Sammanfattning längst ned!
Tillägg skrivet 14/3 2022:
🔥 Förtydligande kring kalorier och kaloriräkning.
🔥 Förklaring till Randle cycle och vilken typ av “burner” du är.
Jag skulle egentligen varit med i My Westerdahls pod Viktig! och pratat om varför man är tjock, men på grund av att My fick prioritera sitt bokskrivande la hon ned podden innan vårt avsnitt hann spelas in. Ämnet “därför är du tjock” är dock så intressant att jag ville prata lite om det ändå, så att du kan ta del av infon även om det inte blir i poddform.
Nu är det ju dock så att jag själv aldrig varit överviktig, men angriper ämnet ur ett biokemiskt/fysiologiskt perspektiv, så även om jag inte har personlig erfarenhet av “övervikt” är jag en extremnörd när det kommer till biokemi!
Här nedan följer således min förståelse för “övervikt” baserat på biokemi och fysiologi, och svarar på varför man är eller blir tjock.
Därför är du tjock!
Kaloriräkningen stämmer inte!
Det är en definitionsfråga vem som är tjock och inte men låt oss säga att “tjock” är BMI 35 så har vi tagit lite höjd för extrem muskelmassa och annat som kan ge högt BMI. Jag vet att BMI är ett trubbigt verktyg som togs fram av en matematiker, men BMI 35 är i vilket fall i klassen fetma. Många tror att tjocka personer äter mycket mer än smala, och att de därför är tjocka. Det här är sant ibland men oftast inte. Om du tittar på genomsnittligt kaloriintag hos vuxna kvinnor och män så rör det sig över ett ganska smalt spann. Vissa äter 1500kcal och andra 3500kcal och det är inte uppenbart vem som äter lite och vem som äter mycket. Det finns tjockisar som äter 1500kcal och smalisar som äter 3500kcal och vice versa. Det finns ingen generell kalorigräns för “här blir man tjock” eller “här blir man smal”.
När man tittar på viktminskningsappar så har de räknat ut hur mycket man ska äta för att väga en viss vikt. Detta stämmer sällan. Många knappar in önskevikten, blir tilldelade ett antal kalorier, och följer detta men det händer inget ändå. Om du känner igen dig så är det inte dig det är fel på. En app kan inte veta vad du ska äta!
Hormonerna avgör vikten!
De flesta som blir tjocka upplever att de gör samma sak som innan men plötsligt börjar vikten skena. Det är väldigt få som plötsligt dubblar eller tripplar sitt matintag. Finns säkert dem som gör det men det verkar inte vara det vanliga.
Vilka hormoner har vi då som påverkar vikt?
- Könshormonerna
- Sköldkörtelhormonerna
- Matsmältningshormonerna
- Binjurehormonerna
Låt oss säga att du lever under otrolig stress en period på grund av sjukdom eller annat. Binjurarna pumpar kortisol och noradrenalin dygnet runt. Kortisol är ett katabolt (nedbrytande) hormon för muskler, men anabolt (uppbyggande) hormon för fett. Det betyder att kortisol kan göra att du tappar vikt i början, men det är musklerna som ryker! Om du på grund av stressen sover dåligt, så sjunker viktiga könshormoner och tillväxthormon. Nattsömnen är superviktig för friska nivåer av östrogen, progesteron och testosteron samt tillväxthormon. Om du får en plötslig dipp här, är ett av symptomen ökad fettinlagring.
Ett annat tillfälle då könshormonerna kan gå bananas är vid pubertet, graviditet och klimakteriet. Dessa hormonella svängningar kan också starta igång en omfattande fettinlagring.
Binjurarna påverkar sköldkörteln: kronisk stress (emotionell, fysiologisk, psykologisk, metabol, cellulär stress – alltså ALLA typer av stress) påverkar sköldkörteln negativt. Sköldkörtelns hormoner (TSH, T4 och T3 sjunker!!) Du märker att ditt T3 gått ned om du plötsligt blir ännu mer känslig för stress.
Känner du dig överväldigad ofta? Det kan vara lågt T3!
Är du fett- eller carbsbrännare?
Det finns en process i kroppen som kallas för Randle cykeln, som bland annat har att göra med det faktum att kroppen måste välja mellan förbränna kolhydrater eller fett. Ja alltså självklart förbränner vi båda, men vi är olika bra på att förbränna kolhydrater, fett (och protein). Vissa är väldigt bra på att förbränna skräpmat, medan andra (de flesta?) inte är det. Du kan själv testa att experimentera med det för då kommer du se att det kan skilja över 1000 kcal i vad som behövs för att upprätthålla din vikt, beroende på vad din kropp föredrar.
Om du äter ketogen kost (högfettkost) kan du träna kroppen att förbränna fett så att den blir överlägsen på det, men de flesta är inte ketogena utan har en naturlig lutning mot det ena eller andra. Personligen är jag en väldigt bra carb-burner, medan personer med tex insulinresistens/diabetes typ 2/envis övervikt oftast inte är det. Bränner man inte carbs bra är det ingen bra idé att käka majoriteten av energin från kolhydrater, och vice versa. Inte nödvändigtvis för att man blir tjock av det, utan för att ens metabolism blir helt motvals.
Är du en amino-burner?
Vissa är varken bra fettförbrännare eller kolhydratförbrännare. De kan behöva rikta in sig på aminosyror istället. Dessa finns det gott om i kött, fisk, ägg, kyckling, kalkon, bönor och linser. Även magra mejerier som keso räknas in här.
Om du testat att äta både high carb och low carb och inget funkar, testa då high protein och se hur det känns! Inte för att gå ned i vikt nödvändigtvis utan se om det känns bra i kroppen. Om du känner dig mätt och nöjd.
Termogen mat – Mat som bränner fett!
Utöver att välja livsmedel som vi har lätt att förbränna kan man också tänka på att vissa livsmedel är termogena. De ökar vår förbränning. Exempel på termogena livsmedel är just proteinrika livsmedel, men även vissa grönsaker som sparris och kålväxter till exempel. Termogena livsmedel gör att man kan äta mer mat och lättare känner sig mätt och nöjd.
“Nutrition partitioning”
Ett viktigt koncept att förstå för att förstå förhållandet mellan fett och muskler på kroppen är nutrition partitioning. Det hör ihop med Randle cykeln: att du till viss del kan styra vart energin från maten ska “sätta sig”. Om du tränar mycket och bygger muskler, så är energin mer benägen att gå till musklerna där den behövs. Tränar du före du äter, det kan räcka med 50 air squats (knäböj utan stång) så öppnar du upp GLUT4-receptorerna på muskelcellernas yta och kan slänga in näringen där.
Träning är effektivt för att det hjälper kroppens energitillverkning, det hjälper mitokondriernas arbete och det hjälper näringen att hamna där den gör bäst nytta.
Bilden ovan är från American Journal of Physiology. Titta på staplarna! Ser du hur otroligt stor skillnad träning gör? Det fina är att receptorerna är alerta flera timmar efteråt, och tränar du hårt 5 ggr i veckan så är de alerta nästan jämnt. Därför är regelbunden (hårdare) träning så effektivt att det (oftast) kan reversera typ 2 diabetes!
Vilken träning? Jag säger styrketräning men älskar du cardio så kör cardio. Det är inte jätteviktigt vilket men ansträngningsnivån behöver vara hög. Vid styrketräning så behöver musklerna pumpas igång ordentligt så att det bränner och svider. Du ska känna att de riktigt suuuuger energi! Yoga är inte tillräckligt men ett längre pass simning duger! Och kom ihåg att det INTE handlar om att “bränna kalorier för att bli smal”, det handlar om att FÖRÄNDRA den metabola miljön i kroppen till att bli mer fördelaktig för dig.
Målet? Mer energi, styrka och fysisk förmåga!
“Men Martina jag kan inte träna, vad ska jag göra?” Jag är helt medveten om att träning inte är för alla. Det är okej! Det är ETT verktyg i verktygslådan för att förändra sin metabola och hormonella miljö men vi har många verktyg. Förändring behövs bara om du har hälsoproblem. Om du mår bra, är fysiskt aktiv och känner dig bra – så är det antagligen bra också! Eftersom människor kommer i alla storlekar och former så är det inte nödvändigtvis bättre att gå ned i vikt bara för att gå ned i vikt. Träning har heller inte med viktminskning att göra utan poängen här är att träning bygger upp kroppen på det sättet som många eftersträvar. En starkare fysik är alltid eftersträvansvärt och kommer med många hälsofördelar som mindre benskörhet, antidepressiv verkan, lägre risk för Alzheimer, bättre sömn. Sånna saker!
Titta på övervikt på ett modernare sätt!
Det du vill göra är att förstå varför du är tjock. Inte späka dig med olika dieter, prokrastinera livet eller uppgivet tröstäta för att “det är ändå kört”. Nej jag tror vi måste börja titta på övervikt på ett helt nytt sätt. Övervikt ses som en sjukdom i vårt samhälle, men det är ingen sjukdom. Det är inte “fruktansvärt ohälsosamt” att ha “extra” fett på kroppen. Om du förstår varför du är tjock kan du nysta i huruvida du ens behöver gå ned i vikt. Kanske är din kropp bara en kropp, som inte kan väga vad samhället anser som rätt vikt. Du kanske redan har rätt vikt för dig!
My har ett så bra exempel med att tunnhåriga män löper ökad risk för hjärtsjukdom. Hjälper en hårtransplantation? Nej för det är inte håret i sig (eller bristen därav) som är problemet utan den hormonella/metabola miljön som råkar korrelera med hjärtsjukdom. Samma sak är det med övervikt som såklart kan korrelera med alla möjliga sjukdomar, men inte nödvändigtvis leder till massa sjukdomar. Att överviktiga får sämre vård och inte blir lyssnade på av läkaren i samma utsträckning är däremot faktum, och jag tror alla som är överviktiga eller känner någon överviktig är extremt medvetna om det.
Genetik och hur/när du blev tjock
Genetiken avgör hur mycket muskler vi kan bygga och hur tjocka vi kan bli. Vissa kan väga 300kg medan andra bara kan väga 100kg som sin maxvikt. Det är genetiskt, liksom huruvida det är möjligt för dig att väga 40 kg eller inte. Man kan säga att vi är födda med ett visst viktspann som vi kan röra oss inom.
Det här viktspannet har också att göra med NÄR du blev tjock. Blev du tjock efter första barnet? Eller när du själv var barn? Ju tidigare du blev tjock desto svårare kommer det vara att bli “smal”. Om du var tjock som 5-åring och genom hela puberteten kanske du aldrig kan bli smal som en tandpetare. Likaså om du var en tandpetare när du var barn och genom hela puberteten kommer det vara väldigt svårt att väga 200kg som vuxen. Det är nämligen i puberteten som vi bygger våra fettceller.
Fettcellernas mängd och volym
Många som vill gå ned i vikt bryr sig nästan bara om siffrorna på vågen. Här är det viktigt att poängtera att det inte är VIKT du vill gå ned utan FETT. Det är metabolt fördelaktigt med muskler, så det är toppen att ha så mycket som möjligt. Mer mitokondrier är kopplat till ökad livslängd och allt det där. Vi har alla olika mängd fettceller, och de har olika storlek. Vi kan krympa dem, men inte minska antalet det kan bara en fettsugning göra. Då sugs fettcellerna ut med en grov nål och kommer aldrig någonsin tillbaka! Så fort vi blivit vuxna kan vi inte få fler fettceller, så en person som gjort en fettsugning kan inte bygga tillbaka fettet på samma ställe. Viktuppgången kommer sätta sig någon annanstans.
Om du har många fettceller pga överviktig i din ungdom så kommer viktminskning att innefatta att krympa dem. Strunta i vågen!
Fettcellerna: 2 vägar in och 1 väg ut!
