Den senaste tiden har många oroliga personer skrivit till mig och undrat hur noga man behöver vara med kosten och vad som verkligen spelar roll. Hur viktigt är det att utesluta mejerier? Hur viktigt är det att utesluta rött kött (den frågan kom från en vegan), hur viktigt är det att inte göra några avsteg?
Svaret beror på följande; vilka problem har du och varför?
Jag är aldrig ute efter att problematisera saker i onödan. Eftersom jag inte har någon övervikt är det många som upplever mig som “problemfri” och att jag är smått överdriven i min strävan. Så är det förstås inte, alla har problem men inte alla syns.
En stor övervikt syns förstås, men då utgår alla ifrån att det är DEN som är problemet. Så behöver det inte heller vara! All övervikt är inte problematisk, jag kan komma på 10 saker på rak arm som är mycket värre.
– Autoimmuna sjukdomar
– Värk
– Mag- och tarmproblem
– Ångest, oro, depression
Bara som några exempel.
Subjektiv upplevelse, självanalys och medicinska tester
Detta är min bas som jag utgår ifrån. Jag har gjort väldigt mycket tester för att etablera någonslags baseline för att förstå min inre biologi. Jag har till exempel förstått att jag är oerhört känslig för blodsockersvängningar och att jag bör undvika dessa. Min genetik inkluderar mycket neandertalgener så ju längre tillbaka jag kan gå rent kostmässigt, ju bättre. Jag skulle nog med fördel kunna äta rått kött och rå inälvsmat och dricka vatten med ytterst lite grönsaker. Ketos är himmelriket för min metabolism.
Kartlägg dina problemområden
Så hur funkar din kropp och din genetik? Har du lite mer moderna gener som har evolverats till att tåla rotfrukter, frukt och vete? Blir din mage glad av fibrer men ledsen av fett? Har du ledvärk eller IBS? Får du migrän eller jobbig PMS? Har du mycket hormonella obalanser?
Du måste först vara klar med vad dina problem är innan du går in på lösningarna. Man vet själv om man har en känslig kemi eller inte. Har man inte det så behöver man inte vara så himla noga, vissa människor tål helt enkelt mer.
Mejerier och rött kött
Rött kött är det mest naturliga vi kan äta, människor har i tusentals år ätit rött kött, blod och inälvsmat. Ibland tillagat, ibland inte. Det finns ingen anledning att sluta äta kött, ät hellre det än kyckling, kalkon och gris som vi inte är lika anpassade för att äta. Kyckling är på inga sätt mer nyttigt än en blodig stek, det är bara vilseledande antifett-propagandan.
Visst vi kan gå runt och låtsas att vi kan leva av frukt och bär men det är inte vad vårt matsmältningssystem är anpassat till. Sorry!
Mejerier funkar om de är helt oprocessade, vilket de aldrig är i Sverige eftersom det är olagligt att sälja. Tål du mejerier (allt från mjölk till kvarg och yoghurt) och vill äta det – gör det för all del. Har du en autoimmun sjukdom? Då är det nog ingen vidare bra idé, inte heller om du kämpar med envis övervikt.
Gör en livsanalys
ALLTING påverkar! Du kan inte titta en vecka eller en månad tillbaka och tänka “ja men jag har ju gjort allting rätt varför händer inget?” du måste se på HELA ditt liv. Har du haft ätstörningar? Har du varit psykiskt sjuk eller är fortfarande? Har du utbrända binjurar? Har du levt utomlands länge och kan ha dolda parasiter? Är du metabolt sjuk? Har du pre-diabetes eller diabetes typ 2?
Allt detta spelar STOR roll och det avgör sammantaget hur noga du behöver vara med antiinflammatorisk och läkande kost.
Du måste veta mest och bäst
Tyvärr är tiderna förbi då läkaren visste bäst för nu vet vi mer. Tack vare all information, all litteratur, all forskning och alla tester kan vi göra djupdyk i vår egen hälsa som ingen läkare skulle ha tid eller möjlighet att göra. Gör det, se till att veta mest och bäst själv!
Lite sent att kommentera kanske men varför är vi inte anpassade till kyckling, gris och kalkon? Var det inte eklare att jaga och fånga små fåglar än stora mammutar och bison (eller vad vet jag). Hur är det med gnagare?
Jo det är vi men vi har ätit nötkreatur längre. Jag vet inte hur det är med gnagare men de är ganska äckliga, jag har ätit en del gnagare i asien och det är ingen höjdare.
