Många människor har ett kolesterolproblem, särskilt vegetarianer och veganer men även low carbers som inte får i sig tillräckligt med fett.
Fett – särskilt djurfett är jätteviktigt för produktion av könshormoner och för upptag och syntes av D-vitamin. Levern kan producera kolesterol själv men vi behöver få i oss det via maten också, och det kan vi bara få från animalier. Växtsteroler räknas inte.
Sugen på nötsmör, ost & choklad?
Ett tecken på att du äter tillräckligt med fett är att du tappar allt sug efter att sitta och hetsäta jordnötssmör, mandelsmör, choklad eller gå fram och tillbaka till kylen för att hyvla ost. Jag reagerar verkligen över vissa personers enorma konsumtion av nötter och nötsmör det är ett så tydligt tecken på att kroppen SKRIKER efter fett!
Jag skriver det här för att jag har fått en del förfrågningar om att skriva en mer avancerad biohacking-bok om anti-aging och hur man hackar sitt åldrande. Grejen är ju dock att det inte är särskilt avancerat att hacka sitt åldrande, bara det att så få är beredda att göra vad som krävs och verkligen gå all in för det. Det finns redan massor av forskning kring autofagi och telomerlängd och vilka enzymer och receptorer som är viktiga inom anti-aging, och jag har självt stått i ett labb och tittat på proteinskadade celler (it aint pretty!)
Moderna substitut funkar inte
Det finns så mycket moderna substitut för allt möjligt – nu senast produkter som ska ge ketoner. Hur knäppt är inte det? Du kan göra dina egna ketoner och spara hundralappar! Om man bara äter sin naturliga, artegna diet så kommer så otroligt mycket vinster både mentalt och fysiskt.
Visst du kan inte “droga” på en bit entrecote som du kan på jordnötssmör, men om din diet är 90% clean kan du ändå knö in 10% skit och komma undan med det. Det är så jag kan dricka min russian imperial stout och äta lösgodis, för jag behöver inte vara absolutist eftersom jag inte är socker- mat- eller alkoholberoende. Dock är det ju lika dåligt för mig med socker som för alla andra, även om jag inte blir tjock av det så får ju även jag Advanced Glycation End-products som man vill ha så lite av som möjligt.
Fett gör dig smal och mätt
Simple as that.
Du har allt att tjäna på att INTE dra ned på fettet även om du är överviktig och vill ned i vikt. Som jag sagt förut – kalorierna behöver komma någonstans ifrån och du behöver inte NOLLA kolhydraterna för att få effekt.
Du kan äta grönsaker och till och med någon carb, protein förstås men så fort du börjar längta efter feta livsmedel behöver kroppen lite stabila fetter. Inte choklad, inte vispgrädde, inte ost, inte chips, inte nötter utan THE REAL DEAL!
Disclaimer: Jag förstår att det här konceptet kring fett och kolesterol är ett oöverstigligt hinder för många men jag rapporterar bara om vad som fungerar för mig. Jag tar mina blodprover regelbundet, åtgärdar eller ändrar snabbt det som inte funkar och behåller det som funkar oavsett vad. Det här med stora mängder mättat fett är något som funkat bra för mig i snart 10 år och the proof is in the pudding, eller hur?
Hej Martina,
Jag har ett litet problem som jag undrar om det beror på E% makronäringsämnen eller blodoscker eller helt enkelt sömnbrist.
Jag har ju mediterat mycket genom åren och då även suttit på heldagsretreat utan att slumra till en enda gång. Så detta är ett nytt problem. Sedan en tid gör jag en kompletterande guidad meditation ca 45 minuter och det blir oftast på eftermiddagen någon gång vid 14-18.00 ca. Hela sommaren nu har jag haft problem med detta för att jag halvsover efter en stund och inte hör instruktionerna. Min morgonmeditation på 1 timme är helt klar och alert och jag är aldrig sömnig under dagen om jag är igång och aktiv. Även om jag jobbar på kvällen är jag full av energi.