Kroppen försöker ALDRIG jävlas med oss, den försöker bara få oss att överleva och därför har våra fettceller 2 vägar in och 1 väg ut. Hos vissa är utvägen stängd 99% av tiden och de 2 invägarna är öppna 99% av tiden. Det gör att fett lagras in snabbt och lätt, en stor fördel när vi levde som jägare och samlare och tillgången på mat var knaper. Den som vill viktminska behöver fokusera på att hålla ut-vägen öppen så mycket som möjligt. Det är ett metabolt fenomen som stavas glukagon.
Glukagon öppnar den enda fettcells-dörren som låter fettet komma ut. Insulin stänger ut-dörren och öppnar de 2 in-dörrarna. Därför brukar det vara fördelaktigt att inte höja blodsockret om man är ute efter fettminskning. Om man inte höjer blodsockret, så höjs inte heller insulinet (lika mycket) och då håller man igång glukagonet.
Men nu handlar inte den här texten om hur du kan gå ned i vikt utan om varför du är tjock.
Som du ser är det otroligt förenklat att säga att någon är tjock för att den “äter för mycket”. För mycket för vadå? Hur lite ska man äta egentligen? Är “äta mindre” rimligt som viktminskningsmetod? Borde inte exakt alla dieter funka då? Varför har de då så låg success rate? Jag vet att många hånskrattar åt oss som inte älskar kaloriräkning, men titta på de hormonella mekanismerna bakom energisystemen här nedan… kaloriräkning blir lite futtigt va…?
Detta är bara 450 olika reaktioner men det finns fler! Alla dessa reglerar såklart inte vikt, men zooma in så ser du att allting är metabola processer.
Sammanfattning
Den här texten är en otrolig förenkling, jag hade kunnat skriva 10 sådana här inlägg och ändå inte få med allting, men stoppar här och skriver en liten sammanfattning av det vi gått igenom hittills!
Därför är du tjock!
- Låga könshormoner (främst lågt progesteron) till följd av PCOS, förklimakteriet, klimakteriet eller svår stress.
- Lågt testosteron (gäller främst män) pga stress, högt alkoholintag, vissa mediciner eller svår stress/sömnstörningar.
- Emotionell, psykologisk, fysiologisk, metabol eller cellulär stress som leder till lågt T3 och högt kortisol.
- Kroniskt högt insulin pga genetiska förutsättningar för det och/eller en kost som främjar insulinfrisättning.
- Kroniskt lågt glukagon pga genetiska förutsättningar för det och/eller en kost som främjar insulinfrisättning (och därmed lågt glukagon då insulin och glukagon inte kan vara aktiva samtidigt)
- Dålig matsmältning, kronisk låggradig inflammation (fysiologisk stress) med långvarig förstoppning (lågt T3).
- Högt antal fettceller som snabbt fylls på pga överviktig som barn och i puberteten.
- Ofördelaktig “nutrition partitioning” att kroppen väljer att slänga in energin i fettcellerna hellre än muskelcellerna.
- Ofördelaktiga livsmedelsval som inte tar hänsyn till nutrition partitioning, termogenes och om du är carb-burner, fat-burner eller amino-burner!
Länkar:
Länk till Mys blogg
Podden Viktigt!
Biokemi: om GLUT4 och träning
Artikel om glukagon och termogenes
Artikel om nutrition partitioning
Berätta gärna om du lärde dig något nytt av inlägget, eller om du önskar info om något annat på temat 🙂
Tillägg 14/3 2022:
🔥 Förtydligande kring kalorier och kaloriräkning
Betyder den här långa drapan att “kalorier in kalorier ut” inte funkar?
Nej det är inte vad jag säger när jag skriver “kaloriräkning stämmer inte”. Jag hade appar som exempel så låt oss ha det igen. Säg att din viktminskningsapp säger att du ska äta 1500kcal om dagen för att gå ned 0.5kg i veckan. Tar den hänsyn till var dessa 1500 kcal kommer ifrån? Inte?
Många som bantar vill “beat the system” och få in så mycket godsaker som möjligt på diet för att det då känns som att man kommer undan lindrigt, så säg att du gör detta. Låt oss samtidigt låtsas att du är en dålig carb-burner som mest får högt blodsocker och högt insulin av kolhydraterna, så varje gång du stoppar in en godsak i munnen får du mycket högre insulin under mycket längre tid än en smal person får. Det drar också igång ett sug som gör att du upplever din kaloribegränsning som plågsam. På grund av din envishet lyckas du ändå hålla dig till dina 1500kcal och går ned i vikt. Du är nöjd med viktminskningen, men efter några veckor har du glömt bort hur lite du måste äta för att hålla den nya vikten och går sakta upp igen. Det är så det brukar gå till eller hur?
Kaloriåtgång påverkas av vad du äter!
Låt oss säga att du vet om din kolhydratintolerans och istället väljer en strikt lågkolhydratkost för att viktminska. Vi använder app-exemplet igen, och samma app säger att du ska äta 1500kcal om dagen för att gå ned 0.5kg i veckan. Den här gången har du noll sug och eftersom blodsockret är platt som ett salsgolv får du inga särskild insulinsvängningar. Det gör att glukagon (insulins motsatshormon) kan hålla sig aktivt större delen av dagen. Till slut kommer du även in i ketos (fat burning mode) och kilona rasar. Ketoner är muskelbesparande, så vikten du går ned är fett och vatten istället för “lite av allt” som på din förra kolhydratdiet. Plötsligt märker du att du äter mycket mindre än 1500kcal för du blir mätt redan på 1200kcal. Viktminskningen slutar vara en kamp.
Det är detta jag menar med att kaloriräkning “inte stämmer”. Kroppen märker skillnad och reagerar helt olika om du äter 1500 kcal glassbåtar eller 1500 kcal entrecote. Det beror på att vikt och viktminskning är hormonstyrt!
Det går att använda kaloriräkning, men om man inte räknar med de hormonella faktorerna finns risken att man blir onödigt förvirrad och frustrerad när det inte funkar.
“Men ät bara mindre! Fasta!”
Det finns ett exempel som många, många drar till med (även jag är skyldig till detta i någon av mina böcker) och det är historien om en skotte som under läkarövervakning fastade i ett helt år! Under detta året tappade han cirka 125kg. Du kan läsa Wikipedia-artikeln här.
Det här är en otrolig bedrift förstås, men vi måste komma ihåg att det här är EN person. I alla andra fall där EN person gjort något ovanligt så ser vi det som ett ovanligt case, inte bevis för någonting. Just det när det kommer till viktminskning, kalorier och fasta verkar dock Angus Barbieri som han heter vara någonslags föredöme och bevis för att minskade kalorier visst funkar för viktminskning. Ja men självklart, det är inte det som argumenteras emot. Vad som är poängen med hela mitt inlägg är att de hormonella systemen som styr vår vikt, är så dominerande att det i praktiken kan bli otroligt svårt eller till och med omöjligt att gå ned i vikt för vissa människor, utan att de “äter för mycket” eller “gör något fel”.
Men man kan bara fasta ett år? NEJ!!! Varför ska man ha en så otroligt inhuman människosyn bara för att det handlar om kroppsfett? Jag tror att otroligt få människor är beredda att “fasta ett år” eller leva på en kalorinivå som känns som ren tortyr. Självklart KAN man det, men varför? Det var väl hälsa vi var ute efter? Om du inte har hälsoproblem av din övervikt, varför plåga dig ned i vikt? Varför svälta kroppen på byggstenar och riskera skador på de inre organen? Det är inte så hälsosamt att viktminska, och det finns inget likhetstecken mellan låg vikt och hälsa.
Man kan vara smal och sjuk och tjock och frisk, och man kan vara smal och frisk och tjock och sjuk. Som jag avslutade mitt inlägg med tror jag att vi måste börja se på övervikt på ett betydligt modernare sätt. Jag hoppas innerligt att övervikt kan avstigmatiseras och att läkarkåren ska komma ikapp med insikten om att övervikt inte är en sjukdom!
🔥 Förklaring till Randle cycle och vilken typ av “burner” du är!
Kom ihåg att det här med kost är långt ifrån en exakt vetenskap. Det är så många som älskar att tala om för andra vad de ska äta, och jag vill verkligen inte vara en av dem. Därför förespråkar jag ingenting särskilt, utan fokuserar på att förklara hur saker och ting funkar – utefter min egen förståelse såklart. Jag kan inte garantera att min kunskap alltid matchar den senaste publicerade forskningen, men som forskare försöker jag såklart vara up to date! Dock är livsstilsgrejer väldigt personligt, och väldigt mycket trial and error. Min kunskap om fettförbränning kommer mer från fitness än från forskning, för inom fitness gör man vad som fungerar. Det är från fitness-experiment (testa själv, testa på andra, mäta massor, göra tester, testa på andra, diskutera med fitnessfolk osv) som jag byggt min förståelse i praktiken. Så det här med att det spelar roll varifrån kalorierna kommer, och det för vissa är helt avgörande, har jag sett många gånger.
Jag ville inte att det här inlägget skulle innehålla bantningstips men vill samtidigt svara på era frågor, så hur man vet vilken burner man är, är ganska enkelt: Du har på känn om du är en person som tittar på en kanelbulle och går upp 5 kg! Vissa är tvärtom. De sätter i sig 2 påsar gifflar och verkar inte få några konsekvenser av det, inte viktmässigt i alla fall. Om man är väldigt bra på att förbränna kolhydrater så kan man äta mycket “skräp” utan att vågen rör sig. De flesta smalisar är carb-burners. Alla åt väl säkert chips, godis, kakor och läsk som barn, men smalisarna blev inte tjocka av det. De “tålde” det på ett annat sätt. Det är därför low carb, keto, carnivore, medelhavsdiet osv är så effektivt vid stor “övervikt” för de här personerna är ofta dåliga carb-burners men desto bättre fat-burners.
Vad man förbränner bäst kan skifta över tid. Vissa slutar få effekt av lågkolhydratkost efter ett tag och behöver gå över till high protein – high volume. Det är det mest effektiva för de allra flesta. High protein – high volume brukar upplevas mättande, och protein från bra källor (fisk, ägg, kyckling, kalkon, keso, måttligt med bönor osv) ger gott om byggstenar till alla fysiologiska processer. Sen kommer vissa att protestera mot high protein ur ett “longevity-perspektiv” pga mTOR, men det är ett ämne till ett helt annat inlägg. Skriver bara ut det för att visa att jag vet om “problemet”, men finns också sätt att kringgå det.
Fortsätt gärna kommentera så svarar jag i mån av tid, och återkommande frågor får ett längre svar 🙂
en sak jag börjat fundera på är att många keto eller carnivores som är kända verkar ligga väldigt lågt i kalorier trots att de är aktiva. typ 1000-1400. enligt min aktivitetsklocka förbrukar jag oftast mellan 2500-3200 kalorier om dagen men är gamla kalorier in och ut teorin sååå fel så att gemene man behöver ligga på 1400 kalorier för en viktnedgång? tänker tex på Eva birath som tränar, har mycket muskler och äter carnivore men som tydligen behöver sänka sitt intag till 1400 för att gå ner i vikt.
Hej! Det här är en fråga orelaterad till inlägget, hoppas det går bra. Min tanke är att läka min läckande tarm med hjälp av vattenfasta och benbuljong men jag går på anti-depressiva. Jag har försökt leta upp om det går bra att sluta på tabletterna först men hittar inga konkreta sätt att gå tillväga. Hur hade du rekommenderat? Vänliga hälsningar, Jenny
Har du tänkt sluta med dina antidepp? Annars behöver du inte sluta bara för att du ska fasta 🙂
Ja det är tanken, jag skulle vilja läka en läckande tarm så att serotonin-produktionen förhoppningsvis kan börja fungera normalt igen utan tabletter.
