättre att äta yogurt?
Nej jag tycker inte att det är bättre att äta yoghurt, för mig är yoghurt lika illa som kvarg och keso.
Andra havsdjur låter gott och spännande! Makrill och sillfilé är gott när man vill undvika odlad fisk. Ekologisk hönsfärs är också ett superbra alternativ som jag oftast väljer (när jag inte deffar, för då får jag stå ut med trista saker som kycklingfilé, lövbiff fläskfilé och torsk). 🙂
Extremt intressant inlägg!
Blir oxå kass på mjölkprodukter.. Smör har jag nog svårt att vara utan.
Får upp min fetthalt mycket pga det.
Hur håller du fetthalten uppe utan smör? Med kokosolja?
Med ägg, avocados, avocadoolja, olivolja, kokosolja, smör, feta fiskar osv 🙂
Du skriver att ägg och fisk är bäst för oss och att du undviker nötkött. En fråga: undviker du kyckling? Äter du lax fr Norge.
Själv har jag fått avsmak för allt rött kött. Vet inte varför eftersom jag åt det innan jag började med strikt lchf. Kyckling äter jag ett par gånger i veckan men har hört att det ska vara mycket antibiotika i det.
Där jag bor är det svårt att få tag på fisk. Oftast är det odlad lax fr Norge. Efter att jag läst vad den laxen får för föda har jag slutat köpa det och istället har jag börjat äta chum lax.
För min egen del har jag ätit mejerifritt (äter osaltat smör) sedan januari. För 3 veckor sen bodde jag på hotell och till frukost tog jag ett par skivor edamer, en liten bit brieost och lite mögelost. Dagen efter fick jag utslag i ansiktet och kände mig kass och bubblig i magen. Usch för mejerier.
Ja jag undviker kyckling men äter anka. Haha “äter du lax från Norge!!??!?!” den frågan får jag jätteofta! Det klart att jag blir bjuden på norsk lax ibland och då tackar jag inte nej till den, men jag köper mest vildfångade havsfiskar, musslor och andra havsdjur.
Förlåt om jag är så frågvis. Har precis hittat till din blogg och har läst igenom X-antal sidor nu. Super intressant blogg och detta var det bästa inlägget ännu.
En fråga: Av vilken orsak undviker du kyckling? Antibiotika eller annan?
Tyvärr är det svårt att få tag på vildfångad fisk här 🙁
kul att du har hittat hit!
Fiskbilen? Det är väl vildfångat?
Jag undviker kyckling mycket pga att jag bor i Kina och det är lätt att äta kyckling till alla dagens mål, alltid. Kyckling är superbilligt och hanteringen är minst sagt oetisk. Anka är något bättre, men kommer nog sluta äta fågel helt och hållet så länge jag inte hittar free range.
Ursäkta Martina. Man kan inte äta mejerier. Det är fabrikerna där mejeriprodukter förädlas.
Men det finns ju folk som har ätit ett flygplan? 😉
Tänk vad olika det kan vara. Smör och vispgrädde är stommen i mitt energiintag och sedan viltkött och ägg som fyller på med protein.
Skulle jag dra ner pä mejerier och kött blev jag äggetarian 😉
Martina, vad tror/anser du om ohomogeniserade respektive opastöriserade mejerier? Jag tänker mig att ohomogeniserat gör att en del grejer i mjölken ligger kvar längre i tarmen och kan då brytas ner bättre innan kroppen tar upp det. Och opastöriserat sägs innehålla MSM och kanske även mer nyttiga bakterier.
Jag är i Marocko på lång semester och vi kör bara opastöriserat, ohomogeniserat och fullfett. Blir mest i form av hemmagjord fil och yoghurt. Och en del smör. Vi bojkottar industrimjölken här och det är jätteenkelt då riktig mjölk lite varstans bland gränder och landsvägar. Ibland går kon och betar en bit bort 🙂
Ja ohomogeniserade och opastöriserade mejerier är ju en helt annan grej, smakar annorlunda och känns annorlunda i kroppen! Det är industrimejerierna jag pratar om som icke-optimala (främst) men jag har för lite erfarenhet för att uttala mig om övriga.
Märker på min hud att den blir mer “blossig” om jag ätit mejeriprodukter.
I vanliga fall håller jag mej till lite vispgrädde i kaffet.
Det blir min hud också, skulle kunna vara för att mejeriprodukter frisätter histamin som man kan vara känslig eller allergisk mot vilket jag är fick jag reda på via en en simpel allergiutredning med pricktest.
