Boksignering med Ralf Sundberg
Jag kom hem från Stockholm igår efter att ha varit på massor av jobbrelaterade möten samt haft författarkväll med Ralf Sundberg. Under den korta tiden i Stockholm träffade jag en hel del människor som jag normalt inte träffar, människor utanför min filterbubbla som inte delar min världsuppfattning, och det är alltid intressant!
Är det kontroversiellt med artegen föda?
Det var en av de frågorna jag hade med mig när jag satt på tåget tillbaka. Stockholmsvistelsen inleddes på KTH med diskussioner om metabolt syndrom, och att kolhydrater påverkar blodsockret benämndes där som en “atombomb”.
En atombomb.
Att blodsockret reagerar på socker är en atombomb.
Jag satt verkligen och gapade med öppen mun och hela hjärnkontoret stannade av. Här satt intelligenta människor och var helt blown away över det faktum att man kan påverka sitt eget blodsocker med det man äter. Här satt också intelligenta människor och argumenterade för att så inte var fallet.
Sen hade jag tre andra möten, en podinspelning och min och Ralfs författarkväll och vid varje interaktion gick det här igen som en röd tråd.
Många blir aggressiva, provocerade och oroliga
Stämningen blir liksom förstörd med en gång och det är så tråkigt. Bara att påstå att artegen föda är kött, fisk, fågel, ägg, ovanjordsgrönsaker, lite bär och naturliga mättade fetter kan uppröra rejält. Jag hade ingen aning om att så många tror att vegetabilier är vår naturliga föda, och att vi är byggda på samma sätt som en ko eller häst.
Jag antar att jag har hängt för mycket med likasinnade den senaste tiden och behöver stålsätta mig mer för den här typen av interaktioner. Inte så att jag pratar kost med alla människor, men mötena jag hade rörde folkhälsa och då kommer det ju lätt på tal…
Validering och bekräftelse
Sen något som jag skrev om i mina två inlägg konflikter kring kost del 1 och del 2, om människor som söker bekräftelse för sina livsval.
Som jag skrev så bryr jag mig inte om någon lever på färdiga sojabiffar. Det hade inte varit mitt främsta val, men om det är någon annans så är det inte min uppgift att döma det. Folk får göra som de vill. Vad som händer är dock att många ställer frågor som kan sammanfattas med “jag gör såhär, är det okej?” och om jag inte tycker att det är okej så svarar jag “om du gillar det och tycker att det funkar för dig så ser jag inga problem med det” och ibland lägger jag till att jag äter på ett så fundamentalt annorlunda sätt att det är svårt för mig att ge någon input.
Varför ens fråga mig? Jag har väl ingen vetorätt?
Det är samma sak med alkohol. “Är det okej att dricka alkohol?” Nej det är ett gift som bör undvikas helt och hållet, men om du ändå vill dricka så undvik söta drinkar och välj rödvin eller starksprit istället. Etanol är dock fortfarande ett gift och behandlas som ett gift av kroppen, dvs den stänger ned all annan verksamhet för att bryta ned alkoholen med acetaldehyd som restprodukt som också är toxisk.
Jag tycker att jag är diplomatisk men vissa tycker att jag är elak och kompromisslös. Jag förstår inte det, kan någon förklara?
Och kan någon förklara hur det kan vara så kontroversiellt med (vår version av) artegen föda och en “atombomb” att det går att påverka sitt eget blodsocker?
Vad tror du om det här?
Ny studie publicerad i maj 2024
Tillskott av taurin kan minska riskfaktorer för metabolt syndrom
http://www.nature.com/articles/s41387-024-00289-z
Skulle bli tacksam om du kunde svara på en fråga om långtidssocker, kan man lita på att det provet verkligen stämmer om det ligger bra till? Jag tänker att det ju borde vara som med kortisolprover att man bara ser till helheten och inte om det är skyhögt ibland och sedan dyker jättelågt och sedan ändå visar ett jättebra medelvärde?
Ptja… bra poäng! Men om ditt hba1c är bra så är det troligen bra, jag tycker att det är ett pålitligt värde faktiskt.
Gomorron 🙂
https://www.expressen.se/debatt/sluta-klaga-pa-korna-de-ar-klimathjaltar/
BOOM! 😀
När jag nämnde att Kött är vår artegna föda till mina klasskamrater på en yogalärarutbildning svarade en kille att det är de inte alls, enligt *någon* så har vi inte tänderna för att äta kött naturligt. Vi har ”gräsätande tänder”, alltså vad svarar man på de ? helt övertygad… jag slutade prata här.
hehe ja du… vår magsyra kan ju till å med bryta ned ben så… och vi har receptorer för hemjärn i magsäcken, som bara finns i animalier. Mest i rött kött och blod såklart.
Gräsätande tänder… Kan vi idissla också? Eller kanske har vi hästens och harens mikrobiom i magregionerna som bara ligger och väntar på gräset? Öppen för nya tankegångar.
😀
Får skynda nu innan frosten kommer!
Svara helt enkelt att han ska äta gras i en vecka och sen höra hur han mådde efter 2 dar…:)
jag undrar vem eller vilka kommer upp med sån info och sprida vidare och alla lärjungar följer…
Jag tror att det är kontroversiellt med artegen föda pga att det idag är viktigt att vara PK och enligt den propaganda som drivs i samhället är veganism att föredra både av hälsoskäl och miljöskäl. Att det finns forskning som visar att produktion av animalisk föda inte leder till miljöförstöring utan tvärtom skyddar både miljö och djur och att veganism kan leda till en lång rad sjukdomar tar man inte till sig pga skygglappar för ögonen och en stark vilja att vara PK. Därtill föredrar mainstreammedia att inte synliggöra forskning som inte är PK. Det blir stora rubriker när forskning visar att köttintag leder till cancer eller att högt kolesterol är farligt, trots att att forskningen är utförd på ett undermåligt sätt. Hittills har jag inte sett en enda rubrik i mainstreammedia om att högt kolesterol inte påverkar risken för hjärtinfarkt trots att det finns forskning som visar det. Det är nog heller inte så vanligt att gemene man sätter sig in i olika forskningsresultat eller alternativa teorier utan man tyr sig till mainstreammedias tolkning av omvärlden.
PK är verkligen vår tids pest. https://www.instagram.com/p/BmdRbisgd71/?taken-by=nextlevelbiohacking
Precis! Jag undrar varifrån denna myt kommer att veganismen är miljövänligt när det skördas mycket soja och dödas så många djur mer än köttätare gör….klart, djur som insekter, gnagare och fåglar son dör pga av monokulturen av soja, majs och grains räknas inte i veganers hjärna de är inte så söta som en brunögat fin ko….
Och människor räknas inte heller.
Inflammationsboken är superbra. Köpte den när mina föräldrar var på besök, min pappa (85) kollade på den, läste lite och rusade till Akademibokhandeln och köpte sista exemplaret. ?
Wow vilken komplimang, fantastiskt! 😀
Välkommen till min verklighet! Jag får ”försvara” varje dag varför jag valt att äta som jag gör (ketogent). På jobbet, varenda lunchrast, bland min släkt, bland min killes släkt och ibland vänner. Blir alltid ifrågasatt. Folk blir väldigt provocerade. Detta är en prövning för mig som konflikträdd att jag varje gång jag tar fram min lunchlåda lyckas jag röra om i grytan på kontoret. För att inte tala om släktsammankomster! En riktig rysare. Ibland orkar jag inte stå emot och äter den vanliga kolhydratskiten som andra bara för att jag inte ORKAR vara den som provocerar jämt och bara vill vara ifred.. Ibland vill jag bara få passera liksom. Jag slipar mina argument men det verkar inte spela någon roll. Jag VET att ketogen mat är det som får mig att må som bäst. Jag behöver inga fler bevis. Har aldrig mått så bra förut som de senaste två åren då jag ätit lchf. Min PCO m.m, men överhuvudtaget hela välmåendet, energin, slippa hela jojon med blodsocker upp och ner och ner och upp. För mig är det befrielse att surfa in här och gå in filterbubblan. Eller följa era olika instagramkonton med era matbilder med riktig artegen föda som kanske inte alltid är så estetiskt vacker men the real deal, den mat vi är anpassade för och tar oss till hälsa och välmående.
