Ni som är inne i Low Carb-svängen & känner till Jimmy Moore har säkert redan hört podden som ligger ute på nätet där han intervjuar den kända läkaren & Low fat veganen Dr. John Mcdoughall som blir så upprörd över LCHF att han övergår i personangrepp.
Hur som helst berättar Mcdoughall i intervjun att han varit läkare i flera år på Hawaii och där sett flera generationer av japaner, kineser, filippiner och vietnameser och studerat deras hälsotillstånd. Han berättar att den äldre generationen åt typisk “asiatisk” mat med mycket ris, grönsaker, minimalt med kött och inga mejeriprodukter. Mellangenerationen åt asiatiskt men också en del västerländsk mat, och yngsta generationen var helt västerniserad med industriprocessade livsmedel, socker och snabbmat. Följdaktligen va den yngsta generationen sjukast och fetast, och äldsta generationen friskast och smalast.
Genom sina observationer drog Mcdoughall slutsatsen att kött och mejerier, men även socker var extremt sjukdomsalstrande och grova kolhydrater och stärkelse något som gjorde människor friska och långlivade. Han kallar det för “The Human Diet” och påstår att det är så människan “alltid” har ätit. Kanske vet inte Mcdoughall att jordbruket uppkom för tidigast tolvtusen år sedan, medan människan existerat i sin nuvarande form i över tvåhundratusen år.
Hur som helst stämmer säkert iakttagelserna från Hawaii, den äldre generationen asiater var friska. Om man tittar på hur det ser ut i asien idag så finns i princip inte västerländska sjukdomar i de mer underutvecklade länderna. Min teori kring det är att det inte är kolhydrater i sig som är sjukdomsalstrande utan den industriellt framtagna och processade maten med näringsdeklarationer som mest består av sifferkoder. Rörsocker och glukossirap, modifierat gluten och fetter i nya konfigurationer som människan inte är anpassad för, i mängder som människan inte är anpassad för, är sjukdomsalstrande.
Fördelar med Low Fat Vegan Diet
- Extremt lågkalori. Det är bevisat gång på gång, att kontinueligt lågt kaloriintag eller periodisk svält är de som gör folk långlivade och förhållandevis sjukdomsfria.
- Mycket grönsaker, antioxidanter, fibrer för tarmarna
- Bra för magen (för vissa, men inte för alla)
- Grova kolhydrater höjer inte blodsockret lika dramatiskt som de enkla och snabba.
- Lite kalorier ger stor mättnad, väldigt bulkig mat
- Eventuellt mer etisk/miljövänlig (jag är dock inte övertygad här!)
Nackdelar med Low Fat Vegan Diet
- För litet fettintag så att inte viktiga hormoner kan byggas som de ska. Många hormoner behöver rikligt med kolesterol (könshormonerna till exempel)
- Total brist på animaliskt protein gör det svårt att få i sig viktiga aminosyror vilket kan leda till både psykiska och fysiska besvär. Muskelsvaghet, depression problem med hår, hud & naglar för att nämna några.
- Dåligt för magen (en hel del tål inte den mängden fibrer)
- Vid stort intag av gluten som många veganer har finns risk för att utveckla allvarliga autoimmuna sjukdomar
- De stora sockerintag som många moderna veganer trots allt har är oerhört sjukdomsalstrande
En LCHF-kost rik på ovanjordsgrönsaker, fett från bra källor, gräsbetat kött, ägg och fet fisk är det mest naturliga man kan äta. Folk blir friska och går ned i vikt. Varför blir inte alla pinnsmala på LCHF? För att alla har inte genetiken för det, många som har haft en stor övervikt har alltid varit stora – även som barn. Dessutom är LCHF en viktnormaliserande kost, så vill man bli pinnsmal får man dra ned på kalorierna ganska rejält. Det finns dock ingen linjär korrelation mellan att vara supersmal – och att vara superfrisk.
