Det här är min guide till det svenska Vipassanacentret Dhamma Sobhana i Ödeshög utanför Mjölby (Östergötland). Om du vill läsa om mina upplevelser av retreatet finns två inlägg om det, ett från 2013 här och ett från 2021 här.
Vipassana│Tystnadsretreat (Dhamma Sobhana)
Plats: Ödeshög utanför Mjölby
Station: Mjölby Resecentrum
Avstånd till meditationscentret: 25km
Närmsta hållplats med lokaltrafiken: Heila (ta busslinje 665 från Mjölby Centrum och gå 6km till meditationscentret) men det går också shuttle mellan Resecentrum och centret som beställs och arrangeras av centret (oftast 14.30 på vägen dit och 08.45 på vägen hem).
Hur funkar det?
Lägret är 12 dagar långt varav 10 dagar spenderas med meditation och “noble silence” det vill säga tystnad i tal, tanke och sinne. Du får inte kommunicera med omvärlden eller dina medmeditatörer. Mobil och annan teknisk utrustning lämnas in. Tanken är att du ska bete dig som att du är helt själv och bara arbeta med din meditation enligt de instruktioner du får. Två gånger per dygn finns möjlighet att ställa frågor till meditationslärarna och uppstår praktiska problem finns det servare som du kan kontakta när som helst.
Boende
De flesta bor såhär. Eget rum med säng, stol och en liten byrå. Du får lov att meditera här eller i meditationssalen. Vid tre tillfällen per dygn måste du befinna dig i meditationssalen med de andra och det är på morgonen 8-10, eftermiddagen 14.30-16.00 och 18.00-21.00. Då ges instruktioner samt att du utför det du har lärt dig rent praktiskt.
Fräscha toaletter och duschar finns.
Mat och mattider
Maten är vegetarisk och det serveras i princip alltid exakt samma sak. Frukosten består av havregrynsgröt med blötlagda fikon och russin (alternativt yoghurt) samt bröd med pålägg (gurka, tomat, jordnötssmör). Lunchen är böngryta eller linsgryta. Det serveras också efterrätt de allra flesta dagarna och består av khir (indisk rispudding), småkakor och chokladbollar. Att dricka finns vatten, té (både med och utan koffein), olika örter, kaffe och Oboy samt mjölk och havremjölk.
Du äter 06.30 och 11.00 alltså två gånger per dygn. Nya elever får lite té och frukt vid 17-tiden men gamla elever gör en 19-timmars fasta varje dygn. Oroa dig inte för att bli hungrig, meditation drar väldigt lite energi så väldigt få eller ingen upplever hunger som ett problem under kursen.
Invändningar mot maten
På Dhamma Sobhana lever du som en munk eller nunna. Du lever av andras allmosor eftersom allting är helt gratis för dig. Någon står och lagar mat helt oavlönat bara för att du ska kunna uppleva inre frid och få bästa förutsättningarna för att lära dig att meditera. Du får gratis vägledning, boende och kurs under närmare två veckor, så att ställa krav eller klaga på vad du blir serverad är not cool. Servarna har gjort sitt bästa för att sätta ihop kompletta måltider med de resurser som finns. Om du blir supersjuk av till exempel gluten kommer de att göra undantag för dig, liksom om du är gravid eller liknande. De gör specialkost i vissa fall (allergier) men tänk på att du som munk eller nunna egentligen inte är berättigad till den typen av krav.
Varför vegetariskt?
Det finns ingen regel om att man måste vara vegetarian eller att någonting blir bättre (till exempel meditationen) av att vara vegetarian, men kulturen har varit sådan bland buddhister och hinduer i tusentals år. Det är dessutom billigt med vegetarisk mat och många som ägnar sig åt meditation och yoga och liknande är redan vegetarianer av kultur, tradition, etiska skäl osv. Hemma äter du som du vill men på centret äter du inte kött, fisk eller ägg.
Läran
Vipassana lärdes ut i norra Indien av Siddharta Gautama som var en av tusentals upplysta människor. Buddha är alltså inte en person utan betyder ordagrant “no man”, eller “den upplysta” och tusentals Buddhor fanns före Gautama och tusentals Buddhor fanns efter honom. Gautamas teknik blev framgångsrik eftersom den tillät fler människor att uppnå det tillståndet där man kan säga att en människa är fri från lidande.
Hans teknik var väldigt enkel: observera andningen, observera dina kroppsliga förnimmelser. Bibehåll sinnesjämvikt.
