Bildcred: healthoutsidethebox
Jag har de senaste året/halvåret känt en dragning mot mindre kött, mindre fett och mer plantbaserad kost. Det betyder inte att jag har ätit så men jag har känt dragningen. Den har varit påtaglig. Särskilt i Kina där fettet håller usel kvalité och det är trickigt att få tag i bra kött. Men känslan höll i sig även i Sverige… kände lockelsen till smoothie bowls och gröna drinkar… tills jag fattade vad det handlar om!
Clean Eating är en hjärntvätt!
Överallt på sociala medier ser vi nu #cleaneating och bilder på bär, smothies, frökex och all möjlig icke-mat. Låga kalorier och “gluten free” “suger free” “dairy free” “guilt free”… men VAR I ALLSINDAR ÄR MATEN? Man kan undra om dessa instagramkonton riktar sig till små sparvar, för det är inte mat för människor. Det är lågkalorikost, fetträdsla och viktväkteri i ny tappning!
Var ALDRIG rädd för RIKTIG mat!
Människan är biologiskt anpassad för rött kött, inälvsmat och mättat fett från djurriket inklusive kokosolja, olivolja och avocadoolja som vi också tål. Vi har ingen näbb och går inte runt och plockar upp frön från marken, och vi har inte fyra magar eller idisslar. Våra förfäder åt inälvor direkt från djuret och drack blod och vatten. Det låter inte gulligt när man säger det men så är det. Vi har inte evolverats till en ny art!
Jag spelade in podden sockersystrar i helgen med LCHFingenjoren och Ann-Ida och tog upp min spaning med de här skarpa brudarna. De tyckte inte heller att den här mattrenden är något som gynnar oss, eftersom de till sist bara blir att man sitter och plockar och duttar med maten istället för att äta RIKTIG MAT och RIKTIGA måltider!
Riktig mat ger hälsa och håller beroenden i schack!
Riktig mat dämpar inflammation, håller mat- och sockerberoenden i schack, stabiliserar blodvärden, optimerar hormonnivåer, ger bättre kroppskomposition och ett stabilt psyke.
ALLA som har testat artegen föda håller med om detta. Man får så fina effekter för att kroppen får den näringen den bäst kan använda och ta till sig!
Bildcred: Ann-Ida
Riktig mat är inte alltid vacker
Men grejen är att om du har skalat bort alla dina triggers och kan känna äkta hunger så kommer du bli lite hungrig av bilden ovan. Det är helt sant. En hjärna som inte matas med omega-6-fettsyror och söt smak behöver inte ha bäriga smoothies eller frökex. Den vill bara ha sina ketoner, punkt.
Häng på vårt upprop om riktig mat
Våga äta!
Våga äta ordentligt och våga äta dig mätt!
Våga äta maten din biologi älskar även om den inte är trendig, PK eller snygg!
Våga äta rött kött och mättat fett, våga ketogen kost och se hur din mentala hälsa och kroppskomposition förbättras avsevärt!
Tagga dina bilder med #RealFood eller #DirtyEating, låt inte pippifågel-matstreden vara ytterligare en kvinnofälla med plockmat och låga kalorier så att vi inte orkar nånting, blir inflammerade och ofokuserade. Du förtjänar att vara STARK, SMART och GRYM och för det behöver du NÄRING din kropp kan metabolisera.
Rensa skafferiet, kylen och frysen. Sätt ned foten. Nu är det nog! Nu drar vi igång en riktig Oktober-Nystart för alla oss som inte skäms för att äta riktig föda!
Är du med!?
Hur gör du Martina när du känner att influensan är på väg? Tips? Ingefärste. Echinaforte? Ökar probiotikaintaget?
Undrar också Varför äta avokado som transporteras från Sydamerika? Varken miljösmart eller nyttigt..
Sköra naglar magnesiumbrist?
Enligt Annika D är vegetarisk LCHF ok. Protein finns förutom i ägg också i linser, bönor. Vad tycker du?
Birgitta
Ska jag svara på alla de här frågorna? 😉
Om jag känner mig sjuk så vilar jag, sover och kanske dricker lite ingefärsté
Jag äter avokado för att det är en bra fettkälla
Sköra naglar brukar vara zink/b6 brist
Veg.LCHF är inte okej, det fungerar inte.
Om du vill se riktig vegansk clean eating kan jag tipsa om Derek Simnetts YouTube kanal Simnett Nutrition. Att kritisera vegansk kost utifrån vad etiska veganer äter och sedermera mår känns intellektuellt ohederligt – snudd på straw man argumentation.
Jag blev själv vegan efter att jag fick ledgångsreumatism. äter jag rött kött kan jag knappt gå dagen efter men med glutenfri vegankost ar jag i princip symptomfri.
Nu till min fråga. Med allt detta prat om artregen kost – tror du alltså inte att bär och frukt är artegen föda for människan? Jag tror människor ätit bade frukt, bär, grönsaker och kött under evolutionen. Men det lär ju knappast ha varit sa att man i hunter gatherer perioden åt endast kött och fett dagarna i ända.
Enkelt svar: Vad gick att få tag på året runt på den tiden? Vad gick inte att få tag på året runt på den tiden?
Utifrån hur du formulerar ditt svar märker jag att du ställer en retorisk fråga där du tänker att det uppenbara svaret ar kött men det känns naivt, tycker jag. Jag skulle tippa på att en riktig ursprungsdiet ofta innehöll långt mer bark, rötter och insekter an rött kött, även om rött kött nog också stod pa menyn när jaktlyckan var synnerligen god. Min poäng är att det blir konstigt att förespråka artegen kost och sen cherry picka en del av den, säg kött samtidigt som man tar avstånd från annan artegen mat såsom bär, frukt och honung.
