Fettinlagring och fettkomposition från fett
Fettkompositionen i fettväven speglar det fett man har ätit. En person som äter mycket olivolja kommer att ha mycket glycerolestrar i sin fettväv, vilket är ett enkelomättat fett. En person som äter mycket sojaolja har mycket linolsyra i sin fettväv. Det är en fleromättad omega-6-fettsyra.
Kokosolja som har 87% mättat fett är väldigt svårt att lagra in som fett, men det som lagras in gör det som mättat. Samma sak är det med smör som har dryga 60% mättat fett.
Beroende på vilket fett man äter får man olika fettkomposition på kroppen. Vissa har alltså mycket omega 6, andra har inte det. Vissa har mycket mättat fett på kroppen, andra har fleromättat eller enkelomättat beroende på vad man har ätit. En person med huvuddelen mättat fett kommer att ha ett väldigt fast fett, och en person med huvuddelen fleromättat fett kommer att vara mer mjuk och sladdrig.
Fett lagras in som fett
När vi får mer fett på kroppen så är det fettet vi ätit som hamnar där. Fett lagras nämligen in som fett i närvaro av två hormon: Insulin och ASP. För att få insulin att lagra in fett behövs blodsockerhöjande mat, och för att få ASP att lagra in fett behövs stora fettmängder.
När kolhydrater lagras in som fett
Kolhydrater lagras inte in så mycket som fett, mest som glykogen i musklerna och i levern. Glykogen är en multigrenad polysackarid som återfinns i till exempel stärkelse.
När kolhydrater lagras in som fett görs det i form av denovolipogenes som betyder ungefär “nybildning av fett”. Fettet som skapas är triglycerider och finns i både mättad och omättad form. Det är samma typ av fett som man kan mäta med blodprov, eftersom de också finns i blodet. Triglyceriderna är den fettypen som har starkast koppling till förtätade kärl och inflammatoriska sjukdomar.
Du blir vad du äter!?
Nä inte riktigt, men det här är i alla fall anledningen till att jag väljer MÄTTAT fett framförallt för jag vill att mitt kroppsfett ska vara fast och fint, och jag vill hålla omega6-ration så låg som möjligt. Jag äter INTE omega3-tillskott utan tycker att det räcker med att undvika omega6 för att få en bra ratio 🙂
Kan du förklar mer ingående hur fettet som lagras in när man bara äter fett (lchf) och hur det ser ut jämfört med då kolhydrater omvandlas till fett (du skrev att det blir triglycerider). Är nyfiken då jag vill lära mina klasskamrater (Hälsoprotmotion kost).
Ha en fin dag
Hur skulle kroppen påverkas om man någon dag skulle komma upp över 200 g fett? Typ 225 g, 90 % av kosten istället för ca 80?
Mer ketoner, mer energi 🙂
Tack! Så egentligen ingen större förändring om det skulle hända en dag? 🙂 Tänker om kroppen kan få en “fettchock” eller liknande ?
Eventuellt laxerande, annars inget
¨Hej Martina! Jag måste skriva för nu är jag riktigt förbryllad. Vet ju att jag “borde” äta ännu mer fett för att vara i ketos men min lever och galla klarar liksom inte det. Får sura uppstötningar oavsett fettform. Jag har i alla fall kommit igång med styrketräning ordentligt de senaste månaderna. Tränar ca 30 min så hårt jag kan ca tre ggr i veckan. Promenader på minst 10 000 steg varje dag sedan i somras så jag borde ju må bättre… Nja. Lite kanske. Sover skruttigt sedan många år och har varit beroende av antidepp medicin för sömnen. Har gått upp i vikt sakta men säkert under några år men har inte vägt mig sedan förra året. Det gjorde jag dock igår hos arbetsterapeuten som ska kolla om jag kan få tyngdtäcke utskrivet för sömnen.. (mycket info här nu på en gång) Hur som haver, hon gjorde också en fett och muskelmätning och jag blev hyfsat chockat. Min vikt hade hade ökat med 5 kg. Vägde 76 kg. Är 174 cm lång och hade,,, hör och häpna 37 i fett procent. 27 procent muskler. Oerhört besviken…
Jag som tränat så mycket tycker jag själv. Har inte tränat så mycket i hela mitt liv. Går tom till en PT som lägger upp ett program. Vi träffas en gång i veckan… Googlade runt som en tok och hittade ett inlägg som beskrev hur man kunde bli fet av att träna genom att kortisolet höjdes för mycket och för länge. Jag har ju sköldkörtel autoimmunitet som kanske kan handla om trötta binjurar i botten har jag förstått men jag äter binjurestärkande preparat för det. Det stod att man skulle undvika träning som är glykogenkrävande. Man kunde bli fet av att träna helt enkelt. Jag promenerar som sagt och tränar styrketräning och undviker lång och intensiv Cardio. Pt har försökt att införa det men jag har sagt nej bestämt pga att jag vill undvika att känna mig så slut. Har opererat hjärtat för några år sedan så jag vill inte ta ut mig heller. Så är det något jag kan testa att ytterligare ändra kanske med träningen tror du ?