Har du koll på ditt järnvärde, det är inblandat i många processer i kroppen och en brist ses ofta vid läckande tarm.
Järn är också inblandat i produktionen av neurotransmittorer som skickar signaler mellan nervceller och krävs för att tillverka serotonin och dopamin.
Dr Berglund som är expert på vårt järnbehov menar att kroppen prioriterar blodbildningen för att säkra att syre förs ut i kroppens alla celler och när järnet inte räcker till så märks det först i hjärnan.
Det hade jag ingen aning om, men har kollat mina järnvärden och dom är låga så har börjat äta järntillskott. Tack för svar!
Leptin bestämmer vår vikt.
Feta har fel på hormonet dom lider av leptinresistens.
Vad som orsakar leptinresistens är svårt att svara på magbakterier gifter miljöfaktorer eller något vi inte känner till.
Leptin är minst 90 % av problemet med fetma.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin
Det går inte att göra pengar på leptin därför vill ingen berätta sanningen.
Går ju att ge leptin som injektion?
” leptin som injektion”
Ja till dom med genfel som saknar leptin.
Till dom med leptinresistens fungerar det inte därför att hormonsystemet inte ser det leptinet som finns.
Ska feta bli smala så måste leptinresistensen ta bort.
Sannolikt är leptin det absolut viktigaste hormonet för vår viktreglering.
Leptin och insulin är ju kusiner, så fixar man insulinresistensen så fixar man leptinresistensen samtidigt 🙂
Så intressanta frågor och svar! Följer med intresse…. : )
Liten fråga: rörande “så fixar man insulinresistensen så fixar man leptinresistensen samtidigt”
Hur då?
Testa 1 vecka strikt low carb så känner du skillnaden 🙂
Vad beror det på når man inte blir mätt/”full” når man ärit, oavsett mängd?
Ska självklart stå: vad beror det på när man inte blir mätt oavsett mängd/innehåll av mat?
Kan vara många anledningar till det, men nångång blir du väl ändå mätt…?
Nej. Blir inte mätt/nöjd. Jag kan, när jag äter för mkt, få jag ont i magen, men inte mätt
Låter som att din koppling till mättnad är psykologisk, att du söker något från maten som den ej kan ge.
Nej, det är inte det. Når jag åt carbs kunde jag känna på mättnad. Konstigt detta.
Carbs är ju mer än makros, innehåller tex tryptofan som bygger serotonin som kanske är vad du söker?
Vill försöka förstå det med att low carb ger högt blodsocker. Du nollar väl kolhydrater ganska ofta. Då har du högt bs?
Högt blodsocker får man inte, men kan få lätt förhöjt typ 5-6. Jag får inte det för att jag är ketoadapterad så min kropp behöver inte tillverka något extra glukos. Mitt BS ligger runt 3-4 dygnet runt i ketos med ketoner på 2-5 ungefär.
Om man inte är i en bra ketos så tillverkar levern lite glukos via en process som heter glukoneogenes (nytillverkning av socker).
Jaha, då har jag missforstått igen. Så dumt att det fick mig till att höja kolhydraterna då i tron om att det annars gav högt bs. Inte konstigt att jag har mått dåligt
Psykologisk mätt eller fysisk mätt? Kanske T är inne på att inte bli tillfredsställd rent psykologiskt också? För i så fall kan det ibland kännas som att man har ett “fysiskt hål” i magen trots all mat.
Jag är 43 och känner mig oerhört trött och frustrerad. Jag struntar helt i vikten utan vill må och se bra ut. Har försökt med keto/lchf men tror inte det blir hållbart i längden då jag behövde göra mina nåltider mycket små samt inta dem mkt sällan allta äta lite som tusan. Carbs blir jag stor av nuförtiden (så var det inte för ca 10 år sedan) så där blir det bara grönsaker som kål osv. Tänkte testa high protein. Men hur länge? 3 veckor? 3 månader? Svårt utan kompetent guidning…
Märkte nyligen att jag har samlat på mig oerhört mkt underhudsfett (lår, hela rygg även magen över revbenen!) och fast jag inte ökat i omfång. Vad är detta nu då? Varför?
Styrka 3 ggr/v, kondition 3 ggr/v.
Vilken detalj missar jag?
Är du väldigt självkritisk tro? 🙂 Många som skriver här att de har sååå hög fettprocent och är superfrustrerade är i själva verket mycket smala kvinnor. Jag växte upp med en nära släkting som alltid klagade på sin vikt och sina fettdepåer men som nu på äldre dagar insett att hon faktiskt aldrig var tjock och att det klagades i onödan. Hon vägde 63kg minns jag (till 170cm) och det ristades in i mitt sinne att över 60kg fick man absolut inte väga, men inser tack och lov vansinnet. När jag är som mest fit väger jag typ 65 (till mina 167cm) och har definierade muskler, tvättbräda och hela köret 🙂
Förstår inte varför du måste göra keto-måltiderna så små och äta så sällan? Varför blir det så bara av att ta bort carbsen? Grejen med keto är ju att äta MER fast på ett helt annat sätt? Min keto-måltid igår var tex 3 portioner tacos (utan tortillas men finns tex glutenfria man kan köpa) + blandade bär med vispad grädde. Tidigare på dagen pannbiffar samt ägg och bacon till frulle.
High protein är bara en annan form av low carb 🙂 Man behöver ge alla experiment några månader, så 3 månader = förändring. Men man får ju hoppa av tidigare om man inte gillar det såklart! High protein high volume brukar gå hem hos de flesta.
Ökning i underhudsfett vet jag inte men kan ju vara hormonellt, förklimakteriet kanske? Vad är det för typ av träning du kör? 3+3 styrka + kondition, blir det typ crossfit? Cardio kan göra att man svullnar en del, jag blir alltid mer fluffig när jag är ute och springer. Jag springer en del nu och då blir jag allt annat än tight, men vill träna cardio så är helt okej med det 🙂
Övrig notering: Logga varje dag, från morgon till kväll i en hel vecka. På söndagen sätter du dig och analyserar allting. Då har du svaret.
Självkrisk är min andra namn! 😀
Det jag känner är att mina stackars muskler blivit mindre i volym och jag märker mycket mer cellulit på ställen jag inte haft den tidigare, tex mage. Kan absolut vara förklimakteriet.
Nej, jag är absolut inte tjock, det tycker inte jag. Men långt ifrån t.om. halv-fit ! 🙂
Varför göra keto-måltiderna mindre? Jo, för att det var då jag märkte lite effekt. Men att äta lite och sällan är ingen höjdare och ingen livsstil jag mår bra av. Därför vill jag kunna äta på ett sätt som både ger effekt och fungerar i längden, precis som du 🙂
Träning: 3 ggr i veckan kör jag tung styrka med basövningar, resterande löpning/promenad och yoga för stresshantering.
Hade gärna blivit en försökskanin hos en kunnig. Känner att jag är långt ifrån all kunskap och misstänker att jag gör mycket fel.
Jag testar 3 månader med high protein, skriver upp allt jag äter samt hur jag tränar och utvärderar. behöver jag tänka något på fett eller är det endast protein jag ska fokusera på?
Du har inte testat att vara i djup ketos? Då ryker ju kroppsfettet ganska snabbt pga det är det man bränner – OM man har de metabola förutsättningarna dvs är helt frisk, inte insulinresistent osv och det verkar du ju inte vara.
För high protein så är det bara högt protein som är den enda regeln.
Fitness är inte rocket-science. Det är många som tror att de är ett special case som inte får resultat, men efter rigorös loggning så ser man nästan alltid vart det felar. Brukar inte vara så klurigt 🙂 Tränar man hårt och äter vettigt så brukar man få resultat. Får man inte resultat så tränar man antagligen inte hårt eller äter ovettigt. Många som tränar med mig har aldrig haft träningsvärk… förrän efter ett pass med mig 😈 kan de gå till omklädningsrummet när passet är slut så är inte passet slut! Behöver de rulla eller bäras till omklädningsrummet – då duger det!
🤣🤣 jag gillar träningsvärk och många ggr har jag det nästan direkt efteråt💪
Nej, aldrig varit i ketos fast jag har försökt. Det är här jag kör fast: får nog inte ihop det, tror det påminner mer om high protein.. eller så får jag inte upp fett till högre nivå utan det blir för lågt för att kallas för keto. Är min känsla.
Frågan är om det är smartare att ge sig på keto igen men ordentligt eller köra high protein.
Det är inte så att jag är rädd för fett: det är massa smör, olja, kokosgrädde osv i matlagningen men på ngt sätt får jag inte till det. Lättare för mig att fokusera på proteiner och krydda med fettkällor. Fast det kanske inte är helt fel?
Jag försöker men tillhör nog dem som behöver vägledning🙈
Vad är det för skillnad på djup ketos och ketos? Och varför kan inte en person vara insulinresistent om de ska vara i djup ketos? Rent teoretiskt, är inte alla personer som äter minimalt med kolhydrater i ketos? Är det inte ketos, lågkolhydratkost, som hjälper människor att reversera sin insulinresistens och andra sjukdomar?
Man kan vara insulinresistent i djup ketos, men man reverserar ju successivt då. Varför? För att det knappt krävs något insulin. Det räcker inte att vara low carb för att minimera insulinet!
Då har jag verkligen missförstått. Jag trodde att lågkolhydratskost är när man äter INGA eller MAX 20g kolhydrater per dag och att man då kommer in i ketos. Jag trodde också att fasta (antingen om man äter OMAD flera gånger i veckan eller följer en terapeutisk vattenfasta i några veckor om året) hjälper kroppen att hamna i ketos – eftersom kroppen får vila från matintag och fokusera på att läka efter att glykogenförrådet är tömt. Och äter en person noll kolhydrater borde det ju vara ketos mer eller mindre hela tiden, eller?
Enligt Dr. Eric Westman behöver man inte mäta keto då alla hamnar i keto när de äter UNDER 20g kolhydrater per dag och en sådan lågkolhydratkost hjälper till att reversera metabola sjukdomar. Så de på Diet Doctor har fel? Vad är det jag har missat? Och varför måste man vara frisk för att kunna vara i djup ketos och gå ner i vikt?
Förlåt för många frågor men jag blev verkligen förvånad och fundersam.
Det är inte fel, men det är typ ketogen kost för över 10 år sedan. Vi hardcore-nördar har levlat lite sedan dess och lärt oss mer. Vi började med under 20g kolhydrater per dag, men sedan såg vi att det inte var ketonerna som var grejen utan blodsockret. Vad händer om man bara fokuserar på under 20g om dagen? Man får högt blodsocker! Man triggar igång sin glukoneogenes, tillverkar massa socker som kompensation. De flesta som äter ketogen på det sättet du beskriver bränner inte sitt eget fett särskilt effektivt. De som äter över 80E% fett per mål har en heeeelt helt annan game plan, helt annan nivå av keto power och helt annan nivå av fettdrift.
Du har inte missförstått, det finns bara så himla mycket mer till det.
Om man är metabolt sjuk så kan man få ketoner, men man får inte ned blodsockret. Det är först när ketonerna är högre än blodsockret som man verkligen börjar reversera grejer.
Men du behöver inte tro på ett ord jag säger, du kan testa själv!
Detta har jag inte hört om. Så det spelar ingen roll om man äter mycket kolhydrater? Bara fettet i kosten är högt? Hur mkt kolhydrater låste man äta før att hindra glukoneogenes och högt blodsocker?
Man kan inte äta MYCKET kolhydrater, men håller man sig till 85E% fett per måltid så är det iaf mycket mer än 0. Kanske 50gram går att komma undan med, jag vet inte.
Tusen, tusen, tack för ditt svar 🙂
Jag hade inte en aning om att blodsockret blir högt av att äta så. Vilken tur att jag fick veta om det här för då kan jag ju ändra på saker! Själv skulle jag nog påstå att jag har missförstått stora delar av den ketogena kosten eftersom jag inte visste om det här.