Tänk vad mycket enklare allt blir om du svarar på frågorna istället för att hitta på vad jag egentligen menade med dem….
Tack snälla för ett dunderbart inlägg!!
Jag har tidigare sett en dokumentär om “industriell kött och dess negativa påverkan på kroppen!” det mest intressanta och tråkiga är folks kommentarer om den filmen: “De drar all kött över samma kamm..” de påstår att man får cancer av all kött och just därför så borde vi alla bli veganer eller vegetarianer, tycker folk. De verkar ha missförstått info’t i filmen totalt.. Eller om det inte är jag som har missförstått, “som vanligt, haha!” hur som helst så är jag köttätare! Älskar kött, dock så blir jag lite påverkad av veganer.. Alltså man får lite dåligt samvete nu på senare tid då man köper kött. ?
Jo visst är det så, men då är det bara att köpa bra, svenskt kött från bra gårdar så ofta man kan. Vi behöver inte ha dåligt samvete tycker jag. Den som har det borde läsa boken “Vegan Myth” som är helt fantastisk och visar att vegan-utopin inte heller är så snäll mot miljö och klimat.
Tack för en underbar blogg och så mycket tänkvärt! Jag håller med i det mesta du säger, men jag tycker inte att argumentet som framförs i det här inlägget är övertygande. Så, here we go!
Jag håller med om att det finns mycket fettskräck och att instagram är en stor propagandamaskin. Däremot håller jag inte med om att argumentet “det är naturligt att äta rött kött, därför bör vi äta rött kött” är ett bra argument. Det är för det första ett logiskt fel att dra en slutsats om vad man bör göra enbart från vad som är (i detta fallet vad som är ”naturligt”). Det kallas för the naturalistic fallacy eller the is-ought gap. För att kunna dra en slutsats eller framföra ett argument som är logiskt korrekt måste man därför även säga att ”naturligt är bra”. Men är naturligt verkligen bra? Det är naturligt att vara aggressiv samt att vilja föröka sig. Är det därför BRA att aggressivt tvinga sig på någon i det syftet? Självklart inte, det är vidrigt. Men om naturligt inte är bra generellt, då kan man inte säga att bara för att det är naturligt att äta rött kött så bör vi göra det. Om det finns anledning till att vi bör äta rött kött så måste det, för att vara övertygande, bestå i något annat än vad som är naturligt. Vidare kan man fråga sig huruvida det verkligen är så onaturligt att äta bär och frön, vi var trots allt inte bara jägare utan samlare också.
Slutligen tycker jag även att man bör tänka inte bara på sig själv och sin egen hälsa, utan hur ens handlingar påverkar andra människor samt naturen som sådan. Det går inte att förneka att köttätande bidrar extremt mycket till klimatförändringar, och även om VI inte känner av dem I Sverige ännu så betyder det inte att inte andra gör det. Jag tycker inte att man bör försöka få människor att äta MER rött kött när det samtidigt påverkar samt planeten som sådan så oerhört negativt (detta är inte samma sak som att säga att alla måste bli veganer). Och tycker man inte att man har den skyldigheten, alltså att renoldad egoism är OK, well, då kan man inte, logiskt sett, samtidigt kritisera dem som äter frökex och smoothies, för det är ju då (om egoism är OK) upp till dem vad som är rätt och fel.
Igen, jag håller med dig! Och jag älskar din blogg (samt debatter! ;))! Men för att bemöta fettskräcken tycker jag vi bör hitta en annan väg.
Det finns sockerberoende människor som har varit nära att äta ihjäl sig, och som BARA kan äta artegen föda. Inget annat. Alla människor har idag någon form av ohälsosam inställning till mat, och kan sammanfattas med “Biggest Loser”.
Klimatförändring kan man tro vad man vill om, men kor förstör knappast den här planeten haha 🙂
Tack för din kommentar!
Just clean eating gick det en dokumentär om på kunskapskanalen igår. Hann inte se den, men är nyfiken eftersom att det tydligen ska vara en granskning av den typen av kosthållning och de namn som förespråkar den.
Tack för tips!
Uppfriskande läsning och jag längtar nu ännu mer till kommande veckas älgjakt här i Östergötland. Dags att fylla på frysen med RIKTIG MAT!
Härligt!
Äter AIP och det är ganska vanligt att veganer och vegetarianer kommer över till “oss” eftersom de bara blir sämre och sämre i sina autoimmuna sjukdomar, hormobella obalanser etc.
RIKTIG mat gör en nöjd och belåten. Igår gjorde jag kycklingsoppa på kycklingben som fick koka länge och sedan benades ur. Tro inte att jag slängde benen – nejdå kokade i 4 timmar till och fick härlig benbuljon på kyckling som läggs i frysen för senare användning. –
Exakt så är verkligen fantastiskt att äta! Dessutom miljösmart!
Hej Martina!
Behöver råd! Jag har ätit keto sedan 13 juni och första månaden mådde jag prima! Efter lång period av sömnproblem sov jag som en prinsessa, hade superenergi osv. Efter 2-3 mån började sömnproblem värre än innan keto och tappar även kopiösa mängder hår. Har problem med binjureutmattning sedan ett år ungefär.
Vad ska jag göra? Hoppa tillbaka till paleo? Har även plockat bort i stort sett alla mejerier (utom smör till stekning) och skurit ner på kaffe till endast en kopp/morgon. Fastar inte för att inte belasta binjurar. Håller inte på med cleaneatingköret utan äter kött, fisk, skaldjur och grönsaker etc med så bra ursprung som möjligt (eko, gräsbetat osv) kompar med kosttillskott enl råd för binjureutmattning.
Tacksam för råd!