I hear you Maja, vad extremt stark du är som kämpar för att få vara frisk och inte låter övertalas att glida ned i kolhydratträsket. Avsteg då och då är nog ganska normalt, särskilt i sociala sammanhang när man inte orkar sticka ut eller “provocera”…
Min förklaring varför du kan uppfattas som elak är att din fakta utmanar deras självbild. Att utmana sin självbild kräver kunskap, uppmärksamhet, självkännedom och vilja framför allt, och tror det är minoritet som ens vill eller vågar utmana sig.
Deras självbild är att de är högt intellektuella och högt välinformerade människor.
Dvs, kan de ämnet A i stor mängd så kan de ämnet X också, även om de är knappt kan något om det ämnet, just för att deras ego och självbild fyller i där som en kompensation så den falska självbilden inte skall upptäckas av sitt egna medvetande! XD Ja på allvar. Det är en form av kognitiv dissonans.
Ett annat sätt att förklara detta på ett lite sämre sätt, men lite enklare att ta till sig kanske, men framför allt lite roligare sätt:
Dunning–Kruger-effekten
https://cdn.psychologytoday.com/sites/default/files/styles/image-article_inline_full/public/field_blog_entry_images/Dunning%20Kruger%20Chart.jpg?itok=BNNfmcfj
“JAG GÅR FÖR BÖVELEN PÅ UNIVERSITET ‘Y’ SOM ÄR HÖGT RESPEKTERAT BLAND MÅNGA! HUR VÅGAR DU PÅSTÅ ATT JAG INTE KAN ALLT OM ALLT I VÄRLDEN!”
LUL!!!! XD
Humor på hög nivå! XD
Haha tack Robert! 😀
Ja du Martina, jag ställer mig lika frågande?
Jag arbetar som läkare och pratar Arteget och träning med alla mina patienter som grunden för naturligt läkande och det är förvånansvärt få som hakar på och vill veta mer, oftast möts jag ett par tomma hål till ögon, intresse noll.
Kollegor tittar på mig med suspekta ögon över att jag tjatar o tjatar o tjatar om mat, kosttillskott och att kroppen är byggd för att slita hårt, som om det vore raketforskning!!!
Vi stoppar i oss 30 ton mat ca under en livstid, den maten ska igenom tarmsystemet, brytas ner i sina grundbeståndsdelar (förhoppningsvis) och göda varenda process i kroppen. Det är väldigt lite vi vet om alla dessa processer men vad vi med 100% säkerhet vet är att socker/kolhydrater utlöser insulinsekretion som påverkar oerhört mycket i vår kropp inte bara att det får sockret ur kärlen utan var sockret lagras, hur det förbränns, vilka hormoner som är med o leker. För att få ner denna naturliga process kränger vi läkemedel efter läkemedel när det alls inte behövs! Det är så man vill spy, ursäkta men jag känner så. Att bemöta överätning av socker, som leder till metabolt syndrom med allt det innebär kostar samhället pengar, mkt pengar….Bortfall av hälsa, jobbtimmar, berg av läkemedel som ska bekostas med skattepengar, primärvård o slutenvård för alla konsekvenser av met syndrom som hjärtinfarkt, stroke, synnedsättning, njursvikt, nedsatt cirkulation – amputationer, fetma, lidande på alla nivåer.
Egentligen tycker jag man kan betala sina egna mediciner fullt ut om man inte är beredd att göra dom förändringar som krävs för full hälsa. Varför ska jag betala för någon som väljer att röka, dra i sig skitmat, missköta sin kropp och sedan ligga samhället till last. Det är en sak om man gjort vad man kan och förmår och sedan får hjälp med resten.
Dom här tankarna är så kontroversiella, att gå ut med att man i första hand ska bota sig själv innan man springer till sjukvården och sjukvården ska i första hand arbeta med förebyggande behandling i form av naturlig läkning. Sen kan inte alla leva på ett hälsosamt sätt, alla har inte orken, kapaciteten, copingmekanismerna, men många kan och det är ren skandal att vi kränger läkemedel som vi gör.
Jag har blivit anmäld för att jag föreslagit kosttillskott till ME patienter, som tur e har jag alltid torrt på fötterna med tonvis av studier som visar på att artegen föda och vissa kosttillskott är extremt effektiva för att läka ut ett inflammerat nervsystem men fy om man sprattlar utanför boxen som doktor. I värsta fall blir man av med jobbet som Annika Dahlqvist, men där hamnar inte jag för det finns tamejfan studier på allt.
Jag skriver som ensam doktor ut läkemedel för ca 5-7 miljoner!!!! varje år, kan ni fatta???
Skulle skatta att en av hundra patienter jag har, är intresserade av artegen föda och naturligt läkande, resten skiter i vilket och tar sina piller. Så är fallet för mig som distriktsläkare i alla fall.
Lyssnade på en pod tror det var Anna Sparre, där dom nämnde att en klinisk nutritionist dvs en läkare specialistutbildad i näringslära hade läst ca 16 timmar mat! dom som var mest utbildade hade läst 2 veckor och det tyckte dom var att ta i.
Nä Martina vi ligger 100 år före vår tid el så får vi likna oss vid Kopernikus o grabbarna o tjejerna som gått före o blev fängslade, torterade o instängda på dårhus för att dom talade sanning. Vi talar sanning, ingen kan säga emot oss, ingen har så mycket på fötterna som vi, så vad håller dom på med! Jag känner mig omgiven av en sovande värld., en ignorant värld men jag är i alla fall vaken, och du Martina är vaken, My och Ann-Ida är vakna, Bitten Jonsson är supervaken, Dr Perlmutter är vaken, så det är bara att fortsätta mala på o väcka den ena efter den andra.
Pungt slut
Dr Susanne
Hej Susanne!
Jag blev så nyfiken på vilka tillskott du rekommenderar vid ME!? Min man har varit sjukskriven för utmattningssyndrom i två år och ingen gör någonting. Sedan en månad tillbaka är vi åter på ketogenisk kost. Han har alltid gillat den kosten men har oturen att vara gift med en maktmissbrukare i förnekelse. Jag börjar så smått att ta tag i mitt missbruk men skulle så gärna vilja kunna hjälpa honom mer.
Tacksam för svar!
I övrigt, Martina! Jag har följt dig i år. Har en djup respekt för dina insikter och tycker att din vilja att fortsatt dela med sig är en primal force att räkna med! Följ ditt intellekt och lys upp!
Mvh,
Astrid
Så extremt roligt ??? vi skrattade gott vid matbordet när vi läste blogginlägget… Fast vi har oxå mött samma “atombombsreaktion” när vi pratat med högt utbildade akademiker…
Läser boken Inflammation med stort intresse och undrar om den kommer att översättas till engelska? Har bekanta som undrar…
Det är på gång, men översättningar tar alltid lite tid 🙂
Fantastisk bra bok ni skrivit! Hoppas alla människor får upp ögon och öron om hur det verkligen fungerar med kropp och själ! Ni är helt fantastiska! Detta har hjälpt mig så mycket, jag kan bara tacka med hela mitt hjärta!❤️❤️❤️
Tack du! ❤️
Hm, en tanke från min sida! Jag har läst din blogg i många år, ända sen du precis börjat med LCHF, har fått för mig att du kallade dig något med räka då, är jag helt snett ute? Haha! Jag tycker att du oftast är just diplomatisk och nyanserad som du säger, men att det kan brytas av med svar på kommentarer eller enstaka inlägg där du blir extremt korthuggen och nästan aggressiv i tonen. Jag säger inte detta för att anklaga utan för att du specifikt undrar över varför folk tycker att du är aggressiv. Jag vet ju inte om det är detta de tänker på såklart, men jag har reagerat på tonen ibland och det efter att ha läst dina kommentarer i många år. Ibland skriver människor genuina frågor som är ganska långa och utlämnande och du svarar väldigt kort med en ton som jag kan tycka låter förminskade, även om det säkert inte är din mening. Jag förstår såklart att du inte har tid med värsta romanen till alla som.hör av sig och att mycket blir tjatigt, men det är ändå något jag lagt märke till, särskilt eftersom det sticker ut jämfört med andra svar du skriver!
