Det är 2020 och i nya tidningen Diabetes presenteras katastrofalt omoderna och rentav skadliga diabetesråd. Diabetes typ 2 är en livsstilsrelaterad sjukdom som följer av långvarig insulinresistens till följd av uttröttade insulinreceptorer. Att ens receptorer för insulin inte svarar som de ska kan såklart ha en genetisk komponent bakom sig, men ett stort intag av insulinhöjande mat ligger i princip alltid bakom. Den hormonella regleringen av leptin, ghrelin, insulin och GLP-1 har blivit skev och det första tecknet på detta är att vikten och bukfetman ökar.
Man kan säga att en typ 2 diabetiker har blivit “allergisk” mot kolhydrater men kan normalisera sitt blodsocker genom att byta kost. Då behövs i regel ingen medicin alls. I Sverige har vi idag tusentals medicinfria typ 2 diabetiker som kontrollerar sin sjukdom via kosten. På grund av att deras receptorer en gång har blivit trötta, kan de kanske aldrig “äta som vanligt” och de kanske alltid kommer ha lättare än andra att öka i vikt, men de behöver i vilket fall inte medicin och kan leva friska precis som vem som helst.
“Skippa inte kolhydraterna!”
En desperat ton hörs i dessa råd som försöker få diabetiker att inte skippa kolhydraterna. Varför? Varför vill de få oss att tro att livsstilen inte spelar någon roll och att vi måste äta medicin mot något som går att kontrollera?
Blodsockret går att kontrollera, även för en typ 2 diabetiker!
Låt oss titta på deras argument:
“Vi behöver insulin för att överleva”
Ja och det produceras även om vi inte äter några kolhydrater överhuvudtaget. Vi har både blodsocker och insulin även om vi fastar i 2 veckor. Vi behöver inte göra någonting för att dessa basala funktioner ska fungera, det mesta vi gör att försöka påverka (till exempel äta kolhydrater för att få upp blodsockret) orsakar mest problem. Det börjar svajja och sen blir det okontrollerat med hunger och sug som följd.
“Ökad risk för hjärt och kärlsjukdomar”
Nej hjärt- och kärlsjukdomar är en effekt av kronisk låggradig inflammation i kärlen och man blir inte inflammerad av fett och protein, däremot blir man inflammerad av kontinuerliga blodsockerhöjningar.
Blodkärlens utsida (där blodet strömmar) är täckt av ett tunt lager plasma som kallas för glykokalyx. Tänk motsvarande tarmarnas tarmludd. Dessa styr på samma sätt kärlväggens genomsläpplighet och skyddar våra kärl. Stora blodsockerstegringar skadar glykokalyxen och skadar kärlen. Detta är en stor faktor bakom kardiovaskulära sjukdomar bland diabetiker (Källa 1 och 2 längst ned)
“Ät inte för mycket protein”
Det är inte farligt för njurarna med naturligt protein i naturliga mängder, det är en total myt. Det finns mycket värre saker för njurarna som till exempel den populära diabetesmedicinen metformin som extraheras där. (Källa 3)
“Fett, socker och kolhydrater”
Ja man blir mer kolhydratkänslig om man aldrig äter kolhydrater det är helt sant, men det är inte ett problem om man inte äter dem. Vi människor ska vara känsliga för kolhydrater det är därför vi har ett så aggressivt insulinsystem.
“Viktigt med fibrer”
Det går utmärkt att få i sig fibrer från grönsaker även med ett lågt kolhydratintag. Till exempel innehåller broccoli, spenat och blomkål rikligt med fibrer, men även helt utan fibrer kan man få en enastående tarmflora. Såhär ser min tarmflora ut efter 2 år med nära 0 i fiberintag: Analys av min tarmflora.
Här är en intressant artikel som säger “Ta bort fibrerna och du tar bort förstoppning”, vilket är vad de flesta upplever. Fibrer kan vara mycket irriterande för våra tarmar. (Källa 4)
“Välj smarta kolhydrater”
Jag håller med om att välja kolhydrater med lågt GI men framförallt är det viktigaste att satsa på näringstät föda. Det är i första hand kött, fisk, ägg och inälvor. Sedan kan man komplettera med lite mikronutrienter från svamp, lök, vitlök, kålväxter, morot, broccoli, blomkål, brysselkål och så vidare. Det går utmärkt att hålla sig till under lång tid om man äter ordentligt och fokuserar på maten som mättar.
Det var tråkigt att se så omoderna råd i en helt ny och fräsch tidning. Jag fortsätter sågningen i en del 2 av detta inlägg nästa vecka!
Här nedan är några källor refererade i texten:
- https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00436.2005
- https://diabetes.diabetesjournals.org/content/55/2/480.short
- https://accp1.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.1552-4604.1995.tb04033.x
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/
Surlingon har samma metformina effekt, sök på kanadensisk forskning
Just det ja, tack för påminnelsen!
Lingonen är inte sura om de får mogna innan man plockar, många som undrar
Jag kör ofta med Magnihill Lingon Svenska Frysta eller pH-balans Vildplockade Lingon från Norrland.
