Jag har kastat in handduken och börjat följa The Mind Illuminated utan att mentalt tjaffsa emot, så nu mediterar jag som John Yates säger. Jag accepterar att varje meditation inte blir perfekt, utan sitter en viss tid varje dag som är minimum 30 min, vid minst ett tillfälle.
Tidigare meditationsrutin har använts mer som grounding eller för att lösa problem. Nu sitter jag verkligen bara och andas och riktar mitt fokus inåt i en mix av anapana och vipassana, som jag trodde att jag gjorde innan men nu inser att jag inte gjorde.
Idag är dag 5 och det går faktiskt mycket bättre än jag trodde. Visst, det är inte direkt behagligt och idag blev jag så rastlös att jag bara flög upp och sprang ut genom dörren med extrem hjärtklappning efter att meditationen var avverkad, och nu sitter jag på ett co-working café och drickere kaffe. Det finns lite att jobba på, men jag är motiverad att följa den här rutinen nu med samma inställning som jag har till träningen. Att bara göra så bra jag kan varje pass, utan tanke på att nå ett visst mål eller att det ska vara på ett visst sätt.
Min favorit, som man enligt John inte får börja med förrän man är minst stage 4.
Två steg fram, ett steg tillbaka x 1000
Jag känner mig lite onormal som gräver och gräver och gräver i det jag håller på med för jag kan undra om jag inte BORDE vara klar snart, om jag inte BORDE ha fattat. Det är likadant med kosten och träningen att jag bara fortsätter och fortsätter och undrar när insikterna ska sluta komma… när kan jag allt? Aldrig?
Efter 8 år på keto så håller jag fortfarande på med mina tester och har fortfarande inte nått fullständig keto-upplysning. Det finns fortfarande så många frågetecken kring insulin, IgG, IgE, inflammation och tarmflora som behöver redas ut. Efter 5 års meditation sitter jag med en “nybörjarbok” och börjar om “från början” med att bara sitta på rumpan och andas.
Gör du så? Blir du “klar”? Jag tycker nog att det är lite skönt att inte bli klar så länge det fortsätter att ge aha-upplevelser, och så länge jag fortsätter att bli bättre. Det känns fortfarande som jag bara har börjat.
Nu är jag i alla fall spänd på resultaten av min nya meditationsrutin och acceptansen kring att bara sitta utan krav på resultat. Om du vill haka på det jag gör så ska du bara sitta på rumpan 30-60 minuter i ett svep och andas och låta tankarna flyga kors och tvärs. Det är normalt att glömma bort att man mediterar och när du kommer på det igen så för bara tillbaka fokus till andningen utan att skälla på dig själv.
Återkommer med update när jag är på dag 30.
Vadå bli fullärd?
Ju mer man vet, ju mer förstår man att man inte vet!
Dvs enda gången man vet allt är när man inte har nån aning om nånting 😉
Tack för en bra sida!
/Micke – lyckligt ovetande eller olyckligt vetande?
Skulle kunna skriva en bok om detta nästan. Har tränat kampkonst sen ungdomstiden. Älskar fortfarande mest att träna på grunderna. Får fortfarande aha-upplevelser. Kan tycka lite synd om sådana som kommer och showar upp sig med avancerade grejer och har otroligt bristfälliga grunder. (Blir dock inte provocerad, alla har sin egen resa och det är bara min upplevelse.) Det finns en otrolig skönhet i att ägna sig åt det basala och få komma djupare och djupare, finslipa på en pytteliten grunddetalj. Grejerna på högre nivå kommer helt naturligt när man håller sig autentisk och ödmjuk inför grundjobbet.
https://www.aftonbladet.se/hushem/a/7lGyqo/sa-odlar-du-giftfritt-i-din-tradgard
Firar Sverige vidare med https://www.happygreen.se/livsmedel/drycker/kung-markatta-mork-lager-ol-26-33cl-krav-ekologisk
Vid det här laget är du van att jag alltid kommenterar med en fråga under fel inlägg så här kommer det igen 🙂 🙂 🙂
HAr börjat med kokosbollar för att få i mig mer fett. Jag har kört med chiafrön, kanel, lite vanilj, mintdroppar och kokosmör.