Det tar nog ett tag innan jag har lärt mig att äta med så pass hög fettprocent samt ser och känner fysiska resultat. Jag får återkomma med återkoppling när jag testat det här.
Stor kram och tack för din hjälp 🙂
Jag rekommenderar att mäta riktigt ordentligt med tex ketomojo eller annan bra mätare med billiga stickor, jag samarbetar med dom å får kickback på sälj men alla som köper får också 15% rabatt via min länk: https://shop.eu.keto-mojo.com/?rfsn=5482538.8df102 (ibland 20% det verkar variera) men om du då ser till att VARJE mål har 85E% fett och HELST fett från ister, talg, lamm, märg osv och mindre av creme fraiche, gräddfil, grädde och smör så ska du se att det händer grejer. Kombinera gärna med fysisk aktivitet så att du får fart på lymfan ordentligt. Det behöver INTE vara fastande men 1h snabb promenad VARJE dag gör stor skillnad!
Du skriver talg, ister. Fungerar kokosfett och eller ghee lika bra?
Tack för dina frågor och Martinas svar! Nu blev även jag klokare!
Var inte heller uppdaterad. Frågan är om man kan mäta blodsockret
istället, för att säkerställa att det sjunker? Om just det är den felande länken.
Dum idé..?
Nä det är viktigare att ha ett lågt och stabilt BS, så är det runt 4 mmol/l kontinuerligt så är man on board (givet att man OCKSÅ är strikt low carb)
Hej igen! Jag fattade som att om insulinresistensen består trots ketos beror det ofta på för lite fett i kosten..? Eller är jag helt lost i pannkakan..?
Tänker lite baklänges kanske?
Men betydligt billigare att mäta blodsocker än ketoner,
om man ska vara sån liksom..! 🙂
Nu är vi ute på ganska halt vatten här, det här är ingenting som är medicinskt bekräftat men ska man få en djupare ketos så krävs en högre andel fett. Kan man få ned sitt blodsocker rejält så tror i alla fall jag att man kommer få ett skifte i kroppen där man kan minska insulinresistensen.
Hej igen 🙂
Jag kollade upp länken till keto-mojo men den säljs inte i Sverige, inte just nu i alla fall. Tittade då på några andra mätare men de är väldigt dyra, även om jag förstår vikten av att mäta.
Tack för väldigt bra tips (och fråga!) att man kan testa “bara” blodsocker OCH äta 85E% fett i kosten!
Det är dock en mycket hög andel fett med 85E%. En ratio á 3:1 om jag inte tar fel? Om man räknar enligt modellen: (totala kolhydrater i gram + total protein i gram) x 3 = totalt fett i gram. Då menar jag att kolhydraterna alltid är under 20 gram.
Jag gick igenom min matlogg och protein är det som sticker ut som det jag äter mest av. Det senaste året. Mycket mer protein än fett. Dock är mitt intag av kolhydrater minimalt. Men jag har ätit mycket kycklinglår med skinn, vit mager fisk, lite räkor, ägg och mycket nötfärs. Och då ser jag ju att jag fått i mig för lite fett i förhållande till protein. Dock har jag mått väldigt bra mentalt.
Mejerier äter jag inte då jag får dålig hy och blir täppt i näsan. Min diagnos är hormonella obalanser (myom). Jag är väldigt noga med min dygnsrytm – går en promenad i dagsljus tidigt varje morgon vid soluppgång á 40 min så att jag somnar och sover gott på kvällen. Men jag är helt med på att både hastigheten på promenaderna och längden kan ökas 🙂
Nu ska jag ladda om mentalt så att jag klarar av att öka fettmängden till dina rekommendationer. Jag har inga problem med att äta äggulor, sidfläsk, makrill, broskben, kycklingskinn eller dricka benbuljong. Det är det extra, rinnande, fettet som måste läggas till jag har svårt för. Och utan mejerier är det ännu svårare. Men, vill man bli frisk så får man helt enkelt ändra på saker tills det fungerar 🙂
Jag har laddat ner den där “handbok i biohacking” för att se om det är flera saker jag kan förbättra 🙂
Du klickar på Ketomojo-länken: https://shop.eu.keto-mojo.com/?rfsn=5482538.8df102 och där får du välja ditt land, välj Sverige. Sen väljer du kitet med mätare + blodketon och blodsockerstickor eller vad du nu behöver. Att den inte skickas från Sverige är inget problem, den kommer fram snabbt. Deras europeiska lager ligger i spanien tror jag så går på ett par dagar 🙂
85E% fett är väldigt hög andel fett ja, men inte så svårt när man sållar bort icke-mat och fokuserar på kött, fisk, ägg, ister, talg osv. Det är nästan lättare att nolla kolhydraterna än att äta 20g.
Om du äter lammracks så är den 80E% fett i sig själv, makrill är också ganska självbärande. Nötfärs kan behöva lite talg men stek den i talg så brukar det bli rätt ratio. Behövs inget rinnande fett. Sidfläsk ligger på 80-85E% och märgben är över 90E% fett.
Lycka till och hoppas du gillar boken!
Den är bra men ketostickorna kostar över 20kr/st jämfört med keto mojo som kostar under 5kr/st, men kvaliten är det ingen fel på. Synkar dock inte med mobilen å man får ingen graf å sådär.
Martina; dina ketonstickor kostar omvandlat till SEK 592kr/60st= ca 9-10kr + frakt ? men fortfarande billigare 🙂
Det går att få grafer i mobilen/datorn med kabeln som medföljer i Precision Neo,
Jag fick nya blodstickor och provnålar gratis av Abbot Sverige när det var problem med en förpackning.
(Apotea alltid fraktfritt)
Ahaa då är det precision xtra som jag har haft, den gick inte att få några grafer med. Neo är visst lite modernare 🙂
Har jag räknat fel på stickorna…? Näää jo uppenbarligen, förlåt!
Hej, är det så att det är svårt att komma i ketos om man är insulinresistent? Ska jag bara satsa på vanlig lchf då?
Tack på förhand
Inte särskilt svårt, testa å se 🙂
jag vet inte, men har väl varit pa kontroll arligen i manga ar.
efter typ 5 ar kom mensen tillbaks för tre dagar, men jag tror att det berodde pa hormonplastret jag förnyade.
hej, OFF topic, men jag stötte pa den här:
https://www.nature.com/articles/s42255-022-00545-5
kan det stämma? jag trodde alltid att je lower metabolic rate, desto bättre för kroppen (mindre slit) och därför högre lifespan.
kanske du har lust att skriva ett inlägg/post om det? tack!
Jag ska läsa när jag får tid, tack för länken 🙂
Tänk på vilken bra förebild Sarah Dahlström är! Men man blir ju rädd när man läser om vilka elaka och fördomsfulla kommentarer hon får. “https://www.wellness.se/traning/a/lV0v03/jag-ar-tjock-och-pt-och-darfor-behovs-jag-mer-an-nagonsin”
Hej! Orelaterad fråga till inlägget, det handlar om keto-rash.
Känns det rimligt att man får keto-rash cirka 2-3 år in i ketogen kost? Trodde man fick det i början. Har ätit ketogent i ett par år, med avsteg några gånger om året men annars konstant. Senaste två-tre veckorna har jag ätit väldigt enkelt (kött, ägg, fett) pga lathet SAMT börjat med MSM. Jag har även börjat basta sen två veckor tillbaka.
Kan det vara MSM och/eller bastun som satt igång det?
Jag vacklar mellan att vänta ut det och att äta kolhydrater för att få bort det för det kliar något fruktansvärt. Åt sötpotatis igårkväll i ren frustration men vet inte hur snabbt man får resultat. Inte än iaf. Men i ditt inlägg om keto-rash läste jag om MSMs påverkan så tänkte att man kanske ska se på det som något positivt, att det rensas ut. Man kanske kan snabba på det med fortsatt bastu?
Du har nog läckande tarm och behöver strikta till kosten ännu mer tex nolltolerans på mejerier.
Usch då. enda mejerierna är smör emellanåt men då ska jag nog lägga undan det ett tag. Då håller jag ut ett tag till med det strikta. Tror du typ av kött spelar roll? Alltså mellan fläsk och nöt? Jag kör både och beroende på pris. Kanske ägg med spelar in..
jag ska söka vidare på bloggen 🙂
Ägg kan också bidra till läckande tarm. Finns tester man kan göra men de är inte helt tillförlitliga tyvärr… här är en video som kanske hjälper: https://www.youtube.com/watch?v=M0K4CchaL40
Jag har tidigare använt estradot för att få upp mitt östrogen (är 30år), men slutade för att jag ville få upp det på egen väg, men nu 5-6 kg tyngre, testat ALLT från munkpeppar till jams, äter ordentligt med smör, kött, etc så går det inte högre upp än till 70.. Jag har inte haft mens på 10 år och inser att kroppen behöver östrogen (mår inte kalas..) och nu till min fråga
– Tror du att jag kan börja med estradot igen medan jag jobbar med att få igång kroppens egna produktion, för att sen kunna sluta med estradot när kroppen är “i balans” igen? (mycket stress och IBS relaterat tror jag)
Tack för alla hormontips och jag har köpt din bok och grottat ordentligt! Förhoppningen är ju att kroppen ska “bli frisk” och kunna bli gravid om ett par år..
Testat 4v carnivore för att eliminera grejer som potentiellt stressar? Viss stress har du redan koll på, men det kanske finns något du missar? Vad säger vården?
känner inte att jag är beredd att gå all in på carnivore även om jag absolut tror att det skulle funka, men jag är inte riktigt där… Jag tränar fortfarande i princip varje dag och kör ca 40-50 min cykel + 60 min styrka ungefär, tränade otroligt mycket hårdare och tyngre förr, vilket gör att det jag gör nu känns superlugnt och något som kroppen borde klara av- har slutat träna före fulle, ökat carbsen innan träning och gått upp från 49 till 62 (är 168) .. Tanken är att göra ett träningsuppehåll under ca 6v, foka på yoga och andning, och börja med estradot för att “få igång systemet”.. Tror du att det är en dålig idé att köra estradot i det syftet?
Ahaaaa…… ja du behöver VERKLIGEN inte carnivore och det är ju helt uppenbart varför ditt östro inte tar sig över 70. 60 min cykel varje dag… är det nödvändigt verkligen? Om du vill ha bra kondis finns det ju betydligt mindre östrodödande sätt att göra det på. Kanske lägga upp träning på ett sätt som inte behöver pausas ifrån?
Sant och det är nog lite av min viktfobi som sitter kvar, tycker fortfarande det är jobbigt att se vågen ticka uppåt även om jag ändå trivs i min kropp, och låter den fortsätta uppåt, det är mest tankarna som är irriterande. Tänkte träningsuppehållet då jag hört att det är vad som krävs för många.. Men vad tror du om estradot som sagt? Tusen tack för dina svar, du ska ha stor eloge som svarar alla så utförligt och bra!
Tack du, men jag kan inte ge något svar på Estradot. Det kanske är en katastrofal idé om det kommer fram mer saker som jag inte har en aning om, som träningen till exempel. Min bild är ju inte verkligheten, och det finns så många variabler att ta hänsyn till att bara förskrivande läkare och du själv kan avgöra vad som är vettigt. Jag är liksom bara random person på internet!
Halloj!
Mycket uppskattad text! Jag ska testa att öka protein för att kontra tidigt stadium av lipödem.
Verkar lite trixigt men är int helt påläst ännu. Har du nån koll så blir jag skitglad!
Ett finfint komplement för peppiga kunskaper tycker jag är Dr Pradip Jamnadas på Youtube.
