Efter carnivore-experimentet (här) har jag fortsatt att utforska lite nya ätstilar och mätt väldigt rigoröst. Det började med att Mattias påstod att överätning på fett gav förhöjt blodsocker över lång tid (här) så det var jag tvungen att testa. Jag minns att jag tidigare skrivit ett inlägg om överätning och blodsocker/insulinhöjning, men det inlägget kan jag för mitt liv inte hitta. Lika bra att skriva ett nytt!
Blodsockerhöjning av kolhydrater
Vi vet att olika typer av kolhydrater, både snabba och långsamma höjer blodsockret rejält. Inte bara som en direkt respons utan också över lång tid, många timmar. Detta är vi väldigt många som mätt till förbannelse, både friska, glukoskänsliga, insulinresistenta, typ 2 diabetiker och typ 1 diabetiker. Både lite och mycket kolhydrater höjer, även knäckebröd, grovt bröd och havregrynsgröt.
Överätning av protein – höjer?
Protein är kämpigt för kroppen att bryta ned, så även om massor av protein kan blockera ketosen på en högfett/ketogen kost så är det inte särskilt blodsockerhöjande. Vissa lowcarbers driver sina kroppar på glukoneogenes-socker från protein. Det funkar. En stor portion animaliskt protein utan tillsatt fett kan totalt golva en på grund av de insulina effekterna.
Överätning av fett
Här blir det intressant för rätt fett höjer inte blodsockret, alls. Nu pratar jag om den förbenade talgen igen. Missbrukssäker mat för den som gärna överäter, testa talg vettja! Eller nej var försiktig. Massor av talg, ister och andra djurfetter får kroppen att öppna upp sina egna fettdepåer för att tillåta fettminskning, samtidigt som blodsockret är all time low. Det betyder högt glukagon, insulinets motsatshormon. Här blir fettminskningen enkel (läs en historia om smärtfri viktminskning här).
Överätning av mejeri- & nötfett – höjer?
Detta resultatet har jag mig veterligen inte detekterat tidigare men nu när jag verkligen tittade efter det så jo, visst tusan höjer det! Jag har testat lite olika mejerier som jag brukar använda som creme fraiche, grädde och smör och detekterade en ganska signifikant höjning på alla. Även jordnötssmör och andra nötsmör höjer. Det jag vetat sedan tidigare är att jag kan gå upp i vikt på mejerier och det är därför jag har ätit så mycket av dem. Utan mejerierna blir det svårt att hålla vikten eller öka vikten, vilket jag vill eftersom jag försöker bli en BEAST!
Blodsockerhöjningen och viktökningen på mejeri- och nötfett är jag inte ensam om, men det är intressant eftersom rent protein (animaliskt protein) inte ger samma ökning varken i blodsocker eller kroppsvikt. Det är troligen specifikt mejeriprotein och de impotenta vegetabiliska proteinerna som höjer mest. Rent vassleprotein brukar dock användas vid viktminskning men det är för att insulinet inte får någonting att lagra in då det oftast bara rör sig om 100 kcal per “portion”. Proteinshake:arna går under kalori-bantningsflaggen.
Blodsockerhöjning av överätning
Så höjs blodsockret av överätning eller inte? Rent generellt skulle jag säga att det går att pressa upp sitt blodsocker och insulin bara genom att äta väldigt MYCKET och det är troligen mekanismen för att viktöka på en lågkolhydratskost. Jag har ökat i vikt och jag känner många som ökat i vikt med denna modellen. Dock går det ofantligt mycket trögare att viktöka i ketos.
En 15kg viktökning i ketos hade blivit 40kg viktökning på kolhydrater.
Livsmedlena spelar roll och för den som inte vill upp i vikt är det stående rådet att stryka alla mejerier inklusive smör, alla nötter, nötsmör och alla fröer. När du ändå är igång kan du stryka den hemgjorda majonnäs/bearnaisen också om det inte är min specialare gjord på MCT-olja. Vissa fetter är bättre än andra för fettminskning och valet av livsmedel kan verkligen hjälpa eller stjälpa även om ketonmätaren visar samma siffror.
Summa summarum: Ni som skriver att ni inte går ned i vikt på ketogen kost eller går ned i vikt för långsamt, ni behöver verkligen rotera era livsmedel och det gäller både fett och protein. Ät inte samma gamla fröknäcke-avokadomacka dag ut och dag in – switch it up! Och mät! Att äta är att veta.
Hej,
Jag började äta rå kött, fisk, ägg och mejerier( dock begränsat då jag är laktosintolerant). Jag äter en del opastöriserad smör och ska försöka mig på kefirmjöl så småningom. Jag tränar regelbundet(styrketräning) och på hög nivå. Jag har tyvärr “tappat” vikt och energi, min fråga är vad skulle du rekommendera att äta i animaliskfett för att gå upp i vikt?