Är lite trött på smaken och har läst att man kan tillsätta raw kakao. Jag är i ketos 98-99% av månaden och därför undrar jag om kakaon kommer att kicka ut mig ur ketos. På amerikanska sidor står det bara att köra på. Men sen när har amerikanarna någon “keto-vett” 🙂 🙂 🙂
Har du någon information eller åsikt om det? 🙂
Supertacksam för svar!
Chiafrön kan kicka ur dig ur ketos, men inte kakao. Kakao är okej 🙂
Vad har jag för hemliga foton i mobilen ???
Här kommer dom!!!!
https://nouw.com/sassabassa/vad-har-jag-for-bilder-i-mobilen-34086404
Jag undrar om du skrivit om hur det _verkligen_ fungerar med LCHF? Använder kroppen den energi som finns tillgänglig i magsäcken (?typ) och så därefter lagrat kroppsfett?
Om man äter LCHF kan man då tillgodogöra sig energin från maten hyfsat snabbt inför ett träningspass (jag tränar CrossFit), eller ska det inte spela någon roll???♀️ Har fortfarande så många frågor. Och inte så många svar?
Har bara några få överflödeskilon, bör jag ändå inte räkna kalorier, försöka hålla mig inom viss nivå?
Förstår om du inte har möjlighet att svara på allt?
Tack på förhand ????
Nej LCHF ger inte dig någon snabb energi, du kan inte äta mat och sen gå och träna det behöver ha gått några timmar emellan. Om du inte är i ketos så kommer du använda ditt glykogen när du tränar.
Om du har några få överflödskilon, ta bort mejerier och all alkohol och fortsätt träna som du gör.
Så krasst sett kan man lika gärna gå och träna fast man hunnit bli hungrig, det ska inte ha någon påverkan på energinivån under träningspasset?
Tack snälla för att du tar dig tid!!!
Jo, om du är hungrig och inte är fueled kommer du inte kunna ta i ordentligt, du behöver tajma maten om du inte är ketoadapterad.
Hej!
Mitt namn är Sigrun och jag är en ganska ny läsare till din blogg. Tack för massa intressant läsning!
Jag har två saker som jag gärna skulle vilja höra lite mer om. Det första är att du i inlägget “Mina tillskott | Biohacking April2018” nämner att din pojkvän har trötta binjurar. Jag misstänker att även jag har trötta binjurar och försöker läsa in mig på detta på nätet. Vad jag är väldigt nyfiken på är hur detta uttrycker sig för honom. Vilka symptom har han haft, hur kom han på att han hade trötta binjurar, hur långt hade det gått, har han styrt om sin kosthållning pga detta, vilka kosttillskott har han tagit, vilka tankar har ni om detta, rent generellt? (Jag förstår att detta inte är hans blogg och att han kanske inte alls vill lämna ut sig, men det skulle vara så himla intressant att för höra om detta från en faktiskt case, från en praktiskt ingångsvinkel, och inte bara, som på andra sidor, läsa symptomlistor och teoretiska råd på saker som ev. kan hjälpa).
Min andra request är lite mer far-fetched. För ett tag sedan läste jag en artikel om att för låga nivåer av ett visst hormon (HIF-1) i livmodern hade kopplats till riklig mens, samt att denna kunskap (dvs. att man kan öka på HIF-1 för att blöda mindre) kan leda till nya behandlingar mot riklig mens. Detta är ju fantastiskt, men jag skulle gärna vilja behandla mig nu på en gång och inte vänta på att nya läkemedel tas fram. Har du någon idé om det finns sätt att öka på halten av HIF-1 i livmodern, gärna genom kosthållning eller kosttillskott? Jag har försökt googla på detta, men jag har alldeles för lite biomedicinsk kunskap för att kunna klura ut något från de sidor jag hittat, så det är därför jag försöker med dig 🙂 Den ursprungliga artikeln finns på: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/23/proteinbrist-kopplas-till-riklig-mens/
Ha det bra, och tack för en bra blogg!
Sigrun
Hej och välkommen till bloggen!
