2018 åkte jag på Low Carb Cruise i USA för att föreläsa om fördelarna med medicinsk ketos. Det är den djupa och kontinuerliga ketos som används terapeutiskt vid olika kroniska sjukdomstillstånd som till exempel epilepsi, MS, Ahlzeimer och Gliablastom (hjärntumör). På samma kryssning föreläste Ted Naiman, en amerikansk, vältränad läkare som förespråkar “P.E diet”. En lågkolhydratkost som går ut på att så stor andel av energin (E) som möjligt ska komma från protein (P). Jag läste boken någon månad efter kryssningen men har inte kommit på tanken att göra en review förrän nu, men ni är många som har bett om den så här kommer den!
Review | P.E diet vs KETO
Grafen ovan rangordnar livsmedelstyper enligt P.E-skalan där icke-fibriga kolhydrater och fett är sämst, särskilt i kombination. Vassleprotein och äggvita är bäst eftersom det i princip är rent protein. Därefter kommer fisk och skaldjur och sedan kyckling och lite korsblommiga grönsaker och sedan rött kött, ägg ost och broccoli hela vägen ned till bönor, bröd, gryn och socker. De sistnämnda är förstås olämpliga, framförallt för viktminskning.
P.E dieten är som du ser väldigt enkel att förstå för att den bara har en regel: ät så mycket protein som möjligt! Titta på innehållsförteckningen i affären och maxa proteinet i varje livsmedel. Naiman är inte vidare förtjust i fett men han är inte så förtjust i kolhydrater heller, däremot gillar han fibriga grönsaker. Dieten liknar därför en fitness-kost under deff fast minus ris, gryn och potatis. Han förespråkar även den typen av träning (fitness) och är en bra poster boy för sin kost med sin stenhårda tvättbräda.
Funkar det?
Frågan jag får om P.E-dieten är främst om den fungerar och det gör den. Den här dieten leder otvivelaktigt till viktminskning. Om du kan hålla den!
P.E eller keto?
Så vilken ska man välja då? P.E och keto påminner om varandra så till vida att båda är lågkolhydratdieter baserat på animalier och fibriga, kolhydratsnåla grönsaker. Den ketogena kosten har tonvikten på fett för att främja en stabil ketos, medan P.E-dieten inte vurmar för fett. Naiman förspråkar såklart fett från hälsosamma källor, oprocessat djurfett, kokos- och olivolja men han är strängt emot alla former av fettbombning. Han menar att framförallt överviktiga ska äta mestadels protein och hålla nere fettet. Här är vi inte ense eftersom jag anser att protein, speciellt torrt, fettsnålt protein leder till ökad hunger. Även om protein inte höjer blodsockret så är det lite insulint. Testa att dricka en stor vassleshake eller äta en omelett på bara äggvitor. Det kommer initialt att ge en snabb mättnad, men också mer hunger en stund senare.
P.E dieten följer kalorihypotesen men också det faktum att protein bränner mer energi. Det är lite jobbigt för kroppen att äta massa protein så förbränningen ökar. Det går att komma in i ketos på P.E men när jag äter på det sättet blir jag både hungrig och sugen och det brukar sluta med en tur till butiken för att köpa en burk jordnötssmör (fetthunger). Högfettkost ger mycket stabilare energi genom sin stabila ketonproduktion. Det ger en lugn hjärna och en trygg kropp. Det är dock mina personliga åsikter och jag vet att det inte känns så om man inte är ketoadapterad. Adapteringen tar lite tid, men är väl värd den tidsinvesteringen.
Fitnessfrukost med maxat med protein: vassledrink och äggvitor
Om du kämpar med övervikt som du inte blir av med ser jag inget problem alls med att testa P.E-dieten. Många tror felaktigt att det är farligt att äta för mycket protein, men det är inte sant. Protein från naturliga källor är kroppens byggstenar och många mår väldigt bra på lite extra protein. Särskilt personer med hög omsättning på signalsubstanserna, som lätt blir oroliga eller deppiga. Räkna dock med lite extra hunger, och om det skriver Naiman i sin bok att det är okej att äta mer. Fortsätt proteinbomba så fort hungern gör sig påmind.