Jag undrar om detta är kost eller sömnrelaterat. Min sömn har bra kvalité, oftast 1,20 t deep sleep och 2 t rem sleep. Jag vaknar lite för tidigt men får ändå i snitt 7 timmars sömn och ibland mindre/ mer. Det är bara om jag sitter ner och blundar på eftermiddagen eller kvällen som jag blir sömnig.
Min kost nu är ungefär PEDiet(Naiman) med 52-65 E% fett, 10% kh och 30 protein. Jag tränar tung styrka fyra gånger i veckan.
Eftersom jag har full energi tycker jag detta är lite märkligt. Men under denna varma sommar har jag nog ätit lite mindre kalorier men ändå ca 120 gr protein och riktig mat tre ggr per dag.
Hajjade till lite när du talade om nötsmör här för jag har fått en ny vana att ta en matsked eller två av mandelsmör till eftermiddagsfikat.
Kan det vara att egot försöker kapa din process? Inte ovanligt att stöta på nya problem längs vägen som att somna eller få plötslig värk någonstans…
Ja alltså det var mitt förstaspår men jag märker att samma sak uppstår om jag sitter er och lyssnar på en ljudbok på eftermiddagen.
hm… svår fråga! Jag vet verkligen inte tyvärr…
Okej, tänkte mest höra din reaktion om det kunde vara blodsocker eller energi-relaterat. Jag får fundera vidare då. 🙂
Nja…
Hejsan. En nyfiken fråga. Varför ser du inte osy som ett animaliskt fett? Mvh Rainbow.
menar du ost? Ost innehåller väldigt mycket kasein, så mycket att det knappt går att vara i ketos på ost. Vilket fett finns i osten? Mjölkfett ellerhur? Varför inte äta mjölkfettet rent istället, och slippa det potentiellt inflammatoriska och beroendeskapande kaseinet?
Har man svårt att undvika ost så kan man välja getost som innehåller mindre kasein men inflammationsrisken som genererar många olika sjukdomar finns ändå kvar
Jag börjar äntligen uppleva att jag KAN upphöra att vara konstant hungrig, det har tagit lång tid. De sista pusselbitarna (till där jag är nu): 1.) Ösa på ännu mer fett. Talg på all mat. Kokosolja i örtte. 2.) Upphöra att äta bär, och bär med kokosgrädde. Bär håller mitt sug igång och det släpper inte förrän jag varit helt utan bär ett tag.
Jag äter ofta shiratakinudlar. Vad tror du om det, Martina? Bu eller bä?
Låter som en win! Grattis! 🙂
Tack! ?
Jag tänkte efter min fråga att shirataki kanske inte är optimalt pga inte så näringstät föda? Men just nu hjälper de mig med balansen och nöjdheten med min kost, så jag behåller dem tills vidare som jag tänker nu.
Det är mest fibrer så, det är lugnt! 🙂
Choklad – ost- choklad – ost… och en glömd burk jordnötssmör, osockrad, i kylskåpet… Där fick jag en bra tankeställare av dig. Tack för den! Jag begrep inte vad som tar åt mig efter middagen – som är ganska okej – när jag en timme senare är inne på c-o-c-o… kväll efter kväll. Nu fattar jag! Än tycks inte middagen vara tillräckligt fet, så jag tar mig en mugg rooiboste med smör. Lugnet sänker sig över mig. Ser ett ljus i tunneln nu!
Härligt att höra!
Hur kommer man igång med att äta mer fett, eller hur kommer man igång med att ändra mönster, tankar och beteende. Jag har typ provat alla dieter. Har 10 kilo som ska bort. Det funkar medan jag går på diet, men så fort jag inte går på diet så är jag ju tillbaka på f**king utgångsläge.
Jag har testat dieter som är mindre bra, och bättre. Men jag bara undrar. Om man vill testa i en månad. Hur skjutton börjar jag?
Börja med en omelett till frukost?
Du är toppen! Enkelt är bäst! Jag försöker hitta genvägar men de är ALLTID senvägar!