Vad skulle en lösning vara på det tror du? Att inte svara alls? Att lägga in smileys? Jag har en kompis som avslutar alla kommentarer med pussmun och hjärta… antar att det hjälper.
Jag kallade mig för räkan för att min fd pojkvän tyckte jag va som en liten räka haha, på ett gulligt sätt 😀
Hm, jag tänker att det finns några sätt att förmedla att man tar personen på allvar, även om man inte har tid att svara.
Dels kan det fungera bra att börja svaret med en helt kort spegling, som ju inte behöver ta så lång tid. I mitt svar till den här kommentaren skulle det kunna vara “ja, klart att det blir svårt att svara “trevligt” när det finns så många kommentarer att besvara”. På så vis förmedlar du att du har sett personens primära frågeställning, och det kan också vara till hjälp för dig när du ska svara så kort som möjligt; vad är egentligen kärnfrågan här?
En annan grej är att helt enkelt skriva att du faktiskt inte har tid att skriva ett långt, utförligt svar, men här är din korta variant.
En tredje grej är såklart att klämma in ett par trevliga saker, á la “tack för din kommentar”, “vilka intressanta tankar!”, “Ha en fin dag”, “vad spännande att du funderar på det här” eller liknande, i de kommentarer du svarar kort på. Eller en smiley, som du säger.
Några tankar, inte för att tillrättavisa, utan helt enkelt för att att du genuint verkar fundera över detta 🙂
Tack, jag ska försöka tänka på detta i framtiden 🙂
Hej martina
Du är djupt uppskattad
Tack för ditt fina atbete
Vilket jag uppfattar görs med både stor kompetems och maxad iintegritet
Du behövs verkligen och jag vill säga tack och hej och hang in there till dig!
Sofie nilsson
Tack! <3
Jag tycker att du gör ett sånt viktigt jobb, alla böcker du har skrivit.Har förbättrat min hälsa, och lärt mig att tänka nytt.Lånade ut boken Hormonsmart mat och träning till min son.Bad honom titta på styrketräningsövningarna för att få kunskap, han skulle precis köpa gymkort.Som en sidoeffekt har han slutat dricka mjölk, inget godis.Han är 15 år.Vi peppar varandra med träningen.
Roligt att höra, tack Anna!
Intressant detta med hur mycket som är mycket respektive lite. Pratade igår med en terapeut som har fått sin tarminfektion att läka med inflammationsdämpande kost som hon uttryckte sig. Hon åt inga spannmål, inga mjölkprodukter och inget socker. Hon åt just nu under jord grönsaker men hade smugit in det försiktigt i kosten under en period. Hennes definition av sin kost var att hon åt 80 procent vegetariskt och resten kött och fisk fast något mindre rött kött. Nåväl, om man vill kan man ju definiera om det hela till att mjölkfri LCHF med ovanjord grönsaker mestadels i obegränsad mängd och olivoljedressing eller en klick kokosfett som tillbehör. Det är ju arteget båda två och egentligen nästan samma sak….
Ok, nu åt hon råkost dvs morötter och rödbetor också men mest ovan jord grönsaker för det var bäst. Hon definierade sig som nästan vegetarian men till vår huvudrätt åt hon en rejäl fläskkotlett och innan det hade hon bett om grönsaker. Det hon fimpade var alltså mjölk, socker och spannmål för det blir hon risig i magen av och får eksem av. Då kan man ju säga att det är alla grönsaker som har hjälpt henne om man är vegetariskt benägen, eller så säger man att det är avsaknaden av mjölkprodukter och snabba kolhydrater som har hjälpt henne. Same shit, different names.
Ibland så bråkar folk kanske med dig för de tror att du lever som Atkins vilket de tror betyder att du knarkar bacon och smör, bara… Men LCHF enligt din definition ( och inte min kompis Owes som bara äter bacon och smör,) skiljer ju sig…
Man får ju faktiskt äta hur mycket grönsaker som helst och gör man det och en fisk eller köttbit så är det LCHF men för vissa nästan vegetariskt. Bry dig inte om vad vissa säger om kost för kost är religion och det är viktigt att bråka om religion. Man gör sig lustig och fördömer andras bråk om just religion men det är ju faktiskt det dessa bråk om kost är. Man missförstår av okunskap och ibland med flit för att kunna visa på skillnader. Men alla tror vi på samma Gud. Dvs att om vi inte äter så dör vi. Ha ha.
Intressant detta med hur mycket som är mycket respektive lite. Pratade igår med en terapeut som har fått sin tarminfektion att läka med inflammationsdämpande kost som hon uttryckte sig. Hon åt inga spannmål, inga mjölkprodukter och inget socker. Hon åt just nu under jord grönsaker men hade smugit in det försiktigt i kosten under en period. Hennes definition av sin kost var att hon åt 80 procent vegetariskt och resten kött och fisk fast något mindre rött kött. Nåväl, om man vill kan man ju definiera om det hela till att mjölkfri LCHF med ovanjord grönsaker mestadels i obegränsad mängd och olivoljedressing eller en klick kokosfett som tillbehör. Det är ju arteget båda två och egentligen nästan samma sak….
Ok, nu åt hon råkost dvs morötter och rödbetor också men mest ovan jord grönsaker för det var bäst. Hon definierade sig som nästan vegetarian men till vår huvudrätt åt hon en rejäl fläskkotlett och innan det hade hon bett om grönsaker. Det hon fimpade var alltså mjölk, socker och spannmål för det blir hon risig i magen av och får eksem av. Då kan man ju säga att det är alla grönsaker som har hjälpt henne om man är vegetariskt benägen, eller så säger man att det är avsaknaden av mjölkprodukter och snabba kolhydrater som har hjälpt henne. Same shit, different names.
Ibland så bråkar folk kanske med dig för de tror att du lever som Atkins vilket de tror betyder att du knarkar bacon och smör, bara… Men LCHF enligt din definition ( och inte min kompis Owes som bara äter bacon och smör,) skiljer ju sig…
Man får ju faktiskt äta hur mycket grönsaker som helst och gör man det och en fisk eller köttbit så är det LCHF men för vissa nästan vegetariskt.
Ja jag blir lika förvånad som du över folk okunnighet! Detta är bara ett bevis på att folk är så sjukt lättpåverkade! Om någon läser något tillräckligt många gånger (ibland bara en gång) så är det så. Sedan som jag har sagt många gånger och som kommer upprepas! Folk kan inte tänka ens 1 cm längre! Folk måste ha någon som tänker åt dom! Man måste våga titta utanför boxen! Det är där man finner svaret! Inte från diverse myndigheter som vill att folk ska göra som dom säger så dom kan tjäna stora summor pengar på vår ohälsa!
Vilka bra kommentarer och toppen med dina svar. Brukar inte läsa kommentarer då det oftast är en massa pajkastning, men här var det många spännande argument och då du svarar så blir det en givande nivå.
Med din kunskap så fyller du en viktig bit när det gäller att förstå varför det är på ett visst sätt. Tittar man 15 år tillbaka i tiden så ser man vad mycket som ändock har skett. Det är svårt när media styr så mycket av vad vi ska tycka och vad vi ska tro på, då gäller det att det finns bra fakta att hitta. Att du skriver så att “vanligt” folk också kan förstå är verkligen toppen.
