Personlig utveckling och “shadow work” är inget för den veka. Man tvingas dyka rakt in i sina egna mörkaste vrår för att man har insett att den enda vägen ut ur sitt egenskapade elände är att gå rakt in i det. In och gräva, vända och vrida. Det kan tyckas som en navelskådande aktivitet, men det finns en direkt korrelation mellan ens lyckonivå och allmänna framgångar i livet och ens nivå av medvetenhet. Därför lönar det sig att arbeta aktivt med sina egna mentala bromsklossar, och inse att den enda som hindrar en själv är en själv.
Jag har en egen kategori här på bloggen som jag kallar för powerthinking som handlar om just detta, och idag tänkte jag skriva lite personligt om min egna personliga resa genom ångest och skam.
Enjoy! 🙂
Det började med panikångest
Jag drabbades av panikångest när jag var sju år ungefär, alltså före jag hade utvecklat någon form av rationellt tänkande. Om du har fått en panikångest-attack någon gång så vet du att det är fysiskt, psykiskt och emotionellt utmattande eftersom både kroppen och hjärnan reagerar som om den stod öga mot öga med en sabeltandad tiger. Panikångesten kom som en blixt från klar himmel, och kunde triggas av precis vad som helst. Hjärnan försöker att skapa samband även där det inte finns några så till sist var jag fånge i mina egna tvångsritualer för att undvika ångesten. Det gick förstås inte.
Med några få undantag var panikångesten närvarande varje dag, flera gånger om dagen tills jag började gymnasiet. Jag sökte hjälp men det fanns ingen hjälp att få och några läkemedel var det inte tal om förrän långt, långt senare när jag inte behövde några. Jag måste säga att jag tycker att medvetenheten om psykisk ohälsa har kommit väldigt långt, för min upplevelse är att ångest inte togs alls på allvar. Det var därför jag började jobba så mycket med personlig utveckling, för det fanns inget val. Om mat, socker, alkohol eller droger kunnat “fixa mig” hade jag varit den första att bli beroende men jag har aldrig fått någon ångestlindring av att äta, dricka eller knarka. Tvärtom!
Det som fungerade för panikångesten var acceptans. Jag bara gav upp inför den och lät den hållas. När varken jag eller den hade någonstans att ta vägen, och jag slutade kämpa emot, gav den till sist med sig. Att gå rakt in i känslor är det enda som verkligen hjälper för mig, för det jag är rädd för är att jag inte ska klara av känslorna. Inte känslorna i sig.
Bakom ångesten fanns tvivlet
När man har nått stort åbäke som panikångest att brottas med så döljer det mycket annat. Det är lätt att känna sig som en lök när man börjar skala av lager efter lager och det ena efter det andra dyker upp. Det är begränsande att gå runt med massa ångest, men egentligen ännu mer begränsande med tankar om att inte kunna eller inte duga. Det sätter käppar i hjulet.
Därför har jag lagt en hel del pengar på coaching snarare än psykoterapi. Jag har testat klassisk terapi också men som resultatfokuserad person tycker jag coacher kan vara bättre. Just nu kör jag ACT (Acceptance and Commitment Therapy) för alla känslor som grävdes upp i kölvattnet av 2020. Skuld och skam har varit mina “go to” känslor hela livet men vad som dykt upp det senaste är omfattningen på den här jäkla skammen. Den är överallt! Först förstod jag inte varifrån den kom, men nu förstår jag att den kopplar ihop med alla år av panikångest. Bara för att jag blev av med min ångest blev jag inte av med skammen som legat där under allt tvivel!
Snabbaste sättet att skala en lök
Jag vet att jag tjatar mycket om meditation men det är otroligt vad vi bombarderar våra sinnen med saker hela dagarna. Skärmar, människor, shopping, mat, massa tankar. När man skapar tystnad och stoppar inflödet för en stund så börjar hjärnan att rensa. Det är en helt otrolig process som alla människor har åtkomst till. Många människor gör allt i sin makt för att stoppa det och det är där drogandet kommer in. Om du inte gör någonting åt saken, inte sätter en skärm framför näsan eller stoppar något i munnen, så börjar hjärnan veva upp allting för ditt inre. Det behöver inte ta lång tid alls, en skogspromenad på en timma utan musik eller podcast räcker långt.