Är det någon som vet om det som kallas för Talg och säljs på ICA är nyttigt?
Jag tycker det liknar vit margarin.
Det är okej, det är talg 🙂
Jag var strikt i två månader, sen fick jag ett återfall och levde som vanligt en vecka. Genast var suget och hungern tillbaka. Nu kör jag strikt igen och vilken skillnad. Fett mättar bättre och jag har inte alls samma sug efter allt möjligt skrafs. Tvärtom! Nu ska jag bara blir helt ketoadapterad! Keto är det bästa jag testat för min kropp och min stackars mage. Jag är så glad över att jag vågade!
TJOHOO jag är så glad för din skull Hanna! Min största skeptiker 😉
Haha, ja det stämmer bra. Jag var verkligen skeptisk. 😀
Det gillar jag med dig!
???
Fråga:
Existerar matberoende utan sockerberoende??? Hur?
Ps. trodde att länken längst ner skulle leda till en proteinpudding wtf LOLz
kramkram
ABSOLUT! Du kan vara matberoende utan sockerberoende, det är många som inte vill ha sött/socker utan som älskar MJÖL över allt annat.
Du har tipsat om buffrat c-vitamin som jag införskaffat men får ont i magen och får springa på toa av det. Tål jag det inte och varför?
Ta det inte på fastande mage
Fetter är absolut livsviktiga!
Essentiella fettsyror såsom omega 3 är i synnerhet viktigt att få i sig tillräckligt, då en brist är direkt länkat till sjukdomar som demens och adhd.
Dock är de mättade animaliska fetterna nummer ETT orsak till de livsstilssjukdomar vi söker ‘botemedel’ på idag, hit hör cancer, hjärt och kärl sjukdomar och diabetes.
De absolut bästa sätt att få i sig de fetter kroppen behöver är genom vegetabiliska fetter,
Avokado, nötter och frön är bland de bästa källorna.
Dessa vegetabiliska fetter kan till och med omvända sjukdomstillstånd orsakade av kostvanor, såsom förkalkade blodkärl, högt blodtryck med mera.
Var skeptisk till alla trender inom kost.
Använd sunt förnuft. Se till människans anatomi och matsmältning samt ur ett cellulärt perspektiv för att hitta svar på vad som verkligen är hälsosamt.
Jag citerar dig rakt av här; “Använd sunt förnuft. Se till människans anatomi och matsmältning samt ur ett cellulärt perspektiv för att hitta svar på vad som verkligen är hälsosamt.”
Sitter här och klappar i händer hahahaha så bra
Vegetabiliska fetter kan sänka kolesterolvärden, nackdelen är dock att det ökar risken att dö… Så ta dig du en blodig biff med rejäl fettkappa ikväll!
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/
Bra Hans! Visst blir man trött (och ledsen) på den hälsovådliga vegopropagandan.
Nell, varför jagade ursprungsmänniskan tror du? Varför har människan jaktinstinkt? Varför har vi inte en “leta-efter-frön-instinkt”? Jag tror du själv kan räkna ut svaret.
Har sökt men hittar inte, har du möjligtvis nåt inlägg som handlar rent om vegetariskt/veganskt? Skulle hemskt gärna läsa en helhetsbild av det hela från dig. Hade varit hemskt intressant.
Jag förstår nog inte vad du är ute efter 🙂
En fundering kring anorexi/undernäring/undervikt. Skulle det vara någon skillnad på hälsan om två anorektiska personer åt exakt lika många kalorier per dag men den ena låg på hög energiprocent fett och den andra på låg?
En tanke bara, eftersom det känns utmärkande för anorektiker att vara fettskrämda och enbart välja light (samt även äta hög andel kolhydrater och ca noll fett). Lite liksom “så länge jag äter få kalorier spelar det ingen roll varifrån de kommer, så länge de inte är från fett”.
Vad tror du?
Ja det skulle vara väldigt stor skillnad på hälsan, troligen skulle den ena inte ens vara anorektiker till utseendet om kalorierna kom från fett. Smal – ja, men inte det där rangliga och utmärglade.
