Old news för oss i LCHF-svängen att ketogen kost kan användas som behandling av svårartad epilepsi. När var det man kom på det nu igen…? Jo bara 100 år sedan, ungefär samtidigt som kostbehandling av diabetes typ 1 och 2 blev stort. I artikeln beskrivs det att ketogen kost är väldigt effektiv, och att föredra framför att testa en sjätte (!) eller sjunde (!) medicin…
Ursäkta…? Fem olika mediciner som slöar ned hjärnan går bra, men sex eller sju… nä då får man nog attans kostbehandla ändå. Trots att artegen kost är dödsfarligt.
Tror du mig inte?
Se här!
Nä ketogen kost ska absolut inte blandas ihop med den ketogena kosten LCHF som har mycket fett, moderat med protein och lite kolhydrater!
I och för sig blir den kanske dödsfarlig med alla inflammatoriska vegetabiliska oljor de ska tvinga i barnen istället för naturliga fetter, men ändå. Och tala gärna om för mig hur barnen kan drabbas av näringsbrist när de inte får äta godis, dricka läsk eller äta pasta, potatis, ris eller bröd?
Påminn mig vilka viktiga ämnen som finns i lördagsgodis och pasta nu igen?
Bättre artiklar på samma tema:
- 5 åriga Isak har kommit tillbaka (epilepsi & ketogen kost)
- Socialstyrelsen om ketogen kost
Alltså, hur kan kostbehandling komma EFTER operation i prioriteringen?? Hål i huvudet…. *himlar med ögonen*
Haha på tal om vita rockar
Han speedar på som vanligt med svar så man häpnar…
Se hela eller delarna nedan:
Acne – ca 6,22 in
Salt socker – ca 14.49 in
https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/doktor-mikael-svarar-p%C3%A5-fr%C3%A5gor-fr%C3%A5n-skolungdomar-varf%C3%B6r-f%C3%A5r-man-h%C3%A5ll-11968884
Vad går han på…?
Apropå kostbehandling…..En vän har precis blivit diagnostiserad med diabetes. Eftersom jag bryr mig om min vän tipsade jag om ketogen kost. Vännen är inte så insatt i vad ketogen kost är och säger att hon ska fundera på saken. Sedan visar det sig att hon pratat med sjukvården och fått rådet att absolut inte äta ketogent eftersom ketogen kost är ohälsosam (???). Nu är vännen avståndstagande och tycker att jag är en hemsk person som vill henne illa (eftersom jag sade till henne att äta en “ohälsosam” ketogen kost).
Nu är jag lite splittrad. Å ena sidan vill jag berätta det jag vet (ketogen kost kan hjälpa vid diabetes) och å andra sidan vill jag behålla mina vänner. Hur gör du ute i det vanliga livet när ämnet kost och hälsa dyker upp? Säger du det du vet eller är du tyst?
Jag har inga vänner 😉
Nej skämt å sido, jag är väldigt rak och öppen och diskuterar gärna. Hade tagit debatten med den vännen eftersom det kan rädda hennes liv. Om hon fortsätter äta kolhydrater när hon uppenbart inte tål dem, så ökar risken för alla möjliga sjukdomar inkl amputationer osv. D2 är ingen mysig sjukdom direkt, mycket VÄRRE än folk tror och det GÅR att bli helt frisk.
Du har så himla skön humor 😀
Har nu skrattat gott sedan du la upp bilden på dig iklädd vit rock.
No more shame on the scientific author…
Btw tror du/ni har fått den äldsta läsaren (95) av Lchf.magasinet sedan mitt
exemplar lånades ut till grannens kompis och bäst av allt han bor nästan
granne med produkttillverkaren tillverkaren 🙂
tidningen imponerade mer på honom än tysken
Coolt! 😀
Vetenskapens värld på SVT2, ikväll måndag klockan 20:00 handlar om:
“I Tackåsen i Dalarna pågår ett unikt forskningsprojekt där sovande björnar ska lära människan om hjärt- och kärlsjukdom. Vi följer med forskarna hela vägen in i idet på jakt efter björnens superkrafter. Hur kommer det sig att björnen kan ligga still i flera månader utan att få kroppsliga besvär, som vi människor skulle ha fått?”
