Inlägget är reklam för Bodystore och innehåller annonslänkar
Det är väldigt populärt med så kallat anti-inflammatoriska tillskott, men vilka är dessa egentligen? Grejen är att det finns en hel del forskning gjord på tillskott och dess effekter på immunförsvaret, men effekten är också väldigt individuell. De som kan ha en boostande effekt kan också försämra det, eftersom det inte handlar om att ha ett så bra immunförsvar som möjligt. Det är en balansbräda, precis som så mycket annat i livet.
En person som är allergisk eller har en autoimmun sjukdom har ett “jättebra” immunförsvar, för bra. Där är många läkemedel inriktade på att dämpa immunförsvarets aktivitet, så man vill inte alltid boosta. Sedan är många av de mest populära livsmedlena som till exempel ingefära också ganska irriterande, och många är faktiskt ganska intoleranta mot det. Är du en person som köper ingefärashots? Reagerar du bra på det?
Här är listan med topp 5 mest antiinflammatoriska produkter
- Gurkmeja
Ganska välforskat ämne numera och leder ligan av det mest antiinflammatoriska ämnena man kan få i sig. Länkar till liposomal gurkmeja som du tar oralt. - Omega 3
Många har en otroligt skev balans mellan omega 6 (pro-inflammation) och omega 3 (anti-inflammation) i kroppen genom högt intag av nötter, fröer, rapsolja och andra vegetabiliska fetter. Om du har levt vegetariskt länge och har en del att ta igen på fettsyresidan – köp en flytande omega 3! - Alfaliponsyra
En annan viktig fettsyra som kan göra stor skillnad för de som har brist på den. Finns naturligt i lever och njure. - Resveratrol
Du behöver dricka otroligt många bag-in-box med rödvin för att komma upp i potenta doser resveratrol, så det tars bäst som tillskott. En av de främsta forskarna inom anti-aging pratar om det här. - Pau d’arco
En bark som används i hundratals år för att motverka inflammation. Kan tas som tillskott eller drickas som ett té. Förslagsvis gör du ett kombo-té på både gurkmeja och pau d’arco, så kallad “spetsad guldmjölk” (recept här!)
Notera att ämnena är antiinflammatoriska för att de verkar genom att antingen provocera kroppens eget immunförsvar eller binda till vissa enzymer, så kallade sirtuiner som är kopplade till kroppens åldrandeprocesser. Verkningsmekanismerna har inget med antioxidanter att göra. Antioxidantisk verkan är ganska meningslös att fokusera på eftersom ingen antioxidant är så kraftfull som glutation som kroppen tillverkar själv, så om något är det den du ska påverka och inget annat.
Gårdagens läsning: MMP-13 (sömn och värk)
Om örter och fler bokstavskombinationer som gjorde mig yr 🙂
Nervbanorna är spännande men ack så svårt
Jag kör med min ALA igen även om jag blev galet pigg av den 🙂
https://nypost.com/2020/05/09/new-york-mom-with-coronavirus-saved-by-medical-student-son/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32322478
https://www.researchgate.net/publication/340917045_Endogenous_deficiency_of_glutathione_as_the_most_likely_cause_of_serious_manifestations_and_death_in_patients_with_the_novel_coronavirus_infection_COVID-19_a_hypothesis_based_on_literature_data_and_ow
Ja jag har funderat på att skriva ett inlägg om glutation… tack för länk 🙂 Artikeln från pubmed har jag läst redan!
Jag är övertygad att mycket kommer att bli mer vedertaget från forskningen på Covid-19
Mitokondrier och glutation är spännande läsning.
Läste att en tredjedel av alla kroniskt sjuka saknar genen GSTM1 som är en av de viktigaste generna i processen av att skapa och regenerera glutation
https://livewello.com/library/glutathione-s-transferases-gstm1-gstt1-gstp1-genes?id=6737166583988224
Hm intressant, tack för det uppslaget!
Förhoppningsvis!
https://www.lu.se/article/forskare-lyckades-reparera-strokeskadad-ratthjarna
Jag tror att detta kommer gå i framtiden!
Ja spännande. Inte så himla länge sedan man pratade om att reservdelsmänniskan var ett önsketänkande men nu är vi där med råge 🙂
“Odlad hjärna får alzheimer av herpesvirus”
Nu kom det slutgiltiga beviset Alzheimers är en infektionssjukdom.
Dom som har dött har virus i hjärnan syns vid obduktion
Tillförda virus orsakar samma skada som vi ser på dom sjuka.
https://www.sydsvenskan.se/2020-05-10/odlad-hjarna-far-alzheimer-av-herpesvirus
Anekdotiska berättelser om sjuka som blivit bättre av silvervatten, kokosolja, vitaminer, kost, ketogen kost och annat kan stämma om produkterna är virusdödande eller förbättrar vårt immunförsvar.
