Jag föreläste på LCHF-campingen om vad det innebär att vara helt och hållet ketondriven, och det var många som blev väldigt intresserade av det när jag förklarade fördelarna. Dock har jag också märkt en viss irritation när jag antyder för folk att de inte är så ketogena som de tror, att de kanske är mer av hybrider.
Jag förstår inte hur det kan vara provocerande? Är det för att keto är så trendigt att alla vill vara keto? Eller är det för att deras ansträngningar inte är “nog”?
De flesta lowcarbare är hybrider
Att vara en hybrid är väl jättebra? Det är väl supercoolt att kunna växla mellan fettdrift och kolhydratdrift utan att uppleva några dippar eller energiproblem? Det är överlägset jämfört med att livnära sig på kolhydrater och vara begränsad till sina 2000 kcal i glykogenreserven.
Helt klart bättre än att bli darrig och trött var fjärde timme, eller tappa humöret för att blodsockret börjar bli lågt.
Hybriddriften är bättre och är ganska lätt att uppnå. Switcha bara din diet till en lågkolhydratkost och lär dig träna med minimalt med kolhydrater, det tar några veckor.
Väldigt få är 100% ketoadapterade
Det beror på att det tar väldigt lång tid att få ALLA sina muskler att arbeta snabbt och bra på ketondrift. De flesta orkar inte vänta 1 år på att få tillgång till ALLA fördelar och de flesta orkar inte gå så länge utan re-feeds.
Jag gjorde inte det i början, min första tid som LCHF:are åt jag lösgodis varje lördag. Sen blev godisätandet mer och mer sällan, sen plötsligt hade det gått 3 månader. Sedan gjorde jag bara avsteg när det var något riktigt värt, som Cheesecake factory i USA eller något jag längtat till. Det är svårt att äta rent tillräckligt lång tid för att inte störa ketoadapteringsprocessen, och att ha re-feeds varje vecka går absolut inte.
Jag har inte testat ALLA träningsformer och jag är inte heller den mest vältränade människan så jag kan inte säga att min kropp funkar bäst på ketoner i ALLA lägen, men jag TROR det. Nu har jag nytt gymkort där det ingår crossfit, så jag funderar på att testa hur jag presterar i den typen av träning.
Går det att vara 100% ketogen?
Ja på samma sätt som det går att vara 100% glukogen. Vi är bara så himla glukosberoende i det moderna samhället att vi har svårt att nå dit.
Jag håller på med keto för att det är så intressant att utforska andra änden av spektrumet och se vad som finns där.
Den här kommentaren fick jag på instagram:
“Nobody is 100% ketogenic, not even ramping up your intake of fat to a 90%. Some parts of your brain a, kidney, etc require glucose And when you workout intensely you damp your glycogen reserves into your blood placing you in a glycolytic state. That’s why when you check your ketones throughout your workout they’ll be the lowest and your sugar will rise, regardless what you ate, even if you are in prolonged fasting.”
Det är så många som verkar så himla insatta men återigen, det är människor som inte är keto och inte har tillräcklig personlig erfarenhet. Den här killen skriver att om man kollar sina ketoner under träning så är de som lägst. Vilka ketoner? Jag skulle knappast kolla blodketoner här utan BrAc, och de hade antagligen varit höga. Dessutom får man inte de glukospåslaget på samma sätt som ketoadapterad, och mycket riktigt var det en person som körde re-feeds varje vecka. Behövs re-feeds är man ganska långt ifrån adapterad.
Återigen inget FEL med re-feeds men keto är keto och det blir problematiskt nu när amerikanerna kallar low carb för keto rakt av. Begreppsförvirringen är total.
Jag är ändå glad att “keto” trendar, oavsett om det leder till alla möjliga varianter som ligger långt ifrån GI-NOLL för det är ändå bättre än SAD (Standard American Diet), livsmedelsverket och vegansk kost.