Det finns inget annat i läran än sila, samadi och panja. Sila (moral) att vara en god människa. Samadi (sinnesjämvikt) att utveckla ett jämnare sinnelag och Panja (vishet) att förstå att allting som uppstår i sinnet kommer att försvinna igen. Det är Anicca (obeständigt). Därför spelar det ingen roll om du är kristen, muslim, hindu eller kallar dig för buddhist, agnostiker eller till och med ateist. Vipassana är bara en teknik för självkännedom, inte en sekt, religion, tro och så vidare. Det har heller inte med någon person eller Gud att göra. Din Gud eller dina heliga personer har du helt för dig själv!
När du inte mediterar får du gå i en liten promenadslinga på bilden ovan. Det är en vacker björkskog med rikt djurliv.
Vem passar kursen för?
Kursen passar för dig som är seriöst intresserad av att lära dig att meditera och är nyfiken på vad ett tystnadsretreat kan göra för dig. 10 dagar är det kortaste du kan vara borta, det finns även 20, 30 och 45-dagarskurser och på dessa kurser är det inga pauser alls. Äldre elever kan göra 3-dagarskurser men för nya elever finns bara 10 dagar. Jag rekommenderar personligen att du har en meditationsrutin på åtminstone en timme innan du åker om du vill göra det lätt för dig men jag hade absolut inte det första gången jag var där. Du kan studera Vipassana via youtube och det finns även på Spotify.
Vem passar inte kursen för?
Kursen passar inte om du har alldeles för speciella kostrestriktioner eftersom det är förbjudet av helfasta. Sedan tror jag kanske inte att någon kontrollerar att du faktiskt äter upp din mat men det är i vilket fall emot reglerna. Kursen passar inte heller om du precis gått igenom en jobbig händelse eller har väldigt stormiga relationer i ditt liv. Du behöver ha det ganska lugnt på hemmafronten om du ska få ut maximalt av kursen. Jag rekommenderar inte ett sånt här läger till någon som lider av ohanterligt mycket ångest eller har problem med dissociativa tillstånd eller annat som kan bli problematiskt för icke sjukvårdsutbildade meditationslärare som bara är där som volontärer.
Länk till anmälan!
Du ansöker på länken ovan och där hittar du också center över hela världen.
Vad tycker du är ett rimligt bidrag efter dessa 10 dagars vistelser?
Hehe ja du, första gången gav jag NOLL, sedan gav jag betydligt mer. Tycker inte man ska vara så rimlig för gillar man det inte (som var mitt first impression) så tycker jag inte att man ska tvinga sig att ge 🙂
Tackar för svaret och all tips jag fått av dig! Den 15/3 blir jag med, fick reservplats nr 18 när jag anmälde mig, häromdagen blev jag antagen. 🙂
Ok, ja då har jag lite koll!! Tack för dina värdefulla tips, de kan vara bra att memorera till den 15/3 🙂
Tack så mycket för alla tips om kursen, de var värdefullt att få med sig dina erfarenheter från utbildningen innan starten! 🙏🧘♂️
Efter att ha lyssnat på avsnitt 11 av biohackingpodden och hört om kostalternativen så tror jag man köra en animalisk version av vegetarianismen på lägret.
Bara yoghurt till frukost, bara mjölk till lunch. Inga vegetabilier!
Exakt hur mycket yoghurt man behöver äta till frukost, respektive mjölk man behöver dricka till lunch är en öppen fråga, men givet att det inte är speciellt fysiskt aktivt så kanske cirka 6 – 7 liter per dag i valfri kombination skulle fungera.
En rolig historisk anekdot är att när vegetarianismen som idé kom till Sverige i slutet av 1800-talet så konstaterade dåtidens journalister att det inte gick någon nöd på dess främste företrädare då han konsumerade enorma mängder mjölk.
Han var dock antingen inte smart nog att förstå eller möjligen inte ärligt nog att medge att det var mjölken, inte vegetabilierna, som var nyckeln till hälsa.
Nästa gång du är där kan du prova att betala en närliggande bonde i förväg att leverera tillräckligt med mjölk varje dag så du kan prova lägret med en animalisk version av vegetarisk kost istället för en vegetabilisk sådan.
Det vore väldigt intressant att höra om skillnaden.
7 liter per dag… det blir nog inte så enkelt!
Hjärnan är väldigt bra på att skapa egna berättelser och mening speciellt om man skalar av då mycket intryck som möjligt. Du verkar ha ett färdigt raster som du tolkar dina upplevelser genom. Är inte det exakt så som vår hjärna funkar ?
Kan du förklara lite mer vad du syftar på här?