Det var kul att få se/träffa dig live på Lidingö 🙂
Vi är många som verkligen vill att du fortsätter att vara social och dela med dig. Rakt på!!!
Tack Kari va roligt, och detsamma! Mitt kommentarsfält brukar vara ganska snällt, har många helt briljanta läsare tack och lov 🙂
Tyvärr så är de flesta väldigt okunniga när det handlar om kost och hälsa. En vanlig åsikt idag är att den ökande övervikten beror på att vi rör på oss mindre. Inte på att vi äter fel. Det börjar anses som normalt att man måste springa en halvmil var och varannan dag för att vara smal. För “förr så rörde man ju på sig mycket mer”.
Men det var väl ingen som joggade på säg, 50-talet. Titta på valfri släktbild från 50-talet och man ser i stort sett bara smala personer, i alla åldrar. Hur levde dessa smala? Ja, det är väl bara att fråga dom för de flesta lever fortfarande. Mina mor och farföräldrar, alla födda på 20-talet, hade stillasittande jobb (kontor och sk hemmafruar) och deras motion bestod av en stilla söndagspromenad. De cyklade inte till jobbet heller utan tog bilen.
Men de gånger jag har vågat mig på att säga att man bör vara smal utan att motionera (motionen ska finnas där av hälsoskäl, inte för att hålla sig smal) om man äter rätt, då har jag nästan åkt på stryk 😉
Haha ja träna sig i form… eller träna sig ned i vikt för att kunna fortsätta äta skit. Träning är en separat grej, brukar inte bli bra att använda det för att gå ned i vikt när rätt kost löser det ändå.
Hmmmm, fast så här är det ändå lite.
Jag håller med om att man inte behöver springa varje dag för att gå ner i vikt eller att det ens hjälper alltid.
Men…om man tittar på dem som kan äta nästa vad som helst och ändå vara smala vs dem som inte kan så är skillnaden i vardagen hur mycket de rör sig. Någon som är smal och över 25 sitter inte ner lika länge och samma sammanlagda tid . Och om de gör de så rör de på sig även då om än att det är något så litet som att sitta och skaka på foten.
Så det är inte den där grejen med att gå till gymmet som är avgörande utan hur mycket du rör dig i vardagen. Och förr satt du inte ner lika mycket som man gör idag varken på fritid eller på jobbet. Och där har du skillnaden.
Så hur man KAN kompensera det idag är genom motion, men egentligen räcker det inte till. Inte för alla iaf.
Jag börjar fundera att Jack Kruse har mer rätt än vad vi vet, just i det här med folks sätt att tänka och förhålla sig till saker och ting. Vet att han anses vara näsan i vädret, otrevlig, snarstucken, stursk, men med tanke på vad det du berättar om, och så gånga det med tio så förstår man mer än väl att gurusar reagerar och reagerar olika, ju mer de kan, eller är övertygade, förstår, inser etc, ju större blir klyftan. Plus hanses posts om människans högre mentala förmågor kan ju få en att undra. Personligen grubblar jag över om att vår inrutade robottilvaro med jobb, familj, pengar, oro, krav etc bara gör att allting som inte stämmer måste attackeras, med näbbar och klor. Och det blir inte bättre med åldern heller, ju mer man lär sig, inser och förstår om man har denläggningen som person, ju mer funderar man över tillvaron och ens egen roll. Att bli folkkär i Sverige är mkt svårt. En svår balansgång mellan rabattkuponger på Ellos, ler-mojor, kosttillskott, och ’bara’ böcker. And for the record, jag håller helt med om artegen föda, men fisken e fyrkantig, och köttet e malet och säljs med gasskydd. Kan man förresten som utlandssvensk hitta din bok nånstans på postorder?
Jag gillar Kruse trots att han är snarstucken och arrogant för han är mänsklig och sjukt smart. Kan också relatera till hans känslor och tror inte man behöver vara snäll och perfekt hela tiden även om jag inte hade velat vara så otrevlig som han kan vara ibland haha! 🙂 Han kanske får solsting av all sun gazing 😛
Amazon har lite, annars vet jag inte. Adlibris skickar väl över hela världen?
Oj, missat med Adlibris, de har ändrat reglerna, tack för tips. Jag tror otrevligheten är direkt relaterat till ålder, erfarenhet, förmågan att absorbera omgivningens reaktioner, etc. Tjugo år sedan hade jag nog hoppat, numera, jag kan relatera. Är ju själv levande exempel (tyvärr tyvker jag ibland).
Orkade inte Kruse för han verkade vara så gubbsjuka typ. Synd för han var i övrigt intressant.
Gubbsjuk är han inte men han är amerikan, gubbe och har dåligt temperament. Han blev utslängd från Biohacker Summit nått år 😀
Yup, Richard Nikoley skrev långt och uttömmande om det haha, bara att googla. Smartastevsättet att inte bli utslängd e ju att arrangera själv, det finns en hel del exempel.
Haha.
Jag grubblar på att gräva lite mera, allt det här med mitokondria e ntressant, och gubbe, jupp., fast det är ju inte som man skall umgås över middagsbordet, haha. Plus, som jag skrev högre upp (?), jag får mer och mer fördtåelse för hanses sätt då Mountain of Stupid och resistance to facts rörelsen få en själv på extremt dåligt humör.
Jag tror vad Lina skriver ovan svårt att hantera när etablerad kunskap blir ifrågasatt. Sjukvården erbjöd min mamma föreläsning om lchf och diabetes typ 2 Annika Dahlqvist (stavning) nämndes tom och min mamma var mottaglig för detta då judt etablissemanget var sändaren av budskapet.
Santidigt är ju detta kommentarsfält ett exempel på samma sak då i princip hundra procent anser att det beror på att de “andra” är rädda eller dumma eller inte vet bättre. Normalätarna har sin etablerade sanning läsare här sin egen.
Det enda jag är övertygad om att vi inte på långa vägar vet allt om kost och hälsa ännu, men att ofta visar sig gammal husmorskunskap vara rätt.
Instämmer ?
/Hon som äter mycket fett och kolesterol men även gärna frukt
Jag var länge inbiten vänster men så läste jag On Beauty av Zadie Smith som i mångt och mycket (såsom jag minns den) handlar om ett samtal mellan liberaler och republikaner om vad som är bäst för samhället där liberaler anses tagit patent på godhet men där republikaner eller konservativa menar att vi tror ju inte såsom vi gör av själviskhet utan för att även vi tror på ett gott samhälle bara att vägen dit är annorlunda. Jag ser liksom vetenskap som politisk ideologi det finns olika “läger” eller block. Men kunskapen ligger (inte miytmellan) i utbyte av reflektioner kring kunskap man anser sig besitta. Nu fokuserar jag enbart på frågan om hur kost reglerar blodsocker och inte det andra, men det hade varit intressant att höra här VAD de som argumenterade mot blodsockerreglering genom kostomläggning egentligen menade. För jag tror inte att det sagts att kost inte påverkar blodsocker. Det tror jag är en tolkning och en förenklad återgivning.
Det här är ingen kritik utan jag vill bidra till reflektion. Men jag är medveten om att det är just i sådana här lägen som jag anses osympatisk i skrift (i person är det annorlunda) eftersom jag inte vill ha svart eller vitt utan gå in på kärnan av det det tvistas om. Precis som folk kan uppfatta Martina osympatisk för att hon konstaterar att alkohol är ett gift (vilket är sant men för att mjuka upp budskapet kan man tillägga att mkt vi intar är just gifter eller dylikt).
Jag är övertygad om den ketogena kostens positiva effekter. För mig är den dock inte hållbar i min nuvarande livssituation vilken gör den värdelös för mig. Jag måste hitta något annat som funkar. Så jag är intresserad av the next best alternative . Jag tror även vi vet lika mycket om våra kroppars funktioner som vi vet om universum.
Min huvudpoäng är att det tjänar föga att dumförklara olika läger för ingen av oss sitter på sanningen. Utan ett meningsfullt utbyte av ideer är optimalt för kunskapsutbyte.