Om du inte får P.E-dieten att fungera för dig, gå inte över till kolhydrater som du kanske är frestad att göra vid blodsockersänkningar, utan addera istället mer fett. Försök då att hitta din egen sweet spot för när du inte blir hungrig längre. För de allra flesta är det från 60E% fett och uppåt.
Har du testat P.E-dieten? Berätta gärna i kommentarerna!
Jag testade P.E på kryssningen 2018. Låt oss bara säga att Ted Naiman är en väldigt rolig föreläsare och jag tror att alla som såg föreläsningen började med högproteindiet direkt efter! 😀 Jag var i USA i nästan 3 veckor och under hela den tiden körde jag P.E och när jag kom hem fortsatte jag med carnivore. Av alla low carb-dieter jag har testat så är mejerifri LCHF den ständiga vinnaren, alla kategorier även om jag nu är tillbaka på PKD (den striktaste carnivore-varianten) men mer om det i ett eget inlägg!
Det här med andel fett och proteiner är en intressant diskussion. Jag har börjat läsa mig in på mer protein och tänkte pröva att öka det ett tag och inte fokusra på att maxa fettet varje dag. Jag är ganska liten (148 cm, 48 kg) så jag har alltid tänkt att mängden protein bör vara mindre och stressar lite över att det ofta blir högt. Men jag ska pröva att släppa det och gå åt mer protein, 60-80 g och fettet mer åt 65-70 % av dagens intag. Äter så i cykler, beroende på var i menscykeln jag är också så inte helt fel kanske. Ibland är protein det enda jag vill ha! Särskilt vid ÄL.
Du påminner ju ofta att man ska våga pröva annat om det man gör nu inte funkar. Skulle aldrig lägga till carbs men fett och protein kan man ju leka med.
Vill fråga vad du tänker om att få sina bvitaminer från kött eller från växter. Spelar det någon roll?
Vill oxå fråga detta: jag tar hcl när jag äter protein. Men om jag bara äter annat, vad det än är, utan protein tar jag inte hcl. MEN det som händer då är att jag får halsbränna. Det “ska” man ju få vid lite magsyra, men ska man ta hcl oxå till mat med lite eller ingen protein? Trodde man bara skulle ta hcl till protein.
Det spelar extremt stor roll. Vilka växter har vitamin B12?
Har du låg magsyra kan du ta HCL till allt 🙂
Tänkte på de andra bvitaminerna än b12, glömde att skriva det. Är det då viktig att alla bvitaminerna kommer från animaliska källor?
☺️
Om man vill ta upp sina vitaminer så ja, bäst biotillgänglighet har animalier.
Hej! Jag testade keto under 2020 i ett halvår och hade inga problem med att bli av med övervikt trots att jag åt större mängder och blev mätt (gick ner 7-8kg). Efter en hel del skräpätande har jag nu börjat med keto igen sen januari 2021 (80E% fett enl ditt upplägg, 3 mål per dag, inget kaffe). Det är dock helt annorlunda denna gång. Vikten står helt still – i bästa fall lyckas jag gå ner ngt halvt kilo på 2-3 veckor om jag verkligen försöker dra ner på maten så att jag just och just släcker hungern (2000kcal/dag). Jag gör allt likadant som förra året (tung styrketräning 3 ggr/vecka, 30-60min promenad varje dag, yoga varje dag). Skillnaden är att jag tog ut min hormonspiral i januari 2021 innan jag började med keto igen. Borde jag kolla upp min hormonbalans? Vilka hormoner ska jag isåfall kolla? Jättetacksam för svar!
Troligen sköldkörteln som fått sig en knäck. Det kan ta ett halvår (minst) att normalisera efter uttagen spiral. Ge det mer tid bara, du behöver nog läka lite först innan det händer något på vågen.