Ett inlägg på urinsyranivåer och hur man kan påverka dessa hade varit superintressant!
Läkarens råd om pasta och frukt känns…tveksamt milt uttryckt.
Känns ju spontant som att kalium borde lösa problemet.
Frukt och honung utlöser definitivt gikt hos mig. På Annikas blogg träffade jag på en man som reagerade likadant.
Googlar man på gikt och kost blir man tyvärr yr i mössan. De råd som ges är totalt motstridiga och vissa av dem skulle garanterat utlösa gikt hos mig. Det bästa är, enligt min erfarenhet, att äta så strikt LCHF man kan. På det sättet har jag klarat mig utan giktattack i ett år nu. Det senaste jag läste, och som verkade vetenskapligt välgrundat, var att man inte längre tror att purinrika livsmedel, som t.ex. kött ger gikt. Numera verkar man anse att det är alkohol som är boven i dramat. Det tillåter jag mig dock att tvivla på utifrån min erfarenhet av min egen kropp. Misstänker att det är den allmänna moralismen som påverkar där. Därmed inte sagt att alkohol skulle vara nyttigt, långt därifrån MEN skulden ska ligga där den hör hemma och då tror jag mer på att undvika kolhydrater typ frukt och honung.
Hade varit väldigt intressant ja 🙂
Martina..Tror du om man har hög urinsyrsanivå i kroppen då får man äta fett eller purinrika produkter i stor portioner eller i små rätter! isåfall var finns gränserna då!
Tack i förväg!
Jag förstår inte frågan!
Jag har fått hög urinsyra i kroppen som leds till Giktsjukdom, och jag har gått i LCHF i flera år. Jag förstår att LCHF har ganska mycket purinrika ämne, till exempel: kött, kyckling, fisk, böner, de fetta mejeriet och en hel del grönsaker…
Hu kan man fortsätta med LCHF tillsvidare för att slippa gikt besväret?
Tusen tusen tack för alla dina klockrena artiklar!
Jag skulle vilja få din förklaring på mitt problem: jag har länge varit ett par kilo underviktig och inte kunnat bygga muskler eller gå upp i vikt trot s tung styrketräning ca 5 dagar i veckan och ordentligt med fett i kosten. Jag hade lågt östro och testo och efter långt övervägande har jag nu ätit femasekvens i ca 1 ånad- och gått upp tre kilo! Jag känner mig starkare och något piggare- kan det vara att jag nu kan bygga muskler- eller att jag omedvetet ätit mer? – eller något annat? Snälla- har du någon bra förklaring ?
Östro ger viktuppgång, troligen har du bättre förutsättningar att bygga med mer könshormoner.
men hur kommer det sig att jag går upp i vikt nu och inte innan? var försvann energin innan liksom?
“”… jag har fått en del förfrågningar om att skriva en mer avancerad biohacking-bok om anti-aging och hur man hackar sitt åldrande””
oh ja!
Intressant inlägg om fett! Vad är problemet om man äter mycket fett men ändå har ett stort sug efter fett? Jag är helt besatt av avokado och nötter, men äter jag inte det på ett tag så minskar suget. Det känns som att det finns något beroendeframkallande i dessa livsmedel. Jag kan även bli besatt av animaliska fetter såsom benmärg, smör, äggula och kött med mycket fett (styckaren har frågat om jag verkligen vill ha köttbitar där ungefär hälften är rent fett).
Jag undrar också om du har något tips på hur man blir av med “kalkonhaka” eller går det att bli av med?
Det skulle vara väldigt roligt om du skriver en mer avancerad biohacking-bok om anti-aging och hur man hackar sitt åldrande som du nämner i inlägget. Den boken skulle jag gärna läsa!