En lite ledsen Lotta
Åh va inte ledsen! Om du gjorde fett- och muskelmätning hos PT använde de säkert en bioimpedansvåg och de är helt otillförlitliga. Du kan INTE veta din fettprocent om du inte mäter med kaliper (dock lite osäkert också), DEXA-scan eller bodpod. Du kan likaväl ha 25% kroppsfett, så mycket skiljer det sig.
Man kan bli tjock av att träna om kroppen är stressad och hellre vill sova, men det känns inte som att du tränar för mycket.
Har du testat att gå all in i paleosvängen?
Ok. Jag gjorde det hos arbetsterapeut på ett sjukhus. Det som är grejen är att jag gjorde det hos PT förra året och då var fettprocenten 31 och jag vägde 69 kg. Bevisligen är jag både fetare och tyngre. Vägde 60 kg i många år men jag har aldrig tränat. Jag ska försöka att inte vara ledsen. Tack söta du. Nej, det känns ju verkligen inte som att jag tränar för mycket. Men kroppen kanske vill sova… Ska tänka mycket på det..Sömn är knepigt. Har alltid varit. Men jag har aldrig tränat liksom så kroppen kanske är stressad för att den är så förvånad och undrar vad som tagit åt mig…
Paleo är ju gott som attan så man kanske ska testa det. Har inte gått All in något utan testar mig alltid fram med olika födoämnen.
Okej då är du fetare och tyngre men fettprocenten behöver inte stämma för det. Hur som helst kanske du ska testa att vara lite mer planerande och strategisk i ditt ätande och sätta upp ett mål som du vill nå, givet en kost du också tål.
Du har absolut rätt. Planering och målsättning måste bli mitt motto. Tack för att du finns och att du alltid svarar. Så generöst och osjälviskt.
Tack själv <3
Hallå Martina! Nu har jag en 3 kilis anka i kylen! Vilken ugnstemp och hur länge i ugnen rekomenderar du för en fin krispig anka? Och brukar du pensla den eller fylla den? Har du testat att koka buljong pp skrovet?
Ja det är perfekt att koka buljong på skråvet, gör det!
Sen ska den vara inne i typ 3 timmar om det är en väldigt stor anka på 3 kg, temp vet jag inte det är en chansning varje gång. Jag varken penslar eller fyller med något men det låter ju som en bra idé 🙂
Idag hittade jag den ankan du visade på bild här, den med rött omslag. Den fanns i massor på min ica! Så det ser ju lovande ut för framtida ankmiddagar 🙂 Var den fet den du köpte? Det står Pekinganka på omslaget såg jag, vad det nu innebär.
Pekingankan är den fetaste, jag tyckte den var bra men den behöver nog extra fett till (när man äter) för att de rinner av. Dock genererade den typ 5 dl ankfett som man kan spara och steka i.
Så bra! Det blir mycket anka här ett tag nu tror jag :). Extra fett till maten är alltid gott. Får bli ketomajonäs till då! Gjorde en ny variant som blev supergod: 2 dl kallpressad eko olivolja, 1 dl ghee, 1 dl kokosolja, 1 msk vinäger, 1/2 msk dijonsenap. Olivoljan gör att majonäsen får en stabilare majonäs-konsistens som håller även i rumstemperatur. Annars tycker jag smör och kokosmajo smälter lite för mkt när man ska äta den.
Väldigt intressant! Jag har en annan fråga! När jag styrketränar svettas jag i princip aldrig! Och jag tar i!! Samma sak om jag springer – möjligen blir jag lite lätt fuktig om pannan efter någon halvtimme! Svettas dock en del om nätterna märkligt nog. Har varit så hela livet! Äter rätt mycket salt och strikt LCHF!
Jag vet faktiskt inte 🙂
Kan vara jodbrist har jag läst. Jag upplevde samma sak vid hypothyreos. Du kan testa jod på Nordic Labs.
Det var väl interessant, gillar biokemi!
Men om jag tänker efter, menar du att om jag äter bara kokosfett som fettkälla och vill gå ner i vikt (och har koll på energiintag) är det inte all energi som lagras utan en del ‘går’ genom kroppen oprocesserad som t.e.x majs och vissa nötter (återfinns i toa ibland)?
Tack!
Nej jag menar att vissa fetter såsom smör och kokosolja ökar förbränningen ganska mycket, så det är svårt för kroppen att lagra in. Det gör att det bränns med en gång.