I hear you jag gick all in i Europa och frossade i ost o salami i Schweiz o lösgodis i Sverige. Den där svullenheten ja bubblig trög mage usch. Och sockret gjorde att jag fickhjärtklappning.
Men själen mådde också ok på ngt vis det var skönt att skita i att vara hälsosam och lite nystarten jag behövde för att hoppa på ketos och alla bra rutiner igen efter att ha ätit sånt jag trott mig sakna efter att ha bott 18 mån i ett land med rätt ofräsch matindustri. Nästa gång kommer jag dock nog inte gå all in utan behålla rutinerna. Just nu består min diet av kokosolja avokadoolja smör i små mängder mkt varmt vatten med citron o ingefära grönsaker (ovanjord) kokosmjölk och kyckling fläsk beef eller fisk. Så skönt att bli av med all den där extravätskan.
Usch för mejeriprodukter verkligen! I normala fall äter jag bara smör och ev get eller fårost någon gång i veckan, men nu den senaste månaden har jag pga en himla massa stress inte orkat bry mig och gått loss på framför allt vanlig ost….
Resultatet?!? Kass hy med finnar på ett sätt som jag aldrig har problem med när jag inte äter komjölksprodukter, tänk om jag hade vetat detta när jag led av kass hy i tonåren och åt os och andra komjölksprodukter var eviga dag, jag är säker på att jag inte alls hade haft så mycket hudproblem då om jag hade undvikit komjölksprodukter.
Precis som för dig blir min mage även svullen, men inte speciellt över höger sida utan mer jämnsvullen.
Yeah, I feel you! Usch för mejerierna 🙁
Men varför vill du go clean från ko då? Är det miljöaspekten eller har du på annat vis omvärderat smöret?
På grund av exakt det jag skrev, att det inte är bästa köttet för oss utan att fisk och ägg är bättre. Utan smör blir man ju 100% mejerifri, vilket man inte är annars.
Intressant att höra din utvärdering om detta. Jag upplever det samma om jag någon gång har ett par dagar med mejerier. Speciellt reagerar jag på grädde och vanlig ko-ost. Blir lite svullen och otight och får bubbel i magen.
Smör har jag varit utan ett år nu. Varför funderar du på att sluta med smöret?
Jag funderar på att sluta med smöret för att go clean helt och hållet från “ko-produkter” jag äter sällan ko också för att det inte är det bästa köttet för oss. Fisk och ägg är bättre, och det mår jag också bättre på 🙂
Jag har svårt att sluta äta ost, men övriga mejerier klarar jag mig fint utan. En hel del smör slinker dock ner 😉
Hur är det med getost och fårost, är det bättre än ost gjord på komjölk?
Och har du tips på hur man får i sig kalcium när man käkar mejerifritt? Vet att benbuljong är grymt, men har inte alltid en batch buljong i kylen 🙂
Ja get- och fårost är MYCKET bättre! De innehåller ju inte samma proteiner. Jag skulle inte lita på mejerier som en bra kalcium-källa, snarare är det kalium man kan få brist på om man äter strikt, mejerifri LCHF. Inte kalcium, det finns ju rikligt i tex fisk.
Ok, fast jag äter i princip inte fisk längre om jag inte råkar snava över nån vildfångad fin fisk. Käkar omega-3 tillskott istället 🙂
hur är det med smör? är det fortfarande okej eller ska det undvikas också?
Jag funderar på att utesluta smör helt och hållet, men det blir inte förräns om några veckor när jag är tillbaka i Kina.
Tack fält många fina tips. Jag indrar hur det är med kvarg och yoghurt. Kan man äta det . Äter också får och getost. Är det bättre?
Nej kvarg och yoghurt är katastrof för formen (enligt mig) det går inte. För mycket kolhydrater, mjölkprotein och IGF-1!
Jag har ätit mejerifritt i snart ett år. Jag gjorde som du , nu under semester och gick all in på mejerier. Jag märker dock ingen skillnad alls (ätit mejerier i tre veckor drygt). Innebär det att jag “tål” mejerier? Är det så att vissa gör det och andra inte? Eller ska alla undvika mejerier oavsett? Undrar oxå över nötter och frön, ska alla undvika (äta lite av) oavsett eller är det de som inte”tål” det?mvh helen
Mjölkproteiner, frön och de flesta nötter är inte kalas för tarmarna och tarmfloran. Har man en läckande tarm är det katastrof, har man inte det har man nog högre tolerans. Om du upplever att du mår bra och känner dig i bra form – kör på! Man behöver ju inte begränsa sig i onödan! 🙂