Kram Katja
Släng in lite pumpa eller sötpotatis på kvällen och se vad som händer! 🙂
Ok, menar du som tillbehör till middagen? ?
Det får du göra som du vill, du kan ju göra lite pumpa i ugn och ha som snacks också. Jag vet inte hur folk föredrar att äta sina grova carb, kanske på helgen eller efter träning. Tror inte du behöver äta det varje dag för att få effekt.
Ok! Tack snälla för snabbt svar! Ska testa detta och kolla resultat! Mår i övrigt så himla bra med att vara fettdriven och energin både träningsmässigt och i övrigt är fantastisk!
Tack för den grymma insats du gör med böcker och din blogg!
Halloj,
Jag kör clean-eating och pippifågeldiet men kanske en lite annan variant.
Nu betyder det att i fjälljaktssåsongen äter jag egenskjuten ripa, orre, tjäder och järpe samt ringduva.
Nu i oktober går jag över på fasan, gräsand och gås.
Förhoppningsvis även någon morkulla.
Längre fram avtar pippiätandet och det blir mer älg, hjort , rådjur och vildsvin. Ven det egenskjutet.
haha vilken kul diet! 😀
Dadelbollar och gröna smoothies med fruktjuice är ju mest förklätt godis. Ketomat behöver inte se oaptitlig ut med alla härliga grönsaker.
En fråga som inte har med detta att göra men som jag vet att du skrivit om tidigare. DNA tester som visar på avvikelse av tex APOA2 där man menar att intag av mättat fett ökar risken för fetma och övervikt. Har inte gjort en ordentlig sökning men hittade en studie på befolkningsgrupper vid Medelhavet och Asien. Där visade de på ett samband. MEN, man vet ju inte vad ätit mer än mättat fett. Äter man mycket mättat fett, pizza och pasta så fattar jag att man får problem. Vad har du kommit fram till vad gäller DNA analyser och de snps som styr fettmetabolism?
Jag har flera avvikelser och även APOA4 och får alltid rådet att undvika mättat fett, och fett i allmänhet. Jag tror man ger det rådet för att man har en känsligare biologi, och så långt som forskningen har kommit idag tänker man att en vegetarisk kost med mycket frukt och grönsaker är det snällaste för kroppen.
Jag hörde på en podcast idag, med Dr. Anthony Gustins. http://www.dranthonygustin.com/. Vad jag förstod menade han att det finns en hel del välgjord forskning som visar visa negativa samband med mättade fetter, MEN i kombination med “dåliga” kolhydrater, alltså sådant som anses skräp och sådant som höjer insulinet avsevärt, t.ex. pizza, och att detta direkt skadar våra celler. Något sådant. Kanske ger inte detta ett riktigt svar på en DNA-relaterad fråga, men jag tänker att eftersom mättat fett är något naturligt för människan, är det säkert så att kroppen kan reagera när det hamnar i en “onaturlig” kombination, och vissa kanske är mer känsliga än andra pga kroppssammansättning, gener m.m.
Och vad ÄR det för mättat fett i en pizza ens?
Toppenbra rutet! Tur att du finns! Ja detta är verkligen mot strömmen just nu! 🙂 Allt jag ser om mat och recept på facebook nu är “vego” eller “bowl”(en vanlig j-a sallad lagd i en djup tallrik?, smothies, rawballs osv. Jag undrar verkligen precis som du, när äter folk riktig mat?
Min kost är precis så som du beskriver det i inlägget, kött, fisk, ägg, grönsaker, fett. Jag saknar sällan något annat och mår utmärkt av denna mat.
Men blir så nyfiken på hur du får till detta själv, du som brukar skriva att du äter: ganska lite protein, ca 50 gram eller mindre har du nämnt flera ggr. Du har även skrivit att du inte äter smör och majonäs eller annat tillsatt rent fett till maten. Du brukar skriva att du inte äter så stora mängder grönsaker. Samtidigt brukar du skriva att du äter ganska mkt mat, mkt energi,.
Jag som själv räknar allt jag äter åt idag tex ca 100 gram protein och ca 800 gram grönsaker. Till lunch var det en sallad med 100 gram kyckling och 3 ägg. Till middag var det 200 gram lammbringa med blomkål, gröna bönor, sallad. Det blev ca 1500 kcal.
Att äta så som du beskriver i detta inlägg och samtidigt äta max 50 gram protein kan jag inte få till hur jag än gör. Hur äter du för att lyckas med detta? 🙂
Bra fråga! Jag räknar ju ingenting för det orkar jag inte, men jag äter ju en del inälvsmat och jag äter hemgjord majonnäs på MCT-olja till exempel. Sen varierar jag otroligt mycket inom keto och har experimenterat hejvillt under sommaren. Då åt jag pumpa, sötpotatis och sådant men nu är jag redo för 100% keto igen. Jag vill bara ha #REALFOOD, och tänkte dokumentera mer på instagram. Då kanske jag kan visa hur jag äter för räknar gör jag bara i undantagsfall 🙂
Tillägg: jag äter inte alltid lite protein, jag kan äta massor av protein vissa dagar men inte så ofta. Jag kan carba också, men sällan, då är det mer åt paleo hållet. Allt hänger på hur aktiv jag är och hur noga jag är med blodketonerna och blodsockret 🙂
Ja hoppas du visar mer om hur du äter så som du skriver ovan då. Jag följer detta med stor nyfikenhet , för jag vill verkligen veta hur man kan äta REALFOOD och tillräckligt mkt energi och hålla sig på lågt med protein (som du ju trots allt oftast verkar göra även om du äter massor av protein någon gång ibland).