Hej, här halkar jag in på en gammal tråd, men jag letar info som du kanske kan tipsa om. Jag tappade mitt hår (säkert hälften) när jag testade keto. Efter ca 4 månader så började det växa ut igen. Av olika anledningar så hoppade jag av keto och när jag insåg att det är keto som gäller för mig så började jag igen. Direkt började jag tappa håret igen. Eftersom jag är över 40 blev jag nojjig att det inte skulle växa ut så jag började äta kolhydrater igen. Min fråga är VARFÖR tappar man håret? Kemiskt alltså. Jag har fått förklaringen att kroppen blir stressad när man gör en så radikal förändring i kosten. Men är det hela sanningen eller är det en brist av något slag? Kan man identifiera det så borde man även kunna motverka det tänker jag. Tacksam för tips. <3
Det är ingen gammal tråd, inlägget är från i förrgår 😉
Om du redan har en väldigt stressad kropp som inte har några resurser så kan den komma att dra ned på allting onödigt och börja energispara. Man får dock ha en ganska stor påverkan på sköldkörteln och binjurarna för att det ska hända.
Hur skulle detta fungera för mig? Är insulinresistent och har tidigare gått ner ca 10 kg väger nu runt 69 kr. Är dock 160 cm lång och har en putmage som putar ut med början från under brösten. Äter ketogent eller strikt LCHF och småfastar däremellan men det händer inget. Däremot blir mina armar och ben smala så allt sitter kvar på magen. Läste i en grupp på Facebook att vi var flera med samma problem någon skrev att fettcellerna minskar men ligger kvar under huden som känns mjuk och lite “degig”. Vilken metod passar oss bäst för att få huden att dra ihop sig mer och bli mer fast? Går massor med promenader och gympar men det händer ändå inget. Tänker inte lägga av för jag mår jättebra! Men kul om magen kunde bli fastare i huden!
Låter som ett leverproblem, men jag vet inte säkert. Du kan ju testa P.E-dieten några veckor och se vad som händer? 🙂
Igår läste jag om Randle-cykeln som beskriver hur fettlever/fettpankreas utvecklas och att man ska vara försiktig med vilka fetter man äter. Även olika muskelfett nämndes och att fettlever föregår insulinresistens. Kroppen förbränner helst fett från levern och andra organ eftersom det är mer tillgängligt än det fett som finns lagrat i fettcellerna. Reducerar man plötsligt och kraftigt sitt energiintag (fastar) tömmer kroppen sina glykogenförråd i levern på ungefär 24 timmar. Vidare beskrivs att bra fastor som är effektiva är 24 timmar 2-3 gånger i veckan eller 16 timmar 5-6 ånger i veckan. Så att “småfasta” om den är kortare kanske blir kontraproduktivt. Fungs bok Diabeteskoden har tydliga tvåveckorsscheman med menyer på två olika varianter, 30- eller 36-timmarsfasta.
Ja det är en bra idé! Att köra regelbundna fastor kan absolut lösa problemet.
Jag har kört 16 weeks of hell ganska nyligen och kan nog säga att PE “dieten” är mer eller mindre exakt så som man äter under dessa 16 veckorna, fast med ganska stora mängder proteinshakes (alternativt äggvita) istället för enbart kött. Hade höga förhoppningar men den kosten fungerade tyvärr inte alls på mig. Jag äter långsamt och därför gärna små portioner men med PE blir det ju som påtalats i tidigare kommentarer mer volym och jag fick verkligen kämpa för att få i mig allt. Funkar några veckor men man tröttnar ju till slut. Sen kände jag också ganska snabbt av en sänkning av östrogenet genom torra slemhinnor, ökad frekvens av hormonell migrän, minskad blödningsmängd, mm. Och kan tyvärr även skriva under på cravings, främst efter fett, och även en enorm trötthet både fysiskt och mentalt trots många timmars sömn och att jag drog ner på träningsmängden. Så nu när jag slickat mina sår efter det nederlaget tänker jag testa keto strikt efter din senaste bok. Börjar med en 8 veckors testperiod för att tvinga mig själv att hålla i om det är kämpigt i början, upplever att det alltid är lättare att hålla fokus om man vet att det är en begränsad period. Men förhoppningen är såklart att detta kommer passa mig riktigt bra och att det ska bli min kosthållning på lång sikt.