Vad anser du om konditionsidrott och LCHF? Jag har ju börjat landsvägscykla och cyklar relativt långa pass ibland. Men nästa år väntar Vätternrundan och jag har inte bestämt mig hur jag ska tänka. Fylla på med ”ok” kolhydrater eller bara fett/protein? Vore kul om du skulle skriva ett inlägg om just detta!
Tack för att du finns❤️
Kolla Colting, han fyller inte på så mycket 🙂
Broccolimoset fr Ketoguiden var supergod aldrig ätit med kokosgrädde. Börjat testa Niacin, hjärtklappning, tar 2x500mg.
Härligt att du gillade det 🙂
Ta bara 500g till att börja med och stega uppåt.
” min första tid som LCHF:are åt jag lösgodis varje lördag. Sen blev godisätandet mer och mer sällan, sen plötsligt hade det gått 3 månader. Sedan gjorde jag bara avsteg när det var något riktigt värt,”
*********
bra att du skrivit om det, för jag undrat om det är nåt fel på mig. Har gjort otaliga “keto” försök utan framgång. Just nu funkar det ungefär så här: jag håller mig till LCHF ca 1-2 dagar; i början känns det okej men till sist får jag såna cravings att jag håller på att bli galen! Och så kastar jag mig på nån bulle eller donuts. Jag är annars inte matberoende jag menar jag använder inte mat som underhållning eller tröst, tvärtom jag ogillar allt det besväret som ätande orsakar och skulle gärna vilja slippa det. Att äta en gång om dagen och känna att det räcker- vilken lyx! Man kan ägna sig åt nåt annat mera intressant.
Fast för ett tag sedan inte ens en halv dag på LCHF var möjlig- kände mig totalt orkeslös. Det gick bara inte. Så jag kanske gjort framsteg trots allt?
Är det någon annan här som upplevt liknande och till sist lyckats?
Det låter inte som att du får i dig 200g fett om dagen 🙂
När jag började med LCHF så fattade jag ingenting och hade ingen aning om hur mycket fett jag skulle äta. Jag tog bara bort alla carbs och ersatte med protein + åt väldigt låga kcal för att jag var van vid det. Vägde 49-50kg.
Man blir både hungrig och sugen och trött om man gör så.
Nu äter jag FETT före protein, alltid DUBBELT så mycket fett som protein i mängd och åtminstone 3000kcal. Annars skulle ALDRIG detta vara möjligt https://www.instagram.com/p/BpMCiu4AGeq/?taken-by=highfatfitness
Det stämmer, jag äter inte 200 g fett. Enligt fatsecret (tack förresten!) äter jag ungefär 115 g vilket utgör 60-65 % E.
Men jag upplever jag inte orkar trycka in mera fet i mig..just nu. Det kanske kommer.
Men det att äta fett FÖRE protein det ska jag prova. Tack.
Oooops du måste kommma upp i MINST 70E% men gärna dryga 80E% för att ha en chans att klara dig längre än 1-2 dagar 🙂
FETT FETT FETT och lite protein till, du orkar. Du orkar ju trycka i dig en bulle, då orkar du trycka i dig fett.
“Du orkar ju trycka i dig en bulle, då orkar du trycka i dig fett.”
Så sant haha ! 😀 😀 😀
Visst är jag bra coach 😉
Bästa!
hej Martina! har du tips på någon bra probiotika? jag har läst magstarkt och läst delen där du listan alla bakterier som är bra och dåliga men är ändå förvirrad:/
Här: https://martinajohansson.se/probiotikatest-nummer-3-probioplex/
”Nyttiga” keto entusiaster i USA lyssnar på Dr Berg som rekommenderar alla att äta 2-2,5 liter grönsaker varje dag.. som anser att man inte behöver ”räkna” kolhydrater från grönsaker..
De som inte är så ”nyttiga” kollar Keto Connect och käkar hembakta lchf-kakor/godis/ glass varenda dag, och sköljer ner det med söta sockerfria drickor..