Jag har testat att fasta. Det går bra i ca 2 dygn, sedan känner jag mig jättedålig och svag. Hungern är inte direkt något problem utan mer att jag känner mig så oerhört dålig på andra sätt. Jag kan bli väldigt yr och konstig och orkar ingenting. Det känns ungefär som att kroppen håller på att ge upp. Problemen blir så jobbiga att jag känner att jag måste avbryta fastan. Är det normalt att det ska kännas så? Dessutom går inte frusenheten över utan det blir bara värre ju fler timmar som går.
Fasta i steg; första dagen 16 timmar, sedan 17 timmar, sedan 18 timmar osv.
Kalkonhaka är inflammation (oftast) och jag tror inte du tål avokado och nötter, det är ju hyffsat histamint. Besatt av benmärg och kött med mycket fett låter lite ovanligt, men tror inte att det är intolerans-betingat (gissar)
Tack så mycket för dina svar. Är det farligt att fortsätta fasta fastän man känner sig dålig efter ca 2 dygn eller är det enbart jobbigt? Jag skulle så gärna vilja läka mina tarmar och då tänker jag att en långtidsfasta är den snabbaste lösningen. Kommer man bara bli sämre och sämre eller vänjer sig kroppen efter några dygn så att det är som en tröskel man kommer över om man fortsätter? Ska man vila mycket (i sängen) under en långtidsfasta om man känner sig dålig tycker du eller ska jag försöka vara uppe ändå? Jag gillar att göra drastiska förändringar så jag är mer sugen på att gå direkt på en långtidsfasta än att fasta i steg.
Jag skrev kalkonhaka i min förra kommentar, men jag tror att det kallas kalkonhals. I vilket fall som helst känns det lite tidigt att få det när man bara är 30 år. Annars kan det säkert vara åldersbetingat, att huden tappar sin elasticitet med åren. Är det ett permanent tillstånd när man väl har fått det? Jag vill inte se mig själv i spegeln längre, för jag känner inte igen mig själv. Jag tycker att det ser så fruktansvärt ut med den där kalkonhalsen. Jag gråter varje dag för att jag “har blivit så ful”.
Vet du något om hur man blir av med inflammation i ett knä? Läkaren sade att jag hade vätska i knäet och skulle vila. Jag har vilat i flera veckor och det känns inte ett dugg bättre. Snarare mår jag fruktansvärt mycket sämre av att inte kunna vara fysiskt aktiv längre. Jag kan inte gå många meter förrän jag får så ont att det bara inte går mer. Kan fasta ha en positiv inverkan på en inflammation i knäet?
Fasta funkar ja, men du kan också testa en antiinflammatorisk lågkolhydratkost.
Har du kollat din blodfettsprofil? Om den ser ut på ett visst sätt kan du vara en Lean Mass Hyper Responder (LMHR) (låga Tri, Höga HDL, extremt höga LDL och Total kol). Läs på om det och se om det stämmer. Vi som är det upplever ofta fastor otroligt jobbiga och har ett högre energibehov men använder fettet vi äter otroligt effektivt.
Oj jag har omvänt problem…
Älskar fett!
Fettet på julskinkan klarar jag inte av, inte heller fettbiten som sitter på köttet. Även om köttet smakar fräscht i övrigt så tycker jag att fettet kan smaka galt.
Men kan lätt göra långkok på revben och sedan ha 200 gram smör på…
När jag var anorektiker (nära inläggning för njurarna höll på lägga av) så åt jag fettkuber baserat på osaltat smör och sockerfri arom. Läkaren rådde mig äta fett för att gå upp i vikt, så han blev smått förvånad när hans tips inte funkade ;p
Smaklökarna vänjer sig när man pressar dem :p
Drack aldrig timman innan eller i samband med måltid, för att optimera nedbrytningen.
Jag säger bara lammribs som dryper av sitt eget fett och med knaprig yta, mmmmm ??
Trevlig söndag! ☀️
Skillnaden i kroppen när jag äter som jag ska och när jag slarvat är enorm. Naglar, hud, ork och sexlust är på topp när jag äter ketogent men går i botten så fort jag slarvat och ätit för mycket carbs. Håller nu på att hitta var mina gränser är. Hur mycket och vilka carbs kan jag äta utan effekt på min kropp osv.