Jag läste någon kommentar här som jag kände igen mig i. Personen kände att hen kunde äta färs och smör utan begränsning, trots att det teoretiskt sätt borde komma en gräns av mättnad. Jag började fundera på det och känner igen mig i det. Jag äter ofta biffar/burgare av blandfärs (svensk eller irländsk, icke-eko) med 20-25 g smör eftersom det är så gott och snabbmat- Försöker hålla mig till 100 g (rå vikt)/måltid för det räcker, egentligen. Men det är svårt att sluta! Jag kan lätt få i mig 500 g biffar i ett svep, och mättnaden kommer en timme senare tillsammans med hjärtklappning och svullen mage. Just överätning och hjärtklappning kanske indikerar på att jag är känslig mot något i maten? Sen jag gjorde carnivore-utmaning i januari har jag fått stora problem med ledvärk i fingrarna och axlarna, och sett det som ett separat problem då jag har klämda nerver i axlarna som ger smärta från axlar, genom mina armar ner i fingrarna. Men jag börjar misstänka att det beror på fläskköttet för jag äter även bacon och korv (90%ig).
Är fläskkött extra inflammatoriskt? Älskar min ägg-bacon-frukost..
Mitt råd är: SKIPPA ÄGGEN!
Hade provat att ta bort ägg, smör och fläsk (både bacon o korv). När din ledvärk är borta, prova att återintroducera dem igen ett i taget. Ta äggula först, minst risk för reaktion. Sedan smör. Sedan hela ägg. 🙂 Tyvärr vanligt med överkänslighet mot ägg o smör..
Tack för kommentarerna! Jag har faktiskt redan märkt förbättring gneom att utesluta ägg i bara två dagar 🙂 Jag kan knyta mina nävar ordentligt utan smärta och axlarna protesterar inte alltför mycket. Hoppas det inte är en tillfällighet! Men om det återkommer ska jag ta bort fläsk också.
Ja, jag tänkte också att äggula kanske är det bästa att börja med sedan. Har förstått att man reagerar på äggvita mer.
Mitt andra huvudproblem är förstoppning, om någon har en tanke på lösning? Har inköpt Kalium och Digest och tagit det sen tre-fyra dagar och hoppas förgäves på någon effekt då magnesium inte har hjälpt.. Tror det är min stressmage som ställer till det igen men har aldrig gått så länge utan direkta toabesök (snart över en vecka). Det börjar bli smärtsamt och obekvämt med svullen buk.
Business as usual
Då var det dags igen med skrämselpropaganda…
De borde väl ge sig på förläggarna och inte författarna
https://www.dn.se/nyheter/forskare-sjalvutnamnda-halsoexperter-ger-felaktiga-rad-om-kost/
Ja eller bara acceptera yttrandefrihet och om någon vill skriva en “vetenskapligt grundad bok” om ufon så kommer någon att göra det, oavsett om det stämmer eller inte.
De är så rädda så rädda…
Kärlek på dina “ufon”
😉
Det här är så överförjävligt rent ut sagt. Själv har jag studerat medicin på Karolinska och även forskat på thyroideahormon så jag är väl insatt i hur man inom vården ser på eventuell läkande kost. Och det är oftast ingen rolig historia.
Min bästa kompis har EP. En svårbehandlad typ av frekvent abscens som är inoperabel pga dess spridning över hela storhjärnan. Henne medicinerar man med en mängd läkemedel, en del bättre en del sämre och med medelmåttiga resultat. Efter att hon och jag satt oss in i detta med ketodiet och EP bad hon om en dietist som kunde hjälpa henne med en sådan diet… men se det gick inte … hon var ju över 18 år och dieten “var bara för barn”. Detta är så fördärvligt och nu går hon på en diet vi båda har jobbat fram vilken har minskat anfallsfrekvensen.
Själv har jag Hashimoto’s sjukdom en autoimmun sjukdom med thyroideaantikroppar som infiltrerar tyroidea/sköldkörteln och skapar hypotyreos och så småningom så stark infiltration att vävnaden kan gå i nekros. Inom den traditionella skolmedicinen får man lära sig att så är det bara. Det här är en idiopatisk sjukdom och det går inte att göra något åt antikropparna, speciellt inte med kost, den har troligtvis inte någon som helst påverkan på vare sig antikroppar eller tillfrisknande, säger auktoriteterna inom detta område.
Hur som helst så har jag efter att ha haft höga antikroppsnivåer sedan 11 års ålder lyckas via egen specialdiet äta mig ner till en antikroppsnivå inom referensintervallet – något som enligt skolmedicinen är omöjligt.
Jag är som sagt själv utbildad inom skolmedicinen men jag är väldigt besviken på hur “food as medicin” inte tas upp mer än vad det gör och att man i princip ställer sig totalt ointresserad inför detta. Jag vill inte spekulera i alltför mycket varför det är så här men som sagt är jag väldigt besviken över detta faktum.