Jag tror att det viktigaste är att själv vara nöjd med sitt kostval och känna att det passar ens egna kropp. Vi är lite olika, lite olika biokemi på insidan och olika mat kan passa olika bra. Det är bara att testa sig fram 😉
Jag har provat både LCHF och “the Starchsolution diet”. Hur mycket jag än älskar LCHF så fungerade det inte för mig trots att jag körde i princip med noll kolhydrater. Jag gick helt enkelt inte ner och jag kan inte säga att jag mådde speciellt bra heller. Nu har jag testat Starchsolution närmare 2 månader. Jag mår fantastiskt och har gått ner 9 kilo. Dessutom äter jag så mycket som jag orkar. Jag rekommenderar fler att titta på Starchsolution om du är ute efter naturlig hälsa och även viktnedgång.
Hej Samuel! Kul att hitta någon svensk som kör “The starch solution”! Jag har gjort det i snart två månader, gått ner 5 kg och mår också helt fantastiskt! Är även jag gammal lchf-are som trott blint på det, men det fungerade bara inte för mig. vill dessutom inte bidra till den vidriga mjölk- och köttindustrin.
Här har ni en till!????
Martina = Lean
Haha 😉 Kostdoktorn, Monique Forslund etc. Det finns många “lean:a” lowcarbare 😀
Men det finns ju olika typer av vegetarianer. Några äter fisk, några kyckling och ägg. Får ingen ordentligt koll på dem. Lättare är med dem som äter allt det som inte ger skuggan 😉 Roligast var det att se militanta veganer med snickers och coca cola i handen protestera framför MCDonalds 😉
jag tror på ett helhetstänk; innan tv, datorer, smartphones – elektricitet överhuvudtaget – levde man enligt dygnsrytmen och alla hormonnivåer fick stiga och sjunka med solen och månen. tror inte det är så långsökt att blått ljus dygnet runt kan störa det naturliga flödet och skapa obalans och inflammationsmiljö – numera har man telefonen med sig i sängen till och med. man har isolerat sig från naturliga årstider och har skapat miljöer utan en naturlig vinter tack vare alla varma kläder, uppvärmda hus och fordon. man importerar mat från hela världen oberoende av säsonger. det är rätt nyligen i mänsklighetens historia som allt detta har hänt, utöver kostförändringar enbart 🙂 många små pusselbitar.
Jag brukar sällan kommentera här, men läser ändå alla dina inlägg med stort intresse.
Som vegetarian sedan närmare 15 år tillbaka har LCHF och andra “moderna” dieter aldrig varit någonting för mig då huvudkällan till all mat (kött, fisk, fågel och dyl.) av naturliga skäl inte är ett alternativ för mig. Men när du nu har upp ämnet, eller i alla fall snuddar lite på det ovan, skulle det vara intressant att höra hur du tänker kring en vegetarisk LCHF-kost, är det ens möjligt?
Även om jag inte äter strikt LCHF, eller ens haft en tanke på det, köper jag grundkonceptet – mindre snabba (vita) kolhydrater, bättre fetter och naturliga råvaror fri från tillsatser och andra onödiga substitut. Men OM man skulle vilja köra hela vägen ut, hur skulle man då lägga upp det?
Ser fram emot att få ta del av dina tankar i både ämnet ovan så väl som allt annat du väljer att dela med dig av.
Kram
Hej Ellinor, jag va vegetarian i över 10 år och mot slutet av min vegetariska livsstil körde jag LCHF. Det går bra att även köra en vegansk variant av LCHF. Man kan öka på fettet i form av kokosfett och smör, man kan välja ovanjordsgrönsaker men även rotfrukter. Inom ketodiet (som är en variant av LCHF) spelar det ingen roll VAD man äter så länge de totala kolhydratinnehållet i slutet av dagen är under tex 20g.
Men då åt inte ens den äldre generationen vegankost även om de åt minimalt med kött. Konstigt att han använder dem som argument för en vegankost. Eller har jag missat något?
Nej du har inte missat något, han drog de där slutsatserna själv 🙂
Fantastiskt bra inlägg!! Mitt i prick. 🙂