Jag går i perioder där jag äter P.E men det är inte ett medvetet val. Utan jag kan ha ett par veckor där jag genuint är såå sugen på protein h.e.l.a tiden och jag tror det är för min kropp vill ha mer tryptophan alternativt B vitaminer. Äter dock mycket protein vanligtvis med men antagligen är använder min kropp upp det snabbare än andra. Jag tycker mycket protein till frukost fungerar bra även i ketos, men mycket protein på kvällen gör mig hungrig preciiiiiis när jag ska somna och då får jag det du beskriver, fett hungern. Bara måste ha guacamole 22.30…
Jag är inte helt enig med din förståelse av P:E Dieten.
Enligt Ted Naiman så handlar P:E Dieten om ett helhetskoncept där han förklarar VARFÖR ALLA OLIKA TYPER AV DIETER FUNGERAR. Han ser det som är bra och dåligt i alla olika typer av dieter och är endast förespråkare av att förmedla att VAD vi äter bestämmer HUR MYCKET vi äter. MEN det betyder inte alls att han anser att vi ska leva på äggvitor och vassle för att gå ner i vikt. Han visar endast på hur vår fysiologi fungerar i förhållande till vad vi äter. Vad vi är skapta för att äta och vad som händer när vi äter sådant vi inte är skapta för (se grön vs röd pil).
När det gäller fett så menar Naiman att fett som redan är en del av maten – lax och feta fiskar, mald köttfärs, fettet på biffen, hela ägget med äggulan, oliver, och så vidare – är bra fetter som vi behöver få i oss. Det han däremot inte förespråkar är att lägga till extra fett, som vegetabiliska oljor, som inte innehåller någon näring. Han menar också att om man är överviktig eller fet så är det bättre att kroppen lär sig att bränna sitt eget fett i stället för att bombardera kroppen med onödiga “fettbomber” som olika keto efterätter och liknande. Ät bra mat i stället.
Naimans förklaringsmodell handlar främst om att lära kroppen att äta intuitivt. Vårt val av råvaror hjälper kroppen att själv bestämma till hur mycket mat den behöver. Det är den gröna pilen “hunter-gatherers” som är den optimala ration för vår fysiologi enligt Naiman. Så med hjälp av modellen så kan vi se var vi själva ligger på skalan och därmed förändra saker om vi så önskar. Poängen med att öka proteinintaget är att ge våra kroppar mest möjligt med näring och byggstenar för att vi ska få en optimal hälsa. Enligt Naiman är protein både mättande och den viktigaste macronutrienten (fett medföljer på köpet i bra animaliskt protein). Äter en för mycket skräpmat (endast energi) och för lite protein (näring) så kommer det givetvis att ta lite längre tid innan en kan lära sig att äta intuitivt men det är då Naimans förklaringsmodell fungerar som en kompass. Skriv in de råvaror du har tänkt att äta och så ser du vart du är på väg – https://www.ptoer.com/.
Jag är enig i att det måste finnas en viss mängd fett i maten för att uppnå mättnad och undvika sug efter dålig mat, men jag har också märkt att det är lätt att få den mättnadskänslan när jag äter så likt P:E = 1.0 som möjligt. Min tanke är att äta strikt ketogen kost för att få ordning på obalanser och ohälsa. Och om jag inte tar helt fel så är maten runt omkring “hunter-gatherers”-pilen så nära man kan komma ketogen kost utan att lägga till mängder av extra fett?