Och sen är det alla som inte ens orkar gå ut i köket och göra nåt själv över huvud taget. Då har ju Jimmy Moore, mfl, massor av länkar till färdiga shakes, bars, flingor, pizzor, osv, som man kan mumsa i sig i stället.. så.. ???
Haha japp klockrent! 😀
Fast Dr Berg är väl ändå helt okej? Jag tycker han är mysig!
Ja han är jättemysig. ?
Hej Martina. Jag är på dag nio i Ketoguiden. Känns kul. Ketogröten är sååå god. Är redan nere på 3,9-4,1 faste blodprov. Springer 1 gång i veckan och kroppen har inte samma energi som på kolhydrater. Tänkte prova att ta 1 tsk salt innan. Mina andra pass känns bra. Tack för all inspiration,
Underbart, tack för att du delar med dig!
Har fått hem “Ketoguiden” från adlibris idag! Den är sååå fin! Jag ska börja läsa redan ikväll och ge mig på 30-dagars kostplanen. Blir säkert kämpigt för en beroendehjärna som min. Min hjärna tycker att lösgodis låter som ett godare snacks än “soppa på benbuljong” 🙂
Men Martina, på riktigt: Vilken fin bok! <3 🙂
Tack Linda!
Vilka probiotika rekommenderar du? Det finns så många och fastän jag har läst listan med bakterier i magstarkt flera ggr, är jag ändå förvirrad :p
https://martinajohansson.se/probiotikatest-nummer-3-probioplex/
Minns inte om jag har frågat dig om detta innan men: “Vad tror du om mariatistel-pulver och te?” ☺️ jag har hört att det ska hjälpa till att rensa levern, så jag funderar på att beställa hem lite pulver eller te. ?
Gör det, det är en bra idé 🙂
Har köpt din bok Ketoguiden, spännande o jobbigt, för nu måste jag ut på nytt igen. Vad säger du om mina blodsocker värden , 07.00 4.8 kl. 19,30 5.1 kl 00,30 5,1 ..nästadag 5.8 kl 07.00, äter ägo bacon tillfrukost. Kyckling i. Kokosgrädde 1 avocadosmörgås, samt 150 -200gr mör. Är jag insulinresistent? Vårdcentral. Var inne på metamorffin för sockret,har nekat. Men kanske kan det räta upp,i känns tveksamt. Vad göra.? Kan du ge nätredaktionen.
Kan du få metformin så ta det, alltid bra att få hjälp att få ned sockret. Det är ingen skadlig medicin.
Ät surlingon har samma effekt som Metformin.
http://lingonjuice.se/diabetes-lingon-metformin/
“Det finns en canadensisk uppsats som visar att lingon som är en av de bästa antioxidanter som finns enligt moderna studier har metformin effekt som är uttalad.
Blandningen hälften rödbeta hälften lingon minskar sockerhalten och till för en naturlig metformineffekt utan metforminets i vissa fall förekommande biverkningar” (Karl E. Arfors)
http://www.gp.se/nyheter/sverige/tarmfloran-kan-bidra-till-diabetes-1.10175959
Tack lc, kanske kommer vi kunna göra personaliserad tarmflora i framtiden 😀
🙂
https://www.vinnova.se/globalassets/mikrosajter/strategiska-innovationsprogram/agendor/personaliserad-medicin.pdf
Sedär ja… haha!
jag vill sååå gärna komma i ketos, men så himla svårt, Har 30 kg övervikt och mår så dåligt av detta. Nu läste jag att man ej ska syssla med lchf om man är hypo. Kan det stämma? Låter ju sant med tanke på den långsamma förbränningen.
Kan märka på recepten att det är mindre fett nu mot förut!
LCHF är jättebra vid hypo, skippa alla goitroiska grönsaker bara som spenat och broccoli.
Det är inte svårt att komma in i ketos, har du ens försökt? Du behöver 200g fett om dagen om du ens ska komma i närheten.