Det här du säger med att man ska lyssna till sin egen kropp håller jag verkligen med om. Dock kan det vara den svåraste uppgiften. Jag blir inte klok på mina signaler och jag vet inte hur jag ska tyda dem. Läkare kan jag inte gå till för de vill bara skriva ut läkemedel och min kropp tål INGA läkemedel. Kanske nån Alvedon någon gång på sin höjd. Jag har ständigt hög puls dvs runt 100 i vila. Normalt blodtryck 100/80. Gillar att träna men mina muskler är i vissa perioder helt slut o jag är svullen som en säl främst mord. Har vissa nätter insomnia och är i kombo med detta kissnödig heela tiden. Har fibro “konstaterat” så läkarna utreder ej mer. Kan inte jobba, kan inte ta hand om hem kan inte göra något och jag är 25 år?! Ska tilläggas att jag inte äter mejerier, inger koffein och lågkoliskost men är en ständig kämpan med allt. Mindfullnessar så gott det går. Är det NÅGON som har tips? Orsak till detta, förslag på lösning? Alla värden de gör på sjukan är “normala”.
Jag hade börjat gräva i det mentala och skrivit mängder med dagbok för att hitta psykologiska orsaker bakom att kroppen gör som den gör, olika blockeringar till exempel. Man kan gräva upp mycket den vägen.
Älskar att du alltid lyckas skriva om ämnen man sitter/ suttit och funderat på ett tag!
Länge tänkt fråga dej. Jag slutade under tonåren att äta ko och griskött. Ca 15år sen , då var det för att jag läste någonstans att den proteinsammansättningen tog mer energi i från kroppen än vad det gav. Plus att det typ ofta skrevs om återkallelse av det köttet. Har ätit ekologiskt lamm, fisk, kalkon ibland kyckling. Så är inte vegetarian. Nu när det skrivs mycket om problemet med bakterietillväxten i all kyckling oavsett eko eller ekonomiska, fryst eller färsk. Så vill jag istället utesluta kyckling. Min fråga är då kan jag introducera kött från ko igen bara sådär, nu finns det ekologiskt nötfärs lättillgänglig t överallt. Gör jag min kropp en otjänst att lägga till det, nånting jag ska tänka på eller är det bara att steka en biff å äta!? Mvh Sara
Jag var vegetarian i 10 år, vegan i 2 år och jag började bara äta kött från en dag till en annan. Inga problem, och hälsan bättre än någonsin 🙂
Taaack ??
Helt off topic. Men såg dig på flygplatsen igår och blev helt starstuck! Det jag ville göra var ju att gå fram och berätta hur jäkla grym jag tycker du är och att jag längtar efter nästa bok, kanske bett om en selfie med dig =). Men där stod jag som ett fån och visste inte vad jag skulle göra, så jag gjorde ingenting. Hur som haver, du är en stor inspiration och lär mig så otroligt mycket från dina böcker och bloggen. Så tack !
Vilken himla tur att du inte gjorde det, för det var nämligen inte jag haha 😀 Den personen hade nog blivit sjukt förvånad dock.
Jag har lite ont i halsen och är snuvig så har inte lämnat hemmet och datorn sedan i onsdags med undantag för en liten afterwork. Någon flygplats har jag verkligen inte varit på haha 🙂
Hej Martina,
Jag vet att du ibland skriver om böcker du läst som påverkat dig väldigt mycket. Jag har lite boktorka för tillfället och undrar om du skulle vilja skriva en kort lista på de böcker som du tycker är värda att rekommendera?
Tack för en fantastisk blogg!
Längst ned här: https://martinajohansson.se/books/
Ser fran emot inlägget om hur man ska hitta vägar till mer kännedom om sin egen kropp! Förutom alla andra kommande inlägg förstås ?
Hur hade du ätit eller vilka kosttillskott hade du tagit om du lidit av migrän?
Bara i snabba drag ?
Som kvinna hade jag fixat mina hormonnivåer för att utesluta att det inte är hormonell migrän.
Läs på om histaminintollerans, kanske kan vara något?
Ja, det är så jag tänker också. det är jättebra att du påminner om det emellanåt! Sen skulle jag vilja tillägga att behoven dessutom varierar under tid. Även om man äter på ett sätt som gynnar ens kropp under en viss tid är det inte säkert att det är så vi ska äta resten av livet.
Spot on!