En sån störtskön here! Har liksom fått huvet mitt på spiken. Han är kardiolog. Kanske tips t ngn! <3
En annan fundering är: Hur tycker du IR bastu funkar? Gjort ngn utvärdering ännu? Har kikat lite, men inte sett att du skrivit ngt, eller?
Allt gott till dig Martina!
<3
Älskar IR-bastu, använder väldigt ofta 🙂
Jag ligger runt 75-90 g protein och 100-120 g fett per dag (kanske kring 5-10 g carbs). Jag har försökt ligga lågt på protein för att man “ska” i många ketokretsar men jag trivs verkligen inte med det. Måste ha mer protein för att kroppen ska bli lugn. Är också volym-ätare så kvällar blir gärna massa broccoli och kål till. Så vet inte om jag bäst på att bränna fett eller protein men verkar trivas bäst på hög andel av båda.
Om man lider av fetma från 5 års ålder tills man är runt 13 år, kommer man då ha lättare att vara tjock även som vuxen?
Har fem barn. Två är enligt vården underviktiga (oj oj, måste äta näringsdrycker och hälla massa socker och fett på maten-smala 🙈), två är fullkomligt “normala” (oj så fina dom är!! Enligt vården) och ett barn lider av grav fetma (är 10 år och har ätit SSRI i två år nu,oj vad vården är “oroliga” för mitt feta barn!). Helt sanslöst vad samhället ska tolka in i mina barn. Vad dom tar sig rätten att säga till mina barn och till mig som förälder. Sanningen är att barnen har samma mamma/pappa, äter samma mat lagad från grunden, rör på sig i samma mängd. Varför i helskotta är dom så olika?! Jo! Därför att det är såå individuellt och handlar om så mycket mer än bara kalorier in och kalorier ut.
Precis!
Hej! berätta mer om mTor och varför ev. high protein- kost skulle vara problematiskt? 😀
För att mTOR stimuleras av protein och det är inte populärt i vissa biohackingkretsar.
Menar du de kretsar där man anser att man ÅLDRAS av protein?
Yes 🙂
Vad menar du med high protein-high volume? Tänker du exempelvis sånt som innehåller mycket vatten och ger hög mättnad, tänker grönsaker typ 2-300g, 150g protein och sen volymgivande kolhydrater, potatis, rotfrukter exempelvis? Dvs lite fett då isåfall? Eller vad syftar du på? 🙂
Nånting som för dig ger en stor volym/kalori. Det kan tex vara sallader, eller bönor eller något annat. Fettet hålls nere, men absolut inte under 50g per dag.
Har dock SIBO (21 ppm) enligt Nordic labs, inte så mycket, samt gjort GI map där det syns att jag förbränner fett bra. Frågan är då om jag skulle skippa kolhydrater ändå och köra mer fett, tips? Kan det räcka att ändra kosten när man har så lite SIBO?
Japp!
Om man har inflamation i tarmen, som kommer och går, borde man skippa alla carbs då? Också grönsaker?
man får testa sig fram 🙂
Tenkte mer generelt, att om man har inflammation så är carbs och grönsaker det första man borde skära ner på?
carbs kan vara så mycket… är det rent socker, godis eller ris och havregryn? Har vänner med autoimmunitet och väldigt svidiga, inflammerade tarmar som äter majoriteten carbs. Håller man sig till snabbt socker så förbränns allting innan det kommer ned i tarmarna, så det är ju ett sätt att undvika belastning. Det systemet körs inom vården också och kallas för the elemental diet. Grönsaker = fibrer = kommer längre ned i tarmarna = irritation (troligen).
Nu blev jag mer förvirrad. Trodde det var socker som skapade och förvärrade inflammation. Men grönsaker gör det bærer alltså?
Grönsaker gör det sämre. Irritation. Dåligt.
Socker, rent socker används terapeutiskt tillsammans med aminosyror = bättre om tarmen bara behöver VILA.
Rått kött, carnivore och snäll low carb (UTAN fibrer) gör ju samma sak fast bättre enligt mig. Jag skulle personligen aldrig köra elemental diet, but that’s me! 🙂
Jag håller inte med om att man kan vara tjock och frisk samtidigt, förutsatt att tjock då betyder anseligt överskott av kroppsfett.
Fetma är, kanske inte en sjukdom i sig, men ett symptom på att något inte står rätt till och om du fortsätter på den inslagna vägen så kommer du med säkerhet att drabbas av sjukdom. Vi ska absolut inte avstigmatisera fetma utan snarare borde trycket öka på människor att fixa sin hälsa.
Den moderna metoden att äta mindre, röra sig mer och helst av allt svälta sig frisk tror jag dock ger människor en chans som är oändligt nära, men ej lika med noll att lyckas med att bli friska i det långa loppet.
Jag är benägen att hålla med om att kroppsvikt är hormonstyrt och det är där man bör börja.
Kvinnor har fördelen att menstruationen är ett utmärkt tecken på hormonhälsa, men istället för att försöka göra något åt de symptom som kan uppstå så verkar folk uppmanas att antingen börja med olika former av piller eller bli veganer så de slipper menstruationen. Behöver jag nämna att det är ett allvarligt ohälsotecken att menstruationen uteblir?
En sak jag noterat är att påfallande ofta så finns det ett överlapp mellan olika saker som på ett eller annat sätt påverkar hormonhälsan åt rätt håll och saker som höjer insulinkänsligheten.
Dvs, istället för att säga åt en överviktig person att fixa hormonerna som kan vara nog så svårt så förefaller det vara en bättre strategi att förändra sina vardagsvanor till sådana aktiviteter som höjer insulinkänsligheten så kommer hormonerna och övervikten att lösa sig med tiden på det stora hela, även om allvarliga brister i t.ex. vissa näringsämnen fortfarande kan kräva punkinsatser.
Här är en studie som visar att tillskott av magnesium höjer insulinkänsligheten, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21205110/
Här är en studie som visar att mitokondrisk dysfunktion är en bidragande orsak till insulinresistans, https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.107.165472
Här är en studie som visar hur melatonin nattetid bränner fett som värme och förstörs av ljus nattetid i sovrummet, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20557470/
Och så vidare.
Alla de här sakerna, och mer, kan man ta till sig och införa en efter en och när man väl etablerat en ny hälsofrämjande vana går man vidare och inför nästa.
Du har aldrig tänkt på att människor är olika skapta? Att det kan finnas biologisk benägenhet att inte passa in i norm-mallen? Om det varit så enkelt som du beskriver det hade troligen en stor del av personer med övervikt och fetma minskat.
Du kanske skulle läsa Alexandras inlägg om hennes barn?
‘Jag håller inte med om att man kan vara tjock och frisk samtidigt, förutsatt att tjock då betyder anseligt överskott av kroppsfett.
Fetma är, kanske inte en sjukdom i sig, men ett symptom på att något inte står rätt till och om du fortsätter på den inslagna vägen så kommer du med säkerhet att drabbas av sjukdom. Vi ska absolut inte avstigmatisera fetma utan snarare borde trycket öka på människor att fixa sin hälsa.’
Instämmer, övervikt är inte normal och sjukdomsalstrande faktiskt. det nya moderna body positivity trenden hjälper inte alls att folk fixar sin hälsa! och andras ohälsa kostar samhället mycket pengar btw!
Det känns alltid som att jag som typ1diabetiker aldrig hittar tillräckligt med info om hur min kropp fungerar. (Bloggar som denna är guld värd!) Antar att jag är i en ständig insulinresistens som diabetiker? Och därför tjock? Och att gå in i ketos funkar ju ej för mig, eller? Vikten exploderade efter graviditet. Vill ha fler barn, men det känns övermäktigt eftersom jag gick upp 40 kg sist, orkar nog inte det igen.
Hej kära du, som typ 1 diabetiker är du motsatsen till en typ 2 diabetiker (jag skriver nästan alltid bara om typ 2 – förlåt!) men typ 1 är lite ovanligare! Du har jättelite insulin, knappt något och det är därför du måste tillsätta det manuellt. Personer jag känner till som håller på med fitness och har typ 1 diabetes samtidigt tar mindre insulin för att deffa (tappa fett) och anpassar kosten så att mindre insulin behövs.
Du kan välja vilken diet du vill så länge du håller koll på blodsockret och tar insulin baserat på värdena. Det finns en facebook-grupp (Smarta Diabetiker) där även typ 1:or är med, och flera av dem är i ketos! Då krävs knappt något insulin, oftast bara basinsulinet.
Ändrades din insulin-dos under/efter graviditeten? På så vis kan vi veta hur det står till med eventuell resistens!
Hej! Jag är själv diabetiker (och veterinär och har därigenom rätt bra kunskap om metabolism och biokemi, bara du vet var jag kommer ifrån). Jag skulle vilja påtala att man kan säga att många typ1-diabetiker också BLIR typ2-diabetiker (insulinresistenta) pga man ofta ligger lite högt i insulindoserna och och äter mellanmål för att inte bli låg i st f att sänka insulindoser och anpassa kh-intaget vid de större måltiderna till det. Jag vet inte om jag lyckas förklara hur jag menar 🙂 Jag har själv, utan att öht ägna mig åt fitness eller annan hård träning, under långa perioder ätit lågkolhydratkost och då kunnat tagit mycket lite eller inget måltidsinsulin, gått ner i vikt utan ansträngning och viktigast av allt, fått en mycket mer lätthanterad diabetes. Arbetar ibland dygnslånga jourpass och äter då gärna så gott som kolhydratfritt för att slippa ens tänka på blodsockret medan jag står och syr ihop nån häst mitt i natten…. Alla (vuxna) typ1or borde åtminstone testa någon gång om det passar dem!
Håller verkligen med! Tack för bra kommentar!
Han här är en inspirerande och kunnig filur, pratar mycket om insulin etc…
Kardiolog. Kan nog vara kunskaper värda att beakta?
Otroligt intressant inlägg.
Jag har en fråga om du vet något om injektionssprutan Ozempic med innehållande semaglutid?
Jag tar en injektion en gång i veckan just nu pga. min diabetes typ 2 då mitt socker rusat upp under min utmattningsdepression.
Så jag tar denna för att få ned sockret genom att “gå ned i vikt”.
Injektionen påverkar ämnesomsättningen och vad jag förstår sköldkörteln?!
Det ska göra att ämnesomsättningen går igång eller är hög likt en “smal person som har svårt att gå upp i vikt” (fick jag lättsamt beskrivet).
Upplevelserna av injektionens effekter är att jag orkar inte äta alls lika mycket (hejdå buffér), får uppstötningar/halsbränna, viktnedgång, mindre sug på fettrik och mättande mat.
När jag berättar detta för människor så skrattar dem och säger “sån spruta vill jag också ha”.
Hade varit kul med din reflektion om ämnet 🙂
Obs! Injektionssprutan Ozempic är inte en insulinspruta.
En snabb googling visar svaret som absolut första sök-resultatet, och sen har vi ju FASS…
Intressant inlägg! Själv är jag grymt bra på att bränna carbs, kan då äta hur i princip mycket som helst utan att gå upp i vikt. Har dock problem med inflammation av allt carbs-ätande (ibs, endometrios, rosacea etc) och mår väldigt mycket bättre på Low carb, men lägger samtidigt på mig betydligt mer i vikt när jag byter carbsen mot fett (trots regelbunden träning). Har du några tips på hur man borde tänka när man egentligen är en carb-brännare men har inflammationsproblem? Maxa protein istället och släppa ketotänket?
Kanske släppa vikt-tänket. Du kan vara i ketos utan att äta överdrivet med fett. Vissa äter så lite som 40E% fett och är i bra ketos (om man är adapterad)
Tack för tipset! Ska testa att dra ned på fettet och se vad som händer.
How come jag behöver typ minst 80e% fett då f att ha gott om ketoner ( bk 2 o högre) fast adapterad etc? O du vet hur strikt jag äter o hur länge jag gjort det..