Har du hört någon säga att de får så himla bra idéer i duschen? I duschen har du plötsligt bara dig själv och dina tankar och då drar hjärnan igång!
Skammen är överallt
Jag tycker att skam är en väldigt subtil känsla. Så subtil att jag under så lång tid inte tog någon notis om den, utan lät den styra bakom kulisserna. Nu när jag vet vad jag ska titta efter så ser jag att den är överallt! Det är så otroligt lätt att känna skam, och jag tror att vi är jättemånga som känner skam – men vad är skam?
Om jag läser på Wikipedia om skam så står det att det har med andra människor att göra, medan skuldkänslor har med sin egna moraliska kompass att göra. När man känner skam så handlar det om rädsla för att inte nå upp till sitt idealjag inför andra. Ångest inför att inte vara bra nog och enligt psykoanalytisk teori läggs grunden för det mellan 3 till 6 års ålder. Det är då socialiseringen sker och vi konfronteras med andra barn och med vuxna som har förväntningar på att vi ska klara av vissa saker. Många föräldrar skammar sina barn när de beter sig barnsligare än nödvändigt och det är ett exempel på att inte leva upp till omgivningens förväntningar.
Jag är född i december vilket gör mig ett år yngre (nästan) än många jämnåriga och det märkes när jag började skolan. Jag var hopplöst efter i allting. Skrev som en kratta, läste långsamt och dåligt, kunde inte räkna alls och var inte med i matchen på så många områden. I gymnastiken hade jag total panik hela lektionen för hela mitt väsen skrek NEJ vad vi än skulle göra. Bollar – NEJ! GUD NEJ! Bockar och plintar – NEJ! Badhus – GUD FÖRBARMA DIG! Såhär när jag tänker på det känns det som att det verkligen la grunden för rejält med skam. Det ska tilläggas att jag var ett lätt autistiskt barn med väldigt mycket rädslor, men det var inte så på tapeten då som det är nu.
Exempel på skam
Skamkänslor kan uppstå för minsta lilla. Det behöver verkligen inte vara att du brutit mot något tabu eller gjort något dumt egentligen. Du kan tvärtom ha gjort något väldigt bra och ändå känna skam! Skammen är verkligen lömsk på så vis. Den som känner skam av mycket positiv uppmärksamhet kommer således dra sig undan positiv uppmärksamhet eller undvika att göra bra saker.
Man kan känna skam av att bli sedd av andra, att visa upp sina talanger, att försöka se fin ut, att inte se fin ut, att göra ett bra jobb, att göra ett dåligt jobb, att ha mycket pengar eller att ha lite pengar. Skammen vet verkligen inga gränser och den är väldigt ologisk.
Att arbeta på flera fronter
Jag har som sagt börjat med ACT nyligen och utöver det kör jag regelbunden meditation, självinventering och “free flow journaling”. Det finns flera inlägg om det här på bloggen (sök i sökrutan) och det finns även mer läsning i forumet som du hittar i menyn. Vad jag märker är att det är väldigt komplementärt att arbeta på flera fronter samtidigt för då klämmer man ihop problemen som en irriterande finne. Att erkänna sina problem är det allra största arbetet och ibland räcker det för att de ska gå upp i rök!
Jag tycker dock inte att man måste arbeta med sina upplevda problem non-stop. Jag förstår att det kan verka som att jag gör det för att jag skriver så mycket på det temat, men ibland får man ta en paus och bara vara där man är. Det kan lätt bli överväldigande, särskilt om man har lätt för att överidentifiera sig med sina negativa sidor. Då får man köra en period av love bombing istället och mantrifiera att allt är okej även när det inte känns så.
Berätta gärna om du har arbetat med skam och hur du gjorde det. Har du några tips är det väldigt välkommet! 🙂
Brene Brown skriver ungefär att skammen är mer subtil och går djupare än skulden. Skuld är kopplat till vad du gör/ inte gör och skam till vad du är.
Det känns tätt och slår an i mig.
Tacksam att få ta del av dina personliga reflektioner.
Jag vill tipsa om boken Ilska, Skuld & Skam – Tre sidor av samma mynt av Liv Larsson.
Skriven av en lärare jag haft i Nonviolent Communication, och visar ett accepterande och omfamnade sätt att kommunicera med sig själv och sina känslor. Att gå till kärnan och känna den, precis som du beskriver. Tycker Nonviolent Communication (som den beskrivs av Marshall Rosenberg) går hand i hand med meditation och att se saker för vad de är.