Obs detta gäller endast delar av inlägget och inte det som helhet.
Det kunde varit jag som sade det om att alla politiska läger vill ha ett bra samhälle bara olika vägar för att komma dit. Faktum är att jag har sagt det ofta både AFK och på nätet.
Jag är dock inte lika övertygad som ni att tex frukt ät något dåligt. Framförallt är jag inte övertygad om att keto är för alla. Jag tror inte på att det finns en “diet” som passar alla.
Jag har sedan jag var liten framförallt velat ha råa grönsaker, frukt och fisk. Knappt något rött kött. Lamm är undantaget. Och frukt har legat högt på min favoritlista. Som liten gillade jag godis kakor etc som de flesta barn men som vuxen vill jag inte ha det. Saknar det nästan aldrig och gör jag det så är det när jag är underviktgt eller har sömnbrist och då är det fullt normalt för kroppen att vilja ha snabb energi för att lösa det akuta läget.
Men fräschören i frukt. Det läskande som det ger mig vill jag alltid ha. Och det får mig att bli piggare och ger mycket fördelar i min hy när jag har maxat fruktintag. Och jag mår dåligt om det går långa perioder utan det.
Jag är en sådan som ofta är törstig alltid dricker. Citron är min favoritsmak i precis allt och exakt varje dag. Och dessa två saker är det som blir tillfredsställt av frukt.
Jag tror på att om man verkligen känner sin kropp så vet den vad den behöver och mår bäst av även om man ibland får lite knasiga signaler som man måste omtolka. Tex när jag blir sugen på chips så vill jag egentligen ha grillad kyckling osv.
Jag tror på alvar att jag skulle försvinna om jag var i ständig keto. Jag tror inte det är något för mig.
Vad som alltid kommit naturligt för mig dock är att inte äta regelbundet utan har många timmar av “fasta” under dagen och jag börjar aldrig dagen med att äta utan enbart te och honung och så får det gå några timmar. Jag kan lätt gå en dag utan mat förrän sent på kvällen. Bekommer mig inte. Är full av energi och känner ingen hunger. Men de jag känner som är sockerråttor behöver mat regelbundet och ofta.
Jag tror helt enkelt att vi är rätt olika i hur vi fungerar. Vi fungera alla olika och är individer även till kosten. Tex de som är högintelligenta finns det ofta samband på att de vill ha ca samma sammansättning av kost oavsett var de bor på klotet….
Jag håller med till tusen procent att vi är olika o olika dieter passar. Jag brukade äta mkt frukt men blodsockret gick banans (min intended) och min mage blev helt skev. Tror ofta vi lyssnar på “nya rön” och inte på våra kroppar. Det enda jag anser om frukt är väl kanske att den vi äter idag är så otroligt söt?
Jag vet inte.
Men om jag har ett sött äpple och ett syrligt att välja på så väljer jag alltid det syrliga och så är det för de flesta som äter mycket frukt.
Men om vi tittar på mangon och andra stenfrukter så undrar jag iaf de har förändrats så vidare mycket söta eller ej.
Citronerna som kommer till Sverige är mycket syrligare än de som växer naturligt på gala träd i tex Italien. Och persikor samma.
Bär är ju små sockerbomber och söta om något så att anse att frukten blivit för söt men att bären är naturliga hänger jag inte med på. Bär är gott men för mig über-sött och är inte det som jag söker efter när jag vill ha frukt.
Jag kan också konstatera att örten banan inte ingår i det jag letar efter. Sött och torrt tycker jag. 😉
‘Jag är övertygad om den ketogena kostens positiva effekter. För mig är den dock inte hållbar i min nuvarande livssituation vilken gör den värdelös för mig. ‘
varför är det inte hållbart, du måste INTE äta kolhydrater, du väljer själv 😉
Tror det är för att hon bor i Thailand och det kan vara lite trickigt att få till kosten i asien, särskilt om man jobbar å ska äta lunch ute och sånt. Men det GÅR, jag var keto i Kina vilket jag nu undrar hur fan jag lyckades med men… if there’s a will there’s a way…
Jag har ketocyklat, vattenfastat under lång tid, varit paleo, hackat mitt blodsocker och tarmflora och kört två månader strict macros med coach. Jag är van vid att experimentera med min kost och träning. Jag är inbiten yogi, tävlar i crossfit och tränar i snitt 10-15 timmar i veckan (högintensiv kampsport) med 45 minuter restid från och till gymmet. Jag jobbar mer än heltid. Gör min egen kefir och kombucha.
Jag vet vad som GÅR eller ej. Men jag har gjort bedömningen att keto inte är värt besväret i min nuvarande livssituation (ett MEDVETET val). Jag experimenterar med fermenterade grönsaker, kallt ris, viss frukt för att hitta ett optimalt vis att äta för min träning och min vardag. Jag tror inte keto är det enda/bästa viset att leva på. Jag tror inte att kolhydrater är döden . Jag är mer fokuserad på att hitta ett vis att kunna äta lokalt på och undvika en situation där jag går från all in och all out. Den bästa kosthållningen är den som fungerar långsiktigt.
Här ett tipps om en bra podcast angående fett och frukt:
https://www.peak-human.com/home/dr-georgia-ede-on-the-shocking-facts-of-plant-foods
Det är alltid roligt med hur mycket folk kan ta åt sig för att man har en annan åsikt. Särskilt när det gäller mat. Påpeka på en normal arbetsplats, på fikarasten, att komjölk inte är till för människor… Oj oj! 🙂 Vill man äta kolhydrater så gör det, men döm inte andra som anser att kolhydrater sabbar mer än de ger (särskilt processade). Hur många “feta” motionärer finns det inte, med pasta som bas. Been there done that. Har tittat på några veganfilmer på youtube på sistone, det var jätteintressant. Väldigt vinklat förstås, men slutsatsen är alltid eat plant based diet with LOW fat. Jag tilltalas av färska grönsaker i alla dess former, så där är man ju vegan. Sen vill jag ju ha lite tillbehör, som kött eller fisk. Hamburgare på malen entrecôte ska jag testa, ska tydligen vara otroligt gott med allt insprängt fett. Där är också en springande punkt, jag anser att man blir korkad utan fett. Hjärnan behöver fett. Jag behöver inte ens hänvisa till nån fånig källa, för det är min personliga åsikt och övertygelse. Skulle jag äta lågfettkost med bara grönsaker måste jag sannolikt ha dropp förr eller senare… För att inte tala om det gigantiska relativa blodsockerfall jag får när jag pga ont om tid och taskig planering ätit något kolhydratrikt.
Martina stå på dig ,, vi är många som är glada ochhjälpta av dina insatser. Du är så klok o smart. Intelligensianär inget annat än den nya överklassen, som försvarar sina revir, där dumheten frodas. Lycka till med din bok.
Tack Ylva!
Det kan väl också vara en sån sak att man tror på det man fått lära sig. Sen dyker det upp någon med ny information som motsäger det de redan tar för etablerad kunskap, så det går inte att integrera den nya informationen. Där kan man ju antingen övertygas av den nya informationen, den du i det här fallet kommer med, där de då också måste acceptera att det de trodde de visste inte stämmer, och det tror jag är en svår psykologisk process när det gäller just så mycket information, så mycket “sanning” som blivit premiss för studier och kunskap. Eller så kan de helt enkelt avfärda det du kommer med, vilket det verkar som att de gör, och då kunna hållas fast vid det de redan “vet”, så att säga. Tråkigt, för det är ju inte som att du saknar vetenskapligt stöd för det du säger, tvärtom.