Min egen erfarenhet är att om jag ska komma ner till 50 gram protein per dag så får jag fluffa upp maten med en del annat, antingen en hel del tillsatt fett eller så får det bli kolhydrater typ sötpotatis osv som ger energi. Då blir det ju inte så som du beskriver det i inlägget utan kanske mer åt clean eating stuket.
Nu har jag istället valt att ligga på ca 100 gram protein av fisk, musslor, ägg och kött. På något vis måste man ju ändå få i sig en hel del energi om man inte bantar/deffar.
JAAA!!!!
När vi var på restaurang i helgen beställde min kille pasta ( han älskar skiten 😉 och jag en bit oxfile med beasås. När kyparen kom in med maten lag han helt per automatik ner tallriken med köttet åt min kille. Haha. Helt sjukt ju. Jag kollade runt mig lite och alla andra kvinnor i restaurangen snurrade i sin spagetti. Männen åt i regel kött i alla dess former. Köttet var dessutom grass fes och helt underbart gott!
Typiskt, kvinnor ska alltid ha “low kcal…” suck!
Haha sånt är så typiskt!
Jag föredrar espresso och dry martini. Medans min kille väljer cappuccino och ett glas rött 🙂
På vissa platser bara måste detta kommenteras och skojas med när vi beställer haha
Vi firade kalvryggens dag i går hemma. Rejäla gräsbetade femcentimeters kalv”kotletter” som fick rejäl stekskorpa i istersmord gjutjärnspanna och med fläkten på panikläge. Sen fick kalven gå färdigt till 55 grader i ugnen.
När köttet vilade till sig därefter slog jag en rejäl bea på ekogulor, ekosmör och hemodlad dragon.
Mmmmmmm….
Låter underbart haha! 🙂
Jag tycker inte alls att Martina skuldbelägger andras ätande. Tycker tvärtom, så skönt att hon vågar ifrågasätta, vända vrida på saker, även sig själv!
Jag behöver också, har mått sämre och sämre, med trött, värk, stelhet, nedstämdhet, glåmig hy m.m. men tittar jag på vad jag ätit så är det: mandelsmör, cashewnötter, ägg, smör, lite grönsaker, sesamfrö, fettkaffe, alkohol, ballerinakex… lite kött/kyckling av dålig kvalité och fisk ibland… och omega 3-kapslar. :/ tappat lusten att äta riktig mat och vill bara ha ovan nämnda…
I morgon blir det andra bullar! Men funderar på att börja med en vattenfasta för att hitta tillbaka till hunger efter riktig mat igen…
Du fixar detta, gör oktober 100% keto!
Alla, det låter konstigt, har ju läst om flera som inte alls har mått bra på den typen av kost.
Själv har jag känt motvilja mot kött (fisk ännu mer) i hela mitt liv, det är allt i från konsistensen till smaken och den känsla det ger i min kropp, så hur jag ska kunna gå in för att helhjärtat testa att äta så som du beskriver? Jag “tvingade” i mig lite över 100 gram kyckling för några dagar sedan, kände bara att det växte i munnen av äckel och ville ha det överstökat på en sekund 🙁
Att jag tidigare var vegetarian under 17 år föll sig liksom naturligt, för helt plötsligt kunde jag tycka om att äta, innan det åt jag knappt för att jag tyckte att det mesta smakade äckligt (förutom ohälsosamma grejer som pannkakor, glass, mackor, ost, pasta och liknande)
Well, jag vill verkligen testa att äta mer som du beskriver, men vet i sjutton hur det ska gå till utan att det känns plågsamt?
Du ska inte göra något som inte känns bra för dig, frågan är varför det känns plågsamt.
Jag känner ju att jag vill kunna testa att äta kött på allvar och ren mat över huvud taget, åtminstone vill jag kunna ge Paleo en ärlig chans för att kunna veta hur mycket kosten kan påverka mig eftersom jag mår uselt på så många sätt både fysiskt och psykiskt sen många år tillbaka.
Plågsamt för att jag vanligtvis får äckelkänslor av att äta kött, konsistensen är en stor del, dessutom känner jag mig proppmätt på nästan ingenting,
Jag förstår, det skulle ju kunna vara att du har dålig tarmflora eller dåligt med enzymer
Ja, dålig tarmflora har jag säkert, Ibs och kan inte hålla mig från socker! 🙁 Äter ju visserligen probiotika sedan över 10 år tillbaka (varierat mellan olika sorter och blir jättedålig utan pillrena) Enzymtillskott testade jag nyligen, först tyckte jag att jag upplevde en förbättring, bland annat minskad uppblåsthet, men det kan ha varit placeboeffekten eftersom knaprade vidare tills burken var slut, var väl ett par månader i alla fall, men märkte ingen skillnad när jag slutade med dem ens.
Är ju inne på att testa saltsyratabletter, har bara inte blivit av att jag har gjort en beställning från Iherb än bara, hoppas på att det kan lösa något.
Då förstår jag verkligen att kött blir äckligt! Jag kände likadant när jag var vegetarian, fick inte ned en bit. Levde också med psykisk ohälsa i många år.
När jag var veg blev till sist allting äckligt så jag blev vegan i hopp om att “rena” mig själv. Det funkade absolut inte haha, har aldrig varit så nedbruten som då. Mentalt och fysiskt.
Men hur kom du över tröskeln och kunde äta kött när du precis som jag tyckte att kött var äckligt? Jag har försökt i flera år nu men känner likadant ändå 🙁
Well, jag läste på och förstod att det var psykologiskt och att den kosten jag åt (veg) var onaturlig och den kosten jag inte åt (kött) var min artegna föda. Det var jobbigt i början och jag rasade i vikt, men jag kom över tröskeln genom att äta det varje dag, varje mål utan undantag samt komma in i ketos och må fantastiskt psykiskt. No sugar EVER!