Alla är olika, jag äter mellan 40-90E% fett men behöver 80E% om jag ska vara nöjd ketonmässigt. Men jag är en bättre carb-burner egentligen 🙂
I snitt, alltså en “vanlig dag”, hur mkt i carbo-% äter du?
Hur mycket carbo-%?
Om jag räknar in allt, allt, allt så får jag det till 5% eller mindre. Blir några carbs i CF, några i vispgrädde, några i nån rå morot här och där… så jag skulle gissa 2% carbs. Jag strävar inte efter zero-carb men det bara blir så ändå.
Jag har lagt till grönsaker för att se om jag får mer energi då, så är uppe i ca 33 g carbs. Hjelper mot løs avf, men gör ingenting mot energin. Är oxå prolog för att jag kastas ut av ketos.
Løs=løs
Prolog=orolig.
Auto corr på tel… 🤐
Tror inte du behöver oroa dig så mycket. Vad spelar det för roll om du går ur ketos? Jag var nyss ur ketos i några månader, och nu tillbaka i djup ketos. Skönt att vara tillbaka, men var ju inte så att jorden gick under för att jag åt lite mer liberalt.
33g carbs från grönsaker = fortfarande ketogent.
Viktigt för mig att vara i ketos för att jag sliter med hälsan. Borde oxå öka på proteinerna men vågar inte, för att jag bildar protein-njurstenar vid högre intag. Vet inte var gränsen går. Hur mycket protein får du i dig pr dag?
Okej men även om man sliter med hälsan så kan man gå ur ketos utan att jorden går under. Du är ju bara ur ketos några timmar, sen går du in i ketos igen, sömlöst.
Jag räknar ingenting så jag vet inte men äter från 0 gram protein till 200 gram. 0g om jag har en högfettdag och mest äter fett (eller LCHF-efterrätter) och 200g om jag äter mycket mejerier då tickar det upp med en gång. En burk keso är ju nästan 70g protein tex 🙂
Din kropp kanske behöver gå upp lite i vikt. Du tål ju uppenbarligen inte kolhydrater, även om du inte går upp i vikt av de, eftersom du har många sjukdomar. Jag slår vad om att du är vackrare på både insidan och utsidan när du MÅR bättre oavsett vad du kommer väga 🙂
Martina,
vad menar du med high protein?
Tänker på procentuell fördelning här, hur mkt protein i %?
ingen särskilt protein% utan mer att fokuset ligger på protein. Varje mål fokuserar på ägg/äggvita, kalkon, kyckling, tonfisk, keso osv. Mindre fokus på fett och carbs, kanske till och med low fat/low carb.
Tack för ett intressant inlägg!
Det hade varit jätteintressant att läsa dina tankar om fenomenet “smaltjock”, dvs att vara spinkig, otränad, underviktig men ändå ha hög fettprocent eller en tjock mage.
Jag är själv en sådan – man, 30+, 180 cm… Har med flit gått ner från 65 kilo till 55 kilo under ett år för att få bort magfettet, hög-protein diet med låg andel kolhydrater och fett, styrketränar 1-2 gånger veckan… Fortfarande en tjock bulle på magen och valkar längs midjan, men resten av kroppen ser ut som ett skelett…
Jag förstår inte varför magfettet aldrig släpper, kanske är det på grund av att jag har mycket stress i livet då 🙁
Lågt testo och felaktiga matvanor. 1-2 gånger i veckan är inte nog för att få de metabola effekterna av styrketräning. Du skulle behöva köra hård styrketräning 5 dagar i veckan och gå in för det. Marklyft, bänkpress, knäböj. Den stilen. Om du inte marklyfter din egen vikt är det absolut dags att bygga!
Personligen var jag aldrig tjock som barn eller tonåring utan jag lade på mig först efter 35. Jag är osäker på om det är fettet eller proteinet jag är bäst på att bränna men oavsett så MÅR jag bättre mentalt när jag äter kött, talg och ägg och håller mig undan kolhydrater. Och efter 35 så klarade jag INTE att bränna kolhydrater som tidigare. Jag tränade aldrig som ung.
Kolhydrater kan vara så otroligt ohälsosamt på många andra vis än “bara” viktökning. Mental ohälsa och beroendeproblematik, till exempel. Då spelar det ju ingen roll att man kan bränna kolhydrater bättre än någon annan, och alltid vara smal, om den mentala hälsan inte är bra eller om ett beroende förstör för en.
Tror du inte att dagsljus också har en påverkan? På övervikt alltså? OM man redan mår dåligt (stressad, obalanserad, dålig sömn, hormonell obalans, etcetera) och inte får det solljus man behöver dagligen så kan det väl påverka vikten och hormonerna negativt?
Jo många skulle helt klart behöva komma ut lite mer 🙂
Du får gärna skriva fler inlägg om orsaker till övervikt. Det är ett viktigt och intressant ämne och det är bra att fördomar i samhället konfronteras. Och du får gärna skriva mer om meditation, dagsljus och rutiners påverkan på hälsan (hormoner) också om du har tid och lust.
Det bästa med dig är att du är så fördomsfri. Även om du själv är smal så är du så förstående mot andra som inte är det och att alla fungerar olika.
Finns några tusen inlägg så du får gärna gå loss i sökrutan i menyn för att läsa om meditation tex. Har flera gratis guider inklusive videoinstruktioner 🙂
Tack, det ska jag göra 🙂
jag var rätt ok fram till puberteten, då blev jag fet (från vad?). sen blev jag mobbad jättemycket och därför lovade jag mig själv att aldrig bli/vara fet! blev av med vikten och höll den i schack fram till 40-års aldern, då jag kom i klimakteriet.
innan dess: styrketräning, simning, stenkoll på maten. stressigt, men det fick ju vara så.
klimakteriet kom och ingenting hjälpte: inte träning, inte fastande, inte keto/low carb eller vad som helst för kosthållning. jag fick hormoner mot klimakteriebesvär, hjälper inte alls mot de och vikten stiger…är ju i klimakteriet sen 11 år, fick tom mens förra veckan i 3 dagar. hä? jag vet inte vad jag ska göra mer, alla värden är fine, det är inte sköldskörteln.
är det kanske genetisk betingat? jag vill inte vara tjock, jag känner mig äckligt och tungt och inte alls body positive.
men det känns som att jag har provat allt: rörelse, kost, hormoner, detox med olika kostillskott du rekommenderar, destressa (fast det är svart, stressen går aldrig bort i mitt liv)…tja, jag vet inte längre. dessutom undrar jag hur kan man bli/vara tjock från att äta ingenting alls, det är fysiologiskt omöjligt förutom för mig tydligen. jag vill funka som en normal människokropp. jag har oxo en ärvt kronisk obotlig sjukdom (men det kan levas med) och psoriasis sen 12 år som inget hjälper mot heller. sen försöker jag komma över flera trauman, långvarig emotional manipulation osv. det går rätt bra, men hjälper inte mot kroppsliga besvär.
vad kan jag göra mer för att äntligen må bra i kroppen?
Hm… ja du… det är verkligen inte lätt. Svårt att svara på, men som du säger är det fysiologiskt omöjligt att “bli tjock från inget”. Inom fitness hade de sagt att nånting inte är accounted för här, att du räknar fel nånstans. Vissa kan ju behöva gå ned så lågt som till 500kcal/dag under låååång tid för att viktminska, men frågan är ju om det är hållbart? Värt det? Strikt carnivore funkar för vissa, djup ketos (högre ketoner än blodsocker) kan funka, ren fasta (långa fastor på många dagar och återkommande) osv.
Men… är det värdigt? Är det så viktigt?
Tror att acceptans är en viktig pusselbit och att se allting man kan göra med kroppen “trots” att den är tjock.
tack, men nja, jag kan inte acceptera att kroppen min härskar över mig och inte tvärtom. jag gillar inte alls att vara tjock och ful, vikten stiger hela tiden, jag har inte rad att köpa nya kläder hela tiden och jag vill ha mina ‘gamla’ fina kläder kvar.
fastande har jag försökt och därför sagt att man kan inte gar upp fran ingenting, men jag kan det! när jag kalorirestriktion/fasta gar jag upp gang pa gang, det är sa konstigt och väldigt frustrerande! kanske jag maste langfasta som mannen ovan – fuck! och jag har inte lyckats att kommer in i ketos, men jag ska försöka igen detta ar, är sa less pa kroppen.
Din metabolism kan inte vara sååå annorlunda. Ta och räkna riktigt seriöst på vad du får i dig och hur mycket. Logga allting i 4 veckor och se vad du får svart på vitt. Justera därifrån.
Hur många gånger har du tagit dina sköldkörtelvärden? De kan variera över kort och lång tid.
Kolla i forum här på bloggen så kanske du får en hint om stressrelaterad påverkan där
man är inom referensen (viktökning/stress/hypofysen/klimakteriet).
Hur lång tid gick fram till senaste blödningen kom? Är det lång tid kan ett gynbesök vara bra.
Psoriasis: Tog du proverna för autoimmun påverkan på sköldkörteln ?
(TPOAK ,TgAK)
Sonja, kolla upp lipödem, SÖF (Svenska Ödemförbundet) beräknar att upp till var 10:e kvinna drabbas av det i samband med större hormonella händelser såsom pubertet, graviditet och klimakterium.
tack, har jag gjort, har som tur är inte det
Hej
Jag vet inte om jag helt håller med dig
Men du säger så otroligt bra saker så jag blir oerhört peppad.
Tack
Saken är att jag är 50 år
Väger mer än jag borde .
Har varit riktigt smal i 20 årsåldern pga av gallsten
Annars har vikten gått upp o ned genom åren ,prövat så många dieter .
Älskar godsaker o fika
Hamnade i klimakteriet i 40 års åldern..Min mamma insjuknade i demens vilket var otroligt tungt o på detta hände saker i resten av familjen o i en relation blev jag utnyttjad 6 uellt .
Träffade min Mr Right 2016 o vet det är rätt
Kan vara jag o ändå bli älskad.
Vårt sexliv har inte varit aktivt pga av problem han haft samt tappade jag sexlusten i och med mammas insjuknade…samt den killen jag var ihop med ,kk…hade mycket sex .
Jag äter östrogen idag sedan 2016
Novafem först sedan divina plus sedan nått åt tillbaka
Har haft depressioner o ångest i vuxen ålder o äter medicin för det sedan 2012 tror jag
Har börjat med Yoga o det känns gott
Har sömnproblem, sover mycket dagtid
Älskar o motionera egentligen o började styrketräna 2016 med min dotter, trivdes så bra ..till o från sedan kom pandemin o jag slutade.
Älskar att promena o gör det regelbundet till o från
Har just nu svanksmärtor som ilar neråt låren..o då tappar jag lusten o gå .
Vet jag behöver nya skor bla.
Tar melatonin för sömnen o tar det ofta
Vaknar då mitt i natten Numer o kan inte somna om . Sover dock senare under dagen.
Äter basicopulver från alpnearing vilket känns bra .
Så jag undrar hur får jag till det med kost sömn motion o sex på ett bra plan som passar mig ?
Vill njuta av livet utan att bli jättesmal
Men få ork kraft energi
Samt ha skönt med min partner.
Sova gott o vakna utvilad.
Ej avstå från allt gott
Få balans .
Vad kan du ge mig för råd ?
Förresten jag har öronpluggar för natten ( bomull just nu men ska ska annat )
Min gubbe snarkar ,svårt o sova ihop tyvärr.
Mycket tacksam för svar .