Jag menar att hela människans överlevnad har berott på mönsterigenkänning och när något avviker så har det hjälpt oss att överleva. Sätter man något för ögonen och sätter på sig hörselkåpor dröjer det inte länge innan hjärnan börjar skapa bilder och berättelser för det är så den funkar. Jag tänkte att meditation i tystnad skulle kunna vara typ det. Sen när man upplever saker i tystnaden är det hjärnan som skapar sensationer. Har man redan en förförståelse om vad som händer kan man lätt tolka in sin egen förståelse så att den passar in i en berättelse. Gärna då något som är kopplat till ens levnadssituation. Det kan vara en typ av hjältesaga som gör att man kan gå vidare eller som i ditt fall att man arbetar igenom olika spärrar. Storyn om vad som händer finns redan etablerad sen tidigare de e bara att haka på den och tolka omvärlden genom den. I sig inget nytt det är ju vad alla religioner gör.
Hm… jag tror inte jag förstår vad du menar. Är du meditatör själv? Jag gissar att du inte är det, för jag känner inte igen det du beskriver. Det låter väldigt främmande.
Om man inte mediterat eller grävt i sitt undermedvetna så kommer det väl tankar och känslor kring sin livssituation men om man mediterar regelbundet så blir det uttömt och “klart”. Då kan man ha långa perioder av tankefri meditation där man bara känner kroppens förnimmelser.
Det kommer aldrig någon random berättelse eller så, eller ens en berättelse utan mer känslo-sjok som ilska, sorg osv som kopplar till olika tidpunkter av samma känsloton.
Jag vet inte om vi bara använder olika språk 🙂
Jag tänker att du är en väldigt analytisk person som använder en vetenskaplig metod för att förstå saker. I din berättelse om dina upplevelser i meditationen så använder du två förklaringsmodeller där getingen som stack dig är den naturliga självklara och logiska förklaringen. Men sen använder du en religiös förklaringsmodell för det andra som du upplever i din kropp. Ser du inte hur orimlig den modellen är ? Du har redan en färdig modell som inte går att förkasta utan allting du upplever tolkar du genom den.
Jag förstår tyvärr inte vad du menar, det är som att vi pratar helt olika språk…
Grunden för en teori är att den går att falsifiera. I religioner är det dogmer som ofta är paradoxala. Dina upplevelser tolkar jag som att du övergett en teoretisk förklaringsmodell och gått över till en religiös dogmatisk modell och därogenom tolkar verkligheten som du upplever den när den modellen duger i andra hänseenden är du mycket för att undersöka och testa och analysera. Detta raster som du tolkar genom är redan förinställt det urholkar din opartiskhet i dina upplevelser. Ditt ifrågasättande utifrån en nyfrälst människas position är bekymrade. Jag har svårt att förstå den svängningen från det ena till det andra. Men det är klart biohacking är väl både vetenskap och erfarenheter så du är väl fortfarande kvar i det fältet. Hur som helst tror inte jag förstår dig och jag verkar dålig på att förklara. Ha de fint !
Kritiserar du mina personliga upplevelser eller vad är det frågan om? Nyfrälst är jag väl inte om jag arbetat med min spiritualitet sedan 2011, så det är ett kontinuerligt arbete.
Haha och jag som trodde att jag var en energitjuv 😉
Men så märkligt resonemang. Getingen som stack var ju en sak. Kroppsliga upplevelser i meditation är ju en annan helt sak. Det går ju inte att förklara dem på samma sätt?
Och hur kan man vara “opartisk i sina upplevelser”? Och vad är det Martina “ifrågasätter”? Och hur kan hennes beskrivning av sin upplevelse uppfattas som “bekymmersam”??
Alltså…!!
Puh, nog dags för mig att meditera en timme eller två…
Hehe mansplaining is real… 😉 Someone’s ego got a little triggered…
Kommentar raderad.
Jag raderade din kommentar för att den var hånfull emot mig. Givetvis skriver jag utifrån MITT perspektiv på min egen blogg. Jag har 2 disclaimers där jag skriver att det är viktigt att diskutera, se saker från olika håll, ifrågasätta, inte tro på något bara för att jag skriver det.
Om du inte är intresserad av mitt perspektiv så har du inte på mina sociala kanaler att göra. Det finns säkert mycket annan läsning som inte triggar dig 🙂
Ehhh Åsa… Jag hann se vad du skrev och det var väldigt respektlöst 😰 Martina jobbar i princip heltid (UTÖVER SIN HELTID) med att informera, svara på kommentarer, hjälpa sina följare och alla som behöver – FOR FREE! Jag har dock betalat för min coaching (som var värd varenda krona) för jag VET hur hårt hon jobbar!