Tack för boktips!
Utlämnande. Starkt.
Har kännt en stor skam för mina beroende sjukdomar, men har nått stora framsteg i bibelskola genom ett program som och finns i många länder. Att göra mer än man vågar är nyckeln till framgång. Kan verkligen relatera till de där med skolan är också December barn och min klasskamrat i början av Jan… På matte lektionerna brukade hon säga “vaaaa! Kan du inte det där”
Ord kan såra och fastna i huvudet har tex aldrig varit så mycket för att prata och speciellt inte på mitt modersmål, dessutom ett ämne jag hade inget intresse för men jobbade med.. då sa en fd känd politiker till mig att om de va nånting jag inte var bra på så var det att prata.. men idag igenom kristendom har jag lärt mig hur man talar.
Vad hade du för symtom på ångesten när du var sju år?
Klassisk panikångest.
Jag känner skam för att jag blev utsatt för trakasserier av jämnåriga när jag var yngre. Sitter än idag och tar sig ut att jag skapar en distans till andra människor och inte törs visa vem jag är. Vilket bidragit till att jag även blivit utanför på arbetsplatser. Men rädslan har försvunnit mer och mer med åren och livet har blivit lättare. Men jag kan verkligen relatera till skam.
Jag känner skam över min ångest. Att jag måste ”gömma” mig/den. Som att jag är konstig..
Försöker meditera men det är hopplöst, det är då alla hemska tankar kommer och det går ju inte sluta tänka.
Tror på att försöka bli okej med tankarna genom att sluta associera med dem. Det är inte “dina” tankar, låt de vara.
Sen hjälper det att vara öppen med ångesten och säga “hej jag har ångest” så får omgivningen lite insikt i måendet. Ångest är otroligt, otroligt vanligt!
Har inte reflekterat så mycket över skam tidigare och vad den gör med en. Jag känner skam över att jag inte kan äta normalt, att jag så ofta hamnar i tröstätande och hetsätande. Känner skam över att jag är överviktig, att jag inte lyckades hålla min normalvikt. Känner skam över att jag är 36 år och singel. Hur slutar man känna så mycket skam?
Jag tror det börjar med acceptans! Jag är också 36 år och singel :/
Så bra du skriver om att det är känslorna i sig du är rädd för. Så är det för mig absolut, tex har jag alltid haft lätt för att gråta, o det skapar skamkänslor.
Min största hjälp har och är att skriva i datorn eller mobilen, eftersom jag deletar allt efteråt så ger det mig en slags frihetskänsla och då kan jag skriva ned mina allra mörkaste tankar. Först börjar jag bara skriva av mig i jag-form, sedan kör jag personlighetsklyvning o skriver till mig själv utifrån mitt objektiva och stöttande jag. Jag mår alltid mycket bättre efteråt.
Tack för att du finns!
Jättebra text! Tack för att du delar med dig. 🙂
😂 Badhus, gud förbarma mig! Äntligen var det nån som sa det. Kommer fortfarande ihåg hur jag, i mellanstadiet, vecka efter vecka stod i en ring i barnpoolen där vi skulle skvätta och plaska på varandra. Helt skräckslagen!!! Det gav inte direkt någon vattenvana och underlättade att lära sig simma bra. Som 25-åring tog det 3 dagar av mental förberedelse och nattlig utprovning av snorkelutrustning i hotellets barnpool. För att våga snorkla där det var så grunt att det bara var att ställa sig upp om det blev obehagligt! Efter det lurade pojkvännen iväg mig på provdyk. Skräckslagen men överlevde ju, så gav mig fn på att ta dykarcertificat. Det blev av 13år senare, lika skräckslagen då, men jag klarade det. Men är fortfarande badkruka.
haha wow! Imponerande med dykcert, blir rädd bara jag läser detta! 😀
Att meditera för mig var som att öppna en låda med ALLT som legat under ytan- lite som en spirituell shitstorm som faktiskt ledde till en kortare depression. Så jag slutade ett tag, ska ta upp det igen nu när jag känner mig som människa igen.
Börjar se vad grundproblemet är; dålig självkänsla och går in i någon form av panik-mode när jag tror att jag blir övergiven av någon som står mig nära. Rätt logiskt rent evolutionärt att inte vilja vara ensam visserligen men väldigt opraktiskt och obehagligt att liksom förvandlas till ens egen värsta fiende inom loppet av någon timme haha… Kan vara skam inblandat här då ”jag duger inte för någon” är den centrala tesen.