Lägg in fler måltider 🙂
Om man inte klarar att hålla på fettet man äter, hur ska man göra då? Är den enda lösningen att äta ofta och lite? Hur lång tid tar det innan man tål att äta större mängd fett i en och samma sittning?
Jag hade ätit något annat.
Va? Det är ju vanligt att man blir illamående av högre mängd fett om man inte är van till de mängdena. Om man då ska äta nått annat så hade ju ingen kunnat vänja sig till keto
Jo men jag tycker inte man ska pressa sig heller utan stega in försiktigt.
Tack för svar, men det var ju det jag frågade om :). Är det då bättre att äta många och små portioner än två-tre större m mycket fett på en gång?
Ja säkert 🙂
Tusen tack <3
Jag är så glad för alla dina supertips <3
Gäller det här främst vid överätning? Är det ok att äta mejerier (främst smör) om jag inte överäter och absolut inte vill gå ner mer i vikt? Blodsocker mellan 4,4 (faste) och 5,0-5,3 under dagen. Kan använda talg att steka i men tycker det är hemskt att äta rent.
Du kan äta precis det du vill och mår bra av 🙂
Är i klimakteriet och har ökat i vikt i samband med det. Läser att 200 g fett (gärna djurfett ister, talg m.m) 80E% är att rekommendera/dag. Kalorierna drar iväg då. Alla är vi olika och jag skulle vilja våga köra utan att räkna kalorier, men jag blir troligen som en fotboll då. Har du någon kunskap kring just denna undran?
Nej du kommer inte bli en fotboll för du har inget extra insulin om du äter så.
Senaste ” Hälsa & Funktionsmedicin” har klimakteriet som tema
bla om viktökning och vad den beror på.
Sen har de en ny krönikör som många här på bloggen säkert känner igen:)
Hehe 🙂
Finns den på nätet?
Är ghee bättre än smör om jag vill gå ner eller räknas det som mejeriprodukt ändå? Vet ju att det är ”smör” bara nyfiken
Det kan jag inte svara på, det är väldigt individuellt.
Har du märkt någon skillnad? Bara nyfiken?
Jag tror inte att jag är så representabel i sammanhanget.
Nu är detta OT men du brukar ju skriva om sömn och hur viktig den är för hälsan och för dig, att sover du inte bra funkar inget bra. Det är precis samma för mig. Hur ställer du dig till medicin för att sova, under tuffa perioder i livet? Tänker inte på beroendeframkallande sorter utan på lite ”snällare” varianter. Att ta den hjälpen för att liksom inte hälsan ska ta alltför mycket stryk i längden. Jag har varit där, lät det gå för långt med dålig sömn, och upplever att det fått stora konsekvenser för min hälsa. Önskar att jag snabbare hade tagit hjälp men jag var så fast besluten att klara mig själv, utan medicin.
Jag är, som jag ofta skriver, inte alls emot medicin inte ens “beroendeskapande” läkemedel.
Det har jag missat helt att du skrivit om!
Om Mattias tankar…
Fung skriver om insulinsekretion och att den kan stimuleras av fettrik mat, proteininnehållet kan vara den drivande faktorn bakom insulinresponsen
Massor av talg, ister och andra djurfetter får kroppen att öppna upp sina egna fettdepåer för att tillåta fettminskning, samtidigt som blodsockret är all time low.
Vad betyder det? Att äta bara de fetter och lite protein (kött) till? Inget annat?
Jag har det jättesvårt att gå ner i vikt, typ att äter ingenting alls betyder att jag kanske ga ner 1-2 kg efter månader…om jag har ‘tur’.
Ja exakt din tolkning är korrekt 🙂 Att äta ingenting alls kan ge sämre viktminskning än att äta rätt för sin kropp.
Jag blir hungrig av mct (ren/dyr mct) eller blev dert, slutade med detta. var hungriga än om jag äter carbs.
Vad är din inställning till Omega-3? Jag har märkt att det är lite på tapeten att klanka ner på omega-3 inom carnivore-kretsar (amerikanska), att det sägs vara lika illa som omega-6 (och övriga PUFAs). Jag märker dock en tydlig reduktion av acne när jag byter ut en del kött i min kost mot lax (vit fisk funkar ej). What’s up with that?
Jasså har de börjat klankla på omega 3 nu? 🙂 Märkligt. Det finns ju mycket i animaliska produkter, eller rättare sagt BARA i animalier om vi ska kunna använda det.
Finns i algolja också.
Intressant läsning, har för mig att jag har läst det någon annanstans att man ska rotera maten.
Kanske i mina böcker eller här, jag brukar tjata om det 🙂
Vet inte om det är samma inlägg vi tänker på, men du skrev på bloggen att du skulle göra ett överätarexp. som du avlyste. Kanske därför du inte hittar det?