Du gör ett kanonjobb, det är nog bara det att folk inte kan ta till sig att deras “sanning” inte stämmer. Speciellt när så många instanser i samhället vilar på just den sanningen som du vet inte riktigt stämmer. Sen tycker jag det som andra här kommenterat verkar rimliga och välformulerade förklaringar också. Hoppas mitt morgontrötta teoretiserande låter förståeligt 😀
Inte för att jag är på långt när lika påläst som du men förstår verkligen det där med att vara i sin bubbla och bli chockerad över hur mainstream-uppfattningen fortfarande ser ut. Men de som jobbar inom vårdyrken är väl också i sin lilla bubbla och kanske så överarbetade att de inte orkar ta in nåt nytt (inte för att det är så nytt). Det är helt otroligt vad lite de flesta fortfarande vet om kost och hälsa.
Du är absolut inte elak och kompromisslös utan modig och hjälper jättemånga med det du gör! Tack!
Tack 😀
Jag skulle också ha blivit väldigt häpen om intelligenta människor inte visste att de kunde påverka sitt blodsocker (ärligt talat trodde jag att de flesta människor visste det) och att socker påverkar blodsockret! Herregud liksom!!! Jag håller verkligen inte med om allt du skriver och hur du ser på saker och ting, men att blodsockret reagerar på socker känner man väl till oavsett om man är vegan, allätare eller kör ketogent?!? Häpen minst sagt, så förstår dig!
Det är så enkelt, folk är helt enkelt dumma och tror på allt som står i Aftonbladet/Expressen. Står det att fett /kött är farligt så är det farligt. Jag rekommenderar att se filmen Idiocrazy med Luke Wilson, där ser vi vart vår värld är på väg. Visst den ska vara rolig men jag ser tendenserna och blev lite rädd.
Folk i grupp är farliga och gaddar ihop sig, lite som myror. En ensam myra gör inget men en bunt är ganska otrevligt att få på sig. Masshysteri är ett begrepp av en orsak. Ge dig aldrig, vi får aldrig ge upp för det kommer att visa sig att vi artegna hade rätt.
Tack Marice!
Jag kan förklara 🙂
Aggressivitet döljer osäkerhet. Pure instinct. Eftersom aggressivitet är starkare känsla än rädsla, så hoppar man gärna dit för då kan man maskera rädsla, inför andra men framför alt inför sig själv. Det här är undermedvetet, så de människorna inte ens fattar själva, att de är rädda och osäkra i sina val ev. har låg självkänsla rent generellt.
Tack E!
En annan beskrivning av prestige. ?
sant!
Dagen till ära så kan man, oavsett “vald sida”, läsa på om fördelarna med ketogen kost vid
Alzheimers.
https://www.dietdoctor.com/se/lchf/halsovinster/alzheimers
https://www.alzheimerfonden.se/aktuellt/2018/alzheimerdagen-2018
Att det blir kontroversiellt kan kanske bero på att det för vissa ses som en dyr kosthållning, oetisk
och/eller dålig för miljön.
Sant, det är ju den där miljöaspekten också…
Kul att du alltid hittar relevant läsning 😀
Miljöaspekten och djurhållningsaspekten vid den massproducerande köttindustrin är nog oomtvistat negativ men det det finns bra och helt nödvändiga sätt att bedriva uppfödning av djur som är miljömässigt hållbara och så viktiga för typ hela världen. Jag kan tipsa om en oerhört spännande podcast i ämnet från BioHackers lab med Allan Savory, avsnitt 63. Han menar att bristen på korrekt hanterad djurskötsel ligger bakom mycket av problemen i världen, han har även gjort TED-talk i ämnet, man kan googla Savory Institut om man är intresserad. Alltid bra att köpa och stödja gräsbetat kött och inte bara för att köttets sammansättning är bättre för oss utan också för djurhållningen och miljömässiga fördelar.
Tack grymma tips! 😀
ett tillägg jag kom på: kan förstå varför folk är förvånat över konnektion mellan kost och kropp om de inte har utbildning i de ämnen, typ tex. mina föräldrar (dock finns det ju sätt at informera mig). men folk på KTH? nja, konstigt, kanske en sponsorgrej?
i alla fall är det ändå lite av en gåta för mig att folk inte kan räkna 1 och 1 ihop när det gäller förbindelse mellan kost och kroppsfungerade, symptom, sjukdomar eller bara väderspänningar, de vet ju vad de ska tanka in sina bilar, vad de ska stoppa i sina IG flöden osv.
men var ligger nämast (kroppen) har de ingen aning om och inget intresse av…
‘Här satt intelligenta människor och var helt blown away över det faktum att man kan påverka sitt eget blodsocker med det man äter. Här satt också intelligenta människor och argumenterade för att så inte var fallet.’
då är de inte i minsta intelligent, när de kan inte processa information, vetenskap och fakta. det är ju ingen åsikt, utan biokemiskt fastställd att systemet kolhydrat-in = blodsocker upp = insulinsvar funkar så och ska ju funkar så (annars skulle det ju inte finnas insulin).
‘Jag tycker att jag är diplomatisk men vissa tycker att jag är elak och kompromisslös. Jag förstår inte det, kan någon förklara?’
japp, kan jag! du är elak för att du tar deras snuttefilt och visar hur de skulle egentligen äta och leva för optimal hälsa, men de vill inte! va? ingen kladdkaka? (igår på jobbet: oj, det finns tårta kvar!! yey!! tar du ingen tårta? nej, jag äter inte socker? men, asch, du är ju bara liten tårta och dessutom gratis! javisst gratis diebetes och fetma, nej tack! LOL)
det är jobbigt och de har fel gener och så är det ju fredagsmys och man måste ju unna sig. hjärntvättad från industrier och reklam dessutom. du är kompromisslöst för att du har disciplin, men disciplin är ju jobbigt och de är avundsjuk för att du har ‘disciplinen’ att leva annorlunda. att du är kompromisslöst och kör din grej.
dessutom: människan tänker ju alltid: så här skulle jag göra och gör precis tvärtom, eller? jag gör det imorgon,….eller på måndag.
Hjärntvätten måste vara värre än jag trodde!
Henrik beskrev det så bra!
Jag känner att även jag upplevs som “elak” när jag tex tackar nej till socker med motivering att jag försöker undvika typ 2 diabetes. (Ok. Lite elakt eftersom den som då sen äter inte tycks ha nått emot “lite” diabetes…).
En bildad person sa till mig en gång (då jag berättade att jag åt enligt lchf) att “det kan inte vara bra att undvika hela matgrupper så där” (i mitt fall då främst socker och spannmål) för att i nästa stund berätta att han genuint trodde att människan från början är vegetarian (vad sa du om att undvika hela matgrupper sa du??!!).
Haha! Alltså… varför TROR folk att vi var vegetarianer…? Vi åt rått kött och drack blod liksom… och flera naturfolk gör fortfarande det.
Haha, jag ska lägga till att jag försöker undvika diabetes. Nu när folk erbjuder mig marabou på jobbet säger jag nej tack, det påverkar potensen för mycket …^^
Men herregud…alla vet väl om att socker endast påverkar diabetiker??? vi andra kan äta med det matsked, nu var jag ironisk.
Min tanke är att folk generellt vill vara hälsomedvetna och är vana vid att bli strukna medhårs för att tallriksmodellen varit ok så länge. Om nu det “helt plötsligt” är fel sätt att äta och inte hälsosamt alls måste man ta en rejäl titt på sitt liv och jag tror folk blir överväldigade av allt de skulle behöva utesluta och ändra i sin livsstil. De blir liksom utmattade av tanken och vissa blir säkert arga för att de känner sig lurade och andra för att de helt enkelt inte vill göra dessa förändringar. Men de vill fortfarande vara hälsosamma och där står du i skottlinjen för deras irritation. Du måste bara ha fel för jag orkar inte göra alla dessa förändringar!!!! Att gå och handla annorlunda mat är ju inte det svåra utan alla beteendeförändringar som måste följa. Folk firar med mat, har traditioner med mat, sörjer med mat och allt det måste ju ändras om nu höjt blodsocker är så dåligt för en. Trygga vanor som hotas.
Mycket bra inlägg..
Våra kroppar försöker vara diplomatiska och kompromissar med oss..