Hejdu, jag vet inte riktigt vad du väntar dig för svar men jag tror att om du spenderar mer tid på livsintentering och introspektion så kommer svaren till dig. Lägg in 30 min “just sit meditation” eller tyst promenad utan hörlurar eller sällskap. Varje dag. Ofta vet man själv vad man behöver men man frågar andra ändå, ibland som ett sätt att prokrastinera saker eller ha nån annan att skylla på när det inte går vägen. “Jo men nu äter jag eller gör som den säger” men kruxet är att bara du kan veta vad du behöver och mår bra av. Ibland med hjälp från terapeut eller annan vårdpersonal som bygger en vårdrelation med dig. En random person (som jag är) som inte har en susning om din livsstil, kan inte ge något bra svar tyvärr 🙂
Skriv ut alla punkter du listat här och ta med till läkaren som skriver ut din andra medicin.
Vad jag förstått ska man inte ta melatonin ihop med östrogen.
Depressiv medicin kan påverka sexlusten.
Samtidigt som du tar hand om dina problem kan mannen söka för sin snarkning.
Ta också en funderare på vilka mer ingredienser som ditt tillskott innehåller, jag sökte på basicopulvret och där radas bara %-satser, inte var varje härstammar ifrån.
Om du får med dig mannen på lugna promenader eller bara sitta mot en vägg i solskenet så kan det bli ett win-win på lusten.
Har du provat KBT online?
Orkar du läsa/bläddra i en bok kan jag tipsa om 24-timmarskoden av Satchin Panda.
För att förenkla för dig länkar jag den:
https://www.adlibris.com/se/bok/24-timmarskoden-hur-tajming-av-mat-somn-och-traning-ger-effekter-pa-hjarna-immunforsvar-och-vikt-9789178871230
Tack, nu vet jag var jag ska börja leta och felsöka.
Dödsfall i familjen januari 2019, stressigt år med tömma dödsbo och sorgbearbetning. Min man blev utmattad igen. Jag var utmattad. Våren 2020, hemmajobb, fotskada etc. långsam viktökning sedan dess. Ingen större förändring i kosten, low-carb-ish (kanske mer potatis är tidigare). Daglig rörelse dagljus, yoga. Men stress i själen. Hemmajobb sliter.
Sömn, stress, kortisol är där jag ska börja. och då med allt som är kopplat till förklimakteriet också – för där är jag.
Hej!
Så himla intressant! Men hur tusan vet man om man är en fatburner eller en carbburner? Innan mina graviditeter så testade jag LCHF, men mådde inte alls bra på det, då det då var nästan inga grönsaker. Även testat lowcarb och min hjärna funkar inte på det, fick en utmattning. Och efter min andra graviditet så har jag väldigt svårt att gå ner i vikt, trots väldigt många olika försök, och tror ju att det har något med hormonerna att göra. Har även varit i kontakt med sjukvården, men de gör inget. Gillar att träna och tränar mycket i veckorna men kondition, löpning, simning och en del cykling. Och många tycker jag ska lägga av med all träning för att de inte kommer göra att jag går ner i vikt, men den får mig att må så himla bra, utan tror ju att det har med kosten och hormonerna att göra. Men hittar inte rätt. Har även läst din bok börjat ta lite Zn, Mg och ska börja med L-glycin för att få ordning på sömnen. Tack för en bra blogg och bra tänkvärda böcker!
Ha det bäst!
Har du testat high protein? 🙂
Nä inte riktigt fullt ut, har försökt ätit mer protein. Men inte bara protein. Måste läsa på lite vad det innebär
Så himla intressant! Detta inlägg kommer jag återkomma till!
Nu har jag förvisso många bakomliggande “spår” som passar in på just min övervikt, men det här med “amino burner” var nytt för mig, och absolut något jag ska ta med mig till framtida kostomställningar.
Testar just nu blodsocker med cgm i 2 veckor och tror det ser hyfsat bra ut, men kan insulinresistens vara ett problem trots bra blodsocker? 🤔
Isf får det bli nästa steg att kolla upp 👍🏻
Man kan vara IR med bra BS tyvärr. Man kan vända IR om BS går ned under keton-nivån (alltså mega-ketos) men då gäller det ju att man tål att vara i ketos också (stress) men är ett alternativ att testa … 🙂
Är det det eneste sättet att vænda IR på? Så är det Inga grönsaker heller som gäller?
Är keto = stress?
Vet inte, vissa följer någon vegansk highcarb-grej men vet inte hur mycket vetenskapligt stöd det har.
Keto kan vara galen stress om man underäter eller feläter.
Tack för svar! 😀
Strikt carnivore (kött, salt, talg, ister) funkade inte i längden för mig. Hade aldrig möjlighet att mäta ketos, men definitivt mkt stressorer på olika plan. Hände inget med vikten på 9 mån.
Tror fokus blir att jobba med inflammation till följd av infektioner och andra toxiner/mögel, för att sedan kunna börja träna när inflammation är sänkt, och på så vis se vad som händer med allt från ev IR till ämnesomsättning osv.
Igen, otroligt spännande inlägg! 😀👍🏻
Ha en fin dag!
Nä jag anade det… men ska man go keto seriöst så måste man nästan mäta för om man är kass fat burner så kan man vara hur keto som helst och ändå inte komma in i ketos. Då kommer det som du skriver, inte hända något med vikten :/
Tror också inflammation måste gå först, men se till att mäta den! Följ upp B-SR varannan månad så att du inte famlar i blindo!
väldigt bra inlägg! har tänkt lite på det och märkt att jag i gick upp i vikt vid puberteten, men oxo för att jag åt mycket (stress & frust). sen gick det bra i typ 25 år, fast jag hade stenkoll på maten och åt säkert för lite. sen började jag med styrketräning och simning vid typ 35 års åldern och jag kunde äta lite mer. intressant med träning på tom mage – har jag alltid gjort, men energin gick tydligen inte till musklerna.
men sen BAM kom jag in i klimakteriet vid 40-års åldern och sen var det kört. hur mycket jag än tränade och jag lite jag åt, vikten gick uppåt och sen dess har jag inte fått nån ordning på det. jag är nu i menopausen sen 12 år, inga terapier, hormoner hjälper mot klimakteriebesvär, ingen kost eller träning hjälper mot vikten. jag får väl ge upp! är väl genetiskt kanske, har oxo fått veta för ett är sen att jag har ärvt hemokromatos och har psoriasis sen 12 år.
intressant det där med stressen oxo, jag hade och har mycket stress i livet, mestadels mentalt (flera trauman, sorg) och jag jobbar med det, men jag kommer inte vidare där heller. att ha koll på maten och vikten hela tiden är stressigt i sig.
jag även jobbar på att får mitt drömliv ihop att inte jobba längre i mitt yrke utan gör äntligen det som jag vill göra. jobbar, jobbar på men det går så långsamt för det krävs pengar och tid för det och jobbar typ 60 timmar/v ibland i två jobb. och så kommer alltid nåt problem emellan som måste fixas först….
så jag har inga idéer längre vad jag ska göra
Det där med att det “behövs pengar”… är det verkligen sant…? Ibland kanske man bara ska ge upp ekorrhjulet och göra saker som inte kräver pengar. Vissa tar ju en period utomlands i ett billigare land för att “bara vara”. Man kan åka till Filippinerna eller Mexiko (i Mexiko är det fritt att åka!) och klara sig på 2-3000kr/månad (för mat och boende och allt man behöver!) Vissa ställen är ännu billigare, typ under tusenlappen. Jag har bekanta som bor på Bali nu, verkar helt underbart. Finns på vissa ställen möjligheter att bo gratis, få mat och boende helt kostnadsfritt tex spirituella ställen (Vipassana-gårdar, man betalar med att arbeta några timmar om dagen) men vissa ställen behöver man inte ens det.
Det finns såååå mycket alternativ om man bara INTE vill jobba och hitta sig själv istället. Man får tänka lite utanför lådan 🙂
nej, jag behöver pengar för att bygger min drömbusiness 🙂
Toppen! Lycka till!
Jag tog semaglutide, som jag förstått är en agonist för glp 1, mätthormonet.
Och jäklar vad jag gick ner i vikt. Jag åt precis vad jag ville, när jag ville, hur mycket jag ville, och rasade och rasade.
Nu blev jag ofta inte hungrig förrän på eftermiddag och tog tre skedar köttfärs och var mätt igen. Så för egen del verkar jag bara tjock för att jag äter för mycket (för min kropp. Kanske någon med annan sammansättning kan hålla sig smal på maten jag åt).
Det var iaf en drömmedicin och av så fort jag slutat försöka bli gravid (eller ammat klart) kör jag igång igen. Det kostar massor men det var verkligen som att leva en dröm om att kunna äta vad som helst och ändå gå ned i vikt. Ett lugn jag aldrig känt förut i hela mitt liv. Till och med stöd 6 för saker som jobb blev bättre / försvann.
Tänk om jag blev född med de nivåerna… Mitt liv och min personlighet hade sett annorlunda ut.
*stress för saker som jobb försvann
Ja att GLP1 analogerna inte skrivs ut oftare är konstigt… för dom funkar verkligen!
Sen det där med att äta för mycket, ibland är det verkligen så och man kan förvånas hur LITE mat som kan krävas för att hålla sig viktstabil. Vissa smalisar äter verkligen INGET, alltså en vindruva till frukost (den nivån) och allt handlar om hur mycket energi/näring man kan utvinna ur maten och hur man MÅR (mätt, nöjd, glad, hungrig, ledsen)
Hej!
Var köpte du den?
Mvh
Louise
Hur fick du tag i denna medicin? Var det vårdcee ett breaken som skrev ut den?
BORTTAGEN KOMMENTAR
Snälla köp aldrig någonsin receptbelagda läkemedel online. Du vet inte vad du får tag i. Det kan vara “pharma grade”, till och med svenska apoteksvaror och vad innebär det? Stöldgods! Om det är utländska apoteksvaror kan det vara farliga ämnen i, inte alltid men det händer. Och vad vet du om din dos? Är du kemist eller har allmän drogvana kan du nog göra en bra kalkyl, men beroende på drog/läkemedel kan ens effektiva dos skilja sig åt otroligt mycket. Som betablockerare tex, en ofarlig medicin (eller?) där de flesta tar 40-80mg (av tex inderal) men vissa individer behöver 800mg (10x högsta dosen) Och det kan vara tvärtom också.
Den här medicinen är inte särskilt farlig men det är liksom principen att det är olämpligt att vara sin egen drug dealer. Förstår lockelsen det gör jag verkligen, men det kan bli väldigt dyrköpt.
Framförallt vill jag inte att min blogg ska bli en länk-zon för svart droghandel där man tipsar varandra om vart man kan köpa mediciner svart.
Först tänkte jag att det kanske inte var så farligt, men 2 sekunders betänketid räckte för att inse att jo. Det är extremt, extremt olämpligt på så många vis. Annars gillar jag inte att ta bort kommentarer för ordet är fritt och jag är inte för censur öht.
Okej nog nu. Ta inte illa upp, it’s for your own safety! ❤
Förstår denna inställning, så länkar ingenting. Jag fick den utskriven av läkare. Jag bor inte i Sverige, så vet inte hur reglerna är där. Här kan den bli utskriven av vanlig “vårdcentral” för diabetes, och tror den kan det i Sverige också, men det är tillåtet att skriva ut mediciner för annat än det de subventioneras för också. Läkaren var online och jag litade på det företaget och de levererade, men visst, injicera sig med droger man köpt på nätet låter ju faktist helt vansinnigt när man säger det..
Jag har vid tidigare tillfälle gått till privat läkare för liknande (få medicin legitimt utskrivet till något annat än vad den är officiellt till för i landet) och det är nog enklare, men man ska ju ha råd med det, då. Medicinen kostar också ca 2000kr i månaden :/
Hej, det var till Marie inte till dig Mims!