Nej detta var ett inlägg från 2013. Det var inget experiment, det var ett inlägg om ett specifikt hormon jag inte minns namnet på.
Kanske experiment 2009-2010 ?
eller ditt experiment (Jason Wittrock1 mars 2017)
Ah jag ska kolla!
GLP-1
Nej!
Så intressant! Jag tror även ketogen överätning strular till det rejält med insulinnivåerna faktiskt.
Nu har jag ett par frågor: Ghee = mindre blodsockerhöjning jämfört med smör?
Jag använder mig att en hel del olivolja men det är mest ett hack för att det absolut inte triggar mitt beroende. Kan överäta både kokosolja och smör och vet inte om det är så fördelaktigt att BARA äta talg… eller? 🙂 Blir himla sugen på att prova talg som enda tillsatt fettkälla ett tag som experiment, tror du det kan vara hållbart, eller är det bättre att behålla ghee och olivoljan också för rotationens skull?
Jag vet inte faktiskt, testa talg du. Varning att det kan bli ganska äckligt…
Jag tror överätning på ghee kan bli problematiskt, men har inga direkta belägg för det.
Tycker det är heelt okej med talg “insprängt” i maten typ om det ligger i en gryta eller i broccolimos. Pluspoäng bara om det inte är för gott 🙂 mitt förnuft säger mig att det fett som inte skapar sug efter okontrollerat ätande får gå. För då äter jag ju inte för mycket vilket innebär ingen överdriven höjning av blodsocker. Vad enkelt det blev, haha.
Min erfarenhet säger att kokosfett funkar bra vid viktnedgång. År mycket under en period utan mejeriprodukter och rasade massor i vikt!
Hur snabbt ändras (eventuellt) kolesterolvärdena om man håller sig till främst mättat fett? Har i stort sett, med få undantag av någon avokado och lite olivolja, ätit fett från fågel/gris/nöt och smör/grädde senaste halvåret. HDL 2,4, LDL 2,6, triglycerider 0,4 och hba1c 31. Vet inte vad de låg på innan men dessa värden är ju okej om jag förstår allt rätt och borde relatera till den kost jag är nu och inte för över ett halvår sen? Eller tänker jag fel? Kvinna 37 år.
Ser bra ut. Kolesterolvärdet är helt momentant, dvs du kan ha ett helt annat värde om någon timme om du har tränat hårt.
Ok! Men då fortsätter jag på samma bana eftersom jag överlag märker att jag mår bra på denna kost. Oavsett omgivningens hulkningar och pådyvlingar om att man inte KAN eller ska äta såhär 🙂
Så intressant inlägg, definitivt efterlängtat och klargörande. Undrar dock, gäller dessa ‘regler’ f alla el det är individuellt ifall bs höjs el det är per faktum f ALLA att m rent djur protein fr gris-ko-kyckling så sker det inte så länge det är i kombination m rent djurfett? Och om isf höjning sker, då ligger intolerans mot ngt köttslag bakom? Du är så jefla inspo ska du veta.
Tror det är ganska generellt, och ja höjning brukar vara intolerans.
Och hur menar du m att det funkar att driva på glukoneogenessocker (är det bra och är en ändå i ketos m dess fördelar då?) Samt att det kan golva en m mkt protein utan tillsatt fett (att det blir f högt bs snabbt o därför symtom såsom vad??)
Tack för tipset om MCT-oljebaserad majo! ?
Vilken sort använder du till det? …de jag har testat har en kraftig kokossmak som för mig inte skulle lira väl med det jag vill ha i majo-upplevelsen. ?
MCT ska vara helt smak och luktfri, annars är det inte MCT.
Hmm… isf måste många ”kända” märken marknadsföra missvisande, både avseende produktnamn samt spec av fettsyror.
Kanske inte så förvånande men någonstans inbillar jag mig att det finns en viss kontroll av matvaror samt incitament från företagets sida att det faktiska innehållet korrelerar med innehållsförteckningen.
Ja du jag vet inte men eftersom MCT är en helt konstgjord produkt så ska det inte direkt vara kokos i överhuvudtaget.
Ja, jag vet. ?
Tror många tillverkare använder kokosfett som råvara, av ekonomiska skäl.
Den enda jag testat som inte smakar kokos kostar 1000kr/L = finmajjo. ?
Var därför lite nyfiken på vart du hittar din, men fattar om du inte kan/vill skriva märkesnamnet här.
Tack för dina svar! ?
Denna är helt neutral (LÄNK)
Räknas ankfett och benmärg till fett som inte höjer bs?
yes 🙂
Hmmm, varför så bredbent när du lyfter?
Tycker sumomark är bästa marken, kör rörlighet samtidigt och extra rumpträning 🙂 Är även ökande i popularitet på tävlingar.
Ser skonsamt ut faktiskt!!