Jag ser lite olika artiklar där de använder vanliga lingon som blodsockersänkare, riktigt coolt! 🙂
Som du säkert redan förstått gillar jag mjölkchoklad och när det blir för mycket, ja jag erkänner jag kan vräka i mig, om jag blir skakig då går jag direkt till frysen och tar några lingon och vips så känns det som vanligt. Detta började jag med efter att ha läst vetenskapen som Karfors hänvisade till. Morgonsocker nere på omkring 4,6 och det får jag väl godkänt på 🙂
Jag var mycket duktigare med sådana här hacks tidigare. Sedan jag började med carnivore har jag slutat med alla små fixar :/
Jag kör bara med PQQMAX och mina plankton 🙂 resten carnivore-style.
Kan du hjälpa mig få tag i forskningen de gör i Gtbg om Parkinson och veckat
fiskprotein, jag finner den inte, du kan gärna maila mig isf
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-150911
Done 🙂
Oh tack världens bästa sidekick 😉
Haha vem skickade du den till, min mail gapar tom:)
weird… nu har du den!
Nix inget mail och inte i skräpposten heller
Men jooo nu har jag skickat 3 ggr och svarat på ditt senaste mail också!
Nix senaste kom 13/1 som svar på¨Abott
Det är ytterst märkligt, kolla alla dina mappar. Inte bara spam och papperskorg.
Bad mina kompisar skicka igår och alla deras 16 kom fram Mysko :/
Kollar igen
Nix finns inte, bara räkningar och annan info idag… Har du en annan mailadress du kan testa ifrån
Haha har du blockat mig? 😉 Nej jag har bara en och det är sjukt märkligt om din mail blockar mina mail.
Nix ingen blockering 🙂 Jag har t.o.m rensat bort all onödig mail i natt
Kom min blodiga mail fram då?
Nix jag har inte fått något nytt från dig, men svarade på det senaste jag fick för några dagar sedan.
Hela Outlook är nu engagerade i saknade mailen :0
Skickade ett till mail idag.
Hahahaaa inga mail idag heller, vi ger upp så länge 🙂
Nu äger Outlook.com Support problemet
Idag hittar jag den inte men så här svarade K Arfors 2014 på sin sida:
“Det finns en uppsats från Canada, som visar att sur lingon har lika bra effekt på diabetes 2 som metformin.
/karl”
Metformin är en populärt medicin skulle du kunna berätta om metformin fördelar , nackdelar ?
Det är ju najs att den sänker blodsockret, men den är inte så snäll mot njurarna. Jag vet många friska som tar metformin som ett biohack, men tror trenden är påväg ut.
Nu är inte jag helt uppdaterad. Men när jag gjorde mitt examensarbete 2016 fanns det mig veterligen inga samlade bevis för att lågfettskost skulle vara bättre jmf med högfettskost vid diebetes. Den som är intresserad kan läsa SBU:s systematiska litteraturöversikt “mat vid diabetes”. Ändå rekommenderar vi en viss typ av kost inom vården trots att vi ska ge råd med vetenskaplig grund alt beprövad erfarenhet.
är lite förvirrad: mycket fett ger insulinresistens?? men bara intagna med kolhydrater eller hur ska detta fattas?
Hm… hur menar du? Tänker du på att man blir känsligare för kolhydrater om man aldrig äter dem?
Nej, det står på Nr. 4, Quote: ‘en diet med mycket fett kan ge insulinresistens i dina vävnader’…vad menar de, tillsammans med carbs, eftersom keto ger väl ingen insulinrestistens, eller?
Tack!
Hm… jag har svårt att se att keto skulle kunna ge insulinresistens, brukar ge omvänt resultat. Vet att vissa tror att fett ger insulinresistens men vet inte via vilken mekanism det skulle vara…
På vilket sätt blir man känsligare? Går lättare upp i vikt eller får onormalt högt blodsocker? Kan man reversera denna ökade känslighet med att återintroducera viss mängd kolisar, om man så vill, eller blir känsligheten mer eller mindre bestående efter många ur utan kolhydrater?
Nej det går över efter andra målet typ. Första målet blir svajjigare, men om du är frisk så blir det som vanligt igen väldigt snabbt. Många som kör keto kör ju dock bara EN refeed eller ETT avsteg, om de har keto som livsstil.
Go Martina!!!???
Haha tack!
Lite sidospår här, om blodfetter och kost. Jag har ju iätit keto 10 år nu och med ca 100 gram protein per dag. Nyligen gjorde jag en kranskärlsröntgen som visade helt normala värden och inga plack.
Mitt ldl går upp när jag äter smör och det går ganska mkt ner igen om jag låter bli smör en tid. Svårt att fatta varför eftersom jag ju då ändå äter animaliskt mättat protein tex kött fisk ägg och talg.
Å andra sidan har det dock nått fram till min vårdkontakt att ”vissa med lean mass och som tränar mycket kan få förhöjt ldl, om de äter på ett icke optimalt vis i förhållande till just blodfettsprofilen.” Ganska stora nyheter för mig som vetat det flera år men endast fått gehör för det här hos dig och även Uffe Ravnskov men aldrig i den traditionella vården.
