Mitt senaste bokköp var den här boken ovan: Grain Brain – The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar – Your Brain’s Silent Killers. Bara titeln var tillräckligt skrämmande för att jag skulle klicka hem den direkt!
David Perlmutter som har skrivit boken är en läkare & neurolog som förespråkar smör till frukost, & bara här måste man ju gilla honom! 😀 Jag vill bara high five:a!
Grain Brain är baserad på omfattande forskning på patienter med olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar. Alzheimer, Parkinson, Autism, ADHD & vad man kan göra för att förhindra uppkomsten, lindra besvären eller till & med bota dessa sjukdomar. (För övrigt vill jag smyga in en rekommendation om boken “Stoppa Alzheimer nu” som är väldigt läsvärd!)
Som ni kanske kan gissa så handlar det om att SLOPA kolhydraterna helt, och bara äta NATURLIG föda bestående av fett & protein. Många som drar ned på sockret i kosten glömmer dock bort GLUTEN som är en ännu större källa till inflammation i kroppen. Ca 30% av befolkningen är glutenintoleranta, så till den grad att de inte KAN äta bröd eller dylikt. Det intressanta är dock att siffran egentligen uppgår till 100%, men vi som inte får ont i magen får andra reaktioner som är mer subtila & mindre kopplade till tillfället då vi åt gluten. När gluten kommer in i kroppen aktiveras proteinet Zonulin som ökar genomträngligheten i tarmens slemhinna.
När tarmslemhinnan blir permeabel & släpper igenom saker som den inte ska släppa igenom, triggas immunförsvaret vilket kan leda till alla möjliga hälsoproblem. Mild till allvarlig inflammation i leder, tarmar eller andra organ, matsmältningsproblem, problem med näringsupptag och neurologiska sjukdomar.
Högt blodsocker ger indirekt en ökning av fria radikaler och andra kemikalier involverade i inflammation. Både gluten & socker är starka aktörer när det kommer till att skada hjärnan, skriver Perlmutter i Grain Brain. Men det här visste vi ju redan, särskilt vi som har läst boken “Brödberoende“!
Grain Brain är en jättebra & välskriven bok som fungerar som ytterligare en påminnelse om hur stor MAKT vi har över vår EGEN hälsa. Det är fascinerande att vi kan hålla oss friska, unga & starka LÄNGE bara genom att välja rätt livsmedel. Vad som sedan är just “rätt” är ju den svåra biten, eftersom det finns enorma ekonomiska krafter bakom livsmedelsindustrin, så den som inte är så insatt har ett hårt arbete framför sig. För oss som LCHF:ar är det ju lite enklare, eftersom vi vant oss vid att vrida & vända på allting i butiken & studera innehållsförteckningen noga!
Jag rekommenderar verkligen alla att göra detsamma, för de smyger sig in mycket märkliga ingredienser i modern mat. Läs förresten gärna boken “Suicide by Sugar” om ni vill ha ännu mer kött på benen kring hur socker & gluten påverkar vår hälsa!
Jag bävar för att drabbas men inte så att det påverkar min vardag
https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(20)30115-0/fulltext
Artikeln var låst för mig märkligt nog
Tack för boktipset. Får lägga till den på min önskelista som är rätt lång då jag sällan hinner läsa så mycket som jag vill. Har precis börjat läsa Mark Hymans bok The Ultramind Solution. Handlar också om hur kost och livsstil kan påverka hjärnan. Har dock inte kommit till hans kostrekommendationer ännu, så jag vet inte om han rekommenderar samma sak.
coolt! Ska kolla upp den boken! 😀 Och du, du får lära dig speedreading, då kan du plöja böcker snabbare!
Jag följde faktiskt din länk om speedreading och när jag sedan testade så gick det faktiskt snabbare. Dock så tappar jag snabbt mig tillbaka till det “gamla” sättet att läsa. Men det är väl en övningssak. Snart klar med The Ultamind Solution och nästa bok att läsa blir din nya bok 🙂
Tack för rescensionen, verkar vara en jättebra bok. Nu har jag ju tagit bort gluten ur min kost, gjorde för flera år sedan – det är sockret jag ständigt får brottas med. Jag brukar lite försiktigt berätta för människor omkring mig att det är bra att dra ned på gluten eftersom det på sikt kan skapa inflammationer. Jag vet ju att det inte ÄR bra men vissa är ju sådana att det funkar bättre med ett lite försiktigt “kan.”
Tack för lästipset Martina. Här kommer ett till dig och andra med naturvetenskaplig bakgrund (det behövs) – Cancer as a Metabolic Disease, Thomas Seyfried, publicerades 2012.
Om alla är glutenintoleranta, då borde väl t.ex. dessa glutonintoleranssjälvtester som finns på apoteket jämt visa på glutenintolerans (vilket jag antar att de inte gör). Vad mäter läkare när de mäter glutenintolerans och varför är resultat då inte 100%-igt?
Just som jag skrev så är klinisk glutenintolerans något som måste uppnå vissa specifika saker, annars klassas det inte som glutenintolerans (även om det är det). Person A älskar bröd & äter jättemycket bröd varje dag, men har IBS & mycket matsmältningsproblem. Glutentestet visar på glutenintolerans. Person B älskar också bröd & äter jättemycket bröd varje dag. Person B har INGA problem med sin matsmältning, och har ALDRIG ont i magen. Däremot har person B väldigt ont i sina leder. Glutentestet kommer att visa negativt. När person B tar bort gluten från kosten försvinner ledproblemen. Detta är väldigt vanligt, men finns såklart undantag även här.
Tack för ett bra inlägg och bra svar.