Träning är också en viktig del av hälsan och P:E dieten. Enligt Naiman så är det just träning och diet som skiljer de friskaste i världen från de sjukaste. Alltså om man tränar regelbundet eller är stillasittande i kombination med vad man äter och när man äter. Igen, ett helhetskoncept. Träning i sig är dock inte till för att gå ner i vikt utan för att optimera hälsan.
När det är sagt så är stresshantering en minst lika viktig del som diet och träning enligt mig själv. Generellt så gillar jag Naimans idéer. Han är helt enkelt en praktiserande läkare som vill sina patienters bästa.
Jag vet, jag har läst boken och pratat med honom. Nu gjorde jag en jämförelse mellan keto och P.E och jag tycker verkligen att det blir mindre fett av P.E för att för varje 100g kött (protein + fett) äter jag 30g extra fett (på keto) för att komma upp till 80-90E% fett. Att bara äta fettet som finns i maten blir 45-60E% fett om man inte får tag i sidfläsk eller annat självbärande. Vad som är så fördelaktigt med P.E är att det är så enkelt med bara en regel. Att “äta bra mat” är för diffust eftersom alla har sin egen definition. Min erfarenhet säger att det är ett helt omöjligt råd och det är därför tex fettbomber funkar, för vad står valet mellan? Att bara äta “bra mat” eller att köpa en mörk chokladkaka? Den där chokladkakan kommer kanske ätas i vilket fall så varför inte mixa chokladen med MCT/kokosolja och göra ett ketogent snack istället?
Min upplevelse är att folk har så otroligt mycket filter för vad som är hälsosamt och inte och alltid är beredda att göra undantag för sig själva. En pizza eller en skål med godis är helt okej men 10g extra protein var inte okej för det blev för mycket protein för protein är insulint. Eller en matsked kidneybönor var inte okej för att det innehåller för mycket antinutrienter. Men ett ballerinakex var okej, för att det var fredag…
Det gör att ketos funkar bra just eftersom det eliminerar alla avsteg. Antingen är du i ketos, eller så är du inte det. På P.E-dieten var jag mer benägen att göra avsteg eftersom jag ändå inte var i ketos, och det spelade då mindre roll huruvida jag tog en ruta choklad eller inte. På strikt keto finns det inte plats för ens en ruta choklad. Det är mer svartvitt 🙂
Jag tycker PE är enklare ute/när du är bortbjuden. Det absolut svåraste att få tag i utanför hemmet är stabila animaliska fetter, då tar köper jag ju hellre en torr sallad och betalar extra för mycket protein och skippar rapsoljebaserade dressingar. Likadant när andra ska bjuda mig på mat, de flesta verkar ha koll på den mer fitnessbaserade approachen till nyttig mat, typ nån plain kycklingfilé och broccoli. Det är svårare för dem att greppa fettdelen är min upplevelse. Och om jag inte pallar ta med mig typ egen ghee i en liten burk pga så funkar det ändå helt okej med PE-måltider 🙂
Exakt detta hände igår när jag var hos en släkting. Hen höll på med Viktväktarna och informerade om att kyckling och likaså ägg tydligen har noll points. Vi käkade varsin fitnesstallrik med kycklingfilé vid sidan av ett grönsaksberg med lite rotfrukter. Blev ändå mätt och nöjd liksom, samt slapp bekymra mig över dolda källor av vegetabiliskt fett. Tipset i detta är att hålla sig till PE om du lever ett liv som innebär många måltider utanför hemmet!
Håller med!
Men ketos lär ryka på högproteinkost a la pe right?
Kanske svag, svag ketos men inte mer än så. Det går inte att upprätthålla 5 mmol/l i blodketoner på den kosten det är i alla fall helt säkert.
Jag har ätit PE Diet en tid, vet ej hur många månader. Är aldrig hungrig mellan måltiderna. Det är lätt att vara viktstabil eftersom man inte kommer upp i så mycket kalorier. Och om man som jag bara äter mat lagad från grunden, inga vassleshakes eller proteinpuddingar så blir det inte några frestelser som leder till magproblem och insulinhöjning, antar jag. Maten är tråkigare än lchf och keto eftersom jag blev van vid att tillsätta extra fett som ger god smak till maten.
