Ätardagar för hetsätare & annat folk

Jag tänkte fortsätta på samma tema eftersom jag fick så bra respons på förra inlägget om hetsätning & sockerberoende.

En populär grej för alla som tränar och dietar är att lägga in en ätardag då och då, det brukar till och med rekomenderas för långsiktig viktnedgång. I teorin är det heltlogiskt. Man följer nån tråkig kålsoppa/nutrilett-diet och för att hålla motivationen uppe unnar man sig precis vad man vill en dag i veckan.För LCHF:are funkar detdock lite annorlunda och för hetsätare/frossare funkar det inte alls!

Om vi utgår från att vi är en vanlig, klassisk ‘bantare’ som håller nere med kalorierna på veckodagarna och ‘unnar sig’ lite extra på helgerna. Funkar det? Det kan funka, om man verkligen svälter sig under veckan & inte frossar under helgen. Oftast brukar den här metoden ge resultatet ”plus minus noll”.

Hur blir det för LCHF:aren då? Om vi utgår från att ‘ätardagen’ är helt LCHFgodkändär det dels ingen vits med den och dels ingen fara alls. Alla dagar är ätardagar! Det kommer inte hända något alls om vi vräker i oss en extra stek med kryddsmör för att det är lördag.  Om vi däremot ska kolhydratfuska, är det en helt annan femma! När vi LCHF:ar är vi oftast i ketos, kroppens glykogenlager är tomma & vi har ingen lagrad vätska i kroppen.

Plötsligt kommer det 3 hekto godis, vad händer? Varje gram kolhydrater binder 4g vätska och pang har vi ”gått upp” över 1 kilo! Vätskan sätter sig dessutom där vi brukar lagra in fett.Insulinhöjningen gör det möjligt för energin att lagras i fettväven dessutom, vilket den också gör för den som är känslig! Hur många dagar tar det att åtgärda misstaget? Det kan ta upp till en vecka, eftersom det kan vara riktigt tufft attkomma tillbaka till ketosen.

Även fast man slutar med kolhydraterna igen nästa dag, kanske man fortfarande äter tillräckligt med kalorier för att kroppen ska kunna hushålla med glykogendepån. Resultatet blir att vätskevikten inte ger sig! What to do? Snabbaste taktiken är en dags fasta (för den som har övervikt eller vill tappa fett), för er andra är det bara att fortsätta med den vanliga LCHF:en. Ingen skada är skedd egentligen, ur hälsosynpunkt alltså.

För frossaren då! Vad innebär en ätardag? Katastrof! Frossaren tänker ”nu jävlar ska jag äta!” & köper med sig allting som han varit det minsta sugen på utan att reflektera över mängden. Det finns ingen förmåga att avgöra huruvida det ens är
möjligt att sätta i sig allt. Ätardagen slutar i illamående och total matkoma där hela veckans diet är förstörd. Ja, man kan förstöra en hel veckas dietande och lite till, med bara en enda ätardag.

Kontentan?

 • Bantaren måste vara konsekvent & ha total kontroll över sitt ‘unnande’, bantaren kan unna sig en extra smörgås eller nått litet godis men inte mer.
 • LCHF:aren kan inte ‘unna’ sig kolhydrater om fettminskning står på schemat, det förtar ‘hela effekten & man måste ‘börja om’ gång på gång.
 • Frossaren kan inte ha ätardagar utan varje dag måste ha ett kontrollerat intag utan utsvävningar, överviktig eller ej. Här måste man ge signalen till hjärnan att mat äter man i första hand för att kunna träna & orka med sin vardag, inte för att fira, trösta, eller underhålla sig.

Det jag egentligen vill säga till er som frågar om ätardagar & ‘kolhydratfusk’ är följande: Ja, det förtar effekten av LCHF helt eller delvis. Ja, det tar tid att komma tillbaka från där man slutade senaste och ja, ätardagar är generellt en väldigt dålig idé & ett säkert sätt att rubba balansen. Detta gäller alltså planerade ätardagar, jag har inget emot att festa till det med tårta om man är bjuden på fest eller göra små undantag – det måste man!

15 thoughts on “Ätardagar för hetsätare & annat folk

 1. Jag är en sån som kan hetsäta! Men endast lchf vänliga grejer som ost(!) eller bara vanlig mat!
  Har slutat med mejerier, dock inte ost men försöker dra ner på det också.
  Men om man inte äter mejerier, betyder det att man kan äta lite mer bär och kanske lite nötter?

