Tvångstankar, panikångest, nervositet, stress, oro & klassisk ångest. Herrejesus vad många det är som verkar lida av detta, så nu tänker jag dedikera ett inlägg med lite biokemisk approach till denna sjukdom.
Man kan väl påstå att ångest är “normalt”, att alla har det och så vidare men jag tycker inte att det blir bättre av det. Personer som lider av ångest kommer inte må annorlunda bara för att det är normalt. Det finns en psykiatrisk diagnos som kallas för GAD (Generalized Anxiety Disorder) som VÄLDIGT många människor lider av, och diagnosen rymmer i princip ALLA typer av ångest.
Signalsubstanserna i hjärnan
Man kan säga att det är livssituationen som ger ångest, men varför kan då två människor ha SAMMA livssituation men helt olika reaktion på den? Den ena har mega-ångest och den andra är lugn som en filbunke. Det beror såklart på HUR man reagerar, VAD man säger till sig själv och vilken stressnivå man tål, men jag tycker också att det säger en hel del om konfigurationen i hjärnan. Vi ser helt olika ut rent biokemiskt.
Dopamin, Serotonin och Nor-adrenalin – Vilken typ är du?
En person som är känslig för dopamin fastnar snabb för cigaretter, medan en person som inte är det kommer testa en gång & sedan säga “usch aldrig mer!” En person med lågt nor-adrenalin kommer ha väldigt svårt att sitta still och läsa en bok i 3 timmar i streck, medan en person med högt nor-adrenalin kommer kunna plugga hela natten utan problem. Det spelar stor roll vilken biokemisk konfiguration vi har i hjärnan, de påverkar mående och beteende till stor del. Personer med högt serotonin har till exempel sällan eller aldrig ångest, de är lugna som filbunkar hela dagarna.
Kan man manipulera kemin i hjärnan?
Ja! Man kan manipulera sin hjärna på massor av sätt. Både genom kosten och genom att vara vaksam på sina tankar. Man kan också ändra hela miljön man befinner sig i. Det finns också medicin mot ångest, som man INTE ska vara rädd för att testa.
Ångesthjärnan – har du en sån?
Ångest beror oftast av två olika parametrar: Antingen väldigt högt nor-adrenalinpåslag (panikångestattack och allvarlig stress) eller alldeles för låga serotoninnivåer (mer deppig ångest och gnagande oro)
Att inse att det kan finnas en medfödd känslighet för obalans bland signalmolekylerna kan vara ganska tröstande, för det går att fixa och det är inte man själv som är galen 🙂 Lågkolhydratkost har visats stabilisera personer med ADHD och även ge upphov till mindre panikattacker hos människor med stark ångest, men det kan vara värt att experimentera mer med maten. Aminosyrorna till exempel, tryptofan som finns naturligt i choklad (attans!) men också i kyckling, tonfisk och lax (yes!) hjälper till att bygga upp signalmolekylen serotonin tillsammans med aminosyran 5-HTP. 5-HTP finns receptfritt på burk för den som vill köpa. Även aminosyran L-theanin har visats lindra ångest väldigt bra.
Serotonin & dopamin har en väldigt komplex relation i hjärnan, men båda signalvägarna går ut i hjärnans framlob och påverkar därför vårt beteende i hög grad. Negativa tankar, låg självkänsla, blyghet, rädsla, sömnproblem, panikattacker etc. ÄR ett tecken på obalans, det är inget abstrakt utan högst konkret och det går att fixa rent kemiskt.
Serotonin, SSRI & viktuppgång
SSRI (Serotoninåterupptagshämmare) är en medicin man kan få utskriven både mot depression och ångest, och en vanlig biverkan är antingen minskad aptit ELLER ökad aptit. Man kan plötsligt med lätthet gå ned i vikt, eller plötsligt gå upp flera kilo. Det beror på konfigurationen i hjärnan. Ökade serotoninnivåer i hjärnan kan leda till att dopaminet i hjärnan bli blockerat, vilket i sin tur leder till sockersug eftersom glukos har en serotoninåterupptagshämmande effekt. Hjärnan försöker alltså kompensera för de bristande dopaminet med mer serotonin. Dessa 2 signalsubstanser har nämligen väldigt lika effekt: Lugn och glad – välmående. Det är därför stort sockerintag och många insulinsvängingar ofta, kan leda till störningar i måendet, för att det blir serotoninpåslag som tröttar ut systemet och gör hjärnan mindre känslig. Alla är inte såhär känsliga, men vissa är det.