Grattis till de fina kranskärlen! 🙂 Du är väl en sk lean mass hyper responder!
Tack för intressant inlägg verkligen. Har funderat på huruvida ketogen kost med mestadels fett och protein enbart är “ok” och mest fördelaktig för personer som tränar mkt och hårt, med tanke på just kärlhälsan. Men du motbevisar ju det i inlägget. Men VARFÖR är vården så efter? Där kommer man säkert att höra det gamla vanliga i ett decennium framåt känns det som. Intressant att din kranskärlsröntgen såg fin ut Carin efter 10 års ketodiet. Men skulle det bli samma resultat utan hård träning eller ingen träning alls förutom promenader och lite yoga? ?
Tack, ja jag är väl troligen en LMSR om det existerar alls :).
Om jag ska äta smör eller inte är en fråga utan svar just nu, antar jag? Men nu ska jag testa att äta ghee några månader och sedan testa blodfetterna igen. Tänk om man kan få förhöjda värden av någon matintolerans! Och jag vet att mejerier ger mig olika negativa reaktioner på mage tarm.
Om det skulle bli samma resultat på kranskärlen även utan hård träning? Jag tror det efter att ha läst Uffe Ravnskovs böcker om kolestrol och pratat med honom. Dock är det så många vinster för hälsan att använda kroppen och ha muskelmassa så det kan vara svårt att veta ur vilken aspekt man ska se det. Tänk bentäthet, smidighet, rörlighet, styrka, fettförbränning osv.
Högfettkost leder troligen inte till plack i kärlen iallafall utifrån min erfarenhet hittills.
Bör du inte äta smör då?
Hjälp! ? En sån smörja! Men det är klart, Big Pharma vill ju inte förlora sina kunder. Hur skulle det se ut? Aktieägarna skulle bli mycket besvikna om aktien plötsligt föll för att folk blev medicinfria…
precis!
Det är så sorgligt att dessa obsoleta råd fortfarande förs fram. De är ju direkt skadliga för diabetiker och tyvärr finns det alltför många som tror på detta.
Minns för övrigt med beklagande när jag för några år sedan besökte sjukhuset för provtagning. Före mig fanns en kvinna som jag förstod tog diabetesprov på fastande mage. Efteråt satt hon i cafeterian och åt frallor med Lätta, ost och marmelad. Tänk om hon struntat i cafeterians undermåliga utbud och hade haft med sig en “bantarbiff” istället.
Hej
Jag har ett faste socker på 5,9 och så har jag sockerberoende bör jag köra med LCHF ?
Jag äter havregrynsgröt o frukt på morgonen och resten av dagen lågkolhydratkost räcker det tror du?
Eller ska jag vara helt strikt?
Är orolig för att jag har pre diabetes
Varför äter du frukt på morgonen, det låter väldigt ostrategiskt. Om du ska äta frukt någon gång är det efter träningen.
Sverige är så off, skulle jag ätit enligt dietisternas kostråd hade jag fått ropa från. Fy för denna nepotism inom sjukvården, blir vår död. Gör s om andra kloka-tvärtom.?
Har en vän som är pre-typ 2 och lever på snabba kolhydrater.
Vet du om det finns studier på vad som händer om diabetiker typ 2 äter kolhydratfri kost, eller hörde du om något sånt är på gång på konferensen du skrev om tidigare?
Tack!
Med tanke på att både American Diabetes Association och EASD (Europeiska motsvarigheten) har ändrat sina guidelines och accepterat lågkolhydratkost som behandling för diabetes typ 2 så antar jag att det finns TILLRÄCKLIGT mycket forskning på det. Jag vet inte exakt hur många artiklar som krävs för att något ska bli en ny “sanning”, men när det visar samma sak gång på gång på gång… ja då börjar man ju kunna ana hur det fungerar.
Det måste ju handla om pengar i slutändan. Kan fler människor bli symtomfria genom bra kost och motion så tjänar ju läkemedelsbolagen inga pengar. Det går ju inte att ta patent på mat…..
Tack! Det var jag inte alls medveten om (inte mitt forskningsfält).
Om du har någon reviewartikel på ämnet du tycker särskilt om så får du gärna tipsa.
https://www.dietdoctor.com/se/vetenskap
Där kan man klicka in på sitt intresseområde ? Har inte kollat men gissar det finns många att välja på gällande typ 2.
Kan en med diabetes typ 1 också sluta med medicin genom att ändra kosten?
Det beror på vad det är för typ och hur mycket egen insulinproduktion du har. Om din insulinproduktion är ZERO, så kan du inte det, nej.
Nej en typ 1:a kan inte sluta med sin medicin, MEN blodsockerkontrollen blir bättre. Min fru Typ 1 sedan 1960 har nu käkat strikt LCHF i 11 år (ca 20-30 gram kolhydrater/dag) innan LCHF hade hon 2-23 i BS varje dag trots dåtidens riktlinjer.
Nu har hon 4-13 i BS varje dag och klarar av de låga nivåerna mycket bättre, samtidigt som alla värden för hennes kropp har blivit bättre och bättre.