Uj! Varje måltid till och med, åter verkligen som en tuff början! Men hade du haft svårt för kött innan du blev vegetarian också? Jag åt ju väldigt lite kött redan som liten innan jag visste något om kost och hälsa eller hur djuren har det. Om jag skulle äta köttbullar var min far tvungen att köpa speciella finköttbullar eftersom dessa hade en bättre konsistens (troligtvis innehöll de mindre kött också) och i skolan petade jag alltid bort köttbitarna ur pytt i pannan till exempel (köttet fick en kompis som ville ha det) undrar om det både är psykologiskt och på något annat plan för min del ja?!?
Japp jag pillade alltid bort köttbullarna och åt bara makaroner och sånt, har alltid petat i kött och föredragit kolhydrater som bröd, rent socker (godis, choklad) och pasta, ris och även mejerier som sockriga yoghurtar. Valde alltid detta före riktig mat och helst inget kött, ens som väldigt liten.
Nu vet jag att det beror på min känsliga metabolism och min läckande tarm, kött va total overload för mitt system, men den andra maten gjorde mig sjuk i huvudet (bokstavligt talat) och snabba kolhydrater var helt enkelt lättare att metabolisera.
För min del hänger det ihop både med MTHFR-mutation, autism, läckande tarm och pyroluria som är en annan metabol störning som gör att man inte får ut näringen ur maten som man ska. Med konsekvent köttätande och avskalande av ALLT annat, ketos, rätt tillskott och tung träning har jag vänt ALLT.
Som mig med maten då med andra ord! Som jag har förstått det har man alltid läckande tarm om man lever med psykisk ohälsa, stress och kanske framför allt vid Neuropsykiatriska funktionshinder?!? I så fall har jag definitivt läckande tarm också 🙁 Sjukvården testar väl aldrig för läckande tarm va? Kommer inte ihåg hur du kollade upp det, för du har väl fått det på papper så att säga?
Härligt att du verkligen har vänt ALLT! Wow! Du borde banne mig skriva en självbiografi om hur du har vänt allt så! 🙂
Man kan testa de inom sjukvården, man får dricka en lösning med laktulos eller mannitol, sen kissar man ut det och ju mer som finns i urinen ju mer läckande tarmar har man. Finns också tester på NordicLabs man kan köpa själv.
Jag känner precis som du gör! Jag blir låg i energin när jag äter kött och fisk. Jag känner mig deprimerad och nästan arg efter att jag ätit kött. När jag äter mycket grönsaker känner jag mig “lätt” och “ren” och positiv till sinnes.
Bra att du känner så! Det är tyvärr inte min upplevelse mer än att jag i bästa fall kan känna mig “lätt och “ren” om jag bara har ätit en portion raw food , men det finns inget som “håller mig nere på jorden” jag finner över huvud taget inget lugn och det bland annat gör att jag inte kan motstå en massa socker, mjölkchoklad och liknande som verkligen inte gör att jag mår bättre.
Har du provat synbiotika? Det är probiotika och fibrer som göder de snälla bakterierna i tarmen? Jag har provat massor av probiotika, men den synbiotikan jag äter nu är fantastisk! Jag var en riktig sockerråtta innan, men sedan jag började med synbiotikan har jag varken varit sugen på eller ätit smågodis sen i maj 2017.
Jag köper min synbiotika “Synbiotic” via Food Pharmacys hemsida.
Han som utvecklat produkten är en svensk professor, och den är med i flera studier.
Obs! Jag är inte sponsrad, försäljare eller dylikt av produkten. Bara ett fan.
Tackar för tipset! 🙂 Jag känner väl till Stig Bengmark och hans synbiotika, har läst Food pharmacys båda böcker dessutom.
Har dock aldrig hört om någon som har tagit kål på sin sockerråtta genom att äta probiotika, wow vilken bra effekt liksom! 🙂 Har varit väldigt nyfiken på synbiotikan och stod i kön på den innan den släpptes för försäljning, men tyvärr blev det inget på grund av priset, är sjukskriven och har inte så mycket pengar att röra mig med.
Men efter att ha hört din upplevelse nu blir jag ju ännu mer sugen på att testa den, får helt enkelt ta och göra det och se om det i bästa fall kan hjälpa mig att ta kål på min inre sockerråtta lättare också. Fungerar det blir det ju hur som helst inte dyrt eftersom sockerkostanderna försvinner 🙂
Jag vill bara understryka att jag inte slutat totalt med socker än, jag äter choklad, men det har nog mest med att göra att mitt serotonin är lågt. Synbiotic är inte botemedlet mot allt, men det har hjälpt mig med det värsta sockerråmandet jag hade innan.
Jag förstår, ja choklad är min största last också, helt klart är mitt serotonin för lågt också. Hade jag klarat att hålla mig till ett par rutor mörk choklad 80% eller högre hade det ju inte varit något problem, käkar det också för den delen. Försöker du hålla dig till mörk choklad? Förstår ju självklart att det inte är botemedlet mot allt med Synbiotic, men i bästa fall är det ju en lyckad bit på vägen 🙂
Jag håller helt med. Det har blivit finkultur med vegetariskt och maten är nästintill politisk. Det som är saken är att om man äter ordentligt med kött (och grönsaker till) så får man i sig allt man behöver och får mindre sug. Fröknäcke är kriminellt gott och ger ett oerhört sug. Chiabowls och allt annat ger bubbel i magen och man är aldrig riktigt mätt, tlll följd att man äter en massa mer som gör att man blir svullen.
Kött och grönsaker och hälsosamt fett däremot blir man alltid mindre svullen av. Det som är förrädiskt är att vara ute på stan och bli hungrig. Det finns ju bara massa kolhydrater överallt. Det man kan göra är att ta en stackars korv med bröd, och äta korven och slänga brödet i en papperspelle..