Protein & välmående
Ett stort proteinintag täcker ofta in de flesta aminosyrorna automatiskt vilket gör att det är större chans att INTE lida brist på någon viktig aminosyra. Genom att träna ökar vi blodcirkulationen så att aminosyrorna kan pumpas runt och distribueras i kroppen och hjärnan där de behövs! Tryptofan frigörs under träning och det är därför som träning faktiskt HAR en antidepressiv coh ångestdämpande effekt!
D-vitamin & ljus
För oss nordbor är de problematiskt att serotonin är ljusberoende, har ni hört talas om SAD? (Seasonal Affective Disorder) eller höst/vår/vinter-depression. D-vitamin behövs för uppbyggandet av serotoninmolekylen, så om du känner dig nervös eller deppig kan det hjälpa att öka D-vitaminintaget.
Fler mikronutrienter som krävs för bra serotoninnivåer är: B-vitamin (B6 främst), Kalcium och Magnesium!
CLEAN FOOD – CLEAN BODY – CLEAN BRAIN
Genom att äta BRA mat för människan, utan SOCKER och GLUTEN tror jag att man kan komma väldigt långt. Med rätt tillskott kan man komma längre. Om inte de räcker – var inte rädd för medicinska alternativ!
Hej vet ej om ämnet är aktuellt då jag såg endast äldre kommentarer. Jag har upplevt panikångest , stressångest, utbrott , ja det mesta med min son. Detta pågrund av ett trauma under skoltiden. Stark psykisk och fysik mobbing. Han fick då atarax och Setralin, levde i en “burk” och gick snabbt upp över 10kg. Gav då honom FetLine aminosyror istället som efter redan tre veckor sakta började plocka fram lugnet, lite glädje och inspiration till meditation, inte dricka destruktivt mm mm helt otroligt! Har sedan hjälpt flera att sluta med sina piller och ta dessa aminosyror . Min son gick på 5 månader ned sina kilon till normalvikt , pluggar på universitet och är i harmoni. Givetvis får han tänka sig för , med att utsätta sig för akutstress mm men glädjen har kommit in i livet igen.
Fantastiskt!
Fråga till Anna. Kan man äta aminosyrorna samtidigt som medicinen? Jag har läst att man tex inte skulle t l-theanin och medicin ihop.
Tack Martina för mycket bra grejer du skriver!
Hej!!
Har läst din sida om: Oro inre stress ångest mm..
Den va verkligen toppen ??
Vet du möjligtvis något om utmattningssyndrom också?
Ha en bra kväll..
Mvh/Från Fia
Ja, jag har skrivit inlägg om de också 🙂
Tack Martina för din otroliga hemsida, facbooksida och dina böcker. Jag är påläst innan och arbetat med hälsa i många år men oj vad mycket nytt du lärt mig. Det är så mycket jag saknat för 20-30 år sedan och så nu väller det fram det ena efter det andra som jag varit i närheten av men inte lyckats få grepp om förrän de senaste åren. Det där med SRRI-preparat som du skriver är helt rätt. Vissa människor behöver ta det ibland för maten kanske inte räcker eller att livet är otroligt tungt ett tag. Vi är alla olika och är med om olika tragedier som sätter spår. Jag har själv ätit tabletter som gjorde att jag kom upp en bit och kunde börja sova. Då vände livet för mig. Det är lätt att säga att ingen bör äta SRRI men de behövs i vissa lägen och det vet bara läkaren och jag själv. Har vi varit utsatta innan och hamnar i något starkt trauma igen är man mer sårbar och kanske har det genetiskt och då kanske man rasar och inte tar sig tillbaks själv. Jag är så tacksam att jag får läsa och ta del av din kunskap. Idag äter jag LCHF och mår mycket bra men vägen har varit lång. Det är så härligt att du är så ung och delar med dig av allt, såna som du behövs för mig och för otroligt många andra. Tack! Med vänlig hälsning Marie
Vad baserar du dina hurtfriska uppmaningar till att ta mediciner på om inte tillskott och mat hjälper? Mina efterforskningar om tex SRRI-preparat gjorde att jag genast slutade med dem då de påverkar kroppen negativt och för många har många och svåra biverkningar.
Folkungagatan 20
Tack för en mycket intressant sida för oss “paniker” som ständigt kämpar för att må bättre!
Jag gillar speciellt “felsökning” ur ett mer “tekniskt” perspektiv utan allt för djupgående emotionella sidor av panikångest då detta behandlas på väldigt många sajter.