För den som vill läsa mer så är ni mer än välkomna till min blogg: https://nouw.com/blog_of_foodcraft
Kram Gabrielle
En kollega till mig har barn med epelepsi som är svår. De fick kostråd av läkare att äta keto, och fick även “recept” till barnet. Eftersom min kollega visste att jag äter ketogent (försöker iaf) sen länge så visade kollegan listan på ingredienser och matrecept, allt från frukost till middag till snacks och mellanmål. Det som chockade mig var att det knappt var något naturligt alls på nån av listorna! Det var receptbelagda yoghurtar från apoteket, popcorn, och allt var på grammet! Det blev omöjligt för dom att följa och epelepsin blev inte bättre… Nu äter barnet “vanlig” mat igen. Varför allt konstigt i kosten?
HA! Älskar sarkasmen hos dig här!
😉
Jag började med keto 2015 pga att jag har epilepsi. I samråd med min läkare, som var skeptisk men ändå lät mig prova, fasade vi ut först ena sen den andra epilepsimedicinen som åren innan bara hade ökat i dos pga epilieptiska anfall trots medicin. Första fem dagarna helt utan medicin drömde jag mardrömmar, som jag kanske normalt gör en gång vartannat år. Sen jag slutade med mina mediciner helt julafton 2015 (efter ett halvår av nedtrappning av medicin) har jag också varit helt anfallsfri. Det är fantastiskt och jag har fått flera andra fördelar på köpet. Jämnare energi, minskad hunger, mer muskelmassa, stabilare blodsocker, bättre hy, lugnare mage, mensen tillbaka osv. Har dock mött flera i vården, läkare, dietister, som inte tror på det här och nästan är oroliga för mig. Men jag får hållas och har varit anfallsfri utan mediciner i fyra år nu!
Grattis Johanna!
Så trångsynt inom sjukvården! Riktigt tråkigt och kortsiktigt hälsotänk. Jag noterade också att det inte stod i artikeln att barnen ska undvika frukt, antar att det är för kontroversiellt. Hoppas att föräldrarna till barnen läser på om ”riktig” keto och lchf och får alla fördelar! För barnens skull <3
En kollega till mig har ett barn med svår epilepsi och barnet fick keto kost behandling. Efter som jag äter keto och ofta pratar kost på jobbet i lunchrummet (får ofta frågor om mina matlådor) så visade han alla recept och ingredienser de fått listat. Men det var ju knappt några naturliga ingredienser alls? Speciella receptbelagda yoghurtar, 5 gram popcorn som snacks, andra skumma saker för att göra pannkakor. Min kollega och hans fru fick varje måltid väga allt på grammet och laga konstiga komplicerade rätter som barnet inte änns tyckte om. Det höll ju inte, och vad de sa så blev inte epelepsin bättre heller. Varför inte bara laga naturlig och “vanlig” ketogen mat??
Det är som att NATURLIG ARTEGEN FÖDA är helt otänkbart… vilket är högst märkligt…
Istället för Akademiska Barnsjukhuset så kontaktar man PaleoMedicina Research Group i Budapest i Ungern.
För den som är intresserad så sök på Zsófia Clemens på youtube.
Det går trögt men det glädjer mig att det händer något alls inom sjukvården. Jag har en son på 5 år som ibland får acetonluktande andedräkt. Har provat med ketosurinsticka och han ger utslag även om det är lågt. Han har testats för diabetes men hans fastesocker är 4.2. Han äter blandkost för tillfället (tyvärr). Kan det ändå vara prediabetes? Han har ett syndrom som heter 22q13 som eventuellt kan påverka hans tillväxthormoner, kanske kan andra hormoner påverkas som endokrin inte tänkt på? Jag hoppas på att få godkänt av dietist att börja med ketogen kost på dagis då han visar epileptisk aktivitet på EEG även om han inte krampar ( får “bara” frånvaroattacker). Men som sagt det går inte fort att få riktig hjälp i Sverige.
Prediabetes, nej troligen inte men jag är ingen läkare. Gå till någon privat specialist, det hade jag definitivt gjort.
Av erfarenhet vet vi att Universitetssjukhuset Örebro har behandlat barn med ketogen die.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=6487466
Tyckte också det var märkligt att de tyckte att ketogen kost inte ska blandas ihop med LCHF. Då undrar jag ju hur mycket de egentligen vet om både ketogen kost och LCHF. Du kanske ska maila dem länken till ditt inlägg “Allt om keto” 😉
Smart!