Vad är bästa tipset för en tjej på 70 vårar att få bort överflödet mitt på magen (163 cm/66kilo) med avseende på att välja rätt fett ??
Välkommen till Stockholm !!
Hej Martina,
Har du koll på stora porer i ansiktet och har du tips på vad man kan göra?
Ja de har jag, men det kräver ett eget inlägg för det är lite komplicerat!
Å vad spännande 🙂 Håller tummar och tår att du har möjlighet att skriva om det en dag 😛
Här är en till som vill veta mer om detta 🙂
Vad styr om triglyceriderna från denovolipogenes blir mättade eller omättade? Kan man själv påverka det?
Btw så tror även jag starkt på animaliskt o-/lågprocessat fett. Fett kött, smör, talg, ost, ägg. Synd att hjärna, märg och torsklever är så sällsynt i affärerna. Apropå hjärna, har du nåt om ev risker med att äta det?
Jag TROR att triglyceriderna påverkas av det ackompanjerande fettet mest av allt. Så om man tittar på feta amerikaner till exempel så äter de mycket kolhydrater OCH enormt mycket raps- och majsolja. De har en väldigt hängande fetma jämfört med andra kulturer. Tjocka nordeuropéer som ätit mycket potatis och annan stärkelse tillsammans med fett kött blir mer stora med stor mage, muskler + fett. Det är bara en hypotes.
Jag vet inte hur de är med hjärna… jag skulle nog inte äta det faktiskt, men det är en delikatess i vissa delar av Kina…
Hur kan jag ändra det som redan är där?
Jag har östrogen-kropp och runt 25-30% kroppsfett. Mår Superbra och ser superfin ut. Men… sladdret! Jag blir galen. Kan jag genom att bara använda och äta mättat fett göra mig mindre sladdrig i hullet? Jag har jag samma vikt sedan gymnasiet -93 till 96, men sladdret har liksom alltid varit där på något sätt. Efter 25 märke jag skillnad på magen, att den blev lite lösare k hullet, och efter barnen blev rumpan lite mindre. Men även om det ligger rejäla muskler under så ligger det härligt sladder ovanpå..
Testosteronhöjning genom “så tung jag orkar” styrketräning kör jag ju. Promenad eller cykel till jobbet och löpning 1-3 ggr vecka för själen.
Mer fett? Gilla läget? Fortsätt och jag kommer se förändring inom 6 månader?
Fettet omsätts ju hela tiden! Jag vet inte exakt hur noga du är med att vara i ketos, men om du skulle vara i stark ketos (3 mmol/l) i flera månader i streck, och äta grymma fetter så skulle sladdret försvinna det är jag väldigt säker på 🙂
Vad krävs för att vara ” i sträck” är det inga undantag alls då som gäller? Tycker det är det svåra med ketos, kontinuiteten när man är bortbjuden mm…
Ja 3.0 mmol/l och stabilt blodsocker dag ut och dag in, varje timme, dygnet runt, månad ut och månad in. Inga avsteg, överhuvudtaget på åtminstone 3 månader.
Jag borde testa det. Har aldrig mätt mitt bs, men jag märker på urinen när jag är i Ketos, eller när jag tror jag är i Ketos.
Då jag har totalstopp på vissa livsmedel just nu kan jag lägga till två till på listan av det jag inte äter, som jag äter nu i reducerade mängder.
och köpa Bs mätare. Ska kolla in tipsen du har lagt ut.
Med strikt LCHF och min träning borde jag relativt lätt komma ner i ketos. Fettfasta är inte riktigt min grej, men en dag klarar jag. 🙂
Här ska Biohackas!
Hej ? vad anser du vara stabilt blodsocker? Jag håller på och experimenterar, och just nu är det aldrig över 6 som gäller för mig, är det för högt? Vad tycker du om det? Tack på förhand om du har möjlighet att svara ?
Det är bra, men för keto kan det vara lägre. Stabilt = ej fluktuerande.
Hej! Älskar dina vetenskapliga inlägg och inspireras av dig. Dock vore det jättebra om du kunde lägga till källor till det du skriver i bloggen, inte för att jag tvivlar på dina påståenden men vore kul att läsa de studier och källor du hittar informationen ifrån så man själv kan dyka djupare i dessa intressanta ämnen 🙂 Keep up the good work!
Alltså, detta är BARA kemi. Du kan läsa det i vilken kemibok som helst och därför ser jag inte någon anledning att länka källor när det inte är något banbrytande. Jag kan tänka mig att bli mer noga med källor om jag har påståenden jag vill backa upp, men detta är inte påståenden utan plain chemistry 🙂
Hm, hur menar du att detta inte är påståenden? Det är väl påståenden även om det är kemi? Du skriver (påstår?) att “Fettkompositionen i fettväven speglar det fett man har ätit”. Står det i en kemibok?