  Tack för alla bra inlägg!! 🙂

   • Jag glider in lite här på samma ämne! Jag är likadan, hetsäter gärna ost och nötter. Tidigare blev det keso eller kesella med nötter/kokos/bär. Om man nu ska “välja sina synder” gällande LCHFvänligt hetsätande (det låter helt sjukt) vad ska man då välja? Jag söker hjälp för mitt hetsätande men måste ändå ha kunskap om vad som är det bättre alternativet för när jag väl är inne i ätandet är det verkligen svårt att säga stopp. Jag vet att olika saker triggar olika personer men om man skulle se det i allmänt syfte för viktminskning, vad är då bäst att synda med?

    Tack på förhand! /Malin nr 2

 2. Jag har tidigare kört LCHF med fusk både lördagar och söndagar och det ledde till att jag stod i princip still i vikt plus att jag mådde dåligt ungefär från lördag kväll till måndag kväll. Jag drog ner det till att bara fuska en dag i veckan, men det gjorde ingen skillnad (vilket är märkligt, men jag kanske omedvetet kompenserade under veckorna).
  Nu kör jag med två ätardagar i månaden, ätardag betyder att under ett TILLFÄLLE släppa dieten (t.ex. om man är bortbjuden på kvällen så är det inte ätardag förrän på kvällen). Om jag inte använt båda ätardagarna i slutet av månaden så planerar jag in en. När regeln väl har satt sig så är man superrestriktiv med sina ätardagar för man vill ha kvar ett pizza-och-godis-tillfälle att ta ut i slutet av månaden.

 3. Vet ju allt det här SÅ väl, ändå kolhydratfuskar jag gång på gång trots att jag bestämt att jag ska vara strikt, därför jag aldrig går ner så mycket jag vill.. Önskar jag hade din ämnesomsättning Martina!

 4. Jag tycker känna igen mig i frossaren, inte så att jag köper hem massor till ätardagar men när de inträffar så länsas verkligen förråden. Dessutom har dessa ätardagar en tendens att inte bara bli en dag. Det börjar med ätardag på lördagen, sen följer söndagen med av bara farten, och på måndagen hittar man lite rester av ätardagen och inte kan man slänga dem (spara till nästa ätardag är också uteslutet).

 5. Hej! Läste ditt inlägg om askorbinsyra och jag testade att ha det i ansiktet. Jag tyckte dock att det sved, är det normalt (jag har känslig hud)? Sedan undrar jag hur ofta du använder det i ansiktet?

  Mvh Helena

  • Ja de brinner som eld i fejset, helt normalt! Jag kör de 2 gånger i månaden normalt sett, om min hy behöver akut hjälp kan jag köra de 3 dagar samma vecka 🙂

 6. Mycket bra inlägg!
  jag har en fråga som jag funderat på ett tag. jag tror att jag hamnar lite i mellanläget, vet inte om jag går på fettdrift eller om glykogendepån fortfarande används i veckorna eftersom det blir lite lchf-glass, mörk choklad eller liknande på helgen. är det dåligt för kroppen att fortfarande ta från glykogendepåerna i början av veckan? eller är det så det fungerar? lite förvirrad…. jag försöker inte gå ner i vikt för det har jag redan gjort med lchf, vill bara behålla vikten.

 7. För mig är det bara 100% strikt som gäller om jag ska gå ner precis som du så bra beskriver! Tyvärr så blir det ofta slarv ca 1 tim i veckan, och det räcker för att förstöra för hela veckan! Men nu börjar det lossna lite igen.. -13 kg sedan i April vilket gett mig känslan att jag styr över min vikt själv! Nu vet jag att jag “bara” behöver växla ner så går jag ner, även om dålig karaktär får mig att inte gå ner.. MEN, jag går heller inte upp… Alltid Oavsett!

 8. Pingback: Fuck Yeah! Tisdag (veckans skitdag) 120925 | Alltid Oavsett - LCHF or die!

 9. Bra skrivet Martina. Lätt att sabba sin ketos med avsteg, själv blev jag vansinnigt sugen på ett glas vin i fredags och tog ett stort glas rött, det tog mig tre dar och intermittent fasta att komma tillbaka i optimal ketos, men vikten är desto trögare.

 10. Det blir lätt så precis som du skriver om att man gärna vill belöna sig själv med ätardagar under dieter. Men varför inte göra en DIET så pass bekväm att den blir din vardag? Så har jag gjort det senaste året och kan faktiskt inte minnas sist jag åt en påse godis 🙂

  Sedan tycker jag man måste tänka på hur dessa onyttigheter påverkar tänderna. Utöver träningen så är tänderna just den största anledningen till att jag slutade med godis, läsk osv för det skadar något så oerhört mycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.