Well, vi flyttade till Kina 2014 och där är det väldigt svårt att få tag i ren mat så det är hela tiden en toxisk belastning för kroppen att bo där, + att arbetsbördan på ett jobb är otroligt mycket högre + att vi också tränade väldigt hårt under en period och min man blev ofta sjuk pga alla de här faktorerna. Dock är han inte en person som stannar upp och vilar, vilket ledde till hjärtmuskelinflammation och ett tillstånd av ganska allvarliga adrenal fatigue. Sedan dess har vi flyttat tillbaka till Sverige och ändrat vår jobbsituation samt träning vilket har förbättrat allting väldigt mycket, så nu är det kanske 90% bra 🙂
Ibland dippar det ned till 70% om det är många stressfaktorer på en gång, så binjurarna är fortfarande trötta och inte i toppform. Han kan inte gå ut och springa eller dricka massa kaffe eller göra något som ger extra stress på binjurarna.
Vi hanterar det genom att skapa mindre stress, tex fokuserar på meditation och nedvarvning, undvika stimulanter och träna på uppbyggande sätt (typ lugn styrketräning) och tillskott som boostar och bygger upp, typ zink, kalium, B-vit och sånt 🙂
Om riklig mens; genom att käka mer paleo/low carb blir mensen bättre, om du inte redan gör det. Mycket handlar om att sänka inflammationsnivåerna och bidra med mycket byggmaterial till kroppen.
Hoppas jag kunde svara på dina frågor 🙂
Skönt att höra att han blev bättre, och väldigt hoppingivande att det GÅR att bli bättre! Jag fick tillbaka en hårmineralanalys idag som sade att jag också har trötta binjurar (vilket jag har misstänkt). Fick även en lååååång lista med saker att äta och inte äta, så nu ska jag verkligen ta tag i att försöka styra upp min hälsa på ett strukturerat sätt. Och matlistan är ganska paleo-aktig, så jag håller tummarna för att mensen ska kunna fixa sig på köpet 🙂
Jag är ju den typen som behöver se resultat på något sätt. Det behöver inte gå fort, men om den ansträngningen som erfodras inte står i paritet med framgången tappar jag lätt suget. Då kan det bli ”good enough” och jag är lika glad och gör nåt annat. Att sitta still och göra ”ingenting” -jag blir stressad vid bara tanken! Jag får samma effekt av yoga, vill bara därifrån fortast möjligt! Liksom varför?? Ett par timmars promenad i naturen känns däremot helt meningsfullt. När jag är för mig själv. Eller så kan jag vandra flera veckor i fjället utan att se en människa – helt perfekt. Så det är ju inte att jag flyr från mina tankar…. om det är det man will uppnå med meditation? Men att slita med det som du gör….jag beundrar dig för du gör det, men det känns väldigt främmande för egen del.
Well… på nått sätt tycker jag väl ändå att det ger någonting + att jag har väldigt tydliga mål.
*s* Ja, det är väl det jag saknar insikt i – och/eller inte känner behov av, kanske – vad det är det ger att meditera….
Jag hoppas att jag aldrig blir fullärd. Jag hoppas innerligt att jag har massor av aha-upplevelser kvar för tänk vad trist livet vore annars? Försöker lära mina elever det att jag som lärare också lär mig saker dagligen och att det är positivt och eftersträvansvärt.
Jag borde meditera och jag vill egentligen det med det är samtidigt stressande för mig då jag på något konstigt sätt anser att jag slösat bort en hel halvtimme på att bara sitta samtidigt som att det egentligen är en investering i mig själv.
Yogar och älskar den vilostunden efter ett pass men det är ju inte riktigt samma sak.
Borde kanske läsa boken du läser och träna på att meditera…
Man kastar alltid bort tid oavsett vad man gör, tycker verkligen att meditationen är fantastiskt!
Det låter ju verkligen som bra utveckling det där! :).
När det gäller att “vara klar” så tänker jag dels att inom meditationsteori och erfarenhet idag anser nog de flesta att det inte finns någon slutpunkt där man når dit där inget mer kan utvecklas. Eftersom allting ständigt är i förändring finns det oändligt mycket att utveckla och upptäcka, på mer och mer subtil nivå.
En annan sak jag tänkte på var att när jag var tonåring trodde jag att när jag blev 30 år så skulle jag vara “färdig” med all utveckling och ha uppnått allt. Sen tänkte jag att man bara liksom skulle leva i det stillaståendet, och jag tyckte det verkade så oerhört trist att bli 30. Sen har livet bara lett till nya förändringar, upptäckter som kastat omkull det jag trodde på och förändrade mål som krävt nya insikter osv. Så är väl livet för oss alla i mer eller mindre synbar grad. Det jag eventuellt vill “bli klar med” är väl mer sådant som jag tuggat om men som kanske känns tomt och inte längre användbart.