Om man bor i Sverige finns den i tablettform och går på högkostnadsskyddet! Men jag tänker också på att man kan skaffa privat sjukvårdsförsäkring. Jag gjorde det (kostar 2-400kr/månad) och då får man lättare ut specialmediciner. Borde vara en bra grej även för utlandet. Jag hade nån försäkring som hette Euro nånting i flera år som var fantastisk… täckte alla kostnader och gav fantastisk hjälp om/när det behövdes (bodde i Kina).
Läkare i Sverige kan skriva ut den, i vissa fall behövs licensförskrivning
Kan du göra ett inlägg om hur man åtgärdar olika hormonella obalanser? 🙌
Mjo men… det är inte bara sådär till att åtgärda. Hade det varit det hade ingen varit i hormonell obalans. Det är hårt arbete som kan ta många år, och det är ingen som är så pepp på att höra om det tyvärr.
Men… man kan läsa Hormonstark och följa råden där, https://www.adlibris.com/se/bok/hormonstark-ta-kontroll-over-dina-hormoner-och-bli-ditt-basta-jag-9789179852566
Eller senaste boken Handbok i Biohacking: https://www.adlibris.com/se/bok/handbok-i-biohacking-lar-dig-forsta-din-kropp-och-na-din-fulla-potential-9789179857684
Jag vet knappt var jag ska börja: trodde jag hade ganska bra koll men du är en mästare! Jag tror min kropp skulle må bäst av en animalisk diet, men jag vill inte äta djur (fiskar är ok, som den hycklare jag är). Kan man klara sig på det?
Du kanske ska inventera lite mer kring varför du inte vill äta djur… jag ville inte heller det, jag ville ALDRIG göra det. Åt dock fisk, och även ägg. Trodde det räckte, men när jag började med rött kött var det total game changer för mig. Det kan vara så att du klarar dig utmärkt med bara fisk, men många kvinnor gör inte det. Det är liksom fel grupp som blir vegetarianer, borde vara män 50+ men de ändrar inte sina matvanor. Istället är det som vanligt kvinnor som gör alla möjliga uppoffringar.
Att bli av med övervikten har varit ett äventyr för jag menar, hur svårt kan det vara?
Det började med att byta kost till animalisk, sedan tillskott för öka insulinkänsligheten, tillskott för metylering, tillskott för att sänka inflammationen, mer kosttillskott för att öka energiproduktionen/förstoppningen, byte av kost från rent animalisk till något mer pro-metaboliskt, konstigt kostexperiment för att öka fettförbränningen, livsstilsförändring för mer solljus och mindre artificiellt ljus, rödljusterapi samt ett kort dagligt högintensitetspass som träning.
Idag blir första natten med Magnesiumbisglycinat och L-Teanin som godnattdrink. Vi får se om det minskar kortisolmängden samt får fart på melatoninproduktionen.
Sen är det nog bara kvar att gå omkring minst halvnaken hela sommaren för att sola ordentligt så magfloran får sin uv-strålning också, men sen borde jag vara klar med övervikten, en gång för alla.
Det var väl inte så svårt, det har bara tagit några år av läsande och experimenterande för att komma till denna punkt. 😀
haha! 😀
Spännande inlägg! Nu är jag gravid och fokuserar inte riktigt på viktnedgång men det får jag fokusera på när ungen är ute 🙄
Jag märkte själv att jag gick upp mycket i vikt under en lång period av stress så dessvärre är det nog boven i dramat som du skriver, man följs ju som tjockis upp extra mycket men alla mina värden och järndepåer ser fina ut som van gymnörd som tur är.
Jag ska dock experimentera lite med kosten enligt dina råd ovan. Jag känner mig egentligen som en “fastare” dvs fungerar otroligt bra och är skarp i hjärnan utan mat men direkt när jag äter så blir jag sugen på mer…. Får kanske hitta en variant med fastande och prova dina tips ovan 🤔
Jag har alltid bråkat med min kroppsform och har läst hyllmeter om förmågan att hålla en hälsosam vikt. En som jag ansåg har rätt efter mina kroppsliga eländen var:
Bjørn Solberg skrev bland annat följande: ”T3 och T4 reglerar metabolismen och har stor betydning for omsättningen både av kolhydrater, fett och proteiner - Tyroidea er viktig for kroppens värmeproduktion - Mycket hormon i koppen ger värmekänsla - Samtidigt med den ökade metaboliske aktiviteten aktiveras också Na-K pumpen i cellmembranerna - Tyroidea er viktig for normal växt och utveckling, också mental”.
Jag började då bråka lokal vetenskapen och universitetsvetenskap. Ingen ansåg sig ha kunskap om tyroideafenomenet och ansåg Björns idéer vara långt utanför socialstyrelsens rekommendationer. Läkarvetenskapen vågade inte prova.
Idag äter jag mindre och enligt LCHF mot Keto.
Som alltid, både intressant och upplyftande läsning! Jag har följt dina råd tidigare vad det gäller hår/naglar! Wow vilket resultat det blev! 😀
Har köpt din bok om hormoner men blir inte riktigt klok på hur jag skall fixa mitt problem. Aldrig haft viktproblem i mitt liv förrän efter klimakteriet…Oj, oj…vad hände? Äter sunt och medvetet, rör på mig, men kg sitter som klister!
Såg en gång att du skrev om något östrogenämne som jag kan tänka mig vara bra för mig och övervikten, men gick inte att få tag på i Sverige! Så vad gör en stackars överviktig kvinna? Jo skriver till Martina som kan det mesta! <3
Hoppas du svarar!
Haha vad gullig du är, men jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Vet ju inget om din livssituation… du får experimentera dig fram och hitta rätt grej för dig. Mer protein kanske? Många kvinnor behöver mycket mer protein än de tror!
Tack för svar! Skulle vara intressant att veta vilket hormon som skulle kunna hjälpa mig gå ner i vikt?
Finns det något “naturnära” hormon att köpa som skulle kunna funka på viktnedgång? Jag vet att vi är många i samma situation och som kämpar i stark motvind…tips mottages med största tacksamhet!
Är pensionär, ingen stress, sover gott ( efter ditt recept! <3 ) äter små portioner välbalanserad kost, motionerar mina 150 trappsteg varje dag! Men kg sitter som fastgjutna! : (
Har funderat på läkarkontakt och östrogen, vanligt östrogen via recept? Vad tänka på i så fall? Vilken sort ger minst biverkning etc. Jag är tacksam för alla tips och råd ( äter hyffsat mycket protein)
Önskar dig allt gott och jag följer dig samt "norpar" lite av din kunskap och råd då o då! Lägg gärna ut tipset om hår/hud/naglar så fler kan få ta del av denna fantastiska kur! Tusen tack! <3
Har ett gäng hairhacking-inlägg här på bloggen 🙂
Kan tyvärr inte tipsa om produkter, känner inte till så mycket sånt.
Har du testat det här Wonna?
Morgonpromenad 40 min minst 4 dagar i veckan, djup inandning under fem steg sen rejäl utandning genom munnen, upprepa men inte hela promenaden. Variera gärna promenadvägen (varannan dag) så man får olika lutning på vägen och om du vill kan du använda stavar. Sen en god frukost med bla ägg, bacon, färsk chili och stjälkselleri efter det.
Fyll på med extra D-vitamin utöver solens strålar. Varför inte ta en lugn cykeltur senare framåt kvällen.
Öka på portionerna lite, du kanske äter för lite, eller så kan du äta fem mindre mål om dagen, det hjälper bla många med envisa kilon pga hypotyreos. Be läkaren ta dina hormonvärden, östrogen/TSH/T4/T3 och kolla upp ditt insulin och blodsocker. Även om man inte känner sig stressad kan man ha förhöjt kortisol liksom en underliggande inflammation.
Ja och så se till att ha bra tarmbakterier, har för mig att Martina namngivit specifika “smalbakterier” här i bloggen och i hennes bok Magstarkt… När man är äldre kan man se till att få i sig en viss Reuteri 6475 för att minska risken för benskörhet.
Monika Björn har en grupp på Facebook som heter stark genom klimakteriet. Följ den och Monika på Instagram. Och läs hennes böcker. Där får du en “Martina” som kan Klimkateriebesvär och könshormoner
Läs gärna den här artikeln om hormoner
https://www.forskning.se/2022/03/10/hormoner-klimakteriet/
Hej!
Jag har alltid haft lätt att hålla vikten. Nu två år efter utebliven mens har jag börjat med östrogen/bioidentiskt progesteron. Nu när jag hållit på i tre månader går jag upp i vikt. Jag trodde att könshormoner hjälpte till att hålla vikten i schack?
trodde jag oxo, därför vägrade jag hormoner i flera ar, men jag kunde inte utsta med svettningar 24/7 sa jag tog hormoner. svettningar är kvar och jag gar upp i vikt 🙁
Hej!
Jag har alltid haft lätt att hålla vikten. Två år efter utebliven mens har jag börjat med östrogen/bioidentiskt progesteron. Nu efter tre månaders användning går jag helt plötsligt upp i vikt utan att något annat förändrats. Jag trodde det var brist på dessa som orsakade eventuell viktuppgång!
Beror på. Jag rasar i vikt om mitt östro sjunker, men beror också på det inbördes förhållandet mellan testo, prog och östro. Ökar du östro utan att prog hänger med så blir vikten högre (oftast)
Så himla intressant inlägg! Jag har nästan alltid varit smal men för fem år sedan fick jag riktig krasch pga stress. Jag hade skyhög ångest i flera månader, insomnia. Gick snabbt upp 6 kg, två veckor bara. Sen ökade det sakta men stadigt några år för att sen stå still. Lyckats tappa några kilon men nu står det still. Intressant med vilken burner man är.
Martina, jag har en annan vad jag tror hormonrelaterad fråga som jag inte kan hitta svar på någonstans. Det verkar som att man bara ska räkna med ökad behåring i ansikte o hals som kvinna ju äldre man blir. Är snart 40 och det har kommit smygande flera år. Finns det inget man kan göra? Vad beror det på?
Hej Martina, jag letar efter var du skrivit om att dela kapslar och ta tex kosttillskott , pulvret direkt i munnen. Jag fick tips om att testa L teanin om jag vaknar på natten och har loopande tankar som stressar. Ville veta om Lteanin kan tas så, genom att öppna kapseln och ta pulvret bart?
Sure det går, men meditationen gör nog större skillnad. Ibland är det gynnsamt att ta en 5 minutare mitt i natten, för att lugna ned nervsystemet igen 🙂
Ja, tack vad bra! 🥰 Meditation är det som förändrar mest ock på sikt, men det löser inte allt i det korta perspektivet.
Fantastiskt bra sammanfattat! 😀
Just nu behöver jag inte gå ned i vikt, bara minska kulmagen och bygga muskler, vilket låter jobbigt…
Så om man är en carb-burner når man bøtter på kolhydratsrik kost än keto, och tvärt om?
Behöver inte ha med måendet att göra, men om man är en carb burner så brukar man kunna förbränna carbs väldigt enkelt. Det slinker ned bara och sätter sig inte.
Om man är en carb-burner så går man Upp i vikt av fett?
Japp! Om man äter över sin förbrukning ja, vilket man även gör om man är en carb burner men då kan man äta MER. Ibland MYCKET, mycket mer.
Men vad är då mest hälsosamt att äta? Trodde det att vara i ketos var sundast för alla. Oavsett vilken burner man är.
Jag tycker ju det, som keto-entusiast. För mig är ketos överlägset och det är livsstilen som funkar för mig. För andra är det väl något annat men för den som är sjuk är “medicinal ketosis” en vinnare alla dar i veckan!
Givet vad du berättat tidigare behöver du nog verkligen inte tänka på vikten som i viktminskning och sånt. Det här inlägget handlar om varför man är/blir överviktig – dvs de hormonella/metabola faktorerna bakom.
Du är inte målgruppen 🙂
Vad är medicinal ketosis?
När man är i djup ketos för att behandla tex epilepsi som inte svarar på farmakologisk behandling 🙂