Så bra sagt! Det är det tänket jag kör kring min mat till 80%, resterande är socialt/ute osv och då får en anpassa sig lite… Dock så följer jag inte lchf ingenjören alls, men scrollade igenom månader i IG feedet och läste recept på bloggen då du skrev om detta på din IG. Jag köper att du promotar cleaneating som riktig mat eftersom allt du delar följer det tänket, men blev konfundersam när Lchf ingenjörens delar mestadels fläskkött, bregott, skinka och ost samt tomtat och gurka. Då känns svenska bär och nötter mer som riktig mat… Bara en tanke! 🙂
Hon är väldigt allergisk och tål tex inte fisk, ägg osv. Därför måste hon jonglera svåra allergier med sockerberoende.
Ja tänkte att det var något sådant, och förstår att en väljer att äta processad mat då. Men det betyder ju inte att det är mer okej att uppmana andra till clean eating och bojkotta naturlig mat som bär och nötter samtidigt som en får betalt för att göra reklam för swebar. Det finns så mycket BS i nutrition och fitness sammanhang och har aldrig greppat varför folk känner sig manade att rekomendera något deras egen livsstil inte stämmer överens med. Ps, detta var bara en observation eftersom det kändes så långt bort ifrån var du står för!
Läser din Magstarkt igen 🙂 där nämns på sid 128 att bakteriers DNA ses i avföringsprover och att “varje analys kostar…”. Min fråga blir då; är det varje enskild bakterie som kostar eller är det per avföringsprov och kan vem som helst göra det och i så fall var i Sverige kan man göra provet?
Avföringsprov kostar och du får göra det privat, till exempel hos Nordic Labs.
Jag är på! Om jag blir sugen på något är det alltid riktig mat som en saftig köttbit med hemgjord bea eller kryddsmör. I synnerhet nu efter att ha fått ett virus i magen och till och med 1177 sa att jag skulle hålla mig till ägg, smör och buljong för att lugna magen, och undvika socker, kål, fullkornsprodukter och mejeri. Sen sa de något om att äta vitt bröd också, men det lyssnade jag inte så mycket på eftersom jag tyckte att de sa att jag skulle undvika sockret (=vitt bröd), haha 😉
När jag lägger “clean mat” på min tallrik betyder det att jag rensat bort så många tillsatser som går och köper Ä-märkta varor samt gräsbetat kött och ekologiska grönsaker.
En koboltallergi var utlösande faktor så i trettio år har jag jagat E-nummer vilket inte varit lätt. Bara en så enkel sak som att humlen i vissa ölsorter (även vin) odlats på koboltsrik jord och sedan tappats på aluminiumburkar kunde ställa till det. Idag är medvetenheten om olika allergier bredare och mer accepterad men visst finns det dom som fortfarande kommenterar att man är överdriven och fjantig.
Så bra inlägg! Jag håller absolut med!! Sen jag upptäckte riktig mat vill jag aldrig gå tillbaka. Dock äter jag en del mejerier men ingen är ju perfekt. Och jag ser också så många på IG som baserar hela kosten på kolhydrater, och i så små mängder att ingen kan hålla sig mätt på det….
Precis, och det är en riktig kvinnofälla!
Alltså du är ju bara SÅÅÅ bra! Har själv reflekterat över detta och har också upptäckt att jag drar mig för att köpa rött kött och mår lite dåligt när jag gör det. Men nu ska jag försöka ändra på det tankesättet. Tack!
Hej Martina!
Innan du publicerar det här får du gärna ta bort namnen jag nämner för jag är inte ute efter att hänga ut någon.
Du kan låta bli att publicera det överhuvud taget om du vill. Jag skulle dock bli väldigt glad om du redde ut begreppen för mig lite…
För en vecka sedan var jag på en föreläsning som XXX hade.
Den hette XXX. Med inriktning på IBS, Krångliga magar och tysta inflammationer.
Där rekommenderade han en nyutkommen bok som heter XXX.
XXX påminner mycket om AIP. De tar bort ägg, gluten, mejerier men också rött kött vilket AIP inte gör om jag inte minns alldeles fel..
Det är en 14 dagars kur som skall ge en bra start och en lugnad tarm så att man kan börja om med sin mage och kropp.
Det är inte ett sätt att äta för alltid…utan man återintroducerar ägg och annat pö om pö precis som med AIP:n.
Eftersom XXX är gammal LCHF:are och numera Paleo förespråkare så blir jag lite förvirrad
Är XXX samma som Clean Eating?
Skulle i så fall Paleo vara skräp?
Vänliga hälsningar
Anna-Karin
Det är lite åt “Clean Eating” hållet då de tar bort rött kött, för rött kött är inte farligt eller inflammatoriskt. Paleo är toppen, man måste inte käka LCHF för att få hälsofördelar.
Paleo är inte skräp, men “Clean Eating” med dadelbollar och smoothiebowls är inte paleo. Det är varken paleo eller LCHF.
Tack för förklaringen 🙂
Vänliga hälsningar AK
Jag blir lite förbryllad…. Clean eating står i grunden för rena och oprocessade råvaror. Vem i hela friden kom på att förvränga det till fruktsmoothies och frökex? När jag gör en smoothie-bowl(rawgurt kallar jag mina för) är basen avokado, äggulor och kokosgrädde. Sen smaksätter jag med bär och kryddor som vanilj, äkta kanel eller ingefära. Är garanterat clean men även ketogen. Grönsaker är goda och nyttiga, men man står sig inte enbart på den och behöver animalier och fett för att bli mätt och få de näringsämnen man behöver. För mig innebär clean eating en naturlig kosthållning med naturligt producerade giftfria råvaror och självklart nyttiga fetter som kokosolja, ghee och olivolja.