Jag vet det där med lite luft mellan tankarna, lite avstånd osv och tycker jag har det men det är SÅ SVÅRT att inte tro på vad man tänker när man sitter fast i panik.
Det är intressant att observera sig själv, allt är ändå mest biologiska processer och ”jag” är ett ego jag råkade få, det är liksom inte ”mitt”. Det fattar man först när man lugnat ner sig dock 😅
Ah det här känns väldigt vanligt ändå väl? Jag känner iaf igen mig väldigt mycket! 🙂
Det kan hända, jag har mest känt mig väldigt defekt men det är väl som med det mesta annat – man tror man är ensam men det är vanligt 😊.
När jag tänker på min barndom och hur utskälld jag blev av min familj när jag gjorde ”fel” eller inte vågade göra något, eller helt enkelt bara inte ville förstår jag varifrån mitt tvivel på mig själv kommer ifrån. Blev ofta utskälld för att jag inte betedde mig som folk och inte förstod det sociala samspelet och det känns så skönt idag att slippa dem. Dock blir jag så trött på folk som hetsar om att man ska umgås mer med släkt och planera in mer saker. NEJ, lägg inte tid på sånt som dränerar dig.
AMEN!
Varför är det så jobbigt för folk när man gör “fel” tro? Är det att de skäms?
Hej Martina,
Det låter som att du kommit fram till att dessa dina känslor började utvecklas när du var barn.
Om du kunde gå tillbaka i tiden – vad hade du önskat vore annorlunda?
Hälsningar Sara (som har en dotter m ev högfungerande autism)
Jag hade önskat stor acceptans för ALLA känslor utan att de skammas. Tex att vara jättejättearg (hysterisk) ska vara naturligt, bra, kul, inget att oroa sig över. Att vara jättejätteledsen – också fine! Att vara GLAD och skratta så man skriker – också okej! Många reagerar starkt negativt på känsloyttringar och jag tror att det leder till mycket skamkänslor. Jag tror att acceptans räcker väldigt långt men tror att många föräldrar reagerar med rädsla på sitt barns starka känslor för att de själva känner att de tappar kontrollen. Jag har inte barn så jag vet inte, men jag gissar.
Sen tycker jag att barn ska få leva ut sina personligheter och sina talanger. När jag gick i skolan var det så fyrkantigt, hade velat gå typ Montessori.
Tack för kloka svar.
…alla skolor är ännu mer och lika fyrkantiga idag…
🙁
Jag hörde någonstans att skam alltid följer efter njutning så jag brukar vara extra uppmärksam efter ögonblick av djup glädje eller tillfredsställelse – det har hjälpt mig mycket.
Hmm! Intressant! Jag ska reflektera över detta 🙂
Agree
Ja det var en tankesställare! Känns obehagligt.
Hmm… själv känner jag mest skam när jag gör fel eller inte duger på olika vis – ex svarar fel på någon stel tillställning, inte kan kallprata, känner mig ful när mina eksem blossar upp. Har inte riktigt hittat kopplingen till njutning. Har ni andra gjort det?
Nä jag funderade på det och jag kan inte hitta kopplingen. Kan njuta massor av grejer och det är bara najs, inte skam 🙂
Men snälla, najs, vad är det? Du skriver som en fjortis ibland, försöker du låta ball? Låter bara töntigt!
Fundera ett varv till på din egen kommentar här Nina 🙂 Jag låter den stå istället för att radera den så får du utgöra ett exempel på person som behöver göra lite shadow work.
Men lugna ner dig Nina. Martinas blogg – Martinas val. Onödig kommentar.
Ni som kopplar skam till njutning – hur hänger det ihop för er?
Jag har aldrig funderat på detta förrän jag läste kommentaren här om att skam kommer efter njutning. Men så började jag fundera lite på olika situationer och… det är överdrivet många gånger som skammen kommit efter olika typer av tillfredstälelser. Men skammen som kommer efter situationen motiverar mig, i flesta fall, inte till att ändra beteendet. Att arbeta med skam, det var en tankeställare, nu blir jag sugen på att analysera VARFÖR den känslan dyker upp är den gör.
Tack f delning, mod och öppenhet. 💓