Om man håller på med sötningsmedel och liknande så jagar man ofta kolhydraterna med ljus och lykta, som om de vore kolhydraterna i sig som var onda.
–>Så är det inte – det är inte självaste kolhydraterna som är boven!
Den enkla sockerarten glukos är en grundvaluta som alla livsformer kan utbyta med varandra. Glukos bildas främst i växtceller genom fotosyntesen, från luftens koldioxid, vatten och energin från fotoner från solljuset. Glukos är
ett grundmaterial som kan omvandlas till fettsyror, steroler och användas i syntesen av till exempel aminosyror. Det gör att vårt DNA och våra byggstenar i kroppen innehåller enkla sockerarter (och aminosyror, nukleotider och fettsyror)
Såhär kan mina måltider se ut. Kött från gris, gräsbetat smör och 1 avocado med lite havssalt på och det är perfekt fettsyresammansättning. Det händer att LCHF:are ifrågasätter kolhydratmängden, men vad som räknas är hur snabbt kolhydraterna påverkar blodsockret. Avocado består av 80% fett så kolhydraterna (~ 10g/100g) kommer inte påverka mitt blodsocker och rubbar inte ketosen.
–>Mängden kolhydrater är en fingervisning!
- Mycket kolhydrater? Det brukar betyda att det är en onaturlig produkt som är helt fabriksgjord (kakor, chips, godis) eller spannmål, pasta, bröd, ris etc. Näringsfattiga livsmedel. Frukter är otroligt genmodifierade till att vara större och sötare än originalen, massor av fruktos som sliter på kroppen, får blodsockret att åka bergochdalbana, orsakar fettlever och utebliven viktminskning.
- Noll kolhydrater? Animalier, ägg… vissa gröna blad som spenat, alger osv. Men också sötningsmedel som aspartam och sukralos.
Sukralos har till exempel egenskapen att ha ihjäl bra tarmbakterier och skapa oreda bland mikrobiomet. Det tros vara en av anledningarna som kopplar light läsk till fetma.
Avocado eller broccoli till exempel, eller lök och tomat innehåller mer kolhydrater än sukralos men de spelar i en helt annan dimension. Sukralos bryter ned kroppen medan broccoli bygger upp.
Var därför inte FÖR nitisk med kolhydraterna, inte ens för att uppnå djup ketos – utan titta på helheten!