Jag tycker strikt keto och lchf är godare men efter alla försök under många år nu så har jag inte helt hittat ett sätt att äta keto och bli mätt och nöjd utan att gå upp i fettvikt efter en tid. Jag blir inte nöjd och mätt och upplever det svårt att följa ketokosten utan att lägga till för mycket smör och majonäs. Att bara äta på och strunta helt i energimängd har bara gett mig ökan fettvikt. Det blir så lite volym om man bara äter självbärande kött o fisk har jag upplevt.
Så jag har inte riktigt hittat min ultimata kostvariant , vänder efter en tid altid kappan efter vinden typ. 🤔🙂
Ja det är sant att det kan bli väldigt lite volym om man ska köra tex clean carnivore. Det verkar vara många som har behov av större volymer just, jag vet inte om det har med mättnad att göra eller är tillfredsställande på något annat sätt.
För mig är det verkligen tillfredsställelsen. Jag är inte hungrig men jag ser varje måltid som en liten fest. Och festen blir för kort 🤥🥳
Jag förstår! Jag tror inte att jag ser mat som något kul alls haha 🙂
Kanske behovet av stora volymer har med tidigare (osunda) ätmönster att göra och att det tar tid att vänja sinnet vid att äta mindre även om kroppen är mätt och belåten?
hm… ja det verkar ju helt rimligt. Jag förstår att volymsätning är en annan grej än att bara bli mätt, men för mig är det det värsta som finns haha. Så sjukt obehagligt!
Jag äter enligt P:E! Lyssnade på flera intervjuer med Ted Naiman i början av förra året och började öka på mitt proteinintag. Just nu äter jag ca 40% protein. Har gått ner 14 kilo och för första gången i mitt vuxenliv är jag under 80 kilo.
För mig känns kosten enkel att följa och jag håller mig mätt på den. Gillar att jag får äta mer mat volymmässigt än på keto. Mitt största problem med keto var att jag överåt på kosten, eftersom maten var god och jag gillar att äta.
Högt proteinintag och hög volym med mat verkar vara nyckelorden för mig när det gäller mättnad och viktnedgång. Har inte märkt av några fat cravings fastän mitt fettintag är lågt, men detta kan ju ändras när jag närmar mig normalvikt. Kroppen säger väl till sen när den behöver mer fett.
Tack för kommentar! Volymen kommer från fibriga grönsaker då?
Kan ju vara så att mina fett-cravings kommer från att jag har ganska liten mängd eget fett.
Blir nog åtminstone 0,5 kilo grönsaker om dan (oftast mer) och nån enstaka frukt. Har ökat mitt kolhydratintag till ca. 100 g om dan, vilket ger mig mer frihet med maten jag äter. Mest fibriga grönsaker, men även en del rotfrukter (morot och kålrot).
Oj är det så mumsigt med fibrer? 😀
Jag fpr ju alltid fettcravings på keto trots att min kroppsfett% inte är superlåg.kanske det ligger en del i vad Naiman skriver om hur kroppen strävar efter full pott på näring.
Hmm intressant!
Högproteinkost ger väl mer eller mindre konstant insulin påslag?
Jämfört med vadå? Inte jämfört med högkolhydratkost 🙂
Nej, men kolhydrater och protein, enten tillsammans eller var för sig utsöndrar väl insulin, var det jag menade. Stämmer inte det?
Mjo men det blir så lite jämfört med CARBS.
Tack för att du benade ut skillnaderna! Jag kommer fortsätta med mejerifri keto, det mår jag bra av o har jämn energi! Men det är ju bra att veta att P:E kan fungera för vissa 🙂
Kommer ihåg att du skrivit att du inte vill köra den här dieten för hormonernas skull, har försökt hitta vad du menar men inte lyckats.
Könshormoner kräver mycket fett. Jag vill vara juicy lääääänge till!