Tack!
Martina, blir orolig nu. Det är så olikt dig att inte ”kommentera kommentarer”. Är allt ok?
Jag har kommenterat det mesta här som vanligt 🙂
Jag är lite förvånad att du har med resveratrol på listan eftersom det verkar ha negativa effekter med avseende på östrogen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28446/ Östrogen har ju snarare en pro-inflammatorisk effekt.
David Sinclairs påståenden om resveratrol har motbevisats i ett flertal studier. https://blogs.sciencemag.org/pipeline/archives/2010/01/12/the_sirtris_compounds_worthless_really
Lyssna gärna på Dr Paul Saladino i boken Carnivore Code där han förklarar på ett vetenskapligt sätt varför tex gurkmeja är mer skadligt för kroppen än behjälpsamt. Det förstör DNA tex. Aldrig mer guldmjölk för mig!?
Varför flytande omega 3, finns det någon annan anledning än preferenser?
Btw sett denna? https://tyngre.se/forskning/vegankost-mattar-battre-an-kottbaserad-ketogen-kost/
Studie som lyckas påstå att vegankost mättar bättre än keto. Låter ju tvek. (Japp, det är Gudiol som ligger bakom…) Dock hyfsat ambitiös studie och ketorätterna känns iaf ganska legit bortsätt från just fettsyreförhållandet kanske. Skrivs om andra resultat än själva mängden med, som blodsocker.
Annika Dahlqvist bloggade om C-vitamin för några dagar sedan:
https://annikadahlqvist.com/2020/05/06/vitamin-c-som-viral-kampe/
C-vitamin är en antioxidant som verkar behövas i stora mängder vid sjukdom (enligt ovanstående sida).
Orkar kroppen tillverka tillräckligt av antioxidanten glutation (som du nämner) när man är sjuk?
Jag är ingen expert på detta då jag aldrig hade hört talas om glutation tidigare…
Google hittade denna artikel om glutation:
https://www.upgrit.se/artiklar/glutation-kroppens-mest-kraftfulla-antioxidant/
Vad tror du om Ray Peat’s idé om att äta vitamin E-tillskott (den mixade varianten) för att motverka de skadliga effekterna av fleromättat fett?
Finns tydligen de som bär med sig en burk med vitamin E och tar dem i samband med att de äter måltider som innehåller fleromättat fett t.ex. de skadliga vegetabiliska oljorna när de äter ute.
Hemma är det lätt att skippa fleromättat fett, men inte alltid görbart när man äter ute. Borde man då kompensera med ett kvalitativt vitamin E-tillskott?
Så dessa aniinflammatoriska ämnen du länkat till skall de tas eller inte tas av allergiker? Fattade inte om de inte är bra om man har för bra immunförsvar.
Det beror på! Man får testa sig fram lite, det är som sagt en balansbräda.
Aha okej.
Jättebra att du tar upp autoimmun sjukdom och individuella skillnaderna, ofta när man läser om antiinflamatoriska tillskott och liknande framgår det inte att det inte är bra för alla tillstånd. Intressant att du nämner ingefära som irriterande och något som skulle vara vanligt att inte tåla. Jag tål det inte, har inte kört ingefärsshot där emot, brukade ha de i mat, göra the på och lite så, men insåg ju dessvärre att jag kände mig alldeles febrig och eländig av det fast jag inte intog några större mängder, så nej det har jag inte använt mig av på flera år, men heller aldrig hört någon annan som reagerar negativt på det, så jag har känt mig rätt ensam om att inte må bra av det.
Intressant jag får samma effekt och kan också bli lite febrig av gurkmeja!
Ja verkligen intressant att du får samma effekt! Känner mig inte lika konstig och ensam om det nu när jag vet en till som reagerar likadant i alla fall! : ) Jag har där emot inte märkt av att jag skulle reagera på liknande på gurkmeja, så vitt jag vet inte ens i mild grad.
Jag får eksemliknande utslag av färsk ingefära. Det är alldeles för starkt för mig. Försökte länge med att dricka citronvatten på morgonen med lite färsk ingefära i. Till slut insåg jag vad som var problemet. Det funkar Intense gurkmeja för mig heller.
Jag åt rätt mycket ingefära tidigare, men sedan visade Imupro att jag inte tålde det. Så jag slutade. När jag gjorde om testet ca 1 år senare, reagerade jag inte längre på det. Numera är jag försiktig med ingefära.