“jaja, ät det där du, vi gör lite energi av det du äter, men tyvärr måste vi stänga av några funktioner, men du märker nog inte så mycket, inte i början i alla fall”
“jaha, åt du det där också, ja vi lagrar det nånstans, kanske märker du inte av det så mycket……i början”.
Martina, du berättar det här för människor och vissa har svårt att ta in hur vi fungerar, särskilt de som fått vissa avdelningar i hjärnkontoret avstängt pga reperation.
Hoppas att du får tillräckligt med positiv feedback, för att du ska orka fortsätta..
haha tack Magnus, vilken klockren beskrivning! 😀
Tänker fortfarande på Magnus och Brasses verkmästaren i magen. Och speciellt frasen om att ‘blev så mkt tillsist att vi inte hann med så vi körde ner det till knäna’ eller nått sånt. Kikat på mina fat pads vid knäna oc ler lite.
Jag tror såhär (och det gäller generellt, inte bara kost): många människor anser att om det finns två åsikter i en fråga så är det troligen så att sanningen ligger nånstans mitt emellan. Givetvis är det så att ena åsikten kan vara 100% rätt och den andra 0%, kan lätt ledas i bevis genom att hävda något enkelt falsifierbart och dess sanna motsats . Men om man inte ger sin meningsmotståndare åtminstone delvis rätt så anses man arrogant, elak och kompromisslös. Mycket märkligt men så verkar det ändå vara.
Blodsockret är ju mycket enkelt så tillvida att man kan köpa en mätare och mäta hur kroppen reagerar. Men den allmänna diskursen rör sig ju alltmer åt gräsätarhållet, alltså att vi borde vara minst vegetarianer och helst veganer. Håller man inte med om det är man misstänkt, möjligen ond. Att det kan vara så att vi är gjorda för att äta i alls fall till viss del animalier (troligen en hel del) sticker liksom i ögonen på många, trots att det räcker att jämföra människans matsmältningsapparat med gräs- resp köttätare för att förstå vart det barkar. Det är nästan kusligt hur folk som är rätt begåvade i övrigt hyser de mest oreflekterade åsikter när det kommer till kost.
Extremt bra skrivet, tack!
Helt klockrent 😀
Men du. Du tycker ju som jag. =)
Kanske skjutera man budbäraren i detta fall dig.
Jag tror mer och mer på att livsmedelsindustrins marknadsföring om att man måste ha socker och annat gott för att unna sig att det är semester eller ledighet, fredag eller någon afton av något slag. Jag tycker nu sedan jag lever sockerfritt och äter strikt lchf att jag har en annan frid jag behöver inte jaga runt efter dessa snabba kickarna .
Men det är väl tuft att metalt 1) förstå att man gått på en mina och 2) det är ju gott det går inte att förneka 3) riktig förändring är svårt och jobbigt det tar emot. Då lyssnar man hellre på råd som att ” det går att äta lite av allt”.
Hej, Martina!
Det där lät mycket märkligt. Att vi påverkar vårt blodsocker med vad vi äter har varit känt hur länge som helst, inget “hokus kopus”. Är ju bara fakta, kolla själv liksom. Vilken planet kom dom ifrån?
Själv har jag endast ett fåtal i min bekantskapskrets som är inne på mitt spår och fattar vad ketogen kost är och gör för hälsan vilket har fått mig att oftast hålla en låg profil och stundom till och med bita ihop. Och allt eftersom jag lärt mig mer och testar mig fram har kretsen minskat dramatiskt ner till en. Förutom mig själv. Ibland är faktiskt kunskap tung att bära.
Artgen föda för oss anser vissa forskare är grönsaker. Och vill man vara vegan läser man in sig på den forskningen och så lär man sig hur vidrigt kött är för hälsan genom dessa forskare. Och så håller veganerna med varandra och peppar. Två läger, och med forskare som säger emot varandra med starka argument från båda håll. Är väl därför kontroversiellt.
Skillnaden är, har jag märkt, att många veganer är mycket aggressiva och militanta. Har hittills inte sett det hos karnivorarna.
Jag har sett flera positiva exempel på veganer som konverterat till karnivor men inte tvärt om.
Har du? Och med gott resultat?
Tycker en del att du är elak? och kompromisslös?
Enda förklaringen jag kan se är att du ses som en guru, och du vet ju hur folk är inför sina gurus… Många är vilse och vill, precis som du säger, ha bekräftelse på att de gör rätt.
Du kommer att få upprepa samma sak om igen så länge det finns människor på planeten att du inte är läkare eller allvetare el dyligt. Och att du som vilken som helst, men med brinnande intresse för detta, endast säger din mening. Och säger du att du inte håller med så kan det bli en liten kränkning, det vet du. Och att du är elak till och med.
Du är en hälsoprofil och det blir lätt så att människor ser det du gör som det enda sanna och rätta. Förstår din frustration när människor visar sin besvikelse och ilska. Men oundvikligt.
Hoppas du finner kraft att fortsätta som du gjort hittills, för det är bra det du gör. Och det är det på ett eller annat sätt för alla.
Tack Marie, bra tankar! 🙂
Hej!
Jag säger så här, tack och lov för att ni finns, du och Ralf. Jag har i dagarna sträckläst er bok och den har givit mig så många ögonöppnare, trots att jag inte är helt obevandrad i ämnet ( är Hem- och konsumentkunskapslärare sedan ca 40 år). Det har blivit min ”mission” så här i slutet av karriären att upplysa mina elever om just artegen föda och betydelsen av rätt fett. Samt naturligtvis det viktigaste att undvika socker o processad mat.
Men…jag får då samtidigt mycket information av eleverna om vad de äter och dricker och det är rätt skrämmande.
Det finns alltså mycket att göra för att upplysa om kostens betydelse för vår hälsa och välbefinnande, så vi får jobba på.
Mvh
Alice
Tack Alice!
Vilket viktigt yrke du har Alice! Kommer ihåg min egen fettskrämda hemkunskapslärare.
Läser just nu din och Ralf Sundbergs bok och tycker den är riktigt bra. Lättbegriplig, omfattande och borde definitivt vara grundläggande kurslitteratur till alla svenska högskoleutbildningar inför vårdyrken! ?
Tack Petter!
Jag har slutat prata med folk om mat och kost bara för att jag har en helt diametral inställning till kost och föda.
När jag flyttade till mellersta norrland där husmanskosten fortfarande är starkt rådande så la jag av att prata om sockrets skadliga effekt på kroppen, då ingen ändå var intresserad.
I södra Sverige (Linköping) gick det bra att ha diskussioner kring kost och folk var receptiva/mottagliga.
Jag är rak och ärlig i mina insikter och åsikter och har sen flytten till norrland inte försökt förklara varför utan bara att det är mitt val och att alla andra får äta som dom vill, bara jag får äta som jag vill.
Men folk ska ändå lägga sig i vad man äter bara för att det är annorlunda mot normen.
Vet att många inte är upplysta om kostens inverkan på blodsockret, kanske för att de inte är så insatta eller intresserade av kosten. Många som lever i en bubbla fortfarande och slukar all sensationsjournalistik om kost.
Ofta är folk som tränar mer insatta i kostens påverkan på kroppen än vanliga högskolemänniskor.
Ja, för tränar man vill man ju ha nån typ av resultat.
Jag tror att det är en atombomb för att det är läskigt att kunna påverka sin egen hälsa med mat. Eget ansvar är farligt i sosseland
Haha älskar din kommentar, spot on 😀
Haha!
Blodsockret håller sig stabilt hos en icke-diabetiker nästan oavsett vad man äter, så egentligen blir det lite tokigt att prata om blodsockerreglering i allmänhet utan sammanhang.
Vidare så leder ätande av djurprodukter till insulinresistens och har negativa effekter på fastesockret. Då man mätt insulinutsöndringen så finner man att kött är ett av de livsmedel som har högst insulinutsöndring per mängd frisatt glukos.