Hm… det är nog så jag ser på att bli 50 eller 60 😀 Jag måste tänka om där!
Ja…annars blir det kanske lite trist de följande 150 åren av ditt liv ?
😀
Jag känner igen mig i exakt det du beskriver :).
Du frågar inte efter tips och jag tar mig friheten att kasta in ett ändå med största försiktigheten 🙂
När jag är så där rastlös/opepp på meditation så sätter jag mig med Hicks ord/känsla i kroppen; It is as it is och sitter i den. Eller så väljer jag en tanke/känsla; t.ex. glädje, kärlek och så brukar följande tankar/känslor i temat följa. Men ändock främst It is as it is ifall inget annat klickar.
Woop!
Glömde säga; jag sitter så i Anapana’n/Vipassana’n.
Den var bra, tack! 🙂
Hej Martina,
Som alltid, bra inlägg! Håller tummarna för att du kommer ut med fler böcker snart 🙂
En liten fråga angående ”nedvarvning”. Jag upplever att när jag nu fått kläm på det här med ketos är betydligt mindre ”speedad” till vardags, mer fokus, lugn på jobbet osv. Men.. när jag är i ketos vaknar jag väldigt tidigt på morgonen. Presenterar fortfarande bra på dagarna, känner mig pigg och glad. Men orolig för att det är kortisolet som blir gungar in mig en fall trygghet.. jag kan vakna vid 03.50. Oftast har jag då ett BS omkring 3,8 och +2 i ketoner. Jag brukar lägga mig omkring 21-22. Jag har alltid haft lätt att gå upp på morgonen.. men att gå upp vid 4 är kanske inte helt bra för kroppen? När vet man att det är ”osunt”. Förr har jag känt av stress genom att jag som sagt blivit speedad, att jag blivit frustrerad av förseningar i kollektivtrafiken osv.. nu när jag ligger i ketos känner jag mig så mycket lugnare. Somnar utan problem på kvällen.. det är faktiskt bara problemet med att vakna så väldigt tidigt som gör mig fundersam. Skulle det vara ett alternativ att ge upp på att somna om och meditera i stället? Eller borde jag försöka knäcka koden för sömnen? 🙂
Lägger du dig 21-22 så är det inte så konstigt att gå upp vid 4, men försök meditera när du vaknar och se vad som händer. Ditt BS är lite lågt så du skulle säkert kunna käka mer om dagarna och få en bättre sömn.
Vad har hänt med din Instagram? ?
Vad?
Jag fick att det var en privat sida.
Följ ändå?
Hej,
jag började för ca 10 år sen med meditation och mindfulness everything och yoga sedan jag tagit del av Jon Kabat-Zinns böcker och cd-skivor med instruktioner. JK-Z är läkare och hans insikter tillämpades i praktiken vid hans sjukhus i USA för bl a smärtlindring. Innan någon annan visste vad mindfulness kunde vara. JK-Z är en läkare som helar eller förbättrar …as long as you breathe. He is a must om man skall begripa mindfulness.
Tack!
Haha ja känner igen det med hjärtklappning och stress efter meditationen. Hade samma sak vid flertalet tillfällen i början på min TM Meditations praktik. Inom TM kallas alla dessa typ av känslor för “spänningslösningar” och avtar sakta men säkert beroende på hur mycket spänningar man har i sitt “undermedvetna”. Han kanske beskriver det i sin bok också? Känner även igen mig i detta att vara en ständig nybörjare i saker jag gör också på områden där jag egentligen ligger på en väldigt hög nivå, frustrerande ibland men samtidigt inspirerande och härligt 🙂
Jag har alltid haft uppfattningen att meditation används för att lösa vissa problem t.ex. stress men det är kanske helt fel fokus. Det handlar kanske bara handlar om att sitta och andas och låta tankarna flyga och fara som du uttrycker det?
Jag börjar inse att det finns en poäng med att faktiskt “bara” sitta en viss tid. Det händer grejer.