Jag är rädd att de trycker i barnen massa toxiska veg oils…
Ja, och när det inte funkar då så kanske de avfärdar ketogen kost helt och hållet. Och kvar blir barnen. :/
Hej!
En fråga om något helt annat.
Vad anser du om melanotan? Den så kallade ”barbiedrogen”?
Tack för att du inspirerade mig till att börja med keto! Jag har botat min ångest, mitt onda knä, min pms och mycket mer! Jag lyfter tungt och livet har vänt!
Tack Bella! 🙂
Ptja alla får ta sina egna risker, det är vad jag anser.
Hur många gånger behöver hjulet uppfinnas?
Ca 1000 ggr.
Hej Martina
Det är faktiskt jättekonstigt hur sjukvården ser på LCHF. Hade en dialog med en sjuksköterska för några dagar sedan. Vi kom in på diabetes och kost. Jag råkade säga att “diabetiker borde prova LCHF”. Sjuksköterskan blev förskräckt och sade att det är fruktansvärt ohälsosamt att äta LCHF eftersom då äter man “bara fett. Diabetiker behöver fibrer”. Jag kontrade med att fett kanske inte är så ohälsosamt, typ “kokosolja, ghee och kakaosmör är väl bra?”. Fick svaret att på LCHF äter man bara bacon. Ridå.
RIDÅ!
*mumsar bacon*
Grubblar på min vikt och hälsa.
Jag är inte tjock och har inga finnar längre tack vare kosten. Men har så lätt för att överäta och frossa, även utav produkter som inte innehåller kolhydrater. Det ligger i släkten, tror precis alla har diabetes och övervikt (förutom jag). I stort sett alla har bukfetma + haft problem med fertiliten (förutom jag).
Du har nämnt histamin och jag har inte orkat reflektera över det. Men det slog mig nyligen att jag LÄTT överäter smör och Bregott, men kokosolja klarar jag ej att överäta. Köpte även kakaosmör för att testa av nyfikenhet, samma där: var jättegott men gick inte att överäta.
Nötkött är vansinnigt gott och kan lätt vräka mängder. Men kyckling, speciellt kokt, äter jag i lagom mängd utan att överäta extremt.
Men mättnad har jag nästan aldrig upplevt och det är hemskt svårt att hålla sig inom ramarna när funktioner är helt utslagna. Kan man inte tillsätta mättnadshormon som kosttillskott? 😉
Intressant!
Det kanske är dags att göra ett intoleranstest typ ImuPro?
Visst är du med på OA-möten för att behandla det känslomässiga ätandet? 🙂
Om du kokar ghee utav smöret, överäter du då också?
Just det där med näringsbrist är ju helt absurt. Som om kött, fisk och ägg skulle vara näringsfattigt. Tillåt mig himla med ögonen.
Ja var skulle näringsbristen komma ifrån ens…?
🙂
Blir alldeles förfärad när jag läser detta! Hur kan naturlig mat vara farlig? Vet och kan dom ingenting om kosten och de näringsämnen den innehåller?
Hujedamej..Blir alldeles “mörkrädd”
Alla skulle läsa boken Matrevolutionen.
Det var en riktig “ahaupplevelse” att läsa den. Sååå himla bra.
Tack för din intressanta och myckett givande blogg.
Redan 2014 kunde man läsa om en vuxen som blivit fri från Epilepsi:
https://www.dietdoctor.com/se/hur-man-kan-bli-fran-epilepsi-med-ketonmatning
Hej Martina!
Ja, man blir trött ibland.
Fick precis ett utskick från barnens skola om att de där tar bort Bregott o fet mjölk och ersätter med lättmjölk o flora. Samt försöker de gå över till mer vegetarisk kost, men då inte ungarna äter sig mätta då, lägger de tex till pasta… Man börjar ju fundera. Så stödjer de sig på livsmedelsverket. Och ja, där står det ju mycket riktigt att det är så skolorna ska göra.
Blir bara så ledsen när barnen behöver ”riktig” mat.
Jag undrar just vart livsmedelsverket hittar all den forskning som ger stöd åt alla oljer o att mättat fett är så dåligt.
Hoppas på förändring, men det lär ju ta sin tid…. även för friska barn.
Helt förödande…
Jävlar vad jag hade brunnit av alltså….
Mina barns skola började förra termin med två vegetariska dagar i veckan för miljö skäl. Barnen klagade och nu är det kött fyra dagar och den andra med fisk. Heja heja ?