Älskar ditt recept på snabba crêpes, gör en enorm sats och häller i en ugnsfast form och sen i med knaperatekt bacon eller fläsk och in i ugnen. Vips har jag fläskpannkaka! Hela familjen älskar det. Gott, mättande och lätt att göra storkok 🙂
Grymt! 😀
Jag har svårt att förstå att det kunde hjälpa. Jag äter hur hur mycket som helst animalisk/mättad fett, men jag kan ändå äta hur mycket ost och nötter som helst! Jag är sugen på de varje dag!
Jag misstänker ju att du inte är i djup ketos och att du inte har fått ordning på ditt blodsocker… 🙂
Men du har skrivit om dåliga fetter och att de hjälper inte kroppen, utan man måste äta bra fetter och om man inte gör det så skriker kroppen efter jordnötssmör o annat konstigt. Det har ingenting med ketos eller inte att göra antar jag eller jag förstår artiklen fel. Du skriver ju själv att man måste inte nolla carbs…men jag har varit i ketos, kanske inte djup ketos, men ostsug består…
Ostsug känns som B-vitaminbrist eller liknande… nånting är skevt i biokemin..
Jag vill börja med keto men tycker det är så svårt! 80-90 E% fett Hur vet jag att jag får i mig det? Skulle vilja ha menyförslag till en början, för att lära mig. Finns det ?
RÄKNA!
och spana in denna: https://www.adlibris.com/se/bok/ketoguiden-100-recept-och-kostplan-for-30-dagar-9789177833857
Hej!
Är en man mitt i livet
I maten dvs grytor på kött och broccoli men även omeletter har jag i grisspäck. 150 gram per dag blir det just nu. Är det för mycket fett tro? Blir även lite andra fetter men det här funkar bra. Köper fett från ekologisk produktion och är så gott i maten
Hej hopp!
Om du är keto är det väl väldigt bra 🙂
Går du på möten för ditt sockerberoende? Du måste ta tag i den mentala biten också. =)
OA eller FAA har både telefonmöten och livemöten.
När man är beroende känner man sig alltid misslyckad och det är ingen känsla man kan leva med hela livet. Vi måste ordna upp kaoset i våra liv innan vi kan känna äkta lycka. Ketogen kost är en fenomenal start på ditt tillfrisknande om det visar sig att du utvecklat ett beroende. Lyssna även på Bitten Jonssons Sockerbomben 3.0 om du inte redan gjort det.
Tack för din omtanke! Först blev jag nästan förbannad, och tänkte vadå möten liksom … Men jag är expert på att skoja bort beroendet och eftersom jag inte är direkt överviktig utan bara dras med 5 kg för mycket kommer jag undan med att skämta undan problemet. Det ÄR dock ett problem. Jag vaknar på morgonen och tänker på vilka goda saker jag skulle vilja äta under dagen och blir på sjukt dåligt humör när jag kommer på att jag egentligen inte får/bör. Livet skulle kännas tråkigt utan godis. Hur kul är det att se en film utan godis, liksom. Så tänker jag. När jag sen misslyckas och inte ens klarar en dag, ja då börjar det negativa snurra i huvudet ?. Har dock i perioder, tidigare, lyckats leva abstinent: inget godis, inga kakor, ingen light-läsk – så jag vet att jag kan, men just nu fattar jag inte hur jag kunnat. Ja du hör ju hur det här låter?
Sådan är vi ju människan: Finns det en genväg så tar vi hellre den än den tuffa vägen Jag tänker på att man nu kan “köpa ketoner” 🙂
Samma sak (genvägen) märks ju med folk som t ex behöver gå till fysioterapeut för en rygg eller en höft som bråkar. Man vill inte göra övningar som i slutändan kan fixa det onda, utan man vill ha en tablett eller en spruta.