Jättebra inlägg, jag suger åt mig som en svamp! Du nämde elektrolytbalansen och jag fattade inte då men nu har jag börjat med saltshottar och mår mycket bättre 🙂
Trevlig fredag!
Toppen!
Du är så klok! Tack för bra tankar och inspiration denna fredag morgon!
Lite off-topic, men du har ju skrivit endel om kaffe på senaste, så jag undrar hur du tänker kring kakao/mörk choklad – är det lika illa som kaffe? Jag tog en 30 dagers detox från kaffe i somras, fast jag åt ändå mörk choklad varje dag. Dagen jag åkte på semester åt jag ingen choklad och fick världens huvudvärk. Undrar om kakao kan vara lika dåligt för tex binjurarna och magen som kaffe?
Vissa reagerar starkt på teobromin, liknande koffein. Man ska inte äta choklad varje dag, det är ingen hälsoprodukt.
Tack för ännu ett toppeninlägg!
Så sjukt att det ska behöva vara så dock. Att man ska behöva vara sin egen doktor!
Innan jag blev sjuk levde jag i någon naiv tro om att om man blir sjuk så går man till doktorn och får hjälp.
Nu när jag väl är sjuk sitter jag här med skägget i brevlådan.
Av “vården” är den enda “hjälp” jag fått antidepressiva och ett testat TSH-värde, trots symptom som konstant feberkänsla, tryck i huvudet, totalt slut, extrem hjärndimma, yrsel med mera.
Svinkul att, utöver att kämpa för att överleva, behöva läsa milslånga texter, experimentera sig fram med olika saker utan någon som helst egentlig kunskap, ta risker med hälsan, bli ruinerad o.s.v bara för att man “råkar” vilja bli frisk på riktigt. Gå till botten med problemet istället för att täcka över dem.
?
Hej!
Det känns som en liten djungel… Vilka råd ska man följa när man inte känner vad som är “fel” på en… Har bara plufsig mage (blir ju lite tightare när jag tränar
just mage) och vill bli lite lättare samt få musklerna att framträda bättre.
Men kollar man ketokost hos kostdoktorn är det ju fritt fram med mejerier, lyssnar man på Stephanie P är det mkt striktare. Hamnar man i ketos om man kör båda metoderna ? Har ej råd att skaffa ketonmätare och vill inte bli så fixerad, tidigare ätstörningar…
Du behöver inte lyssna på någon annan än dig själv, testa dig fram. Du har råd med ketostix från apoteket 🙂 De kostar ca 80 spänn.
Hur tillförlitliga är de? blodtester verkar ju vara säkrare
Om man bara vill se OM man är i ketos eller inte, så räcker urinstickorna.
Med blodketon/socker-mätare får du ju en hel dimension till av kunskap du inte kan få på annat sätt. Stor skillnad, men beror också på hur mycket du vill veta liksom 🙂
“Ännu ett stort poäng för Martinas smarta inlägg!!” ? ?
haha tack!
Åh får jag önska ett inlägg; Varför är mejerier INTE bra vid autoimmuna sjukdomar! Det är en fråga som ständigt kommer upp i en patientgrupp jag är med i. Vissa anser då att laktosfritt är ett bra val – vilket inte heller är något bättre hälsoval enligt mig. Hade varit så fint med ett av dina som alltid välskrivna inlägg att kunna länka till varje gång frågan, än en gång, kommer igen 😀
Du kan läsa på molekylär mimikry och mjölkproteiner som en start, där finns mycket. Du kan söka på det här på bloggen också 🙂
Perfekt och tydligt som en kniv genom en ost. Ursäkta metaforen. Blir så trött på allt känslopjunk och skuldbeläggning när det gäller kött. Kött är naturligt för alla. Om en del får problem med rött kött är det kanske för att köttet är just för rött…. Dvs inte tillagat vilket kanske just många får problem med. Någon forskare från KI sade i ett program med Malou att det fanns belägg för att kött som kokat länge (kanske upp till 7 timmar) var mer lättupptagligt för tarmen. Just det. För många är det säkert så men att köttet i sig skulle vara onyttigt att äta är bullshit. De studier de gjort som bevisar det är ju knappast gjorda med slow food kött utan några halvblodiga biffar, säkert ackompanjerade med pommes frites och någon annan snabb smörja. Tror knappast att de gör studier som är så stora där de som ska äta sitt kött BARA äter kött. Allt måste vägas in i sitt sammanhang.
Jag tror inte de finns någon studie alls där folk bara ätit kött, de klumpas alltid ihop till hamburgare och bacon och processade grejer + snabba carbs.