Men det har blivit synonymt med dadelbollar och plantbaserad icke-mat, tyvärr.
Har haft ont i kroppen ett tag nu. Öm och stel och mycket träningsvärk.
Äter mejerifri lchf. Fuskar lite ibland. Äter frö och nötmjöl ibland. Gillar bea, den färdiga på burk.
Har ätit en del rotfrukter.
Nu måste jag ta råg i det här ordentligt och se om jag kan få bort stelhet och värk.
Tips
BORT MED FUSK, bort med rotfrukter, frö och nötmjöl!
Intressant inlägg! Dock så tycker jag att det här skuldbeläggandet i hur andra väljer att äta måste sluta. Det är säkert inte så du menar i din text men det är den känslan jag får av inlägget och av att läsa kommentarerna.. Jag tycker det är fantastiskt att du hittat ett sätt som fungerar för dig men alla är inte lika och att äta på samma sätt fungerar inte för alla. Hur vet du att dessa människor bara äter smoothies och inget annat? Kollar man mitt instagramkonto tillexempel verkar jag vara en person som bara tränar men det är ju ett område jag valt att fokusera på. Smoothies gör sig generellt bra på bild och jag tror knappast att de representerar hela dagens matintag hos dessa personer.
Jo jag tror att detta är en socialt accepterad ätstörning.
Fast det där låter enbart som fördomar Jag tycker att man ska vara försiktig med att anta en massa saker när man inte har hela bilden.
Nej jag kan anta precis vad jag vill, det behövs ingen försiktighet här inte 🙂
Jo det tycker jag när det handlar om att indirekt påstå att folk har ätstörningar när de har gjort andra val än du.
Martina har ju rätt! Vi matas hela tiden numera om att vi som äter #realfood förstör klimat, planet och dessutom är mördare. Givetvis är det lätt för osäkra naiva historielösa yngre att köpa detta.
Det enda vi kan förstöra är miljö och oss själva. Klimatet har jorden, solen och en och annan meteorit skött om på egen hand ända sen vårt lilla klot började bildas, och kommer att så göra ända till solen käkar upp oss.
Tack Joel!
När har jag skrivit något om att “köttätare förstör planeten”? Jag äter själv kött och har ingen tanke på att sluta. Det enda jag reagerade på var att skuldbelägga andras sätt att äta och att påstå att det är en ätstörning att dricka smoothies när vi inte har en aning om det är hela sanningen eller inte.
Haha så intressant. Jag är ju en av dem som plötsligt känt en ovilja att äta rött kött. Jag tror inte det är ohälsosamt eller ngt och jag tycker inte en fettig stek är ohälsosam, men det är mest för att köttet där jag bor är av så dålig kvalitet och jag helt plötsligt fått lust att äta en massa grönt och tar en paus från grillade stekar med brända kanter.
Jag äter ägg, fisk, skaldjur dock. I veckan har jag ätit smoothies gjorda på mandel eller kokosmjölk med hemgjord kefir, lite grapefruit lite bär, macapulver, hemp seed, vetegräs och chlorellapulver, chia, avokado, ghee samt kokta ägg och majonnäs. Till lunch quinoa och kidneybönor med massa grönt eller tonfisksallad med oliver och avokado och kallpressad olivolja eller ugnsrostad sötpotatis med hemmagjord guacamole.
Jag loggar allting och hamnar på samma kalorinivå som vanligt. Mitt enda problem är att mitt proteinintag blir väldigt lågt. Jag testar för tillfället lika olika approacher för att se om en sådan här diet kan funka.
Tycker det är jättekul ;).
Ja jag kände likadant i Kina och började införa gröna smoothies där. De funkade när jag slängde i avocado och MCT-olja. Här i Sverige blev jag pepp på mandemjölk och till och med havremjölk och gjorde smoothies på det, med macapulver, hemp seed, vetegräs, chlorella osv. Det funkar men… ger också väldigt hunger och trötthet för mig.
Ugnsrostad sötpotatis och pumpa är toppen, men då kan jag inte vara i ketos och jag värderar verkligen ketos har jag märkt efter att ha gått in och ur i mitt testande. Kefiren fick också ta en paus för magen pallade inte längre.
Jag tror att olika kost kan passa på olika ställen, Afrika kanske är ett ställe där man vill käka mindre kött who knows…?
Ja, precis som du brukar säga jag tänker att det bästa är het enkelt att lyssna på kroppen. Det är väldigt varmt här nu och jag känner att kött värmer upp mig så jag testar detta ett tag. Ska fasta lite också, känns som om hela kroppen behöver en paus.
Jag tror jag måste köra en lång period av ketos för att få det att funka för mig, jag går ner i vikt och blir mindre hungrig men samtidigt blir jag så hyper och får svårt att sova. Nästa projekt ;).
Men hur som helst, varierad oprocessad mat, olika färger, smaker, textur är nog det bästa. Jag tror många som kör olika dieter gör misstaget att de äter väldigt ensidigt och därför får problem.
Nu har jag varit väldigt strikt ketogen i över en mån och intagit en hög andel fett (200/300g) om dagen. Dock har jag fått sömnproblem och vaknar varje natt runt 01.30 och har svårt att somna om.. Vad ska jag göra? Jag blir helt förstörd ? Min mens är dessutom försenad med en månad. Jag har Hormonbibeln 2.0 hos mig.
Tack!
Låter som att lever blir störd, kanske dags att dra ned fettet till 150g per dag?
Det kanske jag kan testa! Men går det att adaptera då? Jag funderar på att äta likadant hela tiden genom att rotera maten 2 gånger/vecka för att undvika mycket histamin. Tror du mensen har att göra med för låg nivå av progestron/testosteron?