En fråga: Jag har under större delen av mitt liv (50 år) varit joggare och “paniker” men aldrig fått dessa 2 att fungera tillsammans. Att träna och att ta ut mej är underbart och jag njuter av hård träning och att svettas. Problemet uppträder direkt efteråt och under ca 3-5 dagar efter ett träningspass, då jag alltid får en förhöjd svår ångestnivå utan att förstå varför eller hur jag ska hantera den.
Har Du någon ide om varför och/eller på åtgärder?
Än en gång tack för Ditt engagemang!
Håkan
Kan det vara att joggningen orsakar en höjning av kortisolet eftersom det är en långvarig, utmattande träningsform? Högt kortisol hänger också ihop med stresskänslor.
Hej Martina,
Vill tacka för all inspiration du ger i din blogg. Jag tycker du är fantastisk och vill bara att du ska veta det. Jag lever mitt liv långt ifrån ditt men kan ändå fånga upp saker som jag har nytta av.
Hälsningar från en snart 50-årig tant
Tack underbara kvinna!
Hej Martina!
Jag har en fråga:
När du skriver att Tryptofan finns i choklad menar du då chokladen som finns i färdig form eller finns Tryptofan också i Kakao?
Tack för eventuellt svar.
Hlsn
Hajeem
Finns i kakao 🙂
Fantastiskt bra inlägg …IGEN!! Tack Martina och trevlig Midsommar!
Vet du om alla tre dom här hormonerna frigörs vid konditionsträning? Märker tyvärr ökad ångest av träning och undrar om det kanske är så att det skapas en ännu större obalans mellan hormonerna när jag tränar. Eller så kanske det inte har att göra med det överhuvudtaget. 😉
Du kanske är utmattad. Då kan man få ångest av träning och behöver göra nåt mindre ansträngande. Tex promenera.
Tack Martina för ett GRYMT inlägg! Jag mådde fruktansvärt dåligt i våras (bl.a. alldeles för låga serotoninnivåer). Clean eating, promenader plus lite andra hjälpmedel har gjort att jag idag mår sååååå mkt bättre.
Hej Martina!
Läser din blogg varje dag. Glömmer nästan alltid lämna in en kommentar. Det är väldigt otacksam. Dina blogginlägg är lätt tillgängliga även för de som inte är insatt i ämnet. Jag tackar dig för din engagement.
Det känns så onödigt med alla dessa diagnoser. Om jag mår dåligt vill jag veta vad det beror på och hur jag jag ska lösa det, inte nåt påhittat namn på problemet.
Jag är själv en “ångestpersonlighet” och har en väldigt låg stresstolerans, men har blivit av med min panikångest. Kan förstås få ångestkänningar vid stress och när det blir för mycket men jag har inte haft en panikattack på flera år. Nu när jag äter lchf tror jag det också har en positiv inverkan och underlättande effekt på hormonbalansen . Fett är ju så viktigt för att hjärnan och nervsystemet ska fungera optimalt. Förra året innan jag blev utbränd var jag fortfarande “fettskrämd” och åt väldigt lite fett men samtidigt ganska lite kolhydrater och det tror jag bara påskyndade min utmattning. Nu vet jag bättre och jag tror min kropp är väldigt glad för det 🙂 Särskilt för personer som har lätt för stress och ångest tror jag det är en väldig fördel att äta lchf eftersom den sortens kost inte stressar kroppen som socker och snabba kolhydrater gör. Och det här med att hjärnan behöver kolhydrater – jag tror det är lite individuellt, vissa behöver kanske mer kolhydrater än andra, vi har ju olika kroppar med individuell biokemi men en lågkolhydratkost kan ju vara allt från strikt till liberal beroende på vad man mår bäst av. Hjärnan tillverkar ju serotonin av glukos och tryptofan – och glukos får hjärnan från ketoner och behöver inte en massa kolhydrater som det ofta påstås. Jag tror att om man håller man en kontinuerlig sund kosthållning med reducerat intag av kolhydrater så ställer kroppen och hjärnan om sig och hittar en balans. Om man bråkar med blodsockret och får blodsockerfall och humörsvängningar så är det klart att hjärnan behöver akut hjälp i form av kolhydrater för att återställa balansen. Men inte om man lägger om kosten och balanserar blodsockret – då slipper kroppen bli förvirrad och använda sig av “första hjälpen-metoder” som snabbt höjer blodsockret. Och en lugn och balanserad kropp innebär också en lugn och balanserad hjärna och tvärtom. Allt hänger ihop. Så tror jag 🙂