Är det inte sant att kroppen kan omvandla omättade fetter till mättade fetter? Mättat fett är väl inte livsnödvändigt, vilket vissa fleromättade fetter är? Men alla har väl mättade fetter i kroppen? Bara det tycker jag gör att det inte är självklart att fettfördelning i intag går att likställa med fördelningen i kroppen. Vi kanske har olika typer av tarmbakterier som gör att vi lagrar in olika typer av fett?
Hur kan du vara helt säker på att vi vet allt om fettomsättningen i kroppen? Om du inte är säker, så kan jag också tycka att det är bra att du backar upp dina påståenden med studier (som faktiskt jämför typ av fettintag med fördelning i kroppsfett).
Visst du kan läsa här: http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-1405150025.html i The Chemistry of Oils and Fats från Wiley.
”Fettkompositionen i fettväven speglar det fett man har ätit” är ett påstående som bygger på hur fett bryts neds och hur det sedan används i membran. Vissa kemiska processen är kartlaggda sedan väldigt länge.
Om jag skriver att derivatan av roten ur x är 1/2(sqrtX) så kan jag hänvisa till en bok i matte C, men eftersom jag tycker att det är väldigt basic så kommer jag antagligen inte göra det. Derivatan är derivatan, basic kemi är basic kemi. När man skriver vetenskapliga artiklar så hänvisar man ALDRIG källor till sådant eller till matematiska uttryck för att det är underförstått.
Hej Martina!
Jag tycker du missar några steg här:
1. Varför tror du att “fast” fett är bättre än lösare?
2. Det är fel att säga att det är “bara” kemi. Det är ytterst viktigt att förstå hur stor påverkan de olika metabola vägarna har. Sånt står sällan i kemiböckerna. De novo-lipogenesen används ju mycket till att skapa fosfolipider för cellmembran snarare än bara tag. Så, det som bildas är inte triglycerider som du skriver, det som bildas av lipogenesen är fria fettsyror (främst palmitinsyra) som sedan kan förestras till exempelvis en glycerolmolekyl och då bilda TAG eller olika fosfolipider, som ju är själva byggstenen för cellmembranen. De kan också desatureras och förlängas så de ursprungliga mättade fetterna kan bli omättade.
Jag tänker också på att det inte bara är “du är vad du äter”, det har ju exempelvis visat sig att det finns rätt liten påverkan mellan intag av dietärt kolesterol och kolesterolnivåer i blod.
1. Vill du ha fast fett eller löst fett på kroppen? Titta på hur det ser ut när man äter stora mängder sojaolja som i USA.
2. Det är exakt så jag skriver men du har lagt till några detaljer som jag utelämnade. Varför utelämnade jag det? För att det inte blir underhållande, informativt och läsvärt att beskriva förestring. Not so “crazy, sexy, cool” och inte syftet med den här bloggen. Jag vill inspirera genom upplysning, inte förvirra eller krångla till i onödan.
3. Jag skriver “nej” på min retoriska fråga “Du är vad du äter!?” Det finns korrelation mellan intag av fett och kolesterolnivåer i blodet eftersom kolesterol är en fett-transportör.
För någon som är inläst, tex någon som tar examen från läkarprogrammet år 2021 😉 kommer det alltid saknas information här, eftersom jag inte är en kemibok och den här bloggen inte är någon kemibok. Det är mina högst personliga, privata reflektioner. Inte mitt jobb. Den dagen det blir krävande eller tråkigt att blogga, slutar jag med det! 🙂
Tack för detta inlägg! Det var precis detta jag undrat över!
Det var till dig! 🙂
Tack för ett intressant inlägg!
Hej!
mycket intressant. Nu blev jag fundersamt om kosttillskottet jag har börjat att äta är så bra för mig.
Jag har ätit LCHF-kost i nästan 3 år därmed bra fettillskott men för en vecka sedan började jag äta ett kosttillskott som innehåller extraktet SBA 24 från Havtornsfrukter och fettsyrorna omega-7 samt omega-3, omega-6 och omega-9 tillsammans med riklig mängd antioxidanter.
Vad tror du? Ska jag sluta äta dessa?
Med vänlig hälsning
Jag kan inte svara på det för jag vet inte vad det är för tillskott 🙂 Om du äter LCHF behöver du nog inget tillskott med extra fett, har svårt att se hur det kompletterar.
Är ändå märkligt. Jag som i stort sett inte alls har något sladder utan bara hårt fett, har ätit nästan bara olivolja de senaste 2 åren.
Du har nog för låg fettprocent för att bli dallrig 🙂 Förresten så har olivolja mest enkelomättat har jag för mig, inte fleromättat.
Kanske så. Jag gjorde en gång en rdi test på hela min mat-vecka på matkalkyl och det var mkt enkelomättat fett i min kost.