Jag har sett att du gett samma råd flera gånger, att man bör undvika kål vid sköldkörtelproblem. Jag har inte problem med detta själv men blir nyfiken då exempelvis dr Sarah Ballantyne till och med anser att det kan vara en fördel att äta kålväxter vid hypothyroidism.
https://www.thepaleomom.com/teaser-excerpt-from-the-Paleo-approach-what-about-the-goitrogens-in-cruciferous-veggies/
Det där är ju paleo mom… jag är inte paleo, så naturligtvis har vi olika approach. Jag går mer åt carnivore hållet personligen och tror att det kan vara bra att undvika goitrogena växter, men funkar det för dig så kör på 🙂
Jag har för mig att jag läst att det är ok att äta goitrogena växter i mindre mängd (vis sköldkörtelbesvär) om de är tillagade. Stämmer detta?
Ja det är okej, men inte litervis av gröna smoothies 🙂
Men kan man i praktiken få problem med sköldkörteln enbart pga av att man konsumerat kålväxter i ganska stora mängder över lång tid?
Ingen aning, men att äta 100% växtbaserat verkar i alla fall garanterat leda till stora problem i längden.
Och om man redan är diagnosticerad med hypotyreos (orsakad av antikroppar) och med i princip obefintlig funktion kvar i sköldkörteln – kan det då verkligen hjälpa att undvika goitrogena grönsaker? Undrar också om du tror att man kan bota sin sköldkörtel genom någon typ av kostförändring när den redan är angripen av immunförsvaret och inte fungerar? Jag är diagnosticerad med hypotyreos sen 10 år tillbaka, äter hyfsat strikt LCHF (normalt ca 20-50 g kh/dag & ca 150 g fett) sen 6 år tillbaka, har tagit flera kosttillskott specifikt för att stärka sköldkörteln det senaste året, men har ändå inte kunnat minska min medicinering (Levaxin).
Har du testat en carnivore diet? 20-50g kolhydrater per dag är inte så strikt, och det är troligen för lite fett.
Nix, inte provat carnivore & känns inte så lätt att göra med 3 barn i huset, som är friska & som jag gärna vill ska äta mycket grönsaker.
Problemet med mer fett för min del (vilket jag testat) är att jag då får i mig för mycket energi & går upp i vikt. Går extreeeemt lätt upp i vikt, vilket säkert är en effekt av hypon & PCOS (som jag också är diagnosticerad med). Jag kan ju inte bara äta fett utan måste äta lite protein också.
Okidoki
Fast fett bränner fett, om du ökar fettet och blir en fat burning beast så tappar du kroppsfett. Inte tvärtom. Dessutom ökar kcal-behovet med flera hundra kalorier i ketos som betyder att man kan äta mer och fortfarande gå ned i vikt.
http://thyroid.about.com/cs/drugdatabase/f/goitrogen.htm
Så bra att du tar upp det. Jag tror definitivt det kan vara känsligt för folk, tror många ändå har försökt sätta sig in och anstränga sig, och sen så kanske de blir ledsna när de tänker att de inte fattat lika mycket som de trott?
Jag försöker ju själv bli ketoadapterad så att jag kan läka både pcos och övervikt, det tar ju sin tid har jag förstått. Ett mätande, utvärderande och planerande utan dess like, haha. Jag försöker läsa på mer emellanåt men det känns så konstigt att läsa om amerikansk keto. Där är det ju fullt av mejerier, choklad och recept på keto bakverk osv (inte bara, men alltså rätt mycket), allt sånt som jag lärt mig att min kropp inte kan hantera. Jag kan ändå bli lite full i skratt när jag jämför deras “strikta keto” med din och/eller den jag utformar åt mig själv. Samtidigt är det trist att många amerikaner inte får all info liksom. Usch!
Exakt, amerikanernas strict keto… vad är det ens…? Inte keto i alla fall, möjligen kolhydratreducerad kost.
De äter ju allt möjligt, frukt, vin, glass, muffins och kallar det “keto”. Sen undrar varför de aldrig får resultat…
Japp… blir ju väldigt förvirrande för folk tyvärr :/