Ja du måste inte käka 300g fett om dagen, det är nästan lite för högt. Se till att inte äta efter 17 och börja varva ned på kvällen så blir sömnen bättre. Det är vanligt att mensen blir påverkad när man ketoadapterad, den kommer tillbaka.
Åh tack, jag ska sikta mot 200 eller mindre gram fett och försöka få en god sömn ?
Vad kan mer tänka på för att levern ska må bra? Har en svullen mage som jag undrar om det beror på något med levern. Haft hela livet och den försvinner inte med ketokost.
Vad består din ketokost av? Du kanske är intolerant mot äggula eller äggvita?
Hmm… kanske skulle allergitesta. Kött/fisk/fågel och kokos, ägg och smör är största delen av kosten. Mår bra i övrigt men svullnaden alltså…
Bra idé! För det du beskriver låter inte normalt
Hur kan man testa en ev intolerans mot ägg?
Hur? Det är inte helt ovanligt, en del är allergiska mot både gula och vita.
Jaha, jag läste fel! Man gör det hos en allergiläkare eller går privat, eller använder Nordic Labs osv.
Tack för välbehövlig pepp! Bor i en studentstad och det är verkligen tabu att äta kött och annan artegen föda. Alla förespråkar veganism och predikar om vad som är nyttigt m.m., när jag själv sitter där och vet vad som egentligen är nyttigt. Det är ingen mening att debattera med dessa människor eftersom de inte vill ta till sig det jag säger. Det kan bli tungt ibland att hålla sig till ketogen kost, eftersom den kulturen jag är omgiven av flera gånger har fått mig att ifrågasatta mina matval. De runt omkring mig tror att jag är någon köttgalning och skrattar åt att jag äter bacon och ägg till frukost, men jag bryr mig inte – de får tro vad de vill. Jag har känt mig dragen till gröna smoothies och annat som gör att jag smyger in allt mer kolhydrater i min vardag, men jag vill verkligen se till att inte gå över till någon kalorifattig blanddiet. Det är skönt med en påminnelse om att man är på rätt väg med sin kost. Att veta att man inte är ensam i sitt sätt att tänka och leva är något av en lättnad faktiskt.
Stay strong! Du är inte ensam! <3
Hej! Håller helt med! Jag kollar inte på instagram, har ändå sett några inlägg om att folk älskar sina små frökex med hemlagad marmelad, och juice i litet glas.Det visar bara en fantasivärld!Tar inte bilder av min mat, ingen skulle tycka den ser fin ut.Kör hårt med min styrketräning och äter riktig mat.
Härligt!
TACK! Exakt vad jag behövde läsa och som jag också kan hänvisa till. Så trött på detta också, det känns som man är en skurk om man äter rött kött. Oavsett var köttet kommer ifrån, fattar inte detta skammande och skuldbeläggande. Samtidigt ser jag de som hela tiden propagerar för smoothies och bowls att de faktiskt inte är helt friska. Det känns sorgligt.
Ja och många veganer man kan följa på youtube börjar må riktigt kasst nu… undrar varför?
Vilka veganer tänker du på? Kul och följa.
Kolla Therese Lindgren på youtube till exempel när hon berättar om att hon inte har nån energi, är deppig, mensvärk från helvetet och att hennes tunga domnar… https://www.youtube.com/watch?v=y2NDJEfy028
Hon hade brist på järn, b12 och d vitamin. Det händer att köttätare också ha. Löser hon jättelätt med att ta ett tillskott.
Vilka är alla de andra veganerna som börja må dåligt? Alltid intressant att lyssna på dem.
Vill du krossa mina argument haha 😉
Det började med att jag såg Therese, därefter noterade jag att många youtube-veganer klagade över olika hälsoproblem. Jag följer generellt sett inte veganer, så jag kan inte vad alla heter. Det var bara min iakttagelse.
Nu brukar jag inte ta kort på min mat (den har ingen med att göra; alt är ingen intresserad av). Men I princip håller jag med dig. Jag förstår inte tanken med smoothies, och visserligen är frökex gott, men jag glömmer oftast att göra dem. Dessutom är det svårt att sluta äta, och det gillar jag inte riktigt – så det är bara bra att jag glömmer… Grönsaker är gott… men jag kanske skulle testa en period med mat som på bilden…sådant skulle jag kunna äta 2 ggr/dag 7 dagar I veckan…
Ja, jag gillar tanken med #RealFood och #DirtyEating. 🙂
Grönsaker är helt okej såklart, du får äta hur mycket spenat, broccoli och blomkål du vill och fortfarande kalla det för REALFOOD!
WORD!
Jätte bra inlägg, men man blir förbryllad. Då alla smoothierecept förespråkar att vi får i oss vitaminer, mineraler. Hur får vi i oss dessa via ketogen kost. Fett ger inga vitaminer eller mineraler, eller? Proteiner får vi i oss men inga frukter, lite bär…är det de gröna grönsakerna som ska ge oss tillräckligt med vitaminer eller måste vi äta tillskott?
Nej vi måste inte äta tillskott, inte mer än lite extra mineraler som magnesium, zink eller vad vi nu kan ha brist på pga den urlakade jordmånen.
Fett innehåller vitaminer och mineraler
Kött och inälvsmat innehåller vitaminer och mineraler
Ovanjordsgrönsaker och broccoli, blomkål, spenat osv innehåller mycket mer vitaminer och mineraler än någon frukt eller något bär
Lämnade köttätadendet för 30 år sedan. Mår bättre än de flesta. Likdelsätandet måste upphöra.
Måste det inte alls, men jag respekterar att du har gjort ett val som fungerar för dig!