Om man håller på med sötningsmedel och liknande så jagar man ofta kolhydraterna med ljus och lykta, som om de vore kolhydraterna i sig som var onda.
–>Så är det inte – det är inte självaste kolhydraterna som är boven!
Den enkla sockerarten glukos är en grundvaluta som alla livsformer kan utbyta med varandra. Glukos bildas främst i växtceller genom fotosyntesen, från luftens koldioxid, vatten och energin från fotoner från solljuset. Glukos är
ett grundmaterial som kan omvandlas till fettsyror, steroler och användas i syntesen av till exempel aminosyror. Det gör att vårt DNA och våra byggstenar i kroppen innehåller enkla sockerarter (och aminosyror, nukleotider och fettsyror)
Såhär kan mina måltider se ut. Kött från gris, gräsbetat smör och 1 avocado med lite havssalt på och det är perfekt fettsyresammansättning. Det händer att LCHF:are ifrågasätter kolhydratmängden, men vad som räknas är hur snabbt kolhydraterna påverkar blodsockret. Avocado består av 80% fett så kolhydraterna (~ 10g/100g) kommer inte påverka mitt blodsocker och rubbar inte ketosen.
–>Mängden kolhydrater är en fingervisning!
- Mycket kolhydrater? Det brukar betyda att det är en onaturlig produkt som är helt fabriksgjord (kakor, chips, godis) eller spannmål, pasta, bröd, ris etc. Näringsfattiga livsmedel. Frukter är otroligt genmodifierade till att vara större och sötare än originalen, massor av fruktos som sliter på kroppen, får blodsockret att åka bergochdalbana, orsakar fettlever och utebliven viktminskning.
- Noll kolhydrater? Animalier, ägg… vissa gröna blad som spenat, alger osv. Men också sötningsmedel som aspartam och sukralos.
Sukralos har till exempel egenskapen att ha ihjäl bra tarmbakterier och skapa oreda bland mikrobiomet. Det tros vara en av anledningarna som kopplar light läsk till fetma.
Avocado eller broccoli till exempel, eller lök och tomat innehåller mer kolhydrater än sukralos men de spelar i en helt annan dimension. Sukralos bryter ned kroppen medan broccoli bygger upp.
Var därför inte FÖR nitisk med kolhydraterna, inte ens för att uppnå djup ketos – utan titta på helheten!
https://www.adlibris.com/se/bok/smakens-fysiologi-9788243008465
Har du ändrat i det här inlägget och tagit bort texten om att sötningsmedel kan vara insulinhöjande? Och även tagit bort mina två kommentarer varav den ena länkade till Jacob Gudiols inlägg som sa att sötningsmedel inte höjde insulinet?
Kan ha varit det här inlägget: http://tranastyrka.se/missa-skogen-for-alla-trad-sotningsmedel-och-vikten/
Eller står det i ett annat inlägg och vilket är det i så fall?
Sorry, du kan bortse från min kommentar! Hittade både inlägg och kommentarer jag sökte (inlägget om prestationskolhydrater).
Nej jag har inte tagit bort något. Du kan använda sökfunktionen högst upp till höger.
Har du någon källa på att “Frukter är otroligt genmodifierade till att vara större och sötare än originalen”?
Jag undrar om inte det är en myt?
Iallafall att det inte skulle funnits väldigt söta frukter på typ stenåldern.
Jag har inga studier att länka till, men indirekt till exempel detta:
http://rawfoodsos.com/2011/05/31/wild-and-ancient-fruit/
Hej Martina! Jag gillar verkligen avocado och vill så gärna kunna äta det för att det är så nyttigt. Men jag får så ont magen och mår illa av det. Guacamole brukar däremot gå bra, som är mixat med tomater och vitlök. Tror du det kan vara något min kropp saknar för att bryta ned “hel” avocado?
Vad tänker du om glycyrrhizinsyra som finns i lakrits? Sj uppplever jag inga dåliga biverkningar av det, snarare tvärtom (och jag är väldigt känslig mot sötningsmedel). Dock att det kanske påverkar ketosen en aning. Fast inte så mycket
Innebär det att man kan äta i stort sett vad som helst så länge man ser till att ha rätt kvot kh/fett? Jag går ur ketos om jag äter lchf bröd ( hembakt med mandelmjöl). Men om jag då, rent teoretiskt skulle äta en massa kokosolja till så skulle det inte hända?
Mvh helen
Mandelmjöl är mycket kolhydrater i, men ja rent teoretiskt skulle du kunna äta de om du kompenserar med smör/MCT.
Jag håller med Kerstin här i kommentarfältet – snart behövs en ny bok för att “samla ihop” all ovärderlig information från bloggen.
Jag har tillbringat senaste dagarnas lediga tid med att läsa igenom din blogg från första inlägget och framåt. Det är så mycket man skulle vilja försöka greppa och kunna gå tillbaka till och läsa om igen att det skulle underlätta om det fanns uppstrukturerat i en slags läroboksliknande uppställning. Du har förmodligen redan material till flera nya böcker bara i den text du skrivit i bloggen gissar jag.
Jag snubblade över något inlägg där du nämnde att du skrev någon artikel för en tidskrift som heter Medicinsk access (eller något liknande). Gör gärna ett blogginlägg där du länkar till artiklar du skriver!
Haha tack ScienceNurce! Yes jag ska försöka hitta mina artiklar från MedAcc och länka/visa här det var en bra idé 🙂
Jag gillar tallriksbilder! Det kvittar om det är simpelt och enformigt, det är det jag vill ha! Lägg gärna upp fler såna 🙂
Tack, ska göra det – bra feedback 🙂
Oerhört intressant inlägg!! Hur är det med sötningsmedel som stevia/erythritol? 🙂
Ska skriva ett inlägg om sötningsmedel igen, det är dags – återkommer!
De här inläggen är så oerhört intressanta och lärorika. Kommer det någon bok av dig framöver som blir på tema kroppens biokemi, kost och hälsa? Tillhör kategorin som dels tycker om att ha fakta samlad i bokform och dels fortsätter jobba på Martina Johansson- sektionen i mitt bibliotek för träning/paleo/LCHF/keto 🙂
Kollar dagligen din blogg för inspiration och “aha”, även om jag sällan kommenterar. Håll inspiration och motivation uppe, du gör ett strålande jobb!
Tack för intressanta synpunkter! Bra med nya vinklingar! ???