Vi behöver inte en till KVINNA som försöker riva ned en annan kvinna som är en av de goda i den här världen. Som verkligen, verkligen HJÄLPER ❤️❤️❤️
Martina ta ALDRIG åt dig du är helt fantastisk och gör sån jäkla skillnad för hela Sverige! ❤️
Vad tråkigt att du tog bort min fråga som jag tror kan vara av allmänt intresse för dina följare. jag undrar seriöst hur du fixa maten då den ju var väldigt långt ifrån din vanliga kost + innehöll sånt som du skrivit så negativt om. Jag förstår absolut att du tagit ett medvetet val men är ändå nyfiken på hur tex din mage fixade det. Jätteintressant i alla fall med reatreten! Jag skulle jättegärna vara med på en helgretreat (i tystnad) men tror att tio dagar hade blivit för tufft för mig
Jag godkänner alla kommentarer manuellt. Det betyder att jag godkänner och svarar samtidigt. Om en kommentar inte är besvarad, är den inte godkänd och kommer inte att synas i flödet. Ser bland kommentarerna att din fråga är besvarad 🙂
Åh tack o ursäkt, 😔. Jag behövde uppdatera plattan för att se svaret.
Jag har mediterat cirka en månad nu, 10-15 minuter varje morgon. Försöker fokusera på andningen och kroppsdelar etc men andra tankar bara poppar upp i huvudet hela tiden, det är omöjligt att fokusera på tex andningen mer än några sekunder. Gör jag rätt? Ska jag öka tiden? Det känns liksom inte som att jag mediterar, tycker det är så svårt att greppa vad man ska göra. När börjar man känna “resultat”? Jag känner ingenting ännu, mer än att 10 minuter inte känns så långt längre, i början kändes det som en halvtimme typ. Har problem med ångest, oro och upphakade tankar.
Härligt att du är tillbaka. Har saknat dig, särskilt på instagram 🙂
Gå bara tillbaka till andningen, tankar är helt okej 🙂 10-15 minuter är lite kort. Öka tiden om du kan. Du ska inte göra någonting annat än att observera din andning så ofta du kan. Dina tankar har egentligen ingen betydelse, vilket du kommer se med längre pass och mer erfarenhet. Så småningom kommer du se att dina tankar inte ens är dina, och kunna separera ifrån dem.
Spännande läsning och blir nyfiken på att testa men hur fixa du gröt o bröd o annat som ej är keto?
Jag kan äta gröt och bröd, det är helt okej 🙂 Jag har under alla år med bra kost byggt upp en bra tolerans, kan även äta på McDonalds utan negativa konsekvenser.
Spännande! Blev sugen att prova.
Är det tillåtet att styrketräna/jogga under lägret?
Får alla samma mängd mat?
Ingen träning är tillåten. Du tar mat själv så du väljer hur mycket du äter av grytor, gröt och mackor 🙂
Hejsan Martina, jag var på ett retreat i Ödeshög för ett par år sedan och uppskattade det mycket. Har mediterat i trettio år men fick ändå en kick av retreatet. Vill bara säga att du beskrev alltihop på ett väldigt bra och moget sätt, kommer ihåg att du var ganska kritisk första gången du var där. Din text kan säkert locka många av dina följare, ta chansen, det är en unik upplevelse.
Vänligen, maria
Jaaa jag var suuuperkritisk, nu vet jag bättre! https://martinajohansson.se/min-upplevelse-av-vipassana-damma-sobhana-odeshog-2013-del1/
Själv väntar jag på ett svenskt mjölkläger.
2 veckor i en säng utomhus på sommaren med bara mjölk som inte passerat genom ett mejeri som kost och kossorna som betar utanför som underhållning.
Haha är det sant? 😀
Det finns beskrivet som behandling under slutet av 1800- till början av 1900-talet som ett sätt att återuppbygga kroppen, dock inte i Sverige vad jag har hittat.
Tänker man efter är det logiskt för vad är det små bäbisar gör när de har sin mest intensiva cellbyggnadsperiod?
De dricker bara mjölk (som inte passerar genom ett mejeri) hela dagarna, sover däremellan när kroppen bygger celler och ibland gör de ifrån sig det kroppen inte kan tillgodogöra sig.
Dock helt omöjligt, åtminstone för mig, att hitta modern forskning om det.
Men coolt!
Hur är det med geografin Ödeshög ligger i Östergötland😉
Hahaha det är faktiskt jättekul för jag fick gå ut gymnasiet med ofullständigt betyg bara för att jag VÄGRADE läsa Geografi 😂