Det är ju så man äter kött, det vet ju alla 😀 Ingen står väl och äter en pannbiff med lite smör? Neeee… för galet!
Det är alltid lika inspirerande och givande att läsa det du skriver! Min fråga är vilka tester tycker du att man ska göra för att kartlägga sig själv bättre? Hur hittar man neandertalgener?
här till exempel: https://martinajohansson.se/gentest-athgene/ jag använde 23andme och ett gäng analysverktyg för det.
Werlabs XL är bra också.
Hej,
Skrev till dig i en annan tråd angående att jag överväger att testa p-spruta mot mina stora pms-besvär, har även testat lchf, progesteronkräm m m men tänker som du att jag fortsätter prova tills jag hittar något som ger varaktig lindring, hoppas bara att göra det också, har inte kommit dit än…
Lägg inte värderingar i vad du får testa och inte, om du vill testa p-spruta ser jag inget problem med det. Den håller i 3 månader, går det åt helvete är det bara 3 månader.
Hej. Var kan man testa generna med tanke på neandertalgener. Det vore kul att veta. Jag tycker också kött fungerar bäst precis som du. Då håller sig magen mycket lugnare. ?
Mvh
Lena
23andme och här https://martinajohansson.se/gentest-athgene/
Har du skrivit ngt om lipödem?
Ja men det kommer mer i nästa nummer av LCHF-magasinet, då blir det en stor artikel!
Men vad bra! Vilket nr ska jag vänta? Den som kommer strax eller nästa.
Nuvarande nummer är redan ute så det blir nästa nummer, nov/dec
Hej! Bra och viktigt. Jag undrar en sak angående de hormon- och hälsotester man kan göra som du gjort en bra sammanställning av. Då jag själv inte är särskild medicinskt skolad/har naturvetenskaplig bakgrund skulle jag behöva hjälp att tolka testsvar. Får man det i dessa test? Vill gärna veta det innan jag betalar något 🙂 Jag försöker såklart läsa på allt jag kan själv, men allt förstår jag inte. Eller kan man gå någonstans för att få hjälp?
Nej du får sällan eller aldrig hjälp med att tolka testen. Du får ett värde, och sen får du läsa på om respektive test/värde för att förstå vad det betyder.
Jättebra inlägg, vore bra med en uppföljning med hur man ska börja för att hitta sitt problem/brister mm. Om man är helt novis, var börjar man, vilka tester ska man lägga pengar på i början, hur och vilka självtester kan man göra, åtgärder och hur tolkar man resultaten.
Och sen hur går man vidare när man kommit en bit på vägen.
Alla känner kanske inte sig själv och sin kropp så himla bra eller ser kopplingen mellan olika mående till kost och andra faktorer.
Bra tips, kan skriva ett inlägg om det.
Mitt stående tips är att börja med lågkolhydratkost, därefter fasta, därefter sömnoptimering. Bara de här 3 stegen ger mängder med info om kroppen. Efter det kan man börja med tillskott, kanske ett werlabstest och sen ett gentest… och så vidare 🙂
Intressant. Jag äter lågkolhydratskost med korttidsfasta ett par gånger per vecka. Jag sover 7-8h per natt. Hur ska min kropp ge mig info? Jag har inte på långa vägar lika god kroppskännedom som du. Jag upplever heller inga som helst problem med kroppen, varken före eller efter detta
Men då är du ju frisk, glad och nöjd! 🙂
Ja snälla snälla Martina skriv ett inlägg om det, hjälp till självhjälp.
Hej! Jag har en fråga angående PCOS. Det är väldigt många som förespråkar LCHF/keto och som har blivit bättre av att äta det. Några säger dock att man ska äta strikt keto hela tiden, andra säger att det är viktigt att tillföra kolhydrater, ex sötpotatis, någon gång i veckan för att hålla igång sköldkörteln. Vad anser du? Jag är så inbiten i keto så jag vågar inte riktigt prova med mer kolhydrater, det känns så fel och jag är rädd att jag ska bli värre, men samtidigt känner jag ingen förbättring av så som jag äter nu (keto). Har du (eller någon annan!) några tankar/tips kring detta?
EXPERIMENTERA!!!
Var inte rädd för att testa nya saker, känner du ingen bättring så testa något nytt. Det är mitt stående tips.
Bra inlägg Martina! Funktionell medicin där man utgår från patientens problem är framtidens melodi.