Intressant inlägg om fett. Är själv “fetträdd”, när jag istället borde vara sockerrädd. Får i mig alldeles för stora mängder socker och går ständigt omkring med en känsla av “misslyckande” för att jag bara stoppar i mig socker. Sen är det ju inte alls bra att på morgonen tänka att dagen ska vara sockerfri och med bra fett. När dagen är slut har jag fått i mig både socker och fett och den kombon är inte bra. Det är min kropp ett levande bevis på 🙁 Om det funnits en tablett/en genväg mot sockersug då hade jag tagit den 😉
Så impad av dig Martina! Jag lär mig massor av dig, men lever inte som du lär. Däremot låtsas jag det ganska ofta =D
GO KETO LINDA!!! Det är dags nu!
???tack för pepp! Jag vet! ”Ketoguiden” funnits i min ägo länge (liksom dina andra böcker) men jag är en sån svag som ”börjar imorgon” även om jag är helt insatt i alla hälsovinster ?. Ska jag äta fett när hjärnan säger åt mig att leta socker?
Jag börjar imrn! ?
Hej Linda, det kan vara beroende om man inte kan sluta (tex äta socker) fastän man vill. I så fall handlar det ingenting om ”svaghet”. Och det finns tex tolvstegsprogram som hjälper med beroendeproblem. Kram!
Hej Karin,
Jag vill inget hellre än sluta med socker för jag är orkes- och energilös. Tack för dina rader <3
Linda – läs Sockerbomben 3.0 och förstås även beroendehjärnan av Martina. Det kan va ditt beroende som (över)talar dig att fortsätta äta fel saker. Lär dig mer om det mentala kring socker också förutom allt om det fysiska med socker och sen lågkolhydratkost.
Men suget kan ju vara mentalt också. Jag kan vara fysiskt ganska osugen men när barnet är nattat och man kommer upp lite halvgroggy eller bara pustar ut är det som att trycka på chokladknappen. Mkt vana. Mkt situationsbetingat.
Martina, har du någon uppfattning om Jureskogs talg är av bra kvalitet? Vad köper du för talg/ister etc?
Köper från ICA, tycker att det funkar bra 🙂
Vad/hur använder ni talg?
Steker all mat i smör och kokosfett. Lägger alltid smör över maten också. Ett smörpaket räcker inte länge?
Ändå tycker jag att jag är sugen på saker ofta. Känner mig hungrig. Har så svårt att låta bli tex nötter.
Hur ska jag tänka.
Har du räknat på dina makros?
Räknar, väger aldrig maten. Tycker jag äter mycket när jag äter om jag jämför mig med andra. Och mycket mera fett. Dom bara tittar på mig på jobbet när jag hyvlar över smör i mängder?
Kan försöka räkna och se hur jag ligger till. Ge mig gärna tips om hur jag bör hamna.
200g fett, 80E%
Martina! Livets guru.. Efter många år med kvarhållen fettskräck och lowcarb kost, konstant hunger och kaffefasta.. har en blivit modig och trycker på fett, iaf 70 E% fett..Stor skillnad i livet!! Men jag har fortfarande precis detta sug efter ost..grädde och choklad ? Vad ska jag trycka i mig mer? Mer smör?! Hur lyckas en upp till 80E% utan grädde, ost osv..
Du behöver kanske gå upp till 90% 😉 Räkna på det Frida!!! RÄKNA!
Alright boss! ??
Det är en app eller sida för beräkning som du brukar tipsa om Martina, vad heter den?
Kostbevakningen? Fatsecrets?
Tack!
Det innebär alltså fettet på en köttbit, kyckling med fettet under skinnet eller fet fisk? Hur är det med smör?
Jag har inga problem med att äta fett i sig och tycker ju att smaken är god men jag har stora problem med konsistensen av fettet på en köttbit om det inte är jättetunt skuret eller väldigt knaprigt. Det vänder sig tyvärr riktigt i magen på mig av bara tanken. Försöker att jobba på det….
Efter att ha följt din blogg ca 6 månader har jag börjat anamma mycket av det du skriver. Men räknas smör som animaliskt fett…? Jag har börjat äta det som om jag hade betalt för det. Är det ok…?