Riktiga och beständiga positiva resultat hos typ 2-diabetiker ser man vid en oraffinerad, växtbaserad kost som består huvudsakligen av kolhydrater.
Ang “artegen” mat, vi är definitivt inga kor som äter gräs, men vi har inte heller köttätarnas snabba, korta matsmältningsväg. Om något är vi väl lika aporna, som är huvudsaklingen frugivorer.
Jag tycker definivt det du kallar för “artegen” mat är kontroversiellt. Bortsett från alla hälsoaspekter så innebär det ett enormt resursslöseri att utfodra djur för att äta, istället för att odla mat till oss själva.
Nu vet jag från din blogg att du tycker att man inte behöver ha dåligt samvete över att äta kött, men över 100 miljoner djur dödas varje år på Svenska slakterier, enligt mitt sätt att se på saken helt i onödan. De flesta skulle reagera med någon sorts negativa känslor om de fick se t ex en hund lida och dödas, jag förstår verkligen inte varför just ko, gris, fågel och fisk ska vara ett undantag från den etiska normen och utsättas för systematiskt våldsutövande.
Nej Martina, jag kan inte förklara det. 🙁 Jag förstår inte heller, men tror det beror på att vi är på samma våglängd med många saker. Blir själv lika förvånad över samma och liknande saker. 🙁
Kram/Sara
Skönt med nån mer på denna våglängd 😀 *våglängdsfive*
Nej, du är varken elak eller kompromisslös men sanningen är illa tåld. Så har det nog alltid varit.
Tyvärr är det vanligt att människor vill ha ursäkter (t.ex. andras bekräftelse) för att fortsätta ät fel.
Blodsockret håller sig stabilt hos en icke-diabetiker nästan oavsett vad man äter, så egentligen blir det lite tokigt att prata om blodsockerreglering i allmänhet utan sammanhang.
Vidare så leder ätande av djurprodukter till insulinresistens och har negativa effekter på fastesockret. Då man mätt insulinutsöndringen så finner man att kött är ett av de livsmedel som har högst insulinutsöndring per mängd frisatt glukos.
Riktiga och beständiga positiva resultat hos typ 2-diabetiker ser man vid en oraffinerad, växtbaserad kost som består huvudsakligen av kolhydrater.
Ang “artegen” mat, vi är definitivt inga kor som äter gräs, men vi har inte heller köttätarnas snabba, korta matsmältningsväg. Om något är vi väl lika aporna, som är huvudsaklingen frugivorer.
Jag tycker definivt det du kallar för “artegen” mat är kontroversiellt. Bortsett från alla hälsoaspekter så innebär det ett enormt resursslöseri att utfodra djur för att äta, istället för att odla mat till oss själva.
Nu vet jag från din blogg att du tycker att man inte behöver ha dåligt samvete över att äta kött, men över 100 miljoner djur dödas varje år på Svenska slakterier. De flesta skulle reagera med någon sorts negativa känslor om de fick se t ex en hund lida och dödas, jag förstår verkligen inte varför just ko, gris, fågel och fisk ska vara ett undantag från den etiska normen och utsättas för systematiskt våldsutövande, enlit mitt sätt att se på saken helt i onödan.
Jag är frisk icke-diabetiker med bra insulinkänslighet men kan ändå påverka mitt blodsocker flera enheter uppåt och nedåt bara genom hur jag äter. Jag kan ha konsekvent BS på 6 mmol/l varje morgon fastande, eller 3-4. Jag kan även få upp BS till 25-30 mmol/l genom att överlasta systemet. Alla som kan mäta kan se detta för sig själva, det är bara fysiologi.
När det kommer till att döda djur så är människan en karnivor i grunden eftersom vi har köttätarnas snabba, korta matsmältningsväg. Vi är väldigt lika både hundar och katter där. Apor är för övrigt inga frukterianer för de är kanibaler och äter varandra, särskilt chimpanser som anses vara mest lika oss.
Tycker det är starkt att du kommenterar här Anton! Här inne kan det lätt bli en ekokammare. Vi som följer Martina är så klart stora fans och ekar glatt varandras åsikter! 🙂
Jag håller inte med det stora argumentet i din kommentar – att växter skulle vara artegen föda för människor.
Men jag tycker det låter intressant det du säger om insulinets svar på glukos om glukoset kommer från kött:
“Då man mätt insulinutsöndringen så finner man att kött är ett av de livsmedel som har högst insulinutsöndring per mängd frisatt glukos”
Man tänker ju liksom att insulinutröndring kommer som ett svar på MÄNGDEN glukos, oavsett källan? Vad är det för mekanism bakom detta fenomen?
Som jag förstår det så innehåller kött prick noll glukos medans till exempel en morot har 5% glukos. Det lilla glukos som eventuellt tillverkas av glutaminet i proteinet i kött är också ofta lagrat i levern snarare än att det når blodet över huvud taget. Så jag förstår verkligen inte insulinresponsen på kött som du pratar om.
Att SOCKER i mat har en effekt på blodSOCKER är självklart.
Jag håller däermot med om att djurdödande i onödan är hemskt! Men med tanke på att jag är övertygad om att djur ÄR min naturliga föda så är dödandet av ett par kor per år inte ett dugg onödigt. Glöm inte heller bort de lämmlar, harar, möss och liknande som går åt när man till exempel tröskar ett fält med grödor. För att inte tala om de djur, insekter, fåglar och fiskar som tar skada av insektsmedel, svampmedel och konstgödsel! Nä – vi har samma tankar men olika lösningar på problemet.
Källa på att vi inte har köttätarnas korta tmat/tarmkanal?
Här är en okej bild, inte den bästa men… länk
‘Riktiga och beständiga positiva resultat hos typ 2-diabetiker ser man vid en oraffinerad, växtbaserad kost som består huvudsakligen av kolhydrater.’
Källor på det? Det är ju BS egentligen, men det är klart att de kommer från en anti-kött människa…
Beror ju isf på vad de åt för kolhydrater, kanske var mest bönor men har väldigt svårt att se hur detta skulle gå ihop överhuvudtaget…
Ja alla vegetabilier som finns där ute är väl också artegen föda, inte bara ovanjordgrönsaker. Ex rotfrukter och bönor o linser etc. Allt man kan lägga händerna på ute i naturen.
Nej så är det inte, de har tagits fram genom växtförädling. Kikärtor och bönor går inte att äta utan tillagning och kikärtor var tidigare bland det giftigaste man kunde äta. Försök äta en morot från medeltiden, eller en potatis. De fanns inte.
Rent spontant så tror jag att reaktionen att man kan påverka sitt bls genom kost beror på att många människor i Sverige verkar inte vara vana vid att tänka förebyggande när det gäller hälsan. Man vill ha behandling för symptom inte den bakomliggande orsaken.
Det är sant, förebyggande hälsa är fortfarande ganska nytt.
Kul de här med mat! De väcker verkligen känslor. Avståndet i matvanor och även levnadsvanor blir lite för mycket för de flesta. De tror dessutom att man lider av detta när man i själva verket mår som en prins. Jag har tröttnat att prata om min livsstil om inte någon frågar. Folk tappar ju hakan vid ordet ketos och när man förklarar så blir det inte bättre. De tycker man är en ond djävul som tar sötsakerna ifrån dem. Jag delar dock friskt på Facebook. Ibland ställer någon frågor.
Haha Göran du är så festlig! 😀
Svar på din fråga. Folk blir alltid defensiva när någon säger emot den sanning som det levt och rättat sig efter framförallt om de lagt år av sin forskning och yrkesheder på det.
Prestige är ett svårt problem att komma runt.
Men jag tänker att i takt med att så många nu inte bara blivit lacto ovo-vegetarianer utan veganer och allt som kommer följa i hälsoproblem efter det så kommer alla komma ifatt och sedan kommer det låtsas som att de aldrig sagt något annorlunda. ?
Haha kanske det!