Det är helt okej! Smör är bra grejer, massa K-vitamin och mjölkfett 🙂
Mycket klokt skivet. Undrar om du vet om mättat fett kan omvandlas till kolesterol? Jag äter mycket kokosfett bland annat, kanske 5 matskedar/dag. Hjälper det till i kolesterolbildandet?
Varför så mycket kokosfett? 🙂
Jag är lite konstig, gillar korv men dissar biffar och kotletter. Tcker de senare är tråkiga och smaklösa. Men fettet i korv är väl ok, även om jag har förstått av skriverierna att korven innehar en massa ohälsosamma indigrienser. Har du någon uppfattning?
Ja det beror ju helt på vad det är för korv…
Bra att du tar upp hur viktigt fett är. Det blir lätt att förstå när du nämner typen av sug man kan få.
Jag hittar ingen prenumerationsknapp?
Ha det gött
Kolla här i kommentarsområdet här ska finnas en nånstans 🙂
Det finns en prenumerationsknapp för att följa såväl blogg som kommentarer MEN det verkar vara så att man måste skriva en egen kommentar för att följa kommentarerna på ett visst inlägg. Det tycker jag är lite trist eftersom jag kanske inte har något att tillföra själv men gärna vill ta del av vad andra skriver (och inte missa det för att jag glömmer att gå in på sidan). Kanske man skulle posta ett xxx-inlägg och trycka på meddelande om nya kommentarer bara för att inte missa några? Fast det vore å andra sidan lite trist.
Ska se om jag kan fixa det!
Minns i skolan när alla ”smala” drack lättmjölk, tom den magra mellanmjölken var äcklig pga ”smakade grädde”. Jag älskade grädde. Har alltid tyckt illa om margarin och bordsmargarin typ Lätta och föredragit smör. Fettranden på julskinkan var det godaste och när vi grillade kött hemma åt jag gärna mina syskons bortpetade fettkanter. Skämdes så för det. Men inte längre ?
haha ja jag minns den GULA MJÖLKEN!
Önskar jag tyckte om fettkanterna . känns så dumt att peta bort dem. Men jag klarar inte konsistensen jag kallar dem gnisselbitar. Har dock blivit lite bättre på att inte får kväljningar. Jag gillar oxfilé lövbiff ryggbiff inte såhär entrecote och grejer som jag borde gilla PGA fetthalten.
Och jag är typen (tyvärr inte smal ens då) som alltid drack lättmjölk och tyckte röd mjölk smakade grädde (tror inte det fanns mellanmjölk då). Undvek allt vad fett hette; aldrig något fett på smörgås; mat går att tillaga utan fett; man kan smörja formar med en ituskuren lök…(var det gott? nej. var jag mätt? nej.)
Hur det gick till att jag nu kan äta smör med sked…ja, det tillhör väl miraklerna… 🙂
Hej Martina!
Intressant att du skriver det här om fett. Jag har svårt att bryta ner fett och har blivit rekommenderad att inta Kolin (Synergos) med lite fett typ flytande omega 3 före större måltid. Har gjort det nu i ca 3 månader men märker tyvärr ingen effekt. Blir fortfarande väldigt illamående vid ökat fettintag.
Vad göra? Har du något bra tips att komma med?
Goda råd mottages tacksamt 🙂
Jag är 53 år om nu det kan ha någon betydelse i det hela.
Mvh Ann
Har du testat saltsyretabletter och matsmältningsenzymer?
Ja, intar matsmältningsenzymer men inte saltsyretabletter då jag har tillräckligt med magsyra. Har gjort Heidelbertestet (magsyretest) så därför vet jag det. Men jag kanske ändå behöver extra saltsyra? Ska jag testa det eller något annat?
Tack på förhand för svar!
Mvh Ann
Jag vet inte, jag går bara på symptomen du beskriver
Förstår att det är svårt för dig att veta 🙂 men tack i alla fall för att du